فهرست مطالب

فصلنامه فناوری آموزش
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/01/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا جلیلی فر* صفحات 81-90
    تحقیق حاضر به بررسی مقایسه ای عبارت های احتیاط آمیز و افزاینده های زبانی در مقالات پژوهشی در دو رشته   زبان شناسی کاربردی و روان پزشکی پرداخته است. این تحقیق همچنین سعی بر آن داشته تا تفاوت ها و شباهت های احتمالی از لحاظ نوع و کاربرد این کلمات را پیدا نماید. بدین منظور 90 مقاله پژوهشی از متون فارسی، فارسی- انگلیسی و انگلیسی انتخاب شده و سپس عبارت های احتیاط آمیز و افزاینده های زبانی درآن مشخص شده و بر اساس طبقه بندی های فرا گفتمانی دسته بندی شدند. نتایج تجزیه و تحلیل تفاوت های آشکاری را از لحاظ کثرت نوع و کاربرد این عبارات در متون مورد بررسی نشان داد. این تفاوت ها ناشی از عدم آشنایی با قوانین ساختاری زبان انگلیسی، عدم آموزش مستفیم و در معرض نبودن با علم کاربرد شناسی و قوانین اجتماعی زبانی توسط فارسی زبان می باشد. پژوهش های تطبیقی بیشتر در رشته های دیگر به تعمیم منطقی دقیق تر نسبت به نقش فرا گفتمان ها در مقالات تحقیقی کمک خواهد کرد.
    کلیدواژگان: پرچین، تقویت کننده، فارسی، انگلیسی، روان پزشکی، آموزش زبان انگلیسی
  • ایمان ملاذ*، میترا ربیعی، سعید کتابی صفحات 91-97
    تحقیق حاضر به مطالعه و بررسی تاثیرات آموزش منظورشناختی زبان انگلیسی بر میزان توجه و بازدهی یادگیری ساختارهای تقاضا در میان زبان آموزان ایرانی می پردازد. بدین منظور 30 زبان آموز ایرانی در سطح متوسط جهت بررسی میزان توجه شان به این موضوع و تاثیر آن بر یادگیریشان انتخاب شدند و به دو گروه متجانس 15 نفره به نام های گروه مقایسه و گروه جستجو تقسیم شدند. آزمون های تکمیل محاوره به منظور جمع آوری داده های مرتبط با روش های تقاضا در ابتدا و انتهای تحقیق از طرف هر دو گروه مورد استفاده قرار گرفت. داده های آموزشی با در نظر گرفتن میزان توجه زبان آموزان به اشکال مناسب تقاضا در زبان انگلیسی مورد بررسی قرار گرفت و نهایتا با آزمون نهایی مقایسه شد. یافته های تحقیق نشان داد که در طول آموزش، میزان توجه زبان آموزان به اشکال تقاضا در زبان مقصد در گروه مقایسه نسبت به گروه جستجو بیشتر بود. علاوه بر این، آگاهی بیشتر زبان آموزان از اشکال تقاضا در زبان مقصد در گروه مقایسه توانست منجر به عملکرد بهتر آنها در آزمون نهایی شود.
    کلیدواژگان: منظورشناسی بین زبانی، آموزش زبان، نظریه توجه، عمل سخن تقاضا
  • جهانبخش نیکوپور*، محمدحسن امینی فارسانی، مریم نصیری صفحات 99-104

    مطالعه حاضر به بررسی رابطه بین تفکر انتقادی و استفاده از راهبردهای مستقیم و غیر مستقیم یادگیری زبان توسط فراگیران زبان انگلیسی در ایران می پردازد. در این مطالعه،100 دانشجو زبان انگلیسی در دانشگاه آزاد اسلامی کرج به دو پرسشنامه تفکر انتقادی و راهبردهای یادگیری زبان پاسخ دادند. نتایج حاصل بیانگر وجود رابطه آماری معنی دار بین راهبردهای استفاده از فرآیندهای ذهنی، سازماندهی و ارزیابی یادگیری و یادگیری به همراه دیگران با تفکر انتقادی می باشد. در حالی که رابطه آماری معنی داری بین راهبردهای به خاطر سپردن مطالب، استفاده از روش های جبرانی، و مهار احساساتبا تفکر انتقادی مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، راهبردهای یادگیری زبان، فراگیران زبان انگلیسی در ایران
  • مریم مشکوه* صفحات 105-108
    هوش هیجانی توانایی فرد در کنترل احساس خود و دیگران و تمایز قایل شدن بین اثرات مثبت و منفی احساسات و استفاده از اطلاعات احساسی برای راهبرد تفکر و عمل می باشد. این مطالعه برای یافتن ارتباط بین هوش هیجانی و موفقیت تحصیلی انجام شد. همبستگی بین نمره حاصل از تست هوش هیجانی و معدل درسی دانشجویان محاسبه شد. شرکت کنندگان در این مطالعه دانشجویان رشته های پزشکی، ریاضی، شیمی، زبان انگلیسی و تربیت بدنی بودند. نتایج، ارتباط  معنی دار میان هوش هیجانی و موفقیت تحصیلی نشان ندادند. همبستگی دیگری بین جرات ورزی و موفقیت تحصیلی محاسبه شد که آن نیز نشانگر رابطه قوی نبود. بعلاوه در هوش هیجانی دانشجویان رشته های مختلف هم تفاوت معنی دار دیده نشد.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، موفقیت تحصیلی، جرات ورزی
  • محمود قضاوی*، سعید بزازیان بناب صفحات 109-116

    در مقاله حاضر، چگونگی یاد گیری درس هایی از جامعه مورچگان برای بهینه سازی مسایل مهندسی ارایه شده است و به عنوان یک مثال برای چنین مسایلی، دیوار حایل بتن مسلح در نظر گرقته شده است که از نظر هزینه ها می تواند بهینه سازی شود. روش طراحی سنتی برای دیوار حایل بتن مسلح، تنها با استفاده از روش سعی و خطا قادر به طراحی بهینه است. این مقاله، به معرفی یک روش بر مبنای یادگیری از مورچه ها پرداخته شده است که اساسا یک روش جستجو برای مسایل بهینه سازی ترکیبی است و دارای پیچیدگی های خاص است. این روش براساس مدل سازی ویژگی های گروهی مورچه ها و بالاخص ویژگی غذایابی آنها می باشد. این روش می تواند دیوارهای بتن مسلح را با توجه به دارا بودن قابلیت جستجو و استخراج جواب به صورت موثر از فضای جستجو، بهینه سازی کند. اساس تحلیل در این مقاله، تعیین کمترین وزن و کمترین هزینه برای طراحی دیوار حایل بتن مسلح است به طوری که در این طراحی، نیروی جانبی کل ناشی از فشار خاک پشت دیوار محاسبه شده و ملاحظات ظرفیت باربری، نشست، پایداری، و اصول طراحی سازه های بتن مسلح در نظر گرفته شده است. نتایج بدست آمده، گویای این مطلب می باشد که روش بهینه سازی بر اساس جامعه مورچگان می تواند مهندسین را در جهت به دست آوردن حداقل هزینه ساخت دیوارهای حایل به طور موثر آموزش دهد.

    کلیدواژگان: جامعه مورچگان، آموزش، بهینه سازی، دیوار حائل بتنی، هوش تجمعی
  • افسانه غنی زاده* صفحات 117-124
    مطالعه حاضر به بررسی رابطه بین خود تنظیمی و تفکر انتقادی معلمان زبان انگلیسی در آموزشگاه های زبان پرداخته است. علاوه بر این نقش سابقه تدریس در خود تنظیمی معلمان و رابطه بین سن و خود تنظیمی مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور، 92 معلم زبان انگلیسی بر اساس نمونه موجود از آموزشگاه های مختلف زبان انگلیسی سطح مشهد انتخاب شدند. از این معلمان خواسته شد آزمون تفکر انتقادی واتسون گلیزر و پرسشنامه خود تنظیمی معلمان را تکمیل نمایند. نتایج به دست آمده از تحلیل آماری همبستگی بر روی داده ها استدلال تیوریک مبتنی بر وجود رابطه بین تفکر انتقادی و خود تنظیمی را تایید کرد. تحلیل های آماری نشان داد که از میان فاکتورهای تفکر انتقادی دو عامل ارزیابی بحث و تفسیر بیشترین همبستگی را با تفکر انتقادی دارند. افزون بر آن، یافته های تحقیق نشان داد که رابطه میان خود تنظیمی معلمان، تجربه تدریس و سن آنان نیز معنادار است.
    کلیدواژگان: تفکرانتقادی، خود تنظیمی، معلمان زبان انگلیسی، تجربه تدریس، سن
  • غلامرضا عباسیان*، مهدی شیری پریزاد صفحات 125-131
    پیشرفت های حاصله در حوزه فناوری و کاربرد آنها در زمینه های مختلف از جمله حوزه آموزش مزایای بزرگی را برای انسان به ارمغان آورده است. یکی از برجسته ترین دستاوردها در این عرصه ابداع در حوزه نرم افزارهای رایانه ای نظیر نرم افزار نیمرخ بسامد واژگانی (LFP) و کاربردهای آموزشی آن در تدریس و سنجش بوده است. در این راستا و در جهت حصول اطمینان از برخورداری این ابزار از ویژگی های لازم سنجش، این مقاله در صدد اعتبار سنجی کارکرد نرم افزار نیمرخ بسامد واژگانی به عنوان شاخصه غنای واژگانی در گفتمان کتبی زبان آموزان ایرانی زبان انگلیسی می باشد. در این خصوص 50     زبان آموز رشته مترجمی زبان انگلیسی در این مطالعه شرکت جستند. از هر زبان آموز خواسته شد تا دو متن به زبان انگلیسی در خصوص موضوعات عمومی به عنوان شاخص غنای واژگانی بنویسد. به منظور حصول اطمینان از روایی و پایایی این ابزار، شاخص های نیمرخ واژگانی از طریق همبستگی مورد محاسبه قرار گرفت لیکن هر ویژگی بطریق مقتضی خود مورد محاسبه قرار گرفت. روایی این ابزار بر اساس ضریب همبستگی نمرات ماخوذه با شاخص های چهارگانه سنجش سطح دشواری واژگانی محاسبه شد اما در ارتباط با پایایی این نیمرخ ابتدا نسخه تولیدی آزمون سطوح واژگانی به اجرا درآمد و سپس متون نگارشی زبان آموزان به نرم افزار نیمرخ واژگانی  (P_Lex)وارد شد. یافته ها حاکی از همبستگی معنادار بین نیمرخ های غنای واژگانی زبان آموزان بر اساس پردازش نرم افزاری می باشد. بنا به نمایش ضریب همبستگی معنادار و ارتیاط این شاخص ها با آزمون سطوح واژگانی ادعا می شود که شاخص های نیمرخ واژگانی تا حدودی از روایی و پایایی مورد نظر برخوردار بوده لیکن توصیه می شود که این ابزار ملازم با سایر ابزارهای مرتبط در جهت سنجش توانایی و دانش واژگانی به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: نیمرخ بسامد واژگانی، شاخص های نیم رخ واژگانی، غنای واژگانی، گفتمان نوشتاری، اعتبار، روایی
|
  • Alireza Jalilifar * Pages 81-90
    This study aimed to account for metadiscourse variations in the discussion sections of  articles written in Persian and English and published in Iranian as well as international scholarly journals in English Language Teaching and Psychiatry. For this purpose, 90 research article discussions were selected, and then hedges and boosters were identified based on the taxonomies of metadiscourse markers. The results of the quantitative and qualitative analyses revealed significant differences in frequency, type, and functions of these devices in the texts. These differences might be attributed to lack of awareness of the conventional rules of English rhetoric, limited and fragile knowledge of academic English by Persian writers, and lack of explicit instruction and exposure to pragmatic and sociolinguistic rules of English by Persian researchers. Further research in other disciplines will help to make more accurate generalizations about the role of metadiscourse markers in research articles.
    Keywords: Hedge, Booster, Persian, English, Psychiatry, English Language Teaching
  • I. Malaz *, M. Rabiee, S. Ketabi Pages 91-97
    This study investigates the request strategies used by Persian learners of English as a Foreign Language (EFL), aimed at exploring the pragmatic instruction effects on their noticing constrained by different types of treatment tasks. The subsequent effect of the learners’ noticing on their learning outcomes is taken into account as well. Thirty learners were divided into two instructional (treatment) conditions: a form-comparison condition and a form-search condition. Discourse completion tests were used to generate data related to the request strategies used by each group in pre- and posttests. The treatment data were examined regarding the extent to which the learners had noticed the appropriate manner of request realization in English and were further compared with the posttest. The findings revealed that during the treatment, the amount of learners’ noticing the target request forms in the form-comparison condition was greater than the form-search condition. Furthermore, learners’ higher awareness of the target request forms in the form-comparison condition could lead them to have a better performance in their posttest.
    Keywords: Interlanguage Pragmatics, Language Instruction, Noticing Hypothesis, Request Speech Act
  • J. Nikoopour *, Mohammad Amini Farsani, Maryam Nasiri Pages 99-104

    This study investigates the relationship between critical thinking and the use of direct and indirect language learning strategies by Iranian learners. To this end, two survey instruments, the Strategy Inventory for Language Learning (SILL), and a questionnaire of Critical Thinking, were administered among 100 college students majoring in English translation at Karaj University. The findings reveals a statistically significant relationship between specific direct and indirect language learning strategies such as cognitive, metacognitive, and social with critical thinking, while memory, compensation, and affective strategies appeared to have no relationship with critical thinking.

    Keywords: Critical thinking, Language Learning Strategies, Iranian EFL Learners
  • M. Meshkat * Pages 105-108
    Emotional intelligence is defined as a construct involving the ability of an individual to monitor their own and others’ emotions, to discriminate among the positive and negative effects of emotion, and to use emotional information to guide their thinking and actions. This study was carried out to find the relationship between emotional intelligence (EI) and academic success and the association between emotional intelligence and major of study.  The scores obtained on EQ-i and the GPA of 187 students of physical education, chemistry, mathematics, English and medicine were correlated. Results show a coefficient of correlation of 0.161 which is significant at 0.05 level of significance. This indicates no significant relationship between EI and academic success. The result of a correlational analysis between assertiveness and academic success shows an r = 0.318 at 0.03 level of significance that is not a statistically significant association. The F value of 1.461 at the level of significance of 0.205 indicates that there is no significant difference between the different majors regarding their EI. Hence major has no relationship with the EI of students.
    Keywords: The Relationship Between Emotional Intelligence, Academic Success
  • M. Ghazavi *, Saeed Bazzazian Bonab Pages 109-116

     In the present paper, lessons are learnt from ant society so that humankind can optimize his engineering issues. As an example of such issues, a reinforced concrete retaining wall for which the application of optimization can reduce the costs involved is considered. Traditional design procedure for reinforced concrete retaining walls is unable to design an optimized wall unless a large trial effort is undertaken. This paper introduces a learning procedure from ants, which is a general search technique for the solution of difficult combinatorial problems with its theoretical roots based on the foraging behavior of ants. This methodology arrives at an optimal design for concrete retaining walls due to its capability to explore and exploit the solution space effectively. The basis of analysis in this paper is to determine the minimum weight and costs in the design of concrete retaining walls following a computation of lateral total thrust on the wall due to backfill pressures, bearing capacity consideration, settlement analysis, stability analysis, and application of design of reinforced concrete principles. The results clearly indicate that ant colony can educate engineers comprehensively to reach a minimum cost justified retaining wall through an optimization approach.

    Keywords: : Ant Colony, Education, Optimization, Concrete Retaining Wall, Swarm Intelligent
  • A. Ghanizadeh * Pages 117-124
    This study investigated the relationship between Iranian EFL teachers' self-regulation and their critical thinking ability in language institutes. Furthermore, the role played by their length of teaching experience in their self-regulation and the relationship between their age and self-regulation were examined. To this end, 92 EFL teacherswere selected according to convenience sampling from different language institutes in Mashhad. They were requested to complete the 'Watson-Glaser's Critical Thinking Appraisal' and the 'Teacher Self-Regulation Scale' anonymously. The findings yielded via correlation supported the theoretical expectation of a linkage betweenself-regulation and critical thinking. Subsequent data analyses indicated that among the components of critical thinking, 'evaluation of arguments' and 'interpretation' have the highest correlations with teachers' self-regulation. In addition, significant correlations were found between teachers' self- regulation, their teaching experience, and their age. The conclusions and implications of the research are further discussed with reference to earlier findings.
    Keywords: Critical thinking, Self-Regulation, EFL teachers, Teaching Experience, age
  • G .R Abbasian *, M. Shiri Parizad Pages 125-131
    Technological developments and their utilities in various areas including education have offered great advantages for man. One of the greatest achievements in this trend has been the innovation in computer software like Lexical Frequency Profiles (LFP) and its pedagogical implications either in teaching or measurement. To take the maximum advantages, this study seeks to validate the LFP as a measure of lexical richness in written discourse of Iranian EFL Learners. 50 students majoring in English Translation participated in this study; each of them was encouraged to develop two compositions on general topics in order to establish VocabProfile indexes. To estimate the reliability of the LFP, the VocabProfile indexes of two writings were correlated, but for the validity purpose, first, a productive version of Vocabulary Levels Test (VLT) was administered and second, the students’ compositions were fed into P_Lex software to elicit P_Lex index. After that, VocabProfile indexes were correlated with VLT scores and P_Lex index separately. The findings of the study revealed that students’ VocabProfile indexes written on two different topics correlated significantly with each other. Because of such a significant correlation coefficients, and the LFP indexes are related to VLT active test and P_Lex index, it is conservatively safe to claim that VocabProfile indexes are to some extent reliable and valid measurement instruments but not strong enough to be used as a stand- alone measure for the assessment of lexical richness. Pedagogically speaking, the LPF is suggested as a relatively reliable and valid measure to be used along with other dependable devices in measuring lexical richness in discourses of various types.
    Keywords: Lexical Frequency Profile, Vocab Profile Indexes, Lexical Richness, Written Discourse, Reliability, Validity