فهرست مطالب

فصلنامه فناوری آموزش
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 16، پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا ذاکری، رسول کرد نوقابی، مسعود صدرالاشرافی صفحات 227-237
    پژوهش حاضر با هدف بررسی فرایندهای یاددهی- یادگیری در آموزش های فنی و حرفه ای در استان همدان انجام گرفت. فرایند یاد دهی- یادگیری دارای سه بخش اصلی آموزش، یادگیری، و ارزشیابی است. این سه بخش به منظور درک صحیح از فرایند یاددهی- یادگیری باید مورد بررسی قرار گیرند. در این پژوهش با عنایت به این موارد 10 سوال پژوهشی تعریف شد که سطح کیفی  آموزش، یادگیری، و ارزشیابی را به شکل کلی و با تفکیک متغیرهای جنسیت، سطح مربی، درجه مهارت شغلی کارآموز و رشته تحصیلی در آموزشگاه های فنی و حرفه ای پوشش دادند. برای پاسخگویی به سوالات پژوهش دو ابزار آماده شد. یکی پرسش نامه کیفیت آموزش و دیگری فرم نظرخواهی که نقاط قوت و ضعف آموزش، یادگیری و ارزشیابی در آموزشگاه های فنی و حرفه ای مورد ارزیابی قرار گرفت. مخاطبان این فرم کارآموزان، مربیان، و مدیران و مسیولین آموزشگاه های فنی و حرفه ای بودند. ابزارهای پژوهش روی 240 کارآموز، 80 مربی و 30 مدیر یا مسیول آموزشگاه فنی و حرفه ای، که با استفاده از روش خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شده بودند، اجرا شد. علاوه بر این، معدل کل کارآموزان آموزش دیده به همراه نمره کتبی و عملی آنان دریافت شد. تجزیه و تحلیل داده های حاصل، نتایج زیر را در مورد کیفیت فرایند یاددهی- یادگیری در آموزشگاه های فنی و حرفه ای استان به دست داد: سطح کیفی آموزش در آموزشگاه های فنی و حرفه ای استان به طور کلی از خوب تا بسیار خوب ارزیابی شده است. کارآموزان میزان رعایت اصول آموزشی را توسط مربیان بین زیاد تا خیلی زیاد ارزیابی کرده اند. سطح یادگیری کارآموزان آموزش دیده در آموزشگاه های فنی و حرفه ای بالاتر از متوسط است. مربیان، مدیران و مسیولین نیز از وضعیت یادگیری کارآموزان ابراز رضایت کرده اند.  کیفیت ارزشیابی در آموزشگاه های فنی و حرفه ای حدود متوسط ارزیابی شده است. در مقایسه با سایر بخش های فرایند یاددهی-  یادگیری بخش ارزشیابی در نظر خواهی ها و به خصوص در آموزشگاه های دخترانه نمره کمتری به دست آورده است.
    کلیدواژگان: فرایند یاددهی- یادگیری، ارزشیابی، آموزش های فنی و حرفه ای
  • فرزانه نوروزی، شهرناز بخشعلی زاده، زینب قربانی سی سخت صفحات 239-249

    تحقیق حاضر، با هدف بررسی نقش آموزش مبتنی بر بازنمایی های چندگانه و اثرات آن روی درک دانش آموزان از کسرها، و عملکرد شان در حل مسایل شامل کسر اجرا گردید. شرکت کنندگان در این مطالعه 40 دانش آموز دختر بودند که در دو مدرسه ابتدایی و در دو کلاس پایه چهارم درس می خواندند. روش تحقیق استفاده شده در این تحقیق، تلفیقی از دو روش کمی و کیفی بود. در روش کمی از طرح شبه تجربی استفاده شد و دانش آموزان یک مدرسه به عنوان گروه کنترل و دانش آموزان مدرسه دیگر به عنوان گروه آزمایش در نظر گرفته شدند. به دانش آموزان گروه کنترل، مفاهیم شامل کسر با یک رویکرد آموزشی سنتی آموزش داده شد و به دانش آموزان گروه آزمایش، همان مفاهیم  با رویکرد آموزشی مبتنی بر بازنمایی های چندگانه آموزش داده شد. اثر آموزش مبتنی بر بازنمایی های چندگانه روی درک دانش آموزان از کسرها، با یک پیش آزمون و پس آزمون (که قبل و بعد از شروع فرایند آموزش، از هر دو گروه به عمل آمد)، ارزیابی شد. همچنین، برای بررسی عمیق تر فرایند درک و تفکر دانش آموزان، و عملکرد آن ها هنگام حل مسایل شامل کسر، 6 مصاحبه با 6 دانش آموز (3 نفر از هر گروه) انجام شد. علاوه بر این، پس از گذشت حدود چهار ماه از زمانی که مفاهیم شامل کسرها به دانش آموزان آموزش داده شده بود آزمونی تحت عنوان آزمون پایداری یادگیری، از دانش آموزان دو گروه به عمل آمد. یافته های مطالعه نشان داد، که دانش آموزان گروه آزمایش، عملکرد بهتری از خود نشان داده بودند و درک مفهومی شان از کسرها توسعه یافته بود. یافته ها، همچنین نشان داد که یادگیری دانش آموزان گروه آزمایش از مفهوم کسر، نسبت به یادگیری دانش آموزان گروه کنترل پایدارتر بود.

    کلیدواژگان: بازنمایی های چندگانه، درک مفهومی، کسر، ریاضیات ابتدایی
  • سیامک خادمی*، نوشین نوری، علی فرنودی، هاجر حیدری صفحات 251-260
    پژوهش های اخیر نشان داده اند که درک قوانین نیوتن و استفاده از آنها در مسایل واقعی زندگی روزمره برای بسیاری از دانش آموزان چندان ساده نیست. یکی از موضوع های زیبا و جذاب که اکثر دانش آموزان به آن علاقه نشان می دهند، فیزیک پرواز است. در این مقاله، از  فیزیک پرواز برای توجیه حرکات مختلف موشک های کاغذی استفاده شده است و از این مثال برای آموزش مفاهیم و کاربردهای قوانین نیوتن و حرکت روی مسیر دایره ای سود برده ایم. در این پژوهش50 نفردانش آموز دختر و پسر، درسه کارگاه آموزشی، با طراحی و ساخت انواع موشک ها، که نوع حرکت ویژه ای را بر اساس اصول و قوانین مکانیک دارند، درگیر شدند.  مقایسه نتایج ارزیابی پس آزمون این گروه با پیش آزمون آنها، نشان داد که این کارگاه بر یادگیری قوانین نیوتن و کاربردهای آن تاثیر مثبتی داشته است و در ارزیابی، پاسخ های صحیح بیشتری بوده اند. در ضمن نگرش بهتری نسبت به فیزیک و کاربرد آن پیدا کرده بودند.
    کلیدواژگان: قوانین نیوتن، فیزیک پرواز، موشک های کاغذی، ارزیابی
  • هادی دلف عچرش* صفحات 261-265
    در این پژوهش، تاثیر روش آموزش به کمک کامپیوتر بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان سال سوم راهنمایی شهرستان اهواز بررسی شده است. تعداد 200 نفر از دانش آموزان دختر و پسر به شیوه تصادفی انتخاب گردیدند. این تعداد به 4 کلاس 50 نفری که2 کلاس جهت گروه کنترل و2 کلاس جهت گروه آزمایش با یک معلم یکسان در هر یک از مدارس انتخاب شده بودند. هدف، تاثیر آموزش به کمک کامپیوتر بر پیشرفت تحصیلی در درس علوم می باشد که به روش آزمایشی انجام شده است و برای تجزیه و تحلیل داده ها از میانگین نمرات، آزمون آماری تحلیل واریانس یکراهه و آزمون آماری تحلیل واریانس مشترک (همبستگی)، استفاده گردید. پس از اثرگذاری سه متغیر مشارکتی، پیشرفت تحصیلی در نیم فصل قبل، پیش آزمون و آزمون بهره هوشی در جامعه آماری، نتایج نشان داد که بین میزان پیشرفت تحصیلی در درس علوم میان گروه آزمایش و گروه کنترل تفاوت معناداری وجود دارد و میانگین نمرات پیشرفت تحصیلی در گروه آزمایش به طور محسوسی از میانگین نمرات در گروه کنترل بالاتر بوده است. همچنین دراین آزمایش مشاهده گردید که در میان دو گروه دختران و پسران در کسب نمرات پیشرفت تحصیلی از طریق آموزش به کمک کامپیوتر تفاوتی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: آموزش به کمک کامپیوتر، تدریس علوم، پیشرفت تحصیلی، جنسیت
  • رضا نجاتی* صفحات 267-275
    تهیه وتدوین ابزاری مقبول یعنی پایا و معتبر برای برآورد سبک های زبان آموزی (زبان خارجی) مهم است. این تحقیق نتیجه اجرای گونه اصلاح شده پرسش نامه «نشانگر سبک های یادگیری» را گزارش و بحث می کند. این پرسش نامه را وینترگرست و دی کاپیوا در سال 2002 برای زبان آموزان (زبان دوم) تدوین کرده اند. پرسش نامه مذکور 3 عامل یعنی، تمایل به « فعالیت گروهی»، «فعالیت انفرادی» و «کارهای عملی» دارد. محقق پرسش نامه جدید را با افزودن دو عامل« استقرا» و «استنتاج»  به پرسش نامه پیشین ساخته و آن را «پرسش نامه سبک های زبان آموزی» نامیده است. پرسش نامه به پانصد دانشجو داده شد. صد و سی هفت پرسش نامه مخدوش کنار گذاشته شدند و سیصد و شصت و سه پرسش نامه باقی مانده با استفاده از تحلیل عامل تاییدی وآلفای کرانباخ بررسی شدند. نتایج نشان می دهد که ریشه مجذور میانگین خطای برآورد 06/0 است و با 90% اطمینان بین 05/0 تا 07/0 خواهد بود و نزدیکی برازش آن در حد 005/. است؛ یعنی ، پرسش نامه روایی دارد. ضمنا آلفای کرانباخ آن 71/0 است. بنابراین، می توان گفت پرسش نامه پایایی دارد. خلاصه، پرسش نامه جدید ابزار مناسبی برای برآورد سبک های زبان آموزان ایرانی است.
    کلیدواژگان: سبک های یادگیری، یادگیری زبان دوم، یادگیری زبان خارجی، پایایی، روایی
  • محمد کبودوند*، ایوب اسماعیل پور، عابد بدریان، محمدشمس اسفندآبادی صفحات 277-285

    این مقاله به بررسی یادگیری مفاهیم انتزاعی فیزیک نوین با استفاده از زمینه های کاربردی لیزر در صنایع و مهندسی پزشکی می پردازد. این. روش در تدریس فیزیک، شیمی و زیست شناسی دوره متوسطه و پیش دانشگاهی کاربرد داشته ودر حد امکانات مدارس و در نظام آموزشی ایران قابل اجرا است. روش تحقیق شبه تجربی و اطلاعات آن توسط آزمون عینی چهار گزینه ای و با استفاده از منابع مرتبط و در دسترس  جمع آوری و روایی صوری آن پس از بررسی توسط 10 نفر از افراد صاحب نظر مورد تایید قرار گرفته است. پایایی تحقیق نیز با استفاده از روش rpbi ، دلتای فرگوسن و kr-20  مورد بررسی و تایید قرار گرفت. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانش آموزان پسر پایه پیش دانشگاهی ریاضی منطقه شهر ری استان تهران است که آمار اداره آموزش و پرورش آن منطقه 600 نفر دانش آموز پسر در سال تحصیلی 88-87 بوده است. ضمنا چهار گروه متفاوت دانش آموز از آنها انتخاب گردید، دو گروه برای نمونه آزمایشی و دو گروه برای نمونه کنترل. از شاخص های مرکزی و پراکندگی برای توصیف داده ها و از آزمون t مستقل برای آزمودن فرضیه ها استفاده شد. نتایج پژوهش حکایت از برتری روش آموزش زمینه - محور نسبت به روش سنتی برای آموزش و یادگیری مفاهیم انتزاعی فیزیک نوین دارد.

    کلیدواژگان: فیزیک نوین، لیزر، کاربردهای پزشکی و صنعتی، درک مفهومی، پیشرفت تحصیلی
  • علیرضا فراهانی*، احمدرضا نصر اصفهانی، سید مصطفی شریف خلیفه سلطانی صفحات 287-301

    با توجه به این که یکی از راه های توسعه آموزش و پرورش، ایجاد زمینه های مناسب برای آموزش و تربیت معلمان کارآمد     می باشد، پژوهش حاضر به ارزیابی شیوه های آموزش و تربیت معلمان مدارس ابتدایی پرداخته است. برای انجام این پژوهش از روش مطالعه کمی و کیفی استفاده شده است. جامعه آماری شامل مدیران مدارس ابتدایی، کارشناسان و مدرسان مراکز تربیت معلم شهر قم در سال تحصیلی 88-87 می باشد. برای انتخاب نمونه مدیران ، از روش نمونه گیری "طبقه ای" متناسب با حجم، و برای تعیین نمونه کارشناسان و مدرسان از روش نمونه گیری "هدفمند" استفاده شده است. در این زمینه دیدگاه های 162 مدیر و20 کارشناس و مدرس مراکز تربیت معلم، که دارای سوابق برجسته آموزشی بودند، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. روایی سوالات پرسش نامه و مصاحبه، توسط چند نفر از استادان و تعدادی از دانشجویان کارشناسی ارشد و دکترا تایید شده است. پایایی پرسش نامه با استفاده از ضریب آلفای کرانباخ 87/0 برآورد گردیده است. برای تجزیه و تحلیل نتایج حاصل از پرسش نامه، از نرم افزار آماری SPSS در دو سطح توصیفی و استنباطی استفاده شد و تجزیه و تحلیل مصاحبه با روش مقوله بندی انجام گرفت. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که در فرآیند آموزش و تربیت معلمان، باید به تدوین محتوا و مواد درسی کارآمد و به روز، به کارگیری مدرسان با تجربه و کارآمد، برگزاری دوره های کارورزی و امکانات و تجهیزات مراکز متناسب با نیازهای معلمان توجه شود. در این راستا، به جهت رشد سریع تحولات علمی جهان و نیازهای روز جامعه، ایجاد حداکثر انعطاف در برنامه های آموزشی تربیت معلم، به گونه ای که بازنگری و اصلاح و تکمیل برنامه ها امکان پذیر باشد، مورد تاکید قرار گرفت. در نهایت، پیشنهاد هایی برای بهبود آموزش معلمان ابتدایی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: ارزیابی، تربیت معلم، معلمان ابتدایی
|
  • A. Zakeri, R. Kord Noughabi, M. Sadrolashrafi Pages 227-237
    The present study was conducted with the purpose of investigating the instructional- learning processes of vocational schools in Hamadan province. These processes have three parts: learning processes, teaching activities, and evaluation procedures. All the parts have been studied separately, as well as combined together in order to understand the processes precisely. Ten research questions were raised and two measurement instruments were made for handling all the questions. The type of study was both qualitative and statistical. The research variables include. Sex, teacher's skill level, trainee's professional ability and trainee are major of study. The study groups were selected randomly from Hamadan schools and included 240 trainees, 80 instructors, and 30 administrators. The research findings were: 1- The overall performance of Hamadan province vocational schools was judged to be between good and very good. 2- The trainees evaluated the instructors to be good in observing teaching principles. 3- The achievement of trainees was above average. 4- Instructors and administrate as showed good satisfaction from students, performances. 5- The quality and procedure of evaluation was considered to be average. 6- No differences were observed between men and women.
    Keywords: Administrator, Findings, Instructional, Education, Learning
  • F. Nowroozi, Sh. Bakhshalizadeh, Z. Ghorbani Sisakht Pages 239-249

    A relatively large number of 4th-grade public primary school students in Iran did not perform at acceptable levels in the national and international assessment of mathematics (such as, TIMSS, 2003, 2007). One concept that poses significant difficulty for these students and negatively affects their overall mathematics achievement is fractions. Many researchers have attributed these difficulties primarily to traditional instruction of fraction that emphasizes on procedural rather than conceptual knowledge. Therefore this study was designed to investigate the effect of a multi-representational instruction on student conceptual understanding of fraction concepts. The participants of the study were 40 students at two primary schools. This study utilized a quasi-experimental design in which students at one school (control) learn fraction concepts with a traditional instructional approach while students at the other school (treatment) learn these concepts with an instructional approach simultaneously introducing multiple representations. The effect of a multi-representational instruction on students’ understanding was assessed with a pretest and posttest. For deeper investigation of the process of understanding and thinking of students, qualitative interviews were also conducted with three participants from each school.  The findings of the study indicated that students in treatment group scored significantly higher, and develop of the conceptual understanding of the concept of fractions, and therefore they have less misconception when learning fraction concepts. Besides the findings of the study, indicated that students in treatment group have resistant learning of concept of fractions.

    Keywords: Multiple Representations, elementary mathematics, Fraction
  • S. Khademi *, N. Nouri, A. Farnoodi, H. Heydari Pages 251-260
    It is shown that the understanding and applications of Newton’s laws are not so easy for students on the actual problems in their life. In the other hands, the physics of flight is one of the attractive and beautiful subjects for most of them. The different motions of paper plains are learned by teaching the physics of flight. This subject is applied for teaching the concepts and applications of Newton’s laws in a circular motion. In our study 50 (boys and girls) students are participated in three separated paper plane flight workshops. They designed and made different kinds of paper planes which had special motions according to the physics’ laws. A comparison between the pre-exam and post-exam shows the increasing of the correct answers. It is shown that the workshops could have a positive influence on the understanding of the concepts and applications of Newton’s laws. So there was an enhancement on the attitude of students about physics and its applications.
    Keywords: Newton's Laws, Physics Flying, Rockets Paper, Assessment
  • H. Delf Acharsh * Pages 261-265
    In this research, the effectiveness of Computer-Assisted Instruction on Academic Achievement of Higher Primary School in Ahwaz City has been surveying. Two hounded students (boys and girls) randomly selected and in each school, two classes (50 students in each class and totally four classes), were divided with the same teacher in science subject. It has collected around 200 academic achievement scores in science subject in form of pre-test and post-test from two different groups (control and experimental group). Pre-achievement scores in science in previous semester and non-verbal intelligence scores have obtained as co-variates for the study. It has analyzed the results that has compared between two groups with respect to academic achievement in science subject. The results revealed that the Computer-Assisted Instruction software package has its effect on academic achievement in science subject of students in experimental group and scores of students in experimental group were higher than scores of students in control group. In addition, the results revealed that there is no significant difference between boys and girls in academic achievement scores in science of experimental group after implement the Computer-Assisted Instruction software package teaching method and both of two groups have higher scores in science subject.
    Keywords: Computer-Assisted Instruction (CAI), Science Teaching, academic achievement, Gender
  • R. Nejati * Pages 267-275
    A key issue in assessing the learning styles of English as foreign language (EFL) students is the development of a valid and reliable instrument. This paper reports and discusses the results of administering one learning styles questionnaire, which is a further development of Wintergerst , DeCapua (2002) Learning Styles Indicator (LSI) originally developed for the ESL learners. The questionnaire has three constructs, namely, group activity orientation (GAO), individual activity orientation (IAO), and project orientation (PO). The new questionnaire has two more constructs, namely, induction (INDUC) and deduction (DEDUC). Five hundred Iranian students were given the questionnaire. However, three hundred sixty three questionnaires were returned. The results, investigated through confirmatory factor analysis and Cronbach’s alpha, revealed that the questionnaire would be a valid and reliable measure of the learning styles of the Iranian students of English.
    Keywords: Second Language Acquisition, Foreign Language Learning, Learning Styles, Reliability, Construct Validity
  • M. Kaboudvand *, A. Esmaeelpour, A. Badriyan, M. Shams Pages 277-285

    The focus of this study was to clarify the degree of relationship between field Transfer of Learning by means of application in the modern physics (laser) and common field. To achieve this goal an intact group of 85 students in introductory level college in Shahreray zone in Tehran in Iran participated in test. The major objectives of the test were to investigate students’ transfer of physics learning from their experiences of watching laser applications to the provided physical models, from one model to the other and from the models to the modern physics (laser) problems. To find the degree of relationship between tow variables point- biserial correlation coefficient was used. To compare the mean scores of the tow variables the independent T-test technique was used. The result of the statistical analyses revealed that in the knowledge domain that was significant difference between the control and the experimental groups.

    Keywords: Modern Physics, Industrial, Medical Application, Conceptual Understanding, academic achievement
  • A. Farahani *, A. Nasr E Esfahani, M. Sharif Khalif Soltani Pages 287-301

    Considering that teacher is important and the most important factors in the development of effect qualitative education system, the present research have assessed methods of elementary school teacher’s training. In this research, the quantitative and quality methods of study have been utilized. The statistical population of this research includes the principals of elementary schools, experts, and teachers of teacher training center of Qom in the educational year of 2008-2009.  In order to select the principals, classified sampling method was used in congruency with the size; purposeful sampling method was used to determine the experts' sample. In this regard 162 principals', 20 experts and members of the faculty's view analyzed who had a great research background. The validity of the questionnaire and the interview has been confirmed by some of the professors and PhD and M.A students. The reliability of the questionnaire has been estimated in selection as 0.87 respectively, using the Crunbach alpha. In order to analyze the results descriptively and analytically, the SPSS software has been used; in order to analyze the interview, the categorization method has been utilized. The results show that In order to teach and train the teachers, up- to- date and implicational subjects and courses should be prepared, experienced and qualified teachers should be employed, training courses should be held, equipments should be provided in accordance with the teachers' needs to improve the generic and technical qualification of both students and teachers. In this regard, using the experience of developed countries (Paying attention to cultural differences); in teacher training programs were underlined to make the reviewing, amending and developing possible. Finally, some recommendations were suggested to improve the training of the elementary teachers.

    Keywords: Assessment, Training, Elementary School Teachers