فهرست مطالب

فصلنامه فناوری آموزش
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/01/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • غلامعلی منتظر*، بهناز داراب صفحات 83-92

    فناوری اطلاعات، به تعاملات علمی شکل دیگری بخشیده و بر چگونگی کسب و انتقال دانش در جامعه تاثیر زیادی داشته است. دانشگاه ها و مراکز علمی به عنوان مراکز اصلی خلق و انتقال علم، به تدریج شکل دیگری را به خود خواهند گرفت. در این میان یکی از موضوعاتی که مدیران و مسیولان آموزش عالی باید به طور جدی به آن بیندیشند، ایجاد دانشگاه مجازی و تحقق یادگیری الکترونیکی در آن است. تحقق این امر مستلزم فراهم آمدن شرایطی از جنبه های مختلف است که از دید سیستمی، آمادگی الکترونیکی نامیده می شود. دانشگاه تربیت مدرس از جمله دانشگاه هایی است که در طی چند سال گذشته تلاش کرده است با تمهید امکانات  سخت افزاری و نرم افزاری چند رشته تحصیلی را در مقطع کارشناسی ارشد به روش آموزش الکترونیکی ارایه کند. در این مقاله تلاش شده است با اتکا بر مطالعات تطبیقی و نظر خبرگان ملی مدل مناسبی برای ارزیابی آمادگی یادگیری الکترونیکی ارایه شود. این مدل شامل وجوه مختلفی شامل آمادگی سیاست آموزشی، آمادگی مدیریت، آمادگی استاندارد، آمادگی محتوا، آمادگی قوانین، آمادگی مالی، آمادگی منابع انسانی، آمادگی فرهنگ، آمادگی امنیت، آمادگی سخت افزار، آمادگی شبکه و آمادگی پشتیبانی است. با به کارگیری این مدل تحلیل کاملی از آمادگی یادگیری الکترونیکی دانشگاه تربیت مدرس ارایه خواهد شد. شایان ذکر این که مدل کاربردی در این تحقیق براساس ویژگی ها و مقتضیات بومی کشور و به طور کلی و عمومی تدوین شده است و قابلیت کاربرد در ارزیابی آمادگی یادگیری الکترونیکی در سایر دانشگاه ها را نیز داراست.

    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، مطالعات تطبیقی، سنجش
  • عباس اناری نژاد*، پرویز ساکتی، سید علی اکبر صفوی صفحات 93-103

    هدف کلی این مقاله ارایه یک چارچوب مفهومی برای ارزشیابی برنامه های یادگیری الکترونیکی است که با بررسی گسترده پیشینه تحقیقات در زمینه ارزشیابی یادگیری الکترونیکی، 9 سوال اساسی مورد تاکید قرار گرفت و براساس آنها هفت رویکرد ارزشیابی یادگیری الکترونیکی به شرح زیر شناسایی گردید: رویکرد مورد پژوهی، رویکرد مقایسه با شیوه آموزش سنتی، رویکرد ارزیابی ابزارهای پژوهشی مورد استفاده، رویکرد ارزشیابی بازگشت سرمایه، رویکرد مدل های ترازیابی، رویکرد ارزشیابی محصول و رویکرد ارزشیابی عملکرد. در این مقاله پس از بررسی بسیاری از مدل ها و چارچوب های یادگیری الکترونیکی مطرح شده توسط محققان و یا موسسات آموزش عالی، مولفه های مشترک آنها براساس سه معیار الف) پشتوانه علمی، ب) تواتر و تجربه استفاده بین المللی و ج) در دسترس بودن اطلاعات آنها به عنوان عوامل اصلی مدل پیشنهادی با الهام از مدل خان (2001) برگزیده شدند که عبارتند از: سازمان، مدیریت، فناوری، جنبه های آموزشی، طراحی محیط ارایه، خدمات پشتیبانی، ارزشیابی و ملاحظات اخلاقی. آنگاه از طریق اعتبارسنجی با استفاده از نظرات 30 نفر از خبرگان و صاحب نظران حوزهIT  و به ویژه یادگیری الکترونیکی در سطح آموزش عالی کشور، چارچوب مفهومی اولیه مبتنی بر عوامل، ملاک ها و نشانگرهای  مورد نظر برای ارزشیابی یادگیری الکترونیکی در موسسات آموزش عالی ایران طراحی و معرفی گردیده است.

    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، الگوهای ارزشیابی، آموزش عالی، عوامل موثر در ارزشیابی، معیارها و شاخصه ها
  • سید مجید عبداللهی*، بی بی عشرت زمانی، عیسی ابراهیم زاده، بهمن زندی، حسین زارع صفحات 105-116
    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی تطبیقی دیدگاه اساتید و مدیران مسیول برگزاری دوره های آموزش مجازی در دانشگاه اصفهان، در رابطه با موانع مشارکت استادان در این دوره ها می باشد. هدف دیگر پژوهش، بررسی روابط احتمالی موجود  بین موانع با یکدیگر است.  نوع پژوهش کمی- کیفی است. برای حصول منظور، ابتدا با بررسی ادبیات تحقیق، الگویی مفهومی برای دسته بندی موانع مشارکت اساتید پیشنهاد شد و موانع در سه گروه موانع شخصی، نگرشی و زمینه ای طبقه بندی گردید. سپس براساس این الگو،   پرسش نامه ای محقق ساخته تهیه شده و در بین یک نمونه 50 نفری از اساتید گروه های آموزشی ارایه دهنده آموزش برخط در دانشگاه اصفهان که به روش تمام شماری انتخاب شده بودند توزیع گردید. رتبه بندی موانع بر اساس آزمون فریدمن نشان داد از دیدگاه استادان، بازدارنده های زمینه ای بیشترین میزان بازدارندگی  را در رابطه با مشارکت اساتید در آموزش مجازی دارند. همچنین آزمون همبستگی بیانگر وجود رابطه معنی دار مستقیم موانع با یکدیگر بود. در قسمت کیفی تحقیق نیز، محققان با 5 نفر از مسیولان برگزاری دوره ها در دانشگاه اصفهان مصاحبه های نیمه ساختاریافته ای را بر اساس الگوی پیشنهادی انجام دادند. پس از جمع آوری اطلاعات، تحلیل یافته ها با استفاده از کدبندی و مقوله سازی صحبت های مصاحبه شوندگان انجام شد. مقایسه ی تطبیقی یافته ها بیانگر آن بود که وجود بازدارنده های زمینه ای سبب تشدید تاثیر بازدارنده های نگرشی و شخصی بر کاهش مشارکت استادان می شود.
    کلیدواژگان: آموزش مجازی، مشارکت اساتید دانشگاه، بازدارنده های شخصی، بازدارنده های نگرشی، بازدارنده های زمینه ای، دیدگاه اساتید، دیدگاه مدیران
  • مینو شفایی*، رامین مدنی صفحات 117-124
    در سال های اخیر، جمعیت قابل توجه کودکان در ایران، سبب توجه ویژه به مساله آموزش و فضاهای آموزشی کودکان شده است. متاسفانه در ایران، اکثر دبستان ها و مهدکودک ها در فضاهای فاقد طراحی مناسب و یا در فضاهایی با کاربری غیر آموزشی (مثل خانه) تاسیس می گردند. هدف از تحقیق حاضر، دست یابی به اصول طراحی فضاهای ویژه کودکان برای کودکان 3 تا 6 ساله ایرانی با تاکید بر بهره گیری از قابلیت های محیطی موثر بر ذهن و رفتار کودکان، و رویکرد ارتقاء خلاقیت آنان است. در این تحقیق، بر پایه تلفیق نظریات مرتبط با موضوع تحقیق، از روش تحقیق پیمایشی (زمینه یابی) استفاده شده و براساس مدل خلاقیت، اصول طراحی فضاهای آموزشی استنتاج گردیده است. نتایج تحقیق براساس مدل، تهیه اصولی معمارانه برای طراحی فضاهای آموزشی کودکان 3 تا 6 ساله در جهت ارتقاء انگیزش و خلاقیت آنان است. تغییر- تکمیل پذیری فضا و اجزای آن، تداخل فضاهای باز و بسته و بازسازی عناصر محرک طبیعی مانند نور، آب و گیاهان می شود.
  • یوسف گرجی مهلبانی* صفحات 125-136

    امروزه نگرانی درباره آینده آموزش معماری، در حال گسترش است. به نظر می رسد مدل های امروزی آموزش و تمرین معماری ممکن است مناسب چالش های آینده نباشند. در مدارس معماری، بیشتر به آموزش تاریخ معماری پرداخته می شود و یا به شرایط حال توجه می گردد و آینده کمتر به عنوان یک موضوع قابل بررسی مورد توجه قرار می گیرد. در حالی که اندیشیدن به آینده به خصوص برای دانش آموزان امروز که زندگی و حرفه شان در آینده می باشد، بسیار ضروری است. این مقاله به بحث هایی راجع به ضرورت اندیشیدن به آینده، از طریق برنامه آموزشی معماری می پردازد. بدین منظور توجه به آینده از نهضت مدرن تا به امروز مختصرا مورد بررسی قرار می گیرد تا نگاه صحیح به مسایل گذشته، امروز و آینده، به ویژه نوع نگاه نقادانه به مسایل امروز، به دست آید؛ تا بتواند زمینه ساز ورود به آینده شود. نگرانی های معماری امروز و چاره جویی های آن نیز باید مورد ملاحظه قرار گیرند تا موضوعات اساسی معماری آینده آشکار گردند. در واقع در این حالت نه تاریخ گذشته معماری بلکه آینده معماری آموزش داده می شود. این پژوهش بر پایه یک تحقیق توسعه ای شکل گرفته است. تحقیقات توسعه ای در واقع شبیه به تحقیقات کاربردی هستند و برخی آنها را از انواع پژوهش های کاربردی می دانند. هدف این پژوهش، تدوین و تهیه برنامه و طرح، برای حل مسئله کیفیت آموزش معماری در آینده می باشد؛ لذا در این مقاله ابتدا موقعیت، شرایط و وضع موجود آموزش معماری بررسی و سپس، بر اساس یافته های پژوهش توسعه ای، برنامه یا طرح ویژه برای رفع معضل موجود تولید و تدوین می گردد. این تحقیق بیشتر به دنبال آن است که مشخص کند چگونه وضع موجود بهبود می یابد، و یا مدل ها و روش های جدید بهبود وضع موجود کدامند. به طور کلی هدف این تحقیق در راستای توسعه و بهبود شرایط، روش ها، ابزار، یا ساختارهای آینده ی آموزش معماری در ایران است. جهت جمع آوری اطلاعات در این مقاله، از شیوه ترکیبی شامل: میدانی (پرسش نامه)، مطالعات اسنادی و کتابخانه‎ای استفاده شده است. در این روش با مقایسه و تطبیق پدیده های نظری مطروحه پیرامون هر مسئله و تجزیه و تحلیل کمی اطلاعات جمع آوری شده از طریق پرسش نامه به دو شیوه توصیفی و استنباطی، جمع بندی و نتیجه گیری لازم ارایه شده است.

    کلیدواژگان: آموزش معماری، آینده معماری، نقد معماری
  • فروزان ضرابیان*، حسن رستگار پور، بهمن زندی، محمدرضا سرمدی، مهران فرج اللهی صفحات 137-149

    هدف از انجام این تحقیق، بررسی تاثیر برنامه یادگیری الکترونیکی بر مهارت املانویسی دانش آموزان مقطع سوم دبستان مبتنی بر اصول  طراحی آموزشی می باشد. این پژوهش به صورت نیمه تجربی انجام پذیرفته است. جامعه و نمونه آماری این پژوهش شامل 62 نفر دانش آموز دختر پایه سوم دبستان مدرسه شهید مهدوی منطقه یک آموزش و پرورش شهر تهران می باشند. روش نمونه گیری در این پژوهش، تصادفی ساده بوده است. نمونه ها به دو گروه مساوی تقسیم و گروه آزمایش درس املا را با تاکید اصلی بر استفاده از برنامه تحت شبکه (محقق ساخته) به مدت سه ماه دریافت نمودند. گروه گواه نیز با استفاده از روش های سنتی مورد آموزش قرار گرفتند.تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده با استفاده از میانگین و آزمون آماریt گروه های مستقل، نشان داد که بین استفاده از برنامه یادگیری الکترونیکی تحت شبکه و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان مقطع سوم دبستان در درس املا و مولفه های وابسته به آن شامل مهارت های دیداری، شنیداری و حرکتی در املانویسی ارتباط معنی داری وجود دارد. همچنین بین پیشرفت تحصیلی دانش آموزان در درس املا با استفاده از روش آموزش تحت شبکه و روش سنتی تفاوت معنی داری قابل مشاهده است. به علاوه بین قابلیت های پیش نیاز در درس املا شامل مهارت های دیداری، شنیداری و حرکتی در پس آزمون گروه کنترل و آزمایش تفاوت معنی داری مشاهده گردید. نتایج در خصوص تفاضل نمرات پس آزمون گروه کنترل و آزمایش در املا فارسی تفاوت معنی داری نشان داد.  دیکشنری - مشاهده فرهنگ لغت با جزییات

    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، دانش آموزان سوم دبستان، مهارت امال نویسی، اصول طراحی آموزشی
  • علیرضا ذاکری* صفحات 151-157

    افزایش رشد جمعیت، بیشترتوسط جوانان که نزدیک به نیمی ازجمعیت کشورمان را تشکیل می دهند، ایجاد می شود که بخش عمده آن شامل دانشجویان فنی و مهندسی است. آگاهی این دانشجویان نقش مهمی درحسن اجرای برنامه های تنظیم خانواده خواهد داشت که نیازمند یادگیری عمیق و معنی دار هستند؛ بنابراین، بهتر است در آموزش این دانشجویان از روش های آموزشی که توانایی ایجاد این سطح از یادگیری را دارند، استفاده شود. این مطالعه به منظور بررسی تاثیر روش آموزش فعال درس جمعیت و تنظیم خانواده در دانش و یادگیری دانشجویان فنی و مهندسی می باشد. در این مطالعه نیمه تجربی ، 84 نفر از دانشجویان فنی و مهندسی دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی نیم سال اول 48-8844 که واحد درسی جمعیت وتنظیم خانواده را انتخاب کرده بودند، به صورت تصادفی به دو گروه 48 نفری تجربی و شاهد تقسیم شدند. پس از اجرای پیش آزمون دانشجویان گروه شاهد به روش سنتی و 81 جلسه به روش سخنرانی، و در گروه تجربی به روش آموزش فعال تحت آموزش قرار گرفتند و سپس پس آزمون اجرا شد. برای جمع آوری داده ها از یک آزمون پیشرفت تحصیلی، متشکل از دو قسمت، استفاده گردید که حیطه های دانش و یادگیری معنی دار دانشجویان را در زمینه این درس مورد ارزشیابی قرار میداد. نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS و با آزمونهای t و ANOVA مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج نشان داد ، هر دو روش آموزشی در ارتقای دانش دانشجویان موثر بوده اند و در حیطه دانش بیین دو گیروه اخیت معنی داری نبود و میتوان نتیجه گرفت که سطح دانش به روش آموزش وابسته نیست؛ ولی یادگیری معنی دارفقط درگروه تجربیی از نظر آماری اخت معنی دار بود. با توجه به تاثیر روش فعال در ارتقای یادگیری معنی دار دانشجویان، توصیه می گردد در مواردی که نیاز به یادگیری عمیق و سطح بالا از مطالب درسی وجود دارد، از این روش آموزشی استفاده گردد.

    کلیدواژگان: بهداشت و تنظیم خانواده، روش های آموزشی، یادگیری معنی دار
|
  • Gh. Montazer *, B. Darab Pages 83-92

    Information technologies have reshaped the interactions and creation of knowledge, and affected significantly the processes of acquisition and dissemination of knowledge in the society. The universities and educational institutions, as the main sources of production and communication of science, are to be gradually modified. There, the subject on which the higher education administrators should seriously concentrate is establishing the virtual universities and realizing e-learning there. This realization requires fulfilling the condition of different aspects, systemically called e-readiness. Tarbiat Modares University is of the ones who attempted, in recent years, to present master programs in different faculties via electronic media. in the first part of the paper, it is attempted to present an appropriate model for assessing its e-learning readiness based on the comparative studies as well as national experts’ views. Then a comprehensive analysis of e-Learning readiness experienced in Tabrbiat Modares University is presented here. It is noticeable that the proposed model is based on the specifications and localized features of the country and has the adaptability for application in assessment of e- learning readiness in other universities.

    Keywords: e-Learning, comparative studies, Measurement
  • A. Anarinejad *, P. Saketi, A.A. Safavi Pages 93-103

    This paper suggests a conceptual framework for evaluation of e-learning programs. Through an extensive literature review, nine most critical e-learning evaluation questions are addressed and seven approaches of e-learning evaluation are identified: Case Studies, Comparisons with Traditional Learning, Tools & Instruments for Evaluation of E-Learning, Return on Investment, Benchmarking Models, Product Evaluation, and Performance Evaluation. Through a comprehensive review of all models and frameworks of e-learning which were examined and tested by authorities and /or higher education institutions, their general factors based on three criteria: a) frequency of citation, b) frequency of application, and c)availability of information, were inferred from the identified models. As a result, a basic evaluation framework including eight categories of factors (institutional, management, technological, pedagogical, ethical, interface design, resource support and evaluation) based on Khan,s (2001) model were adapted in the inferred framework of   e-learning evaluation. The validity of the "inferred model" for Iranian universities was approved by 30 Iranian IT and e-learning experts. The most relevant criteria and indicators of all factors were defined and introduced for further application of framework by Iranian institutions of higher education.

  • S.M. Abdollahi *, B.E. Zamani, E. Ebrahimzadeh, B. Zandi, H. Zare Pages 105-116
    Main purpose of this research is to comparative study of point of views of faculty members and administers Isfahan university about major barriers of faculty participation in e-learning courses. Second purpose of this research is to study probably relations between these barriers h n order to suggest some advises for rising level of faculty collaboration on this field. Type of this research is qualitive -quantitive. At the beginning of research, researcher designed a conceptual model based on literature and classified deterrents on three groups include personal, attitudinal and contextual inhibitors. Then, a researcher-made inventory provided based on this model and distributed on a sample include 50 faculty members of educational groups which present virtual courses in this university. Method of sampling was census. Friedman analysis Result indicated between the barriers, contextual inhibitors have the most inhibition against faculty participation. In qualitive part of research, researchers performed some semi-structured interview with five administers who were supervisor of holding courses.  Analysis of this part was done by coding and categorization of interviews. Result of comparative study indicated being of contextual inhibitors reinforce effect of personal and attitudinal inhibitors.
    Keywords: virtual education, participation of university professors, personal inhibitors, attitude inhibitors, contextual inhibitors, professors 'views, managers' views
  • M. Shafaie *, R. Madani Pages 117-124
    In recent years, a significant population of children in Iran is caused a special attention towards the problem of educational spaces for children. Unfortunately in Iran, most schools and child care spaces are established in non-educational buildings (such as houses). Emphasizing on the advantages of environmental features that influence the human mind and his behavior, this study is seeking to achieve designing patterns for 3-6 years old children educational spaces. The Survey Research Method is used in this research. Based on the integration of related theories, the patterns are derived from the creativity model. The conclusion displays the patterns of children educational spaces for promoting their motivation and creativity, such as: the variability of space and its components, the interaction between indoor and outdoor spaces, diversity and game-making of the natural stimulus elements such as light, water and plants.
    Keywords: Creativity model, children's educational spaces, creativity promotion, design principles
  • Y. Gorji Mahlabani * Pages 125-136

    Nowadays, the concern about the future of architecture education has been growing. It seems that the existing models of teaching and practicing architecture may not be appropriate to address the challenges of tomorrow. Not only has there been little consideration of the future of architecture but even less about the inclusion of the futures thinking within the architectural curriculum. While thinking about future is so important, particularly for current students who lives and works the future. This paper presents arguments for the necessity of futures thinking within the architectural curriculum of tomorrow. In this regard, attention to future is investigated from modernism till now to gain the right view to past, today and future problems; specially criticized view to today problem in order to prepare the future. Concerns about today architecture and their solutions have been considered to find out the basis of future architecture education. In fact in this way not only has history of architecture taught but also future of architecture is considered. This article shaped based on a developing research. This kind of research is similar to applied researches. The goal of this research is the planning and codification of the problems about quality of architecture education in the future. So, firstly in this paper the condition and situation of today architecture education has studied and then (secondly) according to developing research results, the conclusion for solving the available problems has extracted. The aim of this research is to determine how available situation would improve or is there any method or model to improve this situation or not. Generally, it can be said that the aim of this article is in the area of improving the situations, methods, equipments and structures of architecture education in future in Iran .In order to data gathering in this article, the researcher used a combined method analyzing the documents and references and using questionnaire method. In this method the results extracted from comparative literature about each part and quantitative data analyzing via evaluating the questionnaires by descriptive and inferential methods.

    Keywords: Architectural Education, architectural future, architectural critique
  • F. Zarabian *, H. Rastegarpour, B. Zandi, M.R. Sarmadi, M. Farajollahi Pages 137-149

    The aim of this study is to review the impact of e-learning program on the dictation skills of third grade primary school students based on educational design principles. This study is full field in the form of quasi – experiment. Statistical society included 62 female students of shahid mahdavi third base elementary school of region one of Tehran city education. Sampling in this study is done using random sampling method. Samples divided to two equal control and experimental groups and the experimental group learned dictation lesson in three months using web based e-Learning program that was designed by the researcher and approved by the 16 relevant specialists in the ministry of education and universities. Control group were instructed using Traditional classroom method. Analysis of obtained data using statistical T test of independent groups showed that there is a significant relationship between the use of E-learning program of dictation and academic progress of third grade students of primary school in dictation lesson. Similarly, there is a significant difference between academic progress of students who learned dictation using web based program and students who learned dictation using traditional method. In addition, the findings showed that there is a significant difference between pre-requisite capabilities in dictation lesson including visual, Auditory and movement skills in the end test of experimental and control group showed significant differences between dictation and pre-requisite elements.

    Keywords: e-Learning, third graders, spelling skills, principles of educational design
  • A. Zakeri * Pages 151-157

    Population growth is among the most important priorities of every society if it is to achieve health and development. Proper education, by means of creating a change in individual’s attitudes and thought patterns, is considered a fundamental step in achieving the goals of family planning. In order to succeed suitable educational methods should be chosen. The aim of this study was to evaluate the effect of active learning method on engineering students in a population and planning course. This was a quasi-experimental study with two groups in a pre-test post-test design. Convenient sampling was used to choose 48 students from Shahid Rajaee Teacher Training University.  These participants were randomly divided into experimental and control groups. After the pretest, the control and experimental groups received training using the traditional and active learning method respectively for 17 sessions during 4 months. Then the post-test was administered. The achievement test consisted of two parts. One part evaluated the student’s knowledge and the second part measured meaningful learning in the population and planning course. In order to analyze the results the SPSS was used to run t-tests and ANOVA. The results showed both educational methods were useful in enhancing students’ knowledge and meaningful learning. But there was a significant difference between the experimental and control groups in meaningful learning. Considering the statistically significant effect of active learning method on students’ meaningful learning, it is recommended that the active learning method be used for courses that require deep learning that will contribute to the health and development of society.

    Keywords: Health, family planning, teaching methods, meaningful learning