فهرست مطالب

معرفت فرهنگی اجتماعی - سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، تابستان 1397)

نشریه معرفت فرهنگی اجتماعی
سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، تابستان 1397)

  • 110 صفحه، بهای روی جلد: 70,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1397/10/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجید مفید بجنوردی ، حسن عبدی صفحه 5
    تحلیل عوامل تعین‏بخش به کنش اجتماعی یکی از مباحث مهم علوم اجتماعی است که در ادبیات جامعه‏شناسی، طرح و نظریات گوناگون ساختارگرا، کنش‏گرا و تلفیقی را پدید آورده است. هدف این پژوهش، بررسی میزان و مکانیسم تاثیر ساختار و عاملیت در فرایند کنش اجتماعی است که طبق نتایج تحقیق، این دو عامل در تعین‏بخشی به کنش اجتماعی، با یکدیگر هم‏کنشی دارند. این پژوهش، با روشی تحلیلی این موضوع را از رهگذر تحلیل و شناسایی مولفه‏های فعل ارادی انسان، به‏عنوان هسته اصلی کنش اجتماعی، از منظر حکمت صدرایی بررسی می‏کند. دخالت هریک از عاملیت و ساختار، در فرایند کنش اجتماعی از مجرای مولفه‏های فعل ارادی صورت می‏پذیرد. عوامل ساختاری به ‏صورت پیشینی، بسیاری از ابعاد معرفتی، انگیزشی و رفتاری کنشگر را شکل داده، به انحاء گوناگون بر شناخت‏ها، امیال و اراده کنشگر اثر می‏گذارند، اما ماهیت الزام‏آور جامعه از مجرای ارائه قالب‏بندی شده اعتباریات لازم در کنش نمایان می‏شود. جامعه در نهایت، در شکل‏گیری هویت ثانویه کنشگر نقش‏آفرینی می‏کند. علی‏رغم این تاثیرات گسترده، کنشگر به‏عنوان علت فاعلی کنش اجتماعی، می‏تواند در برابر بسیاری از این تاثیرات مقاومت نموده، با توان فطری تعقل و بازاندیشی، قادر به دستیابی به آگاهی مستقل و رسیدن به حقایق بوده، و کنش اجتماعی همواره با اراده او صورت می‏پذیرد. طبق نگاه حکمت صدرایی، کنشگر علاوه‏ بر فرصت‏های انتخابی فراوانی، ظرفیت ساختارشکنی و تغییر اعتباریات و شناخت‏های اجتماعی را نیز دارد.
    کلیدواژگان: کنش اجتماعی، عاملیت، ساختار، فرد، جامعه، حکمت صدرایی
  • فاطمه علایی رحمانی ، فهیمه غلامی نژاد صفحه 23
    تاثیر محیط بر انسان یا نظریه اکولوژیست، از مسائل اساسی، جریان ساز در عالم تفکر و مورد توجه اندیشمندان متاخر و متقدم بوده است. علم اکولوژی، به تاثیر و نقش عوامل محیطی بر افکار و رفتار انسان می پردازد. جریان هایی همچون ماتریالیسم و گونه های مختلف عوامل محیطی و جریان های کوچک بر آمده از آنها، ناشی از نوع واکنش علمای معاصر شیعی با این مسئله بوده است. این تعامل، در موارد بسیاری وابسته به موضع معرفت شناختی آنها است؛ بدین معنا که با انکار یا پذیرش نقش هریک از این عوامل توسط این علماء، نظریه اکولوژیکی این دانشمندان نیز قلمرو متفاوتی داشته است. ازاین رو، بررسی دیدگاه های اکولوژیکی علمای معاصر شیعی، از اهمیت خاصی برخوردار است. این پژوهش، با استفاده از روش توصیفی تحلیلی، ابتدا نیم نگاهی به دیدگاه فیلسوفان و اندیشمندان متاخر در این زمینه داشته، سپس به طور خاص به بررسی دیدگاه علامه طباطبائی و علامه جعفری در این زمینه می پردازد. حاصل یافته های این پژوهش، دسترسی به رهیافتی است که بر اساس آن، نظریه اکولوژیکی علمای معاصر شیعی را به روشنی اثبات می کند. به گونه ای که علامه طباطبائی و علامه جعفری، بر اثربخشی عوامل محیطی به مثابه یک عامل بیرونی در الگودهی افکار و رفتار انسان اذعان داشته اند.
    کلیدواژگان: علمای معاصر شیعی، علامه طباطبائی، محمدتقی جعفری تبریزی، اکولوژی، محیط، ماتریالیسم
  • محمدرضا انواری ، نعمت الله کرم اللهی صفحه 35
    یلسوف، انسان شناس و جامعه شناس فرانسوی برونو لاتور، از نظریه پردازان پسامدرن است که با رد اعتبار عام «برساخت گرایی اجتماعی» ، قائل به لزوم توجه به ساحت اجتماعی، در کنار ساحت فناوری و طبیعت است. وی، نظریه «کنشگر شبکه» را در حوزه جامعه شناسی علم و فناوری مطرح کرده است. این نظریه، ریشه های نیرومندی در ساختارگرایی و پساساختارگرایی دارد و به عنوان یک نظریه اجتماعی مشارکت افراد، اشیاء و فضاها را در درون شبکه ای از مناسبات اجتماعی، مفروض گرفته است. نظریه کنشگر شبکه معقتد است، افزون بر کنشگر انسانی، عناصر غیرانسانی نیز به عنوان «عامل» ، نقش ایفا می کنند. این مقاله، از منظر روش شناسی بنیادین، ضمن ترسیم تصویری اجمالی از محتوای نظریه کنشگر شبکه، مبادی فلسفی آن را استخراج و به بوته نقد سپرده است. بر اساس یافته های تحقیق، این نظریه با نادیده انگاشتن تمایز میان عاملیت و ساختار، دو عامل کنشگر و شبکه را به هم پیوند می زند. تقلیل گرایی هستی شناختی، انسان شناختی و معرفت شناختی ضدذات گرایی و قائل بودن به موجودیت نسبی اشیاء، از مهم ترین انتقادات مبنایی این نظریه است.
    کلیدواژگان: برونو لاتور، کنشگر شبکه، عامل، فناوری، شبکه کنشگران
  • سیدعباس حسینی صفحه 55
    یکی از جامعه شناسان برجسته و دارای نظام فکری منسجم، پیتر برگر است؛ او با رویکرد پدیدارشناختی، فرهنگ را معرفت زندگی روزمره تعریف می کند. این مقاله، درصدد مطالعه مبانی معرفتی و غیرمعرفتی نظریه فرهنگی برگر، بر اساس روش شناسی بنیادین است. نتایج این بررسی نشان می دهد که نظریه برگر، در مبانی غیرمعرفتی، علاوه بر ویژگی های فردی و انگیزه های شخصی، تحت تاثیر فضای سیاسی و ایدئولوژیکی سکولار حاکم بر آمریکا بوده است و در مبانی غیرمعرفتی نظریه خود: 1. در برونی سازی، از جهت معناداری جهان، نقش دین در نظم اجتماعی، عرفی شدن دین در دوران مدرن، تحت تاثیر اندیشه‎های ماکس وبر و شلایرماخر است. از حیث تاکید بر واقعیت زندگی روزمره، حیث التفاتی آگاهی، چندوجهی بودن واقعیت، بین‎الاذهانی بودن شناخت، متاثر از نظریات آلفرد شوتس است. 2. در عینی سازی، در «تاکید بر واقعیت اجتماعی و عینیت اجتماعی» تحت تاثیر دورکیم می باشد. 3. در درونی سازی، با استفاده از پیش فرض های روان شناختی، تحت تاثیر اندیشه های هربرت مید بوده است. این تاثیرات، موجب شده تا برگر تحت تاثیر آنها در مبانی معرفتی نظریه فرهنگی خود، در هستی شناسی و معرفت شناسی دیدگاهی سکولار داشته باشد. این امر سبب شده تا نظریه فرهنگی او، بریده از ماوراء طبیعت، ساخته و پرداخته بشر باشد و نتواند چتر معنا و نظم را در طبیعت و جامعه بشری بگستراند.

    کلیدواژگان: پیتر، ال، برگر، روش شناسی بنیادین، نظریه فرهنگی، برونی سازی، عینی سازی، درونی ساز
  • سیدمحمدحسین متولی امامی ، محمدعلی میرعلی صفحه 73
    الگوی تمدنی ترکیه، به عنوان یکی از کشورهایی که در سال های اخیر مورد توجه جریان های لیبرال اسلام گرا قرار گرفته است، درخور توجه ویژه می باشد. این نوشتار، درپی آن است که با بررسی تحلیلی انتقادی، جریان های اسلام گرای معاصر ترکیه، به دو الگوی تمدنی غالب در این کشور بپردازد و با نگاه توصیفی، به اصول اندیشه و آثار اجتماعی، هر یک از این دو الگو توجه نماید. هرچند در کشور ترکیه، دو الگوی اسلام سیاسی و اسلام اجتماعی تجربه شده است، اما الگوی اسلام اجتماعی، فضای سیاسی و اجتماعی ترکیه حاکم گردیده و این الگو، نمونه ای قابل توجه و مورد حمایت ارتش و نظام سیاسی ترکیه گردیده است. اما در عین حال، چالش هایی در این الگو دیده می شود که مانع نیل آن به تمدن اسلامی است. این نوشتار، با روش اسناد و انتقادی، ضمن بررسی ظرفیت های الگوی مزبور، کاستی های آن را که شامل ناسیونالیسم افراطی، خودبسندگی و انفعال در برابر تمدن غرب برای رسیدن به تمدن اسلامی است، مورد واکاوی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: اسلام گرایی ترکیه، تمدن ترکی، اسلام سیاسی و اسلام اجتماعی
  • محمدهادی مدنی صفحه 87
    سبک زندگی اسلامی، به موازات تشدید فرایند مدرنیزاسیون و ادغام در نظام سرمایه داری در کشورهای اسلامی، با چالش مواجه شده است. این چالش در دهه های اخیر، بیشتر در بعد فرهنگ مصرفی نظام سرمایه داری ظاهر گردیده است. ترکیه نیز به عنوان یک کشور اسلامی و همسایه قاره اروپا، با تاثیرات و پیامدهای نظام سرمایه داری و فرهنگ مصرفی آن روبرو بوده است. در این میان، بحث تاثیرپذیری سبک زندگی اسلامی از فرهنگ مصرفی و دگرگونی تمایلات اسلام گرایان و قشر متدین در دو دهه اخیر، نظر بسیاری از اندیشمندان و جامعه شناسان را معطوف به خود ساخته است. این مقاله، با هدف ترسیم آسیب های فرهنگ مصرفی در سبک زندگی اسلامی، به بررسی تاثیر فرهنگ مصرفی بر فرهنگ و سبک زندگی اسلامی در ترکیه، با استفاده از چارچوب مفهومی جامعه مصرفی، با روش توصفی تحلیلی پرداخته و در خصوص تاثیر فرهنگ مصرفی، به یافته هایی چون کالایی گردیدن نمادهای دینی، تشدید دنیاگرایی، تجمل گرایی و سکولاریسم در میان اسلام گرایان و قشر متدین ترکیه رسیده است.
    کلیدواژگان: سبک زندگی اسلامی، مدرنیزاسیون، نظام سرمایه داری، فرهنگ مصرفی، جامعه مصرفی، کالایی شدن
|
  • Majid Mofid Bojnourdi , Hassan Abdi Page 5
    The analysis of the determinants of social action is one of the major issues in social sciences that has been discussed in sociology literature and created different constructivist, interactionist, and eclectic theories. The purpose of this study is to investigate the extent and mechanism of the effect of structure and agency in the social action process. According to the results of the research, these two factors interact with each other in determining the social action. Using an analytical method, this research studies this issue by analyzing and identifying the components of man’s voluntary action as the core of social action from the perspective of Sadra's philosophy. The interference of agency or structure in the process of social action happens through the components of voluntary action. Structural factors a priori shape many of the epistemic, motivational, and behavioral dimensions of the actor and in various ways affect the cognition, desires and volition of the actor, but the binding nature of society is manifested in the formatted presentation of the mentally-posited issues needed for action. Ultimately, society plays a role in the formation of the secondary identity of the actor. Despite these widespread influences, actor as the subject cause of social action can resist many of these effects. With the innate power of reasoning and rethinking, actor is able to achieve independent awareness and achieve truth, and social action is always performed through his free will. According to Sadri's philosophy, in addition to many options and opportunities, actor has the capacity to be iconoclastic, and change mentally-posited issues and social cognitions.
    Keywords: social action, agency, structure, individual, society, Sadra's philosophy
  • Fatemeh Alaei Rahmani, Fahimeh Gholaminejad Page 23
    The impact of environment on man, or the human ecology theory, has been an important issue in the realm of thought that has been considered by both past and contemporary thinkers. Ecology focuses on the influence and role of environmental factors on human thoughts and behavior. Trends such as materialism, the various types of environmental factors and minor trends derived from them have been the result of the Shiite contemporary scholars' responses to this issue. This interaction, in many cases, depends on their epistemological position; that is, the denial or acceptance of the role of each of these factors by these scholars has altered the ecological theory of these scholars. Therefore, the study of the ecological views of contemporary Shiite scholars is of particular importance. Using a descriptive-analytical method, this research initially has a quick review of the perspectives of the contemporary philosophers and thinkers in this regard, and then explores in particular the views of Allameh Tabatabai and Allameh Jafari. The result of this study is a method that clearly proves the ecological theory of contemporary Shiite scholars. Allameh Tabatabai and Allameh Jafari have acknowledged the effectiveness of environmental factors as an external factor in shaping human thoughts and behavior.
    Keywords: Shia contemporary scholars, Mohammad Taqi Jafari Tabrizi, ecology, environment, materialism
  • Mohammad Reza Anvari, Nematollah Karamollahi Page 35
    Bruno Lutour, the French philosopher, anthropologist and sociologist, is a postmodernist theorist who, with the rejection of the universal validity of "social constructivism," believes in the need to focus on the social realm, along with the field of technology and nature. He has put forward the theory of "actor- network" in the field of sociology of science and technology. This theory has strong roots in structuralism and post-structuralism, and as a social theory assumes the participation of individuals, objects, and spaces within a network of social relationships. The actor- network theory argues that in addition to the human actor, non-human elements also play a role as “agents”. While presenting a brief overview of the content of the actor-network theory, this paper uses the perspective of fundamental methodology to extract and criticize its philosophical foundations. According to the research findings, this theory ignores the distinction between agency and structure, and binds the two agents of actors and networks. Ontological reductionism, anthropological and epistemological anti-nominalism, and believing in the relative existence of objects are among the main fundamental criticisms leveled at this theory.
    Keywords: Bruno Lutour, actor-network, agent, technology, network of actors
  • Seyyed Abbas Hosseini Page 55
    Peter Berger is a prominent sociologist with a coherent intellectual system. Using a phenomenological approach, he defines culture as the knowledge of everyday life. This paper seeks to study the epistemic and non-epistemic foundations of Berger's cultural theory based on fundamental methodology. The results of this study show that, in addition to individual characteristics and personal motives, the theory of burger on non-epistemic foundations has been influenced by the secular political and ideological atmosphere prevailing the United States. With regard to the non-epistemic foundations of his theory: 1. In externalization, in terms of the meaningfulness of the world, the role of religion in social order, and the commonsensicality of religion in modern times, it is influenced by the ideas of Max Weber and Schleiermacher. In terms of emphasis on the reality of everyday life, the intentionality of consciousness, the multidimensional nature of reality, and subjectivity of knowledge, it is influenced by the ideas of Alfred Schötes. 2. In objectification, in "emphasis on social reality and social objectivity", it is influenced by Durkheim. 3. In internalization, by using psychological presumptions, it has been influenced by Herbert Meid thoughts. These influences have led Burger to have a secular viewpoint in ontology and epistemology of his cultural theory. This has made his cultural theory to be a theory which is away from supernatural, developed by mankind and unable to explain the meaning and order in nature and human society.
    Keywords: Peter. L Berger_fundamental methodology_cultural theory_externalization_objectification_internalization
  • Seyyed Mohammad Hossein Motavalli Emami, Mohammad Ali Mir Ali Page 73
    The civilizational model of Turkey, a country that has been specially considered by liberal Islamist trends in recent years, is particularly worthy of notice. Using an analytical- critical method, the present paper seeks to investigate the contemporary Turkish Islamist trends and the two prevailing civilizational models in this country and descriptively study the doctrines and social effects of each of these two models. Although Turkey has experienced two models of political Islam and social Islam, the social model has dominated turkey’s social and political atmosphere and has become a remarkable example supported by the Turkish military and the political system. However, there are challenges to this model, which hinder its achievement of Islamic civilization. Using a documentary and critical method, this paper examines the capacities of the above model and examines its shortcomings, including extreme nationalism, self-sufficiency and passivity in front of the civilization of the West for the achievement of Islamic civilization.
    Keywords: Turkish Islamism, Turkish Islam, Turkish civilization, political Islam, social Islam
  • Mohammad Hadi Madadi Page 87
    The development of the process of modernization and the integration of the capitalist system into Islamic countries has led to challenges for the Islamic lifestyle. In recent decades, this challenge has emerged in the area of the consumerist culture of the capitalist system. Turkey, as an Islamic country neighboring Europe, has faced the effects and consequences of the capitalist system and its consumerist culture. Meanwhile, the discussion of the influence of consumerist culture on the Islamic lifestyle and the transformation of Islamists and religious people in the last two decades has attracted the attention of many scholars and sociologists. Using the conceptual framework of consumerist society and a descriptive-analytical method, this paper aims to study the impact of consumerist culture on the Islamic culture and lifestyle in Turkey. Regarding the impact of consumerist culture, findings point to the commodification of religious symbols, the escalation of worldliness, and the spread of luxury and secularism among Islamist and religious classes in Turkey.
    Keywords: Islamic lifestyle, modernization, capitalist system, consumerist culture, consumerist society, commodification