فهرست مطالب

فناوری آموزش - سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، زمستان 1393)

فصلنامه فناوری آموزش
سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه ذوالفقاری*، امین راحتی صفحات 1-14
    طراحی یک سیستم آموزشی، کار وقت گیر و پر هزینه ای است. از این رو ایجاد یک درس الکترونیکی مطابق با ویژگی های هر فراگیر به منظور کاهش زمان یادگیری و افزایش بهره وری آموزشی از اهمیت بسیاری برخوردار است. هدف از این پژوهش، تولید درس الکترونیکی مطابق با ویژگی های یادگیری هر دانش آموز، با استفاده از برخی استانداردهای آموزش الکترونیک، تیوری های آموزشی و الگوریتم ممتیک و همچنین ارزیابی نتایج آموزشی این روش است. در مرحله تالیف درس، برای آموزش هر مفهوم، یک دسته از حداکثر فعالیت های یادگیری ممکن، با منابع آموزشی مختلف از قبیل اسلاید، سخنرانی و غیره ایجاد می شود. تناسب بین فعالیت ها و ویژگی های یادگیری دانش آموز با استفاده از تیوری فلدر در سبک های یادگیری و تیوری بلوم در طبقه بندی سطوح دانش به دست می آید. سبک یادگیری دانش آموز با پرسش نامه فلدر و سطح دانش او با آزمون های طراحی شده بر طبق تیوری بلوم استخراج شد. الگوریتم ممتیک، مسیر یادگیری را که شامل چینش مناسبی از همین فعالیت هاست، در اختیار دانش آموز قرار می دهد. جامعه آماری این پژوهش، دانش آموزان دختر سال سوم رشته رایانه شهر زاهدان بودند. از این جامعه تعداد 40 نفر به طور تصادفی انتخاب شدند. 20 نفر با سیستم پیشنهادی آموزش دیدند و 20 نفر دیگر این درس را به طور سنتی آموختند. مقایسه ای از لحاظ بررسی کیفیت آموزش بین دو گروه انجام شد که نتایج حاکی از کیفیت مطلوب روش پیشنهادی بود.
    کلیدواژگان: استانداردهای آموزشی، الگوریتم ممتیک، مسیر یادگیری، یادگیری الکترونیکی
  • حسن قلاوندی*، معصومه علی زاده صفحات 15-24
    هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر بر پذیرش فناوری اطلاعات توسط دانشجویان دانشگاه ارومیه بود. بدین منظور مدل پذیرش فناوری گسترش یافته و متغیرهای اضطراب و خودکارآمدی رایانه، حمایت سازمانی و ارزش های فرهنگی (ابهام گریزی و فاصله قدرت) وارد آن شدند. 295 نفر از دانشجویان دوره کارشناسی این دانشگاه به عنوان نمونه انتخاب شده و به پرسش نامه های پژوهش پاسخ دادند. نتایج تحقیق نشان داد که سازه های مدل پذیرش فناوری قادر به پیش بینی تصمیم به استفاده از رایانه هستند و 18 درصد از تغییرات تصمیم به استفاده را پیش بینی می کنند. خودکارآمدی رایانه اثر مثبت و اضطراب رایانه اثر منفی بر سهولت استفاده ادراک شده داشت. ابهام گریزی و فاصله قدرت  دارای اثر مثبت بر اضطراب رایانه و ابهام گریزی دارای اثر منفی بر خودکارآمدی رایانه بود. اثر حمایت سازمانی بر اضطراب رایانه منفی و بر خودکارآمدی رایانه مثبت ارزیابی شد. پژوهش حاضر نشان داد که عوامل فردی، سازمانی و فرهنگی بر پذیرش فناوری تاثیر دارند و لازم است برنامه ریزان، تاثیر این عوامل را در سیاست های خود در نظر بگیرند.
    کلیدواژگان: پذیرش فناوری اطلاعات، ارزش های فرهنگی، صفات انعطاف پذیرشخصیت، روش حداقل مجذورات جزئی
  • رضا خانی*، مهناز بغیری صفحات 25-31

    استفاده از ابزار وب مبنا با هدف ایجاد فضایی موثر و پویا در امر آموزش به طور کلی و در آموزش زبان انگلیسی به طور خاص در حال گسترش است. علی رغم گستره وسیع ابزارهای تحت وب موجود هنوز آن چنان که شایسته است، ابزارهای مفید و مناسب برای افزایش سطح زبانی فراگیران در حوزه آموزش زبان انگلیسی ارایه نشده است. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان تاثیر ابزار های وب 2 در آموزش زبان انگلیسی در ایران انجام شده است. در این راستا در مطالعه حاضر تلاش شد تاثیر برخی از ابزارهای تحت وب از جمله وبلاگ ها، ویکی ها، سرویس های ایمیل، شبکه های اجتماعی، و پادکست ها و وادکست ها بر چهار مهارت اصلی زبانی- گفتاری، شنیداری، نوشتاری و خواندن و درک مطلب- مورد بررسی قرار گیرد. تحقیق در یکی از آموزشگاه های شهر ایلام و با 71 زبان آموز در سه مقطع ابتدایی، متوسط، و پیشرفته در دو گروه آزمایشی و کنترل صورت گرفت. زبان آموزان گروه آزمایش، از طریق ابزارهای ذکر شده به مدت دو ماه تحت آموزش وب 2 قرار گرفتند. در گروه کنترل از شیوه های آموزش متداول استفاده شد. نتایج به دست آمده تاثیر مثبت ابزارهای وب 2 را در سطوح متوسط و پیشرفته نشان می دهد. به علاوه، بیشترین تاثیر به ترتیب در افزایش مهارت خواندن و درک مطلب، نوشتاری و شنیداری مشاهده شد. قابل ذکر است که تاثیر مورد نظر در سطوح ابتدایی چندان مشهود نیست.

    کلیدواژگان: ابزارهای وب مبنا، آموزش زبان انگلیسی، مهارت های زبانی
  • امیرهوشنگ نظرپوری*، غلامعلی طبرسا صفحات 33-40

    یادگیری الکترونیکی به طور کلی به شیوه هایی اشاره دارد که از مطالب آموزشی الکترونیک استفاده می کند. این تحقیق با عنوان بررسی عوامل موثر بر پذیرش سیستم یادگیری الکترونیکی در بین اعضای هیات علمی دانشگاه های استان لرستان که با آموزش الکترونیکی و سیستم های یادگیری الکترونیکی آشنایی داشته اند انجام شده است.  با توجه به حجم جامعه آماری (جامعه آماری نامحدود) تعداد اعضای نمونه با در نظر گرفتن سطح خطای 5 درصد برابر با 150 نفر تعیین شده است. ابزار مورد استفاده پرسش نامه بسته بوده که به منظور بررسی روابط بین متغیرها از روش تحلیل مسیر استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که «کیفیت محتوا» و «ادراک از گستردگی شبکه» با اثرگذاری بر«مفید بودن ادراک شده» به طور غیر مستقیم با ضریب اثر 28/0  و «ادراک از گستردگی شبکه» و «خود کامیابی رایانه» با اثرگذاری روی «ادراک از سهولت استفاده» به طور غیر مستقیم با ضریب اثر 20/0  روی پذیرش سیستم یادگیری الکترونیکی اثر می گذارد. همچنین فراگیران برخوردار از اعتماد به نفس در به کارگیری رایانه، به توانایی بیشتر خود در استفاده از سیستم یادگیری الکترونیکی برای دریافت مطالب آموزشی باور دارند و انتظارات بیشتری از توانایی های خود برای استفاده از سیستم دارند. در نتیجه سیستم را به عنوان ابزار مفیدی در امر یادگیری تلقی می نمایند و آن را می پذیرند.

    کلیدواژگان: مدل پذیرش فناوری، اعتماد به نفس به کارگیری رایانه، تحلیل مسیر، اثرات مستقیم و غیر مستقیم
  • ژاله معماری*، الناز گلچین، محمد اصغری جعفرآبادی صفحات 41-52
    تربیت بدنی و ورزش جزء لاینفک تعلیم و تربیت در دوره نوجوانی و جوانی است و به عنوان ابزاری مورد استفاده قرار می گیرد که فرصت هایی را برای کسب تجربیات زندگی واقعی افراد فراهم می نماید. لذا هدف از انجام این تحقیق، تبیین و مدل سازی ابعاد ارزیابی درس تربیت بدنی مدارس ابتدایی است که به روش توصیفی- پیمایشی انجام شده. جامعه آماری مطابق نمونه های تحقیق و شامل 100 نفر معلمان تربیت بدنی مدارس ابتدایی شهرستان اسلام شهر بود، که در سال تحصیلی 92-91 شاغل به فعالیت بودند.  ابزار تحقیق پرسش نامه محقق ساخته ای با 30 سوال بسته پاسخ بود که پایایی آن با آزمون آلفای کرونباخ (ارایه درس در قالب بازی 865/0، ارزیابی 912/0، ایجاد رقابت 61/0، کلاس داری60/0 و روش های تدریس 891/0) به دست آمد. متغیرهای اصلی این مطالعه شامل ابعاد ارزیابی درس تربیت بدنی بود که طبق تحلیل اکتشافی، دسته بندی و نام گذاری شد. نتایج نشان داد، همبستگی معنی داری میان عوامل ارایه درس در قالب بازی، روش تدریس، ارزیابی و رقابت وجود دارد. اما میان کلاس داری و رقابت، همبستگی معنی داری به دست نیامد. در فضای تدریس درس تربیت بدنی بهره گیری از ارایه درس در قالب بازی، روش تدریس و رقابت عواملی بودند که در ارزیابی درس تربیت بدنی مورد توجه دبیران قرار گرفتند. اما روش های کلاس داری دبیران، همبستگی معنی داری را با ایجاد حس رقابت جویی دانش آموزان نشان نداد. لذا بحث ها و پیشنهادهای مدیریتی در این خصوص قابل طرح است.
    کلیدواژگان: ارزیابی، تربیت بدنی، مدارس ابتدایی
  • مریم طایفی نصرآبادی، داود کریم زادگان مقدم*، داود وحدت صفحات 53-64

    امروزه در جهان و بالتبع در کشور ما ایران نظام آموزش دور محور در مقاطع مختلف آموزش به صورت روزافزون در حال توسعه می باشد. نظام های آموزشی جهان در شرایط حاضر رویکردی متفاوت نسبت به گذشته در زمینه آموزش و روش های آن اتخاذ نموده اند و در این راستا سعی نموده اند از مشارکت گسترده تر و عملی دانش آموزان در زمینه آموزش به منظور ارتقاء کیفیت و ایجاد تعامل بین دبیران و دانش آموزان استفاده نمایند.  در این تحقیق که به منظور سنجش میزان موفقیت نظام آموزش دورمحور تعاملی مبتنی بر وب2در مدارس تهران عنوان شده است از مدل تحقیق موفقیت سیستم اطلاعاتی / تجارت الکترونیکی اصلاح شده وانگ و چیو (2011) استفاده شد که در نهایت جهت بررسی عوامل تاثیرگذار در سنجش موفقیت و آزمون مدل تحقیق، داده های جمع آوری شده از 402 دانش آموز مقطع متوسطه شهر تهران توسط پرسشنامه ای با 32 سوال مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که کیفیت اطلاعات، کیفیت سیستم و کیفیت خدمات بر کیفیت ارتباطات در یک سیستم یادگیری الکترونیکی2 تاثیر مثبت دارند. همچنین سه عامل یاد شده بر رضایت کاربران و قصد وفاداری در یک سیستم یادگیری الکترونیکی2 نیز به طور مثبت تاثیرگذارند. در مجموع  توجه هر چه بیشتر به عوامل ذکر شده، باعث افزایش  سطح کیفی آموزش و موفقیت نظام آموزش دورمحور تعاملی مبتنی بر وب2در مدارس متوسطه شهر تهران خواهد شد.

    کلیدواژگان: آموزش دور محور تعاملی، کیفیت اطلاعات، کیفیت ارتباطات، رضایت کاربران، قصد وفاداری
  • سید محمدرضا مرتضوی* صفحات 65-74
    پژوهش حاضر به صورت «فراتحلیل» با هدف بررسی نقش و شیوه های ارتباط کلامی و غیرکلامی در یادگیری درس ریاضی تهیه شده است. به این منظور تحقیقات انجام شده (18 تحقیق) در خصوص آموزش درس ریاضی، که در قالب مقاله پژوهشی در فصل نامه نوآوری های آموزش انتشار یافته است، به عنوان جامعه مورد مطالعه در نظر گرفته شد. از بین این تحقیقات 8 مقاله تحقیقی منتشر شده که به لحاظ توجه به شاخص ها و متغیرهای ارتباطی از گستردگی بیشتری برخوردار بودند، جامعه مورد مطالعه پژوهش حاضر را تشکیل دادند. سپس برحسب متغیرها، روش اجرا، پرسش ها و نتایج مندرج در آنها به صورت توصیفی - کیفی، «فراتحلیل» شد. پرسش اصلی این پژوهش عبارت است از: در تحقیقات مربوط به آموزش درس ریاضی که مبتنی بر شیوه ارتباط است، وجوه اشتراک و اختلاف در کاربرد ارتباطات اثربخش کدام است؟ طی این تحقیق مشخص شد که الگوهای ارتباطی متعدد و گاه متعارضی در اولویت قرار گرفته و به عنوان توصیه مطرح می شود که عبارتند از: احساس برانگیز، مشارکتی،  حمایت بخش، تجسمی، هدفمند و متعادل در قالب های گفتاری، بدنی، تصویری و صوتی که هر کدام به پیشرفت عملکرد فراگیران و یادگیری درس ریاضی و حل مسایل آن می انجامد.
    کلیدواژگان: فراتحلیل، ریاضیات، ارتباطات
|
  • F. Zolfaghari *, A. Rahati Pages 1-14
    Designing an educational system is costly and a time consuming task, hence, providing electronic learning modules according to the characteristics of each learner in order to reduce the learning time and increase productivity of education is very important. The purpose of this study is to provide an electronic module according to the learning characteristics of each student, using some of the e-Learning standards, learning theories , memetic algorithm and also assess the learning outcomes of this approach. At the stage of subject preparation to teach each concept, a set of maximum possible learning activities is provided with different materials such as slides, lectures, etc. The compatibility between the activities and characteristics of student who want to learn is produced based on the theory of Folder on learning styles and Bloom's theory for knowledge classification. Student learning styles are  designed  based on a questionnaire using Folder approach and testing of his/her  knowledge is extracted based on Bloom's theory and learning path which is include the proper ordering of learning activities is produced based on memetic algorithm. The populations of this study were 40 girls of third-year computer science class of  high school in Zahedan. They were selected randomly.  They have been subdivided into two groups of 20 randomly. The proposed system is trained with 20 people and 20 people have traditionally learned their lesson. Comparison between the proposed approach and traditional method in term of quality of education were  performed. The results indicate that the proposed method has good quality.
    Keywords: Educational Standards, Memetic Algorithm, Learning Path, e-Learning
  • H. Galavandi *, M. Alizadeh Pages 15-24
    This aim of this study is to consider the influencing factors in information technology acceptance among university student. The developed model of acceptance, stress parameters, computers effectively organizational support and cultural values entered into it. 295 students of Uromiye University were selected as samples to answer the questionnaire. The result showed that the technology acceptance model structure is able to make prediction, in order to decide about using the computer and it can predict18 percent. Computer self efficiency has a positive effect and computer stress has a negative effect on ease of use. Ambiguity aversion and power have a positive effect on computer stress and ambiguity aversion has a negative effect on computer self efficiency. The effect of organizational support was a negative on computer stress and a positively on comport self efficiency.  This project showed that the personal, organizational, and cultural factors generally are effective on technology acceptance and it is necessary for programmer to consider these elements.
    Keywords: Technology Acceptance, Cultural Values, Flexible Characteristics Trait, Minimum Method of Square in Details
  • R. Khany *, M, Boghayeri Pages 25-31

    Using web 2.0 tools in education in general and language learning in particular for creating an active learning environment is getting momentum these days. With all these, however, and despite the wide range of available web 2 tools, these tools have not been used properly to improve language learning and teaching in the Iranian context.  Accordingly, this study investigates the efficacy of web 2 tools for language learning in the western city of Ilam, Iran. To this end, the effect of some web 2 tools, such as blogs, wikis, e-mail service, social networks, podcasts and Podcast’s on four different language- speaking, listening, writing, and reading comprehension was investigated. The study was conducted in a language institute in Ilam on 71 language learners who were assigned to elementary, intermediate, and advanced levels and were divided into experimental and control groups. Learners in the experimental group were taught English with web 2 tools for two months, while the control group was taught through the classical teaching methods currently used in the country. The results showed the effectiveness of applying web 2 tools on intermediate and advanced levels, while the elementary level did not show any significant progress. Regarding the skills, the tools examined were found to have more positive effect on reading, writing, and listening skills.

    Keywords: Web 2, Tools, English Language Learning, Teaching, Language Skills
  • A.H. Nazarpoori *, G.A. Tabarsa Pages 33-40

    Electronic learning shows in general refer to methods that use electronic educational content This research have been done among university faculty of Lorestan Province which has familiarity with learning systems.. According to statistical society (unlimited) the size of the sample determines 150 people and with %5 significance level. Instrument used in this research was closed questionnaire and for determining the relations between variables, data by path analysis technique and correlation matrix has been used effects directly on usefulness of understanding with a coefficient of .28. Understanding of extended network and self-success of computer with effect on ease of understanding indirectly effect with a coefficient of .20 on electronic learning system acceptance.  Also Learners by greater confidence in using computers believe their ability to use e-learning system for education and perceptual the usefulness of system in E-learning and use it. As a result, they consider  system as a useful tool in learning.

    Keywords: Technology Acceptance Model, Computer Self Efficacy, path analysis, Directs, Indirect Effects
  • Zh. Memari *, E. Golchin, M. Asghari Jafarabadi Pages 41-52
    Physical education and sports are the integral part of education in adolescence and is a useful tool that provides opportunities for real life experiences. The purpose of this study was to assess the extent of explaining and modeling method is studying physical education in primary schools that was performed by the descriptive survey method. The population sample consisted of 100 elementary school physical education teachers in   IslamShahr on 1391-1392. Research tool was researcher made questionnaire with 30 closed questions. Cronbach's alpha reliability test (Course offered in the game, 0/865, to evaluate 0/912, to compete0.61, class management 60/0 and teaching methods 0/891) was used, Which has been named and classified according to the exploratory analysis. The result showed that there is a meaningful correlation between teaching physical science factors in terms of game, teaching methods evaluation and competitions. In teaching physical science teaching by using game, teaching and completion were factors that teachers pay more attention to them, but the teacher’s class management methods has meaningful relation to students’ completion. So we can suggest our managing suggestion in this regards.
    Keywords: Assessment, Physical Education, elementary school
  • M, Tayefi Nasrabadi, D. Karimzadegan Moghaddam *, D. Vahdat Pages 53-64

    Nowadays in the world and also in our country distance learning education is extended day by day. Educational systems now have a different approach in terms of teaching. They also used more cooperation of students in terms of increasing the quality of teaching. This study was designed to provide a framework for evaluating the success of an interactive training system from a distance based on the web 2 in Tehran schools, The research model of Wang and Chiu (2011) was used to evaluate factors influencing the success of the measure and test the research model, data were collected from 402 high school students in Tehran by a questionnaire with 32 questions. Results showed that information quality, system quality and service quality have a positive impact on relationship quality in an e-learning 2 training system. The above three factors has positive effects  on users' satisfaction and loyalty intention in an e-learning system 2 will also contribute. In addition, more attention to aforementioned factors cause increase the quality of education and educational system success in distance learning education based on Web2 in Tehran high schools.

    Keywords: Web2, Communication Quality, User Satisfaction, Loyalty Intention, Information Quality
  • S.M. R. Mortazavi * Pages 65-74
    Present Study as a "meta-analysis" research aims to determine the role and methods of communication, regarding verbal and nonverbal learning in mathematics is provided. Research conducted for this purpose (18 Researches) on  mathematic teaching, in the form of research papers published in the Journal of Educational Innovations, as the main concept was considered. Out of the 8 research papers published in terms of attention to communication variables has more extension of the statistical society of this research. Then, according to the variables performance methods, questions and results showed in them was descriptive-qualitative and get “meta-analysis. The main question of this study is to research on mathematics teaching is based on the method of communication, what are the similarities and differences in the use of effective communication? During the investigation, it was determined that the communication patterns of multiple and sometimes conflicting have more attentions and proposed recommendations, which are as follows: emotional, participatory, supporting, visual, objective and balanced in a form of speech, physical, visual and audio that leads to any progress performance of learners and their learning mathematics and problem solving.
    Keywords: Meta-analysis, Mathematics, communication