فهرست مطالب

فصلنامه فناوری آموزش
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 47، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • خلیل میرزایی، حشمت الله سعدی*، سید حمید موحد محمدی، رضا موحدی صفحات 171-183

    پیشینه و اهداف:

     آموزش الکترونیکی جدیدترین شکل آموزش از راه دور است و به رویکردی در برنامه ریزی درسی گفته می شود که در آن علاوه بر استفاده از روش های فراگیرمحور، از ابزارهای رایانه ای و اینترنت استفاده می شود. اولین نسل از آموزش الکترونیکی یا برنامه های آموزشی مبتنی بر وب، تاکید بر ارایه کلاس های فیزیکی بر پایه محتوای آموزشی و اینترنت داشت. امروزه، بسیاری از دانشگاه ها و موسسات آموزشی در سراسر دنیا با طراحی و ارایه برنامه ها و دوره های آموزش الکترونیکی پا به عرصه وجود نهاده اند تا پاسخ گوی تقاضای روزافزون علاقه مندان برای آموزش باشند. یکی از ویژگی های مطلوبی که می تواند نقش مهمی در افزایش کارایی و اثربخشی این نوع آموزش داشته باشد، شخصی سازی محیط یادگیری مطابق ویژگی های یادگیرندگان است. این تطابق، به این منظور است که کاربر بتواند با توجه به اهداف، دانش و ترجیحاتش از محتوای یادگیری و خدمات دیگر نظام بهره مند شود و نظام به جای یک برخورد یکسان با همه، با هرکس مطابق ویژگی های خودش برخورد کند. هدف از پژوهش حاضر، بررسی عوامل موثر بر پذیرش آموزش الکترونیکی در مراکز آموزش عالی کشاورزی ایران و تعیین موثرترین سازه ها بر پذیرش این فناوری از سوی اعضاء هیات علمی و دانشجویان دوره تحصیلات تکمیلی است. این پژوهش با استفاده از پیمایش و با بهره گیری از تکنیک آماری چند متغیره تحلیل مسیرانجام شد.

    روش ها

    جامعه آماری در این پژوهش، متشکل از اعضاء هیات علمی و دانشجویان دوره تحصیلات تکمیلی مراکز آموزش عالی کشاورزی ایران هستند. برای سنجش میزان پایایی پرسشنامه، از آلفای کرونباخ استفاده شد. میزان آلفای کرونباخ کلی برای 68 گویه پرسشنامه، عدد 5/88% به دست آمد که عدد قابل قبولی بوده و نشان دهنده پایایی بالای پرسشنامه است. در مجموع، تعداد 646 پرسشنامه از جامعه آماری پژوهش در چهار دانشگاه جمع آوری شد. پس از انجام تکنیک آماری چند متغیره تحلیل مسیر و از طریق محاسبه ارقام ضرایب بتا برای مسیرهای مختلف، اهمیت هر مسیر تعیین شد.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد، در صورتی که اعضاء هیات علمی و دانشجویان دوره تحصیلات تکمیلی آموزش عالی کشاورزی ایران به این ذهنیت برسند که استفاده از آموزش الکترونیکی برای انجام فعالیت های آموزشی آنان در مراکز آموزش عالی کشاورزی سودمند و قابل اعتماد است، حتی اگر با هنجار ذهنی آنان سازگار نبوده و دارای ریسک باشد، باز هم از آموزش الکترونیکی استفاده خواهند نمود؛ همچنین از منظر پاسخ گویان، آموزش الکترونیکی، آموزشی امن و مناسب تشخیص داده شد، به گونه ای که، ریسک های احتمالی موجود در این گونه آموزش ها در محیط های مجازی، تاثیری در نگرش آن ها نسبت به این نوع آموزش ندارد.

    نتیجه گیری

    بنابراین، می توان گفت در صورتی که اعضاء هیات علمی و دانشجویان دوره تحصیلات تکمیلی آموزش عالی کشاورزی ایران به این ذهنیت برسند که استفاده از آموزش الکترونیکی برای انجام فعالیت های آموزشی آنان در مراکز آموزش عالی کشاورزی «سودمند» و همچنین «قابل اعتماد» است، حتی اگر با «هنجار ذهنی» آنان سازگار نبوده و «ریسک درک شده ای» نیز داشته باشد، باز هم از آموزش الکترونیکی استفاده خواهند نمود.

    کلیدواژگان: پذیرش آموزش الکترونیکی، آموزش عالی کشاورزی ایران، تحلیل مسیر، مدل پذیرش فناوری لی و ضرایب بتا، تحلیل
  • ابراهیم ریحانی*، زهرا شریفی صفحات 185-201

    پیشینه و اهداف :

    یکی از مفاهیم مهم در ریاضیات که درک آن از سوی دانش آموزان همواره با مشکلاتی همراه بوده است، مفهوم حد است. به دلیل ارتباط این مفهوم به بسیاری از مفاهیم دیگر از جمله بی نهایت بزرگ و بی نهایت کوچک ، پیوستگی، مشتق و انتگرال، درک و فهم صحیح آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است و همین امر سبب شده است آموزش و یاددهی آن از سوی آموزشگران ریاضی مورد توجه قرار گیرد. گرچه این مفهوم بارها در تحقیقات آموزشی از سوی محققان مورد بررسی قرار گرفته است ولی هنوز هم مشکلات در زمینه درک آن توسط دانش آموزان به قوت خود باقی است. برای شناسایی مشکلات به وجود آمده در زمینه درک مفاهیم از جمله مفهوم حد، روش های متعددی وجود دارد. از جمله این روش ها، بررسی چگونگی تشکیل مفهوم و ساختارهایی است که دانش آموزان برای یادگیری مفاهیم در ذهن خود می سازند است. هدف از این مطالعه بررسی درک دانش آموزان سال سوم متوسطه رشته تجربی و ریاضی از مفهوم حد بر اساس نظریه APOS است. نظریه APOS یک نظریه یادگیری است که بیشتر در ریاضیات دانشگاهی مورد استفاده قرار می گیرد. این نظریه درک دانش آموزان از مفاهیم را در سطوح مختلف دسته بندی می کند و قادر است ساختارهای ذهنی که شخص به منظور درک مفهوم می سازد را مدل سازی کند.

    روش ها

     این تحقیق یک تحقیق توصیفی است که به روش زمینه یابی انجام شده است. نمونه مورد مطالعه  234دانش آموز دختر سال سوم متوسطه شهرستان قرچک هستند که به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شده اند. ابزار آزمون، پرسشنامه ای شامل 6 سوال است که توسط مولفین مقاله طراحی شده است. پایایی آزمون با محاسبه آلفای کرونباخ به میزان 0.82 مورد تایید است.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که اکثر دانش آموزان درک درستی از مفهوم حد نداشته و مسایل حد را در صورتی درست حل می کنند که به یک روش روتین برای حل دسترسی داشته باشند. عملکرد ضعیف دانش آموزان در پاسخ به سوالات آزمون مخصوصا گروه سوم تجربی این نکته را به خوبی مشخص می کند که ساخت وسازهای مفهوم حد در ذهن اکثر آن ها بسیار ناقص است. این ساختارهای ضعیف نه تنها بر درک آن ها از مفهوم حد تاثیر گذاشته است بلکه بر درک مفاهیم وابسته از جمله پیوستگی نیز موثر بوده است.

    نتیجه گیری

    معلم زمانی که به معرفی مفهوم حد می پردازد با استفاده از زبان عامیانه و دادن ایده اولیه، می تواند مانع ساخت طرح واره های درستی از مفهوم حد شود. چون نقش معلم در ساخت طرحی از مفهوم حد بسیار مهم است، اگر معلم با روشی نامناسب به آموزش بپردازد، ممکن است مانع جذب مفهوم حد توسط دانش آموز گردد. علت دیگر توقف رشد و توسعه مفهوم، ارزشیابی های مستمر در محیط های آموزشی است که نیاز به درک مفهومی مفاهیم را مهم جلوه نداده و محدود به روش های روتین برای دستیابی به نتایج بهتر هستند. به همین دلیلپرداختن به تحقیقاتی در زمینه تدریس و یادگیری هر مفهومی در ریاضی مانند مفهوم حد، می تواند منجر به ارایه راهکارهایی برای تدریس موثرتر شود.

    کلیدواژگان: درک مفهومی، نظریه APOS، مفهوم حد، سوم متوسطه، و آموزش ریاضی
  • مجتبی باغدارنیا، اقدسی احقر*، امینه احمدی صفحات 203-218

    پیشینه و اهداف:

     گسترش سریع فناوری اطلاعات و ارتباطات در سراسر جهان در دهه های اخیر، افزایش بهره های علمی کسب وکار در مشکلات اطلاعات ناموزون و کاربرد فناوری ارتباطات و ساخت جامعه اطلاعاتی بین تمام کشورها در جهان را گسترش داده است. درحالی که به طور گسترده پذیرفته شده است که فناوری اطلاعات و ارتباطات پتانسیل ایجاد فرصت های اقتصادی، ترویج تغییرات اجتماعی و سیاسی در جامعه، فراهم آوردن دسترسی به دانش، ایجاد محرک و زمینه برای به اشترک گذاری عملی به بهترین شکل ممکن در تمام زمینه های زندگی را فراهم می کند، فرایندهای واقعی آگاه سازی در سراسر جهان کاملا نامتقارن هستند. برعکس، درحالی که انقلاب دیجیتال مرزهای دهکده جهانی را گسترش داده است، اکثریت قریب به اتفاق جهان از این اتفاق آشکار جدا نشده است. هدف از پژوهش حاضر طراحی و اعتبارسنجی الگوی آموزش فاوا برای کارکنان است.

    روش ها

    جهت طراحی، تدوین و ساخت ابزار پژوهش با استفاده از مصاحبه و تحلیل کیفی مولفه هایی شامل مفاهیم پایه فناوری اطلاعات، به کارگیری رایانه، واژه پرداز، صفحات گسترده، پایگاه داده، ارایه مطلب و اینترنت استخراج شده است. و بر اساس مولفه های فوق پرسشنامه ای با 35 گویه تنظیم گردیده است. جامعه آماری پژوهش کارکنان حوزه ستاد وزارت آموزش وپرورش درسال تحصیلی 96-1395 می باشند و حجم نمونه مطالعاتی آن 280 نفر در نظر گرفته شده است که با استفاده از نمونه گیری تصادفی به منظور اعتبارسنجی بیرونی انتخاب شده اند. پایایی ابزار پرسشنامه در این پژوهش مقدار 92/0 برآورد گردید که نشان از پایایی بالای ابزار طراحی شده داشت.به منظور بررسی روایی مدل تحلیل ساختاری روش های تحلیل عاملی تاییدی و اکتشافی، تحلیل مسیر و برازش بکار گرفته شده که نتیجه تحلیل اکتشافی شامل هفت مولفه شد که همگی دارای همبستگی مثبت بودند.

    یافته ها

    در پایان نتیجه تحلیل عامل تاییدی به دست آمد و شاخص های برازش در مولفه های آموزش فاوا مورد ارزیابی قرار گرفتند که نشان از برازش مطلوب و مناسب دارد.

    نتیجه گیری

    اقدامات لازم در جهت تبدیل الگوی پیشنهادی آموزش مهارت های فناوری اطلاعات و ارتباطات به برنامه آموزشی مدون قابل اجرا به عمل آید. این اقدامات شامل بازنگری در روش آموزش فناوری اطلاعات و ارتباطات کنونی، تدوین مواد آموزشی و تدوین دستورالعمل ها و ضوابط اجرایی و فراهم نمودن تمهیدات لازم جهت اجرا می باشد. در انجام اقدامات لازم برای تدوین و اجرای آموزش فناوری اطلاعات و ارتباطات باید هماهنگی با الگوی هفت نوع از مهارت های آموزشICDL  پیشنهاد شده فراموش نگردد. آموزش های مستقلی به نام مهارت های کاربردی رایانه قرار داده شود و کتابی با همین نام، راهنمای اساتید، و سایر مواد کمک آموزشی طراحی و تدوین گردد. و یا به طور چندرسانه ای انجام پذیرد. با توجه به اجرای این آموزش ها بارویکرد جدید در حوزه ستاد وزارت آموزش وپرورش می توان به کلیه معلمان کشور نیز این آموزش ها داده شود و با بازنگری و اطلاعات لازم در بدو استخدام کارکنان و همین طور دوره های ضمن خدمت کارکنان ملحوظ گردد.

    کلیدواژگان: طراحی، الگو، اعتبارسنجی، آموزش، فناوری اطلاعات و ارتباطات
  • زهرا نویسی، محمدابراهیم شیری*، بهروز مینایی بیدگلی صفحات 219-229

    پیشینه و اهداف :

    توانایی خواندن یکی از توانایی هایی است که در کیفیت زندگی موثر است. از بین کودکان با هوش بهر معمولی و بیشتر، دانش آموزان دارای نارساخوانی با توجه به سن و توانایی هوشی خود، نارسایی عمده ای در یادگیری خواندن دارند. در هرگونه برنامه ریزی و طراحی برنامه ی درمان برای این افراد، تشخیص، اولین قدم و شرط لازم است. شناخت زودهنگام و به موقع این اختلال برای پیشگیری از پیامدهای منفی ناشی از اختلال پر اهمیت است. ما در این پژوهش به دنبال روشی برای پیش بینی نارساخوانی هستیم که مبتنی بر خواندن نباشد؛ تا بتوان با توجه به قابل درمان بودن نارساخوانی، قبل از شروع به آموزش خواندن، مداخلات درمانی لازم را برای این کودکان آغاز نمود. هدف این پژوهش، استفاده از هوش مصنوعی و تولید یک سامانه ی تشخیص هوشمند با استفاده از الگوریتم ها و روش های یادگیری ماشینی با ناظر است.

    روش ها

    ابزار مورد استفاده در جمع آوری داده های مورد نیاز برای هوشمند سازی سامانه و همچنین استفاده از این سامانه، یک بازی رایانه ای هوشمند است که در جریان همین پژوهش طراحی و پیاده سازی شده است. بازی ها می توانند روشی با استرس کم یا بدون استرس و جالب برای کودک ارایه دهند به طوری که کودک حتی متوجه نشود که در حال سنجیده شدن است. سیستم تشخیص هوشمند با مشارکت دانش آموزان سالم و نارساخوان، آموزش داده شد.

    یافته ها

     نتایج بررسی بر روی عملکرد این سامانه هوشمند نشان می دهد که این سامانه توانایی پیش بینی نارساخوانی در کودکان را با احتمال بالای 97 درصد دارد. 

    نتیجه گیری

    در این پژوهش یک بازی رایانه ای هوشمند ارایه شده است که توانایی پیش بینی نارساخوانی در کودکان را دارد. این سامانه برای پیش بینی از یک تفاوت شناختی بین کودکان رساخوان و نارساخوان استفاده می نماید. دقت بالای سامانه در تشخیص، نشان می دهد می توان نارساخوانی را  با استفاده از تکیه بر تفاوت های شناختی پیش بینی نمود و این پیش بینی را در سنین کمتر از ابتدایی و قبل از ارایه آموزش خواندن به کودکان، انجام داد. در این حالت می توان با مداخله ی به هنگام از اثرات منفی متعدد نارساخوانی بر کودک و خانواده و جامعه، پیش گیری نمود. این روش در قالب یک بازی رایانه ای ارایه شده است و مزیت بازی ها، در این است که بازی ها می توانند روشی با استرس کم یا بدون استرس و جالب برای کودک ارایه دهند به طوری که کودک حتی متوجه نشود که در حال آزموده شدن است.  مزیت بعدی، در دسترس بودن بازی ها است.

    کلیدواژگان: نارساخوانی، بازی های رایانه ای، سامانه تشخیص هوشمند
  • زهره خوش نشین* صفحات 231-238

    پیشینه و اهداف:

     جهان ارتباطات در  موج سوم رویکردهای ارتباطی شیوه نوینی از زندگی در قالب ابزارهای نوین را به همراه داشته که سبب شده آن را کلبه ی الکترونیک بنامند. تحولات سریع  ناشی از کاربرد فن آوری اعم از فن آوری مولد و فن آوری اطلاعاتی در زندگی بشر تغییرات شگرفی را در ساختارهای صنعتی، اقتصادی، سیاسی و مدنی جوامع به وجود آورده است و این تغییرات، تاثیرات بسزایی در روند زندگی و کار مردم در سراسر جهان گذاشته و با روش های سنتی آموزش، یادگیری و مدیریت آموزش به طور جدی به مقابله پرداخته است. با استفاده از فناوری های نوین آموزشی فرصت انتخاب های نوینی برای همراه ساختن آموزش با نیازهای دانش  آموزان و معلمان فراهم می شود که از جمله آن استفاده از روش آموزش تلفیقی در محیط مبتنی بر فناوری آموزش الکترونیکی است. آموزش به شیوه تلفیقی تدارک محیط فعال و منظور نمودن روش های آموزشی پویاست که از طریق آن امکان استفاده از تسهیلات آموزشی با حداقل و حداکثر مزایای آن فراهم می شود. در این محیط امکان گذر از یادگیری چهره به چهره به سوی ترکیب آن با کلاس های مجازی و در نهایت استفاده از امکانات کاملا برخط امکان پذیر است. آموزش تلفیقی، ترکیب روش تدریس معمول سنتی با قالب چهره به چهره با تجهیزات مبتنی بر کاربرد فناوری است. هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر یادگیری در محیط تلفیقی و الکترونیکی بر میزان یادگیری دانش آموزان در درس علوم است.

    روش ها

    جامعه آماری متشکل از دانش آموزان یک مدرسه متوسطه در یکی از شهرستان های استان گیلان انتخاب شد که 160 دانش آموز در 6 کلاس مشغول به تحصیل هستند. از میان دانش آموزان دخترانه دبیرستان به کمک پیش آزمون 60 دانش آموز از بین جامعه آماری موجود در مدرسه در 3 پایه تحصیلی برآورد شد. گروه آزمایش مشتمل بر 30 دانش آموز در 3 پایه تحصیلی طی رویکرد آموزش تلفیقی با هماهنگی پژوهشگر و معلم، آموزش های تکمیلی تلفیقی یا همان آموزش مبتنی بر کاربرد فناوری کامپیوتر و اینترنت دریافت داشتند. تاثیر روش آموزش تلفیقی در مقایسه با روش سنتی به صورت شبه آزمایشی و با تبیین پیش آزمون و پس آزمون روی گروه گواه متشکل از دانش آموزان مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته ها به تفکیک گروه آزمایش و گواه مشتمل بر 2 گروه 30 نفری از دانش آموزان در 2 گروه آزمایش و گواه تحلیل شد. جهت تجزیه و تحلیل داده هایی بدست آمده از شاخص های آمار توصیفی و آمار استنباطی استفاده شد.از نرم افزار SPSS، آزمون تی، آزمون تجزیه و تحلیل کوواریانس یک متغیری استفاده شد. نتایج تحقیق با استفاده از ابزار آزمون پیشرفت تحصیلی معلم ساخته نشان داد که آموزش به روش یادگیری تلفیقی باعث پیشرفت دانش آموزان در هر 3 پایه تحصیلی شده است.

    نتیجه گیری

    یادگیری با رویکرد تلفیقی بر اساس اصول مبتنی بر فعالیت شکل می گیرد و فراگیر ملزم به انعکاس و تصمیم گیری درباره وقایع و واقعیت ها به صورت برخط یا غیر برخط و تشریح واقعیت از طریق انعکاس فرایندهای گروهی یا انفرادی موثر در حل مسئله و یا تصمیم گیری در زمینه راه حل، بازنگری راه حل و بررسی بازخوردهای موثر بر حل مسئله است. استفاده از روش آموزش به شیوه تلفیقی و در واقع تلفیق آموزش به واسطه استفاده از کامپیوتر به عنوان رسانه ای پرقدرت در فرآیند های یادگیری و یاددهی علاوه بر بهبود آموزش مفاهیم درسی علوم چنانچه پس از آموزش مستقیم در کلاس و به صورت تلفیقی از برنامه درسی با انجام تکالیف مرتبط با زندگی روزمره ارایه شود می تواند در پیشرفت آموخته های فراگیران موثر واقع گردد.

    کلیدواژگان: تلفیقی، یادگیری، پیشرفت، علوم
  • تیمور اسمعیل زاده، آزاد الله کرمی، فرانک موسوی* صفحات 239-247

    پیشینه و اهداف:

     از روش های بسیار مناسب که یکی از اهداف اصلی آن آموزش مهارت حل مسئله است؛ برنامه فلسفه برای کودکان است، علاقه به آموزش مهارت های تفکر به اواخر سال های 1960 برمی گردد، زمانی که پروفسور لیپمن در دانشگاه کلمبیا (واقع در نیویورک) در رشته فلسفه مشغول تدریس بود متوجه شد که دانشجویان او فاقد قدرت داوری و تمیز و استدلال هستند، وی پس از مدتی متوجه شد برای اینکه قدرت تفکر این دانشجویان تقویت شود بسیار دیر شده است. تقویت این توانایی ها می بایست در دوران کودکی این دانشجویان انجام می گرفت. به عبارت دیگر وقتی این دانشجویان در دوران کودکی و نوجوانی بودند، باید یک سری دوره های درسی خاص درزمینه تفکر انتقادی یا حل مسئله یا هر مهارت دیگری که به  منطق صوری و غیر صوری مربوط است را شروع می کردند. بنابراین با تاکید بر پرورش تفکر از دوران کودکی برنامه «فلسفه برای کودکان» را بنیان نهاد.  محتوای آموزشی مختلف را می توان با ابزارهای مختلف از کتاب و سخنرانی گرفته تا اینترنت و یا حتی رایانه های دستی به فراگیران ارایه داد. با توجه به اهمیت محتوای فلسفی برای کودکان و با در نظر گرفتن ظرفیت فناوری های جدید همچون چندرسانه ای ها و فرا رسانه ها می توان با بهره گیری از آن ها زمینه یادگیری موثر و مداوم را فراهم آورد. در پژوهش حاضر اثربخشی چندرسانه ای فلسفه برای کودک (P4C) بر حل مسئله دانش آموزان پایه ششم ابتدایی شهر جوانرود بررسی شد.

    روش ها

    روش پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با دو گروه آزمایش و کنترل بود. جامعه آماری، شامل تمامی دانش آموزان پایه ششم ابتدایی شهرستان جوانرود در سال 96-1395 بود. برای انتخاب نمونه آماری با استفاده از روش خوشه ای تصادفی 60 نفر از دانش آموزان انتخاب شدند که 30 نفر در گروه آزمایش و 30 نفر در گروه گواه قرار گرفتند. ابزار مورداستفاده پرسشنامه حل مسئله هپنر (PSI) بود. ابتدا از گروه های آزمایش و کنترل پیش آزمون گرفته شد و پس از پایان دوره آموزشی از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی شامل میانگین و انحراف معیار و در بخش آمار استنباطی از تحلیل کوواریانس تک متغیره و چند متغیره استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که اجرای چندرسانه ای فلسفه برای کودک بر حل مسئله و مولفه های آن (اعتماد به حل مسایل، گرایش- اجتناب و کنترل شخصی) در بین دانش آموزان ابتدایی اثرگذار است.

    نتیجه گیری

    به دیگر پژوهشگران نیز توصیه می شود اثربخشی آموزش فلسفه به کودکان در بستر فناوری را بر دیگر متغیرهای مهم در تعلیم و تربیت را موردبررسی قرار دهند. همچنین پیشنهاد می گردد پژوهش های مشابهی در دیگر مقاطع تحصیلی نیز انجام شود. مهم ترین محدودیت های پژوهش حاضر محدود بودن جامعه آماری به دانش آموزان پایه ششم مقطع ابتدایی بود، همچنین استفاده صرف از پرسشنامه و عدم استفاده از دیگر روش های گردآوری داده ها مثل مشاهده و مصاحبه از دیگر محدودیت های این پژوهش می باشد.

    کلیدواژگان: چندرسانه ای، فلسفه برای کودک، حل مسئله
  • فاطمه جعفرخانی* صفحات 249-256

    پیشینه و اهداف :

    برای ترغیب یادگیرندگان به یادگیری باید نیازهای آنان به امنیت، تعلق و احترام ارضا شود و تشویق شوند که به انتخاب های شناختی و رشدی خود دست بزنند. از جهات مختلف، تنها روش موثر برای رسیدن به این هدف تنظیم آموزشی است که در آن همه یادگیرندگان تا حدی احساس موفقیت کنند. این احساس موفقیت به ایجاد سطح واقع گرایانه ای از توقع می انجامد؛ احساس موفقیت نیاز مبرم به پیشرفت را تشویق می کند و موفقیت را برای پیشرفت آتی آماده می کند. هر روشی از رتبه بندی که یادگیرندگان را به احساس شکست برساند غیرمنطقی و مخرب می باشد و به انگیزه آنان در پیشرفت تحصیلی آسیب می رساند. به این ترتیب نوعی ارزشیابی نیاز است که بتواند با حفظ انگیزه نسبت به آگاهی دهی نقاط ضعف وقوت یادگیرنده بدون اعمال نظر شخصی کمک دهنده باشد. یکی از کاربردهای منطق فازی در ارزشیابی عملکردهای آموزشی است. گسترش مجموعه های فازی، موجب تعمیم کاربردهای آن به عرصه سایر علوم و فنون شده است به نحوی که امروزه در زمینه های کنترل، پردازش تصویر، پزشکی، مطالعات اجتماعی و اقتصادی و هوش در رشته های مختلف کاربردهای وسیعی پیداکرده است. نیاز به سیستم هایی از سنجش و ارزشیابی که بتواند علاوه بر بعد شناختی ابعاد دیگر رشد را موردتوجه قرار دهد یکی از چالش های مطرح در آموزش بوده است.

    روش ها

    این مقاله با استفاده از معیارهای منطق فازی به ارزشیابی عملکرد درس تولید چندرسانه ای پرداخته و با استفاده از نرم افزار مطلب برای یک گروه 30 نفره از دانشجویان دختر که به صورت تصادفی از میان دانشجویانی که واحد مذکور را برای ترم ششم تحصیلی در دانشگاه علامه طباطبایی اتخاذ نموده بودند (50 نفر) پیاده سازی شد. نتایج حاصل با روش نمره گذاری معمول با آزمون پیرسون همبستگی داشت (78) که حاکی از قوت اعتبار ساختاری در روش فازی بود.

    یافته ها

    نتایج نشان داد متغیرهای کیفی موثر در تولید چندرسانه ای (موضوع، طراحی پیام ، طراحی آموزشی و مهارت تولید) با استفاده از امکانات روش فازی قابل ارزشیابی است. بنابراین با توجه به ضرورت تقویت مهارت های عملی و کاربردی دانش آموزان در زندگی واقعی می توان در آموزش و ارزشیابی از قابلیت سیستم فازی استفاده کرد به طوری که جنبه های دیگر رشد یادگیرندگان چون بعد عاطفی، خلاقیت و یا مهارت های تولید ازنظر دور نماند.

    نتیجه گیری

    پیشنهاد می شود در ارزشیابی دیگر دروس عملی چون طراحی محیط های یادگیری، آموزش مبتنی بر وب و دیگر مهارت های مورد نیاز دانشجو معلمان این روش بکار گرفته شود. مخصوصا در محیط های که تاکید بر یادگیرنده محوری است و دانشجو باید از نقاط ضعف و قوت روند یادگیری خود آگاهی یابد. همچنین بستری فراهم می سازد تا با توافق یادگیرندگان با توجه به تحلیل ویژگی و نیاز آنها قوانین ارزشیابی را تعریف کرد. به این ترتیب با حفظ انگیزه می توان به تداوم یادگیری امیدوار بود.

    کلیدواژگان: ارزشیابی، چند رسانه ای، سیستم فازی، برنامه درسی، دروس مهارتی
|
  • Kh. Mirzaei, H. Saadi *, S.H. Movahedmohamadi, R. Movahedi Pages 171-183
    Background and Objectives

    E-learning is the newest form of distance learning and is called an approach to curriculum planning in which, in addition to using inclusive methods, computer tools and the Internet are used. The first generation of e-learning, or web-based learning programs, focused on providing physical classes based on educational content and the Internet. Today, many universities and educational institutions around the world have stepped in to design and offer e-learning programs and courses to meet the growing demand for education. One of the desirable features that can play an important role in increasing the efficiency and effectiveness of this type of training is the personalization of the learning environment according to the characteristics of learners. This adaptation is in order for the user to be able to benefit from the learning content and other services of the system according to their goals, knowledge and preferences, and the system, instead of treating everyone equally, treats everyone according to its own characteristics. The purpose of this study was to investigate the effective factors of e-learning adoption in agricultural higher education universities of Iran and to determine the most effective structures on the acceptance of this technology by the faculty members and graduate students. This research was performed to measure the acceptance using survey and the multivariate statistical technique of path analyses.

    Method and Materials:

     Statistical population of this research consisted of faculty members and postgraduate students in Iran’s higher agricultural education centers. Total Cronbach Alpha of the questionnaire, for the reliability of the 68 items of the questionnaire, was 88.5 % that is an acceptable figure which demonstrates the high reliability of the questionnaire. In total, 646 questionnaires were collected from 4 universities (Tehran University, Bu-Ali Sina University, Hormozgan University and Torbat Heydariyeh University). After multivariate statistical analysis ‘Path analysis’ and through calculating Beta Coefficients for different routes, the importance of each path was determined.

    Findings

    The results showed that if members of the faculty and postgraduate students of higher education of agriculture in Iran get this reflection that the use of e-learning to carry out their educational activities is useful and reliable at higher agricultural education centers, even those people are not consistent with their subjective norms and have risks, they will continue to use e-learning. From the perspective of the respondents, e-learning is a safe and appropriate education. Therefore, possible risks in such training in virtual environments does not affect their attitude towards this type of training.

    Conclusion

    Therefore, it can be said that if faculty members and graduate students of agricultural higher education in Iran come to the mentality that using e-learning to carry out their educational activities in agricultural higher education centers is "beneficial" as well as "reliable”, even if it is not compatible with their "mental norm" and has a "perceived risk", they will still use e-learning.

    Keywords: e-Learning, Acceptance of Technology, Higher Education, Agricultural Education, path analysis, Information Technology
  • E. Reyhani *, Z. Sharifi Pages 185-201
    Background and Objectives

    One of the most important concepts in mathematics, which has always been difficult for students to understand, is the concept of limit. Due to the connection of this concept to many other concepts such as infinitely large and infinitesimally small, continuity, derivative and integral, its correct understanding and comprehension is of particular importance and this has led to its teaching and learning by math educators. Although this concept has been explored many times in educational research by researchers, it is still difficult for students to understand. There are several ways to identify problems in understanding concepts, including the concept of limit. One of these methods is to study how concepts and structures are formed that students create to learn concepts in their minds. The aim of this study is to assess students, understanding of the concept of limit in the third year of secondary school based on the APOS theory. APOS theory is a theory of learning that is used in academic mathematics. The theory categories students’ understanding of concept across the levels, and is able to models mental structures that person to understand of the concept.

     Method and Materials: 

    This research is a descriptive study using survey. The sample of this research is 234 students in third grade from Qarchak city who have been randomly selected. The instrument is a researcher-made questionnaire with six questions. The reliability of the test was estimated by Cronbach’s alpha and is approved in the amount of 0.82.

    Findings

    The results show that most students do not have a good understanding of the concept of limit and they mostly can do the limit problems correctly, if they have a routine way to solve them. The weak structures affect not only their understanding of the concept, but also depend on the understanding of the concepts such as continuity.

    Conclusion

    When introducing the concept of limit, the teacher can prevent the construction of correct schemas of the concept of limit by using slang and giving the initial idea. Because the role of the teacher in constructing a concept of limit is very important, if the teacher teaches in an inappropriate way, it may prevent the student from absorbing the concept of limit. Another reason for stopping the growth and development of the concept is the continuous evaluations in educational environments that do not emphasize the need for conceptual understanding of the concepts and are limited to routine methods to achieve better results. For this reason, doing research in the field of teaching and learning any concept in mathematics, such as the concept of limit, can lead to more effective teaching strategies.

    Keywords: limit, Continuity, apos, students, high school
  • M. Baghdarnia, Gh. Ahghar *, A. Ahmade Pages 203-218
    Background and Objectives

    The rapid spread of information and communication technology around the world in recent decades, the increasing scientific interest of business in disparate information problems and the application of communication technology and the construction of information society among all countries in the world has expanded. While it is widely accepted that ICT has the potential to create economic opportunities, promote social and political change in society, provide access to knowledge, provide incentives and opportunities for practical sharing in the best possible way in all walks of life, real awareness processes around the world are completely asymmetric. On the contrary, while the digital revolution has pushed the boundaries of the global village, the vast majority of the world has not been separated from this obvious event. The purpose of this study was to design and validate ICT training model for employees.

    Method and Materials: 

    To design, compile and construct research instruments, some components including basic concepts of information technology, computer use, word processor, spreadsheets, databases, presentations and internet have been extracted using interviews and qualitative analysis. Based on the above components, a questionnaire including 35 items was developed. The statistical population of the research was the staff of the Ministry of Education headquarters in the academic year of 2016-2017. The sample size of the study was 280 people, who have been selected using random sampling for external validation. The reliability of the questionnaire in this research was estimated to be 0.92 which indicates a high reliability for the designed instrument. In order to study the validity of the model, structural analysis of confirmatory and exploratory factor analysis methods, path analysis and fitting were used.

    Findings

    The exploratory analysis results included seven components, all of which had a positive correlation. Finally, the result of the analysis of the confirmatory factor was obtained and the fitting indices in the components of ICT education were evaluated, that indicated a proper and desirable fit.

    Conclusion

    Necessary measures should be taken to turn the proposed model of ICT skills training into a codified training program. These measures include reviewing the current ICT training method, compiling training materials and developing guidelines and implementing rules, and providing the necessary arrangements for implementation. In taking the necessary steps to develop and implement ICT training, coordination with the model of the seven types of ICDL training skills proposed should not be forgotten. Independent training should be called computer skills, and a book of the same name, a teacher's guide, and other teaching aids should be designed and compiled, or be done in a multimedia fromat. Due to the implementation of these trainings, a new function in the field of headquarters of the Ministry of Education can be given to all teachers in the country and with the necessary review and information at the beginning of staff recruitment as well as in-service courses.

    Keywords: design, Template, Validation, Education, information, communication technology
  • Z. Nevisi, M.E. Shiri *, B. Minaei Pages 219-229
    Background and Objectives

    The ability to read is one of the abilities effective in quality of life. From among the children with normal intelligence and more, dyslexic students have a significant lack of readability due to their age and their ability to intelligence. In any planning and designing a treatment plan for these people, diagnosis is a necessary first step. Early and timely recognition of this disorder is essential to prevent the negative consequences of impairment.

    Method and Materials: 

    The tool that is used for data gathering is an intelligent computer game that designed and developed during this study. In this study, we looked for a method for predicting dyslexia that is not read-based, so that treatment with dyslexia can be initiated before they begin to teach. The purpose of this study was to develop an intelligent diagnostic system in the form of a computer game based on artificial intelligent and supervised machine learning to predict dyslexia based on the cognitive differences of dyslexic children with other children. Games can provide a less stressful or a stress-free way for the children so that the child do not even realize that it is being measured. The intelligent diagnostic system was trained with the help of thirty students.

    Findings

    The results of the study on performance of this intelligent system showed that the provided computer game has the ability to predict dyslexia with a probability higher than 97%.

    Conclusion

    In this study, a smart computer game is presented that has the ability to predict dyslexia in children. This system uses to predict a cognitive difference between resuscitated and dyslexic children. The high accuracy of the system in diagnosis shows that dyslexia can be predicted by relying on cognitive differences and this prediction can be done at younger ages and before providing reading instruction to children. In this case, it is possible to prevent the various negative effects of dyslexia on the child, family and society by timely intervention. This method is presented in the form of a computer game, and the advantage of games is that games can provide a way with little or no stress and interesting for the child so that the child does not even realize that he is being tested. The next advantage is the availability of games.

    Keywords: Dyslexia, Computer games, Intelligent detection system
  • Z. Khoshneshin * Pages 231-238
    Background and Objectives

    The world of communication in the third wave of communication approaches has brought a new way of life in the form of new tools, which has led to it being called the electronic hut. Rapid developments resulting from the application of technology, including productive technology and information technology in human life have caused dramatic changes in the industrial, economic, political and civil structures of societies, and these changes have had a significant impact on the life and work of people around the world. It has seriously challenged traditional methods of teaching, learning, and managing education. With the help of new educational tools, there is an opportunity to make new choices to combine the knowledge of students and students, including the use of blended teaching methods in an environment based on e-learning technology. Blended instruction is the preparation of an active environment and the introduction of dynamic training methods through which it is possible to use educational facilities with its minimum and maximum benefits. In this environment, it is possible to move from face-to-face learning to combining it with virtual classes and finally using fully online facilities. Blended learning as a new paradigm in educational context undergrounded in using ICT when learning occurs both in the classroom and online situation. The paper explains students' achievement in learning science through blended method at a secondary school in a city in Iran.

    Method and Materials:

     Research sample includes 160 students in 6 classes and in 3 grades. 60 of learners after revising of their pre - test score on the basis of scores' variances randomized as control and experimental group.30 of them considered as experimental group learned in blended method and the same sample participated as control in classic styles of learning. Data were analyzed by T test and covariance analysis.

    Findings

    Findings showed that blended learning method could promote achievement results in experimental group on learning science conceptions.

    Conclusion

    Learning is formed with a blended approach based on activity-based principles and the learner is required to reflect and decide on events and facts online or offline and explain the reality by reflecting group or individual processes effective in problem solving or decision-making, reviewing the solution and reviewing the effective feedback on solving the problem. Using the teaching method in a blended way and in fact combining education by using the computer as a powerful medium in the learning and teaching processes in addition to improving the teaching of science concepts, after direct teaching in the classroom and in combination with the curriculum assignments related to daily life, can be effective in improving the learning of learners.

    Keywords: Blended, Learning, Achievement, Science
  • T. Esmaelzade, A. Allah Karami, F. Mosavi * Pages 239-247
    Background and Objectives

    One of the most suitable methods whose main purposes is to teach problem-solving skills is Philosophy is for children. The interest in teaching thinking skills dates back to the late 1960s, when Professor Lippmann was teaching philosophy at Columbia University (New York) and realized that his students lacked the power of judgment and clear reasoning. After a while, he realized that it was too late to strengthen the thinking power of these students. Strengthening these abilities should have been done in their childhood. In other words, when these students were in childhood and adolescence, they had to start a series of special courses in critical thinking or problem solving or any other skill related to formal and non-formal logic. Different educational content can be provided to learners with various tools from books and lectures to the Internet or even computers. Given the importance of philosophical content for children and considering the capacity of new technologies such as multimedia and metamedia, it is possible to use them to provide effective and continuous learning. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of multimedia of philosophy for children on K-6 students’ problem solving in Javanroud town.

    Method and Materials: 

    To attain this aim, researchers used quasi pre-test and post-test experimental method with experimental and control groups. The statistical population included all the sixth grade elementary school students in Javanroud town studying in academic year of 2016-2017. Sixty students were selected through randomized cluster sampling to represent the experimental group (30 students) and control group (30 students). The instruments used in this study was Heppner's problem solving. Both groups were given a pretest, and at the end of the course a posttest was administered. The data were analyzed using descriptive statistics including mean and standard deviation and inferential statistics including covariance analysis.

    Findings

    The findings showed that multimedia of philosophy for children is effective on improving the assertiveness.

    Conclusion

    Other researchers are advised to study the effectiveness of teaching philosophy to children in the context of technology on other important variables in education. It is also suggested that similar research be conducted in other educational levels. The most important limitations of the present study were the limited statistical population to sixth grade elementary school students. Also, the mere use of questionnaires and not using other methods of data collection such as observation and interviews are other limitations of this study.

    Keywords: Multimedia, Philosophy for Children, Problem Solving
  • F. Jafarkhani * Pages 249-256
    Background and Objectives

    To motivate learners to learn, their needs for security, belonging, and respect must be met, and they must be encouraged to make cognitive and developmental choices. In many ways, the only effective way to achieve this goal is to set up an education in which all learners feel somewhat successful. This sense of accomplishment leads to a realistic level of expectation. The feeling of success encourages the urgent need for progress and prepares success for future progress. Any method of ranking that makes learners feel defeated is irrational and destructive and damages their motivation for academic achievement. Thus, there is a need for some kind of evaluation that can help maintain motivation to be aware of the learner's strengths and weaknesses without imposing personal opinion. One of the applications of fuzzy logic is in evaluating educational functions. The expansion of fuzzy collections has extended its applications to other sciences and technologies, as it is widely used today in the fields of control, image processing, medicine, social and economic studies, and intelligence in various fields. The need for systems of measurement and evaluation that could take into account other aspects of growth as well as cognitive aspect, has been one of the challenges in education.

    Method and Materials:

     This paper, using fuzzy logic measures, evaluated the performance of the multimedia production course unit for a group of 30 female students randomly selected among Allameh Tabataba’i university students who added the course unit in their sixth semester (50 people). The scoring was implemented using MATLAB software. The results were correlated with the common scoring method by Pearson correlation (0.78), which indicated strong structural validity with the fuzzy method.

    Findings

    The results showed that qualitative variables affecting multimedia production (subject, message design, instructional design and production skill) can be evaluated using fuzzy method possibilities. Therefore, due to the need to enhance operational and practical skills of the students in real life, it is possible to use the fuzzy system capability in instruction and evaluation so that other growth aspects of the learners such as emotional aspect, creativity or production skills will not be ignored.

    Conclusion

    It is suggested that this method be used in the evaluation of other practical courses such as designing learning environments, web-based teaching and other skills required by student-teachers. Especially in environments where the emphasis is on the learner and the students should be aware of the strengths and weaknesses of their learning process. It also provides a platform to define evaluation rules with the consent of learners according to the analysis of their characteristics and needs. In this way, by maintaining motivation, one can hope to continue learning.

    Keywords: Assessment, Multimedia, fuzzy system, Curriculum, practical courses