فهرست مطالب

فصلنامه فناوری آموزش
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 50، بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/01
  • تعداد عناوین: 20
|
  • آزاده منتظری، محبوبه شمسی*، روح الله دیانت صفحات 234-248
    پیشینه و اهداف

    پردازش تصویر یکی از مسایل مهم در حوزه ی هوش مصنوعی می باشد که در موارد مختلف صنعتی، پزشکی، نظامی، سیستم مای امنیتی و.. کاربرد دارد. از مهم ترین زمینه های کاربردی پردازش تصویر استخراج قواعد طبقه بندی در حیطه علم پزشکی است. با به کارگیری الگوریتم های قدرتمند این حوزه می توان سیستم های هوشمندی ابداع کرد که به شکل خودکار و بدون نیاز به نظارت پزشک قادر به فهم و تفسیر ویژگی های پزشکی افراد باشند یا اطلاعات مفیدی را اکتشاف کنند که متخصصان را در قضاوت صحیح یاری رساند. زمانی که پارامترهای لازم برای تشخیص بیماری زیاد می شود، تشخیص و پیش بینی بیماری حتی برای یک متخصص خبره پزشکی نیز به سختی ممکن می گردد به همین دلیل در چند دهه اخیر ابزار تشخیص کامپیوتری باهدف کمک به پزشک مورد استفاده قرارگرفته است. این مهم موجب شده است که خطاهای احتمالی ناشی از خستگی یا بی تجربگی فرد متخصص تا حدی کاهش پیدا کند و داده های پزشکی موردنیاز، طی مدت زمان کمتر و با جزییات و دقت بیشتر در اختیار پزشک قرار گیرد. هدف از این مطالعه بهبود عملکرد طبقه بندی روش های نوین، با استفاده از مدلی چندلایه به منظور کمک به تشخیص بیماری های شبکیه ی چشم است.

    روش ها

    این مدل از الگوریتم K-SVD پیشرفته، برای یادگیری ماتریس دیکشنری و الگوهای پایه استفاده می کند تا بتواند با الگوپذیری از معماری چندلایه، ویژگی های بهتری را در تصاویر OCT شبکیه بیاموزد. همچنین در این معماری، علاوه بر استفاده از برچسب های کلاس داده های آموزشی، اطلاعات برچسب نیز در هر ستون پایه در ماتریس دیکشنری ترکیب می شود تا در کدگذاری تنک در طی فرآیند یادگیری دیکشنری بیشترین تبعیض اعمال شود که این منجر به موفقیت مراحل کدگذاری تنک و جمع بندی، در پیدا کردن نمایش موثرتری از داده به منظور طبقه بندی می گردد. برای اعتبارسنجی الگوریتم، از مجموعه داده های داک استفاده شده است. این مجموعه داده شامل اسکن های حجمی از 45 نوع، که 15 نوع حجم از آن طبیعی، 15 نوع بیمار تخریب ماکولای وابسته به سن (AMD) و 15 نوع بیمار ورم ماکولای دیابتی (DME) است که تعداد اسکن های OCT در هر حجم بین 36 تا 97 تصویر متغیر می باشد.

    یافته ها

    نتایج تجربی نشان می دهد که الگوریتم پیشنهادی این مقاله توانسته است با پیشی گرفتن از بسیاری از مدل های جدید یادگیری دیکشنری و نمایش تنک، بسیار خوب عمل نماید و با دقت خوبی منجر به طبقه بندی صحیح %95.85 برای تصاویر نرمال و صد درصد برای تصاویر بیمار (DME و AMD) شود.

    نتیجه گیری

    نتیجه ی این تحقیق ارایه ی سیستمی اتوماتیک به منظور تشخیص برخی ناهنجاری مای شبکیه بود به طوری که با تحلیل و آنالیز بر روی داده های دام توانست با دقت بسیار خوبی در مقایسه با روش های نوین این حوزه در شناسایی الگوهای ظریف بیماری در تصاویر OCT موفق عمل نموده، تصاویر نرمال و بیمار را در دو بیماری تباهی ماکولای وابسته به سن یعنی AMD ورم ماکولای دیابتی یعنی DME را تفکیک و در تشخیص پاتولوژی شبکیه با دقت بسیار بالایی به پزشک معالج کمک کند. به عنوان یک پیشنهاد تحقیقاتی و کاربردی برای متخصصین و آیندگان با تعمیم این روش به کلاس مای بیشتر می توان تمام بیماری مای شبکیه را پوشش داد و از آن به عنوان ابزاری بالقوه موثر در تشخیص کامپیوتری و غربالگری بیماری های شبکیه و یا در حوزه مای وسیع تر چشم استفاده نمود.

    کلیدواژگان: یادگیری دیکشنری چند لایه، نمایش تنک، الگوریتم K-SVD، مقطع نگاری همدوسی شبکیه، طبقه بندی
  • سید محمد بهروز*، اسماعیل ضرغامی صفحات 249-262
    پیشینه و اهداف

    رشد سالم کودک مسیر رسیدن او به قابلیت های لازم است و او را به سوی بزرگسالی و مشارکت در زندگی بالغانه جامعه رهنمون می شود. رشد کودک شامل تغییرات زیست شناسانه، روان شناسانه و عاطفی می شود که از تولد تا نوجوانی رخ می دهد. مسیرهای نورونی در مغز در خردسالی به واسطه حرکت و تحریک حواس قوام می یابند، که این نشان دهنده اهمیت تجربیات روزمره، تعامل اجتماعی و فعالیت بدنی خردسالان برای رشد اجتماعی-عاطفی، بدنی و زبانی آنها است. بیش از نیمی از جمعیت جهانی انسانها اکنون در محدوده های شهری می زیند. در گذشته، کودکان اکثر اوقات فراغت خود را در فضای باز می گذراندند؛ که این زمان صرف فعالیتهایی در فضاهای غیررسمی، بدون مدیریت و به تعبیری بی ساختار می شد. این فضاها در زندگی اجدادی (پیش از برآمدن کشاورزی و یکجانشینی) طبیعت ناب اجدادی بود و پس از آن محیط محله، که جایگاه مهمی برای بازی کودکان در طول تاریخ و در اکناف جهان بوده است. یا این حال، کودکان امروز اغلب ساعات فراغت خود را در فضاهای بسته، و بیشتر زمان فضای باز خود را به فعالیتهای زمان بندی شده و ساختارمند می گذرانند.فرصت های کودکان برای داشتن تجربه آزاد و مستقل (پیش نیاز اصلی یادگیری طبیعی) در فضاهای باز محیطهای شهری کاهش یافته است. پژوهشهای پیشین بر نقش ادراک والدین از ایمنی صحه نهاده اند. از سوی دیگر، شهرهای بزرگ شاهد جدایی بی سابقه ای از عناصر و فرایندهای طبیعی بوده اند. در این مطالعه، رفتار کودکان 7 تا 12 ساله در مدرسه طبیعت کاوی کنج (مرکز مراقبت از کودکان با فضای غالب باز و حال و هوای طبیعی-روستایی) «نگاشت» شد، و نتایج نگاشت با مصاحبه هایی با تسهیلگران کودکان تکمیل شد.

    روش ها

    روش مشاهده رفتار با نگاشت نقشه GIS ترکیب گردید تا پایگاه داده ای از تعاملات محیط-رفتار ایجاد شود که ارتباط مستقیمی با الگوهای فضایی داشته باشد. مرحله آغازین شامل مشاهدات ابتدایی سایت بود تا محدوده های اصلی مشاهده  و دید به تمام بخشهای سایت را بررسی کنیم. بر این مبنا، سایت به چند محدوده برای مشاهده تقسیم شد، تا مطمین باشیم که هر دور از مشاهدات شامل تمام بخشهای سایت می شود. گردآوری تفصیلی داده ها شامل مشاهدات سیستماتیک تمام بخشهای سایت در موقعیتهای متعدد و متفاوت بود. مشاهده گر تمام محدوده های مدنظر را مشاهده می کرد، که در واقع یک اسکن بصری 9 دقیقه ای از تمام محدوده ها بود. این مشاهدات با داده های اضافی، از جمله نام کودکان، شدت فعالیت آنها (ساکن، متوسط و شدید)،  و عناصری که در رفتار کودکان دخیل بود تکمیل می شد. زمان و وضعیت آب و هوا- دما، باد، رطوبت، و تابش آفتاب- برای هر دور مشاهده ثبت شدند. سپس برای درک بهتر رفتار کودکان و تفسیر مشاهدات، یک مصاحبه دسته جمعی با شش نفر از تسهیلگران (مجربترین آنها) در مدرسه انجام شد.

    یافته ها

    مشاهدات ما الگوهایی از رفتارهای کودکان را بر مبنای سن آنها آشکار می کند؛ در حالیکه مصاحبه ها نشان دهنده آن است که «تخیل» رانه اصلی انتخابها و حرکات فضایی کودکان در این سنین است. ما بحث می کنیم که حق کودکان به فضاهای روزمره آنها باید بر مبنای ضرباهنگ های طبیعی آنها به رسمیت شناخته شود.

    نتیجه گیری

    یافته های اولیه اشاره می کنند که فضاهای بلافصل «خانه» یا «بازنمایی خانه»، که ما «امتداد خانه» نامیدیم، اهمیت بالایی برای خردسالان دارند، که در آنها بخش عمده ای از زمان خود را می گذرانند، و در طول سفرهای دوربردشان بارها به آنها بازمی گردند. یافته های بعدی می تواند به دانش ما درباره وجوه محیطی ارتقاء بخش ظرفیتهای حرکتی کودکان کمک کند. علاوه بر این، این یافته ها دلالتهایی برای طراحی مراکز کودکان و مهمتر از آنها مسکن خواهدداشت که در آن کودکان می زیند و بنا به فرض، منبع اصلی حس اجتماع برای آنها است، تا دوستانی بیابند و اولین ارتباطات اجتماعی حقیقی خود را برقرار کنند.

    کلیدواژگان: کودکی، رفتار فضایی، فضای باز، زندگی روزمره، زیست گرایی، تحرک مستقل، یادگیری
  • اسمعیل علی سلیمی*، محمدمیثم صفرزاده صفحات 263-273
    پیشینه و اهداف

    جهانی سازی و حرکت به سمت یک اجتماع بین المللی به هم پیوسته توسط تغییرات بزرگ در حوزه فن آوری مانند پیشرفت های ارتباطات دیجیتال و انتقال پیوسته حجم زیادی از داده ها در سرتاسر جهان و پیشرفت های صنعت حمل و نقل که موجبات تسهیل جابه جایی ارزان و سریع مسافران و کالاها را به همراه داشته است، تسریع شده است. این جهانی سازی باعث ایجاد سطحی از تعاملات بین افراد با ملیت ها، فرهنگ ها و قومیت های گوناگون شده است که با گذشته قابل قیاس نیست. اگر چه برقراری ارتباط موفق در گذشته یکی از مهم ترین ویژگی های یک تعامل اجتماعی کارا بوده است ولی در سال های اخیر، همین برقراری ارتباط موفق به یک ویژگی حیاتی تبدیل شده است. هم نوا با فرآیند جهانی سازی، انگلیسی به عنوان زبان میانجی خود را به عنوان رایج ترین زبان در تعاملات علمی و تجاری به اثبات رسانده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی نگرش معلمان ایرانی زبان انگلیسی پیرامون پدیده جهانی-بومی سازی آموزش زبان از طریق پرسش نامه ی ابداعی برای نخستین بار صورت پذیرفت.

    روش ها

    شرکت کنندگان در مطالعه معلمان زبانی بودند که دارای پیشینه تحصیلاتی، سن، تجربه تدریس و جنسیت های متفاوت بودند. این مطالعه در دو مرحله انجام گرفت که در مرحله اول یک پرسش نامه طراحی و ساخته شد. در مرحله دوم مطالعه، پرسش نامه ابداعی به منظور جمع آوری اطلاعات درباره نگرش معلمان به کار گرفته شد و روش تحلیل آماری توصیفی برای تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از اطلاعات به دست آمده از پرسش نامه نشان داد که معلمان معتقدند که دیگر انگلیسی آمریکایی و انگلیسی بریتانیایی تنها گونه های انگلیسی نیستند. گونه های مختلفی از زبان انگلیسی نیز وجود دارند که متناسب با نیازهای جهانی-بومی کاربران آنها دارای رشد مستقل و ویژگی های خاص خود هستند. همچنین معلمان بر این باورند که در فرآیند جهانی-بومی سازی می بایست نیازهای جهانی و بومی پوشش داده شوند. نکته مهم دیگر اینکه معلمان بر این باورند که آموزش زبان نباید تنها منعکس کننده فرهنگ و گونه ی زبانی انگلیسی زبانان باشد.

    نتیجه گیری

    یافته های حاصل از این تحقیق با کمک به معلمان در یافتن نقش واقعی و حرفه ای خود در آموزش زبان، بینش مناسب تری را در طرح برنامه های آموزشی برای بافت ایران به دست می دهد. نتایج حاصل از این مطالعات می تواند آموزش دهندگان به معلمان را از توانایی های فردی آنها آگاه سازد و برای طراحی و اجرای هرچه بهتر برنامه های آموزشی کمک کننده باشد. همچنین شناخت نسبت به نگرش و توانایی های معلمان می تواند به سیاست گذاران و طراحان طرح ها و مواد آموزشی در انجام هر چه بهتر وظایف خود کمک شایانی نماید.

    کلیدواژگان: جهانی- بومی سازی، آموزش زبان، ادراک معلم، پرسش نامه، روایی و پایایی
  • حسنی سادات شمس دولت آبادی*، فرهنگ مظفر، نیلوفر ملک، بهرام صالح صدق پور صفحات 274-283
    پیشینه و اهداف

    حیاط مدرسه با فراهم آوردن فرصت برای فعالیت های متنوع نقش مهمی را در دوره ی شکل گیری شخصیت دانش آموز به ویژه در مراحل اولیه ی شکل گیری توانمندی های اجتماعی آنها بازی می کند. ایجاد حس تعلق به مدرسه قادر است تاثیر جدی در وجود و هویت دانش آموزان داشته باشد. این حس با ایجاد ارتباط مکرر با فضا و در اثر هماهنگی آن با عادت های رفتاری و الگوی فکری و توانایی های بالقوه و بالفعل فرد صورت گیرد که موجب تعلق خاطر بیشتر فرد به فضا می شود، و به ویژه زمانی که مکان به یک گروه تعلق دارد (مانند مدرسه)، افزون می گردد. به بیان دیگر، فرد تنها پس از برآورده شدن نیازهای خود از لحاظ اجتماعی و هیجانی می تواند تاثیرگذار باشد و ظرفیت وجودی خود را برای رشد شکوفا سازد. هدف این پژوهش ارایه اصول طراحی برای فضاهای باز مدرسه در دبستان مبتنی بر افزایش هوشمندی هیجانی و فرآیند یادگیری است.

    روش ها

    پژوهش بر روش تحقیق کیفی-کمی و استفاده از روش پیمایش اکتشافی دلفی استوار است. مرحله اول تحقیق، مصاحبه باز پاسخ با متخصیص در رشته های معماری و روانشناسی در حوزه ی هوش هیجانی را در برمی گیرد، سپس با کمک تکنیک کدگذاری باز و محوری و تشکیل جدول هدف-محتوی، پرسشنامه ی محقق ساخت شکل می گیرد که طی دو مرحله توسط متخصصان تکمیل شده است. نمونه گیری با استفاده از روش شبکه ای (گلوله برفی) و حجم نمونه با اشباع نظری که 17 نفر از متخصصین را شامل می شود، صورت گرفته است. یافته ها: در نهایت، نتایج براساس تحلیل عامل  Qاستخراج شده است. تاثیرگذارترین عوامل بر هوشمندی هیجانی در فرآیند یادگیری کودکان عبارتند از؛ ابعاد فردی، اجتماعی، کالبدی، طراحی، مشارکت کودکان در طراحی و روانشناسی محیط بر فضاهای باز مدرسه در دوران ابتدایی.

    نتیجه گیری

    پژوهش حول محور استخراج اصول طراحی فضای باز مدرسه با توجه به یادگیری و هوش هیجانی شکل گرفته است. از نظر متخصصان برخی ویژگی های فردی، اجتماعی، طبیعی و کالبدی، مشارکت در فضاسازی، طراحی و روان شناسی محیط قادرند شرایط را برای ارتقا هوشمندی هیجانی و یادگیری تسهیل نمایند. به این ترتیب که با بهره گیری از برخی ویژگی ها و صفات فضایی در حیاط مدرسه می توان به حضور و تعلق خاطر کودکان نسبت به فضای باز کمک کرد. در این بین، عواملی چون تنوع فضا و تنوع عملکرد، بهره گیری از فضاهای چند عملکردی و انعطاف پذیری نیز بر این روند تاثیرگذار هستند. باید توجه داشت که فضای باز مدرسه علاوه براینکه مکانی اجتماعی است، مکانی کالبدی هم به شمار می آید. به این معنی که، نه تنها مکانی برای عملکرد اصلی مدرسه، یعنی یادگیری های محیطی و شناختی پدید می آورد بلکه فضایی برای انواع تعاملات اجتماعی، یادگیری های فرهنگی و مهارت آموزی هیجانی از طریق حواس و مشارکت فعالانه را نیز ایجاد می کند که زمینه ساز ایجاد مفهوم هوشمندی هیجانی است.

    کلیدواژگان: هوش، خودشکوفایی و فضا، EI در مدرسه، یادگیری محیطی
  • فاطمه رحمانی، حامد احمدی*، الهام قنبری، سید محمود خراسانی کیاسری صفحات 284-298
    پیشینه و اهداف

    یادگیری الکترونیکی شیوه ای در آموزش است که مجموعه قابلیت های فناوری اطلاعات و ارتباطات را برای تسهیل و بهبود یادگیری بکار می گیرد. مجموعه این امکانات، فرصت هایی را برای یادگیرنده فراهم می آورد تا او بتواند در هر زمان، متناسب با تعهدات شغلی و خانوادگی خود به دوره آموزشی و برنامه درسی دسترسی پیدا کند. امکان دسترسی به ابزارها، امکان انتخاب زمان و مکان آموزش و وجود قالب های مختلف محتوایی در این محیط، یادگیرنده را در موقعیت انتخاب های گوناگون قرار می دهد. در این محیط یادگیرنده با استفاده از ابزارهای مختلف می تواند به صورت هم زمان و غیر هم زمان با همکلاسان، معلم و افراد دیگر ارتباط برقرار کند. اجرا و پیاده سازی برنامه های کیفی و بادوام در یادگیری الکترونیکی نیازمند شناخت الزامات استقرار و توسعه نظام های یادگیری الکترونیکی است. طراحی، راه اندازی و نگهداری محیط های آموزش الکترونیکی به دانش و مهارت های گوناگونی در زمینه های فنی، تربیتی و مدیریتی نیازمند است. هدف از این پژوهش امکان سنجش و رتبه بندی عوامل موثر بر توسعه یادگیری الکترونیکی در آموزش عالی است

    روش ها

    در تحقیق حاضر براساس تحقیقات پیشین و نظر خبرگان عوامل موثر بر توسعه یادگیری الکترونیکی در آموزش عالی از نظر فاکتورهای سنجش توسعه یادگیری الکترونیکی شامل فاکتورهای انسانی، فنی، اجتماعی،سازمانی شناسایی شدند. برای آزمون و تایید فرضیه های تحقیق از روش های آماری و  برای رتبه بندی شاخص ها، از رتبه بندی AHPفازی استفاده شده است. به این منظور دو پرسشنامه تنظیم گردید؛ پرسشنامه شماره یک به منظور صحت فرضیه های تحقیق و پرسشنامه دوم که پرسشنامه زوجیست برای رتبه بندی شاخص ها می باشد. جامعه آماری تحقیق شامل دانشجویان و اساتید دانشگاه واحد الکترونیکی دانشگاه آزاد در سال تحصیلی 96-95 می باشد. حجم نمونه آماری مطابق فرمول کوکران، معادل384 نفر در نظر گرفته شد که با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. پرسشنامه ها بین 384 نفر توزیع گردید که از این تعداد 84 عدد از هر پرسشنامه به دلایل مختلف از جمله پاسخگویی اشتباه به سوالات و نبودن زمان کافی حذف و تعداد 300 عدد از هر پرسشنامه مورد قبول واقع شد.

    یافته ها

     فهرستی از 8 شاخص (ویژگی دانشجو، ویژگی مربی، کیفیت محتوا، مدیریت ساختار، فرآیند آموزش، زیرساخت نرم افزار، زیرساخت سخت افزار، تصویر دانشگاه)  براساس فاکتورهای فنی، انسانی، اجتماعی، سازمانی برای ارزیابی اثربخشی یادگیری الکترونیکی استخراج و بر اساس آن مقیاسی معتبر ساخته شد. نتایج نشان داد که مقیاس معرفی شده، ابزاری روا و پایا برای ارزیابی اثربخشی یادگیری الکترونیکی است.

    نتیجه گیری

      نتایج نشان می دهند که ویژگی های دانشجو اهمیت بیشتری داشته و زیرساخت نرم افزار به عنوان دومین عامل تاثیرگذار در این جهت ارزیابی شده است. همچنین ویژگی های مربی، کیفیت محتوا، مدیریت ساختار، زیرساخت سخت افزار، فرآیند آموزش و تصویر دانشگاه به ترتیب رتبه های سوم تا هشتم را بدست آوردند.

    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، آموزش عالی، تصمیم گیری چند معیاره فازی، AHP فازی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد الکترونیکی
  • سیما رضایی آشتیانی، جمال الدین مهدی نژاد* صفحات 299-314
    پیشینه و اهداف

    آموزش معماری از موضوعات مهم در جریان رشد معماری است. یکی از ارکان مهم آموزش، ارزیابی است. ارزیابی پروژه ها، رایج ترین روش بازخورد در معماری است. در این دهه، دانشگاه ها و مدارس به طور فزاینده ای متعهد به ارزیابی و رتبه دهی موثر برای دانشجویان هستند، به طوری که ارزیابی و نمره دهی باعث ارتقاء یادگیری دانشجویان شود نه اینکه فقط، نمره ای به آنها داده باشند. اهمیت بررسی این موضوع در این است که به حتم روش های ارزیابی در مورد سیستم های آموزشی معماری که مبتنی بر طراحی و آتلیه است مثل معماری، نسبت به سایر رشته ها، نیاز بیشتری به تحقیق و بررسی دارد. در رشته طراحی معماری، مانند رشته های دیگر نمی توان از دانشجویان امتحان کتبی، تشریحی یا تستی گرفت و تبدیل کردن کاری که دانشجویان معماری ارایه می دهند به یک نمره، در مقایسه با بقیه رشته ها بسیار دشوارتر است. در تحقیقاتی که در مورد ارزیابی انجام شده، توجه کمی به احساس و دریافت دانشجویان از فرایند ارزیابی شده است، در حالیکه به عنوان یکی از بزرگترین نارضایتی های دانشجویان شناخته شده است. هدف از این تحقیق، درک نظرات دانشجویان از روش های رایج ارزیابی است تا ضمن بررسی روش های سنجش توان طراحی دانشجویان، ارزیابی طرح و فرآیند، به شیوه ای جهت قضاوت پروژه های معماری در جهت ارتقای کیفیت داوری و آموزش در این رشته بپردازد و الگویی را در خصوص روش صحیح سنجش و داوری مبتنی بر اهداف و فرآیند طراحی، با اتکای بر معیارهایی که بر اساس اهداف آموزشی است، ارایه دهد.

    روش ها

    . نمونه های این تحقیق، 40 نفر از دانشجویان مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد دانشکده معماری دانشگاه سوره، به روش نمونه گیری خوشه ای، به صورت گروه های تمرکز است و از متخصصین برای وزن دهی به معیارها، به روش AHP استفاده شده است.

    یافته ها

    پنج معیار اصلی برای ارزیابی ارایه شد: از بین آنها توضیح انتقادی با وزن 38% از اهمیت بیشتری برخوردار است، بعد از آن توسعه ایده منتخب با 21%، کانسپت و راه حل طراحی، با 17% و 14% و در نهایت طرح نهایی با 10% کمترین اهمیت را از بین پنج معیار به خود اختصاص می دهد.

    نتیجه گیری

    در راستای ارزیابی طراحی معماری بر اساس بررسی نظر دانشجویان و بررسی روش های گذشته ارزیابی، الگویی پیشنهاد شد. الگوی پیشنهادی هر چهار نقش ارزیابی- بازخورنده، ایجادکننده انگیزش، هدایت کننده، ارتباطی ارزیابی- را به درستی ایفا می کند. با این الگو به دانشجویان بر اساس کیفیت کارشان نمره داده می شود و هیچ ارتباطی با کارایی دانشجویان دیگر ندارد و بنابراین هیچ مقایسه ای بین دانشجویان وجود ندارد. در عین حال، به دلیل اینکه یک عدد ارایه می شود، در آخر، جایگاه دانشجو در بین دانشجوهای دیگر تعیین می شود، در حالیکه کار هر شخص با خودش مقایسه شده است. در این الگو معیارها بر اساس اهداف دوره تعریف و الویت بندی شده اند. الگوی ارایه شده می تواند راهبردهایی را برای کنشگران آموزش معماری، اعم از مدرس و دانشجو در امر ارتقا یادگیری ارایه دهد.

    کلیدواژگان: آموزش معماری، ارزیابی، فرآیند طراحی، آتلیه طراحی معماری، دانشجو
  • جلال الدین نصیری*، امیر محمود میر، سمیه فتاحی صفحات 316-326
    پیشینه و اهداف

    دسترسی به اینترنت و کامپیوتر فرصت هایی را برای آموزش الکترونیکی ایجاد کرده اند. دسترسی راحت تر به منابع و آزادی عمل کاربران از مزایای آموزش الکترونیکی است. با این حال آموزش الکترونیکی جذابیت و پویایی آموزش های سنتی یا چهره به چهره را ندارد و در این سیستم ها وضعیت کاربر مانند نرخ یادگیری و وضعیت انگیزشی آن ها در نظر گرفته نمی شود. از این رو، توسعه دهندگان سیستم های آموزش الکترونیکی می توانند با در نظر گرفتن سبک یادگیری و طراحی رابط های کاربری تعاملی به حل کردن مشکلات مذکور در این سیستم ها کمک نمایند. همچنین تشخیص خودکار سبک یادگیری نه تنها جذابیت آموزش الکترونیکی را افزایش می دهد، بلکه موجب افزایش کارایی و انگیزه یادگیرندگان در محیط های الکترونیکی نیز می شود.مطالعات روانشناسی نشان می دهد که افراد در تصمیم گیری، حل مسئله و یادگیری با یکدیگر متفاوت هستند. سبک یادگیری باعث می شود که افراد به گونه متفاوتی یک مطلب را درک کنند.  برای مثال افرادی که حافظه بصری خوبی دارند، ارایه مباحث به صورت بصری را نسبت به صورت شفاهی ترجیج می دهند. لحاظ کردن یک شیوه مناسب آموزش باعث بهبود عملکرد یادگیرنده در محیط آموزشی می شود. عدم توجه به سبک یادگیری دانشجویان باعث کاهش انگیزه و علاقه ی آن ها به مطالعه و شرکت در دوره های آموزشی می شود.موفقیت تحصیلی دانشجویان از اهداف مهم در محیط های آموزشی است. یکی از عوامل مهم در تحقق این هدف، توجه به سبک یادگیری دانشجویان است. آگاهی از سبک یادگیری دانشجویان به طراحی یک روش مناسب آموزش کمک می کند. لحاظ کردن یک شیوه مناسب آموزش باعث بهبود عملکرد دانشجویان در محیط آموزشی می شود. در این مقاله، هدف ساخت یک مدل برای تشخیص خودکار سبک های یادگیری است.

    روش ها

    بدین منظور از یک محیط آموزش الکترونیکی متشکل از 202 دانشجو رشته مهندسی برق و کامپیوتر، دو مجموعه داده برای ایجاد مدل جمع آوری شده است. ویژگی های رفتاری از نحوه تعامل دانشجویان با سامانه آموزش الکترونیکی استخراج شده و سپس سبک های یادگیری با روش ماشین بردار پشتیبان دو قلو دسته بندی می شوند. ماشین بردار پشتیبان دو قلو گونه جدیدی از دسته بند های مبتنی بر مرز مانند SVM است که هدف آن بدست آوردن حاشیه ناموازی است. این دسته بند به دادگان نامتوزان حساس نمی باشد و سرعت آموزش آن بسیار سریع است.

    یافته ها

    در این پژوهش، ضمن تاکید بر افزایش جذابیت آموزش الکترونیکی، مسئله تشخیص خودکار سبک یادگیری دانشجویان بررسی شده است و مدل MBTI برای تعیین سبک های یادگیری استفاده شده است. دو مجموعه داده از تعامل 202 دانشجو مهندسی برق و کامپیوتر با سامانه آموزش الکترونیکی مودل جمع آوری شده است. مجموعه داده جمع آوری شده بسیار نامتوزان است که تاثیر منفی روی دقت دسته بند ها دارد. با در نظر گرفتن این نکته، ماشین بردار پشتیبان دو قلو کمترین مربعات به عنوان دسته بند استفاده شده است. ویژگی بارز این دسته بند حساسیت کم به توازن داده ها و سرعت بسیار زیاد است. نتایج نشان می دهد که روش پیشنهادی با وجود نامتوزان بودن داده ها، در دسته بندی سبک یادگیری دانشجویان بسیار خوب عمل کرده است و با دقت 95 درصد سبک های یادگیری را تشخیص می دهد.

    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، سبک یادگیری، ماشین بردار پشتیبان، MBTI، دسته بندی
  • غلامعلی احمدی*، هاله شیخ الاسلامی، علیرضا عصاره، ابراهیم ریحانی صفحات 327-339
    پیشینه و اهداف

    نقش ریاضی در عرصه های مختلف علوم و فناوری و سودمندی آن در بهبود زندگی بشر، آنچنان موثر و بی بدیل بوده که مادر علوم نام گرفته است. ازاین رو توسعه و بهبود برنامه های درسی ریاضی همواره در دستور کار برنامه ریزان قرار داشته است. به گونه ای که این برنامه ها بتوانند بیش از پیش، زمینه ی رشد فرآیندی و مهارتی و نگرشی فراگیران را در ریاضی فراهم آورده، موجب رشد و بالندگی قوه درک و استدلال منطقی آنان گردد. از این جهت دستیابی به اهداف آموزش ریاضی باید به روش های مختلف پایش شود. آزمون های بین المللی نیزکه به همین منظور انجام می شوند، برای اندازه گیری سواد ریاضی دانش آموزان کشورهای شرکت کننده طراحی و اجرا می گردند و نشان دهنده ی حساسیت نظام های آموزشی نسبت به وضعیت عملکرد ریاضی دانش آموزان هستند.  این مقاله به ارزشیابی برنامه درسی ریاضی دهم انسانی از دیدگاه دبیران این درس در شهر تهران می پردازد. این پژوهش بر اساس عناصر ده گانه برنامه درسی اکر و با تاکید بر رویکرد زمینه محور انجام شده است.

    روش ها

    روش پژوهش توصیفی و از نوع پیمایش است. ابزار پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته بوده و روایی آن با روش اعتبار محتوا مورد تایید قرار گرفته است. برای سنجش پایایی پرسشنامه از آلفای کرونباخ استفاده شد که در این پژوهش برابر 0/910 بوده است. جامعه آماری این پژوهش دبیران ریاضی دهم انسانی دبیرستان های شهر تهران که درسال تحصیلی 95 -96 مشغول به تدریس بوده اند، می باشد. برای تعیین نمونه از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای استفاده شد. برای پاسخگویی به سوالات پژوهش از آزمون t تک نمونه ای استفاده شد. یافته ها: تفسیر نتایج یافته های پژوهش نشان می دهد که پاسخ به شش پرسش پژوهشی از دیدگاه دبیران منفی بوده است. یعنی در برنامه درسی ریاضیات دهم انسانی به عناصر برنامه درسی ریاضیات زمینه محور توجه نشده است.

    نتیجه گیری

    پژوهش های ارزشیابی زمینه ساز ورود به عرصه تغییر و تحول برنامه های درسی محسوب می شوند. تغییر برنامه های درسی ریاضی به سمت وسوی رویکرد زمینه محور و پیوند ریاضیات مدرسه ای به زندگی روزمره  و تجربیات دانش آموزان می تواند مفید بودن ریاضی را برای آنها عیان نماید. بدین وسیله علاقه و انگیزه یادگیری در فراگیران افزایش می یابد. بنابراین لازم و ضروری است که پژوهش های دیگری در بعد نظری برای تدوین مبانی نظری این رویکرد مطابق با فرهنگ کشور انجام پذیرد تا بتوان با استفاده از این مبانی اصول مستخرج شده را در طراحی برنامه درسی ریاضیات زمینه محور به کار گرفت. همچنین در بعد عملی با توجه به نتایج این پژوهش پیشنهاد می شود سازماندهی محتوای کتاب ریاضی دهم انسانی به گونه ای تغییر کند که مباحث کتاب با یک مسئله از زندگی روزمره دانش آموزان آغاز شود تا در طی حل این مسایل دانش آموزان مفاهیم ریاضی را خود بازآفرینی کنند. تغییر سازماندهی محتوا مستلزم در نظر گرفتن زمان مناسب

    کلیدواژگان: ارزشیابی، برنامه درسی، ریاضی دهم رشته انسانی، ریاضیات، رویکرد زمینه محور
  • رضا شریفی، قاسمعلی بازآیی*، حسن اسدزاده صفحات 340-350
    پیشینه و اهداف

    حمل نقل ریلی با توجه به مزایای ویژه و سازگاری با محیط زیست، از زیرساخت های مهم توسعه کشور محسوب می شود. در بندهای 24 و 25 امور اقتصادی سیاست های کلی برنامه ی ششم توسعه بر اولویت صنعت حمل ونقل ریلی تاکید شده و در بندهای 34 و 38 امور فناوری اطلاعات و ارتباطاتاین برنامه به توسعه زیرساخت ارتباطی و هوشمند سازی سامانه ها اشاره دارد. نقش آموزش در راستای تحقق این برنامه ها بسیار پراهمیت است و بررسی، طراحی مدل و پیاده سازی سامانه هوشمند یادگیری همچون اهرمی به توسعه یادگیری در حمل ونقل ریلی شتاب خواهد داد. رسیدن به اهداف سازمان بستگی به توانایی کارکنان در انجام وظایف محوله و انطباق با محیط متغیر دارد. اجرای آموزش و بهسازی نیروی انسانی سبب می شود تا افراد بتوانند متناسب با تغییرات سازمانی و محیط به طور موثر فعالیتشان را ادامه داده و بر کارایی خود بیفزایند. سامانه یادگیری همراه تعاملی به عنوان ابزاری برای تحقق نظریه هیتاگوژی قابل طرح و بررسی است. این رویکرد به عنوان زنجیره ای از آندراگوژی مطرح است و نگاه فرآیندی دارد. با توجه به اهمیت ارتقاء ایمنی در بهره برداری راه آهن، تجهیزات متعددی در حوزه های تاسیسات زیربنایی، ناوگان و سیر و حرکت این وظیفه را بر عهده دارند. مسئله ای که راه آهن با آن روبرو است، ضعف در بهره برداری مطمین از این تجهیزات و نگهداری و تعمیرات (نت) نامطلوب ناشی از عدم آموزش اثربخش است که می توان به عنوان یکی از عوامل ایجاد سانحه از آن نام برد.

    روش ها

    جامعه آماری این پژوهش لوکوموتیورانان شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران به تعداد 3000 نفر بودند که از میان آنان 280 نفر به روش خوشه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. ضمن بررسی و مطالعه مدل ها و رویکردهای یادگیری، از طریق به کارگیری ابزارهای آماری، مدلی هوشمند برای حرکت از آموزش به سمت یادگیری همراه، مشارکتی، همه جا حاضر و زمینه آگاه، متناسب با راه آهن کشور و زیرساخت های موجود به وسیله نرم افزار Smart PLS طراحی و پیاده سازی شد. تاثیر استقرار این سامانه بر ایمنی و مولفه کاهش خطرات بالفعل محیط کار، مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد استقرار سامانه هوشمند یادگیری همراه تعاملی از طریق اثرگذاری بر قابلیت اطمینان، قابلیت دسترسی و عملکرد شخصی لوکوموتیوران، بر ایمنی تاثیر گذار است.

    نتیجه گیری

    سامانه یادگیری همراه تعاملی هوشمند به عنوان یک ابزار بالقوه در امر آموزش و توانمندسازی کارکنان قابل طرح و بررسی است. نقش آموزش در راستای تحقق این برنامه ها بسیار پر اهمیت است و بررسی، طراحی مدل و پیاده سازی این سامانه همچون اهرمی به توسعه یادگیری حمل ونقل ریلی شتاب خواهد داد. امروزه مسایلی از قبیل قابلیت اطمینان، قابلیت نگهداری و در دسترس بودن به عنوان یکی از مهم ترین اصول مدیریت زیرساخت ها مورد توجه است و هدف اصلی آن ارایه خدمات در زمان مطلوب و با کیفیت مناسب با رویکردی رقابتی است؛ به طوری که یک سازمان تنها در صورتی می تواند خود را با شرایط گسترده بازار خدمات سازگار کند که از یک ساختار در دسترس و قابل اعتماد برخوردار باشد. در این راستا ایمنی به عنوان یک مزیت رقابتی صنعت حمل و نقل ریلی مطرح  و به دنبال کاهش خطرات بالفعل محیط کار است. به طور کلی نتایج پژوهش نشان داد که استقرار سامانه هوشمند یادگیری همراه تعاملی از طریق اثرگذاری بر قابلیت اطمینان، قابلیت دسترسی و عملکرد شخصی لوکوموتیوران، بر ارتقاء ایمنی تاثیر گذار است.

    کلیدواژگان: یادگیری، همراه، تعاملی، ایمنی، راه آهن
  • رحیمه منصوری گرگر*، علی حسینی خواه، مینو عالمی، زهرا نیکنام صفحات 351-369
    پیشینه و اهداف

    همزمان با تغییرات گسترده در اجتماع، استفاده از فناوری نیز گسترش یافته است. برای آماده سازی و مقابله موثر دانش آموزان با تحولات قرن حاضر، نیازمند طراحی و تدوین برنامه های درسی ویژه هستیم. رباتیک تربیتی، فناوری آموزشی پیشرفته ای است که مستلزم توجه ویژه است. در دهه گذشته، رباتیک تربیتی به مثابه یک ابزار ارزشمند در راستای شکوفاسازی و پرورش مهارت های شناختی/ اجتماعی دانش آموزان و در پشتیبانی از یادگیری موضوعات علوم، ریاضیات، زبان و فناوری توجه و علاقه پژوهشگران و معلمان را جلب کرده است. دلایل مهم متعددی برای در معرض قرار دادن دانش آموزان خردسال با رباتیک وجود دارد. چون دنیای ما به طور فزاینده ای فناورانه می شود، بنابراین دانش آموزان نیاز به تجارب سال های اولیه دارند تا آن ها در مورد فناوری احساس راحتی نموده و در مورد آن آگاه شوند. علاوه بر این، گنجاندن رباتیک در برنامه درسی مدارس به آماده شدن دانش آموزان برای ورود به بازار کار به منزله سواد فناورانه کمک خواهد کرد. رباتیک به علت ماهیت میان رشته ای که نیاز به تخصص در طیف وسیعی از حوزه ها از ریاضیات تا زیبایی شناسی دارد، یک رویکرد جذاب به تربیت فناوری محسوب می شود. این امر می تواند موجب جلب علاقه و درگیر ساختن دانش آموزانی شود که در دروس سنتی موفقیت کسب نکردند. هدف این نوشتار، تبیین جهت گیری فلسفی و مبانی رباتیک تربیتی در دوره ابتدایی است تا سیاست گذاران، مهندسان و برنامه ریزان بر اساس آن، الگوهای درسی را برای اجرا تدوین کنند.

    روش ها 

    در این پژوهش، رباتیک تربیتی با استفاده از روش سنتزپژوهی مورد تحلیل و ترکیب قرار گرفت. اسناد و پژوهش های معتبر چهار دهه اخیر با استفاده از فن نمونه گیری هدفمند از نوع ملاک محور انتخاب شده و مورد واکاوی و دسته بندی قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های سنتز حاکی از آن است که رباتیک در مدارس به دو صورت عمل می کند: الف) به منزله یک موضوع درسی مستقل؛ ب) یا به منزله یک توانمندساز آموزشی که در خدمت سایر موضوعات درسی است. توجیه منطقی رباتیک تربیتی، مبتنی بر نظریات سازنده گرایی شامل مبانی سه گانه معرفت شناختی (معرفت شخصی و چندرشته ای)، روان شناختی (توجه به انگیزش، خلاقیت و...) و جامعه شناختی (تعامل، آینده نگری و...) است.

    نتیجه گیری

    یک برنامه ریز برای طراحی برنامه درسی ابتدا لازم است به ماهیت موضوع یا دانش موردنظر توجه نموده سپس بر اساس جهت گیری های برنامه درسی نسبت به تدوین برنامه اقدام نماید. چون موضوع، تربیت رباتیک در دوره ابتدایی است؛ لذا برنامه ریز به ماهیت آن بایستی توجه کند. یافته های این سنتز نشان داد که رباتیک می تواند در مدارس در تمام سطوح به عنوان یک موضوع درسی مستقل و یا به عنوان یک توانمندساز آموزشی در خدمت سایر موضوعات درسی عمل کند. پس لازم است میان مفاهیم تربیت رباتیک و رباتیک تربیتی تفاوت قایل شد. در تربیت رباتیک موضوع تربیت ربات است؛ درصورتی که در رباتیک تربیتی، ربات به عنوان روش، ابزار یا فنی در نظر گرفته می شود که از آن برای تدریس سایر موضوعات استفاده می شود.

    کلیدواژگان: رباتیک تربیتی، دوره ابتدایی، برنامه درسی، منطق برنامه، سازنده گرایی
  • شهرام رنج دوست* صفحات 370-378
    پیشینه و اهداف

    استرس امتحان یکی از استرس های موقعیتی است که با عملکرد و پیشرفت تحصیلی میلیون ها دانش آموز و دانشجو در مراکز آموزشی رابطه تنگاتنگ دارد. افراد دارای استرس امتحان بالا بر خلاف افراد دارای استرس امتحان پایین که اغلب به متغیرهای مرتبط با تکلیف توجه دارند به متغیرهای مرتبط با خود توجه می کنند. به بیان دیگر، افراد دارای استرس امتحان در طی امتحان نگران و دلواپس هستند. افراد دارای اضطراب و استرس امتحان بالا در مقایسه با افراد دارای اضطراب و استرس امتحان پایین حواس پرتی بیشتری دارند و از خودشان ناراضی ترند. این افراد وقتی که در یک موقعیت ارزیابی قرار می گیرند، از خود پاسخ های منفی و خود مدارانه ای نشان می دهند که موجب می شود گذشت زمان آهسته تر به نظر آید و در انجام تکلیف در دست اقدام اختلال بوجود می آید. استرس امتحان مرکب از سه مولفه مهم نگرانی، هیجان پذیری و واکنش جسمانی است. اثرات منفی استرس امتحان بر پیشرفت تحصیلی در تحقیقات زیادی تایید شده است.علت عمده افت عملکرد این است که افراد دارای استرس امتحان نمی توانند به بخش های مرتبط با تکلیف توجه کنند و افکار نامربوطی به ذهنشان خطور می کند که مانع از پیشرفت آن ها می شود. عوامل زیادی می توانند استرس امتحانات را در بین دانشجویان پیام نور کاهش دهند؛ یکی از مهم ترین این عوامل نقش برگزاری آزمون های مجازی می باشد. آموزش مجازی یا آموزش الکترونیکی شیوه جدید یادگیری از راه دور، و مبتنی بر شبکه اینترنت- اینترانت می باشد. در این شیوه ی آموزش، منابع مورد نیاز از طریق شبکه اینترنت دراختیار دانشجویان قرار گرفته و دانشجویان می توانند در هر زمان و درهرمکان, از منابع آموزشی جهت یادگیری استفاده کنند. در این روش از ابزارهایی مانند قالب های تعاملی، شبیه سازی، کلاس آنلاین، تمرین ها، آزمون های مجازی، فیلم، تصویر و صوت، بر اساس استانداردهای رایج آموزشی، امکان آموزش مخاطبان را فراهم می سازد. این پژوهش باهدف بررسی نقش آزمون های مجازی در کاهش استرس از دیدگاه استادان و دانشجویان دانشگاه پیام نور مرند درسال تحصیلی1395-1396انجام گرفته است.  

    روش ها

    این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی- پیمایشی و از نظر روش جمع آوری داده ها از نوع میدانی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل اساتید و دانشجویان دانشگاه پیام نور مرند به تعداد1896می باشد (تعداد جامعه آماری دانشجویان1740 و اساتید156 نفر). تعداد نمونه آماری دانشجویان بر اساس جدول مورگان293  نفرو تعداد نمونه آماری اساتید27 نفر است. روش نمونه گیری برای هر دو گروه روش نمونه گیری طبقه ای نسبی است. ابزار اندازه گیری در پژوهش حاضر، دو پرسشنامه است. پرسشنامه اول، پرسشنامه استاندارد آموزش مجازی و پرسشنامه دوم محقق ساخته می باشد. روایی پرسشنامه ها حاضر توسط اساتید متخصص مورد تایید قرار گرفته است. در بررسی پایایی این آزمون، میزان همسانی درونی با استفاده از روش آلفای کرونباخ محاسبه گردیده که برای پرسشنامه استاندارد آموزش مجازی 91.0 و برای پرسشنامه محقق ساخته 0.87 می باشد. برای تحلیل داده ها در سطح آمار توصیفی از نمودار، درصد و فراوانی و در سطح آمار استنباطی از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده شده است.

    یافته ها

    از این مطالعه نتایج زیر حاصل شده است: برگزاری آزمون های مجازی در کاهش نگرانی نقش دارد؛ برگزاری آزمون های مجازی در کاهش هیجان پذیری نقش دارد؛ برگزاری آزمون های مجازی در کاهش انجام واکنش های جسمانی نقش دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج بدست آمده نشان داد آزمون های مجازی در کاهش نگرانی، کاهش هیجان پذیری و کاهش واکنش های جسمانی نقش دارد بنابراین برای کاهش میزان استرس در دانشجویان و به بوجود آوردن شرایط لازم برای کاهش استرس توصیه می شود زیر ساخت های آزمون های مجازی جهت کاهش استرس در دانشگاه ها توسعه و نهادینه شود.

    کلیدواژگان: آزمونهای مجازی، استرس نگرانی، هیجان پذیری، واکنش های جسمانی
  • یزدان موحدی* صفحات 379-385
    پیشینه و اهداف

    خلاقیت، یکی از ویژگی های عالی تفکر انسانی می باشد. یکی از راهکارهای پشتیبانی خلاق در آموزش و پرورش شناختی و افزایش خلاقیت، طراحی فضای آموزشی است. فضای آموزشی که با هدف تقویت خلاقیت طراحی می گردد می بایست فراتر از ایجاد کلاسی برای ارایه برنامه درسی، برای دانش آموزان امکان یادگیری از طریق قرار گرفتن در موقعیت را نیز ایجاد کند. بر این مبنا، فضای آموزشی طراحی شده بر اساس آموزش شناختی باید ضمن آشنا کردن دانش آموزان با خلاقیت در حل مسایل باز، آنها را به مکاشفه و جستجو دعوت کرده و به تجربه و دست ورزی با پدیده ها ترغیب نماید. در حیطه آموزش و پرورش شناختی نیز، تقویت خلاقیت دانش آموزان و افزایش توانایی آنها در حل مسایل باز بعنوان یکی از اولویتهای اصلی مورد توجه است. همچنین، خلاقیت و ابتکار عمل برای رشد و ارتقای علمی کشور از اهمیت بسزایی برخوردار است. جامعه ای که بتواند خلاقیت نسل جوان و به خصوص دانش آموزان را فراهم سازد به طور حتم از رشد و شکوفایی علمی بهره مند خواهد شد. سازمان آموزش و پرورش به عنوان متولی این بخش می تواند بستر مناسبی برای رشد فکری دانش آموزان ایجاد کند. پژوهش حاضر با هدف تاثیر طراحی بهینه فضای آموزشی بر ارتقای خلاقیت انجام شد.

    روش ها

    مطالعه حاضر از نوع طرح های تحلیلی توصیفی بود که به روش رگرسیون یا پیش بین انجام شد. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه دانش آموزان مقطع دبیرستان شهر تبریز در سالتحصیلی 97-1396 بودند. تعداد 370 نفر از آنها به عنوان نمونه انتخاب شد و پرسشنامه طراحی بهینه فضای آموزشی و خلاقیت در بین آنها توزیع شد. داده های جمع آوری شده با نرم افزار  SPSSنسخه 19 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.  روش تحلیل آماری داده های پژوهش ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون بود.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که تنوع در جزییات فضا، استفاده از مصالح طبیعی، تنوع در رنگ پردازی، تنوع در نورپردازی، فضای متنوع و انعطاف پذیرو وجود گل و گیاه با خلاقیت شناختی ارتباط معناداری دارد و این تفاوت در سطح p

    نتیجه گیری

    طراحی فضاهای آموزشی مانند مدارس از آن جهت با ارزش است که به طور میانگین هر فردی، حدود 14 هزار ساعت از زندگی خویش را از دبستان تا دبیرستان در فضای آموزشی می گذراند. این در حالی است که بسیاری از ساختمان های مدارس بنا به علل مختلفی دچار صدمات جدی شده اند و این در تناقض با محیط جذاب برای افزایش خلاقیت است. در این چنین فضاهای آموزشی که فضای کالبدی مدرسه و محیط حاکم بر روح و روان دانش آموزان باعث خستگی، اختلال در تمرکز، بی انظباطی در دانش پژوهان می شود و به همین خاطر تحقق یافتن اهداف مورد نظر در زمینه خلاقیت با مشکلات جدیدی روبرو می شود. تنوع پذیری عناصر طبیعی در ارتقاء خلاقیت کودکان تاثیر به سزایی دارد. برای مثال گیاهان با شکل، رنگ و اندازه گل و برگ های متفاوت در فصل های مختلف به تنوع فضایی کمک شایانی می کند یا همچنین رنگ های متفاوت طیف نور با استفاده از شیشه های رنگی و یا ایجاد حوض آب، آبشار، آکواریوم و فواره برای تنوع در فضای آموزشی بسیار موثر می باشد. بازی با آب، کاشت گیاهان توسط خود فرد و مانند آن علاوه بر اینکه در ارتقاء انگیزش و آزاد سازی هیجانات تاثیر به سزایی دارد و می تواند یک بستر مناسب برای مشارکت دانش آموز در فعالیت های گروهی به شمار بیاید.به متصدیان آموزش و پرورش توصیه می شود برای ارتقای خلاقیت دانش آموزان مولفه های محیطی و کالبد پردازی بیرونی را مد نظر قرار دهند.

    کلیدواژگان: طراحی، آموزش، خلاقیت، شناخت
  • قاسم آذری آرانی، جلال رضایی نور* صفحات 386-400
    پیشینه و اهداف

    جامعه در سطح کلان شامل انواع صنایع و سازمان هاست که هر یک به نوبه خود به سمت دانش بنیان شدن در حرکت هستند زیرا عدم تطابق با تحولات جهانی به منزله فناست. پس باید سازمان ها انعطاف لازم برای تغییر ساختار، اهداف، استراتژی ها و چشم انداز خود داشته باشند. یکی از ابزارهای مورد استفاده برای ایجاد سازمان دانش بنیان، ایجاد فرایند خلق دانش سازمانی برای کسب مزیت رقابتی است. در سطح سازمان دانش کارکنان نقش تعیین کننده داشته و به تبع آن در سطح جامعه دانش افراد و سازمان ها مدنظر خواهد بود. پس لازم است مدیریت دانش و به طور خاص خلق دانش در سطح ملی مورد توجه بیشتری قرار گیرد تا دانش خلق شده به صورت نظام مند در اختیار همه افراد و سازمان ها باشد و کل جامعه از آن منتفع شوند. امروزه کشورها برای توسعه و پیشرفت دانش نیازمند مدیریت منابع دانشی و به طور مشخص خلق دانش و نواوری در حوزه ملی هستند. ادبیات زیادی در حوزه خلق دانش سازمانی وجود دارد و مدل های مختلفی بدین منظور توسعه داده شده است؛ اما موضوع خلق دانش تاکنون در سطح سازمان و در مواردی فراسازمانی و در بین زیرمجموعه های داخلی یک سازمان اتفاق افتاده است و در حوزه خلق دانش در سطح ملی فعالیت های اندکی صورت پذیرفته است. آنچه به عنوان نوآوری این مقاله می توان به آن اشاره کرد این موضوع است که خلق دانش در سطح ملی با چه فرایندهایی تعریف می شود.

    روش ها

    بدین منظور پس از مرور ادبیات و تحلیل شکاف مطالعاتی، با استفاده از روش دلفی و نظرسنجی از خبرگان به شناسایی فرایندهای ممکن در خلق دانش ملی پرداخته شده است. پنل خبرگان شامل 7 تن از اساتید و متخصصان حوزه مدیریت دانش است که به صورت نظری و تجربی با این مفهوم آشنا هستند.

    یافته ها

     نتایج حاصل از تکنیک دلفی نشان می دهد که فرایندهای اجتماعی سازی، بیرونی سازی، ترکیب، فرهنگ سازی، کاربرد و درونی سازی را می توان بعنوان فرایندهای خلق دانش در سطح ملی نام برد. با استفاده از مدلسازی ساختاری تفسیری مشخص شد که فرایندهای اجتماعی سازی، بیرونی سازی و درونی سازی در سطح 1، فرایندهای فرهنگ سازی و ترکیب در سطح دوم و فرایند کاربرد در سطح سوم مدل قرار دارند.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از مدل خلق دانش ملی حاکی از این است که اجتماعی سازی، بیرونی سازی و درونی سازی سنگ بنای الگوی خلق دانش ملی هستند. این بدان معنا است که برای پیاده سازی موفق خلق دانش در سطح ملی، باید پیش از هر چیز روی این موارد سرمایه گذاری کرد. با توجه به نتایج به دست آمده از مدل نهایی ترسیمی با رویکرد مدلسازی ساختاری تفسیری نیز به وضوح مشاهده می شود، که فرایندهای ترکیب و فرهنگ سازی ابعادی مستقل بوده و برنامه ریزی برای ترکیب دانش در میان سازمان های مختلف و نیز برنامه ریزی برای فرهنگ سازی در سطح سازمان ها برای پذیرش و اعمال دانش جدید در سطح سازمان ها مستقل از دیگر فرایندها قابل انجام است. باید این نکته را یادآوری کرد که شناسایی و سطح بندی سازه های فرایند خلق دانش ملی، مبتنی بر مبانی نظری موضوع و دریافت آرا و نظرات خبرگان دانشگاهی و تجربی محدودی به سرانجام رسیده است. از این رو، زمینه تحقیقاتی که می تواند در پژوهش های آینده مورد استفاده قرار گیرد، به کارگیری روش تحلیل عاملی، تحلیل مسیر و رویکرد مدلسازی معادلات ساختاری برای آزمون مدل پژوهش پیش رو است تا اعتبار مدل به دست آمده بررسی شود.

    کلیدواژگان: تکنیک دلفی، خلق دانش سازمانی، خلق دانش ملی، مدلسازی ساختاری تفسیری، مدیریت دانش
  • گودرز علی بخشی*، محمد زینلی، مرتضی بختیاروند صفحات 401-408
    پیشینه و اهداف

    یکی از پیشرفت های جدید در تکنولوژی آموزشی که در حال حاضر به طور گسترده در کلاس های درس استفاده می شود تابلوی هوشمنداست که از آن برای افزایش میزان یادگیری و انگیزه دانش آموزان استفاده می شود. تابلوی هوشمند یک ابزار آموزشی است که باعث می شود تصاویر رایانه با استفاده از ویدیو پروژکتورروی تابلو نمایش داده شوند. سپس معلم می تواند با استفاده از انگشت خود به عنوان موش واره، به طور مستقیم بر صفحه، مواردی را بر تخته دستکاری و کپی کند سخنران می تواند مطالب ارایه شده را ذخیره کند. قابلیت های فنآوری برد هوشمند و نرم افزار همراه آن دانش آموزان را تشویق می کند تا عمیقا در مطالب آموزشی غرق شوند و با انگیزه بالا گام به گام با معلم در راستای فراگیری مطالب درس پیش روند. برخی نقاط قوت و ضعف این فنآوری آموزشی قابل درک است و با انجام پژوهش های بیشتر، می توان به اثربخشی آن  بر پیشرفت های  آموزشی پی برد.  این تحقیق به بررسی تاثیر تابلوهایهوشمند بعنوان یک وسیله مفید آموزش بر یادگیری افعال دو کلمه ای و انگیزه یادگیری زبان آموزان سال چهارم  در شهرستان خرمشهر، ایران پرداخته است.  

    روش ها

    از میان کلاس های سال چهارم دبیرستان یکی از دبیرستان های خرمشهر دو کلاس به صورت تصادفی انتخاب شده است. از هر کلاس 15 نفر که علاقه مند به شرکت در کلاس فوق العاده زبان انگلیسی بودند به صورت هدفمند انتخاب شدند.تعداد کل دانش آموزان 30 نفر بوده است. برای انجام پژوهش از طرح پژوهشی اندازه گیری مکرراستفاده شده است. فراگیران ابتدا پیش آزمون افعال دو کلمه ای و پرسشنامه انگیزه را دریافت نمودند. سپس طی هشت جلسه افعال دو کلمه ای بوسیله تابلو هوشمند آموزش داده شد. سپس پس آزمون ها برگزار گردید. بعد از سه هفته آزمون های پی گیری برگزار شد. داده ها بوسیله آزمون تحلیل واریانس و آزمون تعقیبی بونفری تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که استفاده از برد هوشمند تاثیر مثیت معنادار بر یادگیری مداوم افعال دو کلمه ای و افزایش انگیزه فراگیران دارد.

    نتیجه گیری

    تابلوهای هوشمند بعنوان یک ابزار، دارای  پتانسیل زیاد برای افزایش عملکرد آموزشی معلمان و دست آوردهای آموزشی فراگیران هست و در نهایت موفقیت های دانش آموز را بهبود می بخشد. به هر حال، این ادعا که می توان با استفاده از این فناوری به طور خودکار موفقیت دانش آموز را افزایش داد، ممکن است نادرست باشد. از این رو معلم ها باید در مورد چگونگی استفاده از این ابزار با دقت فکر کنند. با توجه به محدودیت مکانی اجراء پژوهش، تکرار پژوهش های مشابه در دیگر مدارس ممکن است نتایج متفاوت به همراه داشته باشد. بنابراین، نتایج شاید به تمام دانش آموزان دبیرستانی و تمام نواحی دیگر تعمیم داده نشود. مدت زمان اجرای این پژوهش فقط هشت جلسه بوده است که به نظر می رسدزمان محدودی است. بعلاوه،  شرکت کنندگان دانش آموزان سال آخر دبیرستان بودند و دیگر سطوح دبیرستان در نظر گرفته نشده است و فقط از دانش آموزان دختر استفاده شد. در نتیجه انتخاب حجم نمونه بزرگتر از دانش آموزان دختر و پسر می تواند به اعتبار نتایج بیفزاید.

    کلیدواژگان: برد، افعال دو کلمه ای، انگیزه، زبان آموزان ایران
  • مژگان اسمعیل نیا، حسینعلی کوهستانی*، علی معقول صفحات 409-427
    پیشینه و اهداف

    مدیران آموزش عالی به دنبال راه های افزایش تعداد دوره ها و رشته ها هستند. این در حالی است که بودجه دانشگاه ها پیوسته کاهش می یابد، لذا ناچارند دوره های آموزش از راه دور را افزایش دهند تا پاسخگوی نیاز روزافزون یادگیرندگان در دوران محدودیت بودجه و رکودهای اقتصادی باشند. زیرا این نوع آموزش نیاز به کلاس درس نداشته و استاد تمام وقت کمتری را می طلبد. در طول دو دهه گذشته، موضوع کیفیت و تعالی در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی به یکی از موضوعات مهم در حوزه آموزش عالی و علی الخصوص دانشگاه نوپای فرهنگیان تبدیل شده است؛ نظام های ارزشیابی ملی جهت ارزیابی برنامه های تدریس و یادگیری در دانشگاه ها طراحی شده اند و در سطح بین المللی در تحقیقات آموزش عالی مورد توجه قرار گرفته اند و علاقه به بهبود آموزش، به صورت ملی و بین المللی افزایش یافته است. تعداد فزاینده ای از دانشگاه ها در ایران دوره های آموزش مجازی را آغاز کرده اند. دانشگاه فرهنگیان نیز بستر سازی مناسب جهت این آموزش ها را فراهم کرده است ولی تا به حال نتوانسته آموزش صحیح و با کیفیت جامع را نهادینه کند. لذا با توجه به این مساله که رشد کمی آموزش های مجازی در حال پیشرفت بوده، ولی بهبودی درکیفیت آموزش ها صورت نگرفته، پژوهشگر را بر آن داشت تا گامی در جهت پاسخ به این چالش ها و پرکردن شکاف ادبیات تحقیق در این زمینه بردارد. هدف پژوهش حاضر طراحی و اعتبار یابی الگوی بهبود کیفی آموزش های مجازی به روش آمیخته است.

    روش ها

    در بخش کمی 608 نفر دانشجو و استاد به شیوه تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. در بخش کیفی با 18 استاد مصاحبه شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده های کمی از روش های آمار توصیفی و در بخش کیفی از راهبرد مبتنی بر تیوری داده بنیاد استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از کد گذاری باز و محوری استفاده شد. در نهایت 14 مقوله اصلی شامل بهبود کیفی آموزش مجازی دانشگاه فرهنگیان به صورت موجبات علی، راهبردها، شرایط زمینه ای، شرایط مداخله گر و پیامدها بررسی شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که فعالیت یاددهی، یادگیری و کنشگران انسانی تاثیر مثبت و معناداری روی بهبود کیفیت و راهبردهای استقرار دارند؛ همچنین راهبردهای استقرار بر روی بهبود کیفیت تاثیر مثبت و معناداری دارد؛ ویژگی های زمینه ای تاثیر مثبت و معناداری روی راهبردهای استقرار و بهبود کیفیت دارد؛ همچنین راهبردهای استقرار و بهبود کیفیت بر پیامدهای فردی، سازمانی و فراسازمانی تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به موقعیت دانشگاه فرهنگیان در الگوهای حاضر در بخش پیامد ها به توزیع منصفانه علم و نادیده گرفتن منش معلم و اثر مثبت بر جذب اساتید برجسته تاکید شده است و در بخش موجبات علی در بحث مدیریت به تصمیم گیری های متمرکز و در بحث راهبرد ها به تدوین راهبرد اعتماد سازی و فرهنگ سازی آموزش های مجازی و استفاده از تجارب سایر کشور ها و در بخش شرایط مداخله گر استفاده از وب 2و وب 3، دانش قبلی یادگیرندگان و ترکیب آموزش های حضوری و مجازی در دانشگاه فرهنگیان اشاره شده است.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، بهبود کیفیت، دانشگاه فرهنگیان
  • سید احسان بلادی ده بزرگ، محمدهادی کابلی*، علی اکبر حیدری صفحات 428-438
    پیشینه و اهداف

    خلاقیت از ویژگی های اساسی و سازنده انسان به شمار می آید که در رشد و تکامل فرد و تمدن بشری، نقش موثری داشته و زیربنای اختراع ها و دستاوردهای علمی و هنری است.  بخشی از خلاقیت افراد از طریق آموزش هایی که در طول دوران مختلف زندگیشان دریافت می کنند، حاصل می آید. این موضوع به ویژه در حرفه های مرتبط با طراحی به ویژه معماری و طراحی محیط که مسئله خلاقیت در آنها از اهمیت خاصی برخوردار است، نمود بیشتری دارد.  خلاقیت، حلقه ی گمشده ی آموزش ‏های معاصر در رشته معماری است. این موضوع  در دروس عملی  با رویکرد خلق اثری بدیع بیشتر است. با این حال به نظر می رسد که نحوه آموزش در این گونه دروس، می تواند به رشد خلاقیت آنها کمک شایانی کند.

    روش ها

    با این هدف در این پژوهش دو شیوه آموزش معماری مبتنی بر استاد و دانشجو مدل های پایه در نظر گرفته شد. تاثیر آن بر درس درک و بیان محیط در طی ترم، با مقایسه میزان خلاقیت دانشجویان پس از اتمام ترم بررسی شد. بدین منظور تعداد 80 دانشجو ترم اول معماری دانشگاه آزاد تهران غرب به عنوان جامعه آماری انتخاب شده و با استقرار آنها در دو آتلیه (هر آتلیه شامل 40 دانشجو)، با دو شیوه استاد محور و دانشجو محور در طول یک ترم به تدریس درک و بیان محیط برای آنها پرداخته شد. در انتهای ترم با برگذاری آزمون تورنس، به سنجش میزان خلاقیت آنها پرداخته و آزمون های آنوا و F برای سنجش میزان معناداری نتایج بهره گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج حاکی از آن بود که بین دو شیوه ی «استاد محور» و «دانشجو محور»، شیوه‏ی دانشجو محور در ارتقاء سطح خلاقیت دانشجویان درس درک و بیان محیط موفق تر بود.

    نتیجه گیری

    طبق پژوهش انجام گرفته در این مقاله، در شیوه آموزشی بر پایه دانشجو محور، از آنجایی که کلاس درس به این شیوه بر طبق مشارکت فعال دانشجویان استوار است، استاد از گروهی به گروه دیگر سر می زند و با انجام بحث و گفتگو کلاس را مدیریت می کند و به دانشجویان فرصت می دهد مسئولیت بیشتری در مورد یادگیری خود به عهده بگیرند. در موارد دیگر، به بچه ‏‏ها فرصت می دهد تا سبک تدریس را معین کنند و با فعالیت خود کلاس را جهت دهند. سیمای کلاس در طول ترم تغییر می کند و بچه ‏‏ها چیز‏‏هایی می سازند و از دیگران می خواهند تا در تکمیل آن با آنان همکاری کنند. بدین ترتیب وظایف دستورالعملی نیست، بلکه ایجاد می شود. شیوه ‏‏های ارزشیابی نیز در اینگونه کلاس‏‏ها مختلف است. در این کلاس ‏‏ها به ارزشیابی مستمر توجه خاص می شود از آنجا که در کلاس درس دانش آموزان با هم مقایسه نمی شوند، بلکه هر دانش آموز با خودش مقایسه می شود، نمی توان از شکل‏‏های سنتی ارزشیابی استفاده کرد. از این رو ارزشیابی با رویکرد حل مسیله، تهیه چک لیست مهارت‏‏ها و نگرش‏‏‏ها، ارزشیابی با توجه به پرونده ی عملکردی دانشجویان و ارزشیابی با تکیه بر بیان شفاهی و... راه‏‏‏های مختلف ارزشیابی مستمر تکوینی و پایانی است. در این شیوه تدریس دانشجو آزادانه تصویرذهنی خود را بیان می کند و خود به جستجو می پردازد تا اینکه به کشف و درک درستی برسد.

    کلیدواژگان: خلاقیت، درس درک و بیان محیط، استاد محور، دانشجو محور، آموزش مهندسی معماری
  • فهیمه رضایی، راحیل حسینی*، مهدی مزینانی صفحات 439-448
    پیشینه و اهداف

    ناتوانی در یادگیری یک اختلال عصبی است. به عبارت ساده، ناتوانی یادگیری از درک نادرست مغز یک فرد نتیجه می شود. کودکان با ناتوانی یادگیری دقیق تر و هوشمند تر از همسالان خود هستند، اما آنها ممکن است مشکل خواندن، نوشتن، تلفظ، تمرکز، استدلال، یادآوری و یا سازماندهی اطلاعات داشته باشند. در این بین خواندن اساسی ترین و ضروری ترین وسیله آموزش است. زیرا فرد با کسب مهارت در آن قادر خواهد بود تا در امور زندگی معلومات لازم را کسب کند. گسترش و پیشرفت علوم در قرن حاضر چنان سریع انجام شده است که خواندن از جمله وسایل مهم فهمیدن در دنیای کنونی است فرد می تواند نتیجه تحقیقات و مطالعات دیگران را در مدت زمان کوتاهی فرا گیرد، که در این بین خوب خواندن از عوامل مهم پیشرفت است. خواندن فرآیندی پیچیده است که اجزای بسیار متفاوتی را در بر می گیرد. یکی از شایع ترین مشکلات در دانش آموزان اختلال خواندن است. در میان مهارت هایی که یک دانش آموز در مدرسه فرا می گیرد فرآیند خواندن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این بین دانش آموزانی در مقاطع بالاتر تحصیلی وجود دارند که پیشرفت خواندن آنها در مقایسه با سن تقویمی به طور قابل ملاحظه ای پایین تر از سطح استاندارد است. این پژوهش یک مدل هایبریدی فازی-ژنتیکی جهت مدیریت عدم قطعیت جهت تشخیص اختلال خواندن ارایه می نماید.

    روش ها

    بدین منظور از مدل های طبقه بندی در فرآیند تشخیص اختلال استفاده شده است. در سیستم فازی، دانش مورد نیاز جهت طراحی سیستم از گروهی از افراد خبره شامل معلمان و متخصصان استخراج می شود. سیستم فازی پیشنهادی با قابلیت مدیریت عدم قطعیت در دانش، از مدل یادگیری تکاملی الگوریتم ژنتیک استفاده می کند. جامعه آماری، شامل 260 دانش آموزان دختر دبیرستان دوره اول متوسطه مدرسه غیردولتی معرفت واقع در استان البرز در سال تحصیلی 95-94 است. به منظور ارزیابی کارایی سیستم از تحلیل منحنی ROC استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد که کارایی مدل طبقه بندی فازی بعد از یادگیری قوانین توسط الگوریتم ژنتیک به %98.51 افزایش یافته است. سیستم طبقه بندی فازی پیشنهادی قادر به تشخیص صحیح اختلال خواندن با درجه اطمینان بالا است و جهت مدیریت نایقینی در تشخیص اختلال خواندن و بهبود وضعیت تحصیلی دانش آموزان می تواند موثر واقع شود.

    نتیجه گیری

     نتایج حاصل از این الگوریتم در مقایسه با چند روش دیگر نشان می دهد که روش ترکیبی فازی-ژنتیک دارای عملکرد بهتری در مقایسه با روش های دیگر است. نتایج حاصل از منحنی مشخصه عملکرد نیز این موضوع را اثبات می کند و مقایسه کارایی سیستم و تحلیل آن با استفاده از ROC نشان می دهد که سیستم طبقه بندی فازی قادر به تشخیص صحیح اختلال خواندن با درجه اطمینان بالا است. در آینده می توان به تنظیم پارامترهای توابع عضویت پرداخت و هم چنین از سایر الگوریتم های فراابتکاری برای بهبود روش استفاده نمود. شیوع اختلالات یادگیری به ویژه خواندن در دانش آموزان نشان دهنده ی ضرورت به کار گیری راهکارهایی برای کاهش این اختلال برای پیشگیری از آسیب شناسی تحصیلی دانش آموزان است. از دیگر محدودیت های این پژوهش میسر نبودن بررسی رابطه اختلال خواندن با متغیرهای مهم مانند سطح تحصیلات والدین، وضعیت اجتماعی-اقتصادی است که پیشنهاد می شود این محدودیت ها در بررسی های آینده مورد توجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: اختلال خواندن، طبقه بندی، مدل فازی، الگوریتم ژنتیک، مدیریت عدم قطعیت
  • خیرالله سربلند* صفحات 451-461
    پیشینه و اهداف

    اجرای آموزش و بهسازی نیروی انسانی سبب می شود افراد بتوانند متناسب با تغییرات سازمانی و محیطی، به طور موثر فعالیت هایشان را ادامه داده، بر کار آیی خود بیفزایند. امروزه درنتیجه افزایش درجه پیچیدگی ها و توسعه روزافزون تخصص ها در قرن اخیر و با توجه به اینکه آموزش های سنتی به سبب هزینه بر، زمان بر و تجویزی بودن، کم کردن خلاقیت و تمرکز غلط بر آموزش به جای نتایج کسب وکار، موردانتقاد قرارگرفته اند. این نوع آموزش ها برای رفع نیازهای کارکنان و اداره امور پیچیده در سازمان ها کافی نیست. در این راستا، سازمان ها به بهره گیری از شیوه ها و نظام یادگیری و آموزش الکترونیکی اقدام کردند تا بتوانند همگام با توسعه فناوری، کارمندان خود را ازنظر دانش و مهارت موردنیاز کارشان به روز و فعال نگه دارند. هدف پژوهش حاضر ارایه مدل یادگیری الکترونیک بر رضایت مندی اساتید از یادگیری در واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی استان اردبیل است.

    روش ها

    تحقیق حاضر در دو مرحله پیمایشی و دلفی انجام شد. جامعه آماری تحقیق را در مرحله اول، اساتید حق التدریس و اعضای هییت علمی و در مرحله دوم، اعضای هییت علمی رشته مدیریت واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی استان اردبیل تشکیل می دادند تعداد نمونه در مرحله اول  136 نفر و در مرحله دوم 20 نفر بودند. روش نمونه گیری در مرحله اول، تصادفی طبقه ای و در مرحله دوم، مبتنی بر هدف بود. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته یادگیری الکترونیکی بود. تجزیه وتحلیل داده ها از روش مدل اندازه گیری ساختاری (تحلیل عاملی تاییدی) و برای تعیین یادگیری الکترونیکی از روش سه دوره ای دلفی استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های تحقیق شامل 77 متغیر آشکار و 8 مفهوم اساسی (زیرساخت های فناوری اطلاعات، کیفیت سیستم آموزشی، خود یادگیری، حمایت از یادگیرندگان، شناسایی و ثبت نیازهای آموزشی، مدیریت ارزش ها، مواد آموزشی، آموزش مبتنی بر جامعه) بود در مرحله اول، برازش مدل تایید شد و نشان داد که سازه ها در سطح رضایت بخش روایی قرار دارند. در مرحله دوم؛ کیفیت سیستم آموزشی، زیرساخت های فناوری اطلاعات، خود یادگیری و حمایت از یادگیرندگان، به عنوان ابعاد یادگیری الکترونیکی شناسایی شدند.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش پیشنهاد می شود که مسیولان واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی استان اردبیل با رویکردی همسو در راهبرد سازمان و رضایت مندی اساتید از یادگیری الکترونیکی زمینه را برای اجرای هر چه بهتر یادگیری الکترونیکی اساتید ایجاد کنند. در همین راستا واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی استان اردبیل می توانند با شکل دهی یک دپارتمان تخصصی منابع انسانی در رابطه با یادگیری الکترونیکی اساتید و اعضای هییت علمی دانشگاه علاوه بر شناسایی استعدادها، ساخت فرایندهای یادگیری الکترونیکی، نظام ها و سامانه ها، ساختار و نظام پاداش، برای ارتقا و بهبود یادگیری الکترونیکی خود اقدام کنند. درنهایت همه نظام ها بدون ارزیابی قادر به فعالیت نخواهند بود. یادگیری الکترونیکی در یک محیط ایستا فعالیت نمی کند و بایستی به صورت پویا و یا ساماندهی شده شکل داده شود. بنابراین واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی نیازمند آن هستند که یادگیری الکترونیکی اساتید خویش را بر اساس ویژگی هایش تنظیم نموده و نظام های بازخورد و ارزیابی (نظام ارزیابی بعد داخلی و نظام ارزیابی بعد خارجی) برای آن تاسیس نمایند.

    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیک، رضایت مندی، اعضای هیات علمی، سیستم آموزشی، واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی
  • خلیل میرزایی*، حشمت الله سعدی، مرجان سپه پناه صفحات 462-470
    پیشینه و اهداف 

    مساله ارتقاء کیفیت آموزش همواره مورد توجه بوده است و روزبه روز اهمیت بیش تری پیدا می کند. پیشرفت های اخیر در صنعت رایانه و اطلاع رسانی، ورود و ظهور شبکه های اطلاع رسانی و فناوری های ارتباطی، شیوه ها و روش های جدیدی را پیش روی طراحان، برنامه ریزان، مدیران و مجریان برنامه های آموزشی قرار داده است. نفوذ فناوری های جدید اطلاعاتی به مراکز آموزشی، روابط ساده یاددهی- یادگیری را به طور کلی دگرگون ساخته است. به این ترتیب، با توسعه و نفوذ فناوری ارتباطات و اطلاعات در دانشگاه انتظار می رود الگوهای یادگیری متحول شده و بازنگری برنامه های درسی بیشتر مورد توجه قرار گیرد. استفاده از فناوری های نوین در آموزش کشاورزی نیز بنابه به دلایل زیر بسیار با اهمیت است، زیرا از یک سو، فناوری های مربوط به کشاورزی، غذا و منابع طبیعی مدام و به صورت پرشتاب در حال توسعه هستند و از سوی دیگر، کیفیت پایین آموزش متخصصان کشاورزی، متخصصان و تولیدکنندگان مواد غذایی به عنوان بخشی از مشکل امنیت غذایی در جهان شناخته شده است. متاسفانه در بیش تر کشورها، آموزش منابع انسانی در کشاورزی جزء اولویت های مهم در طرح های توسعه است و در نتیجه، برنامه های آموزشی و تدریس نیز متناسب با نیازهای تولید و تقاضاهای بازار کار بخش کشاورزی نبوده است. هدف تحقیق، مقایسه نظرات اعضاء هیات علمی و دانشجویان دوره تحصیلات تکمیلی (کارشناسی ارشد و دکتری) در خصوص موانع و راهکارهای توسعه آموزش الکترونیکی در دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا است.

    روش ها

    اطلاعات مورد نیاز این پژوهش که با استفاده از روش پیمایشی انجام شده است، با بهره گیری از پرسشنامه جمع آوری شده است. به منظور تعیین پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده که میزان آن برای 46 گویه پرسشنامه اعضاء هیات علمی 0.84 و برای 46 گویه پرسشنامه دانشجویان 0.85 می باشد. جامعه نمونه تحقیق، شامل 63 نفر از اعضاء هیات علمی دانشکده که به صورت تمام شماری و 280 نفر از دانشجویان که به شیوه نمونه گیری تصادفی با انتساب متناسب انتخاب شده اند. جهت مشخص شدن موانع توسعه آموزش الکترونیکی در دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا از روش تحلیل عاملی استفاده شد. به منظور توافق سنجی، مقایسه نتایج حاصله و اظهار نظرات دو گروه اعضای هیات علمی و دانشجویان، از آزمون آماری ویلکاکسون استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج مقایسه نشان می دهد که پاسخ اعضاء هیات علمی و دانشجویان مورد مطالعه در، 37 گویه از 46 گویه موجود در دو پرسشنامه، با یکدیگر منطبق بوده و 9 گویه با یکدیگر مغایرت دارند. به بیانی دیگر، (80.43 درصد) پاسخ گویان در مورد سوالات، نظرات تقریبا مشابهی داشته و (19.57 درصد)، دارای نظراتی متفاوتی می باشند.

    نتیجه گیری

    به منظور توسعه آموزش الکترونیکی در دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی کشور پیشنهاد می شود، سرمایه گذاری در بخش آموزش نیروی انسانی و تربیت نیروی انسانی ماهر، صورت پذیرد. زیرا توسعه ی یادگیری الکترونیکی بدون وجود نیروی انسانی متخصص و توانمند، شکست خواهد خورد و مقاومت نظام سنتی آموزش را افزایش خواهد داد و  راه ورود فناوری اطلاعات به آموزش عالی را دشوارتر خواهد ساخت. افزون بر این، توجه به ماهیت رشته های مختلف آموزشی در برنامه ریزی برای استفاده از یادگیری الکترونیکی بسیار بااهمیت است. یادگیری الکترونیکی نمی تواند جایگزین آموزش سنتی گردد و باید برروی دروس و رشته هایی متمرکز شود که نظام آموزش سنتی قادر به پاسخ گویی مشکلات آن ها نیست یا با استفاده از فناوری های مدرن، امکان رفع مشکلات آموزشی و موفقیت در آن ها بیش تر است. در نهایت می توان گفت که دانشگاه ها و موسسه های آموزشی نمی توانند بدون اتخاذ یک رویکرد کل نگر و منسجم، بر موانع توسعه ی یادگیری الکترونیکی غلبه نمایند و خط مشی آن ها برای جهت دهی و تهیه ی منابع لازم، به منظور تسهیل فرآیند طولانی توسعه ی یادگیری الکترونیکی باید مشخص گردد

    کلیدواژگان: شکاف دیجیتالی، فناوری های آموزش، یاددهی-یادگیری، کیفیت آموزش، یادگیری ترکیبی
  • محسن زارعی، اسماعیل زارعی زوارکی*، خدیجه علی آبادی، علی دلاور صفحات 471-483
    پیشینه و اهداف 

    فرصت مشارکت و تعامل بیشتر در فرآیند یادگیری در شبکه های اجتماعی، انگیزه مناسبی برای استفاده از ابزارهای جایگزین آنلاین اجتماعی، علاوه بر LMS های معمول و رایج است. در مقابل، هنگام استفاده از ابزارهای وب 2.0 مثل شبکه های اجتماعی، دانش آموز در یک اجتماع یادگیری قرار می گیرد که می تواند به سطح بالایی از معنا سازی و ساخت دانش و مهارت در اثر تعامل با همتایان و محتوا و... برسد. ارتباطات شکل گرفته در شبکه های اجتماعی، زمینه ای برای پیاده سازی ارتباطات را فراهم می کند و آموزش را از لحاظ تعاملات در شبکه ای تعریف می کند که دانش آموزان در آن دانش خود را مبادله می کنند؛ بنابراین، شبکه های اجتماعی نشان دهنده یک گزینه ی خوب برای استفاده به عنوان یک منبع اضافی برای یادگیری می باشد . از این رو، از طرفی؛ ایجاد و توسعه شبکه اجتماعی علمی و مورد اعتماد که بتواند بسیاری از نیازهای آموزشی فراگیران و معلمان را در جامعه دیجتیالی پوشش دهد و همیشه در دسترس کاربران باشد احساس می شود.  از سوی دیگر، الزامات قانونی اسناد بالادستی مانند راهکار 1/17 سند تحول بنیادین آموزش و پرورش که پر کردن شکاف دیجیتالی بین مناطق آموزشی و مدارس را بیان می کند ضرورت ایجاد شبکه اجتماعی مدارس ایران به عنوان بستری مناسب برای بازی گردانان محیط های یاددهی - یادگیری در مدارس را بیش از پیش نمایان می سازد. لذا برای طراحی الگوی شبکه اجتماعی مجازی در مدارس نیاز به شناسایی مولفه های اصلی و فرعی این الگو می باشد. هدف از این پژوهش تدوین الگوی شبکه اجتماعی مجازی برای مدارس ایران بود.

    روش ها

    این پژوهش به شیوه آمیخته؛ کمی و کیفی، و با طرح اکتشافی اجرا گردید. در مرحله کیفی جامعه پژوهش، شامل اسناد و مدارک در دسترس فارسی و انگلیسی، مکتوب و الکترونیکی که از طریق روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. حجم نمونه 45 سند در حوزه شبکه های اجتماعی است. برای گردآوری داده ها از مصاحبه و فیش برداری و برای تحلیل داده ها از روش تحلیل محتوا از نوع استقرایی استفاده شد. در مرحله کمی روش پیمایشی بکار گرفته شد. جامعه پژوهش عبارت بودند از متخصصین تکنولوژی آموزشی کشور که تعداد 30 نفر از اساتید و دانشجویان دکتری تکنولوژی آموزشی به عنوان نمونه، به شکل در دسترس انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده گردید که روایی آن با نظر متخصصان و پایایی آن به وسیله آلفای کرونباخ 86. تعیین شد. به کمک آزمون t تک نمونه ای داده ها تحلیل گردید.

    یافته ها

    یافته های پژوهش منجر به شناسایی چهار مولفه اصلی: یادگیری شبکه ای، تسهیل گری شبکه ای، مدیریت شبکه ای، فناوری شبکه ای و شانزده زیر مولفه که از نظر عملکردی و معنایی مشابهت بالایی با مولفه های اصلی داشتند، گردید. همچنین نتایج نشان داد که الگوی استخراج شده، از اعتبار درونی بالایی برخوردار می باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایجی که از این پژوهش حاصل شد؛ ویژگی های شبکه های اجتماعی مجازی با ادغام در سیستم های مدیریت یادگیری موجود در مدارس می تواند به عنوان یک محیط یادگیری متناسب با عصر دیجیتال و سازگار با نظریات جدید یادگیری به ویژه، نظریه های سازنده گرایی اجتماعی و ارتباط گرایی از یادگیری شبکه ای حمایت نماید. در این بستر نقش های فعال در محیط یادگیری را متناسب با کارکردهای آن ها در این عصر را تعریف می نماید. در خصوص نتایج بررسی فرضیه پژوهش می توان نتیجه گرفت که؛ الگوی استخراج شده که شامل مولفه هایی چون یادگیری شبکه ای، تسهیل گری شبکه ای، مدیریت شبکه ای و فناوری شبکه ای می باشد امکان حمایت از یادگیری دانش آموزان در بستر فناوری شبکه ای را فراهم می کند.  این مولفه ها شرایط اجرای الگو در مدارس را ممکن می سازد. تعاریف روشن و متمایز مولفه ها باعث فهم درست بهره برداران و جامعیت آن می شود در نتیجه الگوی مورد نظر از نظر متخصصان که دارای دانش کاربردی در زمینه استفاده شبکه های اجتماعی در یادگیری بودند معتبر بود.

    کلیدواژگان: شبکه اجتماعی، یادگیری شبکه ای، معلم شبکه ای، دانش آموز شبکه ای، مدرسه شبکه ای
|
  • A. Montazeri, M. Shamsi *, R. Dianat Pages 234-248
    Background and Objective

    Image processing is one of the most important issues in the field of artificial intelligence, which is used in various industrial, medical, military, and security systems. One of the most important applications of image processing is the extraction of different types of classification in the field of medical sciences. By using powerful algorithms in this field, intelligent systems can be invented that automatically understand and interpret the medical characteristics of individuals without the need to the physician supervision can discover useful information to help experts make good judgments. When the necessary parameters for the diagnosis of the disease increase, the diagnosis and prognosis of the disease becomes very difficult even for an expert, which is why computer diagnostic tools have been used in recent decades to help the physicians. This has led to a reduction in possible errors due to fatigue or inexperience of the specialist, and to provide the required medical data to the physician in less time and with more detail and accuracy. The purpose of this study is to improve the classification of new methods using a multi-layered model to address retinal diseases diagnosis.

    Methods

    This paper presents a multi-layer dictionary learning method for classification tasks.  Our multi-layer framework uses a label consistent in K-SVD algorithm to learn a discriminative dictionary for sparse coding in order to learn better features in retinal optical coherence tomography images. In addition to using class labels of training data, we also associate label information with each dictionary item (columns of the dictionary matrix) to enforce discrimination in sparse codes during dictionary learning process. In fact, it relies on a succession of sparse coding and pooling steps in order to find an effective representation of data for classification. Moreover, we apply Duke dataset for validating our algorithm: Duke spectral domain OCT (SD-OCT) dataset, consisting of volumetric scans acquired from 45 subjects 15 normal subjects, 15 AMD patients, and 15 DME patients.

    Findings

    Our classifier leads to a correct classification rate of 95.85% and 100.00% for normal and abnormal (DME and AMD). Experimental results demonstrate that our algorithm outperforms compared to many recent proposed supervised dictionary learning and sparse representation techniques. Conlusion: The results of this study were to provide an automatic system for the diagnosis of some retinal abnormalities in a way that it could do data analysis with high accuracy in comparison to other modern methods to diagnosis delicate patterns of OCT, separate images of normal and patient the normal and in two age-related macular degeneration diseases (AMD), and diabetic macular degeneration (DME), and help the physician to diagnose retinal pathology with great care. As a suggestion for professionals and future research, by generalizing this method to the more classes, we can cover the entire retinal myopia and use it as a potentially effective tool in computerized diagnosis and screening for retinal disease or in the wider eye area.  

    Keywords: Multi-layer Dictionary Learning, Sparse Representation, K-SVD Algorithm, Optical Coherence Tomography, Classification
  • S.M. Behrooz *, E. Zarghami Pages 249-262
    Background and Objective

    The child's healthy development is the path to achieving the necessary abilities to guide him to adulthood and participation in the mature life of the society. Child development includes biological, psychological, and emotional changes that occur from birth to adolescence. Neuronal pathways in the brain develop in childhood through the movement and stimulation of the senses, indicating the importance of daily experiences, social interaction, and physical activity of young children for their socio-emotional, physical, and linguistic development. More than half of the world's population now lives in urban areas. In the past, children spent most of their free time outdoors; this time was spent on activities in informal spaces, without monitoring and, in other words, unstructured. These spaces in ancestral life were the pure ancestral nature and the neighborhood, which has been an important place for children to play throughout the history all across the world. Yet, today's children spend most of their free time indoors, and most of their time outdoors in scheduled and structured activities. Children’s opportunities to have free and independent experience (the main prerequisite of natural learning) in outdoor space have declined in urban environments. Former research acknowledges the role of parents’ perception of safety. On the other hand, large cities have witnessed an unprecedented isolation from natural elements and processes. In this study, 3 to 12 years old children’s behavior was mapped in a Kavikonj Nature School, and the results were elaborated with staff interviews.

    Methods

    . The behavior observation method was combined with the mapping of the GIS map to create a database of environment-behavior interactions that is directly related to spatial patterns. The initial stage included initial site observations to examine the main areas of observation and view of all sections of the site. Based on this, the site was divided into several areas for viewing, to make sure that each round of observations includes all sections of the site. Detailed data collection included systematic observations of all sections of the site in multiple and different situations. The observer observed all the desired ranges, which was in fact a 9-minute visual scan of all ranges. These observations were supplemented by additional data, including children's names, the intensity of their activity (static, moderate, and severe), and the elements involved in children's behavior. Weather conditions - temperature, wind, humidity, and sunlight - were recorded for each observation round. Then, to better understand children's behavior and interpret observations, a group-foused interview was conducted with six facilitators (the most experienced) at school.

    Findings

    Our observations revealed some patterns of children’s behavior; while interviews revealed that children’s “imagination” is the foremost driver of their spatial choices and movements. We argue that children’s right to their everyday spaces should be acknowledged based on their own natural rhythms.

    Conclusion

    Early findings suggest that the immediate spaces of "home" or "representation of the home," which we call "extension of the house," are of great importance to young children, where they spend most of their time and return many times during their long journeys. Further findings could help our knowledge of the environmental aspects of children's motor development. In addition, these findings will provide implications for the design of children's centers, and more importantly, housing in which children live, and are supposed to be the main source of community sense for them to make friends and establish their first true social connections. 

    Keywords: childhood, Spatial Behavior, Outdoor Space, Everyday Life, BiophilaInde, pendent Mobility, Learning
  • E.A. Salimi *, M.M. Safarzadeh Pages 263-273
    Background and Objective

    Globalization and moving towards an interconnected international community has been facilitated through major changes in the field of technology such as the advancement of digital communications and the continuous transfer of large volumes of data around the world and the advances in the transportation industry for easy and fast transportation of passengers and goods. This globalization has created a level of interaction between people of different nationalities, cultures and ethnicities that is not comparable to the past. Although successful communication in the past has been one of the most important features of an effective social interaction, in recent years, this fruitful communication has become a vital feature. The present study, using a one-of-a-kind questionnaire, investigated Iranian English language teachers’ attitudes toward the phenomenon of language education glocalization for the first time.

    Methods

    The participants of the study had different academic, age, teaching experience, and gender backgrounds. The study was conducted in two phases in the first of which a validated questionnaire was designed and developed. In the second phase, the questionnaire was employed to collect the information regarding the preferential attitudes of the teachers and descriptive statistics was used to analyze the data.

    Findings

    The results of the questionnaire data analysis revealed that the teachers believe that there is no more only American or British English. There are, however, also varieties of English which have their own independent growth and special features according to the needs of their users. Furthermore, they think that the glocal needs of the users must be met in the process of English language education glocalization. Likewise, the teachers are for the idea that language education should not only be at the service of reflecting the native speaker English variety and culture, but it should serve all cultures to play their equal role in intercultural communication.

    Conclusion

    Helping teachers to find their real role in their profession, the findings of the study increases the perception of language education glocalization leading to a more appropriate education program planning. The results of these studies can inform educators of teachers about their individual abilities and help to design and implement educational programs as well as possible. Access to teachers' attitudes and abilities can also help policymakers and syllabus designers develop and implement instructional materials to better perform their tasks.  

    Keywords: Language glocalization, Teacher perception, Language education, questionnaire, Validity, reliability
  • H.S. Shams Dolatabadi *, F. Mozaffar, N. Malek, B. Saleh Sedghpour Pages 274-283
    Background and Objective

    The school yard plays an important role in the formation of the student's personality by providing opportunities for various activities, especially in the early stages of the formation of their social abilities. Creating a sense of belonging to the school can have a significant impact on the existence and identity of students. This feeling is created by repeated connection with the space and as a result of its coordination with the behavioral habits and mental pattern and potential and actual abilities of the person, the person feels belonged to the space more- this maximizes especially when the place belongs to a group (e.g. school). In other words, a person can only be socially and emotionally effective after meeting his or her needs and develop his or her existential capacity for growth. The aim of the study is to provide guidelines to design children’s open spaces in primary school based on promotion of learning and Emotional intelligence.

    Methods

    An exploratory research is conducted based on both qualitative-quantitative methods, using Delphi in the primer part. Consequently, professionals were interviewed in an unstructured way in the field of landscape architecture and Psychology (emotional intelligence). Then, with the techniques of open and axial coding the content table is created. The questionnaire is also organized in two rounds. Network sampling method (snowball) on the sample size of 17 professionals is used. The data were analyzed using Q factor analysis.

    Findings

    At the end, the most affecting elements on the Emotional Intelligence in process of learning in open primary school spaces are consist of; personal, social, design, physical spaces, Child Participation in design of their spaces and environmental psychology dimensions.

    Conclusion

    Research has been formed around extracting the principles of designing the open space of the school according to learning and emotional intelligence. According to experts, some individual, social, natural and physical characteristics, participation in the creation of space, design and psychology of the environment are able to facilitate the conditions for the promotion of emotional intelligence and learning. In this way, by using some space features and attributes in the school yard, children's presence and belonging to the outdoor space can be aided.  In the meantime, factors such as diversity of space and performance, using multifunctional spaces and flexibility also affect this process. It should be noted that the open space of the school is both a social and physical place. This means that not only does it create a space for the main function of the school, ie environmental and cognitive learning, but it also creates a space for a variety of social interactions, cultural learning and emotional learning skills through .

    Keywords: Intelligence, Self-actualization, space, EI in school, Environmental learning
  • F. Rahmani, H. Ahmadi *, E. Ghanbari, S.M. Khorasani Kiasari Pages 284-298
    Background and Objective

    E-learning is a method of teaching that uses a combination of information and communication technology capabilities to facilitate and improve learning. The combination of these facilities provides opportunities for the learner to access the course and curriculum at any time, in accordance with their job and family commitments. The ability to access tools, the ability to choose the time and place of training, and the availability of different content formats in this environment put the learner in a position to make a variety of choices. In this environment, the learner can use different tools to communicate with classmates, teachers and other people at the same time and at the same time. Implementing quality and sustainable e-learning programs requires understanding the requirements for establishing and developing e-learning systems. Designing, setting up and maintaining e-learning environments requires a variety of knowledge and skills in the technical, educational and managerial fields. The purpose of this study is to evaluate and rank the effective factors in developing e- learning in higher education. In this study, the effective factors in developing e- learning in higher education were identified in terms of measuring factors of e-learning development including organizational, social, technical and human factors, based on previous studies and the opinion of experts.

    Methods

    Statistical methods were used to test and confirm the research hypotheses and fuzzy AHP ranking method was used to rank the indicators. To this purpose two questionnaires were prepared. The first one is for evaluating the accuracy of the research hypotheses and the second one, a pairwise questionnaire, is for rating the indicators. The statistical population of the research is all students and professors of electronic unit of Islamic Azad University in academic year of 2016-2017. The statistical sample size was considered 384 individuals based on Cochran formula; and was selected through the random sampling method. The questionnaires were distributed among 384 individuals from which, 84 questionnaires were omitted due to different reasons such as wrong answers to the questions and the lack of enough time, and 300 questionnaires were accepted.

    Findings

    A list of 8 indicators (student characteristics, teacher characteristics, content quality, structure management, training process, software infrastructure, hardware infrastructure, university image) is extracted based on technical, human, social, and organizational factors to evaluate the effectiveness of e-learning. The results showed that the introduced scale was a valid and reliable instrument for evaluating the effectiveness of e-learning.  

    Conclusion

    The results show that student characteristics are more important while software infrastructure is considered as the second influential factor in this regard. Also, the characteristics of the instructor, the quality of the content, the management of the structure, the infrastructure of the hardware, the teaching process and the image of the university were ranked third to eighth, respectively  .

    Keywords: e-Learning, Higher Education, fuzzy multi-criteria decision making, fuzzy AHP, Islamic Azad university of Electronic unit
  • S. Rezaei Ashtiani, J. Mahdinejad * Pages 299-314
    Background and Objective

    Architecture education is one of the most important issues in the development of architecture. In this decade, universities and colleges are increasingly committed to effective assessment of students to improve students' learning, and not just giving them a grade. The importance of examining this issue is that the assessment methods for architectural education systems that are based on design and studio, need more research than other fields. In the field of architectural design, unlike other fields students do not take part in written, descriptive, or multiple choice tests, and it is much more difficult to turn what architecture students offer into a score in comparison to other disciplines. One of the important pillars of education is evaluation. The crit is the most common assessment method and having feedback in architecture. In research on the crit, little attention was paid to the sense and reception of students from the process of evaluation, while being recognized as one of the greatest student's dissatisfaction. The purpose of this research is to understand the students' viewpoints about the current methods of the crit, in addition of studying student designing capability, evaluate the design and process, in a way to judge architectural projects to improve the quality of arbitration and education in this field, شnd provides model for the correct measurement and judgment method, based on goals and design process, relying on criteria which are based on educational objectives.

    Methods

    In this research, 40 undergraduate and postgraduate students at Sure university school of architecture were selected through cluster sampling as focus groups, and experts has been used to weight the criteria by AHP method.

    Findings

    Among them, critical explanation with weight of 38% is more important, after that the development of the chosen idea with 21%, the concept and design solution, with 17% & 14% eventually the final design with 10% is the least important of the five criteria.

    Conclusion

    In order to evaluate the architectural design based on the students' opinion and the previous methods of evaluation, a model was proposed. The proposed pattern correctly plays all four roles of evaluation - feedback, motivator, guide, evaluation-communication. With this model, students are graded based on the quality of their work and this have nothing to do with the performance of other students; and therefore there is no comparison between students. At the same time, because a number is presented in the end, the rank of the student is determined among the other students, while each person's work is compared to his own. In this model, the criteria are defined and prioritized based on the objectives of the course. The proposed model can provide strategies for practitioners of architecture education, such as lecturers and students to enhance their learning.

    Keywords: Architecture training, Evaluation, Design process, Architectural design studio, Student
  • J. Nasiri *, A.M. Mir, S. Fatahi Pages 316-326
    Background and Objective

    Internet and computer access have created opportunities for e-learning. Easier access to resources and freedom of action for users is one of the benefits of e-learning. However, e-learning is not as attractive and dynamic as traditional or face-to-face instruction, and in these systems the user's condition, such as learning rate and motivation, is not taken into account. Therefore, the developers of e-learning systems can help to solve the problems mentioned in these systems by considering the learning style and design of interactive user relationships. Automated identification of learning style not only increases the attractiveness of e-learning, but also increases the efficiency and motivation of learners in e-learning environments. Research shows that people differ in decision making, problem solving, and learning. Learning style makes people understand a story differently. For example, people with good visual memory prefer to present topics visually rather than orally. Applying a proper teaching method improves the learner's performance in the learning environment. Lack of attention to students' learning style reduces their motivation and interest in studying and engagement in educational courses. Students’ success is one of the prominent goals in the learning environments. In order to achieve this goal, paying attention to students’ learning style is essential. Being aware of students’ learning style helps to design an appropriate education method which improves student’s performance in the learning environments. In this paper, the aim is to create a model for automatic prediction of learning styles.

    Methods

    Therefore, two real datasets collected from an e-learning environment which consists of 202 electrical and computer engineering students. Behavioral features were extracted from users’ interaction with e-learning system and then learning styles were classified using twin support vector machine. Twin support vector machine is an extension of SVM which aims at generating two non-parallel hyperplanes. This classifier is not sensitive to imbalanced datasets and its training speed is fast.

    Findings

    In this study, increasing the attractiveness of e-learning is emphasized and the issue of automatic recognition of students' learning style has been investigated by MBTI model. Two data sets from the interaction of 202 electrical and computer engineering students with the Moodle e-learning system have been collected. The collected data set is very unbalanced, which has a negative effect on the accuracy of the categories. With this in mind, the twin support vector machine uses the least squares as a binder. The distinctive feature of this category is the low sensitivity to data balance and very high speed. The results show that the proposed method, despite the inconsistency of the data, has performed very well in the classification of students' learning style and accurately recognizes 95% of learning styles.

    Conclusion

    Due to the excellent performance of the proposed method, a new component can be added to e-learning systems such as Moodle by identifying the learning style, content and appropriate teaching method for the learner. Future research could also gather more data from an e-learning environment and categorize learning styles with cognitive characteristics from the learner.

    Keywords: e-Learning, Learning style, Support vector machine, MBTI, Classification
  • G.A. Ahmady *, H. Sheikholeslami, A. Assareh, E. Reyhani Pages 327-339
    Background and Objective

    The role of mathematics in various fields of science and technology and its usefulness in improving human life has been so effective and irreplaceable that it has been called the mother of sciences. Therefore, the development and improvement of mathematics curricula has always been on the agenda of curriculum planners. In such a way that these programs can provide more and more ground for the development of process, skills and attitudes of learners in mathematics and they lead to the growth and development of their understanding and logical reasoning. Therefore, achieving the goals of mathematics education should be monitored in different ways. International tests that are conducted for this purpose are designed and implemented to measure the mathematical literacy of students in participating countries and indicate the sensitivity of educational systems to the performance of students' mathematical performance. This paper evaluates the curriculum of 10th grade mathematics from the perspective of the respective teachers working in Tehran, Iran.

    Methods

    The research is based on Aker’s curriculum elements and it also has emphasis on the mathematics context-based approach. The method is descriptive background study. The tool for the research is a self-constructed questionnaire which has been validated with the content validation method. The Cornbach’s alpha test has been utilized to test the consistency of the questionnaire which resulted in value equal to 0.910. The statistics sample size is equal to people all of which has been working as teachers throughout the 2017 academic year. To attain samples, we utilized multistage cluster sampling that carried out on a sample of 111 respective teachers. One sample t-test was used to answer the research question.

    Findings

    The results reveal that the answer to the 6 research question were negative. That is, in curriculum of 10th grade mathematics have not been noticed to the context-based mathematical curriculum elements.

    Conclusion

    Evaluative studies are the bases of change and transformation of curricula. Changing math curricula to a performance-based approach and link of school mathematics to everyday life and students' experiences can reveal the usefulness of mathematics to them. In this way, the interest and motivation of learning in learners increases. Therefore, it is necessary to conduct other research in the theoretical dimension to formulate the theoretical foundations of this approach in accordance with the culture of the country, so that using these fundamentals, extract principles to design appropriate mathematics curriculum. Also, in practical aspect, it is suggested that the organization of the content of the tenth human mathematics textbook be changed so that the book begins with an issue of students' daily lives to help students recreate mathematical concepts. Changing the content organization requires taking the time to teach as well as educating teachers so that they can guide students during the modeling process. 

    Keywords: Evaluation, Curriculum, Math curriculum for the 10 grade, Context base math approach l
  • R. Sharifi, Gh. Bazaee *, H. Asadzadeh Pages 340-350
    Background and Objective

    Rail transport is one of the most important infrastructures for the development of the country due to its special advantages and adaptation to the environment. Article 24 and 25 of the economic affairs of the general policies of the Sixth Development Plan emphasizes the priority of the rail transport industry. In articles paragraphs 34 and 38 of the ICT affairs of this plan the development of communicative and intelligent systems is also referred to. The role of education in the implementation of these programs is very important, and the study, design of the model and the implementation of intelligent learning systems accelerate the development of learning in rail transport. Achieving organizational missions depends on the ability of employees to perform the assigned tasks and adapt to a changing environment. Implementing training and improving human resources allows people to effectively continue their activities and increase their efficiency in accordance with organizational and environmental changes. An Interactive Mobile Learning System (IMLS) can be designed as a tool for implementing the theory of Heutagogy. This approach is considered as a chain of andragogy and has a process look. Considering the importance of improving safety in the operation of railway, there are many facilities in the areas of infrastructure, fleet and operation of this task. The problem that the Railway Company has faced is the weakness in the safe operation of these equipment and the maintenance caused by the lack of effective training that can be identified as one of the major contributing factors to the disaster.

    Methods

    In this research, the size of the population was 3000 drivers of the Islamic Republic of Iran Railways; 280 were selected as the sample based on clustering sampling. By studying the models and learning approaches through the use of statistical tools, an intelligent model for moving from training to learning, participatory, ubiquitous and informed, and appropriate to the railway and the existing infrastructure was validated and implemented by Smart PLS software. The impact of this system on safety and the reduction of the actual workplace environmental hazards was studied.

    Findings

    The results of the study indicated that the establishment of an interactive mobile learning system impacts the safety by influencing the drivers’ accountability, accessibility and performance.

    Conclusion

    The intelligent interactive learning system as a potential tool for staff training and empowerment is examined. The role of education in the implementation of these programs is vital and can speed up the study and design of the model and the implementation of this system to develop the learning of the development of the country’s railing system.   

    Keywords: Learning, Mobile, Interactive, Safety, Railway
  • R. Mansouri Gargar *, A. Hoseini Khah, M. Alemi, Z. Niknam Pages 351-369
    Background and Objective

    As widespread changes have occurred in the community, the use of technology has also expanded. To effectively prepare for and cope with evolving of this century we need to design and develop special curricula. Educational robotics is an advanced technology that requires special attention. In the past few decades, robotics has attracted the attention of researchers and teachers as a valuable tool in developing cognitive / social skills of students and in supporting the learning of subjects in science, mathematics, language, and technology. There are several important reasons why young students should be exposed to robotics. As our world becomes more and more technologically advanced, students need to early experience so that to feel comfortable with and be aware of technology. In addition, the inclusion of robotics in the school curriculum will help prepare students to enter the job market with technological literacy. Robotics is an attractive approach to technology training due to its interdisciplinary nature, which requires expertise in a wide range of fields from mathematics to aesthetics. This can attract the interest and engagement of students who have not been successful in traditional subject matters. The purpose of this paper is to explain the philosophical orientation and educational robotics foundations at the primary school level so that policymakers, engineers and curriculum developers can formulate curriculum models for implementation.

    Methods

    In this research, educational robotics was analyzed and synthesized using the synthesis research method. Valid documents and research from the last four decades have been selected and categorized using a criterion-based purposive sampling technique.

    Findings

    Synthesis findings indicate that robotics in schools work in two ways as an independent subject and as an educational enabler serving other topics. Logical justification of it is based on constructivist, including epistemological (personal and multidisciplinary), psychological (attention to motivation, creativity and etc.) and sociological foundations (interaction, predictability and etc.).

    Conclusion

    In order to design a curriculum, a planner must first pay attention to the nature of the subject or knowledge and then proceed to develop a plan based on the orientations of the curriculum. Because the subject is robotics training in elementary school, the planner must pay attention to its nature first. The findings of this synthesis showed that robotics can serve in schools at all levels as an independent subject or as an educational enabler in the service of other subjects. Therefore, it is necessary to differentiate between the concepts of robotic training and training robotics. In robotics training, the subject is robot training; but in educational robotics, the robot is considered as a method, tool or technique that is used to teach other subjects.

    Keywords: Educational Robotics, primary school, Curriculum, Curriculum rationale, Constructivism
  • Sh. Ranjdoust * Pages 370-378
    Background and Objective

    Test anxiety is one of the state stresses that is closely related to the performance and academic achievement of millions of students in educational centers. People with high test stress, unlike those with low test stress who often pay attention to homework-related variables, pay attention to self-related variables. In other words, people with test stress are anxious during the exam. People with anxiety and high test anxiety are more alert and unhappy than those with low test anxiety and stress. When these people are in a position of evaluation, they show negative and self-centered responses that make the passage of time seem slower and causes disruption in the process of doing the task. Test stress consists of three important components: anxiety, excitement, and physical response. The negative effects of test stress on academic achievement have been confirmed in many studies. The main reason for the decline in performance is that people with test stress cannot pay attention to the tasks related to homework and irrelevant thoughts come to their minds that hinder their progress. Many factors can reduce test anxiety among Payame Noor students. One of the most important factors is the role of virtual tests. Virtual or e-learning is a new way of learning remotely, based on the Internet-intranet network. In this teaching method, the required resources are provided to the students through the Internet network, and the students can use the educational resources to learn at any time and in any place. In this way, tools such as interactive templates, simulation, online classroom, exercises, virtual tests, videos, and images and audios developed based on educational standards allow the audience to be taught. The goal of this study was to evaluate the relationship between virtual tests and stress reduction from the viewpoints of university instructors and students in Payam-e Noor University in academic year 2016-2017.

    Methods

    This study is applied based on its goal; it is descriptive-survey based on its nature; and it is a field study based on its research method. The research population included instructors and students of Marand Payam-e Noor University (n=1896, 1740 students and 156 instructors). The sampling method is relational-stratified in both groups. The data collection instrument included two questionnaires. The first one was a standard questionnaire of virtual education and the second one is a researcher-made questionnaire. The validity of this questionnaire is approved based on experts’ opinions. In examining the reliability of this test, the level of internal consistency was estimated using Cronbach's alpha method. The Cronbach's alpha for the standard questionnaire of virtual education was 0.91 and the researcher-made questionnaire was 0.87, respectively. For analyzing the data, the graph, percentage and frequency have been used at descriptive statistics level; and the Pearson correlation test has been used for inferential statistics.

    Findings

    The following results have been obtained: virtual tests are associated with reduced stress; conducting virtual tests is associated with reduced emotion; and conducting virtual tests is associated with reduced physical response.

    Conclusion

    The results showed that virtual tests play a significant role in reducing anxiety, excitability and physical reactions. Therefore, to reduce stress in students and create the necessary conditions to reduce stress, it is recommended to develop the infrastructures of virtual test in universities.

    Keywords: Virtual Tests, Stress, Excitement, Physical Reactions
  • Y. Movahedi * Pages 379-385
    Background and Objective

    Creativity, is one of the great features of human thinking. One of the creative support strategies in cognitive education and increasing creativity is designing educational space. The educational space designed to enhance creativity should provide students with the opportunity to learn by being in a position beyond the classroom. Accordingly, the educational space designed based on cognitive education should, while acquainting students with creativity in solving problems, invite them to discovery and search and encourage them to experience and manipulate phenomena. One of the main priorities of the cognitive education is strengthening students' creativity and increasing their ability to solve open problems.  Also, creativity and initiative are very important for the scientific growth and development of the country. A society that can provide creativity for the younger generation, especially students, will certainly benefit from scientific growth and prosperity. As the authority, ministry of education can create a suitable platform for the intellectual development of students in this regard. The purpose of this study was to determine the optimal design of the educational environment for the promotion of creativity.

    Methods

    The present study was a correlational design that was carried out using a precondition method. The statistical population of this study was all high school students in Tabriz during the academic year of 2017-18. 370 of them were selected as the sample and the questionnaire of optimal design of educational space and creativity was distributed among them. Data were collected using SPSS software version 19 cases were analyzed. Statistical analysis of the data was Pearson correlation coefficient and regression.

    Findings

    The findings showed that there is a significant relationship between variation in space detail, the use of natural materials, variability in coloration, variety in lighting, flexible and flexible space, and the existence of flower and plant with cognitive creativity. This difference is significant at P

    Conclusion

    The design of educational spaces, such as schools, is valuable because, on average, each person spends about 14,000 hours of their lives in the educational space, from elementary school to high school. However, many school buildings have been severely damaged for a variety of reasons, which is inconsistent with the attractive environment for increased creativity. In such educational spaces the physical space of the school and the environment of the students' souls and minds cause fatigue, disruption of concentration, and indiscipline in scholars, and therefore the realization of the desired goals in the field of creativity, encounter new problems. The diversity of natural elements has a great impact on promoting children's creativity. For example, plants with different shapes, colors, and sizes of flowers and leaves in different seasons contribute to space diversity, as well as different colors of the light spectrum using colored glass or creating pools of water, waterfalls, aquariums, and fountains would contribute to variety. Playing with water, planting plants by oneself and the like have a great impact on promoting motivation and releasing emotions and can be a good facilitator for student participation in group activities. Based on the findings of this study, educational providers are recommended to consider environmental components and external education in students' creativity, and take into account students' and students' environments.  

    Keywords: design, Educational, Creativity, cognition
  • Gh. Azari Arani, J. Rezaeenour * Pages 386-400
    Background and Objectives

    At the macro level, society includes a variety of industries and organizations, each of which in turn is moving toward becoming a foundational science because incompatibility with global developments leads to failure. So organizations need to have the flexibility to change their structure, goals, strategies, and vision. One of the tools used to create a knowledge-based organization is to create the process of knowledge creation to gain a competitive advantage. As a result creation of the concept of the process of creating national knowledge will is not out of the reach. Today, countries need management of knowledge resources and, in particular, the knowledge creation for knowledge development. There are lots of studies in the field of organizational knowledge creation and so various models have been developed for this purpose. But, the important point is that the creation of knowledge has so far been at the organizational level and in some cases cross-organization and among the subset of a parent organization. The innovation of this article is identifying the process of knowledge creation at the national level.

    Methods

    For this purpose, based on the literature review and analyzing the research gap, using the Delphi method and a survey of experts, possible processes at the national knowledge creation has been addressed. The panel of experts includes seven professors and experts in the field of knowledge management, who are both theoretically and experimentally familiar with this concept.

    Findings

    The results of Delphi technique show that the processes of socialization, externalization, combination, culture creation, application, and internalization can be referred to as the processes of national knowledge creation. Using interpretive structural modeling, it was revealed that the processes of socialization, internalization and externalization are at level 1, the processes of culture and combination are in the second level and the process of application is at the third level of the model.

    Conclusion

    The results of the National Knowledge Creation Model indicate that socialization, externalization, and internalization are the cornerstones of the model. This means that in order to successfully implement the creation of knowledge at the national level, one must first invest in these issues. According to the results obtained it is clearly seen that the processes of combination and culture making are independent dimensions and planning for combining knowledge among different organizations and organizational programming for culture building at organizational level can be done independent of other processes. It should be noted that the identification of the structures of the process of creating the national knowledge process has been achieved based on theoretical foundations and receiving the opinions and of a limited number of academic and experimental experts. Therefore, the scope for future research is the application of factor analysis method, path analysis and structural equation modeling approach to test the research model to examine the validity of the obtained model.

    Keywords: Delphi Technique, Interpretative Structural Modeling, knowledge management, National Knowledge Creation, Organizational Knowledge Creation
  • G. Ali Bakhshi *, M. Zeinali, M. Bakhtiarvand Pages 401-408
    Background and Objective

    One of the new developments in educational technology that is currently widely used in classrooms to increase students' learning and motivation is the smart board. Smart board is an educational tool that allows computer images to be displayed using video projector on the board. The teacher can then use his/ her finger as a mouse to directly manipulate and copy items on the board on the screen. The speaker can save the presented content. The smart board's technology capabilities and accompanying software encourage students to immerse themselves deeply in the educational content and to move forward step by step with high motivation with the teacher in order to learn the content of the lesson. Some of the strengths and weaknesses of this tool is understandable and its effectiveness can be revealed by further research.The use of smart boards in teaching English as a foreign language has been of much concern to English language teachers since a couple of years ago. However, the impact of smart boards on learning phrasal verbs and attitudes of Iranian learners of English language has not been appropriately investigated.

    Methods

    The present study aimed at investigating the impact of smart boards on learning phrasal verbs and motivation of language learners for learning a foreign language. In doing so, 30 EFL learners at a high school in Khoramshahr were selected through convenience sampling. They received instruction on phrasal verbs through smart board within 8 weeks. The participants' scores on pretest, posttest, and follow up tests on motivation and phrasal verbs were submitted to two different repeated measures ANOVA.

    Findings

    The results showed that there was a significant difference between the participants' scores on pretest and posttest of both phrasal verbs and motivation test. Therefore, it could be argued that the use of small boards can significantly contribute to the learners' motivation and learning of phrasal verbs.

    Conclusion

    Smart boards as a tool have great potential to increase teachers 'educational performance and learners' educational achievements, and ultimately improve student achievement. However, the claim that the student's success can be automatically increased using this technology may be incorrect. Therefore, teachers need to think carefully about how to use this tool. Due to the spatial limitations of this research, its replication research in other schools may have different results. Therefore, the results may not be generalized to all high school students and other areas. The duration of this study was only eight sessions, which seems to be a limited time. In addition, the participants were high school seniors, and other high school levels were not considered, and only female students were recruited in the study. As a result, choosing a larger sample size consisting both male and female students can increase the validity of the results.

    Keywords: Smart board, Phrasal Verbs, motivation, Iranian Language Learners
  • M. Esmaeilnia, H. Kouhestani *, A. Maghul Pages 409-427
    Background and Objective

    Higher education administrators are looking for ways to increase the number of courses and disciplines. While university budgets are steadily declining, they are forced to increase their distance learning courses to meet the growing needs of learners during budget constraints and recessions. Because this type of training does not require a classroom and the nees less full-time instructors. Over the past two decades, the issue of quality and excellence in universities and higher education institutions has become one of the most important issues in the field of higher education, and especially in the newly-establisehd Farhangian University. National evaluation systems are designed to evaluate teaching and learning programs in universities; and they have attracted atttention at the international level in higher education research, and interest in improving education, both nationally and internationally has increased. An increasing number of universities in Iran have started virtual education courses. Farhangian University has also provided a good platform for these trainings, but so far it has not been able to institutionalize a proper and comprehensive quality education. Therefore, due to the fact that the quantitative growth of virtual education is progressing, yet no improvement has been made in the quality of education, the researchers have taken a step towards responding to these challenges and filling the gap in research literature of the field. The purpose of this study is to design and validate a quality improvement virtual learning model using a mixed method.

    Methods

    In the quantitative section, 608 students and professors were using stratified random sampling method. In the qualitative section, 18 professors were interviewed. The quantitative data was analyzed using descriptive methods and the grounded theory was used for the analysis of the qualitative data. The data analysis was based on open and pivoted coding. Finally, 14 main categories including quality improvement of virtual education at the University of Farhangian were investigated as strategies, background conditions, intervening conditions and outcomes.

    Findings

    Results suggested that learning-educating activities and human actors had a positive and significant effect on improving quality and deployment strategies. Moreover, deployment strategies exerted a positive and significant impact on quality improvement. Background features also affected deployment strategies and quality improvement in a positive and significant way. The effect of deployment strategies and quality improvement on individual, organizational and transactional outcomes was also significant.

    Conclusion

    Considering the position of Farhangian University in the present models, the fair distribution of knowledge and ignorance of instructors’ character and the positive effect of recruiting distinguished instructors are emphasized in the results section. In causes section, in discussing strategies centralized decision making is referred to; and in strategy section, development of trust making and culture building for virtual learning is referred to that includes using the experiences of other countries. In intervening conditions section, using Web 2 and Web 3, prior knowledge of learners and the combination of face-to-face and virtual education at Farhangian University are mentioned.   

    Keywords: Education, Virtual Learning, Grounded Theory of data analysis, Farhangian University, quality improvement
  • S.E. Beladi Dehbozorg, M.H. Kaboli *, A.A. Heidari Pages 428-438
    Background and Objective

    Creativity is one of the basic and constructive features of human beings, that has an effective role in the growth and development of the individual and human civilization, and it is the basis of scientific and artistic inventions and achievements. Part of a person's creativity comes from the instruction they receive throughout their lives. This is especially projected in design-related professions, especially architecture and environmental design, in which the issue of creativity is of particular importance. Creativity is the missing link of contemporary tutorials in architecture. This topic in practical lessons, with an approach to creating an exquisite work, is more. Nevertheless, it seems the method of teaching in such courses could help them to grow their creativity.

    Methods

    Two methods of teaching architecture based on teacher- and student-cetered were considered as the base models. The impact on understanding and expressing the environment (UAEE) during one semester by comparing student creativity was examined. For this purpose, 80 sophomores of Islamic Azad University, Tehran West Branch, were Selected as the sample of research and they were deployed in two studios (each studio containing 40 students), and were instructed by two methods "teacher-centered' and "student-centered” during one semester. At the end of the semester, with the Torrance test, their creativity was assessed and ANOVA and F tests were used to measure the significance of the results.

    Findings

    The results indicated the student-centered approach to raise the students' creativity was the most successful way of UAEE through both methods.

    Conclusion

    According to the results, in the student-centered teaching method, since the classroom is based on the active participation of students, the teacher goes from one group to another and manages the class by discussion and gives students the opportunity to take more responsibility for their own learning. In other cases, the students are given the opportunity to determine the style of teaching and to direct the class with their activities. The appearance of the class changes throughout the semester, and the students do things and ask others to help them complete that. Thus, the tasks are not instructed, but are created. Evaluation methods are also different in such classes. In these classes, special attention is paid to formative assessment, because in the classroom, students are not compared with each other, but each student is compared with themselves. Traditional forms of evaluation cannot be used. Therefore, evaluation with problem solving approach, preparation of checklist of skills and attitudes, evaluation according to the portfolios, evaluation based on oral expression and ... are different ways of formative evaluation. In this way of teaching, the student is free to express his / her mental image and search until he / she discovers and understands correctly.

    Keywords: Creativity, Course of understanding, expressing the environment, Master-centered, Student-centered, Education of architectural engineering
  • F. Rezaee, Rahil Hosseini *, Mahdi Mazinani Pages 439-448

    Background and Objective Learning disability is a neurological disorder. Simply, learning disabilities result from a person's misunderstanding of the brain. Children with learning disabilities are more accurate and intelligent than their peers, but they may have difficulty in reading, writing, pronouncing, concentrating, reasoning, recalling, or organizing information. Reading is the most basic and essential tool of education. Because by acquiring this skill, one will be able to acquire the necessary information in the affairs of life. The advancement of science in the present century is so rapid that reading is one of the most important tools for understanding today's world. One can learn the results of others' research and studies in a short period of time. Reading is a complex process that involves many different components. Learning disability is very common in childhood. The most important disability is reading disorder which is related to reading skills.  Among the skills a student learns in school, reading is especially important. Meanwhile, there are students in higher grades whose reading progress is significantly lower than the standard level compared to their calendar age. This research represents a hybrid scoring model using genetic algorithm and fuzzy set theory to manage uncertainty in diagnosis of reading disability.

    Methods

    For this, fuzzy classification models were applied for diagnosis of the reading disability. In the fuzzy system, the knowledge was extracted from a group of experts who were teachers and specialists. In the proposed model, the knowledge of experts was automatically extracted using the learning process of the Genetic algorithm. A dataset of 260 girl students was collected from the Marefat High school in the Alborz province in the years of 1394 and 1395. The performance of the proposed model was investigated using the ROC curve analysis.

    Findings

    The results show efficiency of the fuzzy classification model was increased to 98.51% after the rule learning with the Genetic algorithm. The proposed fuzzy classifier models uncertainty in the knowledge of expert to improve students’ progress.

    Conclusion

    The results of this algorithm show that compared to several other methods, the fuzzy-genetic combination method performs better than other methods. The results of the performance characteristic curve also prove this. Comparing the efficiency of the system and its analysis using ROC shows that fuzzy classification system is able to identify reading disorders with high reliability. In the future, we can adjust the parameters of the membership functions and also use other meta-algorithms to improve the method. The prevalence of learning disabilities, especially reading in students, indicates the need to use strategies to reduce this disorder to prevent students' academic pathology. Another limitation of this study is the impossibility of examining the relationship between reading disorder and important variables such as parents’ education level and socio-economic status. It is suggested that these limitations be considered in future studies.

    Keywords: Dyslexia, Fuzzy Modeling, Classification, Genetic Algorithm, Modelling Uncertainty
  • Kh. Sarboland * Pages 451-461
    Background and Objective

    Implementing training and improving human resources allows people to effectively continue their activities and increase their efficiency in accordance with organizational and environmental changes. As a result of the increasing complexity and wast development of specializations in the last century, the traditional education has been criticized for cost-effectiveness, being time-consuming, being prescriptive, having ack of creativity and poor focus on education instead of business results. This type of training is not enough to meet the needs of employees and manage complex affairs in organizations. In this regard, organizations have taken advantage of e-learning to be able to keep their employees up-to-date and active in terms of knowledge and skills required in line with the development of technology. The purpose of this study was to provide an e-learning model on teachers' satisfaction of learning in branches of Ardabil Islamic Azad University.

    Methods

    The study was conducted on the basis of Delphi and survey models of research. In the first stage, the participants of this study were the lecturers and faculty members, and in the second stage, they were the faculty members of Management in all branches of Ardabil Islamic Azad University. Samples of the first stage were 136 subjects and in the second stage 20 subjects. The sampling method in the first stage was random-stratified and in the second stage it was purposive sampling. Data collection instrument was an e-learning researcher-made questionnaire. For data analysis Structural Measurement Model (Confirmatory Factor Analysis) was used and for specifiying e-learning, Delphi three-staged method was used.

    Findings

    Findings included 77 concrete variables and 8 basic concepts (IT infrastructures, quality of educational system, self-learning, learners' support, identifying and recording educational needs, management of values, educational materials, society-based learning). In the first stage, the appropriacy of the model was approved and showed that the structures were in a satisfactory level of validity, and in the second stage, the quality of educational system, IT infrastructures, self-learning and learners' support, were identified as the dimensions of e-learning.

    Conclusion

    Based on the findings of the research, it is suggested that the officials of the units of the Islamic Azad University of Ardabil Province implemented e-learning with a consistent approach in line with the organization's strategy and instructors’ satisfaction. In this regard, the units of Islamic Azad University of Ardabil can form a specialized department of human resources in relation to e-learning of professors and faculty members in addition to identifying talents, building e-learning processes, structures and systems to promote their e-learning processes. Eventually, all systems cannot sustain functioning without evaluation. E-learning does not work in a static environment and must be formed in a dynamic or organized way. Therefore, the units of Islamic Azad University need to adjust the e-learning of their professors based on its characteristics and to establish feedback and evaluation systems (internal and external evaluation system).

    Keywords: e-Learning, satisfaction, Faculty members, education system, Islamic Azad University units
  • Kh. Mirzaei *, H. Saadi, M. Sepahpanah Pages 462-470
    Background and Objective

    The issue of improving the quality of education has always been considered and is becoming more and more important in recent years. Recent advances in the computer and information technology industry, the introduction and emergence of information networks and communication technologies, have introduced new methods to designers, programmers, managers and implementers of educational programs. The influence of new information technologies on educational centers has changed the simple teaching-learning relationship entirely. Thus, with the development and penetration of communication and information technology in the university, it is expected that learning patterns will change and the revision of curricula will be given more attention. The use of new technologies in agricultural education is also very important for the following reasons: because on the one hand, technologies related to agriculture, food and natural resources are constantly and rapidly developing, and on the other hand, the low quality of education of agricultural specialists, food experts and manufacturers are recognized as part of the world's food security problem. Unfortunately, in most countries, the training of human resources in agriculture section is one of the most important priorities in development projects, and as a result, educational programs have not been tailored to the needs of production and the demands of the agricultural labor market. The purpose of this study is to compare the views of faculty members and graduate/postgraduate students (MA and PhD) concerning the barriers and strategies for developing e-learning in the College of Agriculture, Bu-Ali Sina University.

    Methods

    The required data for this study have been developed using a survey method by questionnaire technique. In order to determine the reliability of the questionnaire, Cronbach's alpha coefficient was used. The amount of it for the 46 items of the faculty members of College of Agriculture' questionnaire was 0.84 and for the 46 items of the graduate/postgraduate students (MA and PhD)’ questionnaire is 0.85. Population samples of this research were 63 faculty members selected based on census sampling and 280 graduate students selected by multistage random sampling with appropriate assignment. To identify the barriers of developing e-learning in Faculty of Agriculture of Bu-Ali-Sina University, factor analysis was used. To compare the results of both comments Wilcoxon test was used.

    Findings

    The results of comparing the groups indicate that the responses of faculty members and students conform together in 37 items out of 46 items in the questionnaire; and they were inconsistent with each other in 9 items. In other words, 80.43% of respondents in the questionnaire had relatively similar comments and 19.57 % have different opinions.

    Conclusion

    In order to develop e-learning in universities and higher education centers in the country, it is recommended to invest in the training of human resources and the training of skilled manpower. Because the development of e-learning will fail without specialized and capable human resources, and thus the resistance of the traditional education system increases and make it more difficult for information technology to enter higher education. In addition, it is important to pay attention to the nature of various disciplines in planning e-learning. E-learning cannot replace traditional education and it must focus on courses and disciplines that the traditional education system is not capable to address, or those whose problems are tackled better with modern technologies and more success is observed. 

    Keywords: Digital Divide, Training technologies, Teaching-learning, Quality of training, Combined learning
  • M. Zareei, E. Zaraii Zavaraki, Kh. Ali Abadi, A. Delavar Pages 471-483
    Background and Objective

    The opportunity to participate and interact more in the learning process on social media is a good incentive to use alternative social media tools, in addition to the usual LMS. In contrast, when using Web 2.0 tools such as social media, the learner is placed in a learning community that can reach a high level of meaning making and knowledge/skill building through interaction with peers and content. Communication formed on social networks provides the basis for the implementation of communication and defines education in terms of interactions in a network in which students exchange their knowledge; Therefore, social media represents a good option to be used as an additional learning resource. Hence, the creation and development of a scientific and trusted social network that can cover the educational needs of the learners and teachers in a digital society and is always available to users is felt. On the other hand, the legal requirements of higher documents such as the 1/17 solution of Fundamental Document of Change of Education that states the filling of the digital divide between educational areas and schools, unveils the need to create a social network of Iranian schools as a suitable platform for key users of learning-teaching environment. Therefore, in order to design a virtual social network model in schools, it is necessary to identify the main and sub-components of this model. The purpose of this study was to compile a model for desiging a virtual social network for Iranian schools.

    Methods 

    This reseach utilized a mixed– quantitative and qualitative – method, and it was carried out with an exploratory design. The study population in the qualitative phase included the accessible 45 written and electronic documents in English and Persian selected by using purposive sampling. Data collection and analysis were done using inductive content analysis method. The quantitative phase was performed using a survey. The study population included the educational technology specialists of Iran from which a sample of 30 educational technology professors and Ph.D. Candidates were selected on an accessible basis. To collect data, a researcher-made questionnaire was used, the validity and reliability of which was determined by professional assessment and by Cronbach’s alpha (0.86), respectively. To analyze the data, a single-sample t-test was employed.

    Findings

    The findings of the study led to the identification of four main features: network learning, network facilitation, network moderation, network technology, as well as sixteen sub-features, which were functionally and semantically similar to the main features. The results also showed that the extracted model has a high internal validity.

    Conclusion

    According to the results of this study, integrating the existing social netwroks into the present LMSs as a learning environemtn can support network learning in alignment with cultural-constructivism and communicativism. In this context, it defines the active roles in the learning environment in accordance with their functions in this era. Regarding the results of the research hypothesis, it can be concluded that, the extracted model, which includes components such as network learning, network facilitation, network management, and network technology, makes it possible to support student learning in the context of network technology. These components make it possible to implement model patterns in schools. The clear and distinct definitions of the components lead to an accurate understanding of the users and their comprehensiveness. Therefore, the model in question was valid from the point of view of experts who had practical knowledge about the use of social networks in learning.  

    Keywords: social networking, network learning, Network teacher, network student, network school