فهرست مطالب

فصلنامه فناوری آموزش
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 51، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/04/01
  • تعداد عناوین: 21
|
  • سعید حق جو*، ابراهیم ریحانی صفحات 484-498

    پیشینه و اهداف:

     پژوهش های اخیر ریورا وسینکلیر و دیگران، تاثیر توانایی های فضایی در دستیابی به اهداف مختلف در زمینه های متفاوت درسی و زندگی واقعی را نشان می دهند و نیاز به گسترش یادگیری آن را در تمامی سطوح تحصیلی پیشنهاد می کنند. رویکردهای سنتی گذشته به آموزش هندسه بر پایه طبقه بندی اشکال و اشیاء و خواص آن ها به طور شهودی و در نهایت اثبات رسمی متمرکز شده است. در حال حاضر تاکید بیشتر بر توانایی های فضایی مانند چرخش ذهنی، بازنمایی اشیاء سه بعدی، و هماهنگی حرکت و موقعیت می باشد. قراردادن چنین توانایی هایی در کتاب های درسی نقش بسزایی در درک دانش آموزان از مفاهیم هندسه دارد. طبقه بندی سولو (Structure of Observed Learning Outcome) یکی از کاربردی ترین نظریه ها می باشد که در زمره ی چارچوب های عمومی و موضعی رشد شناختی قرار می گیرد. اهمیت این نظریه در این است که می تواند در همه مقاطع و سنین، درک و فهم دانش آموزان از یک موضوع را مورد ارزیابی قرار دهد. هدف از این پژوهش، بررسی توانایی مهارت های فضایی دانش آموزان در حل یک تکلیف و تجزیه و تحلیل پاسخ های آن ها بر اساس طبقه بندی سولو است. نظریه سولو یکی از نظریه های آموزش ریاضی است که کاربرد زیادی در شناخت ما از درک و فهم دانش آموزان و یادگیری ریاضی دارد.

    روش ها

    روش پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی می باشد. سوالی از آزمون استاندارد پردو (Purdue) در مورد تجسم فضایی انتخاب گردیده که روایی صوری و محتوایی آن توسط سه نفر از اساتید آموزش ریاضی و چهار نفر از دبیران هندسه تایید شده است. به کمک معیار آلفای کرونباخ، ضریب پایایی تقریبی آن  به دست آمد. شرکت کنندگان در این مطالعه، 498 نفر از دانش آموزان پایه دهم، یازدهم و دوازدهم هستند که به طور خوشه ای تصادفی چند مرحله ای، از مدارس نظری و فنی و حرفه ای شهرستان بوشهر انتخاب شده اند.

    یافته ها

     نتایج نشان می دهند که در زمینه تجسم فضایی، دانش آموزان مدارس معمولی در سطح تک ساختاری قرار دارند. در این آزمون دانش آموزان هنرستانی هیچ کدام به سطوح چندساختاری و رابطه ای نرسیدند. در حین بررسی پاسخ ها، نوع تفکر، راه حل های چندگانه، استراتژی ها و اشتباهات مفهومی رایج نیز تحلیل شده است.

    نتیجه گیری

    مدل سولو به معلمان در مورد ارزیابی از نتایج یادگیری و بررسی درک و فهم دانش آموزان کمک می کند. در جهت بهبود درک  دانش آموزان از تجسم فضایی و افزایش مهارت های فضایی پیشنهاد می شود ارایه مسایلی از این دست در برنامه ها و کتاب های درسی نیز مورد استفاده قرار گیرد. استفاده از هندسه پویا و نرم افزارها در جهت درک بهتر تجسم فضایی همانطور که تحقیقات ازدمیر و ایلدیز نشان می دهد تاثیر گذار است. همچنین استفاده از مدل سولو به پژوهشگران و معلمان برای ارزیابی درک دانش آموزان از یک موضوع پیشنهاد می شود. نتایج مطالعه برای برنامه ریزان، مولفان کتاب های درسی و محققان بسیار حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: مدل SOLO، توانایی فضایی، اشتباهات مفهومی، یادگیری ریاضی، درک دانشوآموز
  • سید امیرحسین حسینی اناری، محمود نشاطی* صفحات 499-510

    پیشینه و اهداف در سالهای اخیر شاهد رشد چشمگیر رسانه بازی های دیجیتال در سرگرمی و فرهنگ عامیانه مردم بوده ایم. بازی ها به صورت پایدار و مستحکم در فرهنگ انسانی تثبیت شده و به طور مداوم بر زندگی اجتماعی و اوقات فراغت آنها در مقیاس بی سابقه ای تاثیر گذاشته اند. ازجمله دستاوردهایی که رسانه بازی های دیجیتال به دنبال دارد محرک بودن آن برای مسایلی فراتر از سرگرمی است. به طورکلی می توان بازی را فعالیت داوطلبانه ای بیان کرد که بازیکن در آن آزادی عمل دارد و می تواند هر موقع خواست به بازی وارد یا از آن خارج شود. یک استراتژی در حال ظهور در حوزه بازی، بازی گونگی است، اما بازی گونگی کمی با بازی در حالت عادی تفاوت دارد. بازی گونگی را می توان به معنی استفاده از بازی و تفکرات بازی گونه در زمینه هایی که ماهیت بازی ندارند تعریف کرد که به منظور ایجاد تعامل و انگیزه در افراد، برای رسیدن به اهداف موردنظر به وجود آمده است.  امروزه بازی گونگی به ابزار محرک قوی برای درگیرکردن و افزایش مشارکت کاربران سامانه های آموزشی تبدیل شده است. پژوهش‏های پیشین، اهمیت و کارایی روش‏های بازی گونگی در بهبود فرایندهای آموزشی را به صورت کلی نشان داده اند؛ در این پژوهش به بررسی ویژگی‏های فردی مخاطبین از لحاظ جنسیت در میزان تاثیرپذیری آن ها از بازی گونگی در دانشگاه شهید بهشتی پرداخته شده است.

    روش ها

    به ‏همین‏ دلیل سیستمی آموزشی مبتنی بر بازی گونگی به نام "النو" طراحی کرده و در اختیار تعدادی از (N=41) دانشجویان درس"شیوه ارایه مطالب‏علمی و فنی" قرار گرفت. النو سیستمی مبتنی ‏بر‏ وب و قابل‏اجرا بر روی موبایل است. رفتار کاربران در طول فرایند آموزشی بازی گونه شده به طور کامل ثبت می شود. علاوه‏بر داده های جمع آوری شده توسط النو، در انتهای‏ترم، پرسشنامه ای در اختیار کاربران پژوهش قرار گرفت و از کاربران در مورد تاثیر فرایندهای بازی گونگی موجود در النو سوال شد. همچنین، اطلاعات مربوط به پیشینه‏آموزشی دانشجویان، از سیستم‏های آموزشی دانشگاه استخراج شد. قبل از پردازش، داده ها با هم تجمیع شدند تا دیدکلی نسبت به مخاطبان بدست آید. در این پژوهش از تکنولوژی هوش‏تجاری برای تجمیع و پردازش داده ها استفاده شده تا تاثیر ویژگی‎های فردی افراد و میزان تاثیرپذیری آن ها از بازی گونگی مورد بررسی قرار گیرد.

    یافته ها

    مهم ترین یافته ‏های این پژوهش بیان گر این امر هستند که ویژگی های فردی مخاطبین، فاکتوری موثر بر میزان تاثیرپذیری آن ها از بازی گونگی است؛ بنابراین نمی توان برای شرکت کنندگان در فعالیت بازی گونه شده الگویی واحد در نظر گرفت.

    نتیجه گیری

    مهمترین نتایج این پژوهش به طور خلاصه عبارتند از؛ ازآنجایی که مخاطبین سیستم های آموزشی ویژگی های فردی متفاوتی مانند جنسیت دارند، اثربخشی هر یک از عناصر بازی گونگی طراحی شده، بر آن ها متفاوت است. همچنین میزان علاقه مندی و رضایت آن ها از عناصر بازی گونگی، مانند؛ نشان ها، امتیاز و... یکسان نیست؛ بنابراین، در طراحی مکانیزم های بازی گونگی برای مقاصد آموزشی، نمی توان یک نسخه واحد برای همه مخاطبان در نظر گرفت. به همین دلیل، مهم است که این ویژگی ها در طراحی های بازی گونگی در نظر گرفته شود. به طور خاص، بعضی از نشان ها موجب ترغیب دانشجویان زن و برخی دیگر در دانشجویان مرد می گردند. درحالی که زن ها بازخوردهای بهتری نسبت به نشان های مرتبط با تکلیف دارند، مردها بیشتر علاقه مند هستند تا نشان های مرتبط با مهارت را دریافت کنند.

    کلیدواژگان: بازی گونگی، آموزش‏ الکترونیکی، داده کاوی، آموزش مبتنی بر بازی، هوش‏ کسب وکار
  • مهرک رحیمی*، علی شهریاری صفحات 511-520
    پیشینه و اهداف

    با گسترش زیرساخت های فناوری و افزایش ضریب نفوذ گوشی های هوشمند، استفاده از فناوری های نوین و برنامه های کاربردی در بین عموم مردم و خصوصا نسل جوان به سرعت رو به افزایش است. استفاده از این برنامه های کاربردی نه تنها ارتباطات اجتماعی در بستر فضای مجازی را افزایش می دهد، بلکه می تواند روند انجام تکالیف و پروژه های دانش آموزی و دانشجویی را از ابتدا (جستجوی منابع) تا انتها (نگارش گزارش) تسریع و تسهیل نماید. بدیهی است که استفاده از فناوری های نو نیازمند بهره گیری از مهارت ها و راهبردهای خاص برای تعامل موفق و سودمند با محیط های مجازی و فناوری است. در پژوهش های انجام شده در ارتباط باسواد اطلاعاتی فهرست بلندی از مهارت های موردنیاز کاربران فناوری در قرن بیست و یکم جهت مدیریت چالش های استفاده از ابزارهای جدید فناوری ارایه می شود. قطعا یکی از مهارت های پایه و مهم که هنگام کار با واژه پردازها  موردنیاز است تایپ سریع و صحیح کلمات جهت ورود داده و دریافت بازخورد مناسب از سیستم یا کاربران دیگر می باشد. مهارت تایپ سریع و درج صحیح کلمات در بهره گیری از فضای مجازی و استفاده موثر از بسیاری از برنامه های  کاربردی لازم است و عدم تسلط به نحوه ی ورود صحیح اطلاعات می تواند درروند نصب یا اجرای برنامه ها اختلال ایجاد کند. هدف این پژوهش بررسی نقش استفاده از نرم افزار اصلاح خودکار در یادگیری زبان انگلیسی است.

    روش ها

    203 دانشجوی درس زبان عمومی در این پژوهش شرکت نمودند. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی است. نحوه استفاده از نرم افزار اصلاح خودکار توسط شرکت کنندگان به وسیله ی پرسشنامه ی استفاده از نرم افزار اصلاح خودکار (ASUS) مورد ارزیابی قرار گرفت. این پرسشنامه نحوه ی استفاده از نرم افزار اصلاح خودکار را با در نظر گرفتن پنج مولفه موردبررسی قرار می دهد: اهمیت مهارت هجی کلمات، آگاهی از نحوه کار با نرم افزار، ارزش آموزشی نرم افزار، عملکرد نرم افزار در تصحیح غلط ها و نقش نرم افزار در اصلاح اشتباهات دیکته ای و نگارشی. یادگیری زبان بر اساس فعالیت های کلاسی و آزمون نهایی درس زبان عمومی مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها با استفاده از آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (ضریب همبستگی و رگرسیون) مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها: 

    نتیجه ضریب همبستگی نشان داد که رابطه ی مثبت و معناداری بین یادگیری زبان و استفاده از نرم افزار اصلاح خودکار و 4 مولفه ی آن وجود دارد؛ درحالی که قوی ترین ضرایب همبستگی مربوط به مولفه ی اول یعنی اهمیت مهارت هجی کردن در یادگیری زبان هنگام کار با نرم افزار (r=.215, p <.01) و  مولفه ی سوم یعنی ارزش آموزشی نرم افزار (r=.214, p <.01) است. نتیجه ی رگرسیون نشان داد که این دو مولفه تسهیل کننده ی یادگیری زبان هستند و می توانند به طور معناداری بیش از 10% از واریانس آن  را پیش بینی نمایند.

    نتیجه گیری: 

    پژوهش حاضر نشان داد نگرش به استفاده از نرم افزار اصلاح خودکار کلمات ارتباط معناداری با یادگیری زبان انگلیسی به عنوان زبان خارجه دارد. اهمیت مهارت هجی و آگاهی از ارزش آموزشی نرم افزار جز مولفه های تسهیل کننده ی یادگیری زبان بود، درحالی که سرفصل درس زبان عمومی بر یادگیری لغات، خواندن و فنون یادگیری متمرکز است. پیشنهاد می شود پژوهش هایی بر نقش نرم افزار خودکار در کلاس هایی که بیشتر بر مهارت های شفاهی تمرکز دارند نیز صورت بگیرد. همین طور نقش این نرم افزارها را در ارسال پیامک از طریق سرویس پیام کوتاه یا میکرو وبلاگ ها (نظیر تویتر) در یادگیری زبان موردبررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: نرم افزار، اصلاح، خودکار، یادگیری، زبان انگلیسی
  • مریم رجبیان ده زیره*، فریبا درتاج، سعید پورورستایی اردکانی، صلاح اسمعیلی گوجار صفحات 521-535

    پیشینه و اهداف :

    نفوذ سریع فناوری های هوشمند بسیاری از جنبه های زندگی اجتماعی را دستخوش تغییر کرده است و باعث ایجاد تغییر معناداری در چگونگی، زمان و مکان یادگیری شده است. بازی‎های رایانه ای آموزشی که به نوبه خود یکی از مظاهر پیشرفت فناوری در عصر معاصر است، قسمت مهمی از آموزش در آینده را به خود اختصاص خواهند داد. برای این منظور سیستم های آموزشی بر این شده اند روش های آموزشی خود را تغییر دهند و به این فکر افتادند که با چه روش های آموزش و یادگیری و چگونه یادگیرندگان نسل دیجیتال خود را برای زندگی در این فرهنگ آماده کنند. برای اصلاح و اثربخش کردن آموزش برای یادگیرندگان دیجیتال امروزی، با توجه به ویژگی ها و قابلیت های بازی های رایانه ای آموزشی به نظر می رسد یکی از این روش ها، استفاده از بازی های رایانه ای آموزشی به عنوان راهبرد آموزشی در سیستم های آموزشی است. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر استفاده از بازی های رایانه ای آموزشی بر تنظیم شناختی هیجان و ذهن آگاهی دانش آموزان است.

    روش ها

    نوع پژوهش کمی و به روش نیمه آزمایشی طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری را کلیه دانش آموزان ابتدایی شهریار در سال 96-95 تشکیل داده است. نمونه پژوهش حاضر شامل 60 نفر ار دانش آموزان بود (30 نفر در گروه کنترل و 30 نفر در گروه آزمایش) که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی و همکاران و ذهن آگاهی بایر و همکاران می باشد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد استفاده از بازی های رایانه ای آموزشی بر تنظیم شناختی هیجان و ذهن آگاهی دانش آموزان تاثیر دارد (0.01>P). در مولفه های تنظیم شناختی هیجان و ذهن آگاهی بین دو گروه (آزمایش و کنترل) اختلاف معنی داری وجود دارد (0.01>P). در راهبردهای شناختی تنظیم هیجان مثبت و ذهن آگاهی میانگین تعدیل شده گروه آزمایش بیشتر از گروه کنترل است و در راهبردهای شناختی تنظیم هیجان منفی میانگین تعدیل شده گروه آزمایش کمتر از گروه کنترل است که این نشان می دهد استفاده از بازی های رایانه ای آموزشی بر بهبود مولفه های تنظیم شناختی هیجان و ذهن آگاهی در دانش آموزان تاثیر دارد. (0.01>P).

    نتیجه گیری

    ازآنجاکه در محیط بازی رایانه ای آموزشی یادگیرندگان درگیر تعاملاتی می شوند که منابع شناختی حافظه فعال را برای یادگیری معنی دار مصرف می کند، آموزش ها و رهنمودهای مستقیم می توانند یک نقش اجرایی با فراهم نمودن جایگزین های جزیی جهت جبران فقدان راهنمایی هایی مبتنی بر دانش برای یادگیرنده با بازگویی دقیق نمونه مدیریت یک موقعیت و حل یک وظیفه ایفا کنند. البته بازی های رایانه ای آموزشی در کاربردهای خاصی چون وظایف ناوبری، بررسی و پردازش اشارات ضمنی و یا پردازش روایت های پیچیده و اطلاعات زمینه ای می توانند ملزومات سنگینی را بر سیستم شناختی ما با توجه به منابع موردنیاز شخصی تحمیل کنند که در اینجا درگیری معنی دار بازیکن با بازی و یا خودکار شدن مهارت های رایانه ای بازیکن به خاطر تمرین های فشرده می تواند به بازیکن جهت حل این مشکل کمک کند. دانش آموزان در خلال بازی ها به ویژه بازی های رایانه ای آموزشی به مفاهیم ذهنی جدیدی دسترسی پیدا می کنند و مهارت های بیشتر و بهتری را کسب می نمایند و از راهبردهای تنظیم هیجان مثبت در هنگام بازی استفاده می کنند. نتایج پژوهش نشان داد بازی های رایانه ای آموزشی باعث بهبود تنظیم شناختی هیجان و ذهن آگاهی در دانش آموزان می شود، پیشنهاد می شود از بازی های رایانه ای آموزشی در کلاس های درس استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بازی های رایانه ای آموزشی، تنظیم شناختی هیجان، مولفه ها، ذهن آگاهی، دانش آموزان
  • جمال الدین مهدی نژاد*، بهرام صالح صدق پور، رعنا نجاری صفحات 536-549

    پیشینه و اهداف :

    در ریشه یابی بحران های اخیر معماری معاصر، یکی از ریشه های این بحران، عدم توجه و یادگیری از معماری سنتی در سیستم آموزشی می باشد. آموزش معماری در ایران به صورت برنامه های یکنواخت مدون گردیده ، که بر معماری سایه افکنده است. برنامه هایی ثابت و یکسان در آموزش عالی معماری، در حوزه فعالیتی معماری توجه کمی بر معماری سنتی داشته است که با گذری در شهر و نظاره ی بناهای ساخته شده در چند سال اخیر می توان به عمق مشکل پی برد. جهت تدوین نظامی سازمان یافته برای آموزش معماری در مراکز آموزشی نیاز به شناخت اصول اساسی تاثیرگذار در آموزش معماری می باشد. در پروسه های آموزشی، ارتباط بین آموزش سنتی و جدید تعیین کننده می باشد هدف از این ارتباط، علاوه بر انتقال اطلاعات، کسب دانش عمیق می باشد که بیش از معنی دقیق پیام فرستاده شده ، اهمیت دارد.  به منظور تعریف ویژگی های خاص ارتباط علمی، مفاهیم مدرن در قالب دیدگاه های جدید در باب روش های آموزشی باید مورد استفاده واقع گردد. این باعث ایجاد تیوری های جدیدی از ارتباطات می گردد که متضمن روش های مختلف شناخت، یادگیری و انتقال اطلاعات به منظور ارتباط غیر متقابل بین آموزش مدرن و سنتی می گردد. آموزش و یادگیری از پتانسیل های معماری سنتی به خصوص بازارهای سنتی راه گشای طراحی فضاهای تجاری- اجتماعی نوین در فضای شهری امروزی است. خلق فضای شهری موثر، کارآمد و پویا که با نیازهای اجتماعی، فرهنگی، زیست محیطی، فیزیکی، روانشناسان واقتصادی مردم جامعه هماهنگ باشد، همواره مورد توجه برنامه ریزان ، طراحان شهری، معماران و شهرسازان بوده است.

    روش ها

    هدف از پژوهش حاضر، ساخت، اعتباریابی، پایاسازی و هنجاریابی مقیاس اجتماع پذیری در بازارهای سنتی (بازار تبریز) می باشد. ساخت گویه های مربوط به اجتماع پذیری ، از طریق مصاحبه باز و سپس کد گذاری باز و محوری صورت گرفت. پس از ارزیابی روایی و پایایی با حذف گویه های مشکل دار، 58 گویه در اختیار شرکت کنندگان قرار گرفت. حجم نمونه، 326 نفر می باشد که به روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب شده اند. جهت ارزیابی هماهنگی درونی سوالات از روش ضریب تمییز و به منظور اعتباریابی، تحلیل عاملی اکتشافی به کار گرفته شد. در نهایت برای عوامل اصلی، جدول هنجار ارایه گردید.

    یافته ها

    با در نظر گرفتن نتایج پژوهش، می توان نتیجه گرفت که این پرسشنامه از اعتبار و روایی مناسبی برخوردار بوده و عوامل مستخرج از تحلیل عاملی می تواند در یادگیری از معماری سنتی به خصوص در بعد اجتماع پذیری بازار های سنتی را اندازه گیری کند.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان از روایی و پایایی ابتدایی قابل قبول برای مقیاس اجتماع پذیری می باشد. برای برآورد اعتبار پرسشنامه از تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد که حاکی از استخراج 12 مولفه می باشد: فرهنگ و اعتقاد، مراکز تجاری جدید، مولفه ی فعالیتی- رفتاری،  قابلیت عملکردی، مولفه ی فرهنگی- اجتماعی بازار، عامل اجتماعی، تنوع و جذابیت بصری، اختلاط اجتماعی، مولفه ی کالبدی، ارزش های ساختاری مکان، تاثیر محیط بر مکان،کیفیت کالبدی،دسترسی و ارتباطات . که دارای بار عاملی کافی جهت پیشبینی ابزار اندازه گیری اعتبارسنجی، تضمین میزان اجتماع پذیری می باشد.

    کلیدواژگان: اجتماع پذیری، آموزش، پایاسازی، هنجاریابی، بازار
  • سهراب سردشتی*، مینو شفائی، فرهنگ مظفر صفحات 550-564
    پیشینه و اهداف

    ساخت محیط یادگیری غنی از روابط اجتماعی که در آن تعاملات همسالان و یادگیری جمعی بتواند گسترش پیدا کند، هسته مرکزی تعلیم و تربیت آتلیه محور برای آموزش طراحی معماری را تشکیل می دهد. ابعاد اجتماعی آتلیه و فرصت هایی که برای همکاری و اشتراک به دست می دهد، به عنوان محرکی برای یادگیری عمل می کند و این فرهنگ آتلیه است که معنی ماندگاری برای دانشجویان می یابد. یکی از شیوه های آموزشی تعامل محور که با تکثر دنیای امروز و ماهیت متفاوت رشته معماری و سیستم آموزش  کارگاهی هماهنگ به نظر می رسد، شیوه آموزش انتقادی ابداع اندیشمند برزیلی پایولو فریره است. فریره هدف اساسی تعلیم و تربیت را پرورش انسان های خلاق و منتقد می داند که تمامی افکار، عقاید و ارزش های موجود در جامعه و هم چنین عملکرد افراد و نحوه برخورد با حوادث و وقایع مختلف را با دیدی انتقادی می نگرند و در یافتن ریشه های آن می کوشند. الگوی فریره در آموزش انتقادی بیشتر گفت و گوی انتقادی را در بر می گیرد که در آن شاگردان (کل کلاس) به ارایه دیدگاه های خود پرداخته و ارزیابی ها و نقدها را بررسی می کنند. در ارزیابی اندیشه دیگران با آن ها مشارکت دارند و همراه آن ها با در هم آمیزی دیدگاه ها و بررسی استدلال ها به نگرش دقیق تر و جامع تر نسبت به موضوع پرداخته و راه حل های موثر را کشف می کنند. لذا می توان استنباط کرد که شیوه آموزش انتقادی با ویژگی های خاص خود، پتانسیل بالا بردن کیفیت کلاس های طرح معماری را دارا باشد. پژوهش حاضر با هدف تبیین چگونگی بکارگیری آموزش انتقادی در زمینه آموزش عالی ایران -رشته معماری- و بررسی چالشها و ارایه راهکار برای بهینه سازی شیوه در محیط مورد آزمون شکل گرفته است.

    روش ها

    روش تحقیق روش کیفی (تفسیرگرا) و تحلیل داده ها به روش تحلیل محتوا بوده است. پس از تبیین چگونگی اجرای روش انتقادی در کلاس طرح معماری کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد گرگان 24 دانشجو به عنوان نمونه در دسترس انتخاب شدند و با بکارگیری موضوعی دو بخشی، امکان مقایسه دو روش (معمول و انتقادی) فراهم شد. در انتهای ترم با کدگذاری و تحلیل پاسخنامه های بازپاسخ دانشجویان مدل تحقیق تبیین گردید. برای تایید و توسعه نتایج، آزمون در سال تحصیلی بعد با گروه دیگری متشکل از 22 دانشجو تکرار شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد سازوکار اثرگذاری آموزش انتقادی در قالب هشت مقوله افزایش انگیزه، بالا رفتن مهارتهای اجتماعی، گفتاری و اعتماد به نفس، ارتقاء سرعت و کیفیت روند پرورش ایده های معماری، ایجاد تنوع و سرزندگی، کاهش استرس و اضطراب، اتلاف وقت و بحثهای بیهوده، حاشیه نشینی آموزشی و خودسانسوری توسط دانشجویان درک شده است، که پنج مقوله اول در دسته بازخوردهای مثبت و سه مقوله دوم در دسته بازخوردهای منفی قرار می گیرند که در واقع چالشهای بکارگیری این روش در نظام آموزش معماری محسوب می گردند.

    نتیجه گیری: 

    در انتها راهکارهایی برای غلبه بر چالشها پیشنهاد شده است که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد: انتخاب موضوع دارای واقعیت خارجی توسط دانشجویان، فازبندی کرکسیون های دسته جمعی، استمرار روش برای نهادینه شدن آن، تغییر نگاه دانشجویان به استاد به مثابه منبع اطلاعات یا استاد به عنوان شخص برتر و معجزه گر و تغییر نگاه و کاهش بی اعتمادی دانشجویان نسبت به خودشان. همچنین ویژگی هایی برای معلم انتقادی نیز برشمرده شده که می توان به فروتنی، شوخ طبعی، ظرفیت بالای معلم در برابر خنده و شوخی، حوصله بسیار زیاد معلم در برابر بحثهای بیهوده و آشنایی معلم انتقادی با نظریه های روان شناسی و روان کاوی اشاره کرد.

    کلیدواژگان: آموزش انتقادی، آموزش تعامل محور، آموزش معماری، کلاس طرح معماری، بازخورد
  • مریم یوسفی، علیرضا عصاره*، علی حسینی خواه صفحات 565-580
    پیشینه و اهداف

    با تامل در جوامع گوناگون و باوجود ادعای پیشرفت در زمینه های آموزشی، فناوری، اجتماعی و...، بازهم مشکلات عدیده ای در ارتباطات انسانی، روابط مدنی و ناکارآمدی افراد به چشم می خورد. با این توضیح این سوال مطرح می شود که آیا پیشرفت های مختلف در عمل نتوانسته مورداستفاده قرار گیرد؟ توسعه آموزش و فناوری با منافع عمومی و واقعی انسان ها هم سو نبوده است؟ آموزش با نیازهای جامعه تطبیق داده نشده است؟ پیشرفت های مختلف زمینه عملیاتی پیدا نکرده است؟ و شاید سوالات بسیار دیگری که می توان در این مورد مطرح کرد؛ اما باکمی دقت می توان دریافت که هرکدام از این عوامل ریشه در یک علت عمده دارد و آن هم نوع آموزش و اهداف آموزشی است. اعتراض گسترده نظریه پردازان آموزشی این است که فراگیران در نظام های سنتی با شیوه انتقال عناوین درسی، به ندرت فرصت می یابند که چیزی را به طور عمیق بیاموزند. این در حالی است که در عصر کنونی باید تلاش شود که شالوده مهارت های فکری کودکان را در همان سال های اولیه کودکی پایه ریزی کرد و شخصیت آن ها را به گونه ای شکل داد تا بتوانند با نگرشی باز، مستقل و انتخاب گر به آینده خود بنگرند. به این منظور باید از همه پتانسیل ها و امکانات موجود نظیر معلم، دانش آموز، والدین، همسالان، محیط یادگیری و اجتماع که در پیرامون مدرسه هستند، بهره گرفته شود تا بتوان تا جای ممکن شاخص های موردنظر را تامین نمود. هدف مقاله، کندوکاو و تبیین منطق برنامه درسی مبتنی بر پروژه هست. در این نوشتار، منطق یادگیری مبتنی بر پروژه از جنبه های مختلف موردبررسی قرار گرفت.

    روش ها

    با توجه به هدف اصلی پژوهش و عنایت به این که منطق بر اساس مبانی، اصول و رسالت های آن تعریف می شود، پرسش های پنج گانه پژوهش مبنی بر چگونگی مبانی فلسفی، روان شناختی و اجتماعی یادگیری مبتنی بر پروژه، رسالت و اصول این یادگیری موردبررسی قرار گرفت. برای دستیابی به تحلیل و تبیین فوق از روش سنتز پژوهی استفاده شد که در آن پژوهش های مرتبط با یادگیری مبتنی بر پروژه با روشی نظام مند انتخاب، واکاوی محتوایی و دسته بندی شدند. در مرحله بعد 101 پژوهش که معیارهای موردنظر را داشتند انتخاب شدند، سپس ترکیبی از یافته های آنان طبق اصول تلفیق، بازاندیشی و بازآرایی داده ها، ارایه شده است.

    یافته ها:

     محقق به وسیله یافته های این پژوهش و با مشخص نمودن مبانی فلسفی، روان شناختی و اجتماعی یادگیری مبتنی بر پروژه و ترسیم رسالت و اصول این نوع یادگیری تلاش کرد تا منطق برنامه درسی مبتنی بر پروژه را تحلیل و تبیین نماید.

    نتیجه گیری: 

    مطالعه پژوهش های پیشین مشخص کرده که مطالعه مستقیمی مرتبط با یادگیری مبتنی بر پروژه در قالب یک برنامه درسی انجام نشده است. بیشتر پژوهش های مبتنی بر پروژه مربوط به شاخه های کشاورزی، دانشکده های معماری و یا مدیریت پروژه بوده است. اگر هم در موارد معدودی در آموزش رسمی مورد توجه واقع شده، بیشتر به عنوان یک روش تدریس مورد مطالعه قرار گرفته است و تنها به یک عنصر پرداخته نه این که کل برنامه درسی را مورد مطالعه و بررسی قرار دهد.

    کلیدواژگان: پروژه، برنامه درسی، منطق برنامه درسی، سازنده گرایی، برنامه درسی مبتنی بر پروژه
  • اسماعیل جعفری*، کورش فتحی واجارگاه، محبوبه عارفی، مرتضی رضایی زاده صفحات 581-593
    پیشینه و اهداف

    موک نه تنها به عنوان یک ابزار آموزشی آنلاین توانسته است به جایگاه ارزشمندی در دنیای آموزش و یادگیری برسد بلکه به عنوان یک موج فکری نیز شناخته شده است که توجه بسیاری از نویسندگان و پژوهشگران را به خود جلب کرده است. هرچند این مسئله در ایران قابل تردید است چراکه نه تنها موک به عنوان یک ابزار آموزشی غالب مورداستفاده قرار نمی گیرد بلکه تاکنون هیچ پژوهشی در ارتباط باکم و کیف این مسئله انجام نشده است. اما برای استقرار اثربخشی این سیستم در دانشگاه ها و مراکز آموزشی باید دیدگاه جامعی از وضعیت آن در سایر کشورها به دست آورد.با توجه به مزایا و نیز چالش ها و تهدیداتی که موک ها ممکن است برای آموزش عالی کشور داشته باشند، آینده اندیشی و اتخاذ تدابیر و راهبردهایی درزمینه اعمال مدیریت صحیح در بهره گیری از موک ها و نیز تولید بومی آن ها بسیار اساسی است. همچنین با توجه به ضرورت سازگار شدن دانشگاه ها و موسسات آموزشی کشور ایران با شیوه های مختلف یادگیری و طرح های آموزشی آنلاین و جدید جهت تضمین کیفیت در ارایه خدمات به کاربران و سازگاری با فضاهای فناوری ای که به صورت آنلاین رشد و توسعه می یابند انجام پژوهش های دانشگاهی ای در خصوص تحولات موک ها بر آموزش عالی بسیار حیاتی می نماید. هدف این پژوهش، تدوین الگوی مفهومی برنامه درسی مبتنی بر موک هادر آموزش عالی بود.

    روش ها

    پژوهش حاضر کیفی بوده و با استفاده از نظریه داده بنیاد انجام گرفت . میدان پژوهش شامل متخصصان حوزه فناوری آموزشی و فناوری های آموزش عالی بودند که با استفاده از رویکرد نمونه گیری هدفمند و با مصاحبه نیمه ساختاریافته با 14 نفر، اشباع نظری در داده ها حاصل گردید. برای به دست آوردن اعتبار و روایی داده ها از روش مرور خبرگان غیر شرکت کننده در پژوهش استفاده گردید.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد مقوله محوری مطالعه حاضر الگوی برنامه درسی آموزش عالی است که در چهار بعد هدف، محتوا، روش های یاددهی-یادگیری و ارزشیابی تحلیل شد. این عناصر برنامه درسی بر پایه شرایط علی شکل گرفته اند و به راهبردهایی منجر می گردد. این شرایط و فرایند منجر به پیامدهایی در برنامه درسی آموزش عالی می شود. مجموعه این کنش و واکنش ها در بستر و زمینه ای صورت می پذیرد که قوت ها، ضعف ها، فرصت ها و تهدیدات، زمینه های لازم را برای این امر فراهم می آورند.  

    نتیجه گیری: 

    تولید موک ها در ایران باملاحظه شرایط زمینه ای و مقتضیاتی که محیط ایجاب می کند، در نظر داشتن فلسفه این امر، و اتخاذ راهبردهایی به منظور تحقق الگوی برنامه درسی مبتنی بر موک انجام می پذیرد که در صورت درست انجام گرفتن این فرایند، شاهد پیامدهای اثربخش آن خواهیم بود. در پژوهش حاضر آشکار شد، باوجود ضعف ها و چالش هایی که ملازم با موک ها می باشد، اما دیدگاه خبرگان نسبت به وجود برنامه درسی مبتنی بر موک ها مثبت است. این امر به معنای آن است که می توان از الگوی برنامه درسی مبتنی بر موک در آموزش عالی بهره گرفت. آموزش عالی با اتخاذ تدابیر مناسب در راستای این چالش ها، می تواند بسترسازی مناسب را برای این نوآوری در عرصه یاددهی- یادگیری فراهم سازد. همچنین با توجه به چند فرهنگی بودن جامعه ایران و نیز فضای گفتمانی و باز که در موک ها وجود دارد، می توان از آن برای ارتباط بین فرهنگ ها و خرده فرهنگ ها در ایران و در نظر گرفتن این خرده فرهنگ ها در عرصه تعلیم و تربیت بهره گرفت.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، برنامه درسی، موک، نظریه داده بنیاد
  • زهرا عباسی* صفحات 594-606

    پیشینه و اهداف:

     به طورکلی، هدف از آموزش الکترونیکی، فراهم نمودن امکان دسترسی یکسان، رایگان و جستجو پذیر در دوره های درسی و ایجاد فضای آموزشی یکنواخت برای افراد مختلف در هر جا و بهینه‏سازی شیوه های ارایه مطالب درسی به منظور یادگیری عمیق‏تر است. در چنین فضای آموزشی برخلاف روش های آموزشی سنتی (استاد محور)، افراد به اندازه ظرفیت و توانایی خود از موضوعات بهره مند می گردند. در آموزش الکترونیکی می توان از ترکیب شیوه های مختلف ارایه محتوای آموزشی از قبیل متن، صوت و تصویر و غیره به حداکثر بهره‏وری در آموزش دست یافت. آموزش مجازی از ظرفیت شبکه های کامپیوتری، فن‏آوری های اینترنت، شبکه های ماهواره ای و علوم جدید دیجیتالی بهره می برد و درواقع هنر استفاده از فن‏آوری‏های شبکه ها به منظور طراحی، انتخاب، تحول و اداره فرایند آموزش است. هدف این پژوهش بررسی، شناسایی و رتبه‏بندی مهم ترین عوامل کلیدی موفقیت در دوره آموزش الکترونیکی زبان فارسی در دانشگاه های (جامعه المصطفی و دانشگاه بین المللی امام خمینی قزوین) است.

    روش ها

    پژوهش حاضر ازلحاظ هدف تحقیق، کاربردی و ازلحاظ نحوه جمع آوری داده‏ها، توصیفی از نوع پیمایشی مقطعی است جامعه آماری این پژوهش، 60 مدرس زبان فارسی به خارجیان بود که حداقل یک ترم آموزشی کامل زبان فارسی را با استفاده از سامانه یادگیری الکترونیکی تدریس کرده اند. ابزار اصلی گردآوری داده های پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بر اساس طیف لیکرت 5 مقیاسی است.  

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که عامل محتوایی دارای اولویت اول، عامل فن‏آوری دارای اولویت دوم، عامل دانشجو اولویت سوم و پس ازآن عامل سازمانی و درنهایت عامل عمومی‏ دارای اولویت پنجم می‏باشد. در بررسی مجموعه عوامل سازمانی، عامل «استراتژی‏های آموزشی- مدیریتی سازمانی» با بیشترین مقدار ویژه 12.32 و بیشترین درصد واریانس تبیین شده 32.08 و بیشترین ضریب پایایی 0.875 به عنوان مهم ترین زیر عامل از عوامل سازمانی در نظر گرفته می شود. در میان عوامل دانشجو عامل «اعتماد، انطباق و پاسخگویی به نیازها» با مقدار ویژه 8.094 و واریانس 27.93 مهم ترین عامل است. همچنین در بررسی عوامل محتوایی عامل «عوامل موثر بر ایجاد محتوا» با مقدار ویژه 5.314 بیشترین درصد یعنی از کل واریانس مربوط به عامل محتوایی 42.151 را تبیین می‏کند. عامل «کاربردی بودن فن‏آوری» با مقدار ویژه 6.07، و 36.54 درصد از کل واریانس مهم ترین عوامل فن آوری محسوب می شود. «عوامل راهبری و راهبردی» با مقدار ویژه 10.404 و 26.035 درصد از کل واریانس مهم ترین عامل عمومی به حساب می آید.

    نتیجه گیری

    بر پایه مجموعه نگرش های عوامل موفقیت در به کارگیری آموزش الکترونیکی در مراکز آموزش عالی، این پژوهش اولویت بندی این عوامل را در آموزش زبان فارسی به خارجیان هدف خود قرار داده است. در این تحقیق به این دو پرسش پاسخ داده شده است: عوامل کلیدی موفقیت در به‏کارگیری سیستم آموزش مجازی زبان فارسی به عنوان زبان دوم/ خارجی از منظر مدرسان این دور‏ها کدام است؟ و اولویت و اهمیت این عوامل کلیدی موفقیت شناسایی شده در سیستم آموزش دانشگاه‏های کشور چگونه است؟ در پاسخ به پرسش اول پژوهش یافته ها نشان می دهد که از منظر مدرسان دوره های آموزش الکترونیکی زبان فارسی به خارجیان عامل محتوایی رتبه اول، عامل فن‏آوری رتبه دوم، عامل دانشجو رتبه سوم و عامل عمومی‏ رتبه آخر پس از عامل‏ سازمانی در عوامل کلیدی موفقیت را کسب نموده است. همچنین در پاسخ به پرسش دوم هر یک از این عوامل دارای زیر عوامل متعددی هستند.

    کلیدواژگان: عوامل کلیدی موفقیت، آموزش الکترونیکی، زبان فارسی، زبان خارجی
  • اقبال زارعی*، محمد جواهری دانشمند، علی اکبر شیخی صفحات 607-616

    پیشینه و اهداف :

    در نگاه اول به علم فناوری آموزشی، آنچه معمولا در ذهن افراد تداعی می شود، عبارت است از کاربرد تکنولوژی های جدید در آموزش فراگیران، چنین اعتقادی مبین رویکردی مکانیکی نسبت به گستره ی فناوری و تعلیم و تربیت است. ولی صاحب نظران، فناوری آموزشی را فراتر از کاربرد ابزار آموزشی می دانند. آنان معتقدند که فناوری آموزشی شامل رویکردی نظام مند، طراحی، اجرا، ارزشیابی و حل مشکل برنامه های آموزشی و به کارگیری توامان منابع انسانی و غیرانسانی است و هدف غایی آن یادگیری عمیق، پایدار و موثر است. یادگیری الکترونیکی حاصل استفاده از فناوری های نوین در آموزش است و جز روش های استقرایی یاددهی یادگیری می باشد که در آن موضوع از ارایه یک مشاهده خاص یا یک موضوع شروع می شود و مخاطبان به فرضیه سازی، جمع آوری اطلاعات، ترکیب اطلاعات و کشف مسئله می پردازند. یادگیری الکترونیکی به عنوان فرایندی برخط معرفی می شود که به وسیله آن می توان با استفاده از اینترنت و صفحات وب به یادگیری پرداخت. معلم می تواند در ارتباط با هر یک از موضوعات درسی، فضای الکترونیک جدید طراحی و یا از محیط های یادگیری الکترونیکی موجود در اینترنت استفاده کند.این پژوهش باهدف شناسایی عوامل و موانع موثر بر کاربرد یادگیری الکترونیکی در آموزش دانش آموزان مدارس ابتدایی شهرستان کرج انجام شده است.

    روش ها :

    پژوهش حاضر با رویکرد کیفی و به روش گروه های کانونی انجام شد. ابزار پژوهش مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. با بهره گیری از روش گروه های کانونی، داده های حاصل از مصاحبه های انجام شده با 29 نفر از کارشناسان و معلمان متخصص در حوزه یادگیری الکترونیکی، طی سه مرحله کدگذاری باز (اولیه)، محوری و گزینشی (انتخابی) مصاحبه شد.

    یافته ها

    کدهای باز شامل 75 مفهوم و کدهای محوری شامل نه مقوله مشتمل بر عوامل سازمانی، سواد اطلاعاتی، فناوری، طراحی آموزشی، ذی نفعان، منابع آموزشی، عوامل محیطی، محدودیت ها و عوامل نگرشی است. درزمینه موانع و مشکلات استفاده از یادگیری الکترونیک نیز 48 مفهوم و کدهای محوری شامل نه مقوله شامل موانع ساختاری و سازمانی، نبود آموزش های لازم برای معلمان، ضعف دانش آموزان، عدم انطباق برنامه درسی موجود با فناوری اطلاعات و ارتباطات، ضعف مدیریتی، مشخص نبودن اهداف و رسالت، شرایط و موانع فرهنگی، نبود نظام انگیزشی مناسب، فضا و تجهیزات به عنوان کد محوری پژوهش حاضر، شناسایی گردید.

    نتیجه گیری

    بررسی ها نشان می دهد؛ یادگیری الکترونیکی به عنوان یک شیوه آموزشی یادگیرنده محور، مهارت های شناختی در سطوح بالا ازجمله تجزیه، ترکیب، ارزشیابی و قضاوت، تفکر انتقادی، روحیه جستجوگری و حل مسئله را تسهیل نموده و ارتقاء می بخشند. بنابراین پیشنهاد می گردد به تمامی سطوح یادگیری توجه گردد. در صورتی که آموزش وپرورش نتواند زیرساخت های لازم را برای توسعه یادگیری الکترونیک مهیا کنند، قطعا با چالش های مختلفی روبرو خواهند شد، توصیه می گردد زیرساخت های لازم برای تمام مدارس کشور در تمام استان ها فراهم گردد.

    کلیدواژگان: سلامت روان، موانع، مدارس ابتدایی، یادگیری الکترونیک، عوامل موثر
  • ناهید اوجاقی*، زهره اسمعیلی، محمدرضا سرمدی، بهمن سعیدی پور صفحات 618-625

    پیشینه و اهداف:

     یادگیری الکترونیکی، شیوه ای جدید در آموزش است که به ارایه و اداره فرصت های یادگیری برای انتقال دانش و مهارت از طریق اینترنت و شبکه های کامپیوتری می پردازد. در حال حاضر، روش های سنتی آموزش دیگر قادر به پاسخگویی به نیازهای رشد و گسترش مداوم مهارت های آموزشی نیستند. فناوری های جدید فرصت های بیشتر،جدیدتر و جذاب تری برای یادگیری ارایه می کنند مانند فرصت کسب تجربه یادگیری، متناسب با توانایی و شیوه یادگیری هر دانشجو. یادگیری الکترونیکی از طریق کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات مرزهای دسترسی و مرزهای زمانی را در هم شکسته و ابزارهای جدید را برای یادگیری به فراگیران ارایه می دهند. از طرفی چون در کشور ایران امکان بهره مندی از آموزش عالی به شکل کلاس های حضوری برای تمامی متقاضیان وجود ندارد، گسترش آموزش الکترونیکی فرصتی طلایی برای نسل جوان، پویا و دانشجو فراهم می آورد. طراحی خدمات یادگیری الکترونیکی مطلوب وظیفه ای پیچیده بوده و به مهارت های میان رشته ای نیاز دارد. این پژوهش با هدف بررسی رابطه ویژگی های روانشناختی، تجارب قبلی، پیشینه تحصیلی، مهارت های مدیریتی و کامپیوتری با ابقاء دانشجو در محیط یادگیری الکترونیکی انجام شده است.

    روش ها

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی- کمی و از نظر نحوه گردآوری داده ها توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری شامل دانشجویان الکترونیکی فعال دانشگاه پیام نور است. با استفاده از 41 گویه محقق ساخته از دانشجویان خواسته شد تا نظراتشان را در ارتباط با هر یک از سوالات در یک طیف لیکرت 5 درجه ای از کاملا موافقم تا کاملا مخالفم، مشخص نمایند. اعتبار محتوایی ابزار پژوهش توسط 5  نفر از اساتید راهنما، مشاور و خبرگان مورد تایید قرار گرفت. به منظور تعیین روایی سازه ابزار اندازه گیری، از روش تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. پایایی ابزار پژوهش نیز با استفاده از روش آلفای کرونباخ0.83  برآورد شد. داده های جمع آوری شده در قالب دو دسته تحلیل های آمار توصیفی و استنباطی (رگرسیون) تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون همبستگی پیرسون وجود رابطه معنادار بین پیشینه تحصیلی و ابقاء دانشجو (0.17)، تجارب قبلی و ابقاء دانشجو (0.14)، مهارت های مدیریت کامپیوتری و ابقاء دانشجو (0.47)، و ویژگی های روانشناختی و ابقاء دانشجو (0.52) را نشان داد.

    نتیجه گیری

    نتایج رگرسیون همزمان نشان دادمتغیرهای پیش بین حدود 76 درصد از تغییرات ابقاء دانشجو را تبیین می کنند.

    کلیدواژگان: ویژگی های روانشناختی، تجارب قبلی، پیشینه تحصیلی، مهارت های مدیریتی و کامپیوتری، ابقاء دانشجو
  • مهسا بهرامی، شهاب مرادخانی* صفحات 626-637

    پیشینه و اهداف

     فشار شغلی یکی از مهمترین دلایلی است که موجب کاهش بازدهی و کیفیت آموزش می شود. استرس یا فشار شغلی خود نیز می تواند نتیجه عوامل مختلفی مانند کمبود منابع مورد نیاز، متزلزل بودن موقعیت شغلی و... باشد که متعاقبا و به تدریج موجب بروز پیامدهای منفی کوتاه یا بلند مدت همراه با شاخصه های فیزیولوژیک خواهد شد. فرسودگی شغلی نیز یکی از پیامدهای استرس شغلی است که نخست در ایالات متحده در دهه 1970 و سپس بتدریج در بسیاری از کشورهای دیگر و شغل های مختلف ظهور کرد. هدف این پژوهش بررسی رابطه میان عوامل گوناگون فرسودگی شغلی دبیران زبان انگلیسی مدارس دولتی و مدرسان زبان آموزشگاه های خصوصی در ایران بود.

    روش ها:

     برای بررسی این موضوع، از هر دو روش کمی و کیفی برای جمع آوری و تحلیل داده ها استفاده شد. داده های کمی از طریق توزیع پرسشنامه مسلش در بین 180 معلم انگلیسی از هر دو بافت مدارس و آموزشگاه ها جمع آوری شد. همچنین، داده های کیفی از طریق برگزاری 10 مصاحبه انفرادی نیمه ساختار یافته با 5 دبیر از مدارس دولتی و 5 مدرس زبان از آموزشگاه های خصوصی گردآوری شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون تی مستقل نشان داد که مدرسان زبان در آموزشگاه ها به صورت معناداری بیشتر از دبیران در مدارس دولتی احساس فرسودگی شغلی داشتند. از سوی دیگر، نتایج حاصل از تحلیل محتوای مصاحبه ها نشان داد شرایط اقتصادی، امنیت شغلی، جایگاه اجتماعی، عدم انگیزه و نبود آرامش از دلایل مهم فرسودگی شغلی مدرسان زبان انگلیسی در آموزشگاه ها هستند. همچنین، نبود انگیزه و گوناگونی در روند آموزش تنها دلایل فرسودگی شغلی دبیران مدارس دولتی تلقی شدند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که عوامل محیطی مانند تقاضا و منابع شغلی در کاهش یا افزایش فرسودگی شغلی بسیار تاثیرگذار است. با توجه به عوامل مثبت موثر بر کاهش فرسودگی شغلی بدست آمده در مدارس دولتی، سیاست گزاران در آموزشگاه های زبان نیز قادر خواهند بود برنامه های اصلاحی در راستای کاهش فرسودگی شغلی مدرسان آموزشگاه های خصوصی طراحی و اجرا کنند. در نتیجه، این کار موجب می شود اختلاف میان دو محیط آموزشی تا حد زیادی کاهش یافته و نیز کیفیت تدریس تا حد قابل قبولی افزایش یابد. علاوه بر این، نتایج نشان داد معلمانی که در تعاملات احساسی و روابط خود با دیگران در محیط کاری موفق ترند، بیشتر می توانند استرس و فشار کاری خود را مدیریت کنند. همچنین دست اندرکاران در وزارت آموزش و پرورش در عین تاکید بیشتر بر عواملی که سبب کاهش احتمال ابتلا به تحلیل رفتگی شغلی می شود، باید سعی کنند عوامل اندکی که در مدارس باعث بروز این مشکل در میان دبیران زبان انگلیسی می شود را تا حد امکان از میان بردارند.

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، مدارس دولتی، آموزشگاه های خصوصی زبان، آموزش زبان خارجی، دبیران و مدرسان زبان انگلیسی
  • سمانه یارمحمدی، فریده اشرف گنجویی*، علی زارعی صفحات 638-648

    پیشینه و اهداف :

    امروزه بکارگیری فناوری اطلاعات بخشی لاینفک مشاغل علی الخصوص مدیریتی است . مدیران ورزشی باید بتوانند کارشناسان فنی را به شکلی وا دارند تا از نوآوری های فناوری اطلاعات در تغییر ماهیت مشاغل و امور سازمان در جهت بهره وری و اثر بخشی بیشتر استفاده کنند. در صورت وجود مانع در بکارگیری فناوری اطلاعات سازمان دیگر اثربخش و رقابتی عمل نمی نماید. فناوری اطلاعات به مدیران می آموزد که چگونه به تعمیر سازمان پرداخته و فعالیت کاری جدیدی آغاز کنند و اینکه چگونه در ارتباط با محیط و سایر سازمان ها اثربخش باشند. لذا در صورت بروز مشکل در پیاده سازی فناوری اطلاعات و وجود موانع در سر راه کاربرد آن در سازمان، سازمان به ویرانه ای غیر قابل استفاده و رقابت با دیگر سازمانها تبدیل خواهد شد. هدف از این پژوهش تحلیل شناختی عوامل موثر برکاربرد فناوری اطلاعات بر اساس مدیریت تغییر در وزارت ورزش و جوانان جمهوری اسلامی  ایران است.

    روش ها:

     روش شناسی این تحقیق از نوع توصیفی- پیمایشی و از حیث هدف از نوع کاربردی است. جامعه آماری، 812 نفر از کارمندان کلیه بخش های وزارت ورزش و جوانان در سال 1395 است. حجم نمونه آماری بر اساس فرمول کوکران  261نفر محاسبه شد که به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب شده‎اند. جهت جمع آوری اطلاعات از دو پرسش نامه استاندارد و بین‎المللی تم برای فناوری ‎اطلاعات و ادکار برای مدیریت تغییر استفاده‎گردیده است.

    یافته ها

    داده های پژوهش از طریق آمار توصیفی و استنباطی شامل آزمون کالموگروف- اسمیرنف، آزمون t تک نمونه ای، ضریب همبستگی پیرسون و آزمون رگرسیون چندگانه مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد در تحلیل شناختی موانع کاربرد فناوری اطلاعات از نگاه مدیریت تغییر به ترتیب سودمندی ‎درک شده، تمایل به استفاده، نگرش نسبت به کاربرد و در نهایت، سهولت ‎درک شده در وضعیت کاربرد اولویت اول تا چهارم را دارند که نشاندهنده میزان  کاربرد و تاثیرگذاری این مولفه ها در بکارگیری های فناوری در وزارت ورزش و جوانان می باشد.

    نتیجه گیری

    وقتی که استفاده از یک فناوری جدید خصوصا فناوری اطلاعات توسط مدیران بخش ورزشی با توجه به ارزش های موجود و نیازهای حرفه ای حمایت گردد، منابع انسانی آن سازمان نه تنها اعتماد به نفس بیشتری در استفاده از فناوری اطلاعات را خواهند داشت، بلکه درجه بالاتری از ادراک و مزایای سیستم را نشان می دهند. و به احتمال زیاد از این فناوری استفاده بهینه تری خواهند کرد.  لذا پیشنهادهایی در ادامه ارایه می شود. مدیران ارشد و دست اندرکاران ورزش و به جنبه های فردی افراد مشغول در سازمان توجه بیشتری کرده، آموزش های لازم قبل پیاده سازی سیستم های اطلاعاتی را به خوبی در اختیار افراد قرار دهند و آنها را با مزایا و قابلیت های فناوری های جدید همچنین سودمندی و سهولت کاربری مولفه های فناوری اطلاعات آشنا کنند. همچنین، آنها را در تصمیماتی که برای استفاده از این گونه فناوری ها گرفته می شود دخیل کنند تا انجام امور در زمان کمتری یا تسهیل روند کاری صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: تحلیل شناختی، فناوری اطلاعات، عوامل موثر، مدیریت تغییر، ورزش و جوانان
  • عترت لعل بخش*، وحید قبادیان، شادی عزیزی صفحات 649-659

    پیشینه و اهداف:

     فاصله زیاد میان آموزه های آکادمیک در دانشکده های معماری و کار حرفه ای در جامعه موجب شده تافارغ التحصیلان دانشکده های معماری اغلب با روند اشتغال و حل معضلات معماری جامعه بیگانه باشند و این می تواند یکی از دلایل ناکارامدی آموزش طراحی معماری در ایران باشد. یکی از شاخصه های مهم که از دیرباز هم در فرهنگ تعلیم و تربیت ایرانی حضور داشته و هم در دیدگاه های نوین تعلیم و تربیت در دنیا مطرح است آموزش مشارکتی و تعاملی ست. در این شیوه یادگیرندگان با دغدغه منافع جمعی و حل مسئله به صورت گروهی خو می گیرند. بنابراین پس از فارغ التحصیلی توانایی بالاتری در شناسایی معضلات اجتماع و حل مسایل با همکاری و تعامل سایرین کسب می کنند. این پژوهش با هدف ارایه مدلی برای آموزش طراحی معماری مشارکتی و تعاملی در راستای کاستن از فاصله میان آموزش آکادمیک و حرفه صورت گرفته است.

    روش ها

    روش این پژوهش کیفی، علی معلولی و پسا اثبات گرایانه است که به طور استقرایی و با گرداوری منظم و طبقه بندی شده داده های درجه اول صورت گرفته است و به دنبال اکتشاف مسایل پیرامونی آموزش طراحی معماری به شیوه مشارکتی است.

    یافته ها

     نتایج به د ست آمده از این پژوهش نشان می دهد که  این مدل  ضمن هم افزایی در آموزش موجب کارامدی  آموزش  طراحی در میان دانشجویان شده ، می تواند فاصله میان آموزش آکادمیک و بازار کار را تا حدود زیادی کاهش دهد.

    نتیجه گیری

    نتایج بررسی های نظری و میدانی در خصوص مدل ارایه شده نشان می دهد که طراحی معماری به شیوه مشارکتی و تعاملی ضمن هم افزایی در آموزش موجب کارامدی  آموزش  طراحی در میان دانشجویان می شود. چرا که  در این مدل  از فاصله میان آموزش آکادمیک و زندگی روزمره دانشجویان کاسته می شود. در عین حال دانشجویان موفق به کسب منافع گروهی از طریق بالا بردن احساس همبستگی می گردند. در این مدل دانشجویان نسبت به محیط اطراف خود احساس مسئولیت نموده و شناخت بیشتری نسبت به محیط مصنوع پیرامون خویش کسب می نمایند. بنابراین با شناسایی معضلات معماری محیط اطراف خویش به صورت گروهی به دنبال حل مسئله می گردند. دانشجویان در آتلیه طراحی معماری  ضمن برقراری ارتباط و ایجاد فضای گفتگویی  نه تنها در ارتقا توانمندی طراحی یکدیگر موثر واقع می گردند، بلکه با تبیین اهداف روشن و تعریف معضلات معماری پیرامونشان ، با شناسایی هدف مشترک به دنبال حل مسئله خواهند بود. بنابراین آموزش طراحی معماری مشارکتی موجب  کم کردن فاصله میان آموزش و جامعه می شود. موجب ارتقا  کارامدی آموزش آکادمیک طراحی معماری می گردد. یادگیرنده را برای زندگی شغلی و اجتماعی آماده می سازد. حس مسئولیت پذیری و تعهد در دانشجو نسبت محیط اطراف خویش را تقویت می نماید. موجب  عینیت گرایی در آموزش می شود و آغازآموزش با توصیف مسایل زندگی روزمره و رسیدن به فهم دقیق از واقعیات جامعه را امکان پذیر می سازد. همچنین از طریق روابط اجتماعی، ساماندهی تجربه ،  نوآوری و خلاقیت از طریق تکثر بی توافقی ، قابلیت های یادگیری را افزایش می دهد. در شیوه آموزش طراحی  معماری مشارکتی امکان انتقال تجارب میان مراتب مختلف دانشجویان ایجاد می شود.  به این ترتیب و براساس این مدل از آموزش طراحی معماری،  یکی ازمهم ترین  کمبودهای آموزش معماری که فاصله زیاد میان بازار کار و دانشگاه است از میان برداشته خواهد شد.

    کلیدواژگان: آموزش طراحی، معماری، آموزش مشارکتی، آموزش طراحی مشارکتی، طراحی معماری مشارکتی
  • پریسا هاشم پور*، معصومه احمدی، حمید ندیمی صفحات 672-686
    پیشینه و اهداف

    بسیاری از روانشناسان شناخت گرا بر یکپارچه سازی وجوه شناختی و عاطفی آدمی تاکید می کنند. از میان نظریات مطرح شده در این راستا به ویژه در عرصه آموزش و یادگیری، نظریه معطوف به مفهوم"هوش عاطفی"شایان توجه است. این مفهوم تفاوت های افراد را در درک، پردازش و استفاده از اطلاعات عاطفی در فرایند شناخت و تفکر تبیین می کند. بررسی ها نشان می دهند که این تفاوت ها پیش بینی کننده ای قوی از موفقیت افراد در تحصیل، حرفه و حتی زندگی آن ها به شمار می رود. پژوهش های بسیاری از تاثیر قابل توجه هوش عاطفی بر دست آوردهای مهم زندگی، ازجمله سلامت روانی و جسمی، عملکرد کاری، پیشرفت تحصیلی و روابط اجتماعی خبر داده اند. این در حالی است که بسیاری از مهارت های هوش عاطفی آموختنی هستند و با آموزش و تمرین می توان سطح این توانایی را در افراد ارتقا داد. اما مسئله اینجاست که با توجه به تاکید سنتی مدارس و دانشگاه ها به آموزش های علمی صرف، دروس عمومی و اختصاصی گذرانده شده در دوره های آموزشی رسمی در رشته های گوناگون از جمله معماری، معمولا این نوع توانایی را مورد توجه قرار نمی دهند

    روش ها

    این پژوهش با رویکردی توصیفی-تحلیلی و با روش استدلال منطقی، با هدف درک نقش هوش عاطفی در اثربخشی آموزش معماری و به طور خاص آموزش طراحی معماری در کارگاه طراحی انجام شده است. در این راستا نقش هوش عاطفی شاگردان و اساتید معماری در مسایل مربوط به یادگیری ازجمله سازگاری، مشارکت و انگیزش و نیز در تفکر طراحی شاگردان معماری موردبررسی قرارگرفته است.

    یافته ها:

     نتایج نشان می دهد سطح هوش عاطفی شاگردان و حتی اساتید معماری می تواند به عنوان عاملی تعیین کننده در موفقیت شاگردان معماری به حساب آید. از سوی دیگر، ازآنجاکه پژوهش ها از قابلیت ارتقاء هوش عاطفی خبر می دهند؛ می توان سازوکارهایی را برای ارتقاء هوش عاطفی شاگردان معماری  پیشنهاد کرد تا به عنوان راهکاری موثر برای یکپارچه سازی وجوه شناختی و عاطفی در برنامه کارگاه های طراحی معماری گنجانده شود. 

    نتیجه گیری:

    با پیش رو قرار دادن نقش مهم هوش عاطفی در اثربخشی آموزش طراحی، می توان بر ورود چنین برنامه هایی در این عرصه تاکید کرد. به نظر می رسد اگر چنانچه برنامه مداخله ای بر اساس بنیان های نظری قوی تهیه و توسط اساتیدی که خود ازنظر عاطفی در سطح بالایی قرار دارند اجرا گردد؛ ارتقاء هوش عاطفی شاگردان معماری و به تبع آن یادگیری و موفقیت بیشتر آن ها را در حرفه می توان انتظار داشت. روشن است تدوین برنامه مداخله پاسخگو به الزامات عاطفی عرصه آموزش طراحی معماری، تدوین تمرینات آن بر اساس بنیان های نظری و یافته های تجربی معتبر و همچنین فراهم آوردن موقعیت هایی برای تمرین مهارت های عاطفی در جریان فعالیت های کارگاه، به پژوهش گسترده ای نیاز دارد. اما در این مجال، بر اساس آنچه در مقاله حاضر عنوان شد، می توان ادعا کرد که رویکرد مبتنی بر توانایی هوش عاطفی، قابلیت مناسبی برای تنظیم چارچوب این برنامه فراهم می آورد. در جهت اجرایی کردن و مطابقت هرچه بیشتر برنامه با نیازهای عاطفی کارگاه طراحی نیز می توان تدوین برنامه و تمرینات آن را بر احساسات عمده تجربه شده در کارگاه، که شناسایی آن ها نیز نیازمند پژوهش های آتی است، مبتنی کرد و برنامه را در کارگاه های دوره های پایه اجرا نمود.

    کلیدواژگان: هوش عاطفی، الزامات، آموزش طراحی معماری، تفکر طراحی، برنامه مداخله
  • مهدی معینی کیا*، عادل زاهدبابلان، ابراهیم آریانی قیزقاپان، زهرا بیگدلی صفحات 687-699
    پیشینه و اهداف

    در عصر حاضر قدرت ابداع و نبوغ بشر فناوری دیگری به نام فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا) را به ارمغان آورده است. این فناوری، ظرفیت اثرگذاری بسیار گسترده تری، در مقایسه با فناوری های گذشته داراست و در عرصه ی تعلیم و تربیت می توان با اثرپذیری از این ظرفیت جدید، تحولات سودمندی را در ارکان اجزاء مربوط رقم زد که لازمه ی این امر تامل و تدبر بیشتر در شناخت وجوه گوناگون، اعم از فرصت ها یا تهدیدهای ناشی از کاربرد این فناوری است. به بیان دیگر امروزه جهانی با ویژگی هایی که ارتباطات رایانه ای و اینترنتی آن را رقم زده است، پدید آمده است تا جایی که جامعه ی شبکه ای باعث شده تا جامعیت، پیچیدگی و شبکه سازی فناورانه به حوزه های متنوع زندگی و آموزشی نفوذ کند و جنبش های آموزشی، اقتصادی و فرهنگی در اثر انقلاب فاوا پدیدار شود. هدف پژوهش حاضر توصیف، تحلیل و ترکیب تحلیل های ارایه شده در زمینه ی نقش کاربست فاوا در جریان آموزش و یادگیری بر بازده یادگیری فراگیران بود.

    روش ها

    روش این پژوهش فراتحلیل است. جامعه ی آماری پژوهش حاضر را آثار مکتوب اعم از پایان نامه ها و مقالات مندرج در سایت های علمی ایران داک، مگ ایران، اس.آی.دی، نورمگز و برخی از مقالات نمایه شده در مجلات در بین سال های 94-87 تشکیل دادند، که از بین آثار انجام شده 36 پژوهش برای بررسی برگزیده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با کمک سه نرم افزار SPSS 22 ، CMA2 و Excel صورت گرفته است. در سطح آمار توصیفی از فراوانی و درصد فراوانی و در سطح آمار استنباطی برای محاسبه اندازه اثر از g هجز و مدل اثرات ثابت و اثرات تصادفی، برای بررسی معنی داری فراوانی پژوهش ها از روش شمارش مربع خی و جهت ترکیب اندازه اثرها از روش ترکیب احتمالات t واینر استفاده گردید.

    یافته ها:

    به منظور بررسی وجود سوگیری انتشار در مطالعات اولیه از نمودار فونل استفاده شد که سوگیری انتشار را در مطالعات اولیه در متغیر بازده تحصیلی نشان داد. برای رفع این مشکل از آزمون برازش دووال و توییدی برای هر دو مدل اثرات ثابت و تصادفی استفاده گردید. به منظور بررسی همگنی مطالعات از آزمونI2 وQ  استفاده شد که نشان داد مطالعات اولیه همگن نیستند. اندازه اثر محاسبه شده برای مطالعات تحت هر دو مدل ثابت و تصادفی از نظر آماری برای متغیر مورد بررسی معنادار بود. همچنین نتایج ترکیب احتمالاتt  واینر نشان داد بین اندازه ی اثرهای ترکیب شده تفاوت معناداری وجود دارد. در نهایت نقش کاربست فاوا در جریان آموزش و یادگیری بر بازده یادگیری فراگیران تایید می گردد.

    نتیجه گیری:

     با توجه به نتایج به دست آمده از تحقیق مبنی بر معنی دار بودن تاثیر استفاده از فاوا در بازده یادگیری فراگیران، پیشنهاد می گردد دست اندرکاران (برنامه ریزان آموزش و پرورش)، استفاده از نرم افزارهای کمک آموزشی و بهره گیری از فناوری های نوین را در اولویت قرار دهند. بدیهی است که توسعه زیرساخت های گسترش فاوا در کشور و به ویژه در مراکز آموزشی و فراهم کردن زمینه های ورود فناوری های اطلاعاتی به مدارس و دانشگا ه های فاقد فاوا که سبب خلق زمینه های جدید اجتماعی برای یادگیری دانش آموزان و دانشجویان می شود، گامی اساسی در این راستا می باشد. در نهایت، مسلما این معلمان هستند که کلید کاربرد اثربخش فناوری در جهت بهبود یادگیری را در دست دارند، اما اگر معلمان کاملا درک نکنند که چگونه به طور موثری فاوا را برای پیشبرد یادگیری دانش آموزان به کار برند، سرمایه گذاری های کلانی که در نوآوری های فاوا صورت گرفته به آسانی به هدر خواهد رفت. با توجه به نتایج به دست آمده از تحقیق، پیشنهاد می گردد تا جهت به کارگیری هر چه بیشتر و بهتر معلمان از فناوری های نوین در فرآیند یاددهی و یادگیری، آن ها را مورد تشویق قرار داده و برای بالا بردن سطح دانش علمی آن ها در زمینه فوق، دوره های آموزشی متناسب برگزار گردد. مطمینا، برای موفقیت در این راه، سرمایه گذاری مناسب جهت تجهیز نمودن مدارس به ابزارهای نوین تکنولوژی، امری مهم و حیاتی می باشد که لازم است مورد توجه بیشتر مسیولین امر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا)، آموزش، یادگیری، بازده یادگیری، فراتحلیل
  • زهرا بتولی، فاطمه فهیم نیا*، نادر نقشینه، فخرالسادات میرحسینی صفحات 700-712

    پیشینه و اهداف:

     باوجود ظهور و پیشرفت فناوری های نوین و به دنبال آن تغییر روش زندگی در دهه های اخیر، سیستم های آموزش همان روش آموزش سنتی خود را حفظ کرده و خود را مطابق با ویژگی های نسل دیجیتال تغییر نداده اند. این در حالی است که ویژگی های اهالی دیجیتال بر روش های یاددهی-یادگیری آن ها نیز موثر بوده است. یکی از جدیدترین تحولات رخ داده در حیطه فناوری های نوین، بازی وارکردن محیط های آموزشی است. یکی از مهم ترین و جدیدترین تحولات رخ داده در حیطه فناوری های نوین که به جذاب تر شدن فضاهای جدی منجر شده، استفاده از بازی وارسازی یا به عبارتی استفاده از عناصر بازی در محیط های غیربازی است. بازی وارسازی، استفاده از مکانیک های بازی، زیبایی شناسی و تفکر بازی جهت درگیرکردن افراد، انگیزه بخشی به اعمال، ارتقاء یادگیری، مشارکت و حل مسئله است. این پژوهش با هدف مرور مقاله های قلمرو «بازی وارسازی در آموزش الکترونیکی»، ارایه طرحی کلی از موضوع های مورد پژوهش و بررسی اثربخشی آن در آموزش، با روش مرور سیستماتیک انجام شده است.

    روش ها:

     بعد از جستجو در پایگاه های اطلاعاتی معتبر با واژگان کلیدی مرتبط و بر اساس معیارهای ورودی، 60 مقاله مناسب بررسی در این مطالعه انتخاب شد. در ادامه مقاله های منتخب به لحاظ جامعه پژوهش، تعداد عناصر بازی مورداستفاده، عناصر بازی مورد استفاده، دوره های آموزشی بازی وارشده و موضوع مقالات بررسی شد. اثربخشی بازی وارسازی بر مشارکت، یادگیری، انگیزه، اضطراب، ارزیابی همتایان، همکاری متقابل، بهینه سازی وب سایت آموزشی، کاهش هزینه و بارکاری اساتید از جمله حوزه های موضوعی این مقالات بود. زبان های برنامه نویسی و زبان انگلیسی از جمله بیشترین دوره های آموزشی بازی وار شده بود. عنصر بازی امتیاز، تابلو امتیاز، نشان، سطوح، چالش و بازخورد بیشتر از سایر عناصر مورد استفاده قرار گرفته بودند.

    یافته ها

    نتایج حاکی از اثربخشی محیط های آموزشی بازی وارشده بر افزایش یادگیری، مشارکت و انگیزه فراگیران است.

    نتیجه گیری

    پژوهش حاضر سعی دارد مروری جامع بر مطالعات حوزه بازی وارسازی در آموزش الکترونیکی داشته باشد، هر چند با محدودیت هایی من جمله عدم بررسی مقالات به زبان غیر انگلیسی و عدم بررسی مطالعات منتشر شده در قالبی به جز مقاله مجله و همایش همراه بود. بدون شک به منظور موفقیت در پروژه های مرتبط با بازی وارسازی در آموزش الکترونیکی، نگاه به ابعاد متفاوت آن و برنامه ریزی در آن زمینه ها بسیار مثمر ثمر خواهد بود و پژوهش هایی نظیر پژوهش حاضر می توانند دیدی همه جانبه به منظور برنامه ریزی بلندمدت برای طراحی محیط های آموزشی بازی وارشده ارایه نماید. موضوع های به دست آمده از تحلیل مطالعات قلمرو بازی وارسازی در آموزش الکترونیکی می تواند در ایران انجام شود، اگرچه انجام پژوهش های تکمیلی و جزیی تر و با روش های متنوع به غنی تر شدن آن کمک می کند.

    کلیدواژگان: بازی وارسازی، یادگیری الکترونیکی، عناصر بازی، یادگیری، انگیزه
  • سهیلا گوهررخی، علیرضا صابری کاخکی*، مهدی سهرابی، مهدی جباری نوقابی صفحات 713-719

    پیشینه و اهداف:

     متخصصان تعلیم و تربیت روش های تدریس را به دو دسته اصلی روش سنتی و روش های فعال تدریس تقسیم می کنند. در روش های سنتی معلم همه کاره است و دانش آموزان حالتی منفعل و پذیرنده دارند و یادگیری یک طرفه و یک سویه از جانب معلم صورت می گیرد. روش فعال تدریس به روش هایی اطلاق می گردد که در آنها شاگردان در جریان آموزش نقش فعالی بر عهده دارند و با استفاده از راهنمایی معلم به کسب تجربه می پردازند و یادگیری جریانی دوسویه دارد. چنین بنظر می رسد که روش های تدریس بر روی یک طیف قرار دارند و از حالت معلم محور تا حالت شاگرد محور امتداد می یابد. روش دستوری یا فرماندهی یک شیوه معلم محور است. در این روش انتظارات و اهداف برای شاگردان روشن است و در کلاس های بزرگ کاربرد مناسب تری دارد. روش های تدریس متفاوتی برای فراگیران مورد استفاده قرار می گیرد، اما توافق نظری در این خصوص که کدام روش بهره وری بیشتری دارد، صورت نگرفته است. لذا هدف از مطالعه حاضرمقایسه اثر روش های تدریس دستوری و دوسویه بر عملکرد و یادگیری شوت ثابت بسکتبال با تکیه بر مدل جنتایل می باشد.

    روش ها :

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی بود که به صورتپیش آزمون و پس آزمون انجام شد. شرکت کنندگان شامل 43 دختر نوجوان داوطلب بودند که به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. افراد به صورت تصادفی به سه گروه روش تدریس دستوری، دوسویه و کنترل تقسیم شدند. شرکت کنندگان تکلیف پرتاب آزاد بسکتبال را مطابق با مدل جنتایل تمرین کردند و عملکرد آنها طی چهار مرحله پیش آزمون، یادداری فوری و یادداری های با تاخیر اندازه گیری شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس مرکب با اندازه های تکراری و آزمون تعقیبی بونفرونی استفاده گردید.

    یافته ها

     هردو روش دستوری و دو سویه بر عملکرد شرکت کنندگان تاثیر معنی داری داشت(0.05≥P)، اما تفاوت معنا داری بین دو شیوه دستوری و دوسویه دیده نشد(0.05≥P.). نتایج کلی تحقیق بیانگر این است که در فرایند یادگیری این مهارت، هر دو روش می تواند اثرات مثبتی بر آموزش مهارت داشته و موجب پیشرفت مهارت گردد.

    نتیجه گیری

    . نتایج کلی تحقیق حاضر بیانگر این نکته می باشد که در آموزش و یادگیری شوت ثابت بسکتبال بین دو روش تدریس تفاوت معنی داری وجود نداشته است، بدین معنا که هر دو روش دستوری و دو سویه می تواند اثرات مثبتی بر روند آموزش داشته باشند. اگرچه امروزه برخی محققین روش های فعال تدریس را مورد توجه قرار داده اند و تاکید بیشتری بر آن دارند ولی نتایج پژوهش حاضر نشان داد که روش تدریس دستوری نیز به همان میزان موجب پیشرفت در یادگیرنده می شود که احتمالا دانش آموزان در هر دو روش تدریس از مزایای مربوط به این روش ها که به برخی از آنها در بحث اشاره شد استفاده کرده اند و تفاوت معنی داری در دو روش تدریس مشاهده نشد. بنابراین پیشنهاد می شود محققین در پژوهش های خود سایر قیود را نیز دستکاری نمایند تا زوایای پنهان اثربخشی روش های تدریس روشن تر گردد.

    کلیدواژگان: تدریس، یادگیری، بسکتبال، جنتایل، عملکرد
  • نیلوفر فرج پور، سید عبدالوهاب سماوی*، موسی جاودان صفحات 720-726

    پیشینه و اهداف:

     در مطالعات مختلف، عوامل موثر بر پیشرفت و عملکرد تحصیلی به دو دسته تقسیم شده اند: دسته اول متغیرها و عواملی هستند که در بیرون از شخص یادگیرنده قرار دارند و شامل عواملی مثل روش تدریس معلم و وضعیت اجتماعی - اقتصادی دانش آموزان می شوند و دسته دوم متغیرهایی هستند که مربوط به شخص یادگیرنده می باشند و به عوامل شخصی معروفند که در برگیرنده  انگیزش، نگرش، خودکارآمدی و عوامل شناختی هستند. از دید روانشناسان تربیتی و همچنین معلمان، انگیزش یکی از مفاهیم کلیدی است و جهت توضیح سطوح مختلف عملکرد دانش آموزان بکار می رود. هدف از انجام پژوهش حاضر آزمایش رابطه علی متغیرهای انگیزشی با عملکرد تحصیلی درس علوم تجربی با میانجی گری درک مفهومی دانش آموزان پسر و دختر پایه هشتم شهر داراب بود.

    روش ها :

    روش پژوهش همبستگی بوده است. به روش نمونه گیری تصادفی 390 نفر (194 دختر و 196 پسر) انتخاب شدند. در پژوهش حاضر از سه پرسشنامه انگیزش تحصیلی هارتر، نگرش سنج تحصیلی  و آزمون محقق ساخته درک مفهومی علوم تجربی،  استفاده شد. در بخش توصیفی، از میانگین، انحراف استاندارد و ضریب همبستگی و در بخش استباطی از روش مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تمامی ضرایب مسیر بین متغیرها، به جز مسیر انگیزش بیرونی به درک مفهومی از لحاظ آماری معنی دار بودند. در این مدل، رابطه انگیزش درونی، نگرش نسبت به علوم و انگیزش بیرونی با عملکرد تحصیلی درس علوم تجربی مثبت و معنی دار بود. همچنین رابطه انگیزش درونی و نگرش نسبت به علوم با درک مفهومی نیز مثبت و معنی دار بود. رابطه متغیر میانجی درک مفهومی با عملکرد تحصیلی درس علوم تجربی مثبت و معنی دار بود، اما رابطه انگیزش بیرونی با درک مفهومی معنی دار نبود. در مورد فرضیه های غیر مستقیم  نتایج نشان داد همه فرضیه های غیر مستقیم به جز رابطه غیر مستقیم انگیزش بیرونی با عملکرد تحصیلی درس علوم تجربی از طریق درک مفهومی، مورد تایید واقع شدند.

    نتیجه گیری

    در تبیین یافته پژوهش حاضر مبنی بر عدم وجود رابطه معنی دار بین انگیزش بیرونی و درک مفهومی می توان به این نکته اشاره کرد که دانش آموزانی که به صورت بیرونی بر انگیخته می شوند، فعالیت های درسی را صرفا به دلیل دستیابی به پیامدهای مطلوب مانند تایید یا پاداش و جلوگیری از رخ داد پیامدهای نامطلوب مانند تنبیه، انجام می دهند. به بیان دیگر عامل بیرونی رفتار آنها را کنترل کرده و آن ها را به انجام فعالیتی خاص ترغیب می کند. طبق دیدگاه رفتارگرایان، یادگیری، تغییر در رفتار آشکار فرد است و تحقق آن مستلزم بکارگیری تقویت کننده های مثبت و منفی است. و این محرک های محیطی که برای تقویت یا بازداشت رفتارهای قابل مشاهده بکار می روند، تغییر در رفتار را منجر می شوند. از آن جا که رفتارگرایان به رفتارهای قابل مشاهده و اندازه پذیر توجه دارند نه به فرایندهای ذهنی غیر قابل دسترس و با توجه به این که درک مفهومی فرایندی ذهنی و مرتبط با ادراکات فرد است، دور از انتظار نیست که عدم رابطه معنی دار بین انگیزش بیرونی و درک مفهومی مشاهده شود.

    کلیدواژگان: انگیزش، نگرش، درک، عملکرد تحصیلی، علوم
  • سمیرا کوثری، عباس ترکاشوند* صفحات 727-742

    پیشینه و اهداف:

     افراد در توانایی خود برای درک مفاهیم پیچیده، سازگاری موثر با محیط، یادگیری از تجربه، نحوه ی استدلال و غلبه بر موانع با استفاده از تفکر، با یکدیگر متفاوت هستند. متخصصان حوزه یادگیری بر این باورند که یادگیری در افراد به شیوه های مختلفی رخ می دهد و در اغلب موقعیت های یادگیری، افراد از سبک یادگیری مطلوب خود استفاده می کنند. همسان شمردن کاربران و یکسان انگاشتن روش های یادگیری در افراد مختلف، موجب ناسازگاری کالبد مدارس با ویژگی های فردی دانش آموزان و شیوه های گوناگون یادگیری در آن ها است. ویژگی های فردی دانش آموزان و شیوه های یادگیری آن ها، به میزان زیادی وابسته به هوش آن هاست. با توجه به نظریه ی هوش های چندگانه ، هوش در افراد، دارای وجوه و انواع متفاوتی است. تقویت هر یک از این هوش ها از طریق کسب مهارت در انجام فعالیت هایی امکان پذیر است. پژوهش حاضر، به دنبال دستیابی به کیفیات فضایی است که موجب افزایش تمایل دانش آموزان به انجام فعالیت های یادشده در هر فضا می گردد. شناخت این کیفیات و به کار بستن آن ها در طراحی فضاهای مدرسه می تواند موجب افزایش امکان وقوع فعالیت های مرتبط با هر هوش شود و احتمال پرورش این هوش ها را در دانش آموزان افزایش دهد. بنابراین، در این پژوهش، مطالعاتی میدانی باهدف شناسایی شاخصه های کالبدی لازم برای تناسب بیشتر فضا با فعالیت های تقویت کننده هر هوش انجام شده است.

    روش ها :

    جامعه ی آماری این مطالعات، دانش آموزان مقطع ابتدایی در مشهد می باشد. 172 نفر از این دانش آموزان به عنوان جامعه ی نمونه، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده، انتخاب شده اند و از آن ها خواسته شده تا برای انجام فعالیت های مذکور از میان 6 تصویر ارایه شده تصاویر مطلوب را مشخص نمایند و به توصیف دلایل آن بپردازند.

    یافته ها

    کیفیت های مورداشاره، شناسایی، کدگذاری و بر اساس اهمیت و دفعات تکرار در نرم افزار SPSS طبقه بندی شده است. این کیفیت ها که با استفاده از راهبرد تحقیق کیفی و فن مصاحبه ی عمیق استخراج شده، پس از ارزیابی و تحلیل، به رهنمودهایی در طراحی مدارس ابتدایی تبدیل شده است. هدف از این رهنمودها افزایش مطلوبیت فضاهای مدرسه در انجام فعالیت های تقویت کننده هر یک از هوش های چندگانه و ارتقاء این هوش ها در دانش آموزان است.

    نتیجه گیری

     برخی از کیفیات صرفا برای بهتر شدن شرایط وقوع یک دسته ی فعالیتی مشخص، در یک فضای خاص، مطرح شده و در سایر فضاها و دسته های فعالیتی تکرار نشده اند. لذا، این کیفیات، ازنظر دانش آموزان، صرفا، وقوع آن دسته ی فعالیتی را در فضای مربوطه تسهیل می کنند. از طرفی دیگر، بعضی کیفیات برای یک فضای واحد، در دسته های فعالیتی مختلف تکرار شده اند. این بدان معنی است که فعالیت های متناسب با آن فضا، همگی برای تحقق یافتن به شکل مطلوب، نیازمند وجود آن کیفیات اند. به عبارت دیگر، فضای مذکور ماهیتا نیازمند برخورداری از آن کیفیت هاست. به عنوان مثال، سایه اندازی در تراس یادگیری، برای وقوع تمامی فعالیت های مربوطه، مورد تمایل واقع شده است. بخش دیگری از کیفیات، همچون وسعت و دل بازی فضا، در اغلب فضاها و دسته های فعالیتی تکرار شده اند. توجه مکرر دانش آموزان به این کیفیات، در فضاهای مختلف و نیز در دسته های فعالیتی متفاوت، می تواند دلایل متعددی را در برداشته باشد.

    کلیدواژگان: طراحی فضاهای آموزشی، مدرسه ی ابتدایی، هوش های چندگانه، فعالیت، کیفیات فضایی
  • فاطمه زهرا حیدری، نسیم اصغری* صفحات 831-844

    پیشینه و اهداف:

     تحقیقات بین المللی بسیاری به منظور رد یابی مسیر فکری دانش آموزان در دست ورزی با مفهوم متغیر و عبارت های جبری و همچنین بررسی و تصریح مشکلات عملکردی آنان انجام شده است. اما علیرغم اهمیت این دو مفهوم، پژوهش جامعی در پایه های هفتم، هشتم و نهم در ایران صورت نگرفته است و پژوهش های انجام شده اغلب بر نحوه دستکاری و نوشتن عبارت های جبری متمرکز شده اند. با توجه به تغییر برنامه درسی ریاضی ایران در سال 2009 و به تبع آن تغییر کتب درسی ریاضی، لزوم داشتن تصویری روشن از درک دانش آموزان از این دو مفهوم دوچندان می شود. عبارت های جبری بخش مهمی از جبر است و درک عمیق این مفهوم و کسب مهارت دست ورزی با عبارت های جبری بستر لازم برای حل مسایل جبری را ایجاد می کند. هدف از پژوهش حاضر، بررسی درک دانش آموزان پایه های تحصیلی هفتم، هشتم و نهم در عبارت های جبری است.

    روش ها

    تعداد 400 نفر از دانش آموزان پایه های هفتم، هشتم و نهم شهر تهران به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. آزمونی محقق ساخته طراحی و اجرا گردید. پس از تجزیه و تحلیل داده ها، به منظور تصریح و تفسیر درک دانش آموزان با تعداد 15 نفر از آنها مصاحبه نیمه ساختاری انجام گرفت.

    یافته ها

     نتایج حاصل از این آزمون و مصاحبه نشان داد که اکثر دانش آموزان درک ساختاری ضعیفی از عبارت های جبری دارند و آن ها را صرفا به صورت رویه ای درک کرده اند. افزایش پایه های تحصیلی، تقریبا در ارتقای درک ساختاری تاثیری نداشته است، اما درک رویه ای با افزایش پایه ها ارتقا می یابد.

    نتیجه گیری: 

    نتایج این تحقیق نشان داد که اکثر دانش آموزان در عبارت های جبری (ساده و پیچیده) درک صرفا رویه ای دارند به این معنی که عبارت های جبری را به صورت مجموعه ای از الگوریتم ها و فرایندها درک کرده اند. همانطور که از مصاحبه ها مشخص شد، این افراد در مواقعی که احتیاج است عملیاتی روی عبارت جبری انجام شود و عبارت جبری را به عنوان یک کل در نظر بگیرند، صرفا مراحل کار را طوطی وار حفظ می کنند چرا که هیچ نوع درکی از ساختارکل عبارت جبری ندارند و فقط به مراحل درون یک عبارت جبری تمرکز دارند. در عبارت های جبری پیچیده نسبت به عبارت های جبری ساده، درصد فراوانی دانش آموزانی که درک صرفا رویه ای داشتند، کاهش پیدا کرده بود. نتایج مصاحبه ها  با تعدادی از دانش آموزان نشان داد که این کاهش، به خاطر افزایش درک ساختاری در دانش آموزان نبود بلکه به دلایلی چون نادیده گرفتن عمل توزیع پذیری، درک نکردن عبارت های جبری، درک نکردن فرایند در عبارت جبری پیچیده بود.

    کلیدواژگان: جبر، عبارت های جبری، مفهوم رویه ای، مفهوم ساختاری، چهارچوب نظری اسفارد
|
  • S. Haghjoo *, E. Reyhani Pages 484-498
    Background and Objective

    Recent research by Rivera and Sinclair et al. Shows the impact of spatial abilities on achieving different goals in different fields of study and real life, and suggests the need to extend its learning to all levels of education. Traditional approaches to teaching geometry based on the classification of shapes and objects and their properties have been intuitively focused on ultimately formal proof. Currently, more emphasis is placed on spatial abilities such as mental rotation, representation of three-dimensional objects, and coordination of motion and position. Incorporating such abilities into textbooks plays an important role in students' understanding of the concepts of geometry. Structure of Observed Learning Outcome (SOLO) is one of the most practical theories that falls into the general and local frameworks of cognitive development. The importance of this theory is that it can assess students' understanding of a subject at all ages. The aim of this study was to investigate the ability of students' spatial skills in solving one task and to analyze their responses based on SOLO taxonomy. Solo theory is one of the theories of mathematical education, which has a great application in our cognition of mathematical understanding and math learning of students.

    Methods

    The research method is descriptive of survey type .A question of the Purdue standard questionnaire on spatial visualization has been selected which  its formal and content validity has been confirmed by 3 math education professors and 4 teachers of geometry. By using the criterion of Cronbach's alpha, this approximate reliability coefficient(0.9) was obtained.The participants in this study were 498 students from the tenth , eleventh and twelfth grade students who were  selected randomly in a multi-stage cluster of theoretical and technical schools in Bushehr.

    Findings

    The results show that in the field of visualization 59% of students in ordinary schools are in a unistructural level. In this regard, none of the technical students reached multistructural and relational levels. While analyzing responses, their thinking patterns, multiple solutions, strategies and common misconceptions have been analyzed. The results of the study are very important for the planners, the authors of the textbooks and the researchers.

    Conclusion

    The SOLO model helps teachers assess student learning outcomes and assess students' understanding. In order to improve students' understanding of spatial visualization and increase spatial skills, it is suggested that such issues be used in curricula and textbooks. The use of dynamic geometry and software is effective in better understanding spatial visualization, as shown by research by Demir and Ildiz. The use of the solo model is also suggested to researchers and teachers to assess students' understanding of a subject.

    Keywords: SOLO model, Spatial ability, Misconceptions, Math learning, Student Understanding
  • S.A.H. Hosseini Anari, M. Neshati * Pages 499-510
    Background and Objective

    In recent years, we have witnessed a dramatic growth of digital gaming media in entertainment and popular culture. Games are firmly entrenched in human culture and have consistently impacted their social life and leisure on an unprecedented scale. One of the achievements of digital gaming media is that it stimulates issues beyond entertainment. In general, the game can be described as a voluntary activity in which the player has freedom of action and can enter or leave the game at any time. An emerging strategy in the field of play is gamification, but gamification is slightly different from normal play. Gamification can be defined as the use of gamified thinking in areas that do not have the nature of play, which is created to create interaction and motivation in people to achieve the desired goals. Nowadays, gamification has been turned into a strong motive tool to engage and increase users’ participation in the educational systems. Previous research indicates generally the importance and efficiency of gamification methods to improve educational processes, but in these researches, the characteristics of each audience and its effect on their behavior were not investigated. In this research, we attempt to study individual characteristics such as their gender and education background on their effectiveness rate from gamification.

    Methods

    For this study, we designed an educational system based on gamification approach named as “Elenow” and gave it to the students (N=41) who were studying “Technical writing and presentation method” course. Elenow is a web-based system which is accessible on users’ mobile.  In addition to the data collected by Elenow system, a questionnaire was given to the audiences and asked them about the effectiveness of gamification process implemented by the Elenow system. Also, the information about the students’ educational background was extracted from the university educational systems.

    Findings

    The most important findings of this research revealed that the individual characteristics of audiences are significant factors on their effectiveness from gamification. Therefore, we can’t consider a single approach for all individuals participating in a gamified activity.

    Conclusion

    The most important results of this research are: as the audience of educational systems has different individual characteristics, such as gender, the effectiveness of each element of the designed gamification is different for them. Also, their level of interest and satisfaction with the elements of gamification, such as; signs, points, etc. are not the same; therefore, in designing gamified mechanisms for educational purposes, a single version cannot be considered for all audiences. For this reason, it is important to consider these features in gamified designs. In particular, some symptoms motivate female students and others motivate male students. While women get better feedback than homework-related symptoms, men are more interested in receiving skill-related symptoms.

    Keywords: gamification, e-Learning, Data mining, game base learning, business intelligence
  • M. Rahimi *, A. Shahryari Pages 511-520
    Background and Objective

    With the expansion of technology infrastructure and the increasing penetration of smartphones, the use of new technologies and applications among the general public, especially the younger generation, is increasing rapidly. The use of these applications not only increases social communication in the context of cyberspace, but also can accelerate and facilitate the process of homework and student projects from the beginning (resource search) to the end (report writing). Obviously, the use of new technologies requires the use of special skills and strategies for successful and beneficial interaction with virtual environments and technology. Research on information literacy provides a long list of skills needed by technology users in the 21st century to manage the challenges of using new technology tools. Definitely one of the basic and important skills that is needed when working with word processors is typing words quickly and correctly to enter data and receive appropriate feedback from the system or other users. The ability to type quickly and insert words correctly is essential in the use of cyberspace and the effective use of many applications, and not mastering how to enter information correctly can disrupt the process of installing or running applications. This study aimed at examining the role of autocorrect software use in learning English as a foreign language.

    Methods

    203 university students of General English courses participated in the study. Their use of autocorrect software was evaluated by Autocorrect Software Use Scale (ASUS). ASUS assesses autocorrect software use with respect to five components including the importance of spelling skills in learning English with autocorrect, students’ awareness of the way autocorrect works, its educational value, its error correction function, and its value in improving English spelling and writing skills. Achievement in learning English was assessed by both formative and summative evaluations in General English course. The data were analyzed by both descriptive (mean and standard deviation) and inferential statistics (correlation and regression methods).

    Findings

    The results of correlation showed that there was a positive and significant relationship between learning English and ASUS and its four components; while the strongest correlations were related to factor 1, the importance of spelling skills in learning English (r= .215, p < .01) and factor 3, educational value of autocorrect software (r= .214, p < .01). The result of multiple regressions revealed that these factors function as the facilitator of learning English and can significantly predict more than 10% of its variance.  

    Conclusion

    The present study showed that the attitude towards using automatic word correction software has a significant relationship with learning English as a foreign language. The importance of spelling skills and awareness of the educational value of software was one of the facilitating components of language learning, while the general language course focuses on vocabulary learning, reading, and learning techniques. It is suggested that research be conducted on the role of automated software in classes that focus more on oral skills. The role of these software programs in sending text messages via SMS or micro-blogs (such as Twitter) in language learning should also be examine .

    Keywords: Software, Autocorrect, Learning, English, students
  • M. Rajabiyan Dehzireh *, F. Dortaj, S. Pourroostaei Ardakani, S. Esmaeili Gojar Pages 521-535
    Background and Objective

    The rapid penetration of intelligent technologies has changed many aspects of social life and has led to significant changes in the way, time and place of learning. Educational computer games, which in turn are one of the manifestations of technological progress in the contemporary era, will be an important part of the future education. To this end, educational systems have decided to change their teaching methods and have thought about how to teach and learn and how to prepare the digital generation to live in this culture. To improve and make education effective for today's digital learners, considering the features and capabilities of educational computer games, it seems that one of these methods is to use educational computer games as an educational strategy in educational systems. The purpose of this study was to investigate the effect of the use instructional computer games on cognitive emotion regulation and students' mindfulness.

    Methods

    The research method is Quantitative and semi-experimental method of pre-test-post-test design with control group. The statistical population is all elementary students of Shahriar In the academic year 2017-2016. The sample consisted of 60 students (30 in the control group and 30 in the experimental group) who were selected through targeted sampling. Research tools included Garnefski et al cognitive emotion regulation and Baer et al mindfulness questionnaires.

    Findings

    The research findings show that the use of instructional computergames effects on cognitive emotion regulation and students' mindfulness (p < 0.01). There is a significant difference in the components cognitive emotion regulation and mindfulness between the two groups (experiment and control) (p < 0.01). In positive strategies of cognitive emotion regulation and mindfulness, the moderated mean of the experimental group is more than that of the control group and in negative strategies of cognitive emotion regulation. The moderated mean of the experimental group is less than that of the control group. This shows that the use of instructional computergames effects on the improvement the components of cognitive emotion regulation and mindfulness in students (p < 0.01).

    Conclusion

    Because learners engage in interactions in the educational computer game environment that use working memory cognitive resources for meaningful learning, direct instruction and guidance can play an executive role by providing minor alternatives to compensate for the lack of knowledge-based guidance for the learner by accurately retelling a management example and solving a problem. Of course, educational computer games in certain applications such as navigation tasks, reviewing and processing implicit gestures or processing complex narratives and background information can impose heavy requirements on our cognitive system according to the personal resources needed, here significant player involvement with the game or automating a player's computer skills due to intensive training can help the player solve this problem. During games, especially educational computer games, students gain access to new mental concepts, gain more and better skills, and use positive emotion regulation strategies while playing. The results of the research show that instructional computer games improve the cognitive emotion regulation and Mindfulness in students, it is suggested to use instructional computer games in classrooms. 

    Keywords: Instructional computer Game, Cognitive emotion regulation, Components, Mindfulness, students
  • J. Mahdinezhad *, B. Ssaleh Sedghpour, R. Najjari Pages 536-549
    Background and Objective

    In tracing the recent crises of contemporary architecture, one of the roots of this crisis is the lack of attention and learning from traditional architecture in the educational system. Architecture education in Iran has been codified in the form of uniform programs, which has overshadowed architecture. Fixed and uniform programs in higher education in architecture, in the field of architectural activity, have paid little attention to traditional architecture, which can be understood by going through the city and looking at the buildings built in recent years. In order to formulate an organized system for teaching architecture in educational centers, it is necessary to know the basic effective principles in architectural education. In educational processes, the relationship between traditional and modern education is decisive. The purpose of this relationship, in addition to the transfer of information, is to gain in-depth knowledge that is more important than the exact meaning of the message sent. In order to define the specific features of scientific communication, modern concepts in the form of new perspectives on educational methods should be used. This gives rise to new theories of communication that incorporate different ways of recognizing, learning, and transmitting information in order to make non-interrelationships between modern and traditional education. Learning from the potential of traditional architecture, especially Bazaars is helping to design modern commercial-social spaces in today's urban space. To create effective and dynamic urban spaces, that are in harmony with the social, cultural, environmental, physical, psychological and economic needs of the society people has always been the interest of, architects and urban planners. The purpose of this study is to construct, validate, stabilize and standardize the scale of socialization in traditional Bazaar.

    Methods

    The construction of socialization -related items was conducted through an open interview selected by open and central coding, and after review, and evaluation of validity and reliability, 58 items were presented for the participants by eliminating problematic issues. The sample size is 326 which have been selected by random cluster sampling. In order to evaluate the internal coordination of the questions, differential coefficient method and to validate, the exploratory factor analysis, has been done. Finally, the normative table was presented for the main factors.

    Findings

    Considering the results of the research, it can be concluded that this questionnaire has a proper validity and justifiability, and the factors that can be extracted from the factor analysis can measure the learning of traditional architecture.

    Conclusion

    The findings indicate an acceptable initial validity and reliability for the sociability scale. To assess the validity of the questionnaire, exploratory factor analysis was used, which indicates the extraction of 12 components: Culture and belief, new business centers, activity-behavioral component, functional capability, socio-cultural component of the market, social factor, diversity and visual attractiveness, social mixing, physical component, structural values of place, environmental impact on place, physical quality, access and communication. The scale has sufficient factor load to predict the validation measurement tool, ensuring the degree of sociability. 

    Keywords: Socialization, Learning, Validation, Standardization, Bazaar
  • S. Sardashti *, M. Shafaie, Farhang Mozaffar Pages 550-564
    Background and Objective

    Creating a learning environment rich in social relationships in which peer interaction and collective learning can be developed is the core of the studio-based education for teaching architectural design. The social dimensions of the studio and the opportunities it provides for collaboration and participation serve as a stimulus for learning, and it is the culture of the studio that means sustainability to students. One of the interactive teaching methods that seems to be in line with the multiplicity of today's world and the different nature of architecture and the workshop education system is the critical pedagogy method invented by the Brazilian thinker Paolo Freire. Freire considers the main purpose of education to be the development of creative and critical human beings who look critically at all the thoughts, ideas and values ​​in society, as well as the actions of individuals and the way they deal with various events and happenings to find their roots. Freire's model in critical education mostly includes critical dialogue in which students (whole class) present their views and review evaluations and critiques. Participate in evaluating the thoughts of others and together with them, by combining views and examining arguments, take a more accurate and comprehensive approach to the issue and discover effective solutions. Therefore, it can be inferred that the critical education methodwith its special characteristics has the potential to improve the quality of architectural design classes. The aim of this study is to illustrate the procedure of applying critical pedagogy in Iran higher education context –architecture discipline- to identify challenges and improve the method in the selected environment.

    Methods

    The qualitative method (interpretation) was selected as research method and content analysis was performed on the collected data. 24 postgraduate architecture students were selected as the sample, and by using a bipartite subject, comparison between two methods (traditional and critical) become possible. To verify and extend the model, the experiment was repeated next year with 22 different students.

    Findings

    The results indicated that the effects of critical pedagogy have been perceived by students in eight categories: (1) improving intrinsic motivation (2) improving social skills, oral skills and self-confidence, (3) improving the speed and quality of development process of architectural ideas, (4) creating diversity and cheerfulness, (5) reducing stress and anxiety, (6) waste of time and vain discussions, (7) educational marginalization, and (8) self-censorship. The first 5 categories are positive feedbacks and the other three are negative feedbacks considered as challenges of applying critical pedagogy. At the end, some strategies are purposed to overcome these challenges and improve the quality of the classes.

    Conclusion

    Some solutions to overcome the challenges are suggested including: students choosing an external reality topic, phasing group corrections, continuing the method to institutionalize it, changing students' view of the teacher as the source of information or the professor as a superior and miraculous person and change the view and reduce students' distrust of themselves. Characteristics for the critical teacher are also mentioned, such as humility, humor, high capacity of the teacher against laughter and jokes, great patience of the teacher in the face of useless discussions, and familiarity of the critical teacher with theories of psychology and psychoanalysis. 

    Keywords: Critical pedagogy, Interactional pedagogy, Architecture education, Design course, feedback
  • M. Yousefi, A. Assareh *, A. Hoseini Khah Pages 565-580
    Background and Objective

    Reflecting on different societies and despite the claim of progress in the fields of education, technology, society, etc., there are still many problems in human relations, civil relations and inefficiency of individuals. With this explanation, the question arises as to whether various advances have not been able to be used in practice. Has the development of education and technology not been in the public and real interests of human beings? Is education not adapted to the needs of society? Have various developments not found operational ground? And perhaps there are many other questions that can be asked about this. But with a little care it can be seen that each of these factors is rooted in a major cause, and that is the type of education and educational goals. The widespread objection of educational theorists is that learners in traditional systems seldom have the opportunity to learn something in-depth through the transfer of subject matter. At the present time, however, efforts should be made to lay the foundation for children's intellectual skills in the very early years of childhood and to shape their personalities so that they can look to their future with an open, independent and selective attitude. To this end, all available potentials and facilities such as teachers, students, parents, peers, learning environment and community around the school should be used to provide the desired indicators as much as possible. The goal of this article is about explain and analysis of project based curriculum. This study has considered rationale of project based learning in different aspects.

    Methods

    In attention to the main goal of research and also rational of curriculum that is defined based on its basics, principles, and messages, so the fivefold questions of research include how defined the philosophical, psychological, and social basics of project based learning and the same time it considered its message and principles. In order to reach to analyze and explain of above aim applied research syntheses in which selected, contextualized, and categorized researches related to project based learning with a regular method. In the next step selected 101 researches which had objective criteria, then based on syntheses principles, rethinking, data rearrangement presented combination of their findings.

    Findings

    Researcher with the help of research and with identifying of philosophical, psychological, and social basics of project based learning and drawing of message and principles of this kind of learning tried to analysis and explain rationale of project based curriculum.

    Conclusion

    A study of previous research has shown that a direct study of project-based learning has not been conducted in the form of a curriculum. Most project-based research has been in the fields of agriculture, architecture, or project management. Although it has been considered in a few cases in formal education, it has been studied more as a teaching method and has dealt with only one element and not the whole curriculum.

    Keywords: project, Curriculum, rational curriculum, constructionism, project based curriculum
  • E. Jafari *, K. Fathi Vajargah, M. Arefi, M. Rezaeizadeh Pages 581-593
    Background and Objective

    Not only has MOOC been able to reach a valuable place in the world of teaching and learning as an online educational tool, but it has also been recognized as a wave of thought that has attracted the attention of many writers and researchers. However, this issue is questionable in Iran because not only is MOOC not used as a dominant educational tool, but so far no research has been done on this issue. But in order to establish the effectiveness of this system in universities and educational centers, a comprehensive view of its situation in other countries must be obtained. Given the benefits as well as the challenges and threats that MOOCs may have for the country's higher education, foresight and adopting measures and strategies in the field of proper management in the use of MOOCs and their local production is very basic. Also, due to the need for adaptation of universities and educational institutions in Iran to different learning methods and online and new educational plans to ensure quality in providing services to users and adaptation to technological spaces that grow and develop online, conducting academic research on developments Higher education is very vital. The purpose of this study was developing a conceptual model for Mooc-based curriculum in higher education.

    Methods

    This was a qualitative study and conducted based on grounded theory approach. The statistical population includes educational technology and higher education technology experts. Using the purposeful sampling approach and interviewing 14 people, theoretical saturation was achieved in the categories. Data was collected using semi-structured interviews. The reliability and validity in qualitative part of the research was through reviewing by experts who did not participate in the study.

    Findings

    The important issue of current study is the higher education curriculum which is developed in four aspects of goal, content, teaching-learning methods and evaluation analysis and according to causal conditions, the underlying conditions and mediation terms of terms of developing strategies and based on that the final model is presented.

    Conclusion

    The production of MOOCs in Iran is done by considering the contextual conditions and requirements of the environment, considering the philosophy of this matter, and adopting strategies in order to realize the MOOC-based curriculum model, which, if done correctly its effective consequences can be seen. In the present study, it was revealed that despite the weaknesses and challenges associated with MOOCs, the view of experts is positive about the existence of a MOOC-based curriculum. This means that the MOOC-based curriculum model can be used in higher education. Higher education, by taking appropriate measures in line with these challenges, can provide a suitable platform for this innovation in the field of teaching-learning. Also, due to the multicultural nature of Iranian society and the open space of discourse that exists in the MOOCs, it can be used for communication between cultures and subcultures in Iran considering these subcultures in the field of education. 

    Keywords: Educational H, Curriculum, Mooc, Theory Grounded
  • Z. Abbasi * Pages 594-606
    Background and Objective

    In general, the purpose of e-learning is to provide equal, free and searchable access to courses and to create a uniform learning environment for different people everywhere and to optimize the presentation of course materials for deeper learning. In such an educational environment, unlike traditional (teacher-centered) teaching methods, people benefit from the subjects to the extent of their capacity and ability. In e-learning, it is possible to achieve maximum productivity in education by combining different methods of presenting educational content such as text, audio and video, etc. Virtual education utilizes the capacity of computer networks, Internet technologies, satellite networks, and new digital sciences. In fact, the art of using network technologies is to design, select, transform, and manage the educational process. The purpose of this study was to investigate, identify, and rank the most important key factors in the success of the Persian language e-learning course in universities (Al-Mustafa society and Imam Khomeini International University, Qazvin).

    Methods

    This is an applied research in terms of the purpose, descriptive in terms of the method of data collection and cross-sectional study. The statistical population of this study was 60 Persian language instructors who taught at least one full term using the E-learning system. The main instrument for data collecting was a researcher-made questionnaire based on the Likert scale of 5 scales.

    Findings

    The results of the research showed that the factor of content was considered as the first priority, technology as the second, students as the third priority, the organizational factor as the forth one, and the last priority was the general issue. In the study of the organizational factors, the educational- management strategies in organization gained the highest amount of 12.32, the highest percentage of variance 32.08 and the highest coefficient of reliability of 0.875, among the factors of student, the sub-factor trust, adaption and response to the needs with the special value of 8.094 and the variance of 27.93 was the most important sub-factor. Also, in determining the factors of content, the factors affecting content production with a specific amount of 5.314, indicated the highest percentage 42.151 of the total variance related to the factors of content. The applicability of technology with a specific value of 6.07 and 36.54 percent of the total variance was the most important sub-factor of the factor of technology. The leadership and strategic factors with the specific value of 10.404 and 26.035 percent of the total variance proved to be the most important sub-factor in general factors.

    Conclusion

    Based on the set of attitudes of success factors in the use of e-learning in higher education centers, this study aims to prioritize these factors in teaching Persian to foreigners. In this research, these two questions have been answered: What are the key factors of success in using the Persian language virtual education system as a second/foreign language from the perspective of teachers of these courses? And what is the priority and importance of these key success factors identified in the education system of the country's universities? In response to the first question, the findings show that from the perspective of teachers of Persian language e-learning courses to foreigners, the content factor ranks first, the technology factor ranks the second, the student factor ranks third, and the general factor is the last after the organizational factor. Also, in answer to the second question, each of these factors has several sub-factors. 

    Keywords: Key Success Factors, e-Learning, the Persian language, foreign language
  • E. Zarei *, M. Javaheri, A. Shikhi Pages 607-616
    Background and Objective

    At first glance to the science of educational technology, what usually comes to mind, is the application of new technologies in the education of learners, such a belief indicates a mechanical approach to the scope of technology and education. But experts see educational technology as more than just the use of educational tools. They believe that educational technology includes a systematic approach, design, implementation, evaluation and problem solving of educational programs and the simultaneous use of human and inhuman resources, and its ultimate goal is deep, sustainable and effective learning. e-learning is the result of the use of new technologies in education and is one of the inductive methods of teaching learning in which the subject starts from presenting a specific observation or a subject and the audience hypothesizes, collects information, combines information and discovers the problem. e-learning is introduced as an online process by which learning can be done using the Internet and web pages. The teacher can design a new e-space or use the e-learning environments available on the Internet in connection with any of the subjects. The purpose of this study was identifying effective factors and obstacles in using e-learning of primary school students in Karaj.

    Methods

    The present study is a qualitative research and utilized a focus group method. The research instrument was semi-structured interview. By applying the focus group method, the data were gathered through interviewing 29 experts and specialized teachers in the area of e-learning in three stages including Open Source (Primary), Axial and Selective (Optional) Coding.

    Findings

    Open codes were consisted of 75 concepts, and axial codes were compromised of nine categories including organizational elements, information literacy, technology, educational design, beneficiaries, educational sources, environmental factors, limitations and attitude factors. In the area of the barriers and problems in using e-learning, 48 core concepts and codes wererecognized as the axial code of thepresent study in nine categories including structural and organizational obstacles, lack of required training for teachers, weakness of students, inconformity of the current curriculum with information and communication technology, no satisfactory management, no precise goal and objective, cultural conditions and hindrances, lack of appropriate incentive system, space and equipment.

    Conclusion

    Research show that as a learner-centered learning method, e-learning facilitates and enhances high-level cognitive skills such as analysis, synthesis, evaluation and judgment, critical thinking, search and problem solving. Therefore, it is suggested to pay attention to all levels of learning. If the ministry of education fails to provide the necessary infrastructure for the development of e-learning, they will certainly face various challenges. It is recommended to provide the necessary infrastructure for all schools in the country in all provinces. 

    Keywords: e-Learning, mentalhealth, problems, Primary schools, effective factor
  • N. Ojaghi *, Z. Esmaeili, M.R. Sarmadi, B. Saeidipour Pages 618-625
    Background and Objective

    e-learning is a new way of teaching that provides and manages learning opportunities to transfer knowledge and skills through the Internet and computer networks. At present, traditional teaching methods are no longer able to meet the needs of continuous growth and development of educational skills. New technologies offer more, newer and more exciting learning opportunities, such as the opportunity to gain a learning experience tailored to each student's ability and way of learning. e-learning through the use of information and communication technology breaks down the boundaries of access and time and provides new tools for learners to learn. On the other hand, because in Iran it is not possible to benefit from higher education in the form of face-to-face classes for all applicants, the expansion of e-learning provides a golden opportunity for the young, dynamic and student generation. Designing optimal e-learning services is a complex task and requires interdisciplinary skills. This research was conducted to investigate the relationship between psychological characteristics, previous experiences, academic background, management and computer skills and student retention in an e-learning environment.

    Methods

    The present research is applied -quantitative in terms of its purpose and descriptive-survey in terms of collecting data. The statistical population in this study encompasses the electronics active students of Payamenoor University. Using 41 researcher-made questions, students were asked to specify their views in relation to any questions in a 5-point Likert scale (from totally agree to totally disagree with). The content validity of the research instrument was approved by five thesis supervisors, consultants, and experts. A confirmatory factor analysis was used to determine the validity of the measurement instrument's structure. All of the questions variables were fitted with factor load. The reliability of the instrument was confirmed by the Cronbach's alpha coefficient which was equal to 0.83.

    Findings

     The results of data collection after adjustment and tabling were analyzed by statistical tests (exploratory). The results of Pearson correlation test showed a significant relationship between academic background and student retention (r=.17), previous experiences and student retention (r=.14), computer management skills and student retention (r=.47), and psychological characteristics and student retention (r=.52).

    Conclusion

    The results of simultaneous regression also showed that predictor variables account for about 76% of student retention changes. 

    Keywords: psychological characteristics, previous experiences, academic background, management, computer skills, student retention
  • M. Bahrami, Sh. Moradkhani * Pages 626-637
    Background and Objective

    Job stress is one of the most important reasons that reduces the efficiency and quality of education. Job stress can also be the result of various factors such as lack of required resources, volatile job position, etc., which subsequently and gradually cause short-term or long-term negative consequences with physiological characteristics. Burnout is also a consequence of job stress, which first appeared in the United States in the 1970s and then gradually in many other countries and different occupations. This study aimed to examine factors that may influence burnout among English as a foreign language (EFL) teachers of public schools and private language institutes in Iran.

    Methods

    To address this objective, both quantitative and qualitative data collection and analysis procedures were applied. Quantitative data were collected from 180 teachers from both public schools and private institutes through Maslach Burnout Inventory. Also, qualitative data were gleaned through conducting individual, semi-structured interviews with 10 of the participants (5 teachers from public schools and 5 instructors from private institutes).

    Findings

    The results of independent samples t-test showed that private institute teachers were in a significantly worse condition in terms of burnout in comparison with their public school counterparts. On the other hand, the results of analyzing the content of the interviews revealed that economic conditions, job security, social status, lack of motivation, and lack of serenity were the main factors contributing to burnout among EFL instructors in private institutes, while lack of motivation and variety in the education process were the only factors causing burnout among teachers in public schools.

    Conclusion

    The results showed that environmental factors such as demand and job resources are very effective in reducing or increasing job burnout. Given the positive factors affecting the reduction of burnout in public schools, policy makers in language schools will also be able to design and implement remedial programs to reduce burnout in private school teachers. As a result, the difference between the two learning environments is greatly reduced and the quality of teaching is increased to an acceptable level. In addition, the results showed that teachers who are more successful in their emotional interactions and relationships with others in the workplace are more likely to manage their work stress. Staff at the Ministry of Education, while emphasizing the factors that reduce the risk of job burnout, should also try to address the few factors that cause this problem among English teachers in schools.

    Keywords: burnout, public schools, private language institutes, EFL teaching, EFL teachers
  • S. Yarmohammadi, F. Ashrafganjouei *, A. Zarei Pages 638-648
    Background and Objective

    Today, the use of information technology is an integral part of jobs, especially management. Sports managers must be able to persuade technical experts to use information technology innovations to change the nature of the organization's jobs and affairs in order to be more productive and effective. If there is an obstacle to the use of information technology, the organization will no longer be effective and competitive. IT teaches managers how to repair an organization and start a new business, and how to be effective in relation to the environment and other organizations. Therefore, in case of problems in the implementation of information technology and there are obstacles in the way of its application in the organization, the organization will become an unusable ruin and compete with other organizations. The purpose of this research was cognitive analysis of factors influencing the use of Information Technology based on change management at the Ministry of Sport and Youth of the Islamic Republic of Iran.

    Methods

    The research method is descriptive-survey and the study is applied considering its purpose. The statistical population includes 812 employees of all sections of the Ministry of Sports and Youth in 2016. The statistical sample size was calculated on the basis of Cochran's formula. 261 people were randomly selected based on stratified sampling. To collect data, two standard and international questionnaires were used: TEM for IT and ADKAR for change management.

    Findings

    Data were analyzed through descriptive and inferential statistics including Kolmogorov-Smirnov test, single sample t-test, Pearson correlation coefficient and multiple regression tests. The results showed that in the cognitive analysis, the barriers to the use of information technology from the perspective of change management are: perceived utility, willingness to use, attitude towards application, and finally, the perceived ease of use in the application of the priority of the first to fourth. The findings indicate the extent to which these components are applied and influenced by the use of technology in the Ministry of Sports and Youth.

    Conclusion

    When the use of a new technology, especially information technology, is supported by sports managers according to existing values and professional needs, the human resources of that organization will not only have more confidence in using information technology, but also a higher degree of perception and demonstrate the benefits of the system; and they will probably make better use of this technology. Therefore, some suggestions are presented below. Senior managers and those involved in sports pay more attention to the individual aspects of people working in the organization, provide the necessary training before the implementation of information systems and provide them with the benefits and capabilities of new technologies as well as usefulness and ease of use of technology components; also they need to familiarize themselves with information; involve others in the decisions that are made to use such technologies in order to get things done in less time or to facilitate the work process. 

    Keywords: Cognitive Analysis, Information Technology, Effective factors, Change management, Sports, Youth
  • E. Lalbakhsh *, V. Ghobad, S. Azizi Pages 649-659
    Background and Objective

    The large gap between academic lessons in architecture schools and the labor market in society has made many graduates of architecture schools unfamiliar with the work process and solving architectural issues in society. An important constituent which has been present in Iranian education and training culture from yesteryear, which can be seen in novel education stands around the world, is collaborative education. In this method, learners get accustomed to concerns related to collective benefits and group problem solving. Thus, after graduation students gain higher ability to identify issues in society and solve problems with colleagues and interact with others. The aim of this study is to present a model for collaborative architectural design education, on the subject of decreasing the gap between academic education and work. Some of the benefits which can be gained from this method include preparing learners for work and social life, improving awareness of the educational issue by grouping students of different levels, strengthening students’ responsibility and commitment towards their surrounding environment, objectivism in education, academic education based on the realities of society.

    Methods

    In this study, the method is qualitative and post positivism. It is inductive and first-degree data was collected, organized, and classified. It sought to discover issues surrounding architectural design education in a collaborative manner.

    Findings

    The presented model consequently showed that it is not only synergistic, but also instigates efficiency in design education students. It can also significantly reduce the gap between academic education and the labor market.

    Conclusion

    The results of theoretical and field studies on the proposed model show that architectural design in a participatory and interactive manner while synergizing in education leads to the effectiveness of design education among students. Because in this model, the distance between academic education and students' daily life is reduced. At the same time, students achieve group benefits by raising a sense of solidarity. In this model, students feel responsible for their surroundings and gain more knowledge about the artificial environment around them. Therefore, by identifying the architectural problems of their surroundings, they seek to solve the problem as a group. Students in the architectural design studio, while communicating and creating a dialogue space, will not only be effective in enhancing each other's design capabilities, but will also seek to solve the problem by explaining clear goals and defining the architectural problems around them, by identifying a common goal. Therefore, teaching participatory architecture design reduces the gap between education and society, improves the efficiency of academic education in architectural design, and prepares the learner for professional and social life. It strengthens the student's sense of responsibility and commitment to their environment. It causes objectivism in education and makes it possible to start education by describing the issues of daily life and achieving an accurate understanding of the realities of society. It also enhances learning capabilities through social relationships, organizing experience, innovation, and creativity through pluralism. In the method of teaching participatory architecture design, it is possible to transfer experiences between different levels of students. In this way, based on this model of architectural design education, one of the most important shortcomings of architectural education, which is the long distance between the labor market and the university, will be eliminated.

    Keywords: Design education, Architecture, Collaborative education, Collaborative design education, collaborative arhitectural design
  • P. Hashempour *, M. Ahmadi, H. Nadimi Pages 672-686
    Background and Objective

    Many cognitive psychologists put emphasis on an integrative view of cognitive and affective faculties of the mind. In the course of theoretical developments in the above area, theorizing on the concept of "emotional intelligence" is considerable. The concept of emotional intelligence explains how people are different in perceiving, processing, and using emotional information in the process of cognition and thinking. Studies show that those differences are strong predictors of the individuals’ success in their education, profession, and even their lives, architectural student is no exception. Many studies have reported the significant impact of emotional intelligence on important life outcomes, including mental and physical health, work performance, academic achievement, and social relationships. However, many emotional intelligence skills are learnable and can be improved through training and practice. But the problem is that due to the traditional emphasis of schools and universities on mere scientific education, general and specialized courses taken in formal education courses in various disciplines, including architecture, usually do not consider this type of ability.

    Methods

    The present study- with a descriptive-analytical approach and using logical reasoning method, explores the role of emotional intelligence in developing an effective architectural education, particularly at the design studio context. In this regard, a study was conducted on how emotional intelligence influences the students’ design thinking, as well as those properties that affect the process of learning, such as adaptability, engagement, and motivation.

    Findings

    Given the possibility of nurturing the emotional intelligence, maintained by the research findings, teaching tactics can be developed to enhance emotional intelligence of design students as an effective way to integrate cognitive and affective aspects in the course of design studio instruction.

    Conclusion

    By prioritizing the important role of emotional intelligence in the effectiveness of design education, we can emphasize the entry of such programs in this field. It seems that if an intervention program is prepared based on strong theoretical foundations and implemented by professors who are themselves at a high emotional level; improving the emotional intelligence of architecture students and consequently their learning and further success in the profession can be expected. It is clear that the development of an intervention program that responds to the emotional requirements of the field of architectural design education, the development of its exercises based on theoretical foundations and valid experimental findings, as well as providing opportunities to practice emotional skills during workshop activities, requires extensive research. But in this case, based on what was stated in the present article, it can be claimed that the approach based on the ability of emotional intelligence, provides a good potential to set the framework of this program. In order to implement and adapt the program as much as possible to the emotional needs of the design workshop, the program can be based on the main emotions experienced in the workshop, the identification of which also requires future research, and the program can be implemented in basic workshops .

    Keywords: Emotional intelligence, Requirements, Architectural Design Education, Design Thinking, Intervention Program
  • M. Moeinikia *, A. Zahed Babelan, E. Aryani Ghizghapan, Z. Bigdeli Pages 687-699

    brought another technology called information and communication technology (ICT). This technology has a much wider impact capacity, compared to previous technologies, and in the field of education, by being affected by this new capacity, beneficial developments can be made in the pillars of the relevant components. It is a matter of further reflection and understanding in recognizing various aspects, including opportunities or threats arising from the use of this technology. In other words, today the world with the features that have shaped the computer and Internet communications, has emerged to the extent that the networking community has led to the comprehensiveness, complexity and technological networking in various fields. The purpose of the present research was analysis and synthesis analysis presented in the context of the application of ICT in teaching and learning on students’ learning outcome.

    Methods

    The research method is a meta-analysis. The population of the study consists of the written works such as theses and articles available on the websites Irandoc, Magiran, Sid and Noormagz and some papers indexed in journals between years 1387-1394. From among the done works, 36 studies were selected. Data analysis was performed with the help of three software programs, SPSS 22, CMA 2 & EXCEL. For descriptive statistics frequency and percent frequency were used, for inferential statistics, to calculate the effect size G Hedges, fixed effect and random effect model were used. To study the significance of frequency of the research, counting method (chi-square) and in order to combine effects sizes T Vainer possible combination method was used. To study the problem of publication bias in primary studies Funnel chart was used.

    Findings

    It showed that publication bias in the primary study of learning outcome variable existed. To fix this problem, two models of fixed and random effects of Dual and Tweedy fitness test were used. In order to study the homogeneity of the studies, Q and I2 tests were used. The results showed that the primary studies are not homogeneous. Also, the calculated effect size was significant for studies under both models, fixed and random, for the examined variables. Vainer t possible combination results showed that there were significant differences between the combined effects sizes. Finally, the application of ICT in teaching and learning in students' learning outcome is verified

    Conclusion

    According to the results of the research on the significance of the effect of using ICT in the learning efficiency of learners, it is suggested that practitioners (education planners) to consider the use of teaching aids and the use of new technologies as a priority. It is obvious that the development of ICT expansion infrastructure in the country, especially in educational centers, and providing opportunities for the entry of information technologies into schools and universities without ICT, which creates new social contexts for students to learn, is a key step in this direction. Ultimately, it is certainly the teachers who hold the key to effectively using technology to improve learning, but if teachers do not fully understand how to use ICT effectively to advance student learning, the huge investments made in ICT innovations will be easily wasted. According to the results of the research, it is suggested to encourage teachers to use new technologies in the process of teaching and learning in order to use them more and better, proper training should be held and to raise the level of their scientific knowledge in the above fields. Certainly, in order to succeed in this way, proper investment to equip schools with new technological tools is an important and vital thing that needs to be given more attention by the authorities  .

    Keywords: ICT, Teaching, Learning, Learning outcomes, Meta-analysis
  • Z. Batooli, F. Fahimnia *, N. Naghshineh, F. Mirhosseini Pages 700-712
    Background and Objective

    Despite the advent of new technologies and the consequent change in lifestyle in recent decades, education systems have retained their traditional way of teaching and have not adapted to the characteristics of the digital generation. At the same time, the characteristics of digital people have also influenced their teaching-learning methods. One of the latest developments in the field of new technologies is the revitalization of educational environments. Despite the emergence and advancement of new technologies and, consequently, the change in lifestyle in recent decades, education systems have maintained the same traditional method of education and have not changed according to the characteristics of the digital generation. Meanwhile, digital generation features have been effective on their learning-teaching methods. One of the most important and recent developments in the field of modern technologies is gamified learning environments. The purpose of this study was to review the studies in the field of ‘Gamification in e-Learning’ and to provide the content analysis of this field and its effectiveness in education.

    Materials: 

    After searching the databases with related keywords and based on input criteria, 60 relevant articles were selected in this study. The selected articles were analyzed in terms of the game elements, gamified e-learning courses and the purpose of the articles. The effectiveness of the gamification on participation, learning, motivation, anxiety, peer assessment, collaboration, website optimization, cost reduction and faculty load were among the subject areas of these articles. The programming languages and English language were the most gamified educational courses. The game element point, leaderboard, badge, levels, challenge and feedback were used more than other elements.

    Findings

    The results indicated the effectiveness of gamified e-learning environments to increase learning, engagement and motivation of learners.

    Conclusion

    The present study tries to have a comprehensive review of studies in the field of gamification in e-learning, although it was accompanied by limitations such as not reviewing articles in non-English languages and not reviewing studies published in a format other than journal and conference articles. Undoubtedly, in order to succeed in projects related to gamification in e-learning, looking at its different dimensions and planning in those areas will be very fruitful, and research such as the present study can provide a comprehensive view for designing long-term gamified e-learning environments. The subjects obtained from the analysis of the field studies of gamification in e-learning can be done in Iran, although additional and more detailed research with various methods will help to enrich it.

    Keywords: gamification, Electronic Learning, Game elements, Participation, motivation
  • S. Goharrokhi, A. Saberi Kakhki *, M. Sohrabi, M. Jabbari Noughabi Pages 713-719
    Background and Objective

    Specialists in education divide teaching methods into two main categories: traditional methods and active teaching methods. In traditional methods, the teacher is versatile and students are passive and accepting, and one-way teaching is done by the teacher. Active teaching method refers to methods in which students play an active role in the teaching process and gain experience using teacher guidance and learning has a two-way flow. Teaching methods seem to be on a spectrum, ranging from teacher-centered to student-centered. The command method is a teacher-centered method. In this way, expectations and goals are clear to students and are more suitable for use in large classrooms. Different teaching styles are used by the trainers, but there is not any theoretical agreement on the style that will have the most productivity. Therefore, the purpose of this study was to compare the effect of command and reciprocal teaching styles on the performance and learning of basketball throw with emphasize to Jentile Model. Materials: This is a quasi-experimental study conducted in pre-test and post-test phases. Participants included 43 volunteer teenage girls who were selected by available sampling. The participants were randomly divided into three groups: command, reciprocal and control. Participants practiced basketball free throws in accordance with the Gentile’s model and their performance was measured in four steps including pre-test, immediate retention and delay retentions. For analysis of data, mixed ANOVA with repeated measures and Bonferroni tests were used.

    Findings

    Both command and reciprocal styles had a significant effect on participants' performance (P≤ 0.05). However, there was no significant difference between these styles (P≥ 0.05). Based on the results, it can be said that both styles can have a positive effect on the training process and improve this skill.

    Conclusion

    The general results of the present study indicate that there is no significant difference between the two teaching methods in teaching and learning a basketball fixed shot, which means that both command and two-way methods can have positive effects on the teaching process. Although some researchers today have paid more attention to active teaching methods and emphasized it more, but the results of the present study showed that command teaching method causes the same progress in the learner that students in both teaching methods are likely to have related benefits. These methods have been used, some of which were mentioned in the discussion, and no significant difference was observed between the two teaching methods. Therefore, it is suggested that researchers manipulate other constraints in their research to clarify the hidden angles of the effectiveness of teaching methods. 

    Keywords: Teaching, Learning, Gentile, Basketball, performance
  • N. Farajpour, S. A. Samavi *, M. Javdan Pages 720-726
    Background and Objective

    In various studies, the factors affecting academic achievement and performance are divided into two categories: the first category are variables and factors that are outside the learner and include factors such as teacher teaching method and socio-economic status of students and the category; the second are the variables that are related to the learner and are known as personal factors that include motivation, attitude, self-efficacy and cognitive factors. From the perspective of educational psychologists as well as teachers, motivation is one of the key concepts and is used to explain different levels of student performance. The purpose of this study was to examine the causal relationship between motivational variables and academic performance in science, mediated by conceptual understanding in male and female students of the eighth grade.

    Methods

    The sample was recruited from all of eighth grade students in Darab city, Iran. The research method was correlational. The data gathered through the three questionnaires: the modified version of Harter's (1980, 1981) scale, Attitude Survey Questionnaire, and the researcher-made conceptual understanding of Science. In the descriptive section, the mean, standard deviation and correlation coefficient were used and in the inferential section, structural equation modeling was used.

    Findings

    The results showed that all relationships between variables, except the extrinsic motivation for conceptual understanding were significant. Results also indicated that all indirect hypotheses, except the indirect relation of extrinsic motivation to the academic performance in science mediated by conceptual understanding were confirmed.

    Conclusion

    In the explanation of the present study that there is no significant relationship between external motivation and conceptual understanding, it can be pointed out that students who are motivated externally, study activities simply to achieve the desired outcomes such as approval or reward and prevent undesirable consequences such as punishment. In other words, the external factor controls their behavior and encourages them to perform a specific activity. According to behaviorists, learning is a change in the obvious behavior of the individual and its realization requires the use of positive and negative reinforcers. And these environmental stimuli, which are used to reinforce or inhibit observable behaviors, lead to behavioral changes. Since behaviorists focus on observable and measurable behaviors, not on inaccessible mental processes, and given that conceptual understanding is a mental process related to one's perceptions, it is not unreasonable to expect that there is no significant relationship between external motivation. And observe conceptual understanding.

    Keywords: motivation, attitude, Understanding, performance, Science
  • S. Kowsari, A. Tarkashvand * Pages 727-742
    Background and Objective

    People differ in their ability to understand complex concepts, to adapt effectively to the environment, to learn from experience, how to reason, and to overcome obstacles using thinking. Learning experts believe that learning occurs in different ways in people and in most learning situations, people use their desired learning style. The similarity of users and the similarity of learning methods in different people, causes the incompatibility of the body of schools with the individual characteristics of students and different ways of learning in them. Student's individual characteristics and learning styles highly depend on their intelligence. According to Gardner's multiple intelligence theory, intelligence in individuals has different aspects and types. Each of these intelligences can be strengthened by acquiring skills in doing some activities. The present study seeks to find spatial qualities that increase students' inclination to do these activities in each space. Understanding these qualities and applying them in school spaces can increase the likelihood of occurrence of intelligence-related activities and consequently increase the likelihood of developing these intelligences in students. Therefore, in this research, field studies have been conducted to identify the physical characteristics and qualities of spaces which lead to more correspondence between spaces and intelligence-nurturing activities.

    Methods

    The statistical population of this study was elementary school students in Mashhad. 172 students were selected as a sample population, using a clustered random sampling method. They were asked to identify and describe the qualities of their desired space pictures for doing the above-mentioned activities among 6 provided images. The qualities were coded and classified according to the importance and frequency of repetition in SPSS software.

    Findings

    Qualities derived using the qualitative research strategy and the in-depth interview technique, after evaluations and analyses, have turned to guidelines for designing elementary schools. The purpose of these guidelines is to increase the desirability of school spaces for occurring activities that develop each intelligence in students.

    Conclusion

    Some qualities have been proposed only to improve the conditions under which a particular activity group occurs in a particular space and have not been repeated in other spaces and activity groups. Therefore, these qualities, from the students' point of view, merely facilitate the occurrence of that group of activities in the relevant space. On the other hand, some qualities for a single space are repeated in different activity categories. This means that activities appropriate to that space all need those qualities in order to be realized in the desired way. In other words, the space inherently needs those qualities. For example, shading on a learning terrace tends to involve all related activities. Another part of the qualities, such as the size and pleasantness of the space, are repeated in most spaces and activity categories. Students' frequent attention to these qualities, in different spaces as well as in different activity categories, can have several reasons.

    Keywords: Educational spaces, elementary school, Learning, multiple intelligences, activity
  • F.Z. Heidari, N. Asghary * Pages 831-844
    Background and Objective

    Many international studies have been done in order to trace the intellectual path of students in manipulation with the concept of variables and algebraic expressions, as well as to examine and specify their functional problems. However, despite the importance of these two concepts, comprehensive research has not been conducted in the seventh, eighth and ninth grades in Iran, and research has often focused on how to manipulate and write algebraic expressions. Due to the change in Iran's mathematics curriculum in 2009 and the consequent change in mathematics textbooks, the need for a clear picture of students' understanding of these two concepts is doubled.Algebraic expressions are the important part of Algebra and its deep understanding is necessory for solving algebraic problems. The purpose of this study was to investigate grade 7th, 8th and 9th students' understanding of algebraic expressions.

    Methods

    400 students were selected by multistage cluster sampling from 7th , 8th  and 9th  grade students in Tehran. A researcher-made test was designed and implemented. Out of 400 students, 15 students were selected and semi-structured interviews were conducted in order to clarify and interpret students' perceptions.

    Findings

    The results of the test and interviews showed that most students have a poor structural understanding of algebraic expressions and they have understood them merely procedurally. Increasing academic bases did not almost improve structural understanding, but procedural understanding improves with increasing levels.

    Conclusion

    The results of this study showed that most students in algebraic expressions (simple and complex) have a purely procedural understanding, which means that they have understood algebraic expressions as a set of algorithms and processes. As it turned out from the interviews, these people, when it is necessary to perform an operation on the algebraic expression and consider the algebraic expression as a whole, only memorize the steps as a parrot because they have no understanding of the whole structure of the algebraic expression; and they focus only on the steps within an algebraic expression. In complex algebraic expressions, compared to simple algebraic expressions, the percentage of students who had a purely procedural understanding was reduced. The results of interviews with a number of students showed that this decrease was not due to an increase in students' structural understanding, but for reasons such as ignoring the distributive action, not understanding algebraic expressions, not understanding the process in complex algebraic expressions.

    Keywords: Algebra, Algebraic expressions, Procedural concept, structural concept, Sfard’s theortical framewok