فهرست مطالب

تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران - سال چهل و هشتم شماره 1 (بهار 1396)

فصلنامه تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران
سال چهل و هشتم شماره 1 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/28
  • تعداد عناوین: 14
|
  • جواد حسین زاد *، معصومه رشیدقلم، خدیجه الفی صفحات 1-8
    نرخ ارز یکی از عوامل مهم تاثیرگذار بر قیمت نهاده های وارداتی مانند نهاده های مصرفی زیر بخش دام و طیور می باشد. مطالعه حاضر بر آن است ضمن ارزیابی اثرات نرخ ارز واقعی بر قیمت نهاده های اصلی دام و طیور یعنی ذرت، کنجاله سویا، جو و پودر ماهی، برقراری قانون قیمت های واحد را برای این نهاده ها مورد بررسی قرار دهد. جهت دستیابی به اهداف تحقیق، مطالعه حاضر الگوی خودرگرسیون برداری (VAR) را با استفاده از مدل SUR برای دوره 1381:m1-1391:m12 مورد استفاده قرار می-دهد. بر اساس آزمون دیکی فولر کلیه متغیرهای مورد مطالعه در سطح نامانا بوده و پس از یکبار تفاضل گیری در مرتبه اول مانا شده اند. نتایج مطالعه حاکی از آن است که تغییرات نرخ ارز واقعی تاثیر چندانی بر قیمت نهاده های مورد بررسی ندارد و فقط قیمت کنجاله سویا و پودر ماهی از آن تاثیر می پذیرد بدین ترتیب که به ازای 1% کاهش در ارزش پول داخلی، قیمت کنجاله سویا و پودر ماهی را به ترتیب 8 و 23 درصد در همان ماه افزایش می دهد. نتایج حاکی از عدم وجود گذر کامل نرخ ارز و نیز عدم برقراری قانون قیمت واحد می باشد. بر اساس نتایج مطالعه جلوگیری از افزایش بی رویه نرخ ارز و همچنین نوسانات شدید آن می تواند گام مهم و موثری در ایجاد ثبات قیمت نهاده های زیربخش دام و طیور می باشد.
    کلیدواژگان: الگوی خودرگرسیون برداری، گذر نرخ ارز، قانون قیمت واحد، قیمت نهاده های اصلی دام و طیور، نرخ ارز واقعی
  • احسان سپهوند، ساسان اسفندیاری*، محمدرضا زارع مهرجردی صفحات 9-22
    منابع محدود در بخش کشاورزی، به کارگیری فناوری مناسب جهت استفاده بهینه از منابع کمیاب با هدف تامین امنیت غذایی را به یک ضرورت تبدیل کرده است، به طوری که در برنامه پنجم توسعه مقرر گردیده یک سوم رشد اقتصادی در کشور از طریق رشد بهره وری حاصل گردد. دستیابی به این هدف برای بخش کشاورزی در گرو توسعه مکانیزاسیون است. در همین راستا مطالعه حاضر به بررسی تاثیر توسعه مکانیزاسیون بر رشد بهره وری در بخش کشاورزی پرداخته است. لذا ابتدا با محاسبه شاخص بهره وری مالم کوئیست، شاخص بهره وری کل عوامل تولید در بخش کشاورزی برای دوره زمانی 1391- 1368 مورد بررسی و سپس با برآورد الگوی اقتصادسنجی و همچنین الگوریتم ژنتیک عوامل موثر برآن مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج نشان داد که الگوریتم ژنتیک ابزار قدرتمندی برای برآورد این الگوهاست. همچنین نتایج هر دو رهیافت نشان می دهد که ضریب مکانیزاسیون و تسهیلات اعتباری و آموزشی، ترویجی بخش کشاورزی اثرات مثبتی بر رشد بهره وری داشته است. ضریب برآورده شده برای ضریب مکانیزاسیون در بلندمدت برابر با 129/0 می باشد که نشان از تاثیر نسبتا زیاد این متغیر بر بهره وری بخش کشاورزی دارد. همچنین تغییر علامت متغیرهای شاخص قیمت و درجه باز بودن بخش از منفی به مثبت در کوتاه مدت به سمت بلندمدت بر لزوم سیاست های حمایتی صحیح از کشاورزان، جهت توانایی رقابت و تطبیق با شرایط اقتصادی، تاکید دارد.
    کلیدواژگان: الگوریتم ژنتیک (GA)، الگوی خود توضیح با وقفه های گسترده (ARDL)، ضریب مکانیزاسیون، بهره وری بخش کشاورزی
  • الهام جمالی مقدم*، سعید یزدانی، حبیب الله سلامی، غلامرضا پیکانی صفحات 23-33
    یکی از چالش های اساسی که تمامی جهان و از آن جمله کشور ما ایران با آن مواجه می باشد، دستیابی به پایداری منابع است. با توجه به اهمیت استان فارس در بخش زراعی کشور، در این مطالعه وضعیت پایداری اقتصادی، زیست محیطی و اجتماعی زارعین در منطقه دشت کمین پاسارگاد، با استفاده از دو روش وزن دهی درون زای تحلیل مولفه اصلی و برون زای تحلیل سلسله مراتبی ارزیابی شده است. بدین منظور با استفاده از اطلاعات 150 نفر از کشاورزان منطقه در سال زراعی1394-1393، شاخص های پایداری اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی محاسبه گردید. در انتخاب شاخص های پایداری نیز چارچوب تئوریکی سلسله مراتبی SAFE مورد استفاده قرار گرفت. در مقایسه شاخص پایداری ترکیبی به دو روش AHP و PCA مشخص شد که بین شاخص های پایداری اقتصادی و اجتماعی در دو روش، از نظر آماری اختلاف معنی دار وجود دارد. این در حالی است که شاخص های پایداری زیست محیطی مزارع، بر اساس روش های AHP و PCA، تفاوت معنی دار آماری ندارند. در مجموع تفاوت آماری معنی داری بین شاخص های پایداری ترکیبی بر اساس دو روش مذکور وجود ندارد. بر اساس نتایج به دست آمده، به کارگیری ابزارهای ترویجی و آموزشی و ارائه تسهیلات لازم شامل پرداخت وام به زارعین جهت اجرای عملیات خاکورزی حفاظتی، عملیات آبیاری تحت فشار و انجام آزمون خاک با هدف حفظ و بهبود کیفیت بر مبنای مدیریت مواد مغذی خاک پیشنهاد گردید.
    کلیدواژگان: شاخص پایداری، وزن دهی درون زا، آبیاری تحت فشار، خاکورزی حفاظتی
  • مرتضی مولایی*، فاطمه ثانی صفحات 35-42
    صنعت دامداری به عنوان یکی از مهمترین زیربخش های کشاورزی است ؛ به طوری که نقش مهمی در تولید مواد غذایی پایه مانند شیر و گوشت دارد. بنابراین، هر ساله بایستی به منظور تامین تقاضای داخلی و صادرات مازاد تقاضا بر میزان تولید آن افزوده شود. با توجه به شبه رقابتی بودن بازار نهاده و ستاده محصولات دامی، یکی از راه های افزایش تولید و سود دامداری ها، افزایش کارایی واحدهای تولیدی است. لذا هدف از این مطالعه، محاسبه کارایی فنی و کارایی زیست محیطی به روش تحلیل مرز تصادفی در گاوداری های شیری شهرستان سراب با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده و تکمیل پرسشنامه از 51 گاوداری شیری در سال 1394 می باشد. یافته های تحلیل مرز تصادفی نشان داد که میانگین کارایی فنی، 95 درصد و میانگین کارایی زیست محیطی (با لحاظ کردن آلاینده های نیتروژن و فسفر) 72 درصد است. جهت مقایسه ی آماری اختلاف بین متوسط کارایی فنی و زیست محیطی از آزمون کروسکال-والیس استفاده شده است که نتیجه، معنی دار بودن اختلاف بین میانگین کارایی ها را تایید می کند. از آنجایی که مقدار انتشار آلاینده های فسفر و نیتروژن به نوع جیره مصرفی بستگی داشت، از این رو پیشنهاد می شود واحدهای تولیدی با مدیریت و بهبود کیفیت جیره گاوها، تولید آلایندهای زیست محیطی به ازای هر تن تولید شیر را کاهش داده و از این طریق می توان کارایی واحدهای تولیدی را افزایش داد.
    کلیدواژگان: آلاینده فسفر، آلاینده نیتروژن، دامداری، کارایی زیست محیطی
  • ندا علیزاده، حسن صدیقی*، غلامرضا پزشکی راد، مقصود فراست خواه صفحات 43-53
    هدف از این تحقیق تحلیل سازوکارهای تحول آفرینی آموزشی در نظام آموزش عالی کشاورزی ایران می باشد. به منظور شناسائی سازوکارهای تاثیر گذار در تحول آفرینی آموزشی از روش فراترکیب استفاده شد و 71 سازوکار شناسائی گردید. برای تحلیل داده های گرد آوری شده از تکنیک تحلیل عاملی استفاده شد. جامعه آماری مورد نظر شامل 358 نفر از اعضای هیات علمی سه دانشکده کشاورزی تربیت مدرس، شیراز و تهران می باشد که از این میان 185 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند و در نهایت 166 پرسشنامه جمع آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. داده ها با استفاده از پرسشنامه به عنوان ابزار تحقیق جمع آوری گردید که روایی ظاهر و محتوای آن توسط جمعی از استادان پردیس کشاورزی دانشگاه تهران و تربیت مدرس و موسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی بررسی و روائی آن 91/0 بدست آمد. نتایج تجزیه و تحلیل سازوکارها منجر به شناسائی 6 عامل اثرگذار در امر تحول آفرینی آموزشی در نظام آموزش عالی کشاورزی ایران گردید. عامل ها به ترتیب عبارتند از رهبری، صلاحیت های آموزشی، یادگیری، کیفیت در آموزش عالی، آموزش و تدریس، و زمینه ها و راهبردها. این عامل ها توانایی تبیین حدودا 52 درصد از واریانس مجموع سازو کارهای تحول آفرینی آموزشی را دارا می باشند.
    کلیدواژگان: کلید واژه ها: تحول آفرینی آموزشی، فراترکیب، نظام آموزش عالی کشاورزی
  • روح الله رضایی، محمد بادسار*، مهدی قاسمی، سهیلا فتحی صفحات 55-65
    انتخاب شغل به عنوان یکی از مهمترین تصمیمات هر فرد در طول زندگی اش مطرح است. علاوه بر آن یکی از شرایط مهم و اساسی برای رسیدن به هدف در هر کاری برانگیختن و ایجاد انگیزه در افرادی است که آن کار را انجام می دهند. از این رو، تحقیق حاضر با هدف بررسی نقش میانجی عوامل فردی و محیطی بر انگیزه های شغلی دانشجویان انجام گرفت. جامعه آماری این پژوهش تمامی دانشجویان سال آخر کارشناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان (در سال تحصیلی 92- 91) بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده 200 نفر از آنان انتخاب و اطلاعات با استفاده از ابزار پرسشنامه جمع آوری گردید. تجزیه و تحلیل داده ها بوسیله نرم افزارهای SPSS20 و AMOS انجام شد. نتایج حاصل از مدل ساختاری مستقیم در رابطه با آزمون چهار فرضیه اصلی تحقیق نشان داد که رابطه معنی داری بین عوامل زمینه ای دانشجویان شامل سابقه کار در روستا، درآمد خانوادگی و محل سکونت با تمایل آنان به اشتغال در روستا وجود دارد. همچنین بر اساس نتایج تحقیق، عوامل فردی (عزت نفس علمی) و عوامل محیطی (محیط حمایتی خانواده) دارای اثر میانجی در رابطه بین عوامل زمینه ای با تمایل دانشجویان به اشتغال در روستا برخوردار بودند. این در حالی است که مجموع اثر غیرمستقیم عامل زمینه ای سابقه کار در روستا از طریق عوامل فردی و محیطی معنی دار نبود.
    کلیدواژگان: انگیزه های شغلی، عوامل زمینه ای، عوامل محیطی، عزت نفس علمی، تکنیک Bootstrap
  • سعدی فتح الهی گلام بحری*، خلیل کلانتری، علی امیری صفحات 67-77
    هدف این تحقیق بررسی میزان همسویی قوانین برنامه های توسعه اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی بعد از انقلاب با عمران روستایی است. برای بررسی این موضوع از تکنیک تحلیل محتوا استفاده شد. نتیجه تحلیل توصیفی مربوط به ذکر عبارت های عمران روستایی در قوانین برنامه ها نشان داد که در برنامه های اول تا پنجم به ترتیب 6 ، 13 ، 8 ، 15 و 8 مرتبه عبارت عمران روستایی ذکر شده است. میزان توجه به بعد اجتماعی عمران روستایی در برنامه های اول تا پنجم به ترتیب 6، 7، 10، 12 و 9 مرتبه بوده است. همچنین میزان توجه به بعد زیست محیطی عمران روستایی در برنامه های اول تا پنجم به ترتیب 2، 1، 5، 3 و 1 مرتبه و بعد اقتصادی عمران روستایی به ترتیب 9، 19، 14، 14 و 10 مرتبه بوده است. قوانین مربوط به عمران روستایی در برنامه های توسعه، از برنامه اول تا برنامه چهارم از یک روند صعودی برخوردار بوده، ولی با شروع برنامه پنجم روند آن شکل نزولی به خود گرفته است، که می توان آن را متاثر از تغییر رویکردهای برنامه توسط دولت دانست. همچنین بعد زیست محیطی عمران روستایی در قوانین کلیه برنامه ها، کمتر از ابعاد اجتماعی و اقتصادی عمران روستایی مورد توجه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، قوانین برنامه های توسعه، عمران روستایی، جمهوری اسلامی ایران
  • سید رضا اسحاقی*، یوسف حجازی، احمد رضوانفر، امیر علم بیگی صفحات 79-92
    ابعاد تخریب محیط زیست به چنان حجمی رسیده است که بشر امروزی بدون دگرگونی در تفکر و رفتار خویش هرگز قادر نخواهد بود برای مشکلات زیست محیطی خود، راه حلی را بیابد. رفتار روستاییان در برخورد با منابع پایه، نقش تعیین کننده ای در حفاظت از محیط زیست دارد. این پژوهش با هدف تحلیل لجیت اثرات ابعاد نوآوری و نگرش بر رفتار زیست محیطی روستاییان در ارتباط با فناوری های حفاظتی انجام شد. حجم جامعه برابر 109679 خانوار روستایی می‏باشد. بر اساس فرمول کوکران حجم نمونه 250 خانوار انتخاب و اطلاعات لازم از آن ها گردآوری شد. این تحقیق توصیفی به شیوه پیمایش و با ابزار پرسشنامه صورت گرفته است. روایی پرسشنامه به وسیله اساتید گروه ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه تهران و پایایی آن از طریق انجام مطالعه راهنما، آزمون آلفای کرونباخ تایید گردید. تجزیه و تحلیل داده ها در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزارهای SPSS win18 انجام شد. یافته ها نشان داد که اکثر روستاییان رفتار زیست محیطی متوسط رو به پایینی دارند. همچنین از بین ابعاد نوآوری «سازگاری، رویت پذیری، آزمون پذیری، مزیت نسبی و پیچیدگی» و نگرش زیست محیطی، به ترتیب سازگاری، رویت پذیری، پیچیدگی و نگرش زیست محیطی بر بروز رفتار زیست محیطی روستاییان تاثیر دارند.
    کلیدواژگان: رفتار زیست محیطی، نگرش، فناوری های حفاظتی، نوآوری
  • ثاثیر ابعاد ساختاری تشکیلاتی بر کارآفرینی در دانشکده های کشاورزی منطقه 5 دانشگاه آزاد اسلامی
    نگین فلاح حقیقی، مسعود بیژنی *، غلامحسین کرمی، معصومه زند صفحات 93-107
    امروزه، بیکاری و عدم تطابق محتوای رشته تحصیلی دانش آموختگان کشاورزی با نیازهای بازار کار به مراتب از سایر رشته های دانشگاهی حادتر است. بهترین گزیدار برای رفع این معضل، تربیت افرادی کارآمد و خلاق و آماده نمودن فراگیران نظام آموزش عالی کشاورزی، جهت اشتغال در بازار کار از طریق آموزش کارآفرینی و تغییرات راهبردی در الگوهای آموزشی و پژوهشی دانشگاه ها و بویژه ایجاد دانشکده های کشاورزی کارآفرین می باشد. در این راستا، یکی از اولویت ها، سامان دهی «ساختاری تشکیلاتی» دانشکده های کشاورزی در حرکت به سوی کارآفرین شدن، می باشد. هدف این تحقیق، بررسی تاثیر ابعاد مختلف ساختاری تشکیلاتی بر کارآفرینی در دانشکده های کشاورزی بود که به صورت کمی، به روش توصیفی همبستگی و با استفاده از فن پیمایش انجام گرفت. جامعه آماری تحقیق را دانشجویان دانشکده های کشاورزی واحدهای منطقه 5 دانشگاه آزاد اسلامی تشکیل دادند (2896=N) که تعداد 341 نفر از آنان به عنوان نمونه تحقیق با استفاده از جدول بارتلت و به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی با انتساب متناسب، انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه ای بود که روایی صوری و محتوایی آن مطابق نظر جمعی از صاحبنظران و اساتید مجرب و پایایی آن نیز از طریق آزمون آلفای کرونباخ برای بخش های مختلف پرسشنامه بین 76/0 تا 91/0 تایید گردید. نتایج نشان داد که همه ابعاد ساختاری تشکیلاتی شامل ساختار سازمانی، سیستم ارتباطات سازمانی، کارآفرین بودن نظام حقوق و پاداش و نوآوری در امور آموزشی و پژوهشی با کارآفرینی رابطه ای معنی دار و مستقیم دارند. همچنین بر اساس نتایج مدل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار لیزرل، عامل ساختاری تشکیلاتی به عنوان یک عامل موثر، پیش بینی کننده کارآفرینی در دانشکده های کشاورزی بود. در پایان، بر اساس نتایج تحقیق، پیشنهادهایی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، مولفه های ساختاری، تشکیلاتی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی
  • غلامحسین عبدالله زاده*، زینب قدمی امریی، محمد شریف شریف زاده صفحات 109-122
    از نظر تاریخی، ماشین آلات مقرون به صرفه که ظرفیت و استاندارد تولید را افزایش داده و باعت بهبود بهره وری شوند از عناصر کلیدی مکانیزاسیون کشاورزی هستند. ماشین نشاءکار، در تولید برنج چنین نقش کلیدی را ایفا می کند. هدف تحقیق توصیفی-پیمایشی حاضر شناسایی و تحلیل مزیت ها و محدودیت های استفاده از ماشین نشاءکار در مزارع برنج شهرستان ساری بود. جامعه آماری تحقیق شامل 180 نفر از کارشناسان و متخصصان کشاورزی و 5560 نفر از برنجکاران شهرستان مذکور بود. بر اساس فرمول کوکران از گروه اول 90 نفر و از گروه دوم هم 160 نفر به عنوان نمونه تعیین شدند. برای گزینش نمونه ها از روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب از بین دو دهستان و 14 روستا استفاده شد. نتایج نشان داد که دو گروه پاسخگویان در مورد مزیت های دستگاه توافق نظر داشتند و مواردی از قبیل؛ سلامت کشاورزان، کاهش هزینه های نیروی کار و صرفه جویی در وقت را مورد تاکید قرار دادند. در مورد محدودیت ها هم نتایج نشان داد که کشاورزان بیشتر بر محدودیت های اقتصادی و کارشناسان بر محدودیت های فنی و آموزشی تاکید کرده اند. نتایج تحلیل عاملی محدودیت ها هم نشان داد که محدودیت های «فنی و حمایتی»، «اقتصادی»، «آموزشی- ترویجی» و «اجتماعی-فرهنگی» در مجموع 42/63 درصد واریانس محدودیت های استفاده از ماشین نشاءکار را تبیین کردند.
    کلیدواژگان: مکانیزاسیون کشاورزی، زراعت برنج، ماشین نشاءکار، شهرستان ساری
  • رضا موحدی، مسعود سامیان*، صحرا محمدی مهر صفحات 123-136
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر سرمایه فکری بر رفتارهای نوآورانه کارکنان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه می باشد. تحقیق حاضر از لحاظ هدف کاربردی، از لحاظ روش توصیفی - همبستگی و از لحاظ شیوه گردآوری داده ها میدانی می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه بودند که در سال 1393 در این سازمان مشغول به فعالیت بوده اند که تقریبا 300 نفر بوده اند. نمونه آماری با توجه به جامعه آماری و با استفاده از جدول مورگان و کرجسی با روش تصادفی ساده به تعداد 170 نفر انتخاب شد. ابزار اندازه گیری پرسشنامه-ای استانداردی بود که روایی و پایایی آن تایید شد. نتایج بدست آمده در کل نشان داد که سرمایه فکری بر رفتارهای نوآورانه تاثیر معنی داری دارد. همچنین ابعاد سرمایه فکری از جمله سرمایه انسانی، ساختاری و رابطه ای سبب افزایش رفتارهای نوآورانه از سوی کارکنان می شوند. از طرفی مولفه سرمایه رابطه ای بیشترین تاثیر را بر ارتقای رفتارهای نوآورانه داشت. در رابطه با تاثیر سرمایه فکری بر رفتارهای نوآورانه کارکنان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه، مقدار ضریب همبستگی چندگانه (R) برابر با 680/. و ضریب تعیین (R2) برابر با 453/. به دست آمد به عبارتی 45 درصد تغییرات متغیر وابسته توسط متغیرهای مستقل تحقیق تبیین می گردد و بقیه تغییرات منوط به عواملی است که در این تحقیق مورد مطالعه قرار نگرفته اند.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری، سرمایه رابطه ای، رفتارهای نوآورانه
  • مسعود یزدان پناه، معصومه فروزانی، طاهره زبیدی* صفحات 137-147
    تغییرات آب و هوایی، کشاورزی و تامین مواد غذایی را تحت تاثیر قرار می دهد. بنابراین، استراتژی های سازگاری به منظور به حداقل رساندن اثرات تغییرات آب و هوایی ضروری است. از آنجایی که، کشاورزان نسبت به تغییرات آب و هوایی بسیار آسیب پذیر هستند، وظیفه سازگاری با تغییرات آب وهوایی را برعهده دارند. لذا، شناسایی عوامل تاثیرگذار بر رفتار سازگاری آنان بسیار مهم می باشد. هدف کلی این پژوهش، تعیین عوامل موثر بر رفتار سازگاری کشاورزان در مقابله با تغییرات آب و هوایی و گرم شدن زمین می باشد. نمونه پژوهش بر اساس نمونه گیری تصادفی ساده از میان کشاورزان شهرستان باوی انتخاب شد (350n= ). نتایج نشان داد، متغیرهای فاصله روانی با تغییرات آب و هوایی، اعتماد اجتماعی، برجستگی خطر، درک خطر، دانش درباره علل، اثرات و سازگاری، مسئولیت پذیری و اثربخشی به طور مستقیم بر رفتار سازگاری کشاورزان در مقابله با تغییرات آب و هوایی تاثیر دارند. متغیرهای برجستگی خطر، دانش سازگاری، فاصله روانی، اثربخشی و دانش اثرات تغییرات آب و هوایی 48/0 درصد از تغییرات در میزان رفتار سازگاری کشاورزان را با تغییرات آب و هوایی توضیح می دهند. درک نقش عوامل مختلف تاثیرگذار بر سازگاری کشاورزان برای اطمینان از توسعه اقدامات سیاسی مناسب و طراحی پروژه های توسعه ای موفق مهم است.
    کلیدواژگان: درک خطر، برجستگی خطر، فاصله روانی، سازگاری، تغییرات آب و هوایی
  • نازیلا نبی زاده، علی شمس*، حسین شعبانعلی فمی صفحات 149-163
    هدف این پژوهش، شناسایی عوامل موثر بر مشارکت زنان روستایی در فعالیت های دامپروری بود. جامعه آماری 6571 خانوار روستایی شهرستان چاروایماق در استان آدربایجان‏شرقی بودند که طبق فرمول کوکران 135 نفر از زنان روستایی از طریق نمونه گیری چندمرحله ای تصادفی انتخاب شدند. روایی پرسشنامه از طریق متخصصان موضوعی تائید و پایایی آن نیز با انجام مطالعه مقدماتی و محاسبه آلفای کرونباخ بزرگ تر از 7/0 برای بخش‏های مختلف حاصل شد. نتایج نشان داد که سطح مشارکت زنان روستایی در فعالیت های دامپروری در حد کم است و زنان بیشترین مشارکت را در فرآوری محصولات دامپروری، جمع آوری تخم مرغ و غذادهی و آب دادن به طیور داشتند. به طورکلی بیشترین مشارکت زنان در شیردوشی، فرآوری و کمترین مشارکت را در فعالیت چرا داشتند. تحلیل همبستگی نشان داد، رابطه میزان مشارکت زنان با متغیرهای تعداد مردان خانواده، میزان تحصیلات زنان و همسرانشان منفی و معنی دار ولی با متغیرهای دفعات رفتن به شهر و میزان مشورت همسران با آنها، مثبت و معنی دار است. تحلیل رگرسیونی چندگانه نیز نشان داد که چهار متغیر تحصیلات زنان، تعداد مردان خانواده، میزان مشورت همسران با آنها در مسائل دامپروری و دفعات رفتن به شهر در حدود 6/29 درصد از واریانس متغیر وابسته میزان مشارکت زنان در فعالیت های دامپروری را تبیین کردند.
    کلیدواژگان: دامپروری، زنان روستایی، مشارکت، شهرستان چاراویماق، استان آذربایجان شرقی
  • پریسا نجفلو، عنایت عباسی*، همایون فرهادیان صفحات 165-178
    تحقیق حاضر با هدف بررسی رفتار اطلاع یابی انگورکاران استان زنجان و شناسایی عوامل موثر بر آن انجام شده است. تحقیق از نوع توصیفی- همبستگی می باشد که به روش پیمایشی انجام گرفته است. جامعه آماری تحقیق، انگورکاران استان زنجان در سال زراعی 1392 بود (32871=N). حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان 379 نفر برآورد گردید (379=n). نمونه گیری به روش تصادفی طبقه ای انجام شد. ابزار تحقیق پرسشنامه ای بود که روایی محتوایی و ظاهری آن با استفاده از نظرات پانلی از متخصصان ترویج و آموزش کشاورزی و باغبانی مورد بررسی، بازبینی و اصلاح قرار گرفت. جهت سنجش میزان پایایی پرسشنامه با اندازه گیری مقدار آلفای کرونباخ در مرحله پیش آزمون، برای بخش های مختلف پرسشنامه، بین 73/0 تا 86/0محاسبه شد. نتایج حاصل از تحقیق، نشان داد که بین سن، تعداد افراد خانوار، سابقه انگورکاری، سابقه کشاورزی، شرکت در برنامه های آموزشی و ترویجی، مساحت باغ انگور، مساحت باغ انگور آبی، مساحت باغ انگور دیم، فاصله باغ تا مرکز خدمات کشاورزی، فاصله باغ تا شهرستان، درآمد سالانه انگورکاری، تعداد ارقام انگور تولیدی و میزان نیازهای اطلاعاتی با رفتار اطلاع یابی رابطه معناداری وجود دارد. نتایج معادله رگرسیونی نشان داد که متغیرهای میزان نیازهای اطلاعاتی، تعداد افراد خانوار، درآمد سالانه از انگورکاری، مساحت باغ انگور و تعداد ارقام تولیدی انگور حدود 29 درصد از تغییرات رفتار اطلاع یابی را تبیین نمودند.
    کلیدواژگان: رفتار اطلاع یابی، انگورکاری، نیاز اطلاعاتی، دسترسی به اطلاعات، استان زنجان
|
  • Javad Hossein Zad * Pages 1-8
    Exchange rate is one of the important factors which affect the price of imported inputs like dairy & poultry subsector inputs prices. This study develops a system of empirical models that analysis the exchange rate and the LOP effects on dairy & poultry industry inputs prices (maze, soybeans, barley and fish powder). To achieve the aims of study, we used vector autoregressive (VAR) model in seemingly unrelated regression (SUR) framework over the period 1381:m1–1391m12. Dichey-Fuller unit root test suggested that all of the variables support the presence of unit root but the presence unit roots can be rejected in the first difference model. The results revealed that, in general, real exchange rate only affects the prices of soybeans and fish powder. A 1% depreciation of the domestic money raises the prices of soybean and fish powder by 8% and 23% respectively, at the same month. Also, results imply no exchange rate pass-through and invalidity of the LOP. According to the results, preventing from intensive increase in exchange rate and its volatility are very important steps on stability of dairy & poultry subsector input prices.
    Keywords: dairy, poultry inputs prices, Pass-Through, law of one price, Real Exchange Rate, VAR
  • Sasan Esfandiari *, Mohammad Reza Zare Mehrjerdi Pages 9-22
    limited resources of the agricultural sector, the use of appropriate technology for optimal use of scarce resources to ensure food security has become a necessity. Such that fifth development plan established in a third country's economic growth through productivity growth achieved. To achieve this goal, for the agricultural sector depends on the mechanization. The purpose of this study is to investigate the effects of mechanization on productivity growth of the agricultural sector. So first with Malmquist productivity index, index of total factor productivity of the agricultural sector for the period 1391- 1368 reviewed And then estimate the econometric model and genetic algorithm related factors have been evaluated. The results showed that GA is a powerful tool for estimating the models. The results of both approaches indicate that the rate of mechanization and credit facilities and education, promoting the agricultural sector has a positive effect on productivity growth. The estimated coefficient for mechanization ratio is 0/129 in the long run which shows the variable ineffective on the productivity of the agricultural sector is relatively high. The price index and the degree of openness the variable changes sign from negative to positive in the short term To the long term the need for correct support policies for farmers to compete and adapt to economic conditions, insists.
    Keywords: Genetic Algorithm (GA), Autoregressive Distributed Lag Model (ARDL), mechanization Index, Productivity of Agricultural Sector
  • Elham Jamalimoghaddam * Pages 23-33
    Achieving the sustainability of resources is one of the main challenges of the whole world, including our country, Iran. According to the importance of Fars province in the agricultural sector, the economic, environmental and social sustainability of Pasargad plains farmers in the region are evaluated using the positive weighting method of principal component analysis and exogenous weighting method of hierarchical analysis methods. So, economic, environmental and social sustainability indicators were estimated according to the two mentioned weighting methods for 150 farmers of the region in 2014-2015. SAFE theoretical framework has been used to choose the sustainability indexes. Comparison of the two sustainability combination indicators of AHP and PCA show that there was a statistically significant difference between indexes of economic and social sustainability in two methods. But in the field of environmental sustainability indicators, there was no statistically significant difference based on AHP and PCA. Overall, there was no statistically significant difference between the two methods based on a combination of sustainability indicators. According to the results, it is suggested to provide extension and education tools and necessary facilities such as giving loans to the farmers in order to use minimum tillage, sprinkle irrigation systems and soil test to manage and improve the quality of soil nutrients.
    Keywords: Sustainability indicator, Positive weighting, Sprinkle irrigation, Minimum tillage
  • Morteza Molaei *, Fatemeh Sani Pages 35-42
    Livestock industry, one of the most important sub-sectors of agricultural sector, produces the basic foods including milk and meat that must be increase to meet the demand and exporting excess demand. Due to the semi-competitive nature of input and output markets of livestock products, one of the ways to increasing production and profit is increasing the efficiency of production units. The aim of this study is evaluating the technical and environmental efficiencies of dairy farms using Stochastic Frontier Analysis in Sarab County. Required data collected using simple random sampling and completing 51 questionnaires at year 1394. According to the results of Stochastic Frontier Analysis average technical and environmental efficiencies averaging 95% and 72%, respectively. For comparing the difference between the average technical and environmental efficiency, Kruskal-Wallis test used that the result confirms the significant difference between the average efficiencies. Given the significant differences between the technical and environmental efficiencies, it is suggesting that environmental issues to be considered in the estimation of the efficiency of production units.
    Keywords: Livestock, Phosphorus pollutants, Nitrogen pollutants, Environmental Efficiency
  • Hassan Sedighi * Pages 43-53
    The purpose of this study was to analysis of effective components on educational transformative in agricultural higher education system In order to identify effective components on educational transformative, meta-synthesis method was used and 71 components were identified. For analyzing of data, factor analysis was used. Target population of this study was 358 faculty members in three agricultural college Tarbiat Modares University, Shiraz and Tehran Universities and 185 faculty members were selected by randomly stratified sample and finally 166questionnaires was collected. The instrument was assessed for face and content validities by a panel of faculty members in agricultural college of Tehran, Tarbiat Modares University and institution of research and planning of higher education. Cronbach’s Alpha coefficient Value of questionnaire was 0.91. Results of factor analysis cause in selecting 6 factors. These factors are leadership, educational competence, quality in higher education, education and teaching, context and strategies. This factors could explain about 52 percent of the variations of effective components on educational transformative.
    Keywords: Educational transformative, Meta-synthesis, Agricultural Higher Education system
  • Rohollah Rezaei, Mohammad Badsar *, Mahdi Ghasemi, Soheila Fathi Pages 55-65
    Career choice is one of the most important decisions a person makes in his life. In addition, stimulating and motivating the people is one of the important and basic conditions to achieve the purpose in doing whatever. Therefore, this study has been done with the aim of investigating the mediation role of individual and environmental factors on agricultural student’s career aspirations. The study population was consist of all last year student in agriculture faculty of Zanjan university (in year 92-93), that as a sample 200 student are selected using random sampling and data was collected using questionnaire. Data analysis was performed by SPSS20 and AMOS20 software. The result of direct structural model regarding to test four main hypotheses revealed that, there was a significant relationship between background factors including experience of working in the village, family income and residence place with desire to work in rural areas. Also, personal factors (academic self-esteem) and environmental factors (supportive family environment) have a mediating effect on the relationship between the background factors and desire to work in rural areas. While, total indirect effect of background factor of work experience in rural areas through individual and environmental factors was not significant.
    Keywords: Career Aspirations, Background Factor, Environmental factors, Academic Self-Esteem, Bootstrap Technique
  • Saadi Fathollahi Galambahri *, Khalil Kalantari, Ali Amiri Pages 67-77
    The main purpose of this study is to examine the consistence of rural development laws and regulations in five years development plans. Content analysis was applied in this study. Descriptive analysis of rural development plans showed that this phrase frequency was 6, 13, 8, 15, 8 in first to fifth development plans respectively. The frequency of referring to social dimension of rural development, was 6,7,10, 12 and 9 in these five years development plans, respectively. The frequency of attention to environmental dimension of rural development, was 2,1,5,3 and 1 respectively. Furthermore, this frequency for economic dimension , was 9,19,14,14 and 10 in these plans respectively. Laws and regulations related to Rural development, had an ascending trend from first plan until fifth but declined in the fifth one which is may be because of shift in government approaches. Furthermore, it should be noted that the extent of attention to environmental dimension of rural development was less than social and economic dimensions.
    Keywords: content analysis, Development programs laws, Rural development, Islamic Republic of Iran
  • Seyedreza Eshaghi * Pages 79-92
    Destruction Dimensions the environment has reached such a volume that modern man no change in their thinking and behavior will ever be able to its environmental problems, to find a solution. Rural behavior in dealing with the resource base a determining role in conservation the environment. The main purpose of this study is logic analysis of the effects the dimensions of innovation and attitude on the behavior environmental the rural in relation to conservation technology. The statistical population of this study was consisted of 109679 households. Appling Cochran formula a sample consisted of 250 households were surveyed. The main instrument of this descriptive research was questionnaire. Face validity of questionnaire was approved by faculty members of University of Tehran agricultural extension and education department, and reliability of which was approved by computing Cronbach's Alpha coefficient and composite reliability. Data were analyzed by SPSS win18 software in two parts of descriptive and inferential statistics. Results showed that most rural are moderate to low environmental behavior. The dimensions of innovation "compatibility, observability, trialability, relative advantage and complexity" and environmental attitudes, respectively compatibility, observability, complexity and environmental attitudes on behavior rural environmental impact.
    Keywords: Environmental Behavior, attitudes, Conservation Technologies, Innovation
  • The Effect of Structural - Organizational Dimensions on Entrepreneurship at Colleges of Agriculture in Region 5 Branches of Islamic Azad University, Iran
    Negin Fallah Haghighi, Masoud Bijani *, Gholam Hosein Karami, Masoomeh Zand Pages 93-107
    At present, unemployed agricultural graduates and their mismatch course content to the needs of the labor market is much more serious than other academic disciplines. The best alternative to resolve this problem is training of skilled, efficient and creative people and preparing students of higher agricultural education system or employment in the labor market through entrepreneurship education and strategic changes in patterns of academic education and research and establish entrepreneur colleges of agriculture. In this regard, one of the priorities is improving "organizational-structural" components at colleges of agriculture toward being entrepreneur. The purpose of this study was to investigate the effect of structural – organizational dimensions on entrepreneurship at colleges of agriculture which was done in quantitative approach by using a descriptive – correlation method and a survey technique. Statistical population of this research consisted of agricultural students at branches in region 5 of Islamic Azad University, Iran (N=2896). As a samle, by using Bartlett Table, 341 students whom were chosen via stratified random sampling method. The research tool included a questionnaire that which its validity was confirmed by a group of professionals and its reliability through Cronbach's alpha test for different parts of the questionnaire was confirmed from 0.76 to 0.91. Findings revealed that there are a significant and direct relationship between entrepreneurship in colleges of agriculture and all dimensions of structural - organizational components including type of organizational structure, system of organizational communication, being entrepreneur of the salaries and bonuses system and innovation in educational and research affairs. Also, based on the results of structural equation modeling by using LISREL software, structural organizational component as an efficient factor can prognosticate entrepreneurship at colleges of agriculture. At the end, according to the results some recommendations have been presented.
    Keywords: entrepreneurship, Structural- organizational Components, College of agriculture, Islamic Azad University
  • Gholamhoseiin Abdolahzade * Pages 109-122
    Historically, affordable machinery, which increased capability and standard of production and improved productivity, are key elements of agricultural mechanization. Transplanter machine in rice cultivation play such key role. The purpose of current descriptive-survey research was to identifying and analyzing advantages and barriers to use of transplanter machine in rice fields of Sari County. Statistical population consist of all the agricultural experts and agents (N=180) and rice cultivators (N=5560) in Sari County. By using Cochran formula 90 experts and 160 farmers selected as samples. Stratified sampling method with appropriate allocation within 2 sub-district and 14 villages was used to select farmers. The results showed that the two groups of respondents have consensus on advantages of the machine and emphasized on farmer healthy, reduced labor cost and saved time. In case of barriers, the results indicated that farmer highlighted economical barriers and expert emphasized on technical and educational barriers. The results of factor analysis for barriers revealed that the “technical-supportive barriers”, “economical barriers”, “extension-education barriers” and “socio-cultural barriers” explained 63.42% variance related to barriers to use of transplanter machine.
    Keywords: Agricultural mechanization, rice cultivation, Transplanter machine, Sari County
  • Reza Movahedi, Masoud Samian * Pages 123-136
    The main purpose of this research study was to investigate the effect of intellectual capital on innovative behaviors of Jihad-Agriculture Organization personnel, Kermanshah, Iran. The research has used an applied methodology in terms of aim, a descriptive correlation in terms of method and a surveying method in terms of data gathering style. Statistical population included all Jihad-Agriculture personnel in Kermanshah Province who were working in this organization in 2014. A number of 170 statistical samples were selected randomly based on Krejcie and Morgan's sampling size table. The assessment tool was a standardized questionnaire which reliability and validity of its questions were verified. The results showed a positive relationship between intellectual capital and innovative behaviors of the target personnel. The results also revealed a positive relationship between the three components of intellectual capital consist of human capital, structural capital, and relational capital with innovative behaviors of the personnel. The relational capital component showed the most impact on improving the innovative behaviors among the personnel. About the impact of intellectual capital on innovative behaviors of the target personnel, the multiple correlation coefficient (R) was 0.680 and the coefficient of determination (R2) was 0.453. This means that 45 percent of dependent variable variations can determine by independent variables and the rest variations have not been found by factors studied in this research.
    Keywords: Intellectual Capital, Human capital, Structural Capital, Relational Capital, innovative behaviors
  • Tahereh Zobeidi * Pages 137-147
    Climate change would affect agriculture and food supply. Therefore, adaptation strategies are necessary to minimize the impacts of climate change. Where, farmers are the most vulnerable group toward climate change, they have the task of adapting to climate change. Therefore, identify the influencing factors on adaptation behaviors of farmers is of great important. The aim of this study is to determinate the psychological factors influencing on farmers’ adaptation behaviors. A sample of 350 farmers was selected by simple random sampling method Bavi townshipin Khuzestan province. The results showed that, the psychological distance toward climate change, social trust, risk salience, risk perception, knowledge about causes, impacts and adaptation directly affected the adaptation behaviors of farmers to dealing with climate change. Also, the variables of risk salience, knowledge about adaptation, psychological distance, self-efficacy and knowledge about impacts of climate change could predict 48 percent of variations in farmers’ adaptation behaviors with climate change. It is thus important to understand the role of the different factors that influence farmers’ adaptation to ensure the development of appropriate policy measures and the design of successful development projects.
    Keywords: Risk perception. Risk salience, Psychological Distance, Adaptation, climate change
  • Ali Shams * Pages 149-163
    The purpose of this study was to investigate factors affecting the rural womens’ participation in animal husbandry activities. The statistical population consisted of all rural families (N=6571) in Charuymaq County which 135 were selected through a multistage randomised sampling method based on Cochran sampling formula. The validity of the questionnaire was verified by a panel of experts in related fields and to check its reliability, the Cronbach's Alpha coefficient was computed which were larger than 0.7 for different parts. The results showed that the participation level of rural women was low and animal product processing, gathering eggs, feeding and watering the birds were ranked 1st to 3rd in terms of their participation type. Correlation analysis showed that rural womens’ participation had a significant negative correlation with variables e.g men number in family, womens’ education, education of their wife, but a significant positive correlation with variables e.g number of visits to town and the extent of wifes’ consultation. Multiple regression analysis revealed that four variables of men number in family, womens’ education, the number of visits to town and the extent of wifes’ consultation were explained 29.6 percent of rural womens’ participation level.
    Keywords: Animal husbandry, Rural women, participation, Charuymaq County, East Azerbaijan
  • Enayat Abbasi * Pages 165-178
    The purpose of this study was to investigate factors affecting grape producers information seeking behavior in Zanjan province. The research kind was descriptive- correlation and survey method was used. The statistical population consisted of grape producers in the 2014 cropping seasons (N =32871). Using Krejcie and Morgan's (1970) Tale, 379 grape producers were selected as sample (n =379). Samples were selected through stratified random sampling method. Data were collected by using questionnaire, which was validated by a panel of agricultural extension and education and horticulture experts and the reliability was gained through a pilot test with Cronbach's alpha coefficient between 0.73 to 0.86. Data were analyzed by using SPSS statistical software. The results of the research showed that there was a significant correlation between agriculture’s age, household size, grape producing experience, agricultural experience, participation in educational and extension programs, grapes garden area, aqueous grape garden area, dry grapes garden area, agricultural service center distance from the garden, the garden distance from the city, grapes producing annual revenues, the number of grape varieties produced and the amount of information needs with information seeking behavior. The findings of regressions revealed that the amount of the information needs, family size, grapes production annual income, area gardens of grapes and number of grape production varieties explained 29 percent of the variation in information seeking behavior.
    Keywords: Information seeking behavior, grape producing, information need, access to information, Zanjan Province