فهرست مطالب

فقه و مبانی حقوق اسلامی - سال چهل و هشتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1394)

نشریه فقه و مبانی حقوق اسلامی
سال چهل و هشتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد امین فرد*، حمید فرشی، مصطفی رحمانی پاچی صفحات 181-200
    در فقه اسلامی و حقوق مدنی ایران، حق طلاق در اختیار مرد است. در جوامع کنونی، گاهی زوجه اسقاط حق طلاق را از زوج خواستار می شود. سوال این است که چگونه و با چه شرایطی حق طلاق قابلیت اسقاط دارد یا اساسا چنین تقاضایی امکان پذیر نیست. این مقاله با بررسی ابعاد مختلف مسئله، در نهایت شرط اسقاط حق طلاق به نحو شرط صفت را ناصحیح دانسته است، زیرا نکاح در اسلام چنین وصفی را برنمی تابد، همچنین شرط اسقاط حق طلاق به معنای اسقاط کلی حق طلاق زوج به نحو شرط نتیجه را نیز فاسد دانسته است. اما شرط اسقاط حق طلاق به نحو شرط فعل از باب تعهد به عدم استفاده از حق طلاق به استناد روایت منصوربن برزج از امام کاظم (ع) و با توجه به حکومت عموم «المومنون عند شروطهم»، لازم الوفا و از مواردی است که مشمول ماده 10 قانون مدنی می شود.
    کلیدواژگان: اسقاط، حق طلاق، حکم، شرط ضمن عقد، شرط فعل
  • حسن پوربافرانی، کامران محمودیان اصفهانی* صفحات 201-224
    مجازات های سالب حیات، حق حیات را از مجرم سلب می کنند، اما گاه در اتفاقی نادر با وجود تایید موت مجرم توسط پزشک قانونی علایم حیات در محکوم علیه ظاهر خواهد شد. سوالی که مطرح می شود این است که آیا امکان اجرای مجدد حکم وجود دارد و تکلیف آسیب هایی که محکوم علیه از اجرای مجازات اول متحمل شده است، چیست؟ قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 در ماده 438 به پیروی از نظر مشهور فقها، وضعیت آثار بقای حیات را صرفا در قصاص نفس مشخص کرده است. در این نوشتار ضمن نقد مبنای فقهی و تحلیل ماده مذکور، آثار بقای حیات را در سایر مجازات های سالب حیات (اعدام، صلب، رجم) بررسی کرده ایم و به این نتیجه رسیده ایم که در این مجازات ها، اگر پزشک قانونی مرگ مجرم را تایید کند و صحت اجرای حکم نیز توسط مقام قضایی مجری حکم اعلام شود، اجرای مجدد حکم جایز نیست، در همین زمینه اگر صدمه ای هم از اجرای مجاز یا غیرمجاز اولیه حکم وارد شود، حق قصاص یا دیه برای مجرم به وجود نمی آید.
    کلیدواژگان: اعدام، بقای حیات، قصاص مجدد، مثله، مجازات سالب حیات
  • احمد حاجی ده آبادی صفحات 225-247
    بر عکس قانون مجازات اسلامی 1370 که قاعده تداخل قصاص در آن جایگاه و مقررات مناسبی نداشت، قانون مجازات اسلامی 1392 به تفصیل ازاین قاعده و قاعده تداخل دیات بحث کرده و نوآوری هایی داشته است. با وجود افزایش کمی مقررات مربوط به این قاعده، برخی نوآوری های قانون از حیث مبانی فقهی پشتیبانی نمی شود و برخی دوگانگی ها در قانونگذاری دیده می شود که نیازمند بازنگری جدی است؛ از جمله اینکه مطابق قانون جدید، اگر کسی بدون اینکه قصد قتل داشته باشد یا اینکه عمل او نوعا کشنده باشد، جراحتی را عمدا بر عضو دیگری وارد سازد که به مرگ او منجر شود، چنین قتلی گرچه شبه عمد به شمار می رود، قاتل علاوه بر دیه نفس به قصاص عضو نیز محکوم می شود. همچنین در جایی که چند ضربه متوالی موجب قتل دیگری شده، قانون به تداخل قصاص اعضا در قصاص نفس قائل است. این در حالی است که در ضربات غیرمتوالی، جانی علاوه بر قصاص نفس به قصاص جنایت بر اعضا جز جنایت ماقبل آخر نیز محکوم می شود، با آنکه مرگ فقط در اثر ضربه آخر نبوده و در اثر مجموع ضربات بوده باشد.
    کلیدواژگان: تداخل دیات، تداخل قصاص، جنایت شبه عمد، قصاص عضو، قصاص نفس
  • محمد علی کرباسیون*، ولی رستمی صفحات 249-281
    حقوق مودیان مالیاتی را (با توجه به اختیارات و اقتدارات گسترده و منحصر به فرد دستگاه مالیاتی در مراحل تشخیص و وصول مالیات) باید مهم ترین بخش حقوق مالیاتی به شمار آورد. این موضوع در دنیای معاصر در اثر عطف توجه به حقوق شهروندی، مورد اهتمام ویژه نظام های مالیاتی کشورهای پیشرفته قرار گرفته است و شیوه های مختلف را در تبیین و اجرای آن در حقوق مالیاتی خود به کار برده اند. در این تحقیق ابتدا به بررسی مبانی حقوق مودیان مالیاتی مثل مفهوم و منشا حق، انسان شناسی مودی، مالیات های اسلامی و تعریف جامعی از حقوق مودیان مالیاتی پرداخته ایم، سپس با توجه به گسترده بودن حقوق مودیان مالیاتی، این حقوق را فقط در فرایند اجرای مالیات در فقه امامیه و حقوق موضوعه بررسی و تحلیل کرده ایم و در آخر با بیان چگونگی ایجاد ضمانت اجرا برای این حقوق، سعی در کاربردی کردن حقوق مذکور داشته ایم.
    کلیدواژگان: حق، حقوق مودیان مالیاتی، ضمانت اجرا، مالیات های اسلامی، مودیان مالیاتی
  • رضاعلی کرمی صفحات 283-300
    قرارداد مزارعه میان بیش از دو نفر، موضوعی اساسی در فعالیت های اقتصادی است که در این مقاله سعی خواهد شد موضوع بر اساس نگاه توسعه محور اسلام بررسی شود. در نوشتار حاضر دو دیدگاه موافق و مخالف در باب مزارعه میان بیش از دو نفر مطرح شده است که این مقاله دیدگاه موافق را با توجه به دلایلی مانند عمومات و اطلاقات کتاب و سنت و همچنین دلایل خاصی که در باب مزارعه ذکر شده اند، با روش توصیفی - تحلیلی تقویت می کند؛ زیرا اجتهاد پویا، موضوعیت خاصی در اداره جامعه دارد و اقتضا می کند که این عقد با توجه به مجموعه دلایل نقلی قوی، به دو نفر محدود نباشد و گستره ای فراتر از دو نفر را در بر گیرد. ادله روایی مخالف مزارعه میان بیش از دو نفر بر موارد غالبی حمل شده و ادله ای مانند توقیفی و ترکیب معامله از ایجاب قبول، بدون دلیل است که در مقابل عمومات کتاب، سنت و ادله خاصه باب مزارعه جایگاهی ندارد. در نهایت با توجه به نگرش توسعه محور فقه در فعالیت های اقتصادی، جواز مزارعه میان بیش از دو نفر را اثبات می کنیم.
    کلیدواژگان: عامل، فقه، مالک، متعاملین، مزارعه، مشارکت
  • خدیجه مرادی*، عاتکه قاسم زاده صفحات 301-317
    از جمله حقوق مالی که در فقه و حقوق ایران برای زوجه به رسمیت شناخته شده، اجرت المثل کارهای زوجه است. این موضوع ضمن سه ماده مطرح شده است: تبصره الحاقی ماده 336 ق.م.، بند «ب» تبصره 6 قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق و ماده 29 قانون حمایت خانواده 1391. قانون حمایت خانواده موضوع اجرت المثل را به تبصره ماده 336 ارجاع داده که طبق آن زوجه در هر زمانی استحقاق دریافت اجرت المثل کارهایی را که خارج از وظایف شرعیش و به دستور زوج انجام داده است دارد؛ مشروط بر اینکه این امور را با قصد تبرع انجام نداده باشد و عرف نیز برای آنها اجرت در نظر گرفته باشد. اما دستور زوج و قصد تبرع باید در دادگاه احراز شود؛ با توجه به محدودیت اثبات، قید احراز دستور زوج و قصد عدم تبرع زوجه، مانع جدی در رسیدن زوجه به این حق خواهد بود. در صورتی که دادگاه نتواند به اجرت المثل حکم کند، نوبت به بند «ب» تبصره 6 می رسد و به نحله که به نحوی اجرت المثل محسوب می شود، حکم خواهد شد. این مقاله به شیوه توصیفی – تحلیلی، مبانی شرعی و قانونی اجرت المثل زوجه، زمان استحقاق و مطالبه آن را تبیین کرده و به نقد و بررسی مواد قانونی پرداخته است.
    کلیدواژگان: اجرت المثل، ایام زوجیت، زوجه، طلاق، قانون حمایت از خانواده
  • علی مظهر قراملکی، بی بی صدیقه مکی* صفحات 319-335
    این پژوهش با هدف بررسی اشتراط تنجیز در عقود و ایقاعات انجام گرفته است، به این معنا که معلق کردن عقد یا ایقاع به امر دیگری، موجب بطلان آن می شود. بعضی از فقها با دلایلی اثبات کرده اند که تعلیق، مبطل قراردادها، اعم از عقد و ایقاع است. در این پژوهش، دلایل اشتراط تنجیز به چالش کشیده شده است و اثبات شد که همه آن دلایل هر یک به نحوی مخدوش است و مسئله رجوع تعلیق به انشاء یا منشا هم تاثیری در حکم آن ندارد.
    کلیدواژگان: ایقاع، تعلیق، تنجیز، عقد
  • رحیم نوبهار صفحات 337-358
    برابر روایات، تاخیر در اجرای حد روا نیست. این روایات اغلب ناظر به حدود اصطلاحی تفسیر و تعبیر شده اند. این مقاله با واکاوی مضمون این روایات، آنها را به مطلق کیفرهای لازم الاجرا ناظر دانسته است. در واقع، لزوم اجرای متعارف کیفر پس از اثبات نهایی جرم، به حدود اصطلاحی اختصاص ندارد. باید همه مجازات ها را با رعایت اصل قطعیت کیفر اجرا کرد. به همین ترتیب در چارچوب رعایت اصل قطعیت اجرای کیفر مانعی ندارد که مصلحت، تاخیر اجرای کیفر را تجویز یا ایجاب کند. این مصالح به مواردی اختصاص ندارد که در نصوص برشمرده شده اند. مهم این است که تاخیر در اجرای کیفر، مصداق تضییع و ابطال حد و اهمال در اجرای آن نباشد. پس حد و تعزیر از جنبه تاخیر در اجرا با یکدیگر تفاوت ندارند. مقاله همچنین دامنه حکم عدم جواز تاخیر حد و تاخیر در فرض اجتماع مجازات ها را واکاوی کرده است.
    کلیدواژگان: اصل قطعیت اجرای مجازات، تاخیر در اجرای مجازات، تعزیر، حد
|
  • Mohammad Amin Frad*, Hamid Farshi, Mostafa Rahmani Pachi Pages 181-200
    Iran's Islamic law and civil rights, the right to divorce the man. In today's society, sometimes the wife the right to divorce than couples MyBashd.sval demand abandonment is how and in what circumstances abortion or divorce can do basically is not possible.also known to be corrupt.10 is the civil law.
    Keywords: Abortion, Divorce, judgment, current condition, stipulation
  • Hasan Pournafrani, Kamran Mahmoodian Esfahani* Pages 201-224
    Although punishment of taking human life, But sometimes in rare despite the coroner confirmed the death of the offender by medical examiner the signs of life is appearance in loosing party. Question that arises is that there is any possibility to implement this decree? And What about the harm that he suffered against the enforcement of the punishment is? by the following of Article 438 of the Penal Code Act 1392 , Following the famous jurists The mere survival of taking of human in retaliation is unknown. according to mentioned article the possibility of execution by next of kin this is selfie. But if the first of retaliation that is run with any unauthorized, so Stop the punishment the judgment of the retaliation. In this article, additional to critically analyzes the legal basis for taking human life verified in other punishment depriving (excution , cross, stoning to death) and weve that in these punishments , if medical examiner verified death of offender and judicial official announced the correctness death of offender there is not possibility of Execution of sentence,accordingly if damage is not authorized axcution of the original judgment to be entered,
    Keywords: self, retaliation, execution, taking of human life, again retaliation, killer, next of kin, survivals
  • Ahmad Hajidehabadi Pages 225-247
    Unlike the Islamic Code (approved 1370/1991) in which no suitable attention had been paid to the rule of interference of retaliation, the Islamic Punishment Code (approved 1392/2013) has discussed this rule as well as the rule of interference of blood-moneys in details and in which some innovations may be seen. In spite of increase in the number of articles concerning this rule, some innovations in the Code are not juridicially supported and some defects and conflicts may be found in legislation which require serious revision. For example, according to the new Code, if one intentionally inflicts blows on some limb of another person while he/she does not intend to kill the former and the other person is killed, though this is considered as quasi-intentional homicide, the killer is sentenced to retaliation of limb (for limb) as well as payment of blood-money. Also, if some successive blows kill another person, the Code considers interference of retaliation of limbs and retaliation. When insuccesive blows kill some other person, however, the criminal is sentenced to retaliation for manslaughter and, in addition, he is sentenced to retaliation for committing crime on limbs except for the the slain’s limb harmed before the last crime.
    Keywords: interference of retaliation, interference of blood, moneys. Quasi, intentional crime, retaliation of limb, retaliation for maslaughter
  • Mohammad Ali Karbasiun*, Vali Rostami Pages 249-281
    Taxpayers right have to enumerate most important part of taxion law as for power and particular authority tax organization.Today this subject lionze because notation of citizen right in the taxion system of development country and they use variouse methods for it’s nomination and performance in the their taxion law.
    In this reaserch is tried to survey basics taxpayers rights like:right, anthropologist, islamic taxs, give compelet nothion for taxpayers ; So it studies succinct and only searcehes in the recognition and performance process because widespread taxpayers rights studies and reserches it’s sanction because of utility these right.
    Keywords: Right, anthropologist, Islamic taxs, sanction
  • Reza Ali Karami Pages 283-300
    The study of Mozare-eh license between more than two person, in this paper we aim to contribute Development of economic activities with presentation of different perspectives based on religious arguments Through definition of Key Concepts, that has been discussed between Agree and disagree viewpoints. with reviewing the evidences ,the permission of participatory Mozare-eh between more than two person in the original contract of Mozare-eh was Strengthened and according to the strength of this word, the license of partnership in Mozare-eh between more than two person has been proven . The way of searching in this paper is descriptive analysis .
    Keywords: mozare, eh, agent, Maalekolarz, moteamelin, development
  • Khadije Moradi*, Ateke Ghasemzade Pages 301-317
    Wife's daily is one of the financial rights which is recognized in Fiqh and laws of Iran. This is specially mentioned in 3 articles _additional note on article 336 of the civil law the article 6 of amendment to divorce law Family Protection Law 1391 article 29 of has refered that to the additional note on article 336 of civil law According to this Note, the wife, at any time during the marriage, has right to be paid for the remuneration of affairs which is done obbeying husbands commands out of her religious duties.provided that she has done those affairs without gratuitous intention and the custom determines remuneration for such of those affairs. Moreover, this note distinguished that the command of husband and gratuitous intention should be proved by the court; according to the high limitations to prove these cercomestances, such of this restrictions could be a serious bound for the wife to achieve her financial right as to remuneration. If the court of justice can not judge on remuneration, it's time for the paragraph B of the amendment to divorce law which accordingly wife is deserved to be paid for Nehlah .
    Keywords: Remuneration, Wife, matrimony duration, Divorce, Family Protection Law
  • Ali Mazhar Gharamaleki, Bibi Sedigheh Makki* Pages 319-335
    This study aims to examine the issue of considering "non-suspension "as a condition for mutual and unilateral contracts. This study has gathered the different narrative and intellectual reasons presented by Jrurists and as the useless divisions have been omitted, the new classifications have been presented and evaluated.
    Some of the Jurists have presented evidences that "suspension" shall invalidate the contracts. This research has challenged the reasons which consider "non-suspension "as a condition for mutual and unilateral contracts, and proves that many of them are not complete. The most important reason for them is the Consensus , but we have proved that the Consensus also can not be an enough reason for this matter.
    Keywords: contract, unilateral obligations, Suspension
  • Rahim Nobahar Pages 337-358
    In some Islamic narrations (ahadith) it is prohibited to postpone the performance of had (prescribed punishment). By analyzing the content of these narrations, this article concludes that they are not specifically related to hodoud in its idiomatic sense, i.e. prescribed punishments as opposed to ta’zir(discretionary punishment). Indeed all punishments must be certain and performed in a reasonable and appropriate time following the conviction, whether they are had or ta’zir. Similarly, the expediencies requiring or necessitating the postponement of punishments must be taken into account as far as certainty of the punishment is observed. These expediencies are not limited to those explicitly mentioned in the narrations. What matters is that the postponement should not be a failure in the performance of punishment or not result in its cancellation. Therefore, there is no significant difference in the quality of the execution of had and ta’zir. The article also sheds a light on the order of execution of the punishments when the offender is convicted of different crimes.
    Keywords: Islamic Criminal Law, Suspension of Punishment, Certainty of Punishment