فهرست مطالب

فصلنامه فناوری آموزش
سال ششم شماره 3 (پیاپی 23، تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین مطهری نژاد*، نادرقلی قورچیان، پریوش جعفری، محمود یعقوبی صفحات 161-170

    در ارایه رویکردها و مدل ها برای آموزش مهندسی علاوه بر دانش فنی (علم مهندسی) بر آموزش مهارت ها و نگرش ها (عمل مهندسی) نیز تاکید ویژه ای شده است؛ از این رو، تعیین هدف های آموزش مهندسی با توجه به دانش، مهارت ها و نگرش های مورد نیاز مهندسان، مبنای بسیاری از مطالعات در قرن حاضر قرار گرفته است. هدف این مقاله، تعیین هدف های آموزش مهندسی براساس تحلیل محتوای مستندات مطرح در سطح جهانی است. جامعه مورد مطالعه تحقیق شامل مستندات در زمینه هدف های آموزش مهندسی بود که 8 مستند به عنوان نمونه هدفمند و موارد مطلوب برای تحلیل انتخاب شد. ابزار گردآوری داده های پژوهش فیش، چک لیست و فرم های محقق ساخته بوده است و برای تحلیل و تفسیر داده ها از روش کدگذاری باز و کدگذاری محوری استفاده شده است. براساس تحلیل محتوای انجام شده، 24 هدف برای آموزش مهندسی تعیین گردید که در 5 طبقه دسته بندی شدند. در ادامه، مشخص شد که هدف های تعیین شده با چه گزاره هایی توسط مستندات موجود حمایت می شوند و سرانجام براساس پژوهش های انجام شده در این زمینه مشخص گردید که هدف های مورد نظر به نحو مطلوبی با مستندات موجود ارتباط دارند.

    کلیدواژگان: آموزش مهندسی، هدف های آموزشی، دانش فنی، مهارت ها و نگرش ها
  • بهروز مقصودی*، صادق سلیمانی، علی امیری، محسن افشارچی صفحات 171-180
    آموزش الکترونیکی، عبارت است از انجام فرایند آموزشی بر روی بستر ارتباطات الکترونیکی همچنین بهره گیری از فناوری شبکه برای طراحی، ارایه و توسعه آموزش می باشد که فراگیران، کارشناسان و تهیه کنندگان مطالب را در بر می گیرد. در این میان حجم وسیعی از اطلاعات مانند نحوه تعامل کاربر با سامانه های مدیریتی آموزش، دروس انتخابی دانشجو و نمرات دانشجویان ذخیره می گردد. این داده ها حاوی اطلاعات با ارزشی برای مطالعه و تحلیل رفتار دانشجویان و ارایه مشاوره به دانشجویان می باشد. به علت دور بودن استاد از دانشجو و نبود کارشناس گروه در سیستم های آموزش الکترونیکی نیاز به ارایه یک مشاوره مجازی و کارشناس گروه برخط ضروری می باشد که بتواند دانشجویان را در تصمیم گیری کمک کرده و در نهایت منجر به ارتقای کیفیت آموزش شود. هدف اصلی این پژوهش به دست آوردن تجربه هایی فراتر از تجربیات یک کارشناس گروه و مدیرگروه حقیقی با استفاده از داده کاوی و همچنین استفاده از این تجربیات در سیستم آموزش الکترونیکی جهت هدایت تحصیلی می باشد. در این پژوهش به کشف الگوهای نهفته در انتخاب واحد دانشجویان و پیش بینی نمرات آنان پرداخته شده است. همچنین تاثیر فعالیت، نحوه ورود، ساعت ورود، فصل و غیره در سامانه مدیریت آموزش الکترونیکی بررسی شده است.
    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، داده کاوی آموزشی، قوانین انجمنی، پیش بینی
  • حسین رنگ آور* صفحات 181-189
    توسعه هر جامعه در گروی تربیت نیروی انسانی ماهر و متخصص است. در این خصوص دانشگاه ها نقش بسزایی برای رسیدن به این مهم دارند. تحقیق حاضر با هدف بررسی اثر بخشی دروس کارشناسی ناپیوسته صنایع چوب در بازار کار انجام شد، تا بتوان به مفید و موثر بودن محتوای دروس تخصصی این رشته با نیازهای بازار کار پی برد. ابتدا سه درس مهم اتصالات چوبی، تعمیر و نگهداری ماشین آلات صنایع چوب، طراحی و اجرای قالب های چوبی، که در بازار کار نقش مهمی را ایفا می کند، انتخاب گردید. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه بود و ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شده برای این پرسش نامه 89/. تعیین شد. جامعه آماریاین پژوهش 89 نفر ازفارغ التحصیلان کارشناسی ناپیوسته صنایع چوب دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی می باشد. تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی بوده و از حیث رویکرد جمع آوری داده ها از نوع توصیفی، پیمایشی و همبستگی است.نتایج نشان داد دو درس اتصالات چوبی و تعمیر و نگهداری ماشین آلات صنایع چوب تاثیر کم و درس طراحی و اجرای قالب های چوبی تاثیر خیلی کمی بر حرفه شغلی دانش آموختگان رشته صنایع چوب داشت. بنابراین اصلاح و بهبود محتوای دروس و به روز رسانی آن مطابق با انتظارات بازار کار، صنعت و پیشرفت تکنولوژی، امری ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اتصالات چوبی، تعمیر و نگهداری ماشین آلات، طراحی قالب های چوبی، بازار کار
  • جمال الدین مهدی نژاد*، مجید ابراهیم دماوندی، رضا سیروس صبری، جوانه عباس پور اسدالله صفحات 191-198

    در این مقاله تاثیرات فضاهای بازی مصنوع و تجهیزاتی با محیط های بازی طبیعی در رشد کیفی آموزش کودکان، مورد مقایسه قرار گرفته است. بازی و تحرک بخش اصلی زندگی کودکان است. اگر به کودکان اجازه داده شود که عناصر طبیعی و ساخته دست بشر را که در محیط اطرافشان موجود است تجربه کنند، باعث رشد مهارت های اجتماعی، شناختی و رشد کیفی آموزش کودکان می شود. از آنجا که امروزه به خصوص در کشور ایران فضای بازی کودکان در محیط داخلی «خانه» تامین می شود و از طرفی اکثر زمین های بازی مکان های آسفالت شهری با وسایل بازی ساخته شده و ثابت مانند تاب و سرسره و... هستند، این تحقیق در صدد تعیین تفاوت های کارکرد     زمین های بازی طبیعی با زمین های بازی مصنوع است و در پی پاسخگویی به این پرسش ها است: 1- ارتباط کودک با طبیعت در دنیای امروز چگونه است؟ 2- ویژگی های یک زمین بازی طبیعی چیست؟ 3- تفاوت های زمین بازی طبیعی و مصنوع چیست؟ این بررسی در چهارچوب روش توصیفی صورت گرفته و داده ها با مراجعه به منابع اصلی و مطالعه نمونه های مختلف گردآوری و مورد استفاده قرار گرفته است. در نهایت و در پاسخ به سوالات این بررسی، روشن شد که محیط های بازی طبیعی ضمن تاثیر بر فرآیند رشد کودکان به بهبود عملکرد آموزش آنان نیز کمک می کند.

    کلیدواژگان: زمینهای بازی، کودکان، مصنوع، طبیعی، آموزش
  • ابوالفضل رفیع پور* صفحات 199-209
    آموزش معلمان در دوره های پیش از خدمت و ضمن خدمت، یکی از دغدغه های اصلی نظام های آموزشی بوده و هست. در این مقاله با تمرکز روی آموزش های ضمن خدمت معلمان ریاضی، یک «مدل نظری» برای کم کردن شکاف بین نظریه و عمل (تحقیق و تدریس) ارایه شده است. برای رسیدن به این منظور، ابتدا ضرورت توجه به دوره های ضمن خدمت معلمان بیان گردیده است. سپس با ذکر کاستی های موجود در دوره های آموزش ضمن خدمت برای معلمان ریاضی ایرانی، و با استفاده از ادبیات پژوهشی موجود در حوزه های اقدام پژوهی و درس پژوهی، یک مدل نظری برای آموزش ضمن خدمت معلمان ریاضی در ایران ارایه شده است. این مدل نظری در یک دوره ضمن خدمت برای معلمان دوره راهنمایی در شهر کرمان مورد استفاده قرار گرفت. نتایج حاصل از اجرای این مدل نظری نشان داد که به کارگیری این مدل نظری برای کاهش فاصله بین نظریه و عمل می تواند موثر باشد. البته محدودیت هایی نیز در این زمینه وجود داشت، که از جمله می توان به کمبود دانش بومی در حوزه آموزش ریاضی اشاره کرد و این نکته ضرورت توجه بیشتر به راه اندازی و تقویت دوره های تحصیلات تکمیلی در رشته آموزش ریاضی را نمایان می سازد.
    کلیدواژگان: آموزش معلمان، ضمن خدمت، اقدام پژوهی، درس پژوهی
  • آذرچهر صحت*، اصغر خلاقی صفحات 211-221

    هدف این پژوهش با شناخت سبک رهبری مورد استفاده مدیران آموزشکده های فنی و حرفه ای و تاثیر آن بر بهره وری آموزشکده ها می باشد. این تحقیق از نظر هدف از نوع کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها از نوع تحقیقات توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری آن را مدیران و کارکنان آموزشی شاغل در آموزشکده های فنی و حرفه ای دولتی و غیر دولتی استان تهران تشکیل می دهد. نمونه آماری شامل 9 نفر مدیر که به روش سرشماری و 119 نفر کارکنان آموزشی است که به روش تصادفی ساده از میان  مدرسین آموزشکده ها انتخاب شده اند. جمع آوری داده ها با استفاده از روش میدانی انجام گردید. به این منظور از پرسش نامه رند سیپ برای اندازه گیری خلاقیت مدیران از پرسش نامه اچیو برای اندازه گیری بهره وری و از پرسش نامه چند عاملی رهبری (MLQ) برای اندازه گیری سبک رهبری استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان می دهد که بین مولفه های سبک رهبری مدیران با بهره وری کارکنان در مجموع ارتباط معنی داری وجود دارد.رابطه بین ادراک کارکنان از سبک رهبری مدیران با بهره وری نیز در مجموع معنی دار است ؛ این به آن معنی است که ادراک آنان از رفتار مدیران خود بر رفتار خود آنان اثر دارد. اما نکته قابل توجه اینست که بنابر آنچه تحلیل داده های پژوهش نشان می دهد، میان خلاقیت مدیران با بهره وری کارکنان رابطه معنی داری مشاهده نمی شود.

    کلیدواژگان: سبک رهبری، بهره وری، خلاقیت، آموزشکده فنی
|
  • H. Motahhari Nejad *, N.G. Ghourchian, P. Jafari, M. Yaghoubi Pages 161-170

    In developing the models and approaches for engineering education, in addition to having technical knowledge (engineering science) there is a specific focus on skills and attitudes (engineering practice). Hence, the determination of engineering education objectives with regard to the required knowledge, skills, and attitudes for engineers is the basis of many studies in the present century. The aim of this paper is to determine the objectives of engineering education based on content analysis of present documents. The society in this research includes present documents in the context of engineering education objectives in which seven documents as purposeful samples and desirable cases were selected for analysis. The instruments for data collection were a checklist and researcher-made forms. The data was analyzed and interpreted by open coding and axial coding. Based on the performed content analysis, 24 objectives were determined for engineering education, which were classified into five categories. Then it was determined how the established objectives were supported by present documents. At last, based on the performed research in the field, the relation between assumed objectives with present documents was determined.

    Keywords: Engineering Education, Educational Objectives, Technical knowledge, Skills, Attitudes
  • B. Maghsoudi *, S. Sulaimany, A. Amiri, M. Afsharchi Pages 171-180
    Educational and technology based learning is the turning point of learning and so is utilizing networks for design, presentation, selection, management and development which includes learners, specialists and content providers. A large volume of data which is produced in user interaction with learning management systems, student selected courses and their course grades are stored. These data include valuable information for studying, analyzing student behavior and offering consulting services. Electronic learning systems need virtual consultants and online associate specialists because of user-teacher distance and lack of related assistance in order to help students make better decisions and improve the learning quality level. This study aims at gaining more experience than is acquired by an associate specialist and dean by means of data mining. It also uses the data mining results to conduct educational guidance in electronic learning systems. It finds hidden patterns in student's course selection and predicts their final grades. The research also investigates the effect of activity, entrance method, time of attendance, and semester in electronic learning systems
    Keywords: Electronic Learning, Learning Data Mining, Associative Rules, Prediction
  • H. Rangavar * Pages 181-189
    Development of any society lies in training skilled and expert human resources. Therefore, universities play an important role in achieving this goal. The aim of this research was to study the effectiveness of some wood technology under-graduate courses in order to get an insight into whether these courses are useful and effective for market needs. Thus, three courses of wood joints including wood industry machinery maintenance and wood molding (designing and derforming wood molds) were selected due to their essential role in the job market. Questionnaires were distributed to gather data, and based on Cronbach’s alpha, the reliability of the questionnaire turned out to be %89. The research sample (89 participants) included wood technology under-graduates (engineers) of Shahid Rajaee Teacher Training University (SRTTU). The participants were selected randomly. The data was analyzed through descriptive statistics using SPSS software. The results indicated that there is a relationship between the two courses including "wood joints" and wood industrial machinery maintenance" and the job skills of wood technology engineers while there is a weaker relationship between the other course "wood molding" and the above mentioned skills. Thus, it seems essential to modify, improve and update the content of these courses based on the expectations and demands of the job market, industry, and technology development.
    Keywords: Wood Joints, Wood Industry Machinery Maintenance, Wood Molding (Design, Performing Wood Mold), Job Market
  • J. Mahdinejad *, M. Damavandi, R. Sirous Sabri, J. Abbaspour Asadollah Pages 191-198

    In this article the influence of the equipped playgrounds has been compared with natural playgrounds. Playing and moving are the main activity in a young child’s life. Allowing children to experience the natural and man-made elements in their living environment generates cognitive and social skills development and increases their educational qualities. Today, In Iran most spaces for children’s plays are inside the houses and many playgrounds are tarmac places with manufactured equipment likes swings and slides. This survey wants to specify the differences between natural playgrounds and equipped playgrounds and wants to answer the following questions: 1- What changes have happened in the children’s relationship with nature?, 2- What are the specifications of a natural playground? 3- What are the differences between an equipped playground and natural playground? This survey was carried out descriptively and the data have been collected from main resources and different samples. The result of this survey shows that the natural playground will develop children’s educational qualities.

    Keywords: Playground, children, Equipped, Natural, Educ
  • A. Rafeepour * Pages 199-209
    Teacher education in both in-service and pre-service was a main concern of every educational system. In this paper with concentration on in-service teacher education for teacher of mathematics, we introduce a theoretical model of classroom inquiry for decreasing the gap between theory and action (research and teaching). For this concern, we initially maintain necessity of in-service teacher education. Then shortage of current in-service teacher education courses for teachers of mathematics in Iran will be discussed. After that, upon literature related to action research and lesson study, we design a theoretical model in format of flowchart. Then we report results of implication of this theoretical model within an in-service junior secondary mathematics teachers’ education. With this real data, we can examine effectiveness of the theoretical model in action. Results of this study show that this model for classroom inquiry had effective impact on filling the gap between theory and action. For example junior secondary mathematics teachers connect some papers about square root to their students’ difficulties in the learning of this concept. Undoubtedly, there are some limitations in this regard. For example shortage of local research in mathematics education and in Persian language was an important limitation for teachers. This reveals necessity of developing mathematics education program in the post graduate at the university level. Finally, we explain strength and weakness of the theoretical model in the future in-service teacher education program.
    Keywords: Mathematics Teacher Education, In-service Education, Action Research, Lesson Study
  • A. Sehat *, A. Khallaghi Pages 211-221

    This research aims to understand the relationship between the leadership style used by technical school managers and school efficiency. This research is a survey. Managers and instructors of technical schools in Tehran are the population and the participants are 9 managers and 119 instructors which were selected randomly. Data were gathered by three types of questionnaires; RANDSEEPE, ACHIEVE and MLQ. The results showed that there is a meaningful relationship between leadership style of managers and efficiency but a relationship was not observed between creativity of managers and efficiency.

    Keywords: Leadership Style, Productivity, Creativity, Technical, Vocational Colleges