فهرست مطالب

فناوری آموزش - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 25، زمستان 1391)

فصلنامه فناوری آموزش
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 25، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پیام رهنمائی ذکاوت*، لئونارد برنارد صفحات 1-10

    یکی از ابزارهای مهم در امر آموزش، پرسش و پاسخ و امتحان می باشد. طراحی آزمونک (کوییز) در طول کلاس علاوه بر ترغیب دانشجو به مطالعه مبحث پیش از کلاس، عاملی جهت توجه دانشجویان به تدریس استاد و همراهی با وی می باشد. به ویژه در کلاس های پرجمعیت می توان از این ابزار جهت اداره کلاس نیز بهره جست؛ ولی بزرگترین سد در اجرای این امر، سختی برگزاری و سپس تصحیح آزمونک در شمارگان بالا می باشد. اینترنت به عنوان جزء جدایی ناپذیر زندگی مدرن امروزی می تواند بستری مناسب جهت غلبه بر این مشکل باشد. از آن جا که دانشگاه ها از پیشگامان استفاده از اینترنت هستند، زیرساخت لازم جهت استفاده از اینترنت به عنوان ابزار کمک آموزشی در آن ها فراهم است. ولی به دلیل عدم نمایش این قابلیت در سطوح عملی و سنجش علمی تاثیرگذاری آن، از این قابلیت ها استفاده نمی شود. درحالی که بسیاری تاثیر فناوری اطلاعات را در ارتقای کیفیت آموزش بدیهی می دانند؛ با وجود فراهم بودن زیرساخت ها به دلیل فقدان نمایش و سنجش علمی قابلیت ها و پیشنهادات نحوه به کارگیری، از آن در عمل استفاده نمی نمایند. با پیروی از الگوی آموزش فعال، این مقاله سیستم پاسخ گویی هم زمان الکترونیکی را معرفی نموده و کارایی آن جهت درگیر نمودن دانشجویان فنی و مهندسی در حین آموزش، علی الخصوص برگزاری آنلاین آزمونک در مقیاس بزرگ را مورد ارزیابی قرار می دهد. نتایج این بررسی موید کارا بودن سیستم و بهبود یادگیری دانشجویان می باشد.

    کلیدواژگان: سیستم پاسخ گویی هم زمان الکترونیکی، آموزش فعال، کلاس پرازدحام، پردازش تحلیلی سلسله مراتبی
  • خسرو رشید، علیرضا ذاکری*، احمد سلحشوری، رسول کرد نوقابی صفحات 11-20

    انگیزه تحصیلی نقش مهمی در یادگیری کلاسی بازی می کند،اما پژوهشهای دقیقی در این زمینه در ایران صورت نگرفته است.درپژوهش حاضر سعی شد که ارتباط عوامل مختلف فردی، خانوادگی، اجتماعی و آموزشگاهی با انگیزه تحصیلی دانش آموزان مورد مطالعه قرار گیرد.نمونه پژوهش حاضر شامل 1015 نفر(445 دختر و 570 پسر) از دانش آموزان مقطع متوسطه مدارس روزانه دولتی استان مازندران بود.در این پژوهش نمونه ها با استفاده از نمونه گیری ترکیبی (خوشه ای و ساده) انتخاب شدند و پرسشنامه محقق ساخته و پرسشنامه سبک اسناد نوویکی- استریکلند را تکمیل کردند. پس از جمع آوری داده ها، با استفاده از روش های آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون وتجزیه و تحلیل رگرسیون نتایج مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.نتایج بدست آمده نشان داد که با اطمینان 99% بین عوامل فردی، عوامل خانوادگی (جز پایگاه اجتماعی-اقتصادی خانواده)، عوامل آموزشگاهی و عوامل اجتماعی با انگیزه تحصیلی دانش آموزان رابطه معنی داری وجود دارد.با توجه به نتایج بدست آمده می توان گفت که در مورد انگیزه تحصیلی دانش آموزان تنها توجه به عوامل فردی و روانشناختی کافی نیست، بلکه در این زمینه باید به مجموعه ای از عوامل خانوادگی، اجتماعی، آموزشگاهی و فردی توجه نمود.

    کلیدواژگان: انگیزه تحصیلی، عوامل فردی، یادگیری کلاسی، عوامل اجتماعی، عوامل آموزشگاهی
  • سجاد نازی دیزجی* صفحات 21-32

    شناخت عوامل ذهنی و روانشناختی موثر در طراحی معماری، از شاخص های مهم آموزش معماری می باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه هوش هیجانی و مهارت های طراحی معماری در دانشجویان معماری دانشگاه غیر انتفاعی دیلمان انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانشجویان کارشناسی نا پیوسته رشته معماری دانشگاه دیلمان می باشد که بر اساس فرمول تخمین حجم نمونه در جامعه محدود تعداد 65 نفر از دانشجویان با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و با پرسش نامه آزمون هوش هیجانی برادبری و گریوز (2004) مورد آزمون قرار گرفتند. از نمرات طراحی معماری 2 و معدل دانشجویان به ترتیب به عنوان شاخص- های پیشرفت در طراحی و پیشرفت تحصیلی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش علاوه بر روش های آمار توصیفی از روش های آماراستنباطی شامل تحلیل همبستگی و آزمون Tمقایسه میانگین برای نمونه های مستقل و آزمون Tتک نمونه ای از طریق نرم افزار SPSSاستفاده گردید. نتایج پژوهش، حاکی از نبود رابطه معنی دار بین هوش هیجانی با دو شاخص طراحی معماری 2 و پیشرفت تحصیلی دانشجویان معماری می باشد، همچنین یافته ها نشان داد هوش هیجانی در دانشجویان دختر و پسر رشته معماری این دانشگاه تفاوت معنی داری ندارند. در مجموع با توجه به تاثیر هوش هیجانی در موفقیت شغلی و عدم رابطه با مهارت های معماری ضروری است دانشگاه در جهت افزایش هوش هیجانی دانشجویان معماری آموزش های لازم را برگزار نمایند.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، طراحی معماری، EQ، پیشرفت تحصیلی
  • علی اکبر عارف، علی اکبر مطیع بیرجندی*، علیرضا دامن خورشید صفحات 32-40

    توجه به برنامه ها و روش های آموزش در دو دهه اخیر، نشان می دهد که ایجاد وسایل کمک آموزشی یکی از ارکان مهم آموزش فراگیر محور است. یکی از وسایل کمک آموزشی در مهندسی قدرت، استفاده از نرم افزارهای کاربردی مطالعات سیستم قدرت از قبیل شبیه-ساز دیجتالی شبکه های الکتریکی (DIgSILENT)، نرم افزار سیستم های قدرت (PSCAD/EMTDC) و شبیه ساز مطلب (SIMULINK/ MATLAB) است که استفاده از آنها به تفهیم مباحث اصلی مهندسی قدرت کمک کرده و امکان آموزش گروهی دانشجویان را در کلاس فراهم کند. این مقاله به قابلیت ها و کاربردهای خاص هر یک از این نرم افزارها در مطالعه و آموزش مباحث مختلف مهندسی قدرت اشاره می کند. در طی این تحقیق با ارایه و آموزش مثال هایی از مباحث مختلف مهندسی قدرت توسط این نرم-افزارها، به موثر بودن نرم افزارهای یاد شده به عنوان وسایل کمک آموزشی در این رشته پرداخته شده است. نتایج حاصل از این بررسی نشان می دهد استفاده از این نرم افزارها، به مدرسین امکان انتقال مفاهیم را به صورت عمقی و کاربردی به فراگیران می دهد.

    کلیدواژگان: آموزش، مهندسی قدرت، نرم افزار، شبیه سازی
  • صادق رحیمی شعرباف* صفحات 41-50

    یکی از مسایل مهم در آموزش ریاضی بررسی چگونگی تلاش در ایجاد فهم عمیق از تعاریف، قضایا و ساختارهای ریاضی است. برای دست یابی به این منظور، معلم باید تمام دانش و ابزار را برای فهماندن به کار گیرد و فراگیرنیز باید تمام همت خود را مصروف فهمیدن نماید. در این مقاله ابتدا در مورد حوزه ریاضیات مفهومی بحث می شود و سپس موضوع روش آموزشی مباحثه ای ریاضی مطرح خواهد گردید. در هر دو حوزه، مصداق های عملی از نحوه طرح موضوع ارایه گردیده است. در حوزه اول ضمن ارایه یک شیوه الگوریتمی، مراحل اجرای الگوریتم، برای ایجاد فهم عمیق مفهوم مشتق، و در حوزه دوم ضمن توضیح شیوه آموزش مباحثه ای ، مفهوم تابع بیان شده است. همچنین در این مقاله با استفاده از نتایج یک تحقیق که در دانشگاه صنعتی شاهرود انجام شده است و همچنین با توجه به مستندات علمی دیگر، اثر بخشی روش مباحثه درسی، نشان داده شده است.

    کلیدواژگان: ریاضیات مفهومی، شیوه الگوریتمی، روش مباحثه ای ریاضی
  • سمیرا سیدی، فاطمه احمدی *، صادق نصری، مسعود صدرالاشرافی صفحات 51-63

    امروزه در تلاش برای بهبود و ارتقای فرایند یادگیری، استفاده از روش های فعال و نوینبه جای روش های سنتی در آموزش، بسیار ضروری است.از جمله روش های فعال در تدریس علوم تجربی، روش دست به کار و روش آزمایشگاهی است. در این راستا برای جبران برخی از کمبودهای امکانات آزمایشگاهی استفاده از وسایل، ابزارهای ساده و دست سازه ها پیشنهاد می گردد.لذا در این پژوهش سعی شده است تاثیر استفاده از دست سازه های آزمایشگاهی بر یادگیری و سطوح شناختی بلوم (دانش، فهم و کاربرد) در دانش آموزان دختر پایه اول متوسطه در یکی از مباحث فیزیک (مبحث شکست نور هندسی)بررسی شود. شیوه تحقیق از نوع شبه آزمایشی به روش طرح چهارگروهی سولومون می باشد وجامعه آماری آن کلیه دانش آموزان دختر پایه اول متوسطه شهرستان دهگلان و حومه آن به تعداد 527نفراست. نمونه آماری شامل چهارگروه است که مجموعا 97 نفر هستند.انتخاب دبیرستان محل اجرای طرح و انتخاب کلاس ها و اختصاص آنها به گروه های آزمایش و گواه تصادفی است. در گروه های آزمایش تدریس همراه با استفاده از دست سازه ها است و در گروه-های گواه، تدریس به روش سنتی بوده است. نتایج حاصل از تحلیل های آماری، در سطح% 5(05/0 >p) تفاوت معنی داری را بین گروه-های گواه وآزمایش در زمینه های یادگیری و کاربرد نشان داده است، که نشان دهنده موثرتر بودن استفاده از دست سازه ها در یادگیری و سطح کاربرد در مبحث شکست نور نسبت به روش سنتی است.

    کلیدواژگان: دست سازه های آزمایشگاهی، یادگیری معنادار و مفهومی، سطوح شناختی بلوم، آموزش فیزیک
  • حسین مهدی زاده*، فریبا لطفی، مریم اسلام پناه صفحات 65-72

    هدف اصلی این مقاله شناخت و تعیین میزان تاثیر آموزش با استفاده از نقشه های استدلالی بر بهبود میانگین نمرات تفکر انتقادی دانش آموزان بود. این پژوهش در قالب یک طرح آزمایشی چند گروهی با پیش آزمون و پس آزمون انجام یافته و داده های تحقیق با استفاده از آزمون ساده شده تفکر انتقادی واتسون گلیزر گردآوری شده است. در این راستا60 نفردانش آموز دختر و 60 نفر دانش آموز پسر از میان دانش آموزان پایه دوم راهنمایی شهرستان ایوان در سال تحصیلی 90-89 انتخاب شدند و با رعایت اصل انتساب تصادفی در چهار گروه جای گرفتند. دانش آموزان طی 7 جلسه ی 90 دقیقه ای با استفاده از نقشه های استدلالی مورد آموزش و در معرض تجربیات و تکالیف یادگیری قرار گرفتند. دو هفته پس از پایان اجرای طرح مجددا از همه آزمودنی ها آزمون تفکر انتقادی به عمل آمد. سپس فرضیات تحقیق با استفاده از آمار استنباطی شامل تجزیه و تحلیل واریانس، کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که اجرای روش نقشه های استدلالی در کلاس در مباحث علوم بر افزایش میانگین نمرات تفکر انتقادی در دانش آموزان دختر و پسر موثر واقع شد ه است.

    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، نقشه های استدلالی، پیش آزمون و پس آزمون، آزمون تفکر انتقادی واتسون گلیزر، علوم
|
  • P. Rahnamai Zekavat *, L. Bernard Pages 1-10

    Examination is a key component of education. Quizzes can motivate students to be prepared in advance، and encourage them to accompany lecturer in the teaching. Especially it is an applicable tool for managing crowded classrooms. But designing and establishing quizzes in high circulation is the main obstacle in vast application of them. Internet as part of today’s modern life is a foundation to overcome this limit. Universities as pioneer applicants of internet have already its infrastructure installed. Although everybody agrees that information technology (IT) is effective in education، unfortunately due the lack of demonstration and scientific evaluation of its capabilities، it is not adopted in current practice. Following effective learning paradigm، this article surveyed “Simultaneous Electronic Response System” and assessed its applicability to involve engineering students in learning especially by establishing large-scale online quizzes. Results confirmed system’s performance and registered improved learning

    Keywords: Simultaneous Electronic Response System, active learning, Engineering Pedagogy, Large, Scale Classroom, Analytic Hierarchy Process
  • Kh. Rashid, A. Zakeri*, A. Salahshoori, R. Kord Noughabi Pages 11-20

    The educational motivation plays an important role in the classroom learning. But a careful research in this field has not been done yet in Iran. In this research، we try to study the relations among different factors like individual، family، social، and school with educational motivation. The research sample included 1015 persons (445 girls & 570 boys) of high school students in Mazandaran province. In this research the samples were selected by a combination sampling(simple & cluster) and completed two questionnaires one of which was Noviki-Streakland and the other was made by the authors The collected data were analyzed by SPSS programs while Pearson correlation coefficient along with regression analysis were utilized. The research results reveal positive significant corrections between student’s motivation and the individual factors، the institutional factors، and، the social factors. Social- economic status of student’s families، however، did not show any significant correlations with motivations; while other family factors were found to be important. We can conclude that the student learning motivation is not a purely internal and psychological phenomenon but is much related to external factors such as social، institutional، and individual factors.

    Keywords: Educational Motivation, Classroom Learning, Social Factors, Institutional Factors, Individual Factors
  • S Nazi Dizji * Pages 21-32

    Cognition about Mental and psychological factors، influencing the architectural design، is one of the most important indicator of architectural education. This study examined the relationship between Emotional Intelligence and architectural design skills in architecture students of Deylaman Institute of Higher Education .65 architecture students were selected from the University of Deylaman by Simple Random Sampling method. The Emotional intelligence of each student was measured by the Brad berry and Greaves (2004) test. Scores of design 2 and GPA OF students was interpreted as indicators of progress in architectural design and academic achievement. Data analysis was carried out by Descriptive and Inferential Statistics methods containing Correlation Analysis، Independent Samples Test and One-Sample T-Test and utilizing SPSS software. In conclusion we found that there is no significant relationship between emotional intelligence and both academic achievement and scores of design2 of students. Furthermore The findings also showed emotional intelligence of both gender (male and female) is not different significantly. Research results indicate no significant difference between emotional intelligence and academic achievement of students of architecture and architectural design skills. The findings also showed that emotional intelligence is no significant difference in male and female students of architecture Considering The impact of emotional intelligence in professional success and lack of significant relationship between EQ and architectural skills، architecture faculties should enhance EI of architecture students by necessary training courses.

    Keywords: Emotional intelligence, Architectural design, EQ, academic achievement
  • A Aref, A. Motie*, A. Daman Khorshid Pages 32-40

    Paying attention to the programs and education methods shows that make assistant educational tools is one of the main base in extensional education in recently two decades. one of the assistant educational tools in Power Engineering is use soft ware study Power Systems consist Digital Simulator for Electrical Network (DIgSILENT)، Power System Computer Aided Design (PSCAD/EMTDC) and SIMULINK/ MATLAB that use of them assisted to understand main power engineering discussions and supply probability education group students in the classroom. This paper refers to the some special capabilities and applications from one of the soft ware in the study and education different discussions Power Engineering. In this research whit presentation and education examples from different Power Engineering discussions by this soft ware have been showen influence them such as assistant educational tools in field. The results showed that use from these soft ware makes since transfer useful and deep to the students.

    Keywords: Education, Power Engineering, Software, Simulation
  • S. Rahimi Sharbaf * Pages 41-50

    One of the important problems in mathematics education is how to make develop a deep understanding of definitions، theorems and mathematical structures. In order to achieve this، the teacher should explain all the knowledge and tools to be used and the student should try to understand. This paper first discusses the concept of mathematics is the subject of academic debate mathematical methods will be discussed، in both areas، the practical examples of how the project is presented. First، the proposed an algorithmic approach، the implementation of the algorithm، to create a deep understanding of concepts derivative ، and second in the debate about discussion education method for a deep understanding of concepts derivative and the concept of function is expressed. In this paper، using the results of a study in the Shahrood University and other documents، effectiveness of the discussion method، is shown.

    Keywords: Conceptual Mathematics, Algorithmic, Techniques, a Discussion of Mathematical Method
  • S. Sayyedi, F. Ahmadi*, S. Nasri, M. Sadrolashrafi Pages 51-63

    Nowadays، in an effort to improve learning process، application of the new and active techniques in teaching methods، instead of the traditional method of teaching is essential. One of the active teaching methods to science teaching is hands-on and laboratory methods. To improve some of the deficiencies in the laboratories، the use of simple tools and hand-made instrument is suggested. In this regard، in this study it is trying to be reviewed the effect of using the experimental hand-made on the first year high school girl students'' academic achievement، knowledge، comprehension and application in the subject of light-refraction. This study was a quasi-experimental research and it’s method is Solomon four groups design and the population is all high school girl students in Dehgolan city and its suburbs to the number of cases is 527. The samples are four groups including 97 people. The school selecting as well as the class selecting and assigning them to experimental and control groups، is random sampling. Two experimental groups taught with the use of the hand-made and two control groups taught with traditional method. Results of the analyses showed that there was a significant difference at 0.05 percent (p< 0.05) between the experimental and control groups in academic achievement and application. The findings of study suggest that the teaching light-refraction by hand-made are more effective than the traditional teaching without using of hand-made to development of learning and application.

    Keywords: Experimental Hand, made, Conceptual Learning, Bloom’s Cognitive Levels, Physics Education
  • H. Mehdi Zadeh *, F. Lotfi, M. Eslam Panah Pages 65-72

    The main purpose of this paper is identification and determination effects of the using education by argumentation maps on improvement the average grades of the Critical thought in the students. This research ‎is modeled in a multi-group semi-experimental project with pre and post examination. Data of ‎done this project، in order to consideration the rate of think and logic testing’s، the test is done ‎using Watson Glaser Critical thought. The sample of research was ‎included of the 60 girls and 60 boys students at EIVAN Township have been done، who are studying in ‎the second grade in guidance school at academic year 89-90. In ‎part of the four groups is considered، which are selected using random sampling from students ‎in the second grade of guidance school. Thence forth the experimentally group during ‎‎7convocation 90 minutes’ by using argumentation maps was exposed on the experiments and ‎responsibilities learning. After two weeks the end of the project، the Critical thinking from all ‎testing’s is done again. The data of research are briefed and classified using qualified statistically ‎index such as: average، variance، amplitude and percent of amplitude. Then the assumptions of ‎research are analyzed using test (t)، variance and covariance analyses. The analyses of the ‎obtained data shown that carrying out of the argumentation maps in the class at science subjects ‎are more effective on increment of the grad averages of Critical thought for girls and ‎ boys students.‎

    Keywords: Critical Thought, Argumentation Maps, ‏Pre, Post Examination, Watson Glaser Critical Thought, ‎Science Subjects