فهرست مطالب

فصلنامه فناوری آموزش
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 19، تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آرزو صدوقی*، غلامحسین معماریان، سید محسن فاطمی، حسام کمالی پور صفحات 133-143

    آموزشهای نظری خصوصا در رشته های هنر و معماری در دوره تحصیلات تکمیلی متوجه نظریات پایه اندیشمندان در شاخه های مختلف این رشته ها بوده که اغلب به شکل خطی و یک سویه از دانش مکتوب در کلاسهای درس انتقال داده می شود. هدف این تحقیق، در نقد روش های کمی رایج، خطی و یک سویه در کلاس نظری، پیشنهاد روش کیفی است که بتواند با مشارکت مستقیم دانشجویان، ارتباط نزدیک مصرف کننده با بنا را در مفاهیم نظری انتقال دهد. در اینجا، مفاهیم نظری را در مفهوم مکان و تجربه بودن افراد در مکان به عنوان یکی از مباحث رابطه فرد و محیط جستجو کرده است. رویکردی کیفی که توسط این تحقیق در دانشکده معماری دانشگاه علم و صنعت در دوره کارشناسی ارشد گرایش مسکن برای نخستین بار مطرح شد بر پایه یکی از روش های تحقیق کیفی در ادراک محیط با عنوان پدیدارشناسی شکل گرفت. هدف زیربنایی این روش، فهم تجربه بودن است که در اینجا به منزله ارتباط مستقیم و زنده دانشجویان با محیط معماری است. لذا از سر فصل کلاس سیر اندیشه با محوریت شکل گیری معماری، مسئله ای که در این باب طرح گردید جایگاه مفهوم مکان و چگونگی درک آن بود. بنابراین، دانشجویان با قرارگیری در مکانی که قبلا آن را تجربه نکرده اند، به طریقی متفاوت از مطالعه صرف در مکان قرار گرفته و با آن مکان ارتباط برقرار کردند. نتیجه ای که در نهایت از این تجربه بدست آمد، درک جایگاه مفهوم مکان که به ارتباط استفاده کننده و معماری بر می گردد توسط دانشجویان ارشد معماری بود که البته تا پیش از آن غالبا خود را در جایگاه حرفه مند معمار قلمداد می کردند.

    کلیدواژگان: مفهوم مکان، تجربه بودن، آموزش نظری معماری، تعامل
  • مهدی نجفی خواه*، نرگس یافتیان، شهرناز بخشعلی زاده صفحات 145-158
    خلاقیت ریاضی اغلب یک پدیده ناشناخته محسوب می شود. به نظر می رسد بیشتر دانشمندان علاقه مند نیستند فرآیندهای تفکر خود را که موجب خلق و ابداع می شود توصیف و تحلیل نمایند.  یکی از اهداف مقاله حاضر، که متکی بر یافته های تحقیقی معاصر می باشد، آن است که با اشاره به بعضی از تعاریف و ویژگی های خلاقیت ریاضی، به توصیف و تحلیل فرآیندهای تفکر ریاضیدانان در حین خلق ریاضیات، بپردازد. در این راستا، یک مدل چهار مرحله ای شامل  مراحل آماده سازی، کمون ، جرقه ذهنی و تایید را مورد بررسی قرار می دهد. با مروری بر ادبیات، معلوم می شود که یک تعریف خاص و قراردادی برای خلاقیت ریاضی وجود ندارد. بعضی از تعاریف تاکید می کنند که یک عمل خلاقانه در ریاضیات می تواند شامل خلق یک مفهوم مفید یا کشف یک رابطه شناخته نشده و یا تغییر در سازماندهی ساختار یک نظریه ریاضی باشد. چالش ها در معرفی و توسعه خلاقیت ریاضی به علت تنوع زیاد تعاریف و ویژگی های آن است. درک، شهود، بصیرت و توانایی تعمیم دادن از جمله نیرو محرکه های خلاقیت ریاضی هستند. خطاپذیری یکی از ویژگی های فعالیت های خلاقانه ریاضی می باشد که باید مورد تقدیر قرار گیرد؛ زیرا همین وجود خطا است که می تواند باعث پیشروی های اساسی شود. لذا در آموزش ریاضی باید با توجه به این ویژگی ها ، شرایط و بستری فراهم نمود تا یادگیری معنا دار (درک و بصیرت) از طریق برقراری ارتباطات و اتصالات بین مفاهیم و روش ها ایجاد شود و فرصت پرورش مهارت تعمیم دادن از این طریق فراهم گردد.
    کلیدواژگان: خلاقیت، آموزش، خلاقیت ریاضی، فعالیت های خلاقانه ریاضی
  • الهه امینی فر*، بهرام صالح صدق پور، فاطمه ولی نژاد ترکمانی صفحات 159-166
    به منظور بررسی تاثیر تکنولوژی در یادگیری ریاضی از دو کلاس دانش آموزان دختر دوره پیش- دانشگاهی ریاضی و فیزیک شهر ترکمنچای، یک کلاس به عنوان گروه آزمایش و کلاس دیگر به عنوان کنترل انتخاب شدند. مبحث گراف کتاب ریاضیات گسسته به گروه آزمایش با استفاده از نرم افزار آموزشی نیوگراف که نوعی نرم افزار تعاملی پویا است، و به گروه کنترل بدون استفاده از این نرم افزار تدریس شد. در آغاز دوره آموزشی پیش آزمون و در پایان دوره پس آزمونی از هر دو گروه گرفته شد. نتایج استفاده از تحلیل کوواریانس یکطرفه نشان داد که در سطح معناداری 05/0 p<نمرات گروه آزمایش بهتر از گروه کنترل است. این پژوهش همچنین در صدد پاسخگویی به سوالات زیر می باشد: در تدریس ریاضیات آیا کل آموزش باید با استفاده از تکنولوژی باشد، یا تکنولوژی با سایر روش های آموزشی تلفیق شود؟، چه راهکارهایی می توان درصورت عدم تکنولوژی برای تدریس بکار برد؟
    کلیدواژگان: تکنولوژی، نرم افزارهای آموزشی، یادگیری ریاضی
  • علی اکبر مطیع بیرجندی*، جواد حاتمی، ولی الله فکری صفحات 167-179

    هدف این پژوهش، بررسی اثربخشی روش آموزش استفاده از قیاس ها در یادگیری مفاهیم پیچیده درس مدارهای الکتریکی هنرستان ها بوده است. برای این منظور از هنرجویان پسر سال سوم هنرستان فنی شهید رجایی شهرستان آذرشهر نمونه ای به حجم 44 نفر، به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای در قالب دو کلاس (برق و الکترونیک) انتخاب شده و در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین گردید. برای آزمودن تاثیر استفاده از قیاس ها در پیشرفت تحصیلی هنرجویان از یک طرح نیمه آزمایشی پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. آزمودنی های انتخاب شده در هر دو گروه به وسیله پیش آزمون مورد اندازه گیری قرار گرفتند.  هنرجویان گروه آزمایش در 8 جلسه 90 دقیقه ای با الگوی قیاسی آموزش دیدند؛ اما هنرجویان گروه کنترل، بدون استفاده از الگوی قیاسی و به روش معمول مورد آموزش قرار گرفتند. در مرحله ی پس آزمون، میزان یادگیری فراگیران هر دو گروه کنترل وآزمایش به وسیله ی آزمون محقق ساخته سنجیده شد. نتایج نشان داد بین میانگین نمرات پیشرفت تحصیلی گروه آزمایش و گروه کنترل در سطح کمتر از 05/0 تفاوت معنی داری وجود ندارد. این تفاوت در سطوح بالای شناختی بلوم در سطح کمتر از 05/0 معنی دار بود؛ بنابراین می توان نتیجه گرفت که استفاده از قیاس ها، پیشرفت تحصیلی هنرجویان را بخصوص در سطوح پیچیده یادگیری افزایش داده است.

    کلیدواژگان: الگوی بدیعه پردازی، قیاس مستقیم، پیش آزمون - پس آزمون، آموزش مدارهای الکتریکی
  • عبدالمحمد طاهری*، مهسا فیاضی صفحات 181-192
    هدف از پژوهش حاضر بررسی علل و عوامل افت انگیزشی در بین دانش آموزان دوره پیش دانشگاهی از دیدگاه خود آنان بود. آزمودنی های مورد مطالعه 1455 دانش آموز پیش دانشگاهی (766 دختر و 683 پسر) بودند که از 8 مرکز  به طور تصادفی انتخاب شده مورد مطالعه قرار گرفتند. جهت سنجش نگرش دانش آموزان پیرامون افت انگیزش تحصیلی یک مقیاس 40 گونه ای بر اساس طیف لیکرت تهیه گردید که عوامل انگیزشی را در چهار مقوله خانوادگی، محیط مدرسه، محیط اجتماعی و فردی اندازه  می گرفت. پایایی و روایی مقیاس  فوق الذکر در تحقیق حاضر مورد بررسی و تایید قرار گرفت .یافته های پژوهش نشان داد که: دختران در عوامل خانوادگی و فردی از سطح انگیزشی بالاتری نسبت به پسران برخوردارند. در ارتباط با عوامل انگیزشی  و سطح تحصیلات پدر مشخص شد که فرزندان پدرانی که تحصیلات دبیرستانی داشته اند در عامل خانوادگی از انگیزش بالاتری نسبت به فرزندان پدرانی که بی سواد بودند برخوردار بوده اند. در ارتباط با این عامل  و سطح تحصیلات مادر نشان داده شد که در عامل مدرسه فرزندان مادرانی که تحصیلات دبیرستانی داشته اند از انگیزش بیشتری نسبت به فرزندانی که مادرانشان بی سواد یا تحصیلات ابتدایی داشته اند، برخوردار بوده اند. همچنین فرزندان مادران خانه دار از انگیزش تحصیلی بیشتری در بعد عامل اجتماعی، نسبت به فرزندان مادران شاغل برخوردارند در حالی که درابعاد خانوادگی و فردی تفاوت معنی داری مشاهده نشد، ولی در مجموع چهار عامل انگیزش تحصیلی  تفاوت معنی داری  به نفع فرزندان مادران خانه دار به دست آمد.
    کلیدواژگان: دانش آموزان پیش دانشگاهی، انگیزش تحصیلی، عوامل انگیزشی
  • جواد مصرآبادی* صفحات 193-202
    یکی از پرکاربردترین نرم افزارهای مورد استفاده در ارایه اطلاعات نرم افزار PowerPoint است. هدف از این پژوهش تعیین اثربخشی استفاده از اسلایدهای PowerPoint بر بازده های شناختی و عاطفی فراگیران است. شاخص های عاطفی شامل نظرات دانشجویان در مورد اثرات این شیوه ها بر بهبود یادداشت برداری، بهبود توجه و فهم و بهبود فرایند یاددهی- یادگیری بود. یادداری، درک و کاربرد مطالب آموخته شده نیز به عنوان شاخص های شناختی در نظر گرفته شدند. برای سنجش بازده های شناختی فراگیران، از یک آزمون پیشرفت تحصیلی روان شناسی تربیتی و برای سنجش بازده های عاطفی فراگیران از یک مقیاس نگرش سنج استفاده شد. طرح پژوهشی مورد استفاده در این تحقیق یک طرح نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون و با گروه مقایسه بود. آزمودنی های این پژوهش 73 نفر از دانشجو معلمان دانشگاه تربیت معلم آذربایجان بودند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. نتایج نشان داد که استفاده از نرم افزار PowerPoint تاثیر معناداری بر هیچ یک از شاخص های شناختی ندارد و فقط روی نظرات دانشجویان در مورد بهبود یادداشت برداری دارای اثر معناداری است. خطی بودن و محتوا محور بودن نرم افزار PowerPoint به عنوان علل اصلی ناکارآمدی آن معرفی شدند. استفاده از نرم افزارهای نقشه مفهومی که در آنها بر ساختار دانش تاکید می شود به عنوان شیوه ای جایگزین معرفی شد.
    کلیدواژگان: نرم افزارهای ارائه اطلاعات، PowerPoint، پیشرفت تحصیلی، عاطفه تحصیلی
  • عادل زاهد بابلان*، سوران رجبی صفحات 203-211
    هدف اصلی این مطالعه بررسی وضعیت سواد اطلاعاتی دانشجویان دانشگاه محقق اردبیلی بود. حجم نمونه مطالعه حاضر 400 نفر دانشجوی دختر و پسر در 4 گروه دانشجویان (سال اول، دوم، سوم و چهارم) به نسبت هر دانشکده بود که به روش نمونه گیری چند مرحله ای از بین کلیه دانشجویان دختر و پسر دوره کارشناسی در رشته های مختلف تحصیلی در سال تحصیلی 89-1388 انتخاب شدند. این پژوهش به روش پیمایشی از نوع مقطعی انجام یافته و داده های تحقیق با استفاده از پرسشنامه ی تدوین شده براساس 22 شاخصه ی برآیندی در ذیل 5 استاندارد مندرج در «استاندارد قابلیت های سواد اطلاعاتی برای آموزش عالی» (ای سی آرال، 2000) و پرسشنامه محقق ساخته گرداوری شده است. براساس یافته های پژوهش میانگین سواد اطلاعاتی دانشجویان در پنج استاندارد اندازه گیری شده بالاتر از میزان متوسط است. همچنین نتایج آزمون مانووا  نشان داد میانگین نمرات دو گروه دانشجویان دختر و پسر در استانداردهای سواد اطلاعاتی به گونه معنادار با هم متفاوت است. بین دانشجویان ورودی های مختلف تحصیلی از نظر استاندارد سواد اطلاعاتی تفاوت معنی داری وجود داشت. اما این تفاوت بین دانشکده های ادبیات و علوم انسانی، علوم پایه، کشاورزی و فنی مهندسی در استانداردهای سواد اطلاعاتی معنی دار نبود.
    کلیدواژگان: سواد اطلاعاتی، دانشجو، استاندارد، آموزش عالی
|
  • A. Sadoughi *, Gh. Memarian, S.M. Fatemi, H. Kamali Pour Pages 133-143

     Theoretical trainings, especially in the fields of art & architecture in graduate programs, have lead to basic theories of experts in different branches of these disciplines that are often instructed in a linear and unidirectional knowledge order in the classrooms. The qualitative approach which was introduced for the first time as a research in Iran university of Science & Technology (IUST) based on one of the qualitative research methods in environmental perception called Phenomenology. The fundamental goal of this method is to understand the lived-experience which is regarded here as a direct & lived interaction of students with the built environment. Therefore, an issue discussed from the syllabus of the review of reflections’ classroom, with the central idea of architectural formation, was the position of the sense of place and its architectural understanding. Thus, the students lived in the place, experience it and communicated with it by their placement somewhere that they have not already experienced it in a way different from the mere study. The result which ultimately obtained from this experience was the understanding of the sense of place, which is going back to the relation between user and architecture, by graduate architecture students which have previously thought of themselves as they are in the position of a rational analyzer.

    Keywords: Sense of place, Lived-Experience, Theoretical Training of Architecture, Interaction
  • M. Nadjafikhah *, N. Yaftian, S. Bakhshalizadeh Pages 145-158
    Mathematical creativity is often considered as a mysterious phenomenon. Most mathematicians seem to be not interested in analyzing their own thinking processes and do not describe how they work or conceive their theories. One of the goals of this paper, which is based on research findings from contemporary literature, presents some definitions and characteristics of mathematical creativity and also describes and analyzes mathematicians’ thinking processes during creating mathematics. For this purpose, a four-stage model is considered consisting of: preparation, incubation, illumination and verification. Referring to literature, it is evident that there is not a specific conventional definition of mathematical creativity. According to some of definitions, a creative act in mathematics could consist of: creating a new fruitful mathematical concept; discovering an unknown relation; and reorganizing the structure of a mathematical theory. The challenges in the identification and development of mathematical creativity are due to the large variety in definitions and characteristics of mathematical creativity. Understanding, intuition, insight and generalization are some of moving powers of mathematical creativity. Fallibility is one of the characteristics of creative mathematical activities which should be appreciated since this existing chance of fallibility could lead to major success achievements of human. Hence, considering all above mentioned, learning-teaching mathematics should be so that it provides environment that fosters ability to make connections among concepts and processes and also provides opportunities to generalize.
    Keywords: Creativity, Mathematical Creativity, Creative Mathematical Activities
  • E. Aminifar *, B. Saleh Sedghpour, F. Valinejad Pages 159-166
    To investigate the impact of technology on the mathematics learning, female students of two mathematics classes who studying at pre-university level in Torkamanchay, were selected as experimental and control group. Graph subject was taught to the experimental group by NEWGRAPH software (a kind of dynamic interactive software), and to the control group without it. At first a pre-test and after the teaching period, a post-test was given to both groups. Statistical analysis revealed the experimental group’s marks is better than the control group’s marks. This research is also about answering to questions, in teaching by technology, whether the total of teaching should be done by using technology, or must integrate with other teaching methods?, which patterns for teaching without technology could be deducted from this research?
    Keywords: Technology, Educational Software’s, Mathematics Learning
  • A.A. Motiebirjandi *, J. Hatami, V.A. Fekri Pages 167-179

    The purpose of this research is to examine the effectiveness of using analogies as a teaching methodology in the learning of complicated concepts for high school courses of electrical circuits. For this purpose, using random clustering method of sampling, a population of 44 people was selected from the third year students of martyr Rajaie high school of Azarshahr city and then was divided into two classes which were called "experimental group" and "control group". In order to examine the effect of using analogies in the educational progress of students a pretest-post test randomized group design was used. The selected groups were examined using pretest. Students in "experimental group" were taught using analogical pattern in 8 sessions with 90 minutes duration. But students in "control group" were taught using conventional methods. In posttest stage, learning rates of students in the both groups were measured using verified test. Results showed that below the 0.05 level, there was not a significant difference between averages of educational progress grades of the both "experimental group" and "control group". This difference was more considerable in high levels of Blooms taxonomy below the 0.05 level. Therefore it can be concluded that using analogies have brought about educational progress for students especially in complicated levels of learning.

    Keywords: Synectics Model, Direct Analogy, Pretest-Post, Instruction o Electrical Circuits
  • A.M. Taheri *, M. Fayyazi Pages 181-192
    The present study investigated the causes of loss and motivational factors among pre university students before they had their own points of view. Subjects studied in 1455 pre-university students (766 girls and 683 boys) was the center from 8 randomly selected were studied to Measure the attitude of students about a drop in academic motivation scale, 40 species based on spectrum Likert motivational factors that were taken in four categories of family, school environment, social environment and individual measures were. Scale reliability and validity of the mentioned study was evaluated and approved. Findings showed that the girls, in the family and individual factors, have higher level of motivation than boys do. With motivational factors and educational levels of their fathers have shown that fathers of the children who have high school education in the family factor of the motivation are higher than the children of the fathers who were illiterate and with this factor ,maternal education levels have shown that the school factor of the children whose mothers have had high school education, had more motivation than the offspring of the mothers who were illiterate or had primary education Also, the children whose mothers were housewives and they have more academic motivation in the social factor, compared to the children of the working mothers do. While   from the aspect of family and individual dimensions there was no significant difference in total but four academic motivating factors there were no significantly in favor of children whose mothers were housewives, respectively.
    Keywords: Academic Motivating, Motivational Factors
  • J. Mesrabadi * Pages 193-202
    One of the most widely used information presentation software is PowerPoint. This study aimed to determine the effectiveness of PowerPoint slides on the learners’ cognitive and affective outputs. Affective indicators have included the student opinions about the effects of these methods on improving note-taking, improving understanding and improving Teaching - learning process. Retention, understanding and application of the learned material were considered as well as cognitive indicators. An educational psychology achievement test was used to measure the cognitive outputs and an attitude scale was used to measure the affective outputs. Research design used in this study is a semi-experimental with pretest and posttest by compared groups. The study subjects were 73 students of teacher training Azerbaijan University who were chosen by available sampling method. Results indicated that the use of PowerPoint software hasn’t a significant impact on the cognitive parameters but that has a significant effect on the students’ opinions about improving note taking. This inefficiency due content centered and linearity nature of PowerPoint software. Using concept map software that in which the structure of knowledge is emphasized was introduced as an alternative approach.
    Keywords: Presentation Software, PowerPoint, academic achievement, Academic Affection, Teacher in Service
  • A. Zahed Babelan *, S. Rajabi Pages 203-211
    The present study attempted to investigate the information literacy of students at Mohaghegh Ardabili University. The original pool for the study included 400 male and female students (freshman, sophomore, junior, and senior). The selection was made based on multi-stage sampling in 2010. The study is a survey and the data have been collected based on 22 indices falling under five standards observed in "Information Literacy Competency Standards for Higher Education" (ACRL, 2000) and a questionnaire constructed by the researcher. The findings demonstrated that the information of students stood above the average in terms of the five standards mentioned. The results obtained from a MANOVA test run showed a statistically significant difference between males and females regarding the variable in focus. The difference appeared to be statistically different among freshmen, sophomores, juniors, and seniors. The difference, however, did not reach statistical difference among the students of Faculty of Literature and Humanities, Faculty of Science, Faculty of Agricultural Engineering, Technology, and Engineering.
    Keywords: Information literacy, Student, Standard, Higher Education