فهرست مطالب

فصلنامه فناوری آموزش
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 20، پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مرضیه امینی*، احمد علی پور، عیسی ابراهیم زاده، بهمن زندی، مهران فرج الهی صفحات 213-220
    در چند دهه اخیر حجم انبوهی از دانش و تحقیقات نو در رشته های مختلف علوم از جمله، رشته های متنوع مهندسی افزوده گردیده و به ویژه سرعت فرسودگی اطلاعات و جایگزینی آنها با یافته های نو توانمندی های یادگیرندگان را به چالش کشیده است. یادگیری های نوین، نیازمبرمی به تمرکز برشیوه ها و سبک های متناسب با تفکر انتقادی و حل مساله و به کارگیری آموخته ها دارد. از این رو جهت دست یابی به طراحی های آموزشی متناسب با رشته های تحصیلی، لازم است تا شیوه های برخورد و پردازش اطلاعات و نیز سبک های یادگیری دانشجویان رشته های مختلف به ویژه مهندسی مورد دقت و بازبینی قرار گیرد. هدف از پژوهش حاضر بررسی و مقایسه سبک های یادگیری و رابطه آن با غلبه طرفی (جانبی شدن) مغز در دانشجویان دختر و پسر  مشغول به تحصیل  در رشته های مهندسی، با هدف به کارگیری یافته ها در راستای طراحی های آموزشی متناسب به ویژه در آموزش های راه دور برای آنان بود. تحقیق  از نوع توصیفی- مقایسه ای بوده و داده ها با به کارگیری آزمون های متناسب آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که دانشجویان دختر و پسر رشته مهندسی از لحاظ شیوه های درک و پردازش اطلاعات با یکدیگر تفاوت دارند. همچنین یافته ها حاکی از رابطه بین سبک یادگیری و غلبه طرفی و سبک یادگیری و جنسیت  می باشند.
    کلیدواژگان: غلبه طرفی مغز، سبک یادگیری، شیوه های پردازش اطلاعات، سبک همگرا، سبک واگرا
  • سعید هداوند* صفحات 221-228
    بررسی و شناخت نیازها، اولین گام در برنامه ریزی آموزش های مهندسی محسوب می گردد که اگر به درستی انجام شود، مبنای عینی تری برای تطابق آموزش ها با نیازهای سازمان فراهم می آورد. در این مقاله با استفاده از روش توصیفی- پیمایشی نیازهای آموزشی مهندسان شرکت صنایع الکترونیک ایران به مهارت های فنی، انسانی و ادراکی مورد بحث و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. جامعه آماری مورد مطالعه در این تحقیق، شامل کلیه مهندسانی است که از سال 1384 تا سال 1388 تحت پوشش آموزش های مهندسی قرار داشته اند. از آن جا که مطالعه تمام افراد جامعه ممکن نبود، با روش نمونه گیری تصادفی ساده 150 نفر از آنها انتخاب و پرسش نامه های تهیه شده در اختیار آنان قرار گرفت که از این تعداد 110 نفر به پرسش نامه ها پاسخ داده اند. پرسش نامه متشکل از 30 سوال بسته پاسخ می باشد که اعتبار آن از طریق محاسبه ضریب «آلفای کرونباخ» 92% برآورد شده است که نشان می دهد از پایایی مناسبی برخوردار بوده است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات نیز از روش های آمار توصیفی و استنباطی استفاده گردیده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که اغلب مهندسان به یادگیری مهارت های فنی و سپس مهارت های ادراکی و انسانی اهمیت بیشتری می دهند. بر اساس تحلیل های انجام شده، مشخص گردید که بین نوع تحصیلات و مقاطع تحصیلی، میزان سوابق کاری و شغل در اختیار مهندسان با نیازهای مهارتی آنها رابطه معنی داری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: نیاز سنجی آموزشی، مهارت آموزی، آموزش مهندسی، مدل مهارتی کاتز
  • سعید علیائی*، سمانه حامدی صفحات 229-239
    یکی از مباحث پیچیده در ساختارهای تداخل سنج هتروداین و هموداین و نیز روش آموزش آن، نحوه تشخیص تعداد دوره های سیگنال خطا در یک جابه جایی کامل است. با در نظر گرفتن نوع و تعداد عوامل تاثیرگذار بر خطاهای سامانه مورد نظر، ممکن است به ازای یک جابه جایی کامل، چند دوره مختلف در سیگنال خطا به وجود آید. در محیط آزمایشگاه، کلیه عوامل تاثیرگذار بر خطا وجود داشته و جداسازی آن ها از هم امکان پذیر نیست؛ از این رو، به منظور ایجاد درک مناسب برای کاربر، لازم است به صورت منفرد و سپس ترکیبی از عوامل ایجاد کننده خطا، دوره تناوب خطا مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد. از سوی دیگر، ایجاد چیدمان مناسب از تداخل سنجی هتروداین در محیط آزمایشگاه نیاز به آموزش عملی مدرس محور خواهد داشت تا بتوان دوره های مختلف ایجاد خطا را در آن بررسی کرد. در این مقاله با تشریح ساختارهای عملی ذکرشده، به نحوه آموزش در مشاهده خطای غیرخطی خواهیم پرداخت. این آموزش بر پایه محاسبات نظری و سپس مشاهدات عملی به صورت مدرس محور خواهد بود.
    کلیدواژگان: تداخل سنج لیزری، خطای غیرخطی، هموداین، هتروداین
  • سید مجید مفیدی شمیرانی، شهناز پورناصری* صفحات 241-256

    کیفیت نور از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر کارایی دانش آموز می باشد. مدرسه ای با کارایی بالا، دارای محیط های آموزشی ارزشمند به لحاظ کیفیات بصری است و ایجاد این کیفیات بصری از طریق طراحی مناسب امکان پذیر است. هدف مقاله حاضر دست یابی به میزان و نحوه تاثیر عوامل گوناگون بر بهره گیری مناسب از نورروز در شرایط گوناگون (شانزده تیپ) کلاس درس است. در این مطالعه همبستگی که از نوع مدل یابی - مدل یابی معادلات ساختاری- است، در نمونه ای متشکل از 2324 آزمودنی، پرسش نامه محقق ساخته اجرا و با استفاده از مدل یابی روابط علی توسط تحلیل مسیر، اثرات مستقیم و غیرمستقیم متغیرهای کالبدی پنجره از دیدگاه دانش آموزان بررسی شد.جامعه آماری این پژوهش شامل دانش آموزان مدارس راهنمایی تهران می باشد. ازجامعه آماری فوق، دانش آموزان مدارس دخترانه و پسرانه مناطق 3، 11 و 18 تهران به صورت خوشه ای تصادفی چند مرحله ای به عنوان نمونه آماری،جهت پرکردن پرسش نامه در شانزده تیپ کلاس درس جهت کنترل چهار متغیر جهت، میزان شفافیت، ارتفاع دست انداز و میزان سطح شیشه خور پنجره، انتخاب شدند. پرسش نامه در چند مرحله تهیه، روایی و پایایی آن محاسبه گردید. میزان پایایی پرسش نامه (825/0=α) و روایی آن ازطریق روایی محتوایی و روایی سازه به دست آمده است. مدل به دست آمده و اطلاعات مندرج در جداول مربوط به آن نشانگر اهمیت چهار عامل «وجود منظر و اثرات آن»، «خیرگی»، «کیفیت روشنایی» و «اثرات غیربصری پنجره» می باشد. در بین این عوامل عامل «منظر» متغیر مستقل، عامل «اثرات غیربصری پنجره» متغیر وابسته و عوامل «خیرگی» و «کیفیت روشنایی» جزو متغیرهای میانجی شناسایی شدند.علاوه بر این بررسی فرضیه ها با در نظر گرفتن متغیرهای کنترل شده نشان داد این متغیرها یعنی جهت پنجره، درصد سطح شیشه خور، ارتفاع دست انداز و میزان شفافیت پنجره بر میزان و نحوه تاثیر عوامل ذکر شده در بهره گیری مناسب از نورروز در کلاس های مدارس راهنمایی تهران موثر می باشند.

    کلیدواژگان: نورروز، خیرگی، کیفیت روشنایی، منظر، پنجره، اثرات غیربصری پنجره
  • سونیا موسی رمضانی* صفحات 257-269

    هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر آموزش چندرسانه ای و سخنرانی بر میزان انگیزش پیشرفت تحصیلی و خودتنظیمی    دانش آموزان مراکز آموزش از راه دور شهر تهران در درس عربی (2) بوده است. این پژوهش به لحاظ ماهیت، موضوع، اهداف و فرضیه های آن از نوع کاربردی است و در زمره طرح های آزمایشی قرار دارد. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان دختر پایه دوم رشته علوم انسانی مراکز آموزش از راه دور شهر تهران که در سال تحصیلی 89-1388 مشغول به تحصیل بودند، تشکیل می دادند. جهت انتخاب نمونه های مورد نظر، از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای استفاده شده است. حجم نمونه جمعا 30 نفر بود که به صورت تصادفی به دو گروه 15 نفره تقسیم شدند، سپس یک گروه با روش آموزش چندرسانه ای و گروه دیگر با روش آموزش سخنرانی آموزش دیدند. انگیزش پیشرفت تحصیلی به واسطه آزمون ورلند و خودتنظیمی یادگیرندگان از طریق آزمون راهبردهای خودتنظیمی پیتنریچ و دی گروت (1990) مورد اندازه گیری قرار گرفتند. با انجام پیش آزمون مشخص شد که بین دو گروه آزمایش (1) و (2)؛ در میزان انگیزش پیشرفت تحصیلی و خود تنظیمی درس عربی (2) تفاوت معنی داری وجود ندارد. داده های حاصله از این 2 آزمون با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس به کمک نرم افزار اس پی اس اس 18 و اکسل، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داده است، بین انگیزش پیشرفت تحصیلی این دو گروه تفاوت معنی داری وجود ندارد. همچنین در زمینه خودتنظیمی، نتایج حاکی از آن بود که بین دو گروه، در خرده مقیاس های اضطراب امتحان، خودکارامدی و جهت گیری هدف، تفاوت معنی داری بین دو گروه وجود دارد و در سایر خرده مقیاس ها تفاوت معناداری مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: روش چندرسانه ای، روش سخنرانی، انگیزش پیشرفت تحصیلی، خودتنظیمی و مراکز آموزش از راه دور
  • رضا نجاتی*، زهرا نبی لو صفحات 271-278
    استادان و کارشناسان آموزش زبان انگلیسی براین باورند که شبکه سازی واژگانی به بهبود دانش واژگانی و دستوری زبان آموزان خارجی کمک می کند که این به نوبه خود سبب تقویت مهارت های تولیدی (گفتاری و نوشتاری) آن ها خواهد شد. این تحقیق از طریق «طرح پیش آزمون- پس آزمون گروه گواه»1 اجرا شده است. یک آزمون دو بار (در ابتدای اجرای طرح برای سنجش رفتار ورودی و در پایان برای برآورد اثر روش آموزش) در دو گروه گواه و آزمایشی اجرا شد. آزمون تی مستقل روی « نمرات افزوده»2 نشان داد که تفاوت بین دو گروه معنی دار نیست. البته چون مشاهدات حاکی از آن بود که دانش آموزان گروه آزمایشی فعال تر بودند، شاید بتوان ادعا کرد که شبکه سازی واژگانی به زبان آموزان کمک می کند تا بیاموزند چگونه مطالب را در ذهنشان سامان دهند. علاوه بر این، با بالا بردن اعتماد به نفس دانش آموزان منجر به مشارکت بیشتر آن ها در فعالیت های کلاسی شد.
    کلیدواژگان: بارش فکری، شبکه سازی واژگانی، مکالمه، زبان آموز مبتدی
  • فرهاد قربان دوردی نژاد*، محمدرضا امام جمعه صفحات 279-289
    مطالعه حاضر با هدف باز ساخت، اعتباریابی و رواسازی «مجموعه آزمون انگیزش و نگرش» در یادگیری زبان انگلیسی انجام شده است. به منظور رسیدن به این هدف، پرسش نامه نگرش و انگیزش گاردنر در مورد یادگیری زبان انگلیسی به زبان فارسی ترجمه شد. با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای، نمونه 254 نفری (140 مرد و 114 زن) از دانشجویان کارشناسی در رشته های مختلف دانشگاه های تهران انتخاب و پرسش نامه روی آنان اجرا گردید. روش های به کار رفته شامل تحلیل گویه ها (ضریب تمیز و روش لوپ)، روایی محتوا و روایی سازه (تحلیل عاملی) و اعتبار (محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برای کل پرسش نامه و عامل ها) بود. در نتایج تحلیل عاملی 7 عامل شناسایی شد. اعتبار این پرسش نامه از طریق محاسبه آلفای کرونباخ 848/0 به دست آمد. با در نظر گرفتن نتایج این پژوهش می توان گفت که این پرسش نامه از اعتبار و روایی مناسبی برخوردار است و عوامل به دست آمده از تحلیل عاملی می تواند نگرش و انگیزش یادگیری زبان انگلیسی را در دانشجویان به گونه مناسب اندازه گیری کند.
    کلیدواژگان: باز ساخت، اعتبار یابی، روا سازی، مجموعه آزمون نگرش و انگیزش
|
  • M. Amini *, A. Alipoor, I. Ebrahimzadeh, B. Zandi, M. Farajallahi Pages 213-220
    Over the recent decades, a massive amount of new knowledge and research has been added to various fields of science including engineering. Due to the half-life of knowledge and the urgent need for replacing old information with new findings, learning has become quite challenging task for the learners. The demand of new line of learning is focus on critical thinking, problem solving, and applying learned materials in various fields. Also, in different area of engineering, learning and appropriate application of knowledge is of remarkable significance. In order to prepare an appropriate instructional design for different fields of study, the various approaches to information analysis and learning styles of students should be examined and revised. The aim of this research was to study and compare learning styles and their relation to hemispheric dominance in male and female engineering students. The results of this study indicated that engineering male and female students are different with regard to their perception and processing information and their learning styles. Also, there was a significant relationship between learning styles and hemispheric dominance. Findings of this study would be beneficial for appropriate instructional designs, especially in distance education.
    Keywords: Hemispheric Dominance, Learning Styles, Information Processing Mode, Convergent Style, Divergent Style
  • S. Hadavand * Pages 221-228
    Surveying and identifying objectives are the first step to be taken in engineering educational programming, so that if carried out properly, a more objective basis for correlating educations with organizational needs will be achievable. In this article it is aimed to that using comparative- surveying methods find out training needs of engineers in Iran electronic industries company regarding technical, human and perceptional skills. Statistic society in this research is comprised of all engineers under training course between 2005 to 2009. Since, it is not feasible to focus on all individuals, 150 people were adopted randomly and asked to fill out a questionnaire. One hundred and ten questionnaires were returned. The questionnaire includes 30 questions, which are at 92% level of validity based on Chronbach’s Alpha that is the questionnaire has good stability. An information analysis was performed through comparative and deductive methods. Findings of the study illustrates that majority of engineers need more technical and perceptional training.  In addition, our analyses showed that there is no meaningful relation between type degree, work experiences and authorities of engineers and required skills.
    Keywords: Training need assessment, Skill training, Engineering Training, Kats’ skill model
  • S. Olyaee *, S. Hamedi Pages 229-239
    Surveying and identifying objectives are the first step to be taken in engineering educational programming, so that if carried out properly, a more objective basis for correlating educations with organizational needs will be achievable. In this article it is aimed to that using comparative- surveying methods find out training needs of engineers in Iran electronic industries company regarding technical, human and perceptional skills. Statistic society in this research is comprised of all engineers under training course between 2005 to 2009. Since, it is not feasible to focus on all individuals, 150 people were adopted randomly and asked to fill out a questionnaire. One hundred and ten questionnaires were returned. The questionnaire includes 30 questions, which are at 92% level of validity based on Chronbach’s Alpha, that is the questionnaire has good stability. An information analysis was performed through comparative and deductive methods. Findings of the study illustrates that majority of engineers need more technical and perceptional training.  In addition, our analyses showed that there is no meaningful relation between type degree, work experiences and authorities of engineers and required skills.
    Keywords: Training need assessment, Skill training, Engineering Training, Kats’ skill model
  • S.M. Mofidi Shemirani, Sh. Pournaseri * Pages 241-256

    Lighting Quality is one of the most effective factorson student’s performances. In respect of visual quality, high performance schools have valuable educational spaces and theses spaces creation is possible with proper design.The aim of present Article is to achive to the measure and effect process of various factors on proper daylighting in different classroom’s circumsments (16 tips). In this correlation research with modelling method – Structural Equation Modelling- in statistic case studies includes 2324 students, researcher made questionnaire is accomplished and through the causal relations modeling by path analysis, direct and indirect effects of window’s physical variables on daylighting studied.The research’s statistical case studies includes Tehran guidance schools. Among these population, girlish and boyish schools of three zone of Tehran (3,11&18) as the statistic case studies in sixteen types of classrooms – in order to control four variables; window’s orientation, window’s transparency, height of window’s okb and window’s glass percent – to answer the questionnaire – by the method of multi stage casual racemose – are selected. The questionnaire in several stages prepared and its validity and reliability is estimated. Questionnaire reliability measure (α= 0/825) and its validity is optained by content validity and construct validity. The research method is causal relations modeling by path analysis. Found model and its data tables shows the importance of four factors; "view and its effects", "glare", "lighting quality" and "window’s nonvisual effects". Among these factors, "view" factor is independent variable, "window’s nonvisual effects" is dependent variable and other factors are mediator variables. Furtheremore, hypothesis survey showed that controlled variables (window’s orientation, window’s transparency, height of window’s okb and window’s glass percent) are effective on measure and effect process in Tehran guidance schools classrooms daylighting.

    Keywords: Daylight, Glare, Lighting Qality, Window, View, Non Visual Efects of window
  • S. Mosa Ramezani * Pages 257-269

    The aim of this research was to determine the effect of teaching method (lecture and multimedia) on the level of achievement motivation and self-regulation students of distance education centers in Tehran Arabic cource (2). All statistical community to second grade students of humanities degree distance learning centers in Tehran and in the academic year studying 1388-89 were comprised. To select samples randomly from the multi-stage cluster is used. Total sample size of "30 was randomly divided into 15 groups, then a group of multimedia teaching method and the other group received training in methods of training lecture. Academic achievement motivation and self-regulation through varlland test learners through tests self-regulation strategies and pintrich &degroate (1990) were measured. pretest has shown not  significant difference between the two groups (a) and (2) the level of achievement motivation and self-regulation of Arabic cource (2). Data obtained from these two tests using covariance analysis to help software and Excell SPSS18 were analyzed. The results have shown, achievement motivation between these two groups there is no significant difference. After observed no differences between two groups of academic achievement motivation, internal and external motivation of two groups using independent t tests were calculated and analyzed. Our results showed no difference in academic achievement motivation among internal and external groups the subjects. The self-regulation in the field, the results had suggested that the two groups in their regulatory subscales except anxiety, and efficiency and goal orientation, there is no significant difference.

    Keywords: Multimedia Approach, Lecturing, Achievement Motivation, Self-Regulation, Distance Learning Centers
  • R. Nejati *, Z. Nabiloo Pages 271-278
    English professors and educators believe that word-mapping technique can improve foreign language learners’ vocabulary and grammar. Those, in turn, enhance the learners’ productive skills, i.e., speaking and writing. The present study, through the pre-test post-test control group design, attempted to examine the effect of word - mapping technique on oral production. To achieve the purpose of the study, one test was given to both experimental and control groups twice, at the start of the study to assess the entry behavior of the participants and at the end of the study to assess the effect of the treatment. The analysis of the gain scores, via independent samples t-test, revealed that there was no significant impact of using word –mapping technique on the learners’ oral production. However, since the experimental group members exhibited more enthusiastic participation during the treatment, it would not be strange to claim that word-mapping helps the learners organize the materials in their minds. Thus, it may promote the learners’ self-confidence thereby motivate them for active class participation.
    Keywords: Brainstorming, Word-Mapping, Speaking, Beginning Learners
  • F. Ghorban Dordi Nejad *, M.R. Emam Jomeh Pages 279-289
    The aim of the present study was to evaluate the reconstruction, validity and reliability of the “Attitude/Motivation Test Battery” in language learning. To achieve this purpose, AMTS was translated into Farsi and evaluated by back translation. The sample of 254 (140 male and 114 female) graduate university students from different majors of Tehran universities were chosen by the random cluster sampling. They answered the AMTS questionnaire. The analysis methods included the item analysis (discrimination coefficient and Loop method), content and construction validity (path analysis) and reliability (calculation of Alpha Cronbach coefficiency for all questionnaires and factors). As a result, 7 factors were recognized including attitude towards language learning importance, language learning anxiety, parents’ encouragement of language learning, negative attitude to language teachers, demotivation of language learning, positive attitude towards native speakers and integrative motivation to language learning were evaluated. The reliability of the questionnaire measured by Alpha Cronbach was 0.848. Regarding the results of this study, AMTB has appropriate validity and reliability. This instrument can measure the motivation and attitude of iraninan language learners.
    Keywords: Reconstruction, Validity, Reliability, Attitude, Motivation Test Battery