فهرست مطالب

معرفت فرهنگی اجتماعی - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 29، زمستان 1395)

نشریه معرفت فرهنگی اجتماعی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 29، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عبدالله زکی*، علی مصباح صفحه 5
    علوم اجتماعی از ابتدای شکل گیری خود، با این پرسش مهم مواجه بوده که روش شناسی ویژه آن چیست؟ پارادایم های مختلف اثباتی، تفسیری و انتقادی، هر یک پاسخی به این پرسش داده و مدعی برتری نسبت به دیگری هستند. هابرماس، با نقد روش شناسی های اثباتی و تفسیری و بازخوانی مفاهیم پارادیم انتقادی، به طرح علایق معرفتی سه گانه و تقسیم بندی علوم، به تجربی، تفسیری و انتقادی پرداخته است. او در قالب این طرح معرفتی، مدعی است که روش ویژه علوم اجتماعی «دیالکتیکی» است. این مقاله، با روش تحلیلی انتقادی و با نگاه کلان، به بررسی و نقد رابطه مبانی مختلف هستی شناختی، معرفت شناختی، انسان شناختی و ارزش شناختی این روش با مولفه های آن، از منظر حکمت متعالیه پرداخته است. از منظر حکمت متعالیه، روش شناسی هابرماس از اشکالات مبنائی رنج می برد. برخی از مولفه های آن، با دستگاه فلسفی حکمت متعالیه ناسازگار و برخی از آنها در تضاد با این مبانی است.
    کلیدواژگان: روش شناسی، حکمت متعالیه، دیالکتیک، هابرماس، علوم اجتماعی
  • علی یعقوبی* صفحه 27
    انسان ها از گذشته، بر حسب نوع بافت محیطی یا اقلیمی و اجتماعی خود، ضمن استفاده عملی از موجودات بی جان و جاندار محیط خود، از قبیل جماد، گیاه و حیوان، روابط و مناسبات خیالی و نمادین را نقش آفرینی می کردند. زمینه اصلی همه نظام سازی ها و مفهوم پردازی ها، فرهنگ و نهادهای فرهنگی اند. اندیشه طبع نگرانه مبتنی بر اخلاط چندگانه و رابطه انسان با جماد، حیوان و گیاه، در چارچوب بنیادی تر «انسان- طبیعت» قرار می گیرد که به مرور زمان، از دلالت های انضمامی به دلالت های انتزاعی و استعاری تبدیل می شوند. این استعاره ها، نقش عمده ای در تخیل و گفتمان معرفتی ابن خلدون داشته اند. این مقاله، با روش اسنادی، به استفاده از استعاره های طبیعت گرایانه در مبادی معرفتی گفتمان ابن خلدون می پردازد. گرچه امروزه استعاره های طبیعت محوری و طبع نگرانه، در بین اندیشمندان و متفکران اجتماعی، استعاره های مرده و غیرفعال محسوب می شوند، اما مبادی و پیش فرض های معرفتی اندیشه ابن خلدون را فراهم کرده است. او هم در تبیین جهان محسوسات و هم عالم اجتماعی از استعاره های طبع گرایی سود جسته است.
    کلیدواژگان: استعاره، طبیعت گرایی، طبع گرایی، تخیل، ابن خلدون
  • محسن نیازی، محسن شاطریان، محمد امین پاک زمان * صفحه 47
    یکی از مسائل اساسی جوامع در حال گذار، مسئله تغییرات دینداری از بعد نسلی است. در تبیین این مسئله، بیشتر تحقیقات صرفا مبتنی بر رویکردهای ساختاری و کلان می باشند. این تحقیق علاوه بر توجه به رویکرد کلان، با تاکید بر پدیده های خرد دامنه، مانند خانواده و از طریق مقایسه خانواده های روحانی و غیرروحانی، در پی بررسی سهم مولفه های دینی خانوادگی در تبیین تفاوت نسلی از حیث دینداری است. در این پژوهش، از روش پیمایش و تکنیک پرسش نامه برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد. از میان کلیه خانواده های روحانی و غیرروحانی شهر قم، که دارای حداقل یک فرزند 18 تا 29 سال بودند، تعداد 390 نفر پدر و یک فرزند آن، به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. یافته ها نشان می دهد علاوه بر رابطه معنادار تفاوت نسلی با متغیرهای توافق دینی والدین و درک از اهمیت دینداری برای پدر و اجتماعی کردن دینی، تفاوت نسلی از حیث دینداری در خانواده های روحانی، به طور معناداری کمتر از خانواده های غیرروحانی است.
    کلیدواژگان: تفاوت نسلی، دینداری، خانواده، روحانی، جامعه پذیری دینی
  • سید مرتضی موسوی*، محمد جعفری صفحه 67
    آموزه های هدایت تشریعی، که برای رساندن بشر به ساحل امن سعادت نازل شده اند، قلمروی به گستره همه افعال اختیاری انسان داشته و هر جامعه ای تنها با پیروی از این آموزه ها، به سعادت حقیقی نائل می شود. سیاست گذاری جمعیتی، یکی از مصادیق رفتار اختیاری انسان است که باید رابطه آن را با مجموعه تعالیم هدایت تشریعی به درستی کشف کرد تا در پرتو آن، از آزمون و خطاهای سیاست های مادی گرایانه جمعیتی در امان ماند. با تکیه بر آموزه ها، معتقدیم بهترین سیاست جمعیتی، سیاستی است که در هماهنگی کامل با مجموعه آموزه های هدایت تشریعی الهی و برای افزایش جمعیت مسلمیانان تدوین شود. این نوع از سیاست جمعیتی، علاوه بر آنکه از پشتوانه اراده تکوینی و تشریعی خداوند برخوردار است، اجرای آن نیازهای مادی و معنوی انسان را به بهترین شکل پاسخ داده، چالش های گوناگون اجتماعی فراروی افزایش جمعیت را برطرف نموده یا به حداقل ممکن می رساند.
    کلیدواژگان: هدایت تشریعی، سیاست جمعیتی، افزایش جمعیت، چالش های جمعیتی
  • علیرضا محدث*، نعمت الله کرم اللهی صفحه 91
    انقلاب اسلامی ایران ریشه در سطح بنیادین فرهنگ دینی دارد. به همین دلیل باید کانون مولد همدلی پایدار را در ظرفیت های نهفته در مبانی فرهنگی آن جست وجو کرد. دستیابی به این هدف، بدون شناخت عوامل مخل فرهنگ انقلاب در تولید همدلی پایدار و رفع آن امکان پذیر نیست. این نوشتار، با روش تحلیلی برخی از این عوامل را از زاویه اقتصاد وابسته به نفت بررسی کرده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که اقتصاد وابسته به نفت، از عوامل مهم عدم توازن توسعه اقتصادی و عدالت اجتماعی است که خود زمینه ساز سرایت احساس «بی عدالتی اجتماعی» به «بی عدالتی خداوند» و «پیدایش سوء ظن شبه سازمان یافته»، عامل تعمیم «فضل تکنیکی» به «فضل فرهنگی»، مانع «گفتمان سازی علوم انسانی - اسلامی» و «تولید همدلی پایدار» است. راهکار اساسی کاهش این آثار، راهبرد اقتصاد مولد، مقاومتی و متکی به سطح بنیادین فرهنگ اسلامی و حرکت در راستای ایجاد توازن میان توسعه اقتصادی و عدالت اجتماعی و ایجاد سازواری میان سطوح نمودین و بنیادین فرهنگ بومی برای تحقق همدلی پایدار است.
    کلیدواژگان: اقتصاد نفتی، فرهنگ، سطوح بنیادین و نمودین فرهنگ، فرهنگ انقلاب اسلامی، همدلی پایدار
  • مجتبی جاویدی* صفحه 115
    این مقاله با رویکردی روش شناختی به مطالعه چیستی جرم از دیدگاه دورکیم پرداخته و مبانی روشی وی و نحوه تاثیرگذاری آن بر تعریف جرم را مورد بررسی قرار داده است. از دیدگاه دورکیم، جرم عملی است که احساسات جمعی جامعه را جریحه دار ساخته و توسط قانونگذار برای آن مجازات در نظر گرفته شود. مبانی روش پوزیتیویستی دورکیم عبارتند از: جدایی از متافیزیک، جدایی از عقل قدسی، طبیعی گرایی و جدایی علم از ارزش. این مبانی در تعریف وی از جرم تاثیرگذار بوده است. این مبانی سبب خلا عقل عملی و عدم امکان داوری ارزشی علم پوزیتیو در اندیشه وی شده است. براین اساس، وی توانایی ارائه ضابطه ای ماهوی برای جرم انگاری افعال را ندارد و باید به ملاک های صوری مذکور در تعریف خود وفادار باشد. با این حال، وی در عمل، در شناخت «فعل غیراخلاقی» که زیربنای شناخت «ضابطه ماهوی جرم» است، به ملاک «فایده» متوسل می شود که شکافی جدی بین مقام نظر و عمل در اوست.
    کلیدواژگان: دورکیم، جرم، روش شناسی، روش پوزیتیویستی، وجدان جمعی، قانون
  • ابوذر مظاهری مقدم* صفحه 135
    امروزه بازطرح موضوع «تمدن اسلامی» در گفتمان و ادبیات انقلاب اسلامی ایران بر چه واقعیت تاریخی و عینی استوار است؟، به دغدغه علمی تبدیل شده است. این پژوهش، می کوشد بخشی از این مسئله را با رویکرد آینده پژوهی و مبتنی بر روش «افق شناسی تاریخی» ایران اسلامی پاسخ دهد. در تاریخ هر ملتی، شناسایی افق ها، راه گشای بررسی و ترسیم آینده آن ملت خواهد بود. ملت ایران با ترسیم افق مهدوی، خود را در مسیر تکامل تاریخی قرار می‫دهد که به تمدنی زمینه ساز ظهور می انجامد. ایران اسلامی در کشاکش نگاه فعال و منفعل پدیده ظهور، نگاه فعال را برگزید و این نگاه، رشد تاریخی ملت ایران را تا تحقق انقلاب اسلامی به همراه داشت. انقلاب اسلامی نیز با تداوم و خودآگاهی بخشی به این افق گزینی تاریخی، توانست با ترسیم آینده مطلوب خود، یعنی تکامل پیوسته و زمینه ساز ظهور به آینده محتمل آن با عنوان تمدن زمینه ساز دست یابد.
    کلیدواژگان: ایران اسلامی، افق شناسی تاریخی، افق مهدوی، آینده مطلوب، آینده محتمل، تمدن زمینه ساز
  • الملخص
    صفحه 155
|
  • Abdullah Zaki*, Ali Misbah Page 5
    Since its foundation, the social sciences has faced the question as to what specific methodology the social sciences has. Different paradigms including positivist, interpretive and critical give different responses to this question, and each of them claims to have superiority over the other. Criticizing the positivist and interpretive methodologies and reviewing the concepts of the critical paradigm, Habermas proposes three epistemical attachments and divides sciences into experimental, interpretive and critical. In the frame of this epistemological proposal, Habermas claims that the particular methodology of the social sciences is "dialectical". Using an analytical-critical method and a holistic approach, this paper examines the relationship of ontological, epistemological, anthropological and axiological principles of this method with its components from the perspective of transcendental philosophy. Transcendental philosophy considers that Habermas methodology has serious drawbacks. Some of its components do not correspond with the philosophical system of transcendental philosophy and some others are in contradiction these principles.
    Keywords: methodology, transcendental philosophy, dialectic, Habermas, the social sciences
  • Ali Yaqubi* Page 27
    Long ago man, in addition to making objective and practical use of the animate and inanimate beings in his environment including solid bodies, plants and animals, assumed imaginary and symbolic relations according to his environmental, climatic and social context. Culture and cultural institutions prepare the ground for all types of systematization and conceptualization. The temperament-based view based on the multiple temperaments and relationship of man with inanimate beings ,animals and plants are found in a more fundamental framework of "human- nature" which turn, over time, from concrete implications into abstract and metaphorical implications. These metaphors have a major role in Ibn Khaldun's epistemical imagination and discourse. Using a documentive method, this paper discusses the use of naturalist metaphors in the epistemical principles of Ibn Khaldun's discourse. Today, although social thinkers and scholars regard naturalist and temperament- based metaphors as dead and obsolete, these metaphors have formulated the epistemical principles and presumptions of Ibn Khaldun’s thoughts. He also uses the temperament –based metaphors to explain both the world of the senses and social world.
    Keywords: metaphor, naturalism, temperament, based view, imagination, Ibn Khaldun
  • Mohsen Niazi, Mohsen Niazi, Mohsen Shaterian, Mohammad Amin Pakzaman Qomi* Page 47
    Generational religious changes are among the fundamental issues in transitional societies. Explaining this issue, most research works are based solely on macro-structural approaches. In addition to studying the macro approaches, the present research emphasizes on the minor range phenomenon such as family, and through comparing clerical and non-clerical families, seeks to expound the role of family- religious components in explaining the generational difference in terms of religiosity. In this research, the survey method and questionnaire technique were used to collect data. From among all the clerical and non-clerical families in Qom, with at least one child between 18 to 29 years old, 390 fathers and one of their children were selected through multistage cluster sampling. The research findings show that, in addition to the significant relationship between generational difference and variables of parents’ religious compatibility, father’s knowledge of the importance of religion, and religious socialization, in clerical families, the generational difference in terms of religiosity is significantly lower than that of non- clerical families.
    Keywords: generational differences, religiosity, family, clerical, religious socialization
  • Sayyed Morteza Mousavi*, Mohammad Jafari Page 67
    The teachings of legal guidance, which have been sent down to help mankind achieve true happiness, have as broad a scope as all the voluntary actions of man, and any society can find true happiness through following these teachings. Demographic policymaking is one of the examples of man’s voluntary behaviors and its relationship with the teachings of legal guidance must be properly explored, so that in light of it, we can keep safe from trial and errors in materialistic demographic policies. Relying on such teachings, we believe the best demographic policy is the one that is in perfect harmony with the teachings of the divine legislative guidance and is developed to increase the Muslim population. This type of demographic policy is supported by God’s existential and legal will and its implementation satisfies man’s material and spiritual needs in the best way. It also overcomes the various social challenges facing population growth or minimize them as much as possible.
    Keywords: legal guidance, demographic policy, population growth, demographic challenges
  • Alireza Mohaddeth*, Nematollah Karamallahi Page 91
    The Islamic Revolution of Iran is rooted in the consistent standard of religious culture. Therefore, the development of deep empathy must be sought in the hidden capacities of its cultural foundations. Achieving this goal would be possible only by identifying and eliminating the factors that hinder the development of deep empathy in the culture of the Revolution. Using an analytical method, this paper examines some of these factors in the context of of oil-dependent economy. The research findings show that oil-dependent economy is one of the important factors contributing to the imbalances in economic development and social justice, and thus creating a feeling of "social injustice" to the "injustice of God" and " emergence of a semi-organized mistrust ", generalization about considering " technical grace " as a " cultural grace”, and a barrier to " opening a dialogue on Islamic- human sciences "and" development of deep empathy ".The basic strategy for reducing these effects is building a generative and resistive economy dependent on the fundamental standaed of Islamic culture , seeking to strike a balance between economic development and social justice and creating compatibility between the fundamental standard and superficial standard of the native culture to develop deep empathy.
    Keywords: oil-dependent economy, culture, the fundamental, superficial standards of culture, the culture of the Islamic Revolution, deep empathy
  • Mojtaba Javidi* Page 115
    Using a methodological approach, the present paper has studied the nature of crime from Durkheim's point of view, his methodical principles and their impact on the definition of crime. From Durkheim's point of view, crime is an action that hurts society’s collective feelings and for which the legislator imposes punishment. The principles of Durkheim’s positivistic method include separation from metaphysics, separation from sacred intellect, naturalism and separation of science from value. These principles have influenced his definition of crime, caused a lack of practical intellect and led to impossibility of judging the value of positive science in Durkheim’s thoughts. Accordingly, he is unable to develop an essential criterion for criminalization of actions, and has to fulfill the above-mentioned formal criteria in his definition. In practice, however, in identifying "immoral act", that is the foundation of the knowledge of "essential criterion for crime", he relies on the criterion of "benefit" which highlights a significant gap between his theory and practice.
    Keywords: Durkheim, crime, methodology, positivistic approach, collective conscience, law
  • Abuzar Mozahari Moqaddam* Page 135
    Today, the reappraisal of the topic of the objective and historical basis of "Islamic civilization" in the discourse and literature of the Islamic Republic of Iran’s revolution has become a scientific concern. This study tries to respond to a part of this problem by using the approach of futurology and resting on the method of "exploring the historical horizon" of the Islamic Republic of Iran. In the history of every nation, identifying the horizons contributes to considering and determining the future of the nation. In the conflict between the active approach and passive approach to the phenomenon of the appearance of Imam Mahdi, the Islamic Republic of Iran opted for the active approach that led to the historical development of its nation and the outbreak of the Islamic Revolution. Showing perseverance and raising self-awareness of this historical futurology, Islamic revolution could outline its version as a ground-preparing civilization by determining its bright future i.e. continuous evolution which paves the way for the appearance of Imam Mahdi.
    Keywords: the Islamic Republic of Iran, historical futurology, Mahdism horizon, bright future, probable future, ground-preparing civilization