فهرست مطالب

فصلنامه فناوری آموزش
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 43، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید عبدالله قاسم تبار*، اکبر مومنی راد، وحید صالحی، راضیه رحمانی صفحات 181-192
    هدف کلی پژوهش حاضر اعتبارسنجی بیرونی الگوی ارایه شده برای تدریس مبتنی بر وب با تاکید بر نقش معلم است. الگوی ارایه شده بر اساس نظریه خودتعیین گری و شامل سه مقوله اصلی (حضور اجتماعی، درگیر شناختی، و مدیریت) و نه خرده مقوله است. جامعه آماری پژوهش کل دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه خوارزمی تهران (واحد پردیس کرج) در سال تحصیلی 94-95 می باشند. نمونه 44 نفری این تحقیق با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی برای اعتبار سنجی بیرونی انتخاب شدند  و از روش پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. 44 نفر از دانشجویان دوره کارشناسی دانشگاه خوارزمی که به صورت داوطلبانه در دوره "آموزش مهارت های ارتباطی" شرکت کردند به طور تصادفی به دو گروه کنترل و آزمایش تقسیم شدند. برای بررسی نتایج تاثیر الگو بر میزان انگیزش یادگیرندگان از پرسشنامه «مقیاس انگیزش موقعیتی1» هالر استفاده شد که چهار سازه نظریه خودتعیین گری(انگیزش درونی، تنظیم همانند سازی شده، تنظیم بیرونی، و بی انگیزگی) را می سنجد. بررسی نتایج فرضیه مطرح شده نشان می دهد الگوی حاضر می تواند باعث بهبود انگیزش درونی یادگیرندگان در محیط یادگیری مبتنی بر وب شود که مطلوب الگوی ارایه شده می باشد و می تواند مبنایی برای آموزش جهت بهبود مهارت های تدریس معلمان مجازی در ایران باشد.
    کلیدواژگان: تدریس مبتنی بر وب، خودتعیین گری، الگوی انگیزشی
  • حسین رنگ آور*، علی اصغر خلاقی، علی نصری فخر داود صفحات 193-207
    زش اصولی و مناسب و توام کردن علم و فن در هنرستان های کشور در شکوفایی صنعت و ایجاد اشتغال نقش اساسی دارد. در این خصوص تطابق محتوای آموزشی دروس فنی با نیازهای صنعت امری ضروری به نظر می رسد. در این پژوهش انطباق محتوای آموزش دروس تخصصی رشته کابینت سازی چوبی هنرستان های کاردانش با نیازهای صنعت موردبررسی قرار گرفت. برای این منظور پنج درس مهم تخصصی شامل«رسم فنی کابینت چوبی»، «ساخت کابینت چوبی»، «فرآیند اجرای پروژه»، «تکنولوژی فرآورده های چوبی» و «ماشین های سیار و ثابت» جهت بررسی انتخاب شد. جامعه آماری این پژوهش، هنرآموزان هنرستان های کاردانش مجری رشته کابینت سازی چوبی و صنعتگران فرآورده های چوب در استان خراسان رضوی بود. برای گردآوری داده ها از ابزار پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. تعداد 50 پرسشنامه محقق ساخته به روش سرشماری بین هنرآموزان و تعداد 250 پرسشنامه محقق ساخته به روش تصادفی ساده بین صنعتگران توزیع شد. داده ها در دو سطح توصیفی و استنباطی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از پژوهش، حاکی از این بود که به طورکلی بین محتوای دروس تخصصی رشته کابینت سازی چوبی هنرستان های کاردانش با نیازهای صنعت چوب ازنظر صنعتگران و هنرآموزان بیشتر از حد متوسط انطباق وجود دارد. بنابراین  محتوای آموزشی رشته کابینت سازی چوبی توانسته است انتظارات صنعت را تا حد مناسبی برآورده نماید.
    کلیدواژگان: صنایع چوب، محتوای آموزشی، نیاز صنعت، هنرستان های کاردانش
  • مرضیه دهقانی، سمیه رحیمی*، امید امرالله صفحات 209-221
    در یادگیری سیار، یادگیری در محیط های طبیعی اتفاق افتاده و پیام های آموزشی به صورت الکترونیکی منتقل می شوند. لذا پژوهش حاضر با هدف شناخت میزان آشنایی، کاربرد و سودمندی یادگیری سیار (ابزار و برنامه های کاربردی) در بین دانشجویان انجام شده است. تحقیق کمی از نوع توصیفی است. جامعه آماری شامل دانشجویان مقطع ارشد چهار دانشکده علوم تربیتی رشته های علوم تربیتی، دانشکده فنی رشته مکانیک، دانشکده هنر رشته معماری دانشگاه تهران و رشته بهداشت دانشگاه ایران می باشد که از بین آن ها 268 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. گرد آوری داده ها توسط پرسشنامه روا و پایای محقق ساخته 21 گویه بوده، داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون تی تک نمونه ای و آزمون آنوا و آزمون تعقیبی شفه تحلیل شدند. یافته ها نشان دادند میزان آشنایی و کاربری و سودمندی ابزارها و برنامه های کاربردی یادگیری سیار در بین دانشجویان اندکی کمتر از میانگین است. بین نظرات دانشجویان در رشته های مذکور در میزان آشنایی و کاربری یادگیری سیار تفاوت معنادار مشاهده می شود که بیشترین اختلاف عقیده بین دو رشته علوم تربیتی و معماری است. بین دانشجویان رشته های مذکور در میزان سودمندی یادگیری سیار تفاوت معنادار مشاهده نمی شود. درنتیجه دانشجویان به تناسب و نوع رشته، کاربرد های متفاوتی از یادگیری سیار (ابزارها و برنامه های کاربردی) در نظر دارند.
    کلیدواژگان: یادگیری، یادگیری الکترونیکی، یادگیری سیار، آموزش عالی
  • حسین مرادی مخلص*، جمشید حیدری، وحید صالحی، نسیبه پوطی صفحات 223-233

    عنصر تعامل یکی از عناصر تاثیرگذار بر یادگیری در محیط های یادگیری الکترونیکی است. هدف پژوهش حاضر مقایسه تاثیر محیط های یادگیری مبتنی بر رایانه و یادگیری غنی شده مبتنی بر وب بر عناصر شش گانه تعامل (دانشجو- دانشجو، دانشجو-استاد، دانشجو- محتوا، استاد- استاد، استاد- محتوا و محتوا-محتوا) در فرایند آموزش درس بهداشت حرفه ای بود. پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانشجویان رشته بهداشت عمومی دانشکده علوم پزشکی شهرستان اسدآباد در سال تحصیلی 95-1394 تشکیل می دادند. از این تعداد 60 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش (هر گروه 30 نفر) گماشته شدند. گروه اول (کنترل) در محیط یادگیری مبتنی بر رایانه و گروه دوم (آزمایش) در محیط یادگیری غنی شده مبتنی بر وب آموزش دیدند. ابزار و مواد پژوهش شامل چندرسانه ای آموزشی و پرسشنامه سنجش سطوح شش گانه تعامل با 60 سوال در طیف لیکرت بود. برای تحلیل داده ها از آزمون آماری تحلیل کوواریانس استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که بین آموزش در محیط های یادگیری مبتنی بر رایانه و آموزش در محیط های یادگیری غنی شده مبتنی بر وب در شش بعد تعامل، تفاوت معناداری وجود دارد(05/ <p). به عبارت دیگر، آموزش در محیط یادگیری غنی شده مبتنی بر وب نسبت به آموزش در محیط های یادگیری مبتنی بر رایانه، اثربخشی بیشتری بر سطوح تعامل دارد.

    کلیدواژگان: محیط های یادگیری مبتنی بر رایانه، محیط های یادگیری غنی شده ی مبتنی بر وب، تعامل، آموزش
  • مهدی قربانخانی، کیوان صالحی* صفحات 235-255
    استادان و مربیان از ارکان اصلی فرآیند یاددهی یادگیری هستند که نقش انکارناپذیری در کیفیت زایی یا کیفیت زدایی نظام آموزشی ایفا می کنند. پژوهش حاضر با هدف شناسایی ویژگی های استادان موفق در نظام آموزش مجازی انجام شده است. بدین منظور از روش پدیدارشناسی برای شناسایی و بازنمایی عمق پدیده موردبررسی، استفاده شد. داده ها با استفاده از 14مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته با دانشجویان و استادان دوره های مجازی دانشگاه تهران گردآوری شد. تحلیل داده ها مبتنی بر راهبرد هفت مرحله ای کلایزی انجام شد. تحلیل مصاحبه ها، منجر به شناسایی و دسته بندی 4 مقوله اصلی شامل مهارت های الکترونیکی، ویژگی های آموزشی، ویژگی های پژوهشی و ویژگی های اخلاقی و رفتاری گردید. یافته ها نشان داد تدریس اثربخش در آموزش مجازی، مستلزم توانمندی های بیشتری نسبت به تدریس در دوره های حضوری است که به نظر می رسد این مهم، با ذهنیت موجود در استادان دانشگاهی و به ویژه متولیان نظام آموزش مجازی در دانشگاه ها، ناهمخوان است. بررسی وضعیت فعلی، وجود شکاف عمیق بین کیفیت مدرسان مورداستفاده در این دوره ها، با وضعیت موردنیاز، را آشکار ساخت.
    کلیدواژگان: آموزش مجازی، استادان موفق، تحقیق کیفی، تدریس اثربخش
  • سمانه صیدی، علیرضا بادله* صفحات 257-269
    هدف از پژوهش حاضر، تدوین استانداردهای هوشمندسازی مدارس و میزان رعایت این استانداردها در مدارس شهر تهران می باشد. روش پژوهش، روش آمیخته(کمی و کیفی) است. در بخش کمی، توصیفی از نوع پیمایشی و روش کیفی از روش اسنادی و کدگذاری استقرایی می باشد، بدین صورت که ابتدا تمامی اسناد و مدارک موجود، موردبررسی قرارگرفته و نسخ مربوط خط به خط خوانده شده است (کد گردانی باز) و سپس با توجه به عبارات نوشته شده در اسناد، مولفه های عمومی استخراج (کدگذاری محوری) و درنهایت در سند ارایه شده، شباهت ها و تفاوت های مولفه های عمومی و شاخص های اصلی استخراج گردید (کدگذاری انتخابی). جامعه آماری، شامل کلیه مدارس هوشمند 22 گانه شهر تهران که 5 منطقه، یعنی مناطق(4،5،6،7،8) و از بین شان 20 دبیرستان  هوشمند دخترانه به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش، یک فهرست استانداردشده محقق ساخته که درواقع ارزیابی وضعیت کنونی استانداردهای هوشمندسازی مدارس می باشد(مشاهده مستقیم و همکاری مدیران و مسیول فناوری اطلاعات مدارس). در این روش تحلیل داده ها از آمار توصیفی شامل جدول فراوانی ها، درصد میانگین، انحراف استاندارد و آمار استنباطی از آزمون های کلموگروف اسمیرنوف برای تعیین نرمال بودن توزیع داده ها و از آزمون t تک گروهی استفاده شده است. نتایج نشان داد که وضعیت کنونی مدارس هوشمند ازنظر محتوای یاددهی و  یادگیری در سطح پایینی قرار دارند و همچنین زیرساخت های سخت افزاری و  دانش معلمان آموزش دیده در سطح بالا و زیرساخت های نرم افزاری و مدیریت در حد متوسط قرار دارند.
    کلیدواژگان: مدارس هوشمند، محتوای الکترونیکی، زیرساخت های سخت افزاری، زیرساخت های نرم افزاری، مدیریت و ارتباطات، نیروی انسانی
  • علی مقداری*، مینو عالمی، سینا رضایی زارعی صفحات 271-283
    آموزش همواره از مهمترین روش‏های انتقال دانش بوده است. کارایی آموزش به عوامل متعددی همچون سناریوی آموزش (طراحی سناریوی بازی بر اساس استراتژی برد)، شرایط محیطی، نحوه ارتباط با دانش آموز و نظیر آن ارتباط دارد. آموزگاران در طی تاریخ از ابزارهای مختلفی، از جمله تخته سیاه، کتاب و فیلم های آموزشی برای این امر استفاده کرده اند. پژوهشگران همواره در تلاش بوده اند تا ابزارهای نوین و با بازدهی بیشتر را برای معلمان طراحی و پیاده سازی کنند. همراه با توسعه تکنولوژی و پیشرفت علم رباتیک، استفاده از ربات های اجتماعی مجازی به عنوان ابزاری کارا برای آموزش مطرح شده است. این مقاله به معرفی و بررسی تاثیر رباتهای اجتماعی مجازی بر بهبود عملکرد شناختی دانش آموزان در یک فرایند هوشمندانه به عنوان یک روش نوپدید پرداخته و با مقایسه کیفی آن با روش های سنتی آموزشی و نتایج به دست آمده در آزمایش های مختلف، توصیه های ویژه ای را به عنوان روشی نوین درآموزش ارایه کرده است.
    کلیدواژگان: ربات های اجتماعی مجازی، آموزش، سناریوی بازی، استراتژی برد
|
  • S.A. Ghasemtabar *, A. Momeni Rad, V. Salehi, R. Rahmani Pages 181-192
    The purpose of this study was the external validation of the motivational model for web-based instruction with emphasis on the role of the teacher. The proposed model is based on self-determination theory and consists of three main categories (social presence, cognitive engagement, management) and nine sub-categories. In this quasi–experimental study, a pretest–posttest design with a control group was used. The population included all the undergraduate students of Kharazmi University (Karaj Campus) in the academic year 2015-2016. Of these, 44 students were selected through a random sampling procedure and were randomly assigned to either of experimental and control groups. Both groups participated in training course of communication skills. The instrument was Haller’s Situational Motivational scale that assesses four constructs of the self-determination theory (intrinsic motivation, identified regulation, external regulation, and amotivation). Analysis of covariance (ANCOVA) was used to analyze the gathered data. The results showed that the proposed model can improve the learners' intrinsic motivation in web-based learning environment and can be a basis for teaching in virtual courses.
    Keywords: web-based learning, self-determination, motivational model
  • H. Rangavar *, A.A. Khallaghi, A. Nasri Fakhredavoud Pages 193-207
    Principled instruction and appropriate combination of science and technology in technical/vocational schools have a crucial role in industrial boom and job opportunity creation of the country. In this regard, the compatibility of syllabuses of technical/vocational courses with the needs of the industry seems crucial. In the current study, the compatibility of the syllabus of wooden cabinet-making major with the needs of the industry was investigated. With this end in view, five major and specific courses were chosen: “Technical drawing of wooden cabinet”, “Wood products technology” , “Mobile and stationary machines”, “The process of project implementation” and “Making wooden cabinets”. The population included teachers of cabinet making technical/vocational schools and wood artisans in Khorasan Razavi Province. A researcher-made questionnaire was used for collecting data. Fifty questionnaires were distributed among teachers based on census sampling and 250 questionnaires were distributed among artisans based on random sampling. Descriptive and inferential statistics were used to analyze the gathered data. The results of data analysis showed that the compatibility of the wooden cabinet-making syllabus with the needs of the industry in Khorasan Razavi is above the mean. Therefore, it can be concluded that the curriculum of the wooden cabinet-making has met the needs of the industry up to a satisfactory extent.
    Keywords: Syllabus, needs, training schools, wood industry
  • M. Dehghani, S. Rahimi *, O. Amrollah Pages 209-221
    In M-learning, learning takes place in natural environments and educational messages are transmitted electronically. Hence, the purpose of this study was investigating the level of application and usefulness of mobile learning (devices and applications) among university students.  It is a descriptive quantitative study. The population included graduate students of Educational Sciences, Mechanical Engineering and Architecture of University of Tehran; and Hygiene of Iran University. 268 students were selected by stratified random sampling. Data were gathered by a valid and reliable researcher-made questionnaire with 21 items. The data were analyzed through descriptive statistics and one sample t-test, Anova and Scheffe test. The results of data analysis showed that familiarity, application and utility of the tools and applications of mobile learning are slightly lower than the mean among students. Students’ familiarity and application of mobile learning were found to be significantly different. The greatest difference was found to be between students of educational sciences and architecture. No significant difference was found between the students considering the efficacy of mobile learning. It can be concluded that university students of different majors use mobile learning (devices and applications) differently based on their field of study.
    Keywords: Learning, e-Learning, Mobile learning, Higher Education
  • H. Moradimokhles *, J. Heydari, V. Salehi, N. Pouti Pages 223-233

    Interaction element is one of the elements influencing the learning in e-learning environments. This study aimed to compare the effects of computer-based and web-enhanced learning environments on six elements of interaction (student-student, student-teacher, student-content, teacher-teacher, teacher-content and content-content) in the process of Occupational Health course.The study was quasi-experimental with pretest-posttest design with a control group. The population of the study included all students of Public Health at Asadabad Faculty of Medical Sciences in the academic year 2015-2016. Of these, 60 students were selected through a random sampling procedure and were randomly assigned to experimental and control groups (30 per group). The first group (control) was taught in a computer-  based and the second one (experimental) was taught in a web-enhanced learning environment. The materials and instruments included instructional multimedia and the questionnaire of assessing six levels of interaction with 60 questions in likert scale. Analysis of covariance (ANCOVA) was used to analyze the gathered data. The results showed that there were significant differences between computer-based and web-enhanced learning environments on six elements of interaction (p<0.05). In other words, web-enhanced learning environment is more effective on the six interaction elements in comparison to computer-based learning environment.

    Keywords: Learning environments, Computer-based, Web-enhanced, Interaction, Instruction
  • M. Ghorbankhani, K. Salehi * Pages 235-255
    Professors and trainers are the main pillars of the teaching-learning process who play an undeniable role in improving the quality of the educational system. The present study was conducted to identify the characteristics of successful instructors of virtual education. For this purpose, phenomenological method was used to identify and delineate the depth of the phenomenon under the study. Data from 14 semi-structured interviews with students and professors of the University of Tehran were gathered and analyzed. Data analysis was conducted based on Colaizzi's strategy.  Analysis of the data from the interviews itenfited four main categories including: electronic skills, educational features, researchist features and moral characteristics and behavior. The findings showed that effective teaching in virtual education requires special capabilites and the current status is far from the ideal situation.
    Keywords: virtual education, successful Professor, qualitative research, Effective teaching
  • S. Seidi, A. Badeleh * Pages 257-269
    The purpose of this study was developing standards of making smart schools and the level of respecting to these standards in the schools of Tehran. The study has a mixed design (quantitative and qualitative). In the quantitative section, it is a descriptive survey type. In the qualitative method, it uses documentary and inductive encoding when all the existing documents were studied first, the existing copies were read line by line (open decoding); and then, considering the written words in the documents, the general factors were extracted (canonic encoding); and eventually in the documentation of similarities and differences of the general factors, the main indices were extracted (selective encoding). The population included all 22 smart schools in Tehran in 5 educational districts (i.e. districts 4, 5, 6, 7 and 8) out of which 20 girls’ smart schools were selected by multi-stage cluster sampling. The instrument was a researcher-made standardized check-list to evaluate the standards of having smart schools (direct observation, cooperation of principals, and the IT managers of the schools) and studying the current status of smart schools. The data were analyzed by descriptive statistics and single-group t-test. The results of data analysis showed that the current status of smart schools regarding instructional content and learning is below the standards; the status of the hardware infrastructures and trained teachers is higher than the standards; and the software infrastructure and management are at the average level.
    Keywords: Smart Schools, Electronic content, hardware infrastructures, software infrastructures, management, communications, Human Resources
  • A. Meghdari *, M. Alemi, S. Rezaie Zareie Pages 271-283
    Instruction has been the most important way of transferring knowledge. Education efficiency is dependent on many different parameters such as education scenario (game scenario designed based on winning strategy), environment condition, the method of interaction with students, etc. Teachers during the history have employed many tools like blackboard, books, and educational videos to achieve this goal. Scientists have always tried to design and develop modern and more efficient tools for teachers. Along with the development of technology and advancement of robotics, employing such social virtual robots as an efficient tool for teaching have been proposed. The aim of this paper is to study the effects of using virtual social robots on students' cognition process through a smart approach and a qualitative comparison of the results with conventional methods. Based on the results obtained from different experiments, one may consider this method as a novel approach in education.
    Keywords: virtual social robots, Education, game scenario, vigilance assignment, winning strategy