فهرست مطالب

فناوری آموزش - سال نهم شماره 4 (پیاپی 36، پاییز 1394)

فصلنامه فناوری آموزش
سال نهم شماره 4 (پیاپی 36، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فریدون یزدانی* صفحات 223-233

    امروزه با توجه به گسترش روزافزون نظام های آموزش مجازی، ایجاد ابزاری برای سنجش اثربخشی آن ها مفید و ضروری است. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف ارایه رویکردی برای سنجش اثربخشی نظام آموزش ضمن خدمت مجازی فرهنگیان به انجام رسید. روش تحقیق پیمایشی بود و جامعه آماری آن را تمامی معلم های شهرستان ملایر تشکیل می دادند که حداقل یک بار در یکی از دوره های مجازی یادشده شرکت داشتند. کل معلم های جامعه، 2040 نفر می شدند. بر این اساس، 325 نفر آزمودنی در پژوهش شرکت داده شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه ای محقق- ساخته، به نام پرسشنامه سنجش ارزشمندی- رضایتمندی از خصوصیات نظام آموزش مجازی بود. این ابزار اقتباسی از پرسشنامه لوی بود. برای تعیین روایی ابزار، از روایی محتوایی و صوری استفاده شد. لذا، میزان روایی محتوایی آن بر اساس شاخص لاش، 63/0 بود. برای تعیین پایایی آن نیز از آلفای کرونباخ استفاده گردید. از این روی، میزان پایایی ابزار در سازه ارزشمندی  و رضایتمندی به ترتیب 92/0 و 90/0 بود. نتایج نشان داد که رابطه معناداری میان سازه های ارزشمندی  و رضایتمندی وجود ندارد و این دو، سازه های مستقلی هستند. همچنین نتیجه تحلیل عاملی نشان داد که ابزار در هر دو بعد ارزشمندی  و رضایتمندی از روایی سازه برخوردار است. نیز مشخص شد که پیش فرض استفاده از 4 مولفه در سنجش اثربخشی نظام آموزش مجازی فرهنگیان و نیز استفاده از 2 سازه در سنجش این اثربخشی، کار درستی است. همچنین، تحلیل عاملی تاییدی در هر دو سازه نشان داد که دسته بندی و نام گذاری عامل ها، به نام های کیفیت پشتیبانی، کیفیت محتوا، دسترسی پذیری، و فنآوری نیز درست است.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، اثربخشی، نظام آموزش ضمن خدمت مجازی فرهنگیان، پرسشنامه سنجش ارزشمندی - رضایتمندی
  • حسین رنگ آور*، سعید خجسته خسرو صفحات 235-243

    هدف از این پژوهش، بررسی میزان اثربخشی دروس مبتنی بر نرم افزارهای آموزشی (طراحی فرآورده های چوبی) و کارگاهی- عملی (فنآوری تولید فرآورده های چوبی) رشته مهندسی تکنولوژی صنایع چوب و کاغذ- سازه های چوبی با نیازهای صنعت و بازار کار فارغ التحصیلان این رشته بود. جامعه آماری این تحقیق فارغ التحصیلان این رشته در دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی تهران بوده و حجم نمونه های مورد بررسی بر اساس فرمول کوکران 100 نفر تعیین شد. ابزار گردآوری داده ها در این مطالعه پرسشنامه بود و ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شده برای این پرسشنامه 875/0 به دست آمد. نتایج نشان داد که از نظر فارغ التحصیلان این رشته درس طراحی فرآورده های چوبی تاثیر زیادی در بازار کار و آینده شغلی آنان دارد به طوری که محتوای این درس با مطالب روز و نیاز های صنعت هم خوانی داشته است. اما درس فنآوری تولید فرآورده های چوبی که مبتنی بر ساخت محصولات چوبی در کارگاه می باشد تاثیر کمی در به کارگیری آموخته های آنان در صنعت داشت. بنابراین ضرورت دارد سرفصل مناسب با نیاز های صنعت و بازار کار تدوین شود و همچنین از تجهیزات و امکانات روز صنعت در آموزش این درس استفاده گردد.

    کلیدواژگان: اثربخشی دروس، نرم افزارهای آموزشی، درس کارگاهی، کارشناسی ناپیوسته صنایع چوب، صنعت و بازار کار
  • محمد رستمی، سید سعید آیت*، فرید صاغری، فاطمه یعقوبی صفحات 245-258

    هدف این پژوهش ارایه الگویی جهت پیش بینی عملکرد و افزایش کارایی و موفقیت یادگیری دانشجویان در یک محیط آموزشی با استفاده از داده کاوی است. با تکیه به روش های کتابخانه ای و پرسشنامه ای و مشاوره با افراد خبره تعدادی از ویژگیهای تاثیرگذار در یادگیری دانشجویان شناسایی شد و با استفاده از روش انتخاب ویژگی، موثرترین آنها انتخاب شدند و برای روشن تر شدن روابط بین ویژگی های انتخاب شده، خوشهبندی فازی بر روی آنها انجام گرفت. در فاز دوم پژوهش با استفاده از تکنیکهای دادهکاوی به پیش بینی نمرات دانشجویان محیط آموزشی مورد مطالعه پرداخته شد. فیلدهایی که به عنوان متغیر در نظر گرفته شد، نمره میانترم، پایانترم و نمره نهایی (معدل) دروس اخذ شده در یک ترم توسط دانشجویان ورودی 1385 تا 1391 دانشگاه است. بر مبنای الگوهای به دست آمده میتوان هر دانشجو را در راستای ویژگی های تاثیرگذار بر روی آنها (دانشجویان) از ابتدای ترم راهنمایی و با توجه به نمراتی که در طول ترم کسب می کند، او را از محدوده نمره نهایی خود آگاه کرد و بر طبق تواناییهایش برنامهریزی مناسب تحصیلی نمود. این الگوها میتوانند برای کارآمدتر ساختن فرآیند یادگیری در سیستم موثر باشند. نتایج آزمایش ها حاکی از دقت مطلوب روش پیشنهادی 939/0 نسبت به روش های قبلی (کشف قوانین همبستگی،کلاس بندی و تشخیص ناهمگونی).

    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، انتخاب ویژگی، خوشه بندی فازی، داده کاوی، کشف قوانین همبستگی
  • سیروس اسدیان*، موسی پیری، لاله حسن ریحانی صفحات 259-266
    هدف پژوهش حاضر، مقایسه ی اثربخشی روش تدریس مشارکتی و روش تدریس انفرادی در درس زبان انگلیسی بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دختر اول متوسطهاست. تحقیق حاضر از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با دو گروه آزمایشی1 و2 (به ترتیب روش تدریس مشارکتی و انفرادی) است. جامعه ی آماری این پژوهش شامل کلیه ی دانش آموزان دختر کلاس اول دبیرستان شهرستان مهاباد است. برای نمونه گیری، از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای استفاده شده است. حجم نمونه شامل 52 نفر است که 25 و27 نفر آنها به ترتیب در گروه آزمایش 1 و 2 قرار گرفتند. همسان بودن گروه ها، از طریق  کنترل معدل های دانش آموزان، اجرای پیش آزمون و آزمون هوشی ریون مورد بررسی قرار گرفت. نتایج  حاصله حاکی از عدم تفاوت معنادار بین گروه ها بود. پایایی آزمون از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ 83/0 به دست آمد. سپس روش یادگیری مشارکتی و انفرادی به مدت 2 ماه اجرا شد و پس آزمون به عمل آمد. نمرات با استفاده از آزمون t-test در نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید که یافته ها نشان داد در آموزش درس زبان انگلیسی به روش تدریس مشارکتی در مقایسه با روش تدریس انفرادی، برای دانش آموزان پیشرفت تحصیلی بیشتری، در پی دارد.
    کلیدواژگان: تدریس مشارکتی، تدریس انفرادی، پیشرفت تحصیلی، زبان انگلیسی
  • محسن تقی زاده، اسکندر فتحی آذر*، حمداله حبیبی صفحات 267-278
    هدف اصلی این پژوهش، مطالعه تجارب معلمان و دانش آموزان دوره ی متوسطه در استفاده از فنآوری بوده است. در این پژوهش از روش تحقیق کیفی و از نوع پدیدارشناسی استفاده شد. جامعه آماری شامل کلیه دبیران و دانش آموزان دوره متوسطه شهر بهبهان بود. بنابراین بر اساس روش نمونه گیری هدفمند، مصاحبه های نیمه سازمان یافته با هشت معلم و شش دانش آموز دراستفاده از فنآوری صورت گرفت. برای حصول اطمینان از قابلیت اعتمادپذیری داده های پژوهش از روش مطالعه مکرر، مقایسه مستمر داده ها، خلاصه سازی و دسته بندی اطلاعات بدون این که داده ها آسیبی ببینند استفاده شد. داده ها با استفاده از روش پیشنهادی اسمیت تجزیه و تحلیل شدند. دراستفاده از فنآوری سه مضمون اصلی شامل کارآیی استفاده از فنآوری، موانع استفاده از فنآوری و عوامل موثر بر استفاده بیشتر از فنآوری به دست آمد. همچنین یافته ها نشان داد که دبیران و دانش آموزان در استفاده از فنآوری با مسایل متعددی روبرو هستند . از مهم ترین مسایل، جدی نگرفتن کتاب آموزش رایانه، قبول شدن در آزمون سراسری، علاقه معلمان و نوع درس را می توان اشاره کرد.
    کلیدواژگان: تجارب، استفاده از فنآوری، پدیدارشناسی
  • هاشم فردانش*، اعظم جمشیدی توانا صفحات 279-286

    مقوله تکنولوژی مشتمل بر باورها و رویکردهای متفاوتی است. علی رغم وجود باورها و رویکردهای متعدد، برخی صاحب نظران، تکنولوژی و فلسفه تکنولوژی را به دو رویکرد "ابزارشناسانه" و "تمدن ساز" منحصر می نمایند. علاوه بر این، "پیشرفته بودن" یا "پیشرفته نبودن" رویکردها، بر اساس تقدم و تاخر زمانی را مطرح می کنند؛ به گونه ای که رویکردی را صرفا به خاطر تقدم زمانی بر کرسی حقانیت نشانده و رویکردهای ماقبل آن را واپس گرا می دانند. در این مقاله، مقدمه ای درباره تاریخچه سیر تکوین ماهیت تکنولوژی بیان می شود؛ سپس دیدگاه ها و طبقه بندی هایی از فلسفه تکنولوژی مطرح می شود. نتیجه بررسی ها نشان می دهد، رویکردها و باورهای متعددی درباره فلسفه تکنولوژی وجود دارد و این رویکردها و باورها در یک سطح و طراز همچنان در محافل فلسفی مطرح است و صرفا بر اساس معیار گذشت زمان نمی توان یکی را بر دیگری ترجیح داد.

    کلیدواژگان: فلسفه تکنولوژی، تکنولوژی، رویکردهای تکنولوژی، تکنولوژی آموزشی
  • لاله جمشیدی*، شهربانو خشکاب، علی اکبر دولتی صفحات 287-307

    تحقیق با هدف مطالعه تاثیر کاربرد نرم افزارهای اجتماعی بر ویژگی های کلاس های درس سازنده انجام شده است. تحقیق از نوع کاربردی بوده و به روش توصیفی - پیمایشی انجام گرفته است. جامعه تحقیق شامل همه دبیران زن و مرد مدارس متوسطه هوشمند استان سمنان بودند که با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای، 103 نفر از آنها به عنوان شرکت کننده در پژوهش انتخاب شدند. ابزار تحقیق پرسشنامه ویژگی های کلاس های درس سازنده با استناد به مدل یادگیری الکترونیکی موودلی و پرسشنامه کاربرد نرم افزارهای اجتماعی است. پایایی پرسشنامه ها به روش آلفای کرونباخ و روایی آنها با به کارگیری روش همسانی درونی محاسبه شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها روش میانگین ثابت، ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون و مدل سازی معادلات ساختاری اجرا شد. نتایج نشان داد، وضعیت کاربرد نرم افزارهای اجتماعی و ویژگی های کلاس های درس سازنده در نمونه مورد مطالعه بالاتر از میانگین است. بین کاربرد نرم افزارهای اجتماعی و ویژگی های کلاس های درس سازنده رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد. همچنین نتایج حاصل از اجرای آزمون رگرسیون و تحلیل مسیر نشان داد، کاربرد اینترنت و اینترانت ویژگی های کلاس های درس سازنده را تحت تاثیر قرار می هد.

    کلیدواژگان: نرم افزارهای اجتماعی، کلاس های درس سازنده، مدارس هوشمند
|
  • F. Yazdani * Pages 223-233

    Nowadays, due to increase in developing of a virtual learning system, constructing of an instrument for assessing the effectiveness of them is a useful action. So, this study was carried out with the aim of presenting an approach for assessing the effectiveness of teachers’ virtual in-service training from teachers’ view. The method of research was descriptive and statistical population of it included all teachers that have passed at least one e-course from teachers’ virtual in-service training system. The total numbers of teachers were 2040 people. Therefore, the 325 subjects were participating in the study. The related data gathered through a researcher-made questionnaire was used. This instrument is an adoption from Levy’s questionnaire. For determination of validity of the questionnaire, the content and formal validity was used. So, the Lawshe’s Content Validity Ratio was applied. The Content Validity Ratio was 0.63. For proving the reliability of it, the Cronbach’s Alpha test was used. Thus, the alpha for both value and satisfaction constructs respectively was 0.92 and 0.90. The results showed that there wasn’t any significant correlation between value and satisfaction constructs. So, value & satisfaction are independent constructs. Furthermore, the results of data analysis of confirmatory factor analysis showed that the using from four components in assessing the effectiveness of teachers’ virtual in-service-training was correct. Also, this analysis showed the instrument has construct validity. Also, on the basis of factor analysis, we understand the categorizing of characteristics in four components, supporting system quality; content quality; availability; technology is accurate.

    Keywords: virtual instruction, Effectiveness, teachers’ virtual in-service training system, scale of assessing the value, satisfaction
  • H. Rangavar *, S. Khojaste Khosro Pages 235-243

    The aim of this study was to examine the effectiveness of curriculum-based educational software (designing wood products) and practical  workshop (technology of wood  production) Wood and paper engineering technology - wooden structures industry with market needs of graduated people in this field of study. The sample (100 participants) including under-graduate students (engineers) of Shahid Rajaee Teacher Training University (SRTTU) were selected according to Cocral equation. A Questionnaire was distributed to gather data, based on Cronbach’s alpha, the reliability of the questionnaire turned out to be 0.875. The results showed that under-graduates believe that the course designing wood products, had significant impact on their career and market, so that the content of this course was the same with the new contents and the needs of industry. But technology production of wood product course (the curriculum-based one) that is based on making wooden products at the workshop showed little impact on the deployment of what they had learned in the industry. So there is a need for proper syllabus design in accordance with the needs of industry and codification as well as the equipment and facilities used in the education of industry and market for the teaching of this course.

    Keywords: Effectiveness of courses, Educational Software, Workshop Course, Discontinuous BS of wooden industry. Wood Industry, Industry, Market
  • M. Rostami, S.S. Ayat *, F. Saghari, F. Yaghoobi Pages 245-258

    The purpose of this paper is to propose a method to anticipate students' proceed and to enhance their learning efficiency and success in a learning environment, using data mining. Based on library and survey searching methods, as well as consulting with experts, some effective features in students' learning are identified and then using feature selection method, the most efficient ones are chosen. To clarify the relation between selected features, fuzzy clustering is applied to them. In the second phase of the research, scores of the students of Educational environment study, are predicted, using data mining. Variables taken are midterm and final scores and the average score of selected units in one semester by students studying there between 2006 (1385) and 2012 (1391). According to the achieved methods we can guide each student from the beginning of the semester in line with their effective features, and based on scores gained during the semester we can inform the student about his range of final score to receive an educational plan based on his/her abilities. These methods can be effective in streamlining learning procedure in a system. Test results show the desired accuracy (0.939) of the proposed method than previous methods (discovery of association rules, classification, and identifying the inconsistencies).

    Keywords: Electronic education, Feature selection, Fuzzy clustering, Data mining, Detection of integrity rules
  • S. Asadian *, M. Piri, L. Hasan Reihani Pages 259-266
    The purpose of this study was to compare cooperative teaching and individual teaching on educational achievement in English in grade one of high school (female students). This study is a quasi-experimental study with pre-test- and post- test with two experimental groups. The Statistical population was high school's first grade female students of Mahabad. For sampling, multi-stage cluster sampling was used. The sample size was 52 consist of 25 and 27 members in the experimental group (1) and (2) in which cooperation and individual teaching methods were used respectively. In order to equalize the members of groups the student's GPA were controlled and pre-test and IQ test were done. The results showed no significant difference between groups.The pre-test was a researcher-made. Reliability of the pre-test was obtained 0.83. The cooperative and individual methods were done for 2 months and then post- test was carried out. The results showed no significant differences between them. T-test analyzes shows significant differences between the two groups so that the first experimental group (cooperative) showed better performance in educational achievement.
    Keywords: Cooperative teaching, Individual teaching, Educational Achievement, English language
  • M. Taghizadeh, E. Fathiazar *, H. Habibi Pages 267-278
    The main purpose of this study is to investigate high school teachers’ and students’ experience in using technology. The quality and phenomenology method has been applied in this study. The statistic population includes all high school teachers and students in Behbahan city. Therefore, based on purposive sampling method, semi-structured interviews have been done with 8 teachers and 6 students in Behbahan with regard to the use of technology. To ensure the reliability of research data, continuous study method and comparison of the data, summarizing and classifying the information was used without causing any damage to data. The data were analyzed by Smith´s suggested method. In using technology three main themes gained including the effective use of technology, barriers in using technology, factors influencing the use of technology. Three major themes were extracted from the findings that can depict teachers and students’ experiences in the use of technology. The finding revealed that teachers and students are faced with many problems in using technology. The most important issues include; (a) ignoring computer training books (b) pass the entrance examination (c) teachers’ interest and (d) type of course.
    Keywords: Experience, Use of technology, Phenomenology
  • H. Fardanesh *, A. Jamshidi Tavana Pages 279-286

    Technology category contains different ideas and approaches. Despite different beliefs and approaches, some experts, restricted technology and philosophy of technology in two approaches "instrumentational" and "civilization". In addition, "advanced" or "lack of advanced" Suggest According time  priority and recency; So that approach for  time priority knows the truth and previous approach knows retrogressive. In this article, following the introduction of brief history of the evolution of this issue that can be expressed; then the views and categories of philosophy of technology are discussed. The result shows that there are several approaches and philosophy of technology, these approaches and beliefs are discussed at a level and surface, time cannot be based on the criteria for preferring one over the other.

    Keywords: philosophy of technology, Technology, technology approaches, Educational Technology
  • L. Jamshidi *, Sh. Khoshkab, A. A. Dolati Pages 287-307

    The research aimed to study the effects of social software application on constructivist classroom Characteristics. Applied research and descriptive - survey was conducted. The population consisted of all male and female teachers in the smart high schools that were selected by random sampling, 103 of them were selected as participants. The research's tool is scale of constructivist classes based on e-learning model Mvvdly and scale of social software applications. The reliability and validity of tools was calculated using the Cronbach's alpha and internal consistency. The method for data analysis, average fixed, correlation and regression analysis and structural equation modeling was conducted. The results showed that the use of social software and constructivist classroom Characteristics in the sample studied is higher than average. The use of social software and constructivist classroom Characteristics are taught positive and significant relationship. The results of regression analysis and path analysis showed that the use of the Internet and intranet affect on constructivist classroom Characteristics.

    Keywords: Social Software, Constructivist Classroom Characteristics, Smart school