فهرست مطالب

فصلنامه فناوری آموزش
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 41، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهره جعفری فر، اباصلت خراسانی، مرتضی رضایی زاده* صفحات 1-20

    آموزش مجازی یکی از مهم ترین مولفه های آموزش مستمر است و به اعتقاد سازمان ها نقش و مزایای قابل ملاحظه ای در آموزش و بهسازی منابع انسانی دارد. اما باید خاطرنشان کرد که، تحقق این مزایا و استفاده بهینه از ظرفیت های آموزش مجازی مستلزم شناسایی و رفع موانع پیش روی آن است. ازاین رو، پژوهش حاضر با هدف شناسایی و رتبه بندی چالش های یادگیرندگان در آموزش و بهسازی مجازی منابع انسانی دانشگاه شهید بهشتی و به شیوه توصیفی- پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش کلیه کارکنان دانشگاه شهید بهشتی (166 نفر) بود که حداقل در یک دوره آموزش به صورت مجازی شرکت کرده بودند و تعداد 115 نفر از آنان به عنوان نمونه، بر اساس نمونه گیری تصادفی خوشه ای و با استفاده از جدول کرجسی- مورگان انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه ای محقق ساخته بود که گویه های آن بر اساس مرور پیشینه پژوهش و مراجعه به مقالات و پایان نامه های مرتبط و مشابه طراحی و تدوین شد. روایی پرسشنامه مذکور توسط 5 نفر از صاحب نظران آموزش مجازی و منابع انسانی؛ و پایایی آن با محاسبه آلفای کرونباخ 95/0تایید شد. داده های حاصل با استفاده از شاخص های آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار) و آمار استنباطی (t تک نمونه ای و آزمون رتبه بندی فریدمن) تجزیه وتحلیل شدند. نتایج نشان دادند که مهم ترین چالش های به کارگیری آموزش مجازی در آموزش و بهسازی منابع انسانی به ترتیب مربوط به چالش های آموزشی با میانگین رتبه ای (99/2)، و زیرساختی - فنی با میانگین رتبه ای (74/2) است. نتایج تحقیق همچنین نشان داد که، چالش های فرهنگی-اجتماعی و اخلاقی برای به کارگیری آموزش مجازی در آموزش و بهسازی منابع انسانی، از کمترین میزان اهمیت برخوردار هستند. کاربردهای یافته های این تحقیق برای ارتقای استفاده از آموزش مجازی در راستای بهبود آموزش و توسعه منابع انسانی نیز مورد بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، چالش های آموزش مجازی، آموزش و بهسازی منابع انسانی، یادگیرندگان
  • نرگس یافتیان*، آرزو بشیر صفحات 21-33

    هدف این مقاله ارزیابی محتوای کتاب ریاضی پایه هفتم فصل جبر و معادله از نظر توجه به سطوح شناختی اندرسون، اهمیت به خلاقیت از طریق انطباق باعوامل خلاقیت گیلفورد، مهارت های ذهنی گانیه و چرخه خلاقیت پلسک، همچنین تحلیل از نظر توزیع مسایل زمینه مدار است. این پژوهش به روش تحلیل محتوا انجام شده و جامعه آماری آن کتاب ریاضی پایه هفتم است. برای تحلیل، فصل جبر و معادله به روش تصادفی ساده انتخاب شد. به منظور اعتباریابی و روایی صوری و محتوایی از نظرات صاحب نظران و استادان آموزش ریاضی استفاده شد. برای پایایی، درصد توافق سه کدگذار از طریق فرمول اسکات محاسبه و ضریب پایایی 84% به دست آمد. یافته های این پژوهش نشان می دهد محتوا از نظر توجه به حیطه های شناختی بیشتر به دانش رویه ای اهمیت داده است؛ تحلیل بر مبنای فرایندهای ذهنی نشان دهنده توجه کم به پرورش سطوح بالای خلاقیت است، ممکن است با توجه به شرایط سنی و سطح تفکر دانش آموزان این پایه باشد. از نظرتوزیع مسایل زمینه مدار، نتایج نشان دهنده ارتباط کم ریاضی با زندگی واقعی می باشد. عدم توجه به ارتباط معنادار موضوعات ریاضی با زندگی روزانه باعث می شود دانش آموزان مفاهیم ریاضی را جدای از تجارب واقعی خود بدانند و نسبت به ریاضی احساس مالکیت و تعلق نکنند.

    کلیدواژگان: جبر و معادله، چرخه خلاقیت پلسک، مهارت های ذهنی گانیه، اعمال ذهنی گیلفورد، سطوح شناختی اندرسون، ریاضیات واقعیت مدار
  • منوچهر جعفری گهر*، مهدی کرمی صفحات 35-49
    بسیاری از داوطلبان آزمون آیلتس در سراسر دنیا همچنان در زمینه تسلط بر مهارت های موردنیاز برای نگارش آکادمیک مشکلات زیادی دارند. شاید نگارش مشارکتی در سامانه اینترنتی ویکی راه حل خوبی برای رفع این مشکل باشد. ازاین رو، مطالعه حاضر به بررسی و مقایسه میزان اثربخشی راهبرد تک نویسنده ویرایش توسط همکلاسی و راهبرد چند نویسنده با هم در ویکی پرداخته است. شرکت کنندگان، 20 زبان آموز مرد با سطح تحصیلات کارشناسی و کارشناسی ارشد بودند که در دوره آماده سازی آیلتس آکادمیک ثبت نام کرده بودند. در این مطالعه از روش سری های زمانی برابر استفاده شد که شامل شش مرحله مداخله بود: در مراحل فرد مداخله از راهبرد ویرایش توسط همکلاسی و در مراحل زوج از راهبرد با هم استفاده شد. در طول دوره مداخله، در تکالیف نگارشی که از راهبرد ویرایش توسط همکلاسی استفاده می شد، هر شرکت کننده مقاله آکادمیک خود را می نوشت و هم زمان به ویرایش مقالات همکلاسی های خود می پرداخت؛ اما در تکالیفی که از راهبرد با هم استفاده می شد، از همه شرکت کنندگان خواسته شد تا  با کمک یکدیگر یک مقاله منسجم بنویسند. برای مقایسه اثربخشی مداخلات در مراحل سری های زمانی از تحلیل واریانس یک طرفه (اندازه گیری های مکرر) استفاده شد. نتایج نشان داد که گروه ویکی هنگام استفاده از راهبرد با هم در نگارش عملکرد بهتری داشتند. باید خاطرنشان کرد که مطالعه حاضر یکی از اولین پژوهش ها در زمینه شناسایی موثرترین راهبردهای نگارش مشارکتی در شبکه های اجتماعی بوده است، حال آن که در بیشتر پژوهش های قبلی، ابزارهای نگارش مشارکتی مورد مقایسه قرار می گرفتند. یافته های این پژوهش می تواند گامی بسیار مهم در موفقیت شرکت کنندگان در آزمون های بین المللی زبان خارجی باشد.
    کلیدواژگان: با هم نویسی، نگارش آیلتس آکادمیک، ویرایش توسط همکلاسی، ویکی
  • سید محمد شبیری*، سیده زهرا شمسی پاپکیاده صفحات 51-61
    افزایش نگرانی در مورد مسایل مختلف زیست محیطی و پاسخگویی به نیاز جوامع جهانی، برنامه هایی را در دانش و یکپارچه سازی آموزشی و پژوهشی ایجاد کرد. کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات در نظام های آموزشی یک برنامه و جریان آموزشی فعال است، که نقش تاثیر آموزش نوین را برای حضور موثر در هزاره سوم ترسیم می کند. این پژوهش با هدف بررسی عوامل موثر بر پیاده سازی یادگیری سیار در برنامه آموزش محیط زیست است. روش پژوهش توصیفی-تحلیلی از نوع تحقیقات مبتنی بر پیش بینی است. جامعه آماری متشکل از دانش آموزان شهر تهران در سال تحصیلی 1394 هستند که با روش نمونه گیری خوشه ای طبقه ای تصادفی از بین مدارس منطقه 12 دانش آموزان پایه نهم به صورت تصادفی به تعداد 350 نفر انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه تدوین شده توسط چیون و همکارانش، به منظور تعیین روایی و پایایی پرسشنامه از نظرات صاحب نظران و ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. تحلیل داده ها با نرم افزارهای آماری SPSS وLISREL8.8  انجام گرفت. یافته های حاصل از تحلیل مسیر یازده متغیر پژوهش نشان داد بین کلیه متغیرها به استثنای روابط بین متغیر سهولت درک شده با نگرش و استقلال یادگیری با کنترل رفتارهای درک شده، رابطه ای معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: یادگیری سیار، تئوری رفتار برنامه ریزی شده، آموزش محیط زیست
  • فرهاد سراجی*، معصومه رستمی صفحات 63-72

    هدف پژوهش حاضر مقایسه صلاحیت های تدریس مبتنی بر فناوری در  دبیران متوسطه هوشمند و عادی شهر همدان بود. روش پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی و جامعه آماری آن  437 دبیر زن دوره اول متوسطه شهر همدان در سال تحصیلی 94-1393 بود. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و بر اساس جدول کرجسی و مورگان 103 نفر مدارس هوشمند و 102 نفر از مدارس عادی به عنوان نمونه انتخاب شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته سی و شش گویه ای بود و بر اساس مقیاس پنج درجه ای لیکرت تنظیم گردید که در تهیه آن از پرسشنامه های شاهین (2011)، لیو، زنگ و ونگ (2015) و جمشیدزاده (1393) استفاده شد. روایی محتوایی پرسشنامه با اعمال نظرات هشت نفر از متخصصان فناوری اطلاعات و تعلیم و تربیت به دست آمد و میزان پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ 82/0 محاسبه شد. داده های به دست آمده با استفاده از شاخص های آمار توصیفی مانند: فراوانی، میانگین، انحراف استاندارد، جدول و نمودار و آمار استنباطی مانندt  تک نمونه ای و t مستقل استفاده شد. تحلیل یافته ها نشان داد، معلمان مدارس هوشمند از نظر دانش شناختی 34/6=T  ، نگرشی 74/6 =T، مهارتی و عملکردی 34/6 =T   و خودکارآمدی رایانه ای 42/4=T  در سطح معنی داری کمتر از یک صدم نسبت به معلمان مدارس عادی در سطح بالاتری قرار داشتند.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، مدارس هوشمند، معلمان، صلاحیت های تدریس مبتنی بر فناوری، دوره متوسطه اول
  • فتانه حسنی جعفری*، فروزان ضرابیان، ابوالفضل عباسی صفحات 73-81
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر نمایش فیلم های تاریخی بر پیشرفت تحصیلی درس تاریخ انجام گرفته است. روش پژوهش شبه آزمایشی است که در اجرای آن از طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. شرکت کنندگان پژوهش شامل 60  نفر از دانش آموزان پایه پنجم ابتدایی بودند که به شیوه  نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای  انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. پایایی آزمون درس از روش باز آزمایی و ضریب به دست آمده برابر با 85/0 می باشد و دارای ضریب اعتبار است. داده ها با بهره گیری از آمار توصیفی و استنباطی تحت نرم افزار spss توصیف و تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که تفاوت معناداری بین استفاده از نمایش فیلم های تاریخی در تدریس درس تاریخ  در مقایسه با روش سخنرانی وجود دارد.
    کلیدواژگان: پیشرفت تحصیلی، درس تاریخ، فیلم های تاریخ، روش سخنرانی
  • سامان عبادی*، شکوفه وکیلی لطیف صفحات 83-93

    در این مطالعه کیفی، موضوع یادگیری افعال که از موضوعات اصلی حوزه آموزش زبان فارسی به غیر فارسی زبانان به شمار می رود، با استفاده از روش ارزشیابی پویا و با تکیه بر فناروری های جدید دنیای وب که در تضاد با روش های سنتی آموزش و ارزشیابی هستند، بررسی شده است. بدین منظور دو دانشجوی عراقی مقطع تحصیلات تکمیلی دانشگاه رازی به مدت چهار ماه از طریق روش کیفی تکوینی-عینی ارزشیابی پویا و با استفاده از ایمو،که قابلیت ارتباط همزمان اینترنتی را دارا می باشد، تحت آموزش قرار گرفتند. یافته های این تحقیق نشان دهنده رشد سطح اجتماعی و شناختی یادگیرندگان با توجه به ناحیه تکامل تقریبی هر کدام از آنان است. به عبارت دیگر، استفاده از ارزشیابی پویای تحت وب دید عمیق تر و بهتری از  موقعیت هر کدام از یادگیرندگان در پیوستار اتکا به خود-دیگران و توانایی بالقوه تکامل اجتماعی و شناختی  شان بدست داد و به آنان کمک کرد به تناسب موقعیت شان در پیوستار فوق سطح مناسبی از آموزش و در نتیجه پیشرفت را تجربه کنند. یافته های این تحقیق می تواند در حوزه آموزش زبان دوم به طور کل و آموزش زبان فارسی به شکل اخص مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: رشد تکوینی-عینی، ارزشیابی پویا، ارتباط رایانه ای همزمان، وب، ناحیه تکامل تقریبی
|
  • Z. Jafari Far, A. Khorasani, M. Rezaei Zadeh * Pages 1-20

    Distance education is one of the most important criteria of education; organizations believe that it has important role in human resource (HR) education. However, there are some challenges in implementing distance learning in the organisations' HRD (Human Resource development) departments. The current study seek to identify and rank the challenges that confront distant learners in organizations. In order to do so, a sample of 115 employees of Shahid Beheshti University in Tehran who attended virtual training through the last year were selected and engaged in the study. Reviewing the literature on e-learning challenges and critical factors, the main questions of a questionnaire were extracted and written. Analyzing the data has been gathered by those questionnaires, the final list of the intended challenges was identified, categorized, and ranked as following: Educational, Infrastructural, and Cultural challenges. The implications of the current study on how distance education can be properly used in HRD is also discussed and outlined in the paper.

    Keywords: Virtual Learning, challenges of virtual education, education, improvement of human resources, learners
  • N. Yaftian *, A. Bashir Pages 21-33

    The aim of this research is to evaluate the mathematical content of 7th grade math textbook from the aspect of how the content according to Anderson taxonomy of cognitive domains, concerns creativity, and finally analyzing considering the distribution of contextual problems. The method used is content analysis. The population is the 7th grade math textbook 2014-15. To validate the face and content validity of the study, views and opinions of some experts and math education teachers at university were used. For reliability, the percentage of agreement of three coders through Scott reliability coefficient formula was calculated and the reliability coefficient of 84% was obtained. The findings of this study indicate considering cognitive domains, the content has paid much attention to procedure knowledge, whereas analysis of the book according to mental processes and creativity models indicates that less attention has been paid to foster mental processes and high levels of creativity. On the aspect of contextual problems, little attention has been paid to the relationship between mathematics and the real life. It is essential that the authors and all who involved in education consider the level of thinking, age and prior knowledge of learners in preparing the contents to provide more opportunities for learners to grow in all aspects.

    Keywords: Equation & Algebra, Plsek creativity circle, Guildford, Gagne Mental Skills, Anderson Taxonomy of Cognitive Domains, Anderson’s cognition level, Realistic Mathematics Education
  • M. Jafarigohar *, M. Karami Pages 35-49
    All over the world, many IELTS candidates still experience difficulty in mastering skills needed for academic writing. Collaborative writing in a wiki might be a good way to address this difficulty. Thus, the current study has investigated and compared the effectiveness of the single-author peer-editing strategy and the multiple-author co-authoring strategy in wiki. The participants were 20 male graduate and postgraduate students who had enrolled in an IELTS academic module preparation class. The study had an equivalent time series design in which the intervention period had six times: At odd times of intervention peer-editing was the strategy and at even times it was co-authoring. When peer-editing was the chosen intervention strategy for wiki writing, each participant created their own IELTS academic writing essay and at the same time edited the essays of their peers. For co-authoring tasks, all participants were required to co-write a coherent essay. A one-way repeated measures ANOVA was applied to compare the time series in terms of the effectiveness of interventions. The results revealed that the wiki group achieved greater improvement in their writing performance while co-authoring their essays. It should be remarked that the present study is one the first studies on identifying the most effective collaborative writing strategies in social networking systems, while most of the previous studies have addressed a comparison between collaborative writing instruments. The findings of this study might be a very crucial step toward the candidates’ success in international foreign language tests.
    Keywords: Co-authoring, IELTS academic writing, Peer-editing, Wiki
  • S.M. Shobeiri *, S.Z. Shamsi Papkiade Pages 51-61
    Increased concern about environmental issues and the need to respond to the international community and the integration of education and research programs on knowledge created. The use of ICT in education and training systems and the training program is active. The role of modern education for effective participation in the third millennium draws. This study aimed to assess factors affecting the implementation of mobile learning in environmental education programs. The research method was descriptive-analytic research is based on forecast. The population of students in Tehran during the 1394 school year. The stratified cluster random sampling was stratified, and ninth grade students from 12 area schools were selected randomly to 350 people. To collect data, a questionnaire was developed by Cheon and his colleagues. To determine the validity of the opinions of experts and Cronbach's alpha reliability coefficient was used. Data analysis was performed with SPSS and LISREL8.8. Path analysis results showed that all variables except the variable ease of understanding with attitude and independence of learning there is a significant relationship perceived behavior control.
    Keywords: Mobile learning, Theory of Planned Behavior, Environmental Education
  • F. Seraji *, M. Rostami Pages 63-72

    The main goal of this study was to Comparison of Teachers’ Familiarity rate with Technology- Based Teaching Competencies in Smart and Traditional Schools in hamedan in academic year of 2014-2015 and used Survey research method. From (N=437) female teachers based on random stratified sampling 103 female teachers in smart schools and 102 female teachers is traditional schools were selected. For data collecting, a researcher-made questionnaire with 33 items based on Likert scale (5 = strongly agree, 4 = agree, 3 = average, 2 = disagree, 1= completely disagree) was set. The tool content validity was achieved by the opinion of eight experts in educational technology, and its validity according to Cronbach’s alpha was determined.82. Data obtained by descriptive and inferential statistics indicates that the smart school teachers’ familiar level with Technology- Based Teaching Competencies outperformed the teachers in traditional schools. Also smart school teachers, in terms of cognitive knowledge t=6/34, skills t=6/74, emotional t=6/34 and self-efficacy t=4/42, dominated the traditional school teachers.

    Keywords: Information Technology, Smart school, Teachers, Teaching competencies according to technology, First high school period
  • F. Hasani Jafare *, F. Zarabian, A. Abbasi Pages 73-81
    This study, "Surveyeffects of historical films on the academic achievement of students in history lesson "  the third area of Qom was in fifth grade.The main purpose of it was to determine the efficacy of screening on their academic achievement is compared to the lecture.The population is students in the fifth grade.The number of them 1200 in 93-92 year .60 students were selected by multistage sampling method.The method of research, , quasi-experimental on 2 groups was tested.The reliability of the test, the test-retest method was used. The Rate of it is 85 percent.To answer the questions,of t- test was used.Surveyeffects of historical films have had an impact on student achievement.
    Keywords: academic achievement, History lesson, Historical film, Lecture method
  • S. Ebadi *, S. Vakili Latif Pages 83-93

    This qualitative study investigates the process of learning verbs, as one of the fundamental aspects of learning Persian language, by PSL (Persian as a second language) Learnersthrough dynamic assessment and using new technologies which are in contradiction with the traditional approaches of teaching and assessment. In so doing, two Iraqi students of Razi University were subjected to a four-month enrichment program that captured their microgenetic development and involved using IMO which, as a realization of new technologies, provides its users with the opportunity of synchronized electronic communication. Results indicate that each learner upon receiving the right level of instruction and prompts moved along the continuum of mediation internalization to get closer to the self-regulation extreme which in turn denotes their social and cognitive development in their Zone of Proximal Development in using the target structures. That is, dynamic assessment via electronic communication equipped the researchers with an in-depth knowledge of each learner`s position along the continuum of other-self regulation which was followed by the appropriate level of instruction and led to his development. The findings of this study contribute to the area of second language teaching in general and Persian language teaching in particular.

    Keywords: Microgenetic development, Dynamic assessment, Synchronized communication, Web, Zone of Proximal Development