فهرست مطالب

فناوری آموزش - سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، پاییز 1393)

فصلنامه فناوری آموزش
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اسماعیل علی سلیمی* صفحات 221-229
    هدف از تحقیق حاضر، لزوم به کارگیری ارتباط غیر کلامی و استفاده از حرکات و حالات بدنی در فرآیند یادگیری و آموزش زبان دوم است. برقراری ارتباط میان افراد به منظور به اشتراک گذاشتن نظرات، احساسات و عقاید به کار می رود که دو مولفه ی کلامی و غیر کلامی را در بر می گیرد. زبان جزء لاینفک ارتباط کلامی به شمار می آید و این در حالیست که ارتباط غیر کلامی مشتمل بر رفتارهایی است که به طور غیر مستقیم از زبان بدن دریافت می شود. در این تحقیق 60 نفر از میان صد زبان آموز یک موسسه خصوصی انتخاب و به دو گروه تجربی و کنترل شده براساس نمونه گیری تصادفی تقسیم شدند. به هر دو گروه، 15 واژه آموزش داده شد، تدریس گروه تجربی بر اساس بهره گیری از حرکات بدن و تصاویر مرتبط بود در حالی که تدریس گروه کنترل شده با استفاده از ارتباطات کلامی و تصاویر مرتبط در طول 6 جلسه، در یک ماه انجام شد. پس از تدریس، شرکت کنندگان در هر دو گروه به طور شفاهی مورد سنجش قرار گرفتند تا میزان پیشرفت آنها بررسی شود. یافته ها حاکی از تفاوت قابل توجه میان دو گروه و تفوق گروه تجربی بر گروه کنترل شده است. همچنین پرسش نامه ای بر اساس مقیاس لیکرت میان شرکت کنندگان توزیع شد، سپس اطلاعات حاصل از جمع آوری و با استفاده از نرم افزارSPSS  مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. به علاوه میانگین نمره شرکت کنندگان نشانه ی نگرش مثبت آنها به استفاده از ارتباط غیر کلامی در یادگیری زبان دوم بود.
    کلیدواژگان: نگرش، ارتباط کلامی، حرکات بدن، تماس چشمی، حالت بدن
  • طاهره یعقوبی*، محمد ابویی اردکان، فاطمه گوینده نجف آبادی صفحات 231-244

    امروزه دانش آموزان به عنوان بومیان دیجیتال در شبکه های اجتماعی، سایت های اجتماعی، وبلاگ نویسی و دیگر کاربرد های وب 2 فعال هستند، در حالی که به نظر می رسد دبیران به عنوان مهاجران دیجیتال نسبت به آنان از تمایل کمتری برای استفاده از این فناوری ها برخوردارند. با توجه به شکاف آشکار بین بومیان و مهاجران دیجیتال، و با توجه به مزایای غیر قابل انکار به کارگیری ابزار فوق برای تدریس یا کمک تدریس که منجر به ایجاد همکاری، به اشتراک گذاری و انتقال دانش و اطلاعات می شود، لازم است عواملی که باعث پذیرش و به کارگیری این فناوری از سوی دبیران  می شود شناسایی شود تا بر اساس آن سیاست گذاری درستی توسط متولیان امر در حوزه آموزش و پرورش صورت گیرد. لذا این تحقیق با کمک نظریه پذیرش فناوری 3 که در سال 2008 در ارتباط با فناوری اطلاعات بیان شد به بررسی این عوامل می پردازد. این کار از طریق انجام مطالعه توصیفی- پیمایشی صورت گرفته و داده ها با استفاده از پرسش نامه در بین نمونه آماری 340 نفر از دبیران متوسطه شهر اصفهان جمع آوری شده است. جهت تحلیل فرضیات پژوهش از روش مدل معادلات ساختاری و تحلیل مسیر و از نرم افزار Lisrel استفاده شده است. نتایج نشان می دهد درک استفاده راحت و آسان از این فناوری بیشترین تاثیر را بر پذیرش فناوری وب 2 توسط دبیران دارد. حمایت همکاران، پشتیبانی سازمانی و خوداتکایی نسبت به رایانه به صورت مثبت و اضطراب از رایانه به صورت منفی عواملی هستند که استفاده آسان را تحت تاثیر قرار می دهند.

    کلیدواژگان: مدل پذیرش فناوری 3، ویکی، وبلاگ، شبکه های اجتماعی
  • فرهاد سراجی*، رضا موحدی، منیر سیاحت خواه صفحات 245-257

    هدف این پژوهش بررسی میزان برخورداری مدرسان دانشگاه های مجازی ایران با مهارت های تدریس در این دوره هاست. مدرسان مجازی برای تدریس اثربخش در محیط مجازی به مهارت های متنوعی نیاز دارند که با توجه به ویژگی های این محیط، غالبا با مهارت های تدریس در محیط حضوری تفاوت دارند. در این پژوهش مدل واسطه الکترونیکی سالمن (2004) به عنوان مدل مبنا مد نظر گرفته است و برای تهیه پرسش نامه محقق ساخته علاوه بر این مدل، از پیشینه پژوهش های مرتبط نیز استفاده شده است. نمونه آماری این پژوهش با استفاده نمونه گیری چندمرحله ای صورت گرفته و از سه دانشگاه مجازی مهر البرز، دانشگاه اصفهان و دانشگاه صنعتی سهند تعداد 387 دانشجوی دوره کارشناسی ارشد در پژوهش شرکت  کرده اند. تحلیل داده ها با استفاده از شاخص های آمار توصیفی و آزمون t تک نمونه ای صورت گرفت. نتایج نشان داد که مدرسان دانشگاه های مجازی از نه مهارت مورد نیاز برای تدریس در دوره های مجازی در هشت مهارت؛ اداره و طراحی فرآیند آموزش، تسلط بر نرم افزارها و پشتیبانی فناورانه، ترغیب دانشجویان به تامل، ارزش یابی فرآیند یادگیری، بیان اهداف و چارچوب کلی دروس، طراحی فعالیت های یادگیری و ارایه بازخورد و ملاحظه تفاوت های فردی وضعیت مناسبی ندارند. همچنین آزمون کروسکال والیس نشان داد که بین این سه دانشگاه از لحاظ میزان برخورداری از مهارت های تدریس مجازی تفاوت وجود دارد.

    کلیدواژگان: تدریس، محیط یادگیری مجازی، مدرس مجازی، تعامل، دانشگاه مجازی
  • مسعود هادیان دهکردی، محمدجواد اسلام پور*، ابراهیم ریحانی صفحات 259-268
    در رویکردهای جدید یاددهی-یادگیری بر یادگیری معنادار در مقابل با یادگیری طوطی وار تاکید می شود. پس ارزیابی و ارزش یابی به عنوان جزیی تفکیک ناپذیر از فرایند آموزش نیز باید متناسب بارویکردهای جدید آموزشی تغییر کند. از جمله ابزارهای نوین برای ارزیابی و ارزش یابی دانش مفهومی، نقشه مفهومی است. نقشه مفهومی نموداری شامل مفاهیم یا اصطلاحاتی است که درون دایره یا اشکال هندسی دیگر قرار می گیرند و توسط خطوط و عبارات اتصالی تحت رابطه ای معنادار به هم وصل می شوند. نقشه مفهومی ابزار مفیدی برای آموزش، طراحی برنامه آموزشی، ارزیابی و ارزش یابی یادگیری است. در این تحقیق به کمک نقشه مفهومی، درک 25 دانشجوی سال سوم رشته دبیری ریاضی دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی از مفهوم حد مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت. پس از آشنایی دانشجویان با نقشه مفهومی در طی سه مرحله، دانشجویان به صورت انفرادی، گروهی و گروهی همراه با استفاده از نرم افزار به رسم نقشه مفهومی "حد" پرداختند. یافته های تحقیق نشان می دهد که در هر مرحله نسبت به مرحله قبل بدفهمی ها و اشتباهات کاهش یافتند، ارتباط های عرضی وطولی دقیق تر، بیشتر و پیچیده تر شدند. برخی از بدفهمی های دانشجویان که از این طریق شناسایی شد عبارتند از: 1) تعریف حد در یک نقطه که بعضی از دانشجویان فکر می کردند نقطه باید در دامنه تعریف تابع باشد. 2) بعضی از آنها حد را برای واگرایی دنباله ها می دانستند. 3) بیان نکردن تمام مجانب ها به کمک حد. شناسایی این بدفهمی ها در دانشجویان با استفاده از ابزارهای مرسوم ارزش یابی ممکن نبود. علاوه بر این، با استناد به استاندارد پیوند ها و اتصالات در آموزش، بیشتر شدن ارتباطات بیانگر درک مفهومی عمیق تر از مفهوم است. نتایج این تحقیق می تواند مبنایی برای تجدید نظر در شیوه های ارزش یابی و ارتقا کیفیت طراحی های آموزشی باشد.
    کلیدواژگان: ساخت شناختی، نقشه مفهومی، ارزش یابی، مفهوم حد، دانشجو معلمان ریاضی
  • علی ربیعی*، زهرا نظریان صفحات 269-281

    یکی از اهداف مهم نظام آموزش عالی کشور، پرورش نیروی انسانی متخصص و مورد نیاز جامعه است. با توجه به روند افزایش جمعیت و تقاضا برای ورود به دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی از یک سو و مشکلات اقتصادی دولت از سوی دیگر، مساله «کارآفرینی» اهمیت ویژه ای یافته است. در این راستا مطالعه حاضر با هدف بررسی و ارزیابی قابلیت های کارآفرینی (ریسک پذیری، انگیزه پیشرفت، کنترل درونی، میل به استقلال و خلاقیت) دانشجویان دانشگاه پیام نور شکل گرفته است. در این مطالعه از 450 نفر از دانشجویان این دانشگاه در تهران خواسته شد تا به سوالات پرسش نامه ای با ضریب آلفای کرونباخ 89/0 و شیوه لیکرت پاسخ گویند. نتایج مطالعه نشان می دهد که میان خلاقیت و استقلال طلبی دانشجویان و تمایل آن ها به کارآفرینی رابطه معناداری وجود دارد؛ ریسک پذیری در دانشجویان مرد بیشتر از دانشجویان زن و در مقابل کانون کنترل درونی و استقلال طلبی در دانشجویان زن به طور معنا داری از دانشجویان مرد بیشتر است. انگیزه پیشرفت، کانون کنترل درونی و استقلال طلبی در دانشجویان علوم پایه و مهندسی به طور معنا داری بیشتر از دانشجویان علوم انسانی و خلاقیت در دانشجویان غیر شاغل به طور معنا داری بیشتر از دانشجویان شاغل است. کانون کنترل درونی و انگیزه پیشرفت در دانشجویانی که دوره آموزشی کارآفرینی گذرانده اند به طور معناداری بیشتر از دانشجویانی است که دوره آموزشی کارآفرینی را نگذرانده اند و فعالیت های آموزشی دانشگاه با مولفه های خلاقیت و انگیزه پیشرفت مرتبط است.

    کلیدواژگان: دانشگاه پیام نور، کارآفرینی، ریسک پذیری، انگیزه پیشرفت، کنترل درونی، میل به استقلال و خلاقیت
  • لیلا جوکار، محمدرضا فدایی* صفحات 283-296

    در میان تنوع و گوناگونی حوزه های تعلیمی، ریاضیات به عنوان یک موضوع محوری، از جنبه های مختلف مورد توجه و اهمیت قرار گرفته است، اما ماهیت انتزاعی آن، سبب گردیده تا اغلب تصور شود ریاضیات و کلاس های درسی آن با ارزش ها ارتباطی ندارند. در پژوهش حاضر ضمن بررسی و معرفی ارزش ها در ریاضیات و آموزش ریاضی، میزان گرایش معلمان ریاضی دوره متوسطه به ارزش های مختلف ریاضیات و ارتباط آن با روش تدریس آن ها مورد مطالعه قرار گرفته است. جمع آوری داده های این پژوهش، از طریق پرسش نامه ای که 53 نفر از معلمان ریاضی دوره متوسطه شهرستان فسا تکمیل کرده اند صورت گرفت. نتایج حاصل بیانگر آن است که از دیدگاه دبیران ریاضی منطق گرایی، به عنوان یکی از ارزش های ریاضیات، بیشترین جذابیت را دارد اما فعالیت هایی که در کلاس های درس انجام می دهند مبتنی بر ترویج ارزش کنترل است. همچنین بین اولویت ارزشی دبیران و روش کار آنان، به جز در ارزش کنترل، رابطه ی معناداری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: ریاضیات، آموزش ریاضی، ارزش ها، ارزش های ریاضیات، معلمان ریاضی دوره متوسطه
  • حسین میبودی*، سید محمد شبیری، رضا ارجمندی، فرزام بابایی سمیرمی صفحات 297-307

    شکل گیری نگرش و ارزش ها، تعهد و مهارت های مورد نیاز برای حفظ و پشتیبانی محیط زیست در افراد در سنین پایین آغاز می گردد. این مقاله با استفاده از روش تحلیل محتوای بصری به بررسی نقاشی دیواری مهدکودک های شهر مشهد پرداخته، کیفیت و کمیت پرکاربردترین مفاهیم زیست محیطی را در این نقاشی دیواری ها نشان داده است. جامعه آماری این تحقیق را کلیه ی مهدکودک های شهر مشهد تشکیل می دهد که در مجموع شامل 322 مهدکودک است. در روش تجزیه و تحلیل بصری، ابتدا از هر نقاشی دیواری تفسیری کلی ارایه می دهد. سپس آن را با همه مفاهیم موجود در جدول تحلیل محتوا می سنجد، هر نقاشی دیواری می تواند مجموعه ای از مفاهیم را در بر داشته باشد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که به مفاهیم زیست محیطی در بین نقاشی دیواری مهدکودک ها، کم توجهی شده است. بیشترین موضوعات انتخابی برای نقاشی دیواری در مهدکودک ها، مربوط به (رابطه دوستانه با طبیعت) و کم ترین موضوعات مربوط به بحث های (خودداری از آلوده کردن محیط زیست) است. مجموع فراوانی مفاهیم زیست محیطی تحلیل شده در نقاشی دیواری های شهر مشهد 2017 مورد بوده است که به طور کلی 2/27 درصد از محتوای نقاشی دیواری مهدکودک ها را شامل می شود. این نتایج علاوه بر رصد جایگاه نقاشی دیواری مهدکودک ها، رویکردی جدید در امر آموزش محیط زیست به کودکان را نیز تعمیم پذیر خواهد کرد.

    کلیدواژگان: کودکستان، نقاشی دیواری، آگاهی های زیست محیطی، آموزش محیط زیست
|
  • E.A. Salimi * Pages 221-229
    This study aims at investigating the effect of applying non-verbal communication and body gesture in the process of learning second language. Communication among individuals to share their beliefs, feelings and opinion entails both verbal and non-verbal aspects. While non-verbal communication includes indirect behavior of body gesture, language is the indispensable part of Any verbal communication. A number of 60 EFL learners were recruited from a private English language institute to participate in the present study. They were, then, randomly assigned into two experimental and control groups. Each group was instructed 15 English words. The treatment lasted 6 sessions in one month. The experimental group was taught using body gesture and pictures, while control the group was instructed with the use of verbal techniques. Learners in both groups were tested orally to check their progress. The findings revealed that there is a significant difference between the two groups outperforming experimental over the control group. A Likert-scaled questionnaire was also distributed among learners. Then, the data collected were analyzed using SPSS and their mean scores revealed their positive attitudes toward using non-verbal communication in L2 teaching and learning.
    Keywords: attitude, Verbal Communication, Body Language, Eye Contact, Body Gesture
  • T. Yaghoobi *, M. Abooei Ardakan, F. Gouyandeh Najaf Abadi Pages 231-244

    Nowadays students, as digital natives, are attending social networks, social sites, blogging and doing other activities of Web 2.0, while it seems teachers, as digital immigrants, are less likely to use this technology than students. Given the apparent gap between digital natives and immigrants, and the undeniable benefits of using these tools to teach or assist teaching that leads to collaboration, knowledge sharing and knowledge and data transfer, it is necessary to detect factors affecting the acceptance and usage of this technology by teachers, and then policy making in the field of education to be done properly by the authorities, based on these factors. Thus, this research has used the technology acceptance theory 3, which was introduced in 2008 in connection with the information technology to address these factors. This has been carried out through a descriptive study, and the data has been collected by a questionnaire on the sample of 340 high school teachers in Isfahan. Analysis of hypothesis has been done by structural equation modeling and path analysis methods using LISREL software. The results of this research showed convenient and perceived ease of use, has the most influence on the adoption of Web 2.0 technologies by teachers. Peer support, organizational support and computer self-efficacy positively and computer anxiety negatively are factors that affect ease of use.

    Keywords: Technology Acceptance Theory3, Wiki, Weblog, Social Networks
  • F. Seraji *, R. Movahedi, M. Siahatkhah Pages 245-257

    The main purpose of this research is, an investigation to Iranian virtual university  teachers having rate teaching skills in these courses. Virtual learning teachers need for a variety of teaching skills which are different from the attendance learning environment. Salmons e-moderator (2004) model is the basic model of this research that for researcher made questioner these were applied. For selecting research sampling, multi stage sampling method was used and 378 students from three virtual universities such as; Mehr e Alborz, Esfahan and Sahand were selected. Data analyzes with using descriptive statistical indexes and one sample T test showed, Iranian virtual university teachers have not most of virtual teaching skills such as; designing and mentoring instructional process, mastering in technological tools and student technical supporting, promoting students to deep thinking, evaluating learning process, presenting instructional objectives, designing learning activities and presenting feedback to students and respecting to individual differences. Also korscal valise test showed, these three universities were different in these skills.

    Keywords: Teaching, Virtual Learning Environment, Virtual Teachers, Interaction, Virtual University
  • M. Hadian, M.J. Eslampour *, E. Reyhani Pages 259-268
    In new teaching-learning approaches, it is emphasized in meaningful learning versus rote learning .So assessment and evaluation as an inseparable part of the educational process should also be altered to suit the new educational approaches. One of the new tools for assessment and evaluation of conceptual knowledge is conceptual scheme. Conceptual scheme contains concepts or phrases that are set in a circle or other geometric shapes and lines connecting with the significant relationship together. Conceptual scheme is a useful tool for education, curriculum development, assessment and evaluation of learning. In this study, using the conceptual scheme, understanding of 25 third-year students who major in mathematics teacher in the Shahid Rajaee Teacher Training University was evaluated about limit concept. After familiarizing students with the conceptual scheme in three stages, students come with software to draw a conceptual scheme of “limit” individually and in groups. The findings show that misunderstanding and errors was reduced at each stage compared to a previous stage. Width and length relations get closer, more, and more complex respectively. Some misunderstanding of students that were identified in this way includes: (2) Definition of limit to a point where some students thought that the point should be in the function domain. (2)Some of them knew “limit’ ’for sequence divergence. (3)All asymptotic have not stated using the limit. Identify the misunderstanding of students using the traditional tools of evaluation was not possible. Moreover, according to the standard connections in learning, the relationship represents a deeper conceptual understanding of the concept when relations increase. The results can provide a basis for revision of assessment methods and improving the quality of educational designin.
    Keywords: Structure Identification, Conceptual Scheme, Evaluation, Limit’s Concept, Mathematic Teachers
  • A. Rabiee *, Z. Nazarian Pages 269-281

    One of the main goals of education is the development of skilled manpower . Due to the increasing population and demand for entering the universities and higher education institutions and also the economic problems, the issue of "entrepreneurs" is an important matter The  aim of  this paper is to evaluate the ability of entrepreneurial in Payame Noor university. It asked 450 students at this University in Tehran to answer the questionnaire with 0.86%  Cronbach's alpha coefficient and Likert respond method. The results show that: There is a significant and meaningful relation between student 's Creativity and independence and their willingness to entrepreneurship; Risk taking in male students is more than female students; Internal locus of control and independence in female students were significantly higher than male students; Achievement motivation, Internal locus of control and independence in basic science and engineering students were significantly more than the students in the humanities and Creativity in unemployed students was more than Employed ones. Internal locus of control and achievement motivation in Students who passed the Entrepreneurship  course was  more than Students who don' t passed it ;and Educational activities were related to the development of the components of creativity and motivation.

    Keywords: Payame Noor University, Entrepreneurship, Risk Taking, Achievement Motivation, Internal Control, Desire for Independence, Creativity
  • L. Jokar, M.R. Fadaee * Pages 283-296

    Among the varieties of educational topics, mathematics as an essential subject, is taken under consideration in different aspects, but its abstract quiddity causes that people think mathematics and its classes have no relations with values. In this research while the values in mathematics and its teaching are introduced and investigated, the amount of teachers tendency’s in high school to different mathematics values and its relation to the teaching methods are studied. The data are collected by 53 questionnaires. The mathematics teachers of high schools in Fasa city filled the forms of this research. The attraction aspects of class activities focused on the value of the control.

    Keywords: Mathematics, Teaching, Values, Mathematics Values, Mathematic Teachers in High School
  • H. Meiboudi *, S.M. Shobeiri, R. Arjmandi, F. Babaei Semiromi Pages 297-307

    The attitude and values for preserving and supporting the environment shape at an early age. This paper, using the way of analyzing the visual concept has studied mural paintings of Mashhad kindergartens. Statistical universe of this research includes total kindergartens of Mashhad city which totals include 322 kindergartens. The quality and quantity of most applicable environmental concept showed in this painting. In the way of analyzing visual concepts, at first a total interpretation from each mural painting is presented and then compared it with all available concepts in the table of analyzing content, one mural painting can comprise a collection of concepts. Results show that overall environmental concepts are not well covered in the mural paintings. However, the most selected subjects for mural paintings in kindergartens are the pictures of the friendly relations with nature and the least subjects about the discussion of restraining the pollution of the environment. The all related conceptions environments in these mural paintings are 2017 items that in an overall 27.2 percent of the content in Mural paintings are related to environmental concepts. This result, in addition to study the mural painting in kindergartens, will generalize also a new way in Enhancing children’s environmental awareness in kindergarten.

    Keywords: Kindergarten, Mural Painting, Environmental Awareness, Environmental Education