فهرست مطالب

معرفت فرهنگی اجتماعی - سال نهم شماره 4 (پیاپی 36، پاییز 1397)

نشریه معرفت فرهنگی اجتماعی
سال نهم شماره 4 (پیاپی 36، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسن یوسف زاده اربط صفحات 5-24
    ارتباطات میان فرهنگی، اگرچه همزاد بشر است، اما امروزه به یکی از مشخصه های بارز حیات اجتماعی مبدل گشته و پرسش های فراوانی را برای بشر امروز مطرح ساخته است که توجه به آنها، مدیریت ارتباط در محیط های چندفرهنگی را تسهیل می کند. این پژوهش، با هدف بررسی مهم ترین مسائل عرصه ارتباطات میان فرهنگی و با تکیه بر منابع مکتوب و روش توصیفی اسنادی، به مسئله شناسی در این خصوص می پردازد. یافته های پژوهش نشان می دهد علاوه بر تعریف ارتباطات میان فرهنگی، که از نظر گستره و مصادیق مورد اختلاف جدی است، ملاک میان فرهنگیت، تفاوت های فرهنگی، هوش فرهنگی، درک متقابل و سوء تفاهم و تلقی از «دیگری» ، پاره ای از مهم ترین مسائلی است که موفقیت و ناکامی ارتباطات میان فرهنگی به آنها وابسته است. این مسائل، به ویژه هنگامی برجسته می شوند که از نگاه اسلامی و هنجاری مورد بررسی قرار گیرند. رویکرد اسلامی، به ویژه در ملاک میان فرهنگیت، تفاوت فرهنگی، تغییر فرهنگی، تلقی از دیگری و بی خانمانی ذهن، با نگاه های رایج متفاوت است؛ یعنی مسئله بودن پاره ای از موضوعات میان فرهنگی، ناشی از نگاه هنجاری است. ویژگی این پژوهش نیز در همین نکته نهفته است.
    کلیدواژگان: ارتباطات میان فرهنگی، مسئله شناسی، تغییر فرهنگی، هوش فرهنگی، توانش فرهنگی، تلقی از دیگری
  • محمدحسن کریمی ، مهدی محمدی ، رحمت الله مرزوقی ، محمد مزیدی ، سیده نجمه تقوی نسب صفحات 25-38
    نظریه بازسازی اجتماعی، با رویکرد آینده گرایی به دلیل در نظر گرفتن تغییرات و تحولات سریع و پیش بینی وضعیت آینده می توانند در حل چالش های آینده فرهنگی موثر باشد. آلوین تافلر، از نظریه پردازان مطرح در این حوزه است. او بر اساس واقعیت های موجود، تحولات آینده جهان را بخصوص در زمینه فرهنگی، توصیف نموده است. در این پژوهش، با روش تحلیل محتوای کیفی، پنج ویژگی فرهنگی مهم جوامع آینده که عبارت بودند از: توسعه روابط فرهنگی در سطح جهانی، توسعه قومیت گرایی، رشد ارزش ها و معنویات، هویت یابی فردی و نهاد خانواده، به دست آمد. در ادامه، سند چشم انداز 1404 و سند توسعه برنامه ششم بر اساس این ویژگی ها، مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد که لازم است به توسعه روابط فرهنگی در سطح جهانی، بیشتر توجه گردد. همچنین، انتظار می رود که در تدوین اسناد توسعه جدیدتر، به تحولات و چالش های فرهنگی آینده، توجه بیشتری شود.
    کلیدواژگان: تافلر، فرهنگ، اسناد توسعه، بازسازی اجتماعی آینده گرا
  • شمس الله مریجی ، علیرضا محدث صفحات 39-54
    اغلب تلاش های مکتب انتقادی فرانکفورت در انتقاد از جامعه جدید و اجزای سازنده اش بوده است. می توان امتداد این نگاه را در واکنش انتقادی این مکتب، به تلقی بی طرفانه از تکنولوژی نیز ردیابی کرد. این مکتب، بر نیازمندی هر نوعی از دانستن به نقادی و اصلاح تاکید می ورزد و با همین مبنا، رویارویی انسان با تکنولوژی را نیازمند بینشی انتقادی می انگارد و از این منظر، به نقد تکنولوژی ورود می کند. این پژوهش، با روش تحلیلی اسنادی به انتقادپذیری تکنولوژی از دیدگاه مارکوزه از دانشمندان مطرح این مکتب و شاگردش فینبرگ پرداخته است. نتایج پژوهش حاکی از وجود اشتراک ها و تفاوت هایی میان دیدگاه این دو اندیشمند است؛ هر دو اندیشمند رویکرد ابزارانگاری تکنولوژی یعنی جدایی ارزش از دانش و تکنیک و رویکرد جبرانگاری تکنولوژی یعنی نقدناپذیری و عدم امکان تغییر تکنولوژی ها را نادرست و تکنولوژی را ارزش بار و تغییر پذیر می دانند. اما در راهبرد تغییر یعنی گسترش هنر به سیاست و دموکراتیزه کردن تکنولوژی، سطح تغییر، مجریان تغییر یعنی طبقات محروم و رنج کشیده و یا عموم مردم و میزان امید به تغییر با یکدیگر متفاوتند.
    کلیدواژگان: مکتب انتقادی، مارکوزه، فینبرگ، ارزش باری تکنولوژی
  • حمید عبداللهیان ، محمدرضا زهرایی صفحات 55-66
    اینستاگرام، شبکه اجتماعی مجازی اشتراک گذاری عکس و فیلم بر روی تلفن همراه است. با وجود حدود 5/23 میلیون کاربر ایرانی در اینستاگرام، معلوم نیست که فعالیت در اینستاگرام، موجب ایجاد منافع حاصل از روابط کاربران می شود یا خیر؟. براین اساس، فرضیه پژوهش این است: به نظر می رسد، سرمایه اجتماعی تولید شده کاربران اینستاگرام، نسبت به سرمایه اجتماعی غیرکاربران اینستاگرام بیشتر است. برای آزمون فرضیه، دو گروه کاربران ایرانی اینستاگرام و ایرانیان غیرکاربر اینستاگرام، دارای تلفن هوشمند متصل به اینترنت را به عنوان جامعه آماری برای مقایسه سرمایه اجتماعی در نظر گرفتیم. بر مبنای تعریف پوتنام، سرمایه اجتماعی را دارای ابعاد، سرمایه اجتماعی پیوندبخش، سرمایه اجتماعی پیوندمدار و اعتماد در نظر گرفتیم. روش گردآوری داده ها، روش پیمایش آنلاین وارونه است. حجم نمونه با روش تعیین حجم نمونه برای جوامع کلان، 1033 تعیین شد. لینک پرسش نامه برای 15000 ایمیل ارسال شد. مقایسه میانگین ها، گویای این است که میانگین های سرمایه اجتماعی دو گروه عضو در اینستاگرام و غیرعضو در اینستاگرام، تفاوت معناداری با یگدیگر نداشته است، این بدین معناست که سرمایه اجتماعی مجازی افراد عضو در اینستاگرام، بیشتر از سرمایه اجتماعی افراد غیر عضو نیست، همچنین سرمایه اجتماعی مجازی پیوندبخش و پیوندمدار با این دو بعد سرمایه اجتماعی افراد غیرکاربر اینستاگرام تفاوتی ندارد، ولی میزان اعتماد در محیط واقعی، بیشتر از محیط اینستاگرام است. این کاهش اعتماد در اینستاگرام، به نظر ناشی از عدم مجاورت فیزیکی در این محیط مجازی است.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، تلفن همراه هوشمند، اینستاگرام، شبکه های اجتماعی مجازی، اعتماد
  • محمد جبارپور ، روح الله عباسی ، سید حسین سیده صفحات 67-88
    امروزه سیمای عمومی شهر در شمال، جنوب، شرق، غرب و در آداب و رسوم متنوع، مشابه یکدیگر است. در بسیاری از موارد، این شکل از شهر هیچ سنخیتی با محیط فرهنگی، مذهبی و اجتماعی شهر ندارد. استخراج شاخص ها و بررسی میزان و امکان تحقق ویژگی های شهر اسلامی، با توجه به شرایط موجود، همواره یکی از دغدغه های مهم در زمینه شهرسازی و معماری بوده است که توجه محققان را به خود جلب نموده است. هدف این پژوهش، استخراج و نقد شاخص های مطرح شده در زمینه شهر اسلامی است. در این تحقیق با مطالعه منابع به صورت مروری، مهم ترین شاخص های مطرح شده در زمینه شهر اسلامی، در قالب عناصر پنج گانه استخراج شده است تا با این وسیله فهم کلی از مفهوم «شهر اسلامی» در این چارچوب شکل گیرد. سپس، این شاخص ها مورد نقد و بررسی قرار گرفته و مهم ترین و اولویت دارترین شاخص ها که قابلیت پیاده سازی متناسب با شرایط موجود را دارا می باشند، استخراج شده است.
    کلیدواژگان: متون دینی، شهر اسلامی، عناصر پنج گانه شهر، سیمای عمومی شهر
  • محسن منطقی صفحات 89-109
    اندیشمندان سازمان با هدف تامین خلا های ناشی از قوانین و مقررات، به دنبال راهکارهای توسعه اخلاق و معنویت در سازمان ها هستند. معنویت سازمانی، می تواند در حل مشکلات سازمانی کارگشا باشد. با سازگاری بین اخلاق و معنویت، می توان زمینه موفقیت بیشتری برای سازمان را فراهم آورد. این پژوهش، از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت کیفی است و رویکرد آن، بر اساس مقیاس کیفی «طیف آزگود» است. طیف آزگود، برای شناسایی تمایز معنایی بین دو متغیر به کار می رود. در این روش، با مقیاس قرار دادن مفهوم شناخته شده اخلاق، در کنار مفهوم کمتر شناخته شده معنویت، می توان سازه های مشترک آنها را شناخت. در تحقیقات انجام شده، سنجه های متعددی از اخلاق و معنویت سازمانی، که بیان کننده آنها بودند، شناسایی و تدوین شد. سپس، سنجه های که دارای ابعاد یا معانی مشترک بودند، با هم ادغام و دسته بندی گردید. نتایج تحقیق نشان می دهد که قرابت بسیاری بین این دو مفهوم وجود دارد، به گونه ای که تقویت معنویت سازمانی، از مسیر اخلاق سازمانی میسر است. چنان که پس از تحلیل و ادغام سنجه ها، پنج مقوله اساسی باورهای اخلاقی و باورهای معنوی، هوش اخلاقی و هوش معنوی، اسوه های اخلاقی و اسوه های معنوی، گرایش های اخلاقی و گرایش های معنوی؛ و پایبندی عملی به اخلاق و معنویت، به دست آمد. در بین مقوله ها، اسوه های اخلاقی و معنوی و باورهای اخلاقی و معنوی، بیشترین تاثیر را در تقویت اخلاق و معنویت سازمانی دارند.
    کلیدواژگان: اخلاق سازمانی، معنویت سازمانی، طیف آزگود، مدیریت و سازمان
|
  • Hassan Yousefzadeh Arbat Pages 5-24
    Man has always experienced intercultural communication, but today it has become one of the distinctive features of social life and has raised many questions for man. Addressing these questions makes it easy to manage communication in multicultural environments. Relying on written sources and using the documentary - descriptive methods, this research addresses the most important issues in the field of intercultural communication. The research findings show that in addition to defining intercultural communication, which is seriously disputed in terms of scope and examples, the criterion of interculturality, cultural differences, cultural intelligence, mutual understanding, misunderstanding and perception of the "other" are some of the most important issues playing a role in the success and failure of intercultural communication. These issues are especially highlighted when viewed from an Islamic and normative perspective. The Islamic approach differs with the common view, in particular in terms of interculturality, cultural difference, cultural change, perceptions of the other, and the homelessness state of mind; that is, the problmaticalness of some intercultural issues results from the normative view. The significance of this study lies in this point.
    Keywords: intercultural communication, studying the problems, cultural change, cultural intelligence, cultural ability, perception of the other
  • Mohammad Hasan Karimi , Mehdi Mohammadi , Rahmatullah Marzoughi , Mohammad Mazidi , Sayed, e, Najmeh Taghavi Nasab Pages 25-38
    Considering rapid changes and predicting future status, social reconstruction theory with a futuristic approach can be effective in solving future cultural challenges. Alvin Toffler is one of the theorists in this area. He describes the future developments of the world, especially in the cultural field, based on the present realities. Using the qualitative content analysis method, this research obtained five important cultural features of future societies including the development of cultural relations over the world, the development of ethnicity, the growth of values and spirituality, the development of individual identity and the family institution. Then, the 1404 Prospectus Document and the Sixth Development Plan Document were analyzed based on these characteristics. The results of the research showed that it is necessary to pay more attention to the development of worldwide cultural relations. Also, more attention must be paid to the future cultural challenges and changes in the production of newer development documents.
    Keywords: Toffler, culture, development documents, Futurist Social Reconstruction
  • Shamsollah Maryji , Alireza Mohaddes Pages 39-54
    The critical school of Frankfurt has mainly dealt with criticizing the new society and its components. One can also trace this perspective in the critical response of this school to the impartial view of technology. This school emphasizes the need of any kind of knowledge for criticism and reform, and therefore argues that human-technology confrontation requires a critical insight and accordingly presents a critique of technology. Using an analytical-documentary method, this research studies the critical theory of technology from the point of view of Marcuse, a prominent scholar of this school, and his student, Feenberg. The results of the research suggest that there are commonalities and differences between the views of these two thinkers; both thinkers disapprove of the instrumental approach to technology, i.e. the separation of value from knowledge and technology, and the deterministic approach to technology, i.e., the unciticizability and the impossibility of changing technology, and consider technology as valuable and changeable. But they are different in the strategy toward change, i.e. the extension of art to politics and democratization of technology, the level of change, the creators of change i.e. the deprived and the suppressed classes, or the general public and the amount of hope for change.
    Keywords: critical school, Marcuse, Feenberg, the value of technology
  • Hamid Abdollahiyan , Mohammad Reza Zahraei Pages 55-66
    Instagram is a virtual social network for sharing photos and videos on mobile phones. Considering around 23.5 million Iranian users of Instagram, it's unclear if Instagram activities and users’ relationships are delivering any benefits. Therefore, the research hypothesis is: the social capital generated by Instagram users is likely to be higher than that of Instagram's non-users. To test the hypothesis, two groups of Iranian Instagram users and non-users with Internet-connected smartphones were selected as the statistical population for comparing social capital. On the basis of Putnam's definition, we considered social capital with three dimensions: bonding social capital, bridging social capital, and trust. The method of data collection is reverse online survey method. Sample size was of 1033 determined by the sample size determination method for large communities. The questionnaire link was sent for 15,000 email addresses. The comparison of the mean scores indicates that the social capital means of the two groups of Instagram members and non-members did not have a significant difference, that is, the social capital of Instagram members is not greater than the social capital of non-members. Besides, the bonding and bridging virtual social capital with these two dimensions of social capital is not different in Instagram users and  non-users, but the amount of trust in the real environment is more than that in Instagram environment. This reduction in trust on Instagram seems to be due to the lack of physical contact in this virtual environment.
    Keywords: social capital, smart phone, Instagram, virtual social networks, trust
  • Mohammad Jabbarpour , Roohollah Abbasi , Seyyed Hussein Sayedeh Pages 67-88
    Today, the city's general image is similar in the north, south, east, west, and in diverse customs and traditions. In many cases, this form of city has no congruity with the cultural, religious, and social environment of the city. extraction of the features and investigation of the extent and feasibility of the realization of the features of the Islamic city have always attracted the attention of researchers, and have been one of the major concerns in the field of urban planning and architecture. The purpose of this research is to extract and review the features proposed in the context of the Islamic city. In order to provide a general understanding of the concept of "Islamic city" in this framework, this research has reviewed the related sources and extracted the most important features of the “Islamic city” in the form of five elements. Then, these features have been reviewed and the most important ones that can be implemented in the existing conditions have been extracted.
    Keywords: religious texts, Islamic city, five elements of city, general image of the city
  • Mohsen Manteqi Pages 89-109
    Aiming at filling the gaps in laws and regulations, organization thinkers seek solutions to the development of morality and spirituality in organizations. Organizational spirituality can be used to solve organizational problems. With the consistency between morality and spirituality, one can provide more ground for the organization’s success. This research is applied in terms of research type. It is qualitative and based on the scale of the "spectrum of Osgood". Osgood spectrum is used to identify the semantic distinction between the two variables. In this method, the well-known concept of morality is focused along with the less known concept of spirituality, and their common structures are identified. In the research, several scales of organizational morality and spirituality were identified and compiled. Then, scales that had common dimensions or meanings were merged and categorized. The results of the research show that there is a great deal of similarity between these two concepts, insomuch as strengthening organizational spirituality is possible through organizational morality. After analyzing and merging the scales, five basic categories of moral and spiritual beliefs, moral and spiritual intelligence, moral and spiritual role models, moral and spiritual attitudes, and practical adherence to morality and spirituality were obtained. Among the categories, moral; and spiritual role models and moral and spiritual beliefs have the greatest impact in strengthening organizational morality and spirituality.
    Keywords: organizational morality, organizational spirituality, Osgood Spectrum, management, organization