فهرست مطالب

فناوری آموزش - سال نهم شماره 2 (پیاپی 34، بهار 1394)

فصلنامه فناوری آموزش
سال نهم شماره 2 (پیاپی 34، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/01/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • داود جمینی*، مسعود سجادی، زینب شهبازی، ایمان امرایی صفحات 75-85

    هدف از پژوهش حاضر که از نوع توصیفی تحلیلی بوده، بررسی و سنجش سطح توسعه یافتگی و تبیین شکاف بین شهرستان های استان اصفهان به لحاظ برخورداری از شاخص های آموزشی است. اطلاعات از نوع کتابخانه ای و با تکیه اصلی بر مستندات مرکز آمار کشور است. جهت رسیدن به اهداف پژوهش، 33 شاخص موثر آموزشی با استفاده از ترکیب تکنیک های TOPSIS، تحلیل خوشه ای و GIS مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج پژوهش علی رغم نشان دادن شکاف و نابرابری شهرستان های استان اصفهان در برخورداری از شاخص های آموزشی، حاکی از این بود که سه شهرستان تیران و کرون، خوانسار و گلپایگان به ترتیب با ضریب اولویت 566/0، 564/0 و 546/0 بالاترین رتبه ها و سه شهرستان نطنز، برخوار و فلاورجان به ترتیب با ضریب اولویت 134/0، 120/0 و 104/0، پایین ترین رتبه ها را به خود اختصاص داده اند. همچنین، نتایج نشان داد فضای توسعه غالب بر استان اصفهان به لحاظ برخورداری از شاخص های آموزشی سطح توسعه محروم است، زیرا که حدود 57 درصد شهرستان های استان در سطح محروم، حدود 17 درصد در سطح بسیار برخوردار و برخوردار و 26 درصد شهرستان ها در سطح متوسط واقع شده است.

    کلیدواژگان: توسعه یافتگی، شاخص های آموزشی، توزیع فضایی، استان اصفهان
  • حسین بنادکوکی، کریم عباسی، امین راحتی* صفحات 87-98

    یادگیری الکترونیکی با از بین بردن محدودیت زمان و مکان کلاس حضوری، کاربرد گسترده ای در ارتباط بین دانشجو و آموزگار پیدا کرده است. از سوی دیگر مولفه های هوشمندی مانند فراهم ساختن بازخورد و راهنمایی برای دانشجو کیفیت آموزش را افزایش می‏دهد، اما روش های کنونی هوشمندسازی هزینه پیاده سازی بالایی دارند. این پژوهش روشی جدید برای هوشمندی یادگیری الکترونیکی با هزینه پایین معرفی می‏نماید. هوشمندی در دو مولفه ارزیابی دانش و انتخاب راهنمایی مناسب حین حل مساله نمود می یابد. در این روش از شبکه بیزی برای ارزیابی دانش دانشجو و از شبکه عصبی مصنوعی برای انتخاب راهنمایی مناسب استفاده می شود. ساختار هر دو شبکه تنها توسط داده آموزشی تعیین می شود. روش پیشنهادی بر روی یک سیستم یادگیری الکترونیکی پیاده سازی شده و ارزیابی می شود. دقت بالای 90 درصدی هر دو شبکه و هزینه پیاده سازی پایین از مهم ترین مزایای روش پیشنهادی است. همچنین ساختار مبتنی بر داده آموزشی دو شبکه امکان استفاده از آن را در سیستم های متنوع یادگیری الکترونیکی در حال استفاده با دامنه های گوناگون دانش فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، هوشمندسازی آموزش، شبکه بیزی، شبکه عصبی مصنوعی
  • سعید هداوند*، سعید یاورزاده، علیرضا جوانبخش، علی نجم صفحات 99-104

    این پژوهش به روش توصیفی- پیمایشی به ارزیابی کیفیت برنامه های آموزش مهندسی می پردازد. جامعه آماری تحقیق را 130 نفر از مهندسان شرکت صنایع آذرآب که تحت پوشش برنامه های آموزشی بوده اند تشکیل می دادند. از آنجا که حجم جامعه مورد مطالعه زیاد نیست؛ لذا کل جامعه به عنوان نمونه آماری در نظر گرفته شده است. جمع آوری اطلاعات با استفاده از پرسش نامه استاندارد سروکوال انجام شده است. برای تعیین پایایی پرسش نامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که ضریب به دست آمده 91/. برآورد گردیده است. برای تعیین روایی پرسش نامه نیز از نظرات تعدادی از خبرگان صنعت و استادان دانشگاه استفاده شد که توصیه ها و اصلاحات پیشنهادی آنها در پرسش نامه اعمال گردید. تجزیه و تحلیل داده ها به وسیله آزمون t دو نمونه ای زوجی جهت شناخت وضعیت اختلاف هر یک از ابعاد مدل انجام شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که مهندسان از کیفیت آموزش ها راضی نیستند و آموزش های ارایه شده به آنها نتوانسته است انتظاراتشان را برآورده نماید.

    کلیدواژگان: کیفیت آموزش، مدل سروکوال، آموزش مهندسی
  • بی بی عشرت زمانی*، رقیه پرهیزی، حسن کاویانی صفحات 105-112

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی چالش های ارزش یابی از دیدگاه دانشجویان دوره های الکترونیکی دانشکده مجازی اصفهان انجام شد. جامعه آماری شامل همه دانشجویان مجازی دانشگاه اصفهان بود که برای نمونه تعداد 140 نفر از دانشجویان با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسش نامه محقق ساخته روا و پایا بود. داده های حاصل نیز با استفاده از میانگین، انحراف معیار،آزمون تحلیل واریانس دو راهه و آزمون های  tهتلینگ t زوجی تحلیل شد. نتایج نشان داد بیشترین چالش مربوط به ارزش یابی از دیدگاه دانشجویان در دوره های الکترونیکی به ترتیب مربوط به مسایل فنی با میانگین71/3، مسایل پداگوژیکی با میانگین20/3 و مسایل روانی با میانگین 3 است. همچنین بین دیدگاه دانشجویان در ترم های مختلف و رشته های گوناگون در خصوص چالش های ارزش یابی تفاوت وجود داشت. اما با این حال از دیدگاه دانشجویان رشته های مورد نظر و در ترم های مختلف تحصیلی، مسایل فنی به عنوان مهم ترین چالش در سنجش و ارزش یابی عملکرد تحصیلی دانشجویان معرفی شد.

    کلیدواژگان: ارزش یابی، چالش ها، آموزش مجازی
  • حجت احمدی، محمد آتشک* صفحات 113-120

    هدف تحقیق توصیفی- پیمایشی حاضر نیازسنجی آموزش های فنی و حرفه ای مبتنی بر نانو فناوری بود که جامعه آماری آن کارشناسان سازمان آموزش فنی و حرفه ای و ادرات تابعه و کارشناسان بخش صنعت و نیز استادان دانشگاه ها و مراکز علمی کشور بوده اند. اطلاعات مورد نظر در این پژوهش از طریق پرسش نامه و چک لیست محقق ساخته جمع آوری شده است و بهترین دوره و مهارت از منظر چهار دیدگاه نیاز بازار کار و صنعت، توجه به توسعه کارآفرینی، توجه به اشتغال زایی فارغ التحصیلان و برابری اولویت ها با استفاده از تکنیک تحلیل سلسله مراتبی ارایه شد.

    کلیدواژگان: آموزش فنی و حرفه ای، نیازسنجی، نانو فناوری
  • اسحاق شایگان، فائزه فاضلی* صفحات 121-134

    یکی از مسایلی که موجب بالا رفتن سطح بهداشت در جامعه می گردد، میزان تحصیلات افراد است.  امروزه افزایش سطح سواد و کثرت دانشجو در مقاطع مختلف تحصیلی در کشور را شاهد هستیم. بخشی از این دانشجویان در رشته های دبیری مشغول به تحصیل هستند و در ارتباط مستقیم با دانش آموزان خواهند بود. از این نظر سلامت معلمان و دانش آموزان که قشر عظیمی از افراد جامعه را شامل می شوند و در عین حال به دلیل نقش مهم معلمان در امر آگاهی دادن در سطوح مختلف تحصیلات متوسطه و اثرات آن در جامعه، نقش آموزش مسایل بهداشتی در سطح دانشگاهی به دانشجویان رشته های دبیری اهمیت   ویژه ای دارد. دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی یکی از دانشگاه هایی است که رسالت تربیت دبیران آینده کشور را به عهده دارد. یکی از دروس در این دوره برای رشته های دبیری درس بهداشت و محیط زیست است. این پژوهش درصدد برآمده تا در ابعاد مختلف تاثیر این درس بر دانشجویان رشته های دبیری دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی برسی نماید. داده های این پژوهش نشان می دهد که دانشجویان با تناسب و کافی بودن مباحث بیماری های جسمانی، روانی، مباحث مربوط به اعتیاد، تغذیه و مسایل زیست محیطی موافق بوده اند. در ضمن، آنان با تاثیر گذراندن این درس بر ارتقای باورهای بهداشتی کاملا موافق بوده اند. دانشجویان در مورد توانمندی های مدرس در تمام موارد مورد بررسی کاملا موافق بوده اند.

    کلیدواژگان: بهداشت، محیط زیست، تغذیه، تغییر نگرش، دانشجویان دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی
  • حسن رستگارپور*، مهکامه حسینی صفحات 135-143

    هدف از این پژوهش آزمایش تاثیر بسته آموزشی حساب یار در یادگیری و یادسپاری جدول ضرب بوده است. این بسته آموزشی محقق ساخته، شامل پوستر، کتاب آموزشی، صفحه تمرین، نرم افزار بازی های ضرب و آزمون های ارزش یابی است که بین دانش آموزان دختر پایه سوم دبستان از یک کلاس 30 نفره (گروه آزمایش) در منطقه 5 آموزش و پرورش تهران توزیع گردید. برای نمونه گیری از روش تصادفی ساده استفاده شده است. در هنگام آموزش مرحله ای (مستمر) و در پایان آموزش کل جدول ضرب (پایانی)، آزمون های گوناگونی برای سنجش یادگیری و یادسپاری دانش آموزان به عمل آمد. هم زمان با این آزمون ها از گروه گواه که متشکل از30 نفر دانش آموز همین پایه از کلاس دیگری که از این بسته آموزشی برخوردار نبودند، صورت گرفت. برای تحلیل آماری تاثیرحساب یار در یادگیری و یادسپاری جدول ضرب در دو گروه آزمایش و گواه از آزمون t مستقل بهره گرفته شد.کل فرآیند تحقیق از اوایل آبان ماه تا اواخر اسفندماه به طول انجامید. نتایج تحلیل داده های این پژوهش حاکی از آن است که بین میانگین نمرات دانش آموزان گروه آزمایش و گروه گواه، هم در یادگیری و هم در یادسپاری تفاوت معناداری وجود داشته است و به کارگیری بسته آموزشی طراحی شده در یادگیری و یادسپاری جدول ضرب تاثیرمثبت دارد.

    کلیدواژگان: یادگیری، یادسپاری، جدول ضرب، یادگیری تعاملی، ابزار آموزشی
|
  • D. Jamini *, M. Sajadi, I. Amraii Pages 75-85

    The purpose of the present study is (a descriptive analysis), to review and assess the level of development between the city of Isfahan in terms of having educational indicators and explain the gap which exists between them. .The data gathered is library data and they are according to the documents of statistics center. In order to achieve the research objectives, 33 indicators of effective teaching techniques were evaluated combined with TOPSIS, cluster analysis and GIS. The results showed the gap between the city of Isfahan in terms of educational indicators, it also revealed that in three cities of, Tiran and Karvan , Khansar and Golpayegan the priority coefficient 0.566, 0.564 and 0.546 higher Rating and three cities of Natanz, Borkhar and Falavarjan the priority coefficient 0.134, 0.120, 0.104, the lowest rank. Also, the results showed that Isfahan province in terms of educational indicators is poor, because about 57 percent of the city's poor level , about 17% at very high levels and 26 percent of the cities are located in  average level.

    Keywords: Development, Education Indicators, Spatial Distribution, Isfahan Province
  • H. Banadkouki, K. Abbasi, A. Rahati * Pages 87-98

    : E-learning, by eliminating the limitation of space and time to attend in classes, has found a widespread use in communication between students and teachers. On the other hand, intelligence components, such as providing feedback and hint for students will increase the quality of education. But current methods for implementation of intelligent have high costs. This paper introduces a new method to provide intelligent e-learning at a low cost. Intelligence emergences in two components, including knowledge assessment and selection of appropriate hint during the problem solving. In this approach, a Bayesian network utilized to assess student knowledge and an Artificial Neural network utilized to select the appropriate hint. The structure of both networks is determined by training data. The proposed method is implemented and assessed in an e-learning system. The above 90 percent accuracy in both networks and low implementation cost are of the important advantages of the proposed method. The structure of the two networks which is based on training data makes it possible to use it in a variety of systems use e-learning systems with a diverse range of knowledge.

    Keywords: e-Learning, Intelligent Learning, Bayesian Networks, Artificial neural network
  • S. Hadavand *, S. Yavarzadeh, A. Javanbakhsh, A. Najm Pages 99-104

    In this research, descriptive and surveying method is used to evaluate the quality of engineering training programs. The statistical society of the research consists of 130 engineers of AzarAb Company covered by training programs in 2012. Since the statistical society has a low volume, the whole society is considered as a statistical sample. Data was collected using Servqual standard questionnaire.  The Cronbach Alpha coefficient was used to determine the reliability of the questionnaire and the obtained coefficient was estimated at 91%. To determine the validity of the questionnaire, the comments of several experts from industry and university professors were used and their recommendations and propose amendments were applied to the questionnaire. Data analysis was conducted by dual sample t test to identify the difference of each of the dimensions of the model. The obtained results show that engineers are not satisfied with the quality of trainings and that the provided trainings have not met their expectations.

    Keywords: Training Quality, SERVQUAL model, Engineering Training
  • B.E. Zamani *, R. Parhizi, H. Kaviani Pages 105-112

    This study was performed aims to Identification challenges of evaluating Virtual College students' perceptions of electronics courses. Statistical population was consisted of all students of Virtual University. For samples, 140 students were selected using stratified random sampling. Research instrument, researcher made questionnaire was a valid and reliable. The obtained data were analyzed. The mean, standard deviation, variance analysis and paired t-tests to measure t. The results showed that the greatest challenges to the evaluation of students' views of electronic Respectively Technical problems with mean 3/71 , Pedagogical difficulties, with a mean 3/20, And Mental health problems with an average of 3.Also, the students' perspective. In the terms different And various disciplines. There was a difference. In the particular challenges of of evaluation. Yet from the perspective of students And in terms different academic, technical problems as the most important challenge of evaluating students' academic performance was introduced.

    Keywords: Evaluation, Challenges, virtual education
  • H. Ahmadi, M. Atashak * Pages 113-120

    The aim of the current study, which is a survey-descriptive one is a need assessment of technical and vocational training  according to nanotechnology. The statistical society includes the experts working at Technical and vocational Training Organization and its subordinate offices, experts working in the industrial section, faculty members and scientific centers. The data required for this study were collected through researcher-made questionnaires and checklists. The analytic Hierarchy Process was employed to help choose the best courses and skills from four different perspectives, the job market needs and industry market, attention to entrepreneurship development, attention to job creation for university graduates and equality of priorities.

    Keywords: Technical, Vocational Training, Need Assessment, Nanotechnology
  • S. Shayegah, F. Fazeli * Pages 121-134

    One of the factors that can promote health in the society is level of education. Nowadays the number of students and education level of them at tertiary level is increasing. Some of these students' major in teaching and will be dealing with students at elementary and secondary levels. Teachers and students constitute the majority of the society. Teachers play a major role in promoting health awareness of all students and the society. Hence, teachers and students’ health are significant. Then it follows that the role of health education for teacher-trainees are twice as important. Shahid Rajaee Teacher Training University is one of the universities which is tiring the future teachers. Our University offers the course of Health and Environment. The present study aims at investigating the role of this course on students' attitude toward health and environment. Then results show that students believe that the content of this course in terms of physical and psychological illness, addiction, nutrition and environmental issues are helpful. Moreover, the respondent agrees with the effectiveness of this course in promoting health beliefs, health behaviors and positive attitude toward observing health norms. The students also agree with the teacher's ability in all the covered teaching contents.

    Keywords: Health, Environment, Nutrition, Attitude changes, SRTTU Students
  • H. Rastegarpour *, M. Hosseini Pages 135-143

    The purpose of this study was to investigate the effect of researcher made multiplication table software package of “Hesabyar” on learning and retention of primary students.  The sample consisted of 60 female primary school students who were randomly selected and put into two experimental and control groups in the 5th educational district of Tehran. The instrument consisted of posters, book, white board, software multiplication game and tests, which was distributed amongst students in experimental (which have not been used the package) and the control group. The experiment lasted from early November to late March.  Data was analyzed by utilizing independent t-test. Findings showed that use of the Hesabyar software package has a positive effect on learning and retention of the multiplication table. Also, the result revealed that there was statistically significant difference between the experimental and control groups.

    Keywords: retention, Multiplication Table, Interactive Learning, Educational Tool