فهرست مطالب

فناوری آموزش - سال دهم شماره 1 (پیاپی 37، زمستان 1394)

فصلنامه فناوری آموزش
سال دهم شماره 1 (پیاپی 37، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمیدرضا عظمتی*، سعید نوروزیان ملکی، نرجس خان والی صفحات 1-10

    یکی از مهم ترین اقدامات در برنامه ریزی طراحی فضاهای آموزشی توجه به ایمنی فیزیکی این فضاها، بخصوص در مدارس ابتدایی است. به همین لحاظ اولویت اول در طراحی، امنیت کودک است و بعد از آن توجه به انعطاف پذیربودن محیط و ابزار، تا به کودک مجال تخیل پردازی بدهد. این پژوهش با هدف بررسی اهمیت امنیت فیزیکی و شناسایی متغیرهای محیطی ایجاد امنیت در فضاهای آموزشی به منظور دستیابی به مطلوبیت بیشتر فضا انجام گرفته است. روش تحقیق پژوهش حاضر بدین گونه است که در مرحله نخست مبانی نظری تحقیق از طریق مطالعات کتابخانه ای تدوین و تهیه گردید، که بر اساس نتایج حاصل از تحقیق شکل گرفته بودند. در مرحله بعد برای آزمون فرضیات تحقیق، مطالعات میدانی و مصاحبه ای روی 8 مدرسه ابتدایی شهر رشت انجام شد و طی دو مرحله توزیع پرسش نامه، نتایج مورد نیاز استخراج و تجزیه و تحلیل گردیدند. یافته ها نشان داد که پاسخ دهندگان عوامل بسیاری از قبیل مکان یابی صحیح مدارس، نحوه دسترسی، حریم های عملکردی مدارس و غیره را در ایجاد امنیت فضاهای آموزشی دارای اهمیت ویژه ای برشمردند، این در حالیست که سطح امنیت کالبدی در مدارس مذکور متوسط بوده است، حال آن که ایجاد امنیت فیزیکی سبب ارتقای مطلوبیت فضاهای آموزشی گردیده و افزایش میزان یادگیری کودکان را در پی خواهد داشت.

    کلیدواژگان: امنیت فیزیکی، محیط آموزشی، مدارس ایمن، متغیرهای محیطی، حادثه
  • منوچهر جعفری گهر*، مهدی کرمی صفحات 11-24

    ارزشیابی خواندن و درک مطلب انگلیسی به شیوه سنتی به دلیل عدم ارایه بازخورد آموزشی کافی به فراگیر و نادیده گرفتن اصل ارتقای یادگیری و تربیت فراگیر مورد انتقاد قرار گرفته است. هدف این پژوهش، بررسی نقش میانجی گری در ارزشیابی پویا در بهبود راهبرد های خواندن و درک مطلب است. بدین منظور، چهار کلاس آموزش زبان انگلیسی (1) متشکل از 116 دانش آموز پسر در دو دبیرستان شهرستان همدان به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند، و کلاس ها به طور تصادفی به گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. به منظور مقایسه اثربخشی دو شیوه مداخله مختلف، از تحلیل کوواریانس استفاده شد. در طول دوره مداخله، به گروه کنترل آزمون های خواندن غیر پویا داده شد، در حالی که گروه آزمایش در خلال آزمون های ارزشیابی پویا، با هدف به کارگیری راهبرد های درک مطلب، میانجی گری دریافت کردند. همچنین به تمامی شرکت کنندگان پرسش نامه راهبرد های خواندن و درک مطلب داده شد. نتایج نشان داد که آموزش راهبرد های خواندن و درک مطلب از طریق حاشیه نویسی در برگه های آزمون و میانجی گری های شفاهی در ارزشیابی پویا اثرات آنی و تاخیری مثبتی بر افزایش آگاهی و به کار گیری چنین راهبرد هایی به ویژه برای دانش آموزانی داشت که پیشرفت تحصیلی پایین تری داشتند.

    کلیدواژگان: راهبرد های خواندن و درک مطلب، ارزشیابی پویا، میانجی گری، حاشیه نویسی
  • ابراهیم ریحانی*، فریده حمیدی، فرزانه راشدی صفحات 25-41

    درک اعداد منفی و انجام عملیات روی آن ها یکی از موضوعات اساسی در ریاضیات است که دانش آموزان در مدارس برای رویارویی با آن ها با مشکلات بسیاری مواجه می شوند. یکی از عواملی که منجر به مشکلات جدی در یادگیری مفاهیم ریاضیات می شود، بدفهمی هایی است که بر اثر یاددهی نامناسب، تفکر غیر رسمی یا یادآوری ضعیف گذشته ایجاد می شوند. شناخت بدفهمی ها و ریشه های ایجاد آن ها در حوزه های مفهومی و در سطوح مختلف تحصیلی، می تواند موجب ارتقای یادگیری شود. منظور از بدفهمی در این پژوهش برداشت ناقص یا نادرست از یک مفهوم است که اشتباهات نظام مندی را در عملکرد فرد موجب می شود. در این پژوهش درک و تصور دانش آموزان از مفهوم عدد منفی و بدفهمی های آنان بررسی شده است. روش تحقیق به کار گرفته شده در این پژوهش، روش توصیفی از نوع زمینه یابی است. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پایه دوم راهنمایی شهر تهران در سال تحصیلی 92-1391 و کلیه دانش آموزان پایه هفتم شهرستان درمیان در سال تحصیلی 93-1392 است. حجم نمونه 443 نفر از دانش آموزان پایه دوم راهنمایی و 55 نفر از دانش آموزان پایه هفتم بود که به روش تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شد. ابزار اندازه گیری در پژوهش حاضر، پرسشنامه ای محقق ساخته مبتنی بر پرسشنامه "بوفردینگ" و "کیلهامن" بود. نتایج تحقیق نشان داد که اغلب دانش آموزان، درک و فهم مناسبی از اعداد منفی در ریاضیات مدرسه ای ندارند و در پیاده سازی دانسته های خود در حل مسایل ریاضی با مشکل مواجه می شوند. برخی از دانش آموزان علامت "-" را به عنوان یک عملگر کاهشی و برخی نیز علامت "+" را به عنوان یک عملگر افزایشی در نظر می گیرند.

    کلیدواژگان: درک، دانش آموزان، اعداد منفی، بدفهمی، آموزش ریاضی
  • الهام شریفی اصل، سیروس اسدیان* صفحات 43-54

    هدف پژوهش حاضر، مقایسه مهارت حل مساله و کارگروهی دانش آموزان بهره مند از لگوی آموزشی و روش موجود در مدارس در درس علوم پایه سوم ابتدایی بوده است. بدین منظور، در یک مطالعه شبه- آزمایشی با استفاده از طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل 40 نفر به صورت تصادفی انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش و کنترل (آموزش با لگو و آموزش با روش موجود در مدارس) قرار گرفتند. قبل از اجرای متغیر مستقل از همسانی دو گروه به واسطه بررسی هوش بهر و نمرات کلاسی آنان اطمینان حاصل شد. در ابتدا، قبل از هرگونه مداخله ای، از گروه های آزمایشی، پیش آزمون حل مساله و کارگروهی به عمل آمد. سپس گروه آزمایش در معرض متغیر مستقل قرار گرفت و در گروه کنترل از شیوه های متداول تدریس که در کشور هم اکنون اجرا می شود، استفاده شد. درنهایت هر دو گروه، در معرض پس آزمون حل مساله و کارگروهی قرار گرفتند. نتایج حاصله حاکی از آن است که مهارت حل مساله و کارگروهی دانش آموزان بهره مند از لگوی آموزشی نسبت به دانش آموزانی که از روش های متداول بهره می بردند، دارای وضعیت بهتری است.

    کلیدواژگان: لگوی آموزشی، مهارت حل مساله، کارگروهی، درس علوم
  • مینا اصلانی، سید محمد شبیری* صفحات 55-64

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر آموزش محیط زیست بر سطح دانش دانشجویان دختر و پسر با استفاده از رسانه های ارتباط جمعی دیداری انجام پذیرفت. به منظور گردآوری داده ها در ابتدا پرسش نامه ای محقق ساخته  تدوین گردید که روایی آن توسط متخصصان و استادان اعتبار سنجی و پایایی آن 77/0 محاسبه شد. جهت دستیابی به هدف پژوهش، از روش شبه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون بین گروه آزمایش و گروه کنترل استفاده شد. از میان جامعه آماری 1450 نفری دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی که در سرفصل مصوب  وزارت علوم هیچ گونه واحد  مرتبط با محیط زیست  نداشتند، 60 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده  انتخاب و به دو گروه 30 نفری آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش، آموزش با استفاده از رسانه های جمعی دیداری(کلیپ، فیلم) دریافت کردند، در حالی که گروه های کنترل چنین مداخله ای را دریافت نکردند. در نهایت داده های به دست آمده با استفاده از آزمون  t مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.  نتایج پژوهش نشان می دهد رسانه های ارتباط جمعی دیداری در ارتقاء دانش زیست محیطی دانشجویان تاثیر دارد. بنابراین توصیه می شود از تولیدات رسانه های دیداری (فیلم ،کلیپ، و...) به عنوان یک بستر مناسب برای انتقال و ارایه دانش، اطلاع رسانی و آموزش مباحث زیست محیطی استفاده شود.

    کلیدواژگان: رسانه های ارتباط جمعی دیداری، آموزش محیط زیست، توسعه پایدار
  • زهرا حسینی* صفحات 65-74

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثر استفاده از الگوی سازنده گرایی بر دانش تلفیق تکنولوژی دانشجومعلمان انجام شد. دانش تکنولوژیکی پداگوژیکی محتوا (TPACK) به عنوان یک چارچوب مطالعه و اندازه گیری دانش تلفیق تکنولوژی انتخاب شد. نمونه پژوهشی شامل 22 معلم دانشجومعلم دوره کارشناسی تکنولوژی آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی بودند که از میان 174 دانشجویی که در سال تحصیلی 1393-1394 در این رشته مشغول به تحصیل بودند به روش نمونه گیری غیرتصادفی انتخاب شدند. به منظور پاسخگویی به سوالات پژوهشی، از روش پژوهش کیفی- کمی استفاده شد و داده های مورد نیاز برای پاسخگویی به سوالات پژوهش از طریق پرسش نامه، مصاحبه، مشاهده و نسخه های پیشرفت پروژه درسی جمع آوری گردید. اطلاعات جمع آوری شده به دو شیوه کیفی و کمی تجزیه و تحلیل شد. تحلیل کمی نتایج حاصل از آزمون تی استیودنت حاکی از افزایش معنادار میزان  TPACKدر گروه نمونه، پس از آموزش با لگوی سازنده گرایی بود. همچنین اطلاعات به دست آمده از تحلیل کیفی داده ها، تاثیر مثبت فعالیت های انجام شده در یک محیط سازنده گرا را به تفکیک بر روی هر یک از مولفه های TPACK آشکار نمود. تعامل های درون گروهی و بین گروهی میان دانشجومعلمان و مدرس، همراه با دریافت بازخورد از مهم ترین عوامل موثر برای افزایش دانش تلفیق تکنولوژی شناخته شد. همچنین یادگیری از راه انجام دادن به عنوان فعالیت موثر برای آماده کردن معلمان برای تلفیق تکنولوژی در تدریس پیشنهاد گردید.

    کلیدواژگان: آموزش معلمان، TPACK، سازنده گرایی، تلفیق تکنولوژی
  • نادر بختیاری، محمد موسی خانی* صفحات 75-84

    ضرورت توجه به عملکرد کارکنان و استفاده از سرمایه های فکری جهت رسیدن به اهداف و استفاده بهینه از امکانات موجود در سازمان ها، به ویژه دانشگاه ها که خود مرکز تولید سرمایه های فکری هستند، مدیران را ملزم به استفاده از سرمایه های فکری جهت رسیدن به عملکرد مطلوب می نماید. در این تحقیق از روش توصیفی همبستگی استفاده شده است و کلیه اعضای هیات علمی دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی تهران، جامعه آماری آن را تشکیل می دهند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون،  تحلیل رگرسیون گام به گام و با بهره گیری از امکانات نرم افزار SPSS صورت گرفته است. نتایج این تحقیق نشان دهنده آن است که بین سرمایه فکری و عملکرد پژوهشی اعضای هیات علمی دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. از تحلیل رگرسیون نتیجه گیری می شود که از بین مولفه های سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری و سرمایه رابطه ا ی؛ سرمایه ساختاری بیشترین میزان همبستگی و پیش بینی را نسبت به عملکرد پژوهشی اعضای هیات علمی دارد و پس از آن سرمایه رابطه ای دارای همبستگی و پیش بینی بیشتری نسبت به عملکرد پژوهشی اعضای هیات علمی است.

    کلیدواژگان: سرمایه فکری، سرمایه انسانی، سرمایه رابطه ای، سرمایه ساختاری، عملکرد پژوهشی
|
  • H.R. Azemati *, S. Norouzian Maleki, N. Khan Vali Pages 1-10

    One of the most important steps in planning the design of educational facilities, is attention to the physical safety of these spaces, especially in elementary schools. For this reason, the priority in the designing  is safety of the child and then due to the flexibility of the environment and tools, to give the child's chance of imagination. This study aimed to evaluate the importance of physical security and safety, environmental variables that creates safety in the educational spaces, in order to achieve a more favorable atmosphere has been done. In case study examples, solutions can be found to solve the problem in schools and in planning for the future, measures to promote safety in our schools. The research study, so that in the first phase, the theoretical research gathered through library studies, that was based on the results of the research. In the next step is to test hypotheses, field studies and interviews have been done on 8 elementary schools in Rasht, and the questionnaires were distributed in two stages, the required results gathered and analyzed. The findings showed that for respondents so many factors such as correct location of schools, access, privacy and security in the performance of schools and educational facilities described have special significance, despite the fact that is, the level of security in schools body was moderate, however, physical security, enhancing the utility of educational facilities and increase children's learning outcomes will follow.

    Keywords: physical security, education environment, safe schools, environmental variables, incident
  • M. Jafarigohar *, M. Karami Pages 11-24

    Traditional EFL reading assessment has been criticized for providing learners with almost no instructional feedback thus extensively ignoring learning enhancement and learner training. In an attempt to address this gap, the present study was designed to determine whether mediations in a dynamic assessment program have significant effects on the development of reading comprehension strategies. Using a convenience sampling method, four intact EFL classes comprising of 116 male students were selected from two high schools in Hamedan, Iran. The study used a quasi-experimental design that included a pretest, a posttest, and a delayed posttest. The participating classes were randomly assigned to the experimental and control groups. A one-way between-groups analysis of covariance (ANCOVA) was applied to compare the effectiveness of two different interventions. During the experiment, participants in the control group received non-dynamic reading tests, while participants of the experimental group underwent DA sessions receiving mediation on applying reading comprehension strategies. The participants were also given the reading strategy questionnaires. Results indicated that training reading comprehension strategies through annotations and oral mediation in DA had a positive immediate and delayed effect on enhancing awareness and use of such strategies, particularly for low achievers.

    Keywords: reading comprehension strategies, dynamic assessment (DA), mediation, Annotation
  • E. Reyhani *, F. Hamidi, F. Rashedi Pages 25-41

    Understanding negative numbers and doing operations on them is one of the fundamental subjects in mathematics that students face many problems when they encounter them at school. One of the problems that leads to very serious learning difficulties in mathematics is those misconceptions students may have from previous inadequate teaching, informal thinking, or poor remembrance. Recognition of misconception and the origins that create them in the fields and at different levels of education, can improve learning.  Misunderstanding in this study is incomplete or incorrect interpretation of a concept that cause systematic errors in the performance. This study investigates the student’s understanding and misconception of negative numbers. Descriptive statistics, survey, is used as a method of this study. The population of the study is all second level students of guidance school in the academic year 1391-92 and all the seventh level students of Darmian town in the academic year 1392-93. 443 students in second level of guidance school and 55 students in seventh level were chosen as a sample of the study based on cluster random sampling. A self-designed questionnaire by the researcher is used as the instrument for the study, the questionnaire was based on “Bofferding” and “Kilhamn” questionnaire. Results showed that most of the students don’t have a true understanding of negative numbers in school and face problems in applying their knowledge to solve mathematical problems. Also the results of the current study showed that some of the students consider "-" as a reducing operator and some consider "+" as an increasing operator.

    Keywords: Understanding, students, negative numbers, misconception, mathematics Education
  • E. Sharifi Asl, S. Asadian * Pages 43-54

    The aim of the present research is to compare problem solving and teamwork skills of the students that benefit from the educational Lego and the traditional method of teaching in science in third grade of elementary school in Tabriz. Therefore, in a quasi-experimental study using pre-test and post-test with control group, 40 students were selected randomly and placed in two groups- experimental and control- (learning by Lego and traditional method). In order to equalize the members of groups the student's GPA were controlled and pre-test and IQ test has been done. Before implementing the LEGO, for experimental and control groups, problem solving and teamwork pre-tests were used. The experimental group was exposed to the independent variable and the control group was taught through the classical teaching methods which currently used in the country and finally, both groups were exposed to problem-solving and teamwork post-tests. The results showed that the student's problem solving and teamwork skills, that benefit from the educational Lego was much more than who used traditional methods.

    Keywords: Lego, problem solving skills, Teamwork, Science
  • M. Aslani, S. M. Shobeiri * Pages 55-64

    This study investigates the effects of environmental education on female and male students' knowledge level through visual mass media. The data gathered by researcher made questionnaire which the specialist calculated its reliability (0.77). To get the research aim researcher used semi experimental method using the pre-test and post-test method between experimental and control group. The sample of this study was 60 university students who were selected by simple randomly among 1450 students of Shahid Rajaee teacher training university that didn't pass any course about the environment. Then they were divided randomly to experimental (n = 30) and control (n = 30) groups. The experimental group was taught by using visual (film) mass media, while the control group didn't receive any education. The information processed and analyzed by independent t-test. Results showed that the visual mass media have a positive impact on environmental knowledge of the students. So it is recommended to use visual media productions (videos, clips, etc.) as a platform for delivering knowledge, information and education,  in environmental issues.

    Keywords: visual mass media, Environmental Education, Sustainable Development
  • Z. Hosseini * Pages 65-74

    This study was conducted to find the effect of constructivism on technology integration knowledge in student-teachers. Technological Pedagogical Content Knowledge (TPACK) as a framework was selected to study and measure technology integration knowledge. The research sample included 22 student-teachers who were studying in the field of instructional technology in Islamic Azad University. The sample was selected from 174 students using a non-random sample selection method.  In order to answer the research questions, a mixed method study was designed and the data were collected through multiple tools including TPACK questionnaire, interview, observation and note documents for the project. The data were analyzed using both quantitative and qualitative methods. The results of t-student test analysis showed a significant increase of TPACK in the participants. In addition, the findings that emerged from the qualitative data clarified in detail how constructivism activities enhanced the components of TPACK. Inter and intra group interactions among students and teacher along with the received feedback were found to be the most important activities to enhance TPACK, while learning by doing was found to be an effective activity that equips student-teachers for integrating technology in their teaching.

    Keywords: teacher education, TPACK, Constructivism, technology integration
  • N. Bakhtiari, M. Mosa Khany * Pages 75-84

    Attention to staff performance and use of intellectual capital to achieve organizations’ objectives  optimum use of available facilities, in institutes and universities, which are themselves the center of intellectual production, makes managers to use intellectual capital to achieve optimal performance this is a correlational study. The samples are all faculty members (180) of Shahid Ragaie Teacher Training university. The data were analyzed by the Pearson correlation coefficient step by step and the researcher used SPSS software. The results showed that there is a positive relationship between the respondents, intellectual capital and their research performance. Regression analysis results show that among human capital, structural capital and relation capital, structural capital have the strongest relationship with research performance and better predicts the  respondent’s performance. The relation capital follows next in predicting research performance. Moreover, there is a significant relationship between intellectual capital and research performance.

    Keywords: Intellectual capital - human capital - relational capital, structure Capital- Research Performance