فهرست مطالب

فصلنامه فناوری آموزش
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 48، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • آزاد میرزایی، زهره خوش نشین*، ساسان سلیمی، سید عبدالله قاسمی تبار صفحات 257-268

    پیشینه و اهداف:

     به کار گیری نقشه مفهومی از جمله رویکردهای نوین آموزشی است که ریشه در رویکرد ساختن گرایی دارد. در ساختن گرایی براهمیت ساختن دانش از راه ارتباط دادن پیش آموخته ها با آموخته های جدید تاکید می شود. در این دیدگاه ارتباطی و بر اساس رویکرد نقشه مفهومی افراد بین یادگیری پیشین و جدید به جست و جو می پردازند، خود افراد طرح واره ها یا نقشه های ذهنی خود را می سازند و در یادگیری های جدید این نقشه های ذهنی بازنگری گسترده و بازسازی می شوند. نقشه های مفهومی  ابزاری برای نمایش روابط بین مفاهیم؛ به طریقی منسجم و مبتنی بر سلسله مراتب است که یادگیری معنادار را آسان می سازد، زیرا که در این روش مفاهیم به صورت اجزای پراکنده از هم نبوده بلکه در قالب شبکه ای از روابط نسبت به هم قرار دارند. همچنین به دلیل برخورداری از ویژگی های منحصر به فرد، نقشه های مفهومی در تسهیل تفکر خلاقانه نیز موثر می باشد. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش فعال یادگیری به کمک نقشه ی مفهومی معلم ساخته با تلفیق چند رسانه ایدر یادگیری مهارت های اجتماعی دانش آموزان با نیازهای ویژه (کم توان ذهنی) بوده است.

    روش ها

    روش پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل می باشد. جامعه مورد مطالعه حاضر را دانش آموزان کم توان ذهنی در محدوده شهر دیواندره به تعداد 18 نفر تشکیل داده و نمونه مشتمل است بر 14 دانش آموز کم توان ذهنی (خفیف) 16-14 ساله با حذف افرادی که علاوه بر مشکل ذهنی دچار اختلال جسمی نیز بوده اند. انجام نمونه گیری از نوع تمام شماری محسوب می شود. ابزار پژوهش پرسشنامه ی محقق ساخته مهارت های اجتماعی است که در سه مولفه تعامل با دیگران، رفتار اجتماعی سازگارانه و کنترل خود با پایایی 80/0 مورد اندازه گیری قرار گرفت. برای مقایسه مولفه های مهارت اجتماعی بین دو گروه کنترل و آزمایش از آزمون U من- ویتنی استفاده شد.  برای مقایسه توافق بخشی پیش آزمون و پس آزمون در گروه آزمایش پس از مداخله ی اثر از آزمون رتبه های علامت دار ویلکاکسون همراه با اندازه اثر استفاده شد.

    یافته ها

    نمرات پس آزمون نسبت به پیش آزمون در گروه آزمایش از لحاظ آماری تفاوت معناداری وجود داشت. میزان یادگیری مهارت اجتماعی دانش آموزان کم توان ذهنی (خفیف) که به شیوه ی نقشه های مفهومی معلم ساخته با تلفیق چند رسانه ای آموزش دیده بودند متاثر از این شیوه از آموزش نسبت به آنها که از روش معمول آموزش استفاده می کنند بالاتر بوده است.

    نتیجه گیری

    آموزش مبتنی بر منظور نمودن نقشه مفهومی در قالب چندرسانه ای می تواند در بهبود یادگیری خرده مقیاس هایی در زیر مجموعه مهارت های اجتماعی، رفتار اجتماعی سازگارانه، در بهبود یادگیری مهارت های اجتماعی به شکل تعامل با دیگران، یادگیری مهارت های اجتماعی در شکل کنترل خود و در ریز مولفه هایی همچون تمیز نگه داشتن میز خود، بحث و گفتگو در مورد احساسات و هیجانات خود، نشان دادن واکنش مناسب به غریبه ها، تفکیک عادات خوب و بد و ابراز خوشحالی به هنگام موفقیت در مولفه کنترل خود موثر واقع شود. تجربه آموزش به شیوه های نقشه مفهومی معلم ساخته در تلفیق با چندرسانه ای حاکی از تاثیر کاربرد شیوه های فعال و نوین در آموزش برای یادگیری معنادار در کودکان کم توان ذهنی، عینی کردن آموزش های دانش آموزان کم توان ذهنی همراه با رسانه های آموزشی به روز و موثر مانند عکس ها، فیلم ها، انیمیشن ها و سایر نرم افزارهای آموزشی، تهیه منابع آموزشی مورد نیاز مهارت های اجتماعی متناسب با شرایط زمانی مناسب برای کودکان کم توان ذهنی و ترسیم نقشه هایی برای برقراری ارتباط بین اجزاء اصلی و فرعی مفاهیم مرتبط با مهارت های اجتماعی است. مجموعه ها و سازمان های آموزشی بهتر است در توسعه و بهبود یادگیری این گروه از دانش آموزان به آنها توجه داشته باشند.

    کلیدواژگان: نقشه مفهومی، چندرسانه ای، مهارت های اجتماعی، کم توان ذهنی
  • ابوالفضل غفاری*، محمدرضا آهنچیان، علی اصغر خلاقی، مهدی نادری صفحات 269-288

    پیشینه و اهداف:

     با وجود آن که در تاریخ آموزش و پرورش کشور به موضوع تربیت حرفه ای توجه شده است، درباره فلسفه تربیت حرفه ای به سند علمی معتبری برخورد نمی کنیم. به عبارت دیگر بررسی شواهد اولیه نشان داد که فلسفه تربیت حرفه ای در ایران به اندازه ارزش و حساسیتی که دارد مورد توجه قرار نگرفته است. برای مثال در سند تحول بنیادین آموزش و پرورش صرفا به طور کلی توجه به تربیت حرفه ای را مهم شمرده است. در یک نگاه کلی شاهد آن هستیم که در دوره های زمانی مختلف با تصمیمات لحظه ای مسیولان، تربیت حرفه ای فراز و نشیب های فراوانی داشته است. در این فراز و نشیب های عمدتا بدون پشتوانه منطقی، گاه نظام تربیت حرفه ای با انتقادات تندی نیز از سوی برخی از صاحب نظران تعلیم و تربیت کشور مواجه شده است، از آنجا که روشن نبودن فلسفه تربیت و ابعاد مختلف آن، از جمله تربیت حرفه ای، یک خلاء در هر نظام آموزشی محسوب می شود، هدف این مقاله، شناخت فلسفه تربیت حرفه ای و تبیین سیر تحول آن در ایران معاصر (از زمان تاسیس دارالفنون، تاکنون) است.

    روش ها

    جهت رسیدن به این هدف، محقق سعی نموده تا با رویکرد فلسفی و با روش تحلیلی استدلالی سیر تحول فلسفه تربیت حرفه ای در ایران معاصر را  مورد بررسی قرار داده تا ضمن بیان چالش ها و مسایل موجود به ارایه پیشنهادهای لازم در این خصوص بپردازد. برای تحقق این هدف، با بهره گیری از روش تحلیل اسنادی، اسناد آموزش و پرورش مورد مطالعه قرار گرفته است.

    یافته ها

    بررسی مبانی فلسفی نظام آموزشی قبل و بعد از تاسیس جمهوری اسلامی ایران نشان می دهد که روح حاکم بر فلسفه تربیت حرفه ای در نظام آموزشی ایران، متاثر از چند مشرب فلسفی شامل مکاتب، ریالیسم، پراگماتیسم، لیبرالیسم و ناتورالیسم و سودگرایی است که در برخی از مبانی ارزش شناختی و معرفت شناختی، با فلسفه تربیتی اسلامی تفاوت دارند.

    نتیجه گیری

    به طور خلاصه بررسی مبانی فلسفی نظام آموزشی جمهوری اسلامی ایران نشان می دهد که روح حاکم بر فلسفه تربیت حرفه ای در نظام آموزشی ایران، متاثر از چند مشرب فلسفی است که در برخی از مبانی ارزش شناختی و معرفت شناختی،  با فلسفه تربیتی اسلامی تفاوت دارند.  عمده ترین این مکاتب، عملگرایی، لیبرالیسم و سودگرایی بوده است. بنابراین چنین استنباط می شود که برنامه ریزی و اجرای برنامه های تربیت حرفه ای با کاستی های فراوان همراه بوده است و با تداوم این وضع نمی توان به موفقیت این برنامه ها در آینده امید بست. چون هر نظام تربیت حرفه ای نیازمند فلسفه ای است تا به کمک آن به سوالاتی در زمینه چیستی و چرایی تربیت حرفه ای پاسخ های اساسی و بنیادین بدهد. بر اساس پیش فرض مطالعه حاضر، تربیت حرفه ای کارآمد یکی از بنیادی ترین راه ها برای تحقق برخی هدف های هر نظام آموزشی است، و داشتن فلسفه روشن و چارچوب نظری معین برای تربیت حرفه ای، یکی از نخستین اقدامات بنیادی در تحقق هدف تربیت حرفه ای کارآمد است. همان طور که در این پژوهش بیان شد، و مرور پیشینه نظری و عملی پژوهش در ایران نیز نشان می دهد، نظام آموزشی کشور به طور مشخص فاقد فلسفه اعلام شده تربیت حرفه ای بوده است. روشن نبودن فلسفه تربیت حرفه ای، یک خلاء در هر نظام آموزشی محسوب می شود. روشن است که دارا بودن پشتوانه فلسفی به تنهایی کافی نیست، بلکه ثبات و سیاست های مالی دولتی نیز می تواند به موفقیت طرح های تربیت حرفه ای کمک نماید.

    کلیدواژگان: فلسفه، تربیت حرفه ای، نظام آموزشی ایران
  • الهام محمدزاده چیانه، حسین سلطان زاده* صفحات 289-301

    پیشینه و اهداف:

     آموزش معماری به منظور توانمند نمودن دانشجویان جهت خلق فضاهایی سه بعدی برای فعالیت های بشری و یا فراهم آوری محیطی بهتر برای جوامع بشری است. امروزه طیف وسیعی از فعالیت های گوناگون در عرصه های مهارت، صناعت، خلاقیت، دانش، معرفت و حکمت، تحت عنوان کلی «آموزش معماری» در مدرسه های معماری جریان دارد. به طور معمول برنامه آموزشی در مدارس معماری معاصر مجموعه ای است از دروس پایه که دانش طراحی را بسط می دهند، دروس تکنولوژی که شکل گیری علمی معماری را توسعه می دهند؛ دوره های هنری برای بیان معماری و در نهایت دروس طراحی، که ترکیبی از سه مورد قبلی بوده و بخش تعیین کننده آموزش طراحی می باشد. ضرورت آموزش ریاضی و کاربرد موثر مفاهیم آن در طراحی معماری از دغدغه های مهم برنامه های آموزشی دانشگاه ها و موسسات معاصر به شمار می رود. در نظام آموزشی معماری در ایران ریاضی به شیوه سنتی و مستقل از دوره های عملی طراحی و آموزش داده می شود و با دانش ریاضی به عنوان یک موضوع فرعی و بعضا یک معضل در عرصه آموزش برخورد می شود. اساتید معماری همواره به مشکلات دانشجویان در درک مفاهیم ریاضیات و کاربرد آن در فرآیند طراحی و سازه اشاره می کنند.

    روش ها

    در این راستا تحقیق حاضر درصدد است تا میزان توجه به ریاضیات در برنامه آموزش معماری را در برخی دانشگاه های منتخب خارجی و ایران مقایسه کند، تا با درکی جامع از چگونگی رویکرد این کشورها به جایگاه دانش ریاضی در برنامه های آموزشی خود بتواند به ایجاد زمینه طراحی الگوی آموزشی مناسب برای تلفیق این دانش با برنامه های درسی آموزش معماری در کشورمان کمک نماید.

    یافته ها

    بررسی و مقایسه تطبیقی جایگاه دروس ریاضی در برنامه آموزشی دانشگاه های مختلف و اهداف آن، با روش تحقیق توصیفی تحلیلی و هدف کاربردی نشان می دهد، میانگین دروس ریاضی ارایه شده در مدارس معماری ایالت متحده در طول دوره آموزشی 3%؛ کشور های آسیایی 2/2%، و در ایران 7/1% می باشد. بررسی های این پژوهش بر لزوم هماهنگی روش های آموزش ریاضی با تحولات جدید در فرآیند طراحی تاکید داشته و آن را مستلزم انتقال دانش ریاضی در قالب دوره های مستقل و ترکیبی با رویکرد مقدماتی، کاربردی، تکنولوژی و طراحی می داند.

    نتیجه گیری

    دوره های ریاضیات و آموزش آن در معماری باید با تحولات جدید در فرآیند طراحی هماهنگی داشته باشد. این موضوع مستلزم تعریف دوره های جدید در زمینه کاربرد ریاضی در معماری، تاریخ ریاضی درمعماری و همچنین دوره های ترکیبی جهت انتقال دانش ریاضی به کارگاه های طراحی می باشد. سرفصل دروس ریاضیات به عنوان دروس مستقل آمادگی و پایه دانشجویان مهندسی با محتوای حساب دیفرانسیل و انتگرال، ریاضیات و یا ترکیب آن ها بایستی مورد تجدید نظر قرار گیرد. این موضوع تعریف جدیدی برای ذات ارتباط بین معماری و ریاضیات خواهد داشت همانطور که در قرون وسطی نقش ریاضیات در طراحی در اولویت قرار داشت. با در نظر گرفتن کارگاه طراحی به عنوان هسته برنامه آموزشی معماری در سال اول و دوم تحصیلی با میانگین 40-36 واحد درسی در هر سال، لازم است کاربرد و معنای جدید ریاضیات در کارگاه های مقدماتی طراحی در دو مفهوم تحلیلی-منطقی و ساختاری مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش معماری، ریاضیات، طراحی معماری، برنامه آموزشی، دانشگاه
  • رضا نجاتی*، زهرا چراغی، اعظم ناصری صفحات 303-315

    پیشینه و اهداف:

     امروزه در سراسر جهان و در کشور ما نیاز به گفتگو به زبان انگلیسی افزایش یافته و سبب درخواست فراوان برای یادگیری این زبان شده است. این نیاز از راه های گوناگون مانند آموزش رسمی در مدارس و آموزشگاه ها، سفر به کشورهای انگلیسی زبان و... برآورده می شود. ولی آموزش کلاسی رایج ترین فرصت برای زبان آموزی به نظر می رسد؛ بنابراین، نیاز به آموزش باکیفیت و مواد و مطالب درسی مناسب گریزناپذیر است. به باور متخصصان تعلیم و تربیت کتاب درسی نمودی از برنامه درسی مصوب نظام آموزشی است. کتاب درسی یکی از مهم ترین منابع یادگیری در نظام های آموزشی است و مواد اصلی برنامه درسی مدارس را تشکیل می دهد. پژوهش درباره کتاب درسی بایسته است زیرا دبیران و دانش آموزان فراوانی از آن بهره می برند و این پژوهش ها در طراحی فرصت های مناسب برای یادگیری دانش آموزان تاثیرگذار است. مطالعه و بررسی کتاب های درسی می تواند ارتباط میان برخی مشکلات یادگیری دانش آموزان با برنامه درسی را آشکار نماید و کمک کند که مفاهیم برنامه درسی به روش مناسبی در کتاب های درسی گنجانده شود. نویسندگان ارجمند در پیشگفتار کتاب زبان انگلیسی پایه هفتم گفته اند که این کتاب با «رویکرد ارتباطی فعال خودباورانه» تالیف شده است. محقق بر آن است تا میزان انطباق این ادعا را با اصول و اهداف رویکرد ارتباطی بررسی کند و به این پرسش پاسخ دهد که این کتاب تا چه اندازه با معیارهای رویکرد ارتباطی در آموزش زبان انگلیسی سازگار است.جامعه تحقیق، کتاب مذکور و نمونه تحقیق تمام دروس، تصاویر، متن و تمرین های این کتاب است.

    روش ها

    واحد تحلیل جمله و مکالمه های کتاب است. روش پژوهش در این پژوهش شیوه توصیفی تحلیل محتوا است و ابزار آن دربرگیرنده شش مولفه از مولفه های رویکرد ارتباطی است که روایی آن از راه کسب نظر 5 نفر متخصص آموزش زبان انگلیسی فراهم شده است. دسته بندی محتوای کتاب به دست سه محقق حاضر به صورت جداگانه انجام شده است. ضریب توافق (شاخص کاپا) در همه موارد بالاتر از 8/0 است و حاکی از پایایی نتایج دسته بندی محتوی مطالب کتاب است.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد که مولفه ارتباط گروهی دارای بیشترین وزن آنتروپی (37/0) و مولفه برقراری ارتباط زبانی دارای کمترین وزن آنتروپی (009/0) است. وزن آنتروپی دیگر مولفه ها عبارت اند از: مولفه میزان انطباق با فرهنگ کشور (167/0)، مولفه تقویت ارتباط دونفره (139/0)، مولفه توجه به اصل معناداری (079/0) و مولفه برقراری ارتباط از طریق شکاف اطلاعاتی (046/0). درمجموع انطباق این کتاب با معیارهای ارتباطی قابل قبول است.

    نتیجه گیری

      براساس نتایج به دست آمده اهمیت مولفه های رویکرد ارتباطی در کتاب زبان انگلیسی پایه هفتم به این ترتیب است: 1- تقویت ارتباط گروهی، 2- انطباق با فرهنگ کشور، 3- تقویت ارتباط دونفره، 4- اصل معناداری، 5- برقراری ارتباط از طریق شکاف اطلاعاتی، 6- برقراری ارتباط زبانی. بارزترین ویژگی این کتاب آنست که بنحو شایسته ای به مولفه های رویکرد ارتباطی پرداخته است. توجه به تقویت ارتباط گروهی بیانگر این مساله است که آموزش زبان در حال فاصله گرفتن از حالت سنتی است که این کمک شایانی به زبان آموز می کند. توجه به انطباق محتوی آموزشی با فرهنگ کشور باعث ملموس و جذاب شدن محتوی دروس و بالمال تقویت یادگیری می شود.

    کلیدواژگان: «ارزشیابی»، «برقراری ارتباط زبانی»، «معناداری»، «انطباق فرهنگ»
  • مریم فلاحی، اسماعیل زارعی زوارکی*، داریوش نوروزی صفحات 317-327

    پیشینه و اهداف:

     از رایانه به عنوان ابزاری قدرتمند و در عین حال مقرون به صرفه در زندگی مردم برای هر کار و فعالیتی استفاده می شود. استفاده از رایانه در آموزش و پرورش، در سال های اخیر به طور چشمگیری افزایش یافته است و در حال حاضر از رایانه ها و فن آوری های مرتبط در بسیاری از مدارس در سراسر جهان استفاده می گردد. تا چندی پیش افراد برای آموزش و یادگیری نیاز به زمان و مکان مشخصی داشتند که دورهم جمع شوند ولی امروزه با پیشرفت فناوریهای رایانه و شبکه تا حدودی این نیاز از بین رفته است و هرکسی بهزودی قادر خواهد بود هر چیزی  را در هر زمانی و مکانی  یاد بگیرد. این امر در سایه نظام جدیدی از آموزش صورت می گیرد که آموزش الکترونیکی نامیده می شود. مهارت های اجتماعی شامل مولفه هایی می باشند. تحمل پذیری، نحوه واکنش در مواجهه با تعارض، تفکر انتقادی، تصمیم به قبول یا قطع یک عقیده و موفقیت براساس دلایل و شواهد منطقی، مسئولیت پذیری، بر عهده گرفتن کار یا وظیفه ای و پاسخگو بودن نسبت به آن، فعالیت های گروهی، شرکت در فعالیت های دسته جمعی، انجام وظیفه، خویشتن داری، همدلی، به دست آوردن، غنی کردن و توسعه ارتباطات جدید با سایر افراد جامعه، احترام به دیگران، توجه به روابطی که موجب حفظ منزلت اجتماعی خود و دیگران می شود و در نهایت همکاری و هماهنگی با اعمال دیگران در جهت هدف مشترک از مولفه های مهارت های اجتماعی هستند.  از میان تمام سازمان هایی که نقش کلیدی در اجتماعی کردن افراد دارند، نظام های آموزشی، اولین جایگاه رسمی جهت کسب تجربه های اجتماعی و از اساسی ترین عنصر رشد اجتماعی افراد محسوب می شوند چرا که نظام تعلیم و تربیت هر جامعه زیربنای توسعه اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی آن جامعه به شمار می رود. هدف پژوهش حاضر  مقایسه مهارت های اجتماعی دانشجویان نظام آموزش حضوری و الکترونیکی بوده است.

    روش ها

    روش تحقیق، روش شبه آزمایشی با دو گروه آزمایشی می باشد. اولین اندازه گیری با اجرای یک پیش آزمون و دومین اندازه گیری با اجرای پس آزمون صورت گرفته است. به روش تصادفی ساده جمعا 48  نفر، به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند. دو گروهی که به این طریق تشکیل شد مشابه هم بودند و اندازه گیری متغیرهای وابسته برای هر دو گروه در یک زمان و تحت یک شرایط صورت گرفت. برای اندازه گیری از پرسشنامه ی مهارت اجتماعی گرشام و الیوت استفاده شده است. جهت تجزیه و تحلیل داده های حاصل پژوهش، از روش تحلیل کوواریانس استفاده گردید.

    یافته ها

    در نهایت نتایج نشان داد، بین میانگین دو گروه آزمودنی تفاوت معنی داری وجود دارد و محیط یادگیری الکترونیکی در میزان مهارت های اجتماعی و مولفه های مهارت های اجتماعی کاربران این محیط، عملکرد بهتری نسبت  به آموزش حضوری (رو در رو) نشان داده است.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده های تحقیق حاکی از آن است، که محیط یادگیری الکترونیکی بر میزان مهارت های اجتماعی و مولفه های آن بر دانشجویان تاثیر مثبت دارد. دانشجویانی که در محیط یادگیری الکترونیکی قرار داشتند، نمرات بالاتری از گروه دیگر که تحت آموزش در محیط سنتی بودند کسب نمودند. این امر بیانگر موثر بودن محیط طراحی شده برای یادگیری الکترونیکی در میزان مهارت های اجتماعی است.

    کلیدواژگان: مهارت های اجتماعی، مولفه های مهارت اجتماعی، روش آموزش حضوری، روش آموزش الکترونیکی
  • حمیدرضا عظمتی، بهرام صالح صدق پور، زینت امینی فر* صفحات 329-336

    کمبود فعالیت بدنی یکی از نگرانی های عمده در مورد بهداشت عمومی کودکان است. محیط کالبدی و خصوصا فضای باز یکی از متغیرهایی است که به نظر می رسد، می تواند سطح فعالیت بدنی کودکان را تحت تاثیر قرار دهد؛ بنابراین هدف از انجام این پژوهش، ساخت ابزاری برای ارزیابی ویژگی های کالبدی ارتقادهنده ی فعالیت جسمانی کودکان در حیاط مدرسه است. جامعه آماری موردبررسی کودکان 8 تا 11 ساله ی شهر تهران بوده اند. نمونه گیری به صورت خوشه ای چندمرحله ای انجام شده است و در حوزه های انتخاب شده تعداد 120 کودک به صورت داوطلبانه در نظرسنجی شرکت نموده اند. روایی محتوایی ابزار پژوهش توسط گروهی از متخصصان روانشناسی محیطی، روایی صوری آن با استفاده از نظرسنجی از کودکان و روایی سازه آن به وسیله تحلیل عامل موردبررسی و تایید قرار گرفت. بر اساس تحلیل عاملی اکتشافی با چرخش متعامد، 21 سوال در سه عامل قرار گرفتند که این عوامل مقدار 53.858 درصد از واریانس کلی را به خود اختصاص داده اند. با بهره گیری ازنظر متخصصان، عامل های به دست آمده تحت معانی «جذابیت محیط»، «اجتماع پذیری فضا» و «بازی سازی محیط» نام گذاری شد. این ابزار می تواند پیش از طراحی یک فضای باز در مدرسه، برای سنجش نیازهای کاربران و تشخیص اولویت های آنان مورداستفاده قرار گیرد. همچنین یافته های این پژوهش که مهم ترین متغیرهای کالبدی موثر بر فعالیت جسمانی در حیاط مدرسه را معرفی می کند، در طراحی فضاها و عناصر کالبدی حیاط مدرسه قابل استفاده خواهد بود.

    کلیدواژگان: فعالیت بدنی، کودک، حیاط مدرسه، فضای باز، ابزار سنجش
  • فریدون یزدانی* صفحات 337-346

    پیشینه و اهداف:

     گسترش اینترنت، رسانه های تصویری، صوتی و تلفن همراه به صورت لحظه به لحظه بسیاری از خانواده ها را عملا در رابطه با فرزندان با مشکلات بسیار رو به رو کرده است. هنجارهای موردقبول خانواده ها به صورت گسترده از طرف فرزندان موردتردید و انکار قرار می گیرند و موجب بروز مسایلی می شوند که خصلت کژکارکردی داشته و باعث نوعی بی نظمی و عدم تعادل در سیستم اجتماعی می شود، به‎ طوری که ارزش‎های محوری و امنیت عمومی نظام اجتماعی را مورد چالش قرارداده و موجب جریحه دار کردن وجدان جمعی و نگرانی عمومی نخبگان می شود. رسانه های ارتباطی نوین به کودکان امکان می دهد تا خارج از حد و مرز اجتماعی و جغرافیایی ارتباط برقرار کنند. امروزه رایانه ها، شبکه ها، نرم افزارها و هر چیز مرتبط با آن ها فشارها و مسایل جدیدی ایجاد می کنند که افراد باید با آن ها و عرصه جدیدی که در آن واکنش های بهنجار یا نابهنجار خود را نشان می دهند، سازگار شوند. کسب آگاهی لازم پیرامون رسانه های ارتباطی نوین و آموختن مهارت استفاده از آن ها می تواند آثار ‎تربیتی آن را جهت دهد. ماهواره، تلفن همراه و اینترنت پدیده های نوظهور موثر بر تربیت هستند که بخشی از زندگی افراد جامعه ها شده، افکار و احساسات، روابط و به صورت کلی تربیت را متاثر ساخته اند؛ زیرا شخصیت های به تصویر کشیده شده در رسانه ها ممکن است تبدیل به مدلی برای افراد شوند و نگرش ، باورها و رفتار آن ها را تحت تاثیر خود قرار دهند. بالا رفتن اطلاعات و در جریان اخبار مختلف بودن یکی از مزایای رسانه های ارتباطی نوین است که با سرعت و حجم بالایی اطلاعات را از منابع اخذ و به مخاطبان ارایه می نماید. هدف اصلی این پژوهش تعیین آثار استفاده از رسانه های ارتباطی نوین از دید دانش آموزان شهر بهار بوده است.

    روش ها

    روش پژوهش توصیفی و از نوع پیمایشی بوده و جامعه آماری آن شامل تمامی دانش آموزان دختر دوره متوسطه دوم شهر بهار می شده است که بر این اساس تعداد 288 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شده اند. ابزار اصلی جهت جمع آوری داده ها پرسشنامه ای محقق- ساخته بوده است. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون های آماری مختلفی چون آزمون کلموگراف- اسمیرونف، آزمون t تک گروهی و t گروه های وابسته استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد ازنظر دانش آموزان استفاده از رسانه های ارتباطی نوین (اینترنت، ماهواره و تلفن همراه) دارای آثار سودمند و زیان بار تربیتی است و آثار زیان بار آن به طورکلی بیش از آثار سودمند آن است. آثار سودمند تربیتی رسانه های نوین ارتباطی عبارت اند از: افزایش روابط اجتماعی مفید، ارتقاء آگاهی فردی و تسهیل یادگیری زبان دوم؛ و آثار زیان بار تربیتی آن عبارت اند از: ایجاد آشفتگی اخلاقی در دانش آموزان، انزوای دانش آموزان، افت تحصیلی، کاهش استفاده از لهجه محلی و کم شدن زمان فعالیت ورزشی در دانش آموزان است.

    نتیجه گیری

    با توجه تاثیر مثبت استفاده از رسانه های ارتباطی نوین بر روابط اجتماعی، آگاهی فردی و تسهیل یادگیری زبان دوم، پیشنهاد می گردد معلمان و مسیولین مدرسه طرحی را برای استفاده از این رسانه ها در کلاس درس طراحی و مورد استفاده قرار دهند. همچنین معلوم شد که آثار زیان بار تربیتی رسانه های ارتباطی نوین عبارت اند از: ایجاد آشفتگی اخلاقی در دانش آموزان، انزوای دانش آموزان، افت تحصیلی، کاهش استفاده از لهجه محلی و کم شدن زمان فعالیت ورزشی در آنان است. بنابراین با توجه به این یافته پیشنهاد می شود که به کودکان شیوه های استفاده صحیح از این رسانه ها و نیز شیوه ارزشیابی و شیوه های انتخاب محتوای رسانه ها، در مدرسه آموزش داده شود. علاوه بر موارد بالا پیشنهاد می گردد در مورد آثار تربیتی هر یک از رسانه های ارتباطی نوین نظیر: تلفن همراه و شبکه های مجازی مربوطه، و همچنین ماهواره و اینترنت، به طور جداگانه پژوهش صورت گیرد. نیز پیشنهاد می گردد در مورد الگوی صحیح کاربرد تلفن همراه و فرصت ها و تهدیدهای تربیتی آن در بین دانش آموزان پژوهش به عمل آید.

    کلیدواژگان: رسانه های نوین، آثار سودمند، آثار زیان بار، دانش آموزان دوره متوسطه، شهر بهار
  • حسین واحدی کوجنق*، ناصر کریمی، رسول رضایی، ایوب اسماعیل پور صفحات 347-356

    پیشینه و اهداف:

     در آرمان های مطرح شده از طرف صاحب نظران برای نظام های تعلیم و تربیت در قرن بیست و یکم، از معلم به عنوان تکیه گاه هر تغییر و تحولی یاد می شود. صلاحیت مجموعه ای از دانش، مهارت و توانایی های یک شغل خاص است که باعث می شود، فرد در انجام وظایف به موفقیت دست پیدا کند. درتحقیقات آموزشی اخیر، اصطلاح صلاحیت حرفه ای برای توصیف پیش نیازهای خاصی استفاده می شود که معلمان برای موفقیت در کار لازم دارند. فرض بر این است که این صلاحیت حرفه ای می تواند، آموخته و تدریس شود. صلاحیت حرفه ای شامل دارا بودن دانش حرفه ای و همچنین جنبه های انگیزشی و عاطفی می باشد. دانش حرفه ای به انواع مختلفی از جمله دانش محتوا، دانش محتوای پداگوژیک و دانش پداگوژیکی-روان شناختی تقسیم می شود. صلاحیت معلم به توانایی او درکفایت تامین خواست ها و مقتضیات حرفه ی تدریس، با بکارگیری مجموعه ای یکپارچه از دانش، مهارت، و نگرش گفته می شود به گونه ای که این مجموعه در عملکرد و واکنش معلم تجلی یابد. بر اساس مدل رشدی صلاحیت حرفه ای معلمان، به نظر می رسد ویژگی های روان شناختی معلم نقش مهمی برای به دست آوردن فرصت های یادگیری ایفا کند. علاوه بر این پیشنهاد شده است که فراتر از دانش موضوعی خاص جنبه های بیشتری ازمعلم مانند باور معلمان و ویژگی های انگیزشی و عاطفی، پیش نیازهای مهمی برای آموزش و انگیزه دادن به دانش آموزان می باشند. هدف از مطالعه حاضر، بررسی صلاحیت های حرفه ای معلمان، فارغ التحصیلان دانشگاه فرهنگیان، تربیت معلم سابق و سایر دانشگاه ها می باشد.

    روش ها

    طرح پژوهش حاضر از نوع تحقیقات علی-مقایسه ای است. نمونه آماری عبارت است از 210 معلم فیزیک و ریاضی در سه گروه فارغ التحصیل دانشگاه فرهنگیان، تربیت معلم سابق و سایر دانشگاه های کشور که از نظر ویژگی های جمعیت شتاختی مشابه می باشند. هر سه گروه به وسیله پرسشنامه صلاحیت های حرفه ای معلمان مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل واریانس دوراهه نتایج نشان می دهد که صلاحیت های حرفه ای معلمان سه گروه باهم تفاوت دارند. از نظر صلاحیت شناختی فارغ التحصیلان دانشگاه فرهنگیان وضعیت بالاتری در مقایسه با دو گروه دیگر دارند. فارغ التحصیلان مراکز تربیت معلم نیز تفاوت معنی داری با فارغ التحصیلان سایر دانشگاه ها دارند. از نظر صلاحیت مدیریتی تفاوت فارغ التحصیلان دانشگاه فرهنگیان با فارغ التحصیلان مراکز تربیت معلم معنی دار نیست، اما از فارغ التحصیلان سایر دانشگاه ها بالاتر است. در مورد صلاحیت نگرشی تفاوت بین گروه ها معنی دار نمی باشد.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که صلاحیت حرفه ای معلمان باهم تفاوت معنی داری دارد. صلاحیت شناختی فارغ التحصیلان دانشگاه فرهنگیان از سایر فارغ التحصیلان بالاتر است.  فارغ التحصیلان مراکز تربیت معلم نیز صلاحیت شناختی بالاتری در مقایسه با فارغ التحصیلان سایر دانشگاه ها دارند. از نظر صلاحیت مدیریتی فارغ التحصیلان دانشگاه فرهنگیان تفاوت معنی داری را با فارغ التحصیلان مراکز تربیت معلم نشان نداده اند، اما در مقایسه با گروه فارغ التحصیلان سایر دانشگاه ها وضعیت بهتری دارند. در این مورد، تفاوت بین فارغ التحصیلان تربیت معلم سابق و سایر دانشگاه ها معنی دار نمی باشد. در صلاحیت نگرشی، تفاوت بین گروه های معلمان معنی دار نمی باشد، به این معنی که این سه دسته، به یک اندازه در فارغ التحصیلان خود صلاحیت نگرشی ایجاد کرده اند.

    کلیدواژگان: صلاحیت حرفه ای، دانشگاه فرهنگیان، تربیت معلم، معلمان، فارغ التحصیل
  • اصغر زمانی*، مهتاب پورآتشی، سیما قجربیگی صفحات 357-364

    پیشینه و اهداف:

     یکی از فعالیت ها در زمینه برندسازی، مدیریت برند یا مدیریت نام تجاری است که در تلاش است تا با سیاستگزاری دقیق و اصولی و برنامه ریزی های به موقع برای نام تجاری (برند)، ایجاد ارزش نماید و سپس، در راستای رهبری تغییرات برای توسعه و بهبود آن بکوشد . نام تجاری دانشگاه زمانی موفق می شود که مدیران آموزش عالی و سیاستگزاران حوزه کلان آموزش عالی درک درستی از دارایی هایی نامشهود دانشگاه و نظام آموزش عالی و برند دانشگاه داشته باشند. در این راستا، باید برای مدیریت نام تجاری و مدیریت برند دانشگاه برنامه ریزی استراتژیک داشت، به این معنی که ابتدا با تدوین بیانیه ماموریت  و چشم انداز دانشگاه، اهداف را به خوبی و دقیق و روشن تعریف نمود. و سپس، بر اساس ارزیابی محیط داخلی و خارجی دانشگاه استراتژی هایی برای رسیدن به برند مطلوب دانشگاهی، اتخاذ نمود. و با استفاده از نظارت دقیق در هرمرحله ،بازخورد لازم به مدیران کلان دانشگاه در رابطه با میزان دستیابی به هدف ،داده شود. به بیان دیگر، برای هر دانشگاه یک نام تجاری دقیق باید انتخاب شود، و زمانی که به شیوه ای جامع و یکپارچه نام تجاری مدیریت شود، به منزله یک دارایی با ارزش محسوب می شود. هویت نام تجاری دانشگاهو تصویر ذهنیمثبت یکی از مهم ترین مواردی است که امروزه مورد توجه بسیاری از دانشگاها در سراسر دنیا می باشد. به همین دلیل، این مقاله به مطالعه مدیریت نام تجاری در آموزش عالی و بررسی ارزش ویژه برند بر جذب استعدادهای علمی در آموزش عالی پرداخته است.

    روش ها

    تحقیق حاضر بر اساس هدف کاربردی است و جامعه آماری در این پژوهش کلیه اعضای هییت علمی دانشگاه های دولتی شهر تهران بوده و نمونه آماری با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شد. ابزار اندازه گیری برای جمع آوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی و پایایی آن با استفاده از نظر اساتید وآلفای کرونباخ (بیشتر از 7/0) تایید شد. جهت تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزار های  SPSS و مدلسازی معادلات ساختاری با استفاده از LISREL استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از آن بود که ارزش ویژه برند و معیار هویت نام تجاری دانشگاه بر جذب استعدادهای علمی تاثیر گذارند و بیشترین ضریب مسیر مربوط به «ارزش ویژه برند» است (88/0).

    نتیجه گیری

    اکنون که دانشگاه ها در کشور ما به تدریج به سمت رقابت با یکدیگر برای جذب استعدادهای علمی پیش می روند تا بهترین افراد را جذب نمایند باید تلاش کنند تا برند و تصویر ذهنی خود را در جامعه و بین نخبگان افزایش دهند و توسعه هویت برند دانشگاهی استراتژیک را در سندچشم انداز دانشگاه برنامه ریزی و اجرا کنند. زیرا هویت معتبر دانشگاه از موفقیت و اعتبار درک شده آن سرچشمه می گیرد که می تواند شامل برند کلی دانشگاه باشد و یا زیربرندهای مختلف آن ،که علاوه بر برند اصلی دانشگاه، مواردی نظیر برند محوطه ها، دانشکده ها، انجمن ها و گروه های علمی، و تیم های ورزشی را نیز شامل می گردد. در واقع نقش هویت برند در بازاریابی و موفقیت دانشگاه و همچنین چشم انداز سیاست عمومی دانشگاه موثر است.

    کلیدواژگان: ارزش ویژه برند، آموزش عالی، هویت نام تجاری دانشگاه، استعدادهای علمی، دانشگاه
  • خسرو موحد*، خاطره سجادی صفحات 365-372

    پیشینه و اهداف :

    استفاده از محیط معماری به عنوان ابزار آموزشی مستلزم شناسایی معیارهای محیطی موثر بر ارتقای کیفیت یادگیری کاربران است. با شناخت معیارهای موثر بر آرایش و نظم فضا می توان اصولی را برای طراحی بهتر محیط یادگیری تبیین نمود و میزان عوامل مزاحم یادگیری را به حداقل رساند. از طرفی مدارس به عنوان مهم ترین فضاهای تربیت کننده ی نیروی انسانی، نقش به سزایی در افزایش یادگیری افراد جامعه ایفا می کنند. از این رو طراحی محیط هایی مناسب در راستای تکامل همه جانبه ی دانش آموزان، یک ضرورت است. مدرسه یک مرکز اجتماعی است و اساسی ترین هدف آن یادگیری مفاهیم درسی و آموزش رفتار اجتماعی مطلوب است. رفتار مرتبط با کالبدی است که انسان در آن محیط قرار می گیرد، بنابراین ویژگی ها و کیفیت های فضاهای آموزشی در شکل گیری رفتارها تاثیرگذار هستند. محققان روانشناسی محیط، با مطالعه الگوهای رفتاری کودکان در فضاهای آموزشی به تاثیر عواملی مانند نور، تهویه، گرمایش و سرمایش، چیدمان و... در افزایش روند یادگیری پرداختند. از مهم ترین مولفه های کلاس درس با بهره وری بالا، مبلمان مناسب با چیدمان مطلوب است. پژوهش حاضر به عملکرد و کارکرد مبلمان روی نحوه یادگیری دانش آموزان پرداخته است. هدف پژوهش طراحی بهینه محیط های آموزشی در جهت ارتقاء کیفیت میزان یادگیری دانش آموزان است.

    روش ها

    روش جمع آوری مطالعات، میدانی و کتابخانه ای در منابع روانشناسی محیطی و روش پژوهش همبستگی و استفاده از آزمون آماری مقایسه ای تحلیل واریانس (ANOVA) می باشد. جامعه ی آماری شامل تغییرات در مبلمان سه کلاس با شرایط نورگیری و تهویه یکسان در مدرسه ای از شیراز بوده و بررسی رفتاری میزان یادگیری از طریق ایجاد تغییر در مبلمان فضای آموزشی و سنجش میزان یادگیری از طریق مقایسه معدل دانش آموزان چیدمان های مختلف در دو ترم متوالی با استفاده از نرم افزارهای اکسل و SPSS بوده است.

    یافته ها

    نتایج حاصل بیانگر تاثیر مثبت معیارهای چیدمان فضایی محیط مدرسه بر میزان یادگیری بوده است و محیط کالبدی کلاس درس می تواند به عنوان معلمی جهت انگیزه ی یادگیری برای دانش آموزان باشد.

    نتیجه گیری

    بر اساس تحقیقات به عمل آمده، این پژوهش بر روی یکی از عوامل مهم موثر بر کیفیت یادگیری دانش آموزان مدرسه جمع آوری شده است. همان طور که قبلا بیان شد، عوامل متفاوتی در کیفیت یادگیری نقش دارد و یا تجمیع عوامل، نتایج مطلوب تری می دهد؛ از جمله این عوامل می توان به تامین ارتباط فضای آموزشی با فضای سبز، پخش موسیقی، پیش بینی آزادی حرکتی و گردش در فضا، قابلیت نشستن و استراحت، خوردن و آشامیدن و... اشاره کرد.با توجه به تحلیل یافته ها، فرضیه پژوهش ثابت شد و انعطاف پذیری در کالبد محیط یادگیری، حس کنجکاوی کودک را بر انگیخته و منجر به بروز خلاقیت وی خواهد شد. در فضای آموزشی نحوه چیدمان میز و صندلی دانش آموزان موجب ارتباط فعال و دو سویه آن ها با محیط می شود. در نهایت می توان مبلمان را یکی از عوامل موثر بر یادگیری و تحریک حس کنجکاوی محسوب کرد. کیفیت محیط کالبدی با میزان یادگیریس ارتباط مستقیم دارد و طراحی فضای داخلی در محیط آموزشی می تواند باعث افزایش یادگیری دانش آموزان و پیشرفت آن ها گردد.

    کلیدواژگان: چیدمان، مبلمان، یادگیری، مدرسه، آموزش
|
  • A. Mirzaie, Z. Khoshneshin *, S. Salimi, S.A. Ghasemtabar Pages 257-268
    Backgrounds and Objectives

    The use of concept maps is one of the new educational approaches that is rooted in the constructivist approach. In constructivism, the importance of knowledge is emphasized by relating the learned information to the new one. In this relational view and based on the concept map approach, people search between previous and new learning, people make their own schemas or mind maps, and in new learning, these mind maps are extensively revised and reconstructed. Concept map is a tool for showing the relationships between concepts in a coherent and hierarchical way that facilitates meaningful learning, because in this method the concepts are not scattered components but are in the form of a network of relationships to each other. Concept maps are also effective in facilitating creative thinking due to their unique features. The present study describes effectiveness of conceptual map implicated through multimedia on social skills improvement among learners with mental retardation. Teaching on the basis of concept mapping known as an active method to teach social skills for learners with special learning needs (as mental retarded).

    Methods and Materials:

     Quasi-experimental research method is used with pretest-posttest instrument. Sample of the study is equal to society includes14 mild mental retarded students (aged 16-14 years). It is a researcher-made questionnaire measures learners with mental retardation social skills improvement included three components as interaction with others, social adaptive behavior and self-control. Questionnaires' Reliability estimated by Cronbach's alpha (0.80). Mann-Whitney U test used to analyses the data, compartments of the pre- post-test scores in experimental group after the intervention. The Wilcoxon Signed rank test with the effect size is also approached to data analyzing

    Findings

    It is revealed that there is a significant difference in pre-test and posttest scores of students in different level of social skills. So implementation of concept mapping plus to using multimedia could enable mentally retarded students as it is suggested to construct their minding's as well improvement of their social skills.

    Conclusion

    Learning to apply a concept map in the form of multimedia can improve the learning of subscales in the social skills subset, adaptive social behavior, improve the learning of social skills in the form of interaction with others, learn social skills in the form of self-control and keep components such as having clean your own desk, discussing your feelings and emotions, reacting appropriately to strangers, separating good and bad habits, and expressing happiness will be effective when you succeed in your control component. Experience of teaching with teacher-made concept map methods in combination with multimedia shows the effect of using active and modern methods in education for meaningful learning in children with mental disabilities, objectifying the teachings of students with mental disabilities with up-to-date and effective educational media such as photos, videos, animations and other educational software, providing educational resources required for social skills appropriate to the appropriate time conditions for children with mental disabilities and drawing maps to communicate between the main and secondary components of concepts related to social skills. Educational groups and organizations are recommended to pay attention to this group of students in developing and improving their learning.

    Keywords: Concept mapping, Multimedia, social skill, learning disorders
  • A. Ghaffari *, M.R. Ahanchian, A.A. Khallaghi, M. Naderi Pages 269-288
    Background and Objectives

    Although the issue of vocational training has been considered in the history of education in the country, we do not come across a credible scientific document about the philosophy of vocational training. In other words, the study of preliminary evidence showed that the philosophy of vocational training in Iran has not been considered as much as its value and sensitivity. For example, in the Fundamental Document of Educational Change, it is only important to pay attention to vocational training in general. In a general view, we see that in different periods of time, with the momentary decisions of the officials, the training of professionals has had many ups and downs. In these ups and downs, mostly without logical support, the vocational education system has sometimes been sharply criticized by some education experts in the country. As the philosophy of education and its different aspects such as vocational education is not so clear, and it is considered as a vaccum issue system of education, the purpose of this article is to understand the evolution of the philosophy of vocational education in Iran (from the establishment of Dar-al-Fonoon, up to now).

    Method and Materials:

     To achieve this purpose, the researchers have studied the evolution of philosophy of vocational education in contemporary Iran through a philosophical approach and via logical-analyzed procedure. This is done to express challenges and current issues as well as representing required suggestions related to the issue. To achieve this purpose, the relevant documents have been studied by evidence analysis method.

    Findings

    The study of philosophical foundation of education system in Iran before and after the stablishment of Islamic republic indicates that the sprite of ruling over the vocational education in Iran’s education system is affected by several philosophical streams including doctrines related to the realism, pragmatism, liberalism, naturlizm, and mercantilism which are different from Islamic education philosophy in some axiological and epistemological foundations.

    Conclusion

    In summary, the study of the philosophical foundations of the educational system of the Islamic Republic of Iran shows that the prevailing spirit of the philosophy of vocational education in the Iranian educational system is influenced by several philosophical associations that in some axiological and epistemological foundations with the philosophy of Islamic education. They are different. The most important of these schools were pragmatism, liberalism and utilitarianism. Therefore, it is inferred that the planning and implementation of vocational training programs has been associated with many shortcomings, and with the continuation of this situation, we can not hope for the success of these programs in the future. Because any vocational training system needs a philosophy to help it give basic answers to questions about what and why vocational training is. According to the present study, efficient vocational training is one of the most fundamental ways to achieve some goals of any educational system, and having a clear philosophy and a specific theoretical framework for vocational training is one of the first fundamental steps in achieving the goal of efficient vocational training. As stated in this study, and a review of the theoretical and practical background of research in Iran also shows, that the country's education system has clearly lacked the stated philosophy of vocational training. The lack of clarity in the philosophy of vocational training is a vacuum in any educational system. It is clear that having philosophical support alone is not enough, but also the stability and financial policies of the government can contribute to the success of vocational training projects.

    Keywords: Philosophy, Vocational Education, Iran education system
  • E. Mohammadzadeh Chineh, H. Soltanzadeh * Pages 289-301
    Background and Objectives

    Architecture training is to enable students to create three-dimensional spaces for human activities or to provide a better environment for human societies. Today, a wide range of different activities in the fields of skills, industry, creativity, knowledge, wisdom, are under the general title of "architectural education" in the schools of architecture. Typically, the curriculum in contemporary architecture schools is a set of basic courses that develop design knowledge, technology courses that develop the scientific formation of architecture; art courses to express architecture and finally design courses, which is a combination of the previous three and is the defining part of design education. The necessity of mathematics education and application of its concepts in architectural design is among major concerns of educational programs in universities and contemporary educational institutions. In architectural education in Iran, mathematics is delivered through traditional methods and independent from design practical courses. Moreover, mathematics is considered as a secondary course or sometimes an intricate problem in education. Professors of architecture always point to difficulties of students in understanding mathematical concepts and their application in structural design process.

    Methods and Materials:

     Therefore, the present study tries to compare the degree of attention to mathematics in architectural curricula in selected universities abroad and in Iran in order to provide a comprehensive knowledge regarding the place of mathematics in the curricula of these countries and prepare the ground for the development of an appropriate educational program incorporating mathematics in architectural education curriculum in our country.

    Findings

    Comparative analysis of mathematics role in curricula of different universities and its targets via applied analytical-descriptive research method suggests that average mathematical courses provided in US architectural schools during the training course is 3%, in Asian countries 2.2% and in Iran 1.7%. The results emphasize the coordination of mathematical teaching methods with modern developments in design process and show that it entails mathematical knowledge delivered in the format of combined independent courses as preliminary, applied, technological and design.

    Conclusion

    Mathematics courses and their teaching in architecture must be in line with new developments in the design process. This issue requires the definition of new courses in the field of mathematical application in architecture, mathematical history in architecture, as well as combined courses to transfer mathematical knowledge to design workshops. The subject of mathematics courses as independent preparation and basic courses for engineering students with the content of calculus, mathematics or their combination should be revised. This will give a new definition to the nature of the relationship between architecture and mathematics, as the role of mathematics in design was a priority in the Middle Ages. Considering the design workshop as the core of the architecture education program in the first and second academic year with an average of 40-36 credits per year, it is necessary to apply and new meaning of mathematics in introductory design workshops in two analytical-logical and structural concepts. Pay attention.

    Keywords: Architecture education, Mathematics, Architecture Design, Curriculum, University
  • R. Nejati *, Z. Cheraghi, A. Nasery Pages 303-315
    Backgrounds and Objectives

    Today, all over the world and in our country, the need to speak English has increased and has caused a lot of demand for learning this language. This need is met through various means such as formal education in schools and colleges, travel to English-speaking countries, and so on. But classroom teaching seems to be the most common opportunity for language learning; Therefore, the need for quality education and appropriate materials is inevitable. According to education experts, the textbook is a manifestation of the approved curriculum of the educational system. The textbook is one of the most important sources of learning in educational systems and is the main material of the school curriculum. Research on textbooks is necessary because it is used by many teachers and students effective in designing appropriate learning opportunities for students. Studying textbooks can reveal the connection between some of the students' learning difficulties and the curriculum and help to incorporate the concepts of the curriculum in the appropriate way in the textbooks. Authors of Prospect (1) have stated that the book was developed based on dynamic communicative language teaching approach. The present study evaluates all texts, pictures and exercises of the book in terms of communicative language teaching criteria to assess its effectiveness. The researcher attempts to investigate the application of communicative language teaching in the content of the book under study. The study addresses this question ‘to what extend the content of the book is in harmony with principles of communicative language teaching’.

    Methods

    It is a descriptive content analysis study. The instrument entails six components of communicative language teaching and has been validated through content analysis by 5 scholars. Data collection was done by three researchers working independently. Kappa agreement statistic is greater than 0.8 indicating satisfactory inter-rater reliability.

    Findings

    The results, analyzed through Shannon entropy revealed that group interaction (0.37), lingual communication (0.009), culture comparing (0.167), two by two communication (0.139), meaningfulness (0.079) and information gap (0.046) carried content weight. The book seems to be effective in terms of communicative language teaching principles.

    Conclusion

    Based on the obtained results, the importance of the components of communication approach in the 7th grade English textbook is as follows: 1. Strengthening group communication, 2. Adapting to the culture of the country, 3. Strengthening two-way communication, 4. Meaningful principle, 5. Information gap, 6. Lingual communication. The most prominent feature of this book is that it adequately addresses the components of the communication approach. Attention to strengthening group communication indicates that language teaching is moving away from the traditional method, which helps the learner a lot. Paying attention to the adaptation of the educational content to the culture of the country makes the content of the courses tangible and attractive and strengthens learning.

    Keywords: evaluation, Lingual communication, meaningfulness, culture comparing
  • M. Falahi, E. Zaraii Zavaraki *, D. Nourozi Pages 317-327
    Background and Objectives

    The computer is used as a powerful yet cost-effective tool in people's lives for any work or activity. The use of computers in education has increased dramatically in recent years, and computers and related technologies are now used in many schools around the world. Up to recently people should gather to learn in a specific place and time, but nowadays by the advancement of technological infrastructures and the Internet this need has vanished to a great extent. Soon everyone is able to learn anything, anywhere, at any time. This is accomplished under the umbrella of a new educational system, called e-learning. Social skills include components. Tolerance, how to react in the face of conflict, critical thinking, the decision to accept or reject an opinion and success based on logical reasons and evidence, responsibility, taking on a job or task and being accountable for it, activity Group activities, participation in group activities, duty, self-control, empathy, gaining, enriching and developing new relationships with other people in the community, respecting others, paying attention to relationships that preserve the social status of oneself and others, and finally, cooperation and coordination with the actions of others towards a common goal are components of social skills. Of all the organizations that play a key role in the socialization of individuals, educational systems are the first official place to gain social experience and the most basic element of social development of individuals because the education system of any society. It is the foundation of the social, economic, political and cultural development of that society. The purpose of this research was comparing the social skills of students under conventional training and e-learning education system.

    Methods

     The research method is quasi-experimental with two experimental groups. The first comparison was done using a “Pre-Test” and second comparison was also done using a “Post-Test”. A total of 48 people were randomly selected as a sample group. These two groups were similar and comparing the dependent variable was done at the same time and under the same condition.  The social skills questionnaire By Garsham & Elliot was used. The Analyze of Covariance (ANCOVA) was used for analyzing data.

    Findings

    The results showed that there are significant differences between the two groups and e-learning environment in terms of social skills and social skills components of users of this environment has shown better performance in comparison to Face-To-Face training.

    Conclusion

    The results of the analysis of research data indicate that the e-learning environment has a positive effect on the level of social skills and its components on students. Students in the e-learning environment scored higher than the other group in the traditional learning environment. This indicates the effectiveness of the environment designed for e-learning in the level of social skills.

    Keywords: Social Skills, Components Of Social Skills, Conventional Training Method, E-Learning Training Method
  • H.R. Azemati, B. Saleh Sedghpoor, Z. Aminifar * Pages 329-336

    Lack of physical activity is one of the main concerns about children's public health. Physical environment is one of the variables that seems to affect the level of physical activity. The Purpose of this study was to construct and validate competency scale for evaluating physical features promoting the physical activity of children in the school yard. The statistical population of the study was children aged 8 to 11 years old in Tehran. Sampling was done in a multi-stage cluster sampling, and 120 selected children participated voluntarily in the selected areas. The method applied in this research was descriptive-correlation. Content validity of the questionnaire was confirmed by an expert university panel, its face validity was confirmed by a group of children and construct validity was evaluated using the confirmatory factor analysis. Based on exploratory factor analysis with varimax rotation, 21 items were divided into 3 factors. Total variance of these factors explained% 53.858 variance of physical features. According to experts, the resulting agents were called "environment attraction", "community spaces" and "play development". The findings of this study identify the most important physical variables that affect physical activity in the school yard, so it can be used to design the school yard.

    Keywords: Physical Activity, School yard, Child, Open space, Measuring Scale
  • F. Yazdani * Pages 337-346
    Background and Objectives

    The proliferation of the Internet, video, audio, and mobile media has made many families t to have face-to-face problems with their children. The accepted norms of families are widely questioned and denied by children and cause problems that are dysfunctional and cause a kind of disorder and imbalance in the social system, in a way that challenges the core values ​​and public security of the social system. This hurts the collective conscience and public concern of the elite. New communication media allow children to communicate outside of social and geographical boundaries. Today, computers, networks, software, and everything related to them create new pressures and issues that people must adapt to and the new arena in which they express their normal or abnormal reactions. Gaining the necessary knowledge about new communication media and learning the skills to use them can direct its educational effects. Satellite, mobile phones and the Internet are emerging phenomena affecting education that have become part of the lives of people in societies, affecting thoughts and feelings, relationships and education in general; as the characters portrayed in the media may become role models for people and influence their attitudes, beliefs and behavior. Increasing information and being different in the news is one of the advantages of modern communication media that obtains information from sources with high speed and volume and presents it to the audience. The main purpose of this research was to determine the effects of using modern media communication from Bahar city students' point of view.

    Methods

    The method of this research was descriptive, a kind of survey. Statistical population of the study included all female high-school students in Bahar city. Therefore, in terms of multi-cluster sampling method 288 individual were selected. The main instrument for gathering data in this research was a research-made questionnaire. For data analysis, the inferential statistics such as Kolmogorov-Smirnov test, one sample t-test and dependent t-test were used.

    Findings

    The results showed that students believed that using modern media communication like Internet. Mobile, and so on, have harmful and useful effects. Nevertheless, the harmful effects of them are more than their useful effects. The useful effects were: increasing the social relationship of students, promoting the individual consciousness, and facilitating second language learning. On the other hand, the harmful effects were: students’ morality disorders, isolation of students, educational drop-out, decreasing the use of local slangs, and decreasing sport activity time among students.

    Conclusion

    Considering the positive effect of using new communication media on social relations, personal awareness and facilitating second language learning, it is suggested that teachers and school officials design and use a plan for using these media in the classroom. It was also found that the harmful educational effects of modern communication media are: creating moral turmoil in students, isolating students, academic failure, reducing the use of local dialect and reducing the time of sports activities in them. Therefore, according to this finding, it is recommended that children be taught in school how to use these media correctly, as well as how to evaluate and select media content. In addition, it is suggested that the educational effects of each of the new communication media, such as mobile phones and related virtual networks, as well as satellite and the Internet, be investigated separately. It is also suggested that research be done on the correct pattern of mobile phone use and its educational opportunities and threats among students.

    Keywords: modern media, harmful effects, useful effects, High school Students, Bahar City
  • H. Vahedi Kojanagh *, N. Karimi, R. Rezaei, A. Esmail Pour Pages 347-356
    Background and Objectives

    In the ideals proposed by experts for education systems in the twenty-first century, the teacher is mentioned as the fulcrum of any change. Competence is a set of knowledge, skills and abilities of a particular job that makes a person successful in performing tasks. In recent educational research, the term professional competence is used to describe the specific prerequisites that teachers need to succeed in their work. It is assumed that this professional competence can be learned and taught. Professional competence includes having professional knowledge as well as motivational and emotional aspects. Professional knowledge is divided into different types such as content knowledge, pedagogical content knowledge and pedagogical-psychological knowledge. A teacher's competence refers to his or her ability to adequately meet the demands and requirements of the teaching profession, using an integrated set of knowledge, skills, and attitudes that manifest in the teacher's performance and response. Based on the growth model of teachers' professional competence, the psychological characteristics of the teacher seem to play an important role in gaining learning opportunities. In addition, it has been suggested that beyond specific subject knowledge, more aspects of the teacher, such as teachers' beliefs and motivational and emotional characteristics, are important prerequisites for educating and motivating students. The aim of this study is to investigate professional qualifications among teachers graduated from Farhangian University, former Teacher Education Centers and other universities.

    Methods

    The method of the study is causal-comparative. The sample was comprised of 210 teachers in three groups that graduated from Farhangian University, former Teacher Education Centers and other universities such that the groups were similar in demographic factors. All subjects assessed by teacher professional qualifications questionnaire. The results of two-way analysis of variance show that teachers’ professional qualifications in three groups are different.

    Findings

    The results of the cognitive qualification show that Farhangian University’s graduates have the best state. In management qualification, the difference between Farhangian University’s graduates and former Teacher Education Centers’ graduates is not significant but this difference is significant when other universities’ graduates are considered. Attitude qualification difference is not significant between the groups.

    Conclusion

    The results of this study showed that the professional competence of teachers is significantly different. The cognitive competence of Farhangian University graduates is higher than other graduates. Graduates of teacher training centers also have higher cognitive competencies compared to graduates of other universities. In terms of managerial competence, the graduates of Farhangian University have not shown a significant difference with the graduates of teacher training centers, but they are in a better position compared to the group of graduates of other universities. In this case, the difference between former teacher training graduates and other universities is not significant. In attitudinal competence, the difference between groups of teachers is not significant, meaning that these three categories have equally developed attitudinal competence in their graduates.

    Keywords: Professional qualification, Farhangian University, Ex-teacher Education Centers, teacher, graduated
  • A. Zamani *, M. Pouratashi, S. Ghajarbeigi Pages 357-364
    Background and Objective

    One of the activities in the field of branding is brand management, which tries to create value for the brand with accurate and principled policy and timely planning, and then, in order to lead changes for striving to develop and improve it. The university brand succeeds when higher education administrators and policymakers in the higher education sector have an understanding of the intangible assets of the university and the higher education system and the university brand. In this regard, it is necessary to have strategic planning for brand management of the university, which means that first by defining the mission statement and vision of the university, the goals are well and accurately and clearly defined. Then, based on the evaluation of the internal and external environment of the university, it adopted strategies to achieve the desired university brand. And by using careful monitoring at each stage, the necessary feedback should be given to the university administrators regarding the extent to which the goal has been achieved. In other words, an accurate brand must be chosen for each university, and when it is managed in a comprehensive and integrated manner, it is a valuable asset. Brand identity of university and a positive image is an important part of what is now considered by many universities around the world. Therefore, this research aimed to study brand management in higher education and to study brand equity to attract scientific talent.

    Methods

    The population of this study included all faculty members at public universities in Tehran and random sampling method was used for data collection. To collect data, a questionnaire was used whose validity and reliability were confirmed by professors’ views and calculating Cronbach's alpha. Descriptive and inferential statistics were used by SPSS; and structural equation modeling was used by LISREL.

    Findings

    The results indicated that the university brand identity and brand equity affects attracting scientific talents and the highest path coefficient among the research variables is "brand identity" (0.88).

    Conclusion

    Now that universities in our country are gradually moving towards competing with each other to attract scientific talents and attract the best people, they should try to increase their brand and mental image in the society and among the elites and develop the strategic university brand identity in prospective document of the university. As the credible identity of the university stems from its perceived success and credibility, which can include the overall brand of the university or its various sub-brands, such as the brand of campuses, faculties, associations and scientific groups, and sports teams. In fact the role of brand identity is effective in the marketing and success of the university as well as the public policy perspective of the university.

    Keywords: Brand equity, Higher Education, university brand identity, scientific talents, University
  • Kh. Movahed *, Kh. Sajadi Pages 365-372
    Background and Objectives

    Using the architectural environment as an educational tool requires identifying environmental criteria that affect the quality of users' learning. By recognizing the criteria affecting the arrangement and order of space, we can explain the principles for better design of the learning environment and minimize the amount of learning disruption. On the other hand, schools, as the most important spaces for training human resources, play an important role in increasing the learning of people in society. Therefore, designing appropriate environments for the comprehensive development of students is a necessity. School is a social center, and its purpose is to learning lessons and learning social behavior. Behaviors are related to the physical environment in which human beings are located, so the formation of behaviors are influential in the qualities of educational spaces. Researchers have studied the role of the factors such as light, ventilation, heating and cooling, lighting, and etc. on learning process by studying the behavioral patterns of children in educational spaces. The most important element of a classroom with high productivity is its suitable furniture. In this study, the function and performance of furniture on student learning were studied. The purpose of this research is to design optimized educational environments in order to improve the quality of learning.

    Methods

    The research method is correlational and the sources of environmental psychology and One Way Analysis of Variance (ANOVA) were used. The case study is three classrooms in a school with the same lighting and air condition. Study on learning behavior was investigated by changing the furniture of the educational space using Excel software and SPSS.

    Findings

    The results indicated positive effects of the spatial layout in the educational spaces, and the classroom can be a teacher for learning motivation.

    Conclusion

    This research has been compiled on one of the important factors affecting the quality of school students' learning. As mentioned earlier, different factors play a role in the quality of learning or the combination of factors gives better results; among these factors, we can mention the relationship between educational space and green space, playing music, predicting freedom of movement and movement in space, the ability to sit and rest, eating and drinking, etc. According to the analysis of the findings, the research hypothesis was proven. And flexibility in the body of the learning environment will arouse the children's curiosity and lead to their creativity. In the educational environment, the arrangement of students' desks and chairs causes their active and two-way communication with the environment. Finally, furniture can be considered as one of the effective factors in learning and stimulating curiosity. The quality of the physical environment is directly related to the amount of learning, and the design of the interior space in the educational environment can increase students' learning and their progress.

    Keywords: Layout, Furniture, Learning, school, Education