فهرست مطالب

مجله دانش گیاه پزشکی ایران
سال چهل و نهم شماره 1 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/09
  • تعداد عناوین: 15
|
  • اکبر جاهدی، ابراهیم محمدی گل تپه، ناصر صفایی صفحات 1-9
    گونه های مختلف فوزاریوم یک گروه از بیمارگرها هستند که سبب خسارت اقتصادی کمی و کیفی به پیاز می شوند. آلودگی های فوزاریومی معمولا از کشتزار شروع و تا مرحله انبارداری ادامه می یابد. بیماری پوسیدگی فوزاریومی ریشه و طبق پیاز در سراسر جهان وجود دارد و در چند سال اخیر در مناطق عمده کشت پیاز و به خصوص در استان های آذربایجان شرقی و غربی گسترش زیادی پیدا کرده است و در حال حاضر مهم ترین بیماری پیاز در کشور است. به منظور شناسایی تکمیلی عامل بیماری در مناطق عمده کشت این محصول از آذربایجان شرقی (ایلخچی، آذرشهر، عجب شیر، بناب، ملکان، مرند، مراغه) و آذربایجان غربی (میاندوآب، خوی، سلماس) در تابستان 1391 از مزارع متعددی نمونه‏برداری به‏ عمل آمد. پس از انجام جداسازی و خالص‏سازی، درمجموع 140 جدایه خالص‎سازی گردید. از جدایه‏های خالص شده 80 جدایه جهت انجام آزمون بیماری‏زایی روی غده پیاز انتخاب شدند که 42 تا از جدایه ها بیماری زا بودند. بر اساس ویژگی‏های ریخت شناختی (مورفولوژیکی) و داده‏های مولکولی ناشی از تکثیر قطعه موردنظر بر اساس آغازگرهای اختصاصی گونه ای درمجموع 9 گونه، F. oxysporum، F. proliferatum، F. redolens،F. subglutinans ، F. culmorum، F. avenaceum، F. crookwellens، F. nygamaiوF. solani شناسایی شدند. از بین 42 جدایه مورد بررسی 28/14درصد جدایه ها پرآزاری شدید (بالای 60%) ، 19/26درصد پرآزاری به نسبت شدید (بین60-50%) ، 48/40% پرآزاری متوسط (50-40%) و در نهایت 05/19درصد جدایه ها پرآزاری ضعیف (40-30%) از خود نشان دادند. از 42 جدایه مورد مطالعه گونه Fusarium subglutinans، با فراوانی 38/2 درصد و پرآزاری درصد 43 در گروه C، گونهF. culmorum ، با فراوانی 14/7 درصد و پرآزاری 50درصد در گروه B قرار گرفتند که برای اولین بار از روی پیاز از این مناطق گزارش می‏شوند.
    کلیدواژگان: پرایمر اختصاصی، پژمردگی فوزاریومی، پیاز، ریشه و طبق
  • نرگس کرمی، صمد جمالی *، روح الله شریفی صفحات 11-21

    به منظور شناسایی عامل های قارچی دخیل در سرخشکیدگی درختان کاج در شهر کرمانشاه، در فصل های مختلف سال های 1395-1394 از درختان کاج دارای نشانه های بیماری،نمونه برداری و جداسازی قارچ ها صورت گرفت. در نتیجه 169 جدایه قارچی شامل گونه های مختلف جنس Aspergilusبا 41 جدایه (فراوانی 26/24 درصد) ، گونه های مختلف جنس Peniciliumبا 25 جدایه (فراوانی 79/14 درصد) ، Microsphaeropsis olivaceaبا 16 جدایه (فراوانی 46/9 درصد) ، Trichoderma harzianum با 15 جدایه (فراوانی 87/8 درصد) ، جنس Rhizopusبا 15 جدایه (فراوانی 87/8 درصد) ، Paecilomyces variotii با 9 جدایه (فراوانی 32/5 درصد) ، Microsphaeropsis protea با هشت جدایه (فراوانی 73/4 درصد) ، Neoscytalidium dimidiatum با هشت جدایه (فراوانی 73/4 درصد) ، جنس Eupenicillium با هشت جدایه (فراوانی 73/4 درصد) ، Kalmusia variispora با هفت جدایه (فراوانی 14/4 درصد) ، Cladosporium sphaerospermum با شش جدایه (فراوانی 55/3 درصد) ، Pithomyces sp. با شش جدایه (فراوانی 55/3 درصد) و Alternaria sp. با پنج جدایه (فراوانی 95/2 درصد) به دست آمد. در بررسی آزمون بیماری زایی روی شاخه های بریده درختان کاج، در بین همه جدایه های قارچی تنها 16 جدایه از Microsphaeropsis olivacea، هشت جدایه از Microsphaeropsis protea و هفت جدایه از Kalmusia variispora روی شاخه های بریده درختان کاج شانکر ایجاد کردند و بیماری زا بودن آن ها به اثبات رسید. آزمون بیماری زایی در گلخانه روی نهال های دوساله درختان کاج نیز صورت گرفت که جدایه های این سه قارچ همگی قادر به ایجاد شانکر روی نهال ها بودند. از درختان مایه زنی شده که نشانه های بیماری داشتند دوباره قارچ جداسازی و شناسایی شد. درستی جدایه های شناسایی شده با توالی یابی ITS-rDNA تایید شد.

    کلیدواژگان: بیماری زایی، توالی های جداکننده نسخه برداری شده داخلی، شناسایی مورفولوژیکی، Kalmusia، Microsphaeropsis
  • لیلا ابراهیمی، خلیل بردی فتوحی فر ، محمد جوان نیک خواه، محمدرضا نقوی صفحات 23-31
    بیماری لکه سیاه سیب مهم ترین بیماری اقتصادی این محصول است که سالیانه باعث همه گیری (اپیدمی) هایی در نقاط مختلف جهان می شود. این بیماری سالیانه باعث خسارت های کمی و کیفی در مناطق مختلف کاشت سیب در کشور می شود. در این مطالعه، تنوع و ساختار ژنتیکی جمعیت های قارچ Venturia inaequalis روی رقم های مختلف سیب با استفاده از 18 نشانگر ریز ماهواره بررسی شد. تعداد 51 جدایه حاصل از نمونه های برگ و میوه آلوده از روی رقم های سیب وحشی، بومی و تجاری در استان های شمالی کشور (مازندران، گلستان و گیلان) انتخاب و مطالعه شدند. تعداد 28 آغازگر ریزماهواره جهت بررسی تنوع ژنتیکی استفاده شدند که از بین آن ها 18 آغازگر بین جدایه های مختلف چندشکل بودند. تجزیه وتحلیل واریانس مولکولی AMOVA نشان داد، 97درصد تنوع ژنتیکی درون جمعیت ها و فقط 3درصد تنوع در بین جمعیت ها پراکنده است. مقادیر به دست آمده برای شاخص های تنوع ژنی شامل تنوع ژنی نئی و شاخص شانون و همچنین تعداد آلل های موجود در هر جمعیت، نشان داد که تنوع درون جمعیت در جمعیت حاصل از رقم های بومی نسبت به رقم های وحشی و تجاری بیشتر است. جمعیت حاصل از رقم های تجاری نیز نسبت به رقم های وحشی تنوع بیشتری را نشان داده اند. تنوع ژنتیکی زیاد این قارچ درون جمعیت ها به دلیل تولیدمثل سالیانه قارچ، جریان ژنی بین جمعیت ها و به احتمال قدمت طولانی مدت قارچ در این منطقه است.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، شمال ایران، لکه سیاه سیب، SSR
  • مهناز کهنسال، ، جهانگیر خواجه علی ، بیژن حاتمی صفحات 33-40
    زنجرک مو Arboridia kermanshah Dlabola از نظر اقتصادی از آفات مهم مو در تاکستان های اصفهان به شمار می رود. در این پژوهش ترجیح تخم ریزی حشرات کامل و دوره رشد و نمو مرحله پورگی زنجرک مو، روی نه رقم مو شامل یاقوتی سفید، ریش بابا، عسکری، خلیلی، رطبی، سیاه، کشمشی سفید، کشمشی قرمز و یاقوتی سیاه در شرایط مزرعه ای و نیمه مزرعه ای تاکستان دانشگاه صنعتی اصفهان ارزیابی شد. نتایج حاصل از تخم ریزی غیرانتخابی با استفاده از قفس های برگی در شرایط طبیعی نشان داد، بیشترین نسبت تعداد تخم گذاشته شده توسط زنجرک ماده مربوط به رقم ریش بابا و کمترین مقدار مربوط به رقم یاقوتی سیاه بود. بر اساس نتایج حاصل از تخم ریزی انتخابی با استفاده از گلدان در شرایط نیمه مزرعه ای بیشترین میزان تخم ریزی به ازای هر زنجرک ماده روی رقم یاقوتی سفید و کمترین میزان روی رقم یاقوتی سیاه ثبت شد. همچنین دوره رشد و نمو سنین مختلف پورگی زنجرک A. kermanshah روی رقم های مختلف مو در شرایط طبیعی تعیین شد. بیشترین طول کل دوره پورگی (3/0±33/29 روز) روی رقم یاقوتی سیاه و کمترین آن (88/0 ±33/26روز) روی رقم یاقوتی سفید مشاهده شد. بر اساس نتایج ترجیح تخم گذاری و دوره پورگی، رقم یاقوتی سفید مناسب ترین و رقم یاقوتی سیاه نامطلوب ترین میزبان در بین رقم های مو مطالعه شده برای زنجرک A. kermanshah هستند. در این مطالعه همبستگی معنی داری بین میزان تخم ریزی زنجرک مو A. kermanshahو تراکم پرز سطح برگ رقم های مختلف مو (r 2=0. 18, P>0. 05) مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: ترجیح تخم ریزی، دوره رشد و نمو پورگی، زنجرک مو
  • علی ملیحی پور ، محمدعلی دهقان، کمال شهبازی، محسن اسماعیل زاده مقدم صفحات 41-55
    بیماری بلایت فوزاریومی سنبله ناشی از گونه های مختلف قارچ Fusarium به ویژه Fusarium graminearum، یکی از مهم ترین بیماری های گندم در اقلیم گرم و مرطوب کشور است. این بیماری از اقلیم گرم و خشک جنوب کشور نیز گزارش شده و در چند مورد آسیب و زیان آن به گندم قابل توجه بوده است. در این بررسی، 32 نژادگان (ژنوتیپ) گندم مربوط به آزمایش مقایسه عملکرد امیدبخش اقلیم گرم و خشک جنوب در سال 1392 (ERWYT-S-1392) با هدف شناسایی ژنوتیپ های مقاوم به بیماری، طی دو سال زراعی 93-1392 و 94-1393در شرایط مزرعه در دو منطقه گرگان و مغان و نیز در شرایط گلخانه نسبت به بیماری آزمایش شدند. تجزیه مرکب داده های مربوط به میزان وقوع، شدت و شاخص بیماری و میزان آلودگی دانه در شرایط مزرعه نشان داد، برای هر چهار صفت یادشده، تفاوت معنی داری بین این ژنوتیپ ها وجود دارد. همچنین، تجزیه ساده داده های مربوط به پیشرفت بیماری در سنبله (شدت بیماری) در گلخانه نشان داد، تفاوت معنی داری بین ژنوتیپ ها وجود دارد. نتایج این تحقیق نشان داد، از بین 32 ژنوتیپ مورد آزمایش، دو رگه (لاین) آزمایشی S-92-6 و S-92-7به علت پایین بودن همه متغیرهای مرتبط با مقاومت به بیماری در شرایط مزرعه و گلخانه و احتمال وجود سه نوع مقاومت I، II و IV در آن ها می توانند برای جایگزینی رقم های قدیمی تر در اقلیم گرم و خشک در نظر گرفته شوند. در اولویت بعد، سه لاین S-92-2، S-92-3و S-92-4 قرار داشتند که از بیشتر جنبه ها مقاومت مطلوبی در برابر بیماری داشتند.
    کلیدواژگان: اقلیم گرم و خشک جنوب، بلایت فوزاریومی سنبله، گندم، مقاومت، Fusarium graminearum
  • سمانه غلامی مقدم، ناصر معینی نقده ، لیلا ندرلو صفحات 57-67
    پسیل معمولی پسته (Agonoscena pistaciae) ، یکی از آفات کلیدی پسته‎کاری‎های ایران است. نمونه‎برداری‎ از سه باغ شامل رقم های سفید، اکبری و کله قوچی صورت گرفت. واحد نمونه برداری پوره ها برگ پسته و حشرات کامل یک کارت چسبنده زردرنگ انتخاب شد. تعداد پوره‎ها و حشرات کامل به‎صورت هفتگی شمارش و ثبت شد. تفاوت تراکم پوره‎ها و حشرات کامل روی سه رقم (سفید، اکبری و کله قوچی) معنی‎دار بود. الگوی توزیع فضایی پوره‎ها با استفاده از روش واریانس به میانگین و مدل‎های رگرسیونی تیلور و آیوائو مشخص شد. در روش واریانس به میانگین، توزیع فضایی پوره‎ها در سال1394 روی هر سه رقم از نوع تصادفی و در سال 1395 روی رقم سفید تصادفی و روی رقم های اکبری و کله قوچی تجمعی تعیین شد. شیب خط رگرسیون در هر دو مدل رگرسیونی روی هر سه رقم و در هر دو سال به طور معنی دار بزرگ‎تر از یک بود. در مدل تیلور توزیع فضایی پوره‎ها روی رقم سفید در سال 1394 تصادفی و روی دیگر رقم ها تجمعی بود. در مدل آیوائو توزیع فضایی روی رقم سفید در دو سال 1394 و 1395 تصادفی و در سایر موارد تجمعی تعیین شد. بیشتر بودن مقدار R2 در مدل Iwao نشان دهنده کارایی بهتر این مدل در توجیه رابطه میان واریانس و میانگین انبوهی حشره بود. نتایج حاصل از این پژوهش در تدوین برنامه‎های نمونه‎برداری برای مدیریت تلفیقی پسیل پسته اهمیت زیادی دارد.
    کلیدواژگان: پسیل معمولی پسته، تراکم جمعیت، قانون نمایی تیلور، مدل رگرسیونی آیوائو
  • مسعود حکیمی تبار ، علیرضا صبوری، جواد نوعی، سمیه محمدی، مهسا سامانی پور صفحات 69-79
    در بررسی و ارزیابی های که در سال های 1389 و 1390 در منطقه مهریز و تفت استان یزد و سال های 1390 و 1391 در مناطق شرقی استان مازندران انجام گرفت، به ترتیب نه و هفت گونه از مرحله لاروی کنه های پارازیتنگونای خشکی زی از استان های یزد و مازندران گرد آوری شد. گونه Atractothrombium sylvaticum (C. L. Koch, 1835) از استان یزد برای نخستین بار از آسیا گزارش می شود و گونه های Charletonia terianae Hakimitabar, Saboori & Seiedy, 2013، Cicaditrombium weni Saboori & Lazarboni, 2008، Erythraeus (Erythraeus) garmsaricus Saboori, Goldarazena & Khajeali, 2004، Erythraeus (Zaracarus) rajabii Saboori, 2000، Allothrombium triticium Zhang, 1995، Willmannella kazerunica Zhang & Saboori, 1997، Nagoricanella bella (Zhang, 1996) و Charletonia krendowskyi (Feider, 1954) برای فون (جانورگان) استان یزد جدیدند. همچنین در بررسی فون کنه های شرق مازندران گونه Eatoniana gonabadensis (Ahmadi, Hajiqanbar & Saboori, 2012) برای دومین بار در جهان گزارش می شود و گونه های Erythraeus (Zaracarus) ueckermanni Saboori, Nowzari & Bagheri-Zenouz, 2004، Eutrombidium sorbasiensis Mayoral & Barranco, 2004، Montenegtrombium milicae Saboori & Pešić, 2006 برای استان مازندران گزارش جدید هستند و گونه های Charletonia behshahriensis Hakimitabar & Saboori, 2014، Allothrombium pulvinum Ewing, 1917 و Ralphaudyna iranensis Zhang & Saboori, 1995 نیز از منطقه شرق مازندران گردآوری شد.
    کلیدواژگان: پیش استیگمایان، مازندران، یزد، Erythraeidae، Trombidiidae، Chyzeriidae
  • سارا عفتی لاکه، فریدون پاداشت دهکایی، حسین صارمی صفحات 81-90
    پوسیدگی طوقه برنج از مهم ترین بیماری های این گیاه در مناطق برنج کاری است. قدکشیدگی از علائم بارز این بیماری است که در اثر تولید هورمون جیبرلین توسط بیمارگر ظاهر می شود. این تحقیق به منظور شناسایی مجدد گونه های بیمارگر باکانه، ترکیب جمعیتی گونه ای بیمارگر، شدت بیماری زایی، تولید هورمون جیبرلین و ارتباط دو صفت اخیر با جمع آوری 50 نمونه گیاهی و سوا سازی 23 جدایه از بیمارگر انجام شد. تعیین شدت بیماری زایی به روش مایه زنی ساقه ی رقم گوهر در مرحله گیاهچه ای صورت گرفت. نتایج شناسایی جدایه ها منجر به تشخیص گونه های Fusarium fujikuroi و Fusarium verticillioides به ترتیب با ترکیب جمعیتی 4/88 و 6/11 درصد شد. نتایج آزمون بیماری زایی نشان داد، مایه زنی باعث ایجاد آلودگی در تمام گیاهان می شود، هر چند جدایه ها از جهت شدت بیماری زایی در میزبان متفاوت بودند. تعیین میزان جیبرلین به روش های اسپکتروفتومتری (طیف سنج نوری) و HPLC نشان داد، همه جدایه ها قادر به تولید جیبرلین می باشند ولی میزان آن در جمعیت مورد مطالعه متفاوت بود. آنالیز داده ها مشخص کرد که بین شاخص میزان تولید جیبرلین در بیمارگر و درصد افزایش ارتفاع ساقه (شدت بیماری زایی) در گیاه از لحاظ آماری ارتباط معنی داری وجود ندارد. احتمالا حضور بیمارگر در گیاه و تاثیر قدرت بیماری زایی آن بیشتر و یا سریع تر از تاثیر جیبرلین در گیاه واقع شده است. این موضوع منجر به عدم درک رابطه بین میزان جیبرلین تولید و شدت بیماری زایی بیمارگر شد.
    کلیدواژگان: اسپکتروفتومتری، جیبرلیک اسید، Fusarium fujikuroi، HPLC
  • نرگس کرم کیانی، علی اصغر سراج ، بهزاد حبیب پور، معصومه ضیایی صفحات 91-98
    مینوز برگ مرکبات (Phyllocnistis citrella Stainton (Lepidoptera: Gracillaridae یکی از آفات محدودکننده کشت و کار مرکبات در خوزستان است. در این بررسی، خسارت شش گونه مرکبات نسبت به این آفت در شرایط باغی مورد ارزیابی قرار گرفت. بدین منظور، شاخه های 10 سانتی متری آلوده به سن اول لاروی از هرگونه به طور تصادفی انتخاب و با استفاده از تله آستینی پوشانده شد. سپس به صورت روزانه تاریخ آلودگی، تعداد تخم، لارو، شفیره، حشرات بالغ و طول دوره لاروی و شفیرگی ثبت گردید. در این آزمایش تفاوت معنی داری بین صفات مورد بررسی مشاهده شد، به طوری که بیشترین میانگین طول دوره لاروی در پرتقال (47/0±75/11 روز) و کمترین میانگین در نارنگی (28/0±50/6 روز) مشاهده شد. همچنین بیشترین میانگین طول دوره شفیرگی در لیموترش (88/0±66/12 روز) و گریپ فروت (67/0±60/11 روز) به دست آمد و پرتقال (70/0±00/5 روز) کمترین میانگین طول دوره شفیرگی را داشت. از نظر میانگین تعداد مراحل مختلف زیستی آفت، پرتقال بیشترین تعداد (تخم: 75/10، لارو: 25/10، شفیره: 75/9 و بالغ: 25/9) و لیموشیرین کمترین تعداد (تخم: 75/4، لارو: 00/4، شفیره: 50/3 و بالغ: 50/3) را داشت. نتایج بررسی ها نشان داد، بیشترین میانگین سطح آلوده برگ در پرتقال (05/0±82/0) و کمترین سطح آلوده در لیموشیرین (05/0±35/0) اندازه گیری شد. با توجه به ویژگی های مورد بررسی پرتقال بیشترین خسارت و لیموشیرین و گریپ فروت کمترین خسارت را از حمله آفت متحمل شدند.
    کلیدواژگان: خسارت، گونه های مرکبات، مینوز برگ مرکبات
  • رقیه مرادی، داود کولیوند *، امید عینی گندمانی، محمد حاجی زاده صفحات 99-110

    به منظور بررسی وضعیت ویروس های مهم متعلق به جنس نپوویروس از تاکستان های استان زنجان، نمونه برداری در سال های زراعی 95-94 به صورت انتخابی از گیاهان دارای نشانه های مشکوک به بیماری های ویروسی انجام و درمجموع 168 نمونه گیاهی دارای نشانه و بدون نشانه گرد آوری شد. استخراج آر. ان. ای کل از بافت های برگی و آوندی 57 نمونه بر اساس نشانه ها و مناطق نمونه برداری شده انجام گرفت و cDNA آن ها ساخته شد و سپس، آزمون پی سی آر توسط آغازگرهای اختصاصی برای تکثیر (افزونش) بخشی از ژنگان (ژنوم) نپوویروس های موزاییک آرابیس (Arabis mosaic virus, ArMV) ، بدشکلی انگور (Grapevine deformation virus, GDeV) ، برگ بادبزنی انگور (Grapevine fanleaf virus, GFLV) و لکه حلقوی گوجه فرنگی (Tomato ring spot virus, ToRSV) انجام گرفت. نتایج واکنش زنجیره ای پلمیراز گویای تکثیر قطعه های مورد انتظار از ویروس های ArMV، GDeV، GFLV و ToRSV به ترتیب از 7/15، 7/15، 5/10 و 14 درصد نمونه ها بود. پس از تعیین توالی، همردیف سازی ترادف نوکئوتیدی قطعه های تکثیرشده با دیگر توالی های موجود در بانک ژن و تحلیل تبارزائی توسط برنامه MEGA6، با روش Neighbor-Joining انجام شد. بررسی رابطه های تبارزائی بر اساس توالی های نوکلئوتیدی نشان داد، جدایه های ردیابی شده در این تحقیق با جدایه هایی از کشورهای مختلف هم گروه اند که در بیشتر موارد ارتباط جغرافیایی بین جدایه های ردیابی شده و دیگر جدایه ها را نشان می دهد. این نخستین تحقیق جامع بر اساس داده های مولکولی از نپوویروس های مهم انگور در استان زنجان و نخستین گزارش ویروس بدشکلی انگور از این منطقه است.

    کلیدواژگان: آرتی پی سی آر، ویروس بدشکلی مو، ویروس برگ بادبزنی مو، ویروس لکه حلقوی گوجه فرنگی، ویروس موزاییک آرابیس
  • سید محمد احسایی، خلیل طالبی جهرمی*، قاسم عموعابدینی، ماریا خوزه کوسرو صفحات 111-120

    شپشه آرد یکی از آفات مهم محصولات انباری در سراسر جهان است. در پژوهش حاضر، ابتدا اسانس اندام های هوایی گیاه رزماری (Rosmarinus officinalis) میکروکپسوله شده و پس از بررسی ویژگی های فیزیکوشیمیایی، سمیت تدخینی آن روی حشرات بالغ شپشه آرد Tribolium confusum ارزیابی شد. کلیه زیست سنجی ها در دمای 3±27 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±70 درصد و تاریکی انجام شد. تاثیر حشره کشی اسانس خالص و اسانس میکروکپسوله شده رزماری در غلظت های 84/115، 24/142، 28/163، 52/187 و 44/203 میکرولیتر اسانس بر لیتر هوا در مدت 24 و 72 ساعت تیمار بررسی شد. نتایج نشان داد، سمیت تدخینی اسانس میکروکپسول به طور معنی داری کمتر از اسانس خالص است. نرخ مرگ و میر اسانس خالص در غلظت 44/203 میکرولیتر اسانس بر لیتر هوا 24 ساعت پس از تیمار به 6/76 درصد رسید و 72 ساعت پس از تیمار به 6/86 درصد افزایش یافت. درحالی که اسانس میکروکپسول در همین غلظت در 24 و 72 ساعت تیمار به ترتیب موجب مرگ 9/44 و 3/48 درصد از حشرات تیمارشده بود. نتایج این پژوهش نشان داد، روش میکروکپسوله کردن می تواند راهبردی مناسب به منظور دستیابی به فرمولاسیونی (ترکیب بندی) با خاصیت رهایش کنترل (مهار) شده برای اسانس رزماری به عنوان حشره کشی گیاهی باشد.

    کلیدواژگان: اسانس گیاهی، رزماری (Rosmarinus officinalis)، میکروکپسول
  • مینا درمیانی، بهزاد حبیب پور ، پیمان حسیبی صفحات 121-130
    موریانه Microcerotermes diversus Silvesteri یکی از مهم ترین آفات محصولات چوبی و سلولزی در مناطق مختلف کشور از جمله استان خوزستان به شمار می آید. از سموم سازگار با محیط زیست که از طریق اختلال در فیزیولوژی و متابولیسم (سوخت وساز) حشرات تاثیر گذارند می توان به بورات ها از جمله بوراکس اشاره کرد. هدف از این بررسی تعیین نشانگرهای زیستی با استفاده از اندازه گیری فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی (پاداکسندگی) و میزان پراکسیداسیون لیپید (چربی) در ایجاد تنش اکسیداتیو (اکسایشی) تحت تاثیر حشره کش است. بدین منظور تاثیر چهار غلظت 5/1 ، 2، 3 و 4 درصد بوراکس بر شاخص های مهم تنش اکسیداتیو از جمله مالون دی آلدهاید (MDA) و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی مانند سوپراکسید دیسموتاز (SOD) ، کاتالاز (CAT) ، پراکسیداز (POX) ، آسکوربات پراکسیداز (APX) و گلوتاتیون ردوکتاز (GR) در طبقه کارگر بررسی شد. همه آزمایش ها در چهار تکرار انجام شد. نتایج حاصل نشان داد، با افزایش غلظت حشره کش، میزان غلظت MDA در همولنف نسبت به شاهد به صورت معناداری افزایش و فعالیت دو آنزیم GR و APX با افزایش غلظت کاهش می یابد، بیشترین و کمترین میزان فعالیت آنزیم SOD به ترتیب در تیمارهای 2 و 3 درصد، آنزیم CAT در تیمارهای 3 و 4 درصد و آنزیم POX در تیمارهای 4 و 3 درصد مشاهده شد. نتایج همچنین نشان داد، تیمار موریانه ها با غلظت های مختلف مورد نظر از بوراکس بر شاخص تنش مالون دی آلدهاید و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی POX، CAT، GR، APX و SOD تاثیرگذار است و می توان از آن ها به عنوان یک نشانگر زیستی برای تعیین تاثیر حشره کش در بدن موریانه استفاده کرد.
    کلیدواژگان: بورات، تنش اکسیداتیو، مالون دی آلدهاید، نشانگر زیستی
  • قدیر نوری قنبلانی ، مژگان مردانی طلایی، منیژه پناهی خانقاه، جبرائیل رزمجو، علی اصغر فتحی صفحات 131-141
    شته سبز گندم، Sitobion avenae (Fabricius) ، یکی از آفات مهم غلات دانه ریز به ویژه گندم است. پارامتر (فراسنجه) های زیستی شته درون اتاقک رشد تنظیم شده در دمای 2±25 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±60 درصد و دوره نوری14:10 (روشنایی: تاریکی) در قالب طرح کامل تصادفی و آزمایش کرت های خردشده تعیین شد. عامل اصلی شامل دو رقم گندم (سای سونز و شیرودی) و عامل فرعی عبارت از مدت زمان های پیش آلودگی (0، 2، 4، 6، 8 روز) بود. نتایج نشان داد، بین تیمارها از نظر پارامترهای نرخ خالص تولیدمثل (R0) ، نرخ ذاتی افزایش جمعیت (rm) ، نرخ متناهی افزایش جمعیت (λ) ، مدت زمان دو برابر شدن جمعیت (DT) و میانگین مدت زمان یک نسل (T) S. avenae اختلاف معنی داری وجود دارد. بیشترین و کمترین مقدار rmدر رقم سای سونز به ترتیب در شاهد (092/0 بر روز) و تیمار 6 روز پیش آلودگی (063/0 بر روز) مشاهده شد. همچنین، در رقم شیرودی بیشترین و کمترین مقدار rm شته به ترتیب در شاهد (216/0 بر روز) و تیمار شش روز پیش آلودگی (157/0 بر روز) به دست آمد. بنابراین، می توان نتیجه گرفت که آلودگی های پیشین گندم به مدت شش روز ضمن القای مقاومت، نرخ رشد جمعیت شته را کاهش می دهد و در برنامه مدیریت تلفیقی یا IPM این آفت می تواند مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: پارامترهای زیستی، پیش آلودگی، مقاومت القایی، Sitobion avenae
  • سمیرا مشایخی، حمیدرضا علیزاده*، امیررضا امیرمیجانی، خدیجه سالاری صفحات 143-154

    بیماری سفیدک داخلی خیار یکی از مهم ترین بیماری های خیار در ایران و جهان است. در این پژوهش از ترکیب بتا آمینوبوتریک اسید (BABA) برای کاهش آسیب و زیان این بیماری به صورت غرقاب خاک و محلول پاشی برگ استفاده شد. برگ های گیاهان 24 ساعت پس از تیمار با BABA جدا و پس از مایه زنی با بیمارگر درون جعبه های پلاستیکی با شرایط رطوبتی مطلوب بیمارگر قرار داده شدند. ارزیابی بیماری شش روز پس از تلقیح با بیمارگر انجام شد. نتایج نشان داد، کاربرد BABA به روش محلول پاشی برگ تاثیر معنی داری در کاهش بیماری نداشته و کاربرد خاک مصرف آن با 62 درصد کاهش بیماری همراه بوده و به لحاظ آماری با شاهد اختلاف معنی داری نشان داد. در مرحله دوم آزمایش تاثیر این ترکیب در شرایط گلخانه علیه بیماری و تغییر در فعالیت آنزیم های گلوکاناز، پلی فنل اکسیداز (PPO) ، پراکسیداز (POX) و فنیل آلانین آمونیالیاز (PAL) در زمان های مختلف بررسی شد. نتایج نشان داد، فعالیت آنزیم ها 48 ساعت پس از مایه زنی با بیمارگر به سرعت افزایش داشته و پس از آن فعالیت آنزیم های گلوکاناز، PAL و POX به تدریج کاهش یافت. درصورتی که فعالیت آنزیم PPO، پس از 48 ساعت افزایش، با سرعت بیشتری کاهش پیدا کرد. این موضوع بیانگر ایجاد حالت آماده باش در گیاه درنتیجه کاربرد این ترکیب است.

    کلیدواژگان: فنیل آلانین آمونیالیاز (PAL)، پراکسیداز (POX)، پلی فنل اکسیداز (PPO)، پرایمینگ، Pseudoperonospora cubensis
  • افشین رستمی، حسین صارمی صفحات 155-164
    امتزاج پروتوپلاست یکی از سیستم های تراریختی موثر در ایجاد تغییرهای ژنتیکی به منظور بهبود عملکرد میکروارگانیسم (ریزجانداران) است که امروزه در جهت رسیدن به یک عامل بیوکنترل (مهار زیستی) موفق در کنترل علف هرزهای مختلف استفاده می شود. در روش های معمول تراریختی قارچ های رشته ای مانند گونه های فوزاریوم، تهیه پروتوپلاست نخستین گام است. در این پژوهش، پس از جداسازی قارچ Fusarium oxysporum (عامل پژمردگی آوندی) از گیاه گل جالیز Orobanche sp. ، بررسی های لازم برای شناسایی ریخت شناسی و مولکولی آن انجام شد. سپس تاثیر عامل های مختلف مانند تاثیر نوع محیط کشت در مقدار اسپور تولید شده، بهترین زمان برای جوانه زنی بیشینه ای اسپورها، غلظت های مختلف آنزیم های تجزیه کننده دیواره سلولی، زمان در معرض قرارگیری با آنزیم در تعداد پروتوپلاست های تولیدشده و نیز نوع و غلظت تثبیت کننده اسمزی در ایجاد و میزان زنده مانی پروتوپلاست ها ارزیابی شد. نتایج به دست آمده از تجزیه آماری داده ها، محیط Spezieller Nährstoffarmer Agar بهترین محیط کشت و زمان 16 ساعت را بهترین زمان برای ایجاد و جوانه زنی اسپورها معرفی کرد. همچنین ترکیب آنزیمی Glucanex (15 Mm) و Driselase (20 Mm) در زمان پنج ساعت با فاصله معنی داری از دیگر تیمارها بیشترین پروتوپلاست را تولید کرده و تثبیت کننده KCl (6/0 مولار) نیز به عنوان بهترین تثبیت کننده معرفی شد.
    کلیدواژگان: بهینه سازی، پروتوپلاست، تثبیت کننده اسمزی، Fusarium oxysporum
|
  • Akbar Jahedi, Ebrahim Mohammadi Goltapeh, Naser Safaie Pages 1-9
    Various Fusarium species are pathogenic groups that cause economic loss (quantitatively and qualitatively) in Allium cepa L., Fusarium species including F. culmorum and F. subglutinans are of great importance in all onion growing areas. Fusarium infection usually starts from the farm and continue throughout the storage and marketing. Fusarium and basal rots of onion are important around the world. In recent years, they had a large spread in the major onion growing areas in West and East Azarbaijan provinces, and now are the most important disease of onions in Iran. Therefore, in order to identify and study this disease in major areas of cultivation, samples were taken from several fields in East Azarbaijan (Ilkhchi, Azarshahr, Ajabshir, Bonab, Malekan, Marand, Maraghe) and West Azarbaijan (Miandoab, Khoy, Salmas) in summer 2012. After isolation and purification, 140 isolates were obtained. Eighty isolates were selected for pathogenicity test on onion bulbs of which 42 were pathogenic. Among the 42 studied isolates, they categorized as extremely (14.28%), highly (26.19%), moderately (40.48%) and weakly (19.05%) virulent. Based on morphological characteristics and molecular identification using species-specific primers, eight species were confirmed. Out of the 42 isolates studied, F. subglutinans, with a frequency of 2.38% and 43% disease severity and F. culmorum, with a frequency of 7.14% and 50% disease severity are reported for the first time on onion in these areas.
    Keywords: Fusarium wilt, onion, root, basal, species-specific primers
  • Narges Karami, Samad Jamalii, Rouhallah Sharifi Pages 11-21

    During, 2015-2016 a general survey was conducted in Kermanshah province (west of Iran) in order to identify the fungi implicated in the dieback of pine trees. A sum of 169 fungal isolates was obtained from pine trees showing dieback symptoms. The most frequent species associated with pine trees were different species of Aspergilus (41 isolates), different species of Penicilium (25isolates), Microsphaeropsis olivacea (16 isolates), Trichoderma harzianum (15 isolates), Rhizopus (15isolates), Paecilomyces variotii (nine isolates), Microsphaeropsis protea (eightisolates), Neoscytalidium dimidiatum (eightisolates), Eupenicillium (eightisolates), Kalmusia variispora (seven isolates), Cladosporium sphaerospermum (sixisolates), Pithomyces sp. (sixisolates) and Alternaria sp. (five isolates). Pathogenicity tests were carried out to determine the role of these species on detached. In pathogenicity tests under laboratory conditions, just isolates of M. olivacea, M. protea and K. variispora could infect inoculated branches at 25°C. Three isolates from each species were used for pathogenicity tests on two-year-old pine seedlings. A month after inoculation, symptoms developed as canker. Pathogens were re-isolated from all inoculated plants after observation of symptoms, thus completing Koch,s postulates. This is the first report of M. olivacea, M. protea and K. variispora as the causal agents of pine decline in Iran.

    Keywords: Internal trancecribed spacer, Kalmusia, Microsphaeropsis, Morphological identification, Pathogenicity
  • Leila Ebrahimi, Khalil, Berdi Fotouhifar, Mohammad Javan Nik Khah, Mohammad, Reza Naghavi Pages 23-31
    Apple scab disease caused by Venturia inaequalis is the most important economic disease worldwide where the apple is grown and causes annual epidemics. It reduces the quality and quantity of the yields in different regions of Iran. In this study, diversity and population genetic structure of V. inaequalis were surveyed on different apple cultivars using 18 microsatellite markers. 51 isolates were obtained from infected leaf and fruit specimens from wild apple, Iranian endemic and commercial apples from Northern provinces of Iran (Mazandaran, Golestan and Guilan). 28 SSR primers were used to investigate the genetic diversity of this pathogen. Among them, 18 primers showed polymorphism between isolates and populations. AMOVA analyses revealed that 97% of the variation was distributed among individuals within populations, and 3% was attributable to the differences among populations. Gene diversity indexes including Nei’s gene diversity, Shannon index and allele numbers in every population showed that diversity within the population on endemic cultivars is more than the diversity in the population of wild and commercial cultivars. Also, the population of commercial cultivars has more diversity in comparison with the wild population. High genetic diversity within the populations is caused by annual sexual reproduction, gene flow between populations and probably the existence of this fungus for a long time in this region.
    Keywords: Apple scab, Genetic diversity, north of Iran, SSR
  • Mahnaz Kohansal, , Jahangir Khajehali, Bijan Hatami Pages 33-40
    The grape leafhopper, Arboridia kermanshah Dlabola (Hemiptera, Cicadellidae), is an economically important pest in most vineyards of Isfahan. In this study oviposition preference and nymphal developmental time of the pest were studiedon nine cultivars including White Yaghotii, Black Yaghotii, Askari, Rishbaba, Khalili, Rotabi, Red Keshmeshi, Black and White Keshmeshi under field and semi-field conditions in Isfahan University of Technology vineyard in two consecutive years. No-choice oviposition preference test was performed using leaf cages under natural conditions and results showed that the highest number of eggs laid per female was obtained on Rish-baba and the lowest amount was recorded on Black Yaghotii cultivar. Based on the choice oviposition preference test, using pots in the semi-field conditions, the highest and lowest oviposition rate were recorded on White Yaghotii and Black Yaghotii, respectively. In addition, the developmental times of different nymphal instars of the grape leafhopper were determined on several grape cultivars in natural conditions. The maximum duration of the total nymphal period (29.33±0.3 days) was observed on the Black Yaghotii and the lowest (26.33±0.88 days) on the White Yaghotii. Results of the oviposition preference and duration of the nymphal period indicated that White Yaghotii and Black Yaghotii were the most and least suitable hosts for A. Kermanshah, between the tested cultivars. In this study, no significant correlation (r2=0.18, P>0.05) was found between oviposition preference of A. kermanshah, respectively, and the leaf hair density of different grape cultivars.
    Keywords: Grape leafhopper, oviposition preference, nymphal developmental time
  • Ali Malihipour, Mohammad Ali Dehghan, Kamal Shahbazi, Mohsen Esmaeilzadeh Moghaddam Pages 41-55
    Fusarium head blight (FHB), caused mainly by Fusarium graminearum, is one of the most important diseases of wheat in the North warm and humid zone of Iran. The disease has also been reported from the South warm and dry zone of Iran, and in some cases there has been considerable damage from the disease in this zone. For the purpose of identifying FHB-resistant wheat genotypes, the reactions of 32 genotypes of the Elite Regional Wheat Yield Trial of the South warm and dry zone in 1392 (ERWYT-S-1392) to FHB were determined under field conditions in two locations (Gorgan and Moghan) for two successive growing years (2013-14 and 2014-15). The genotypes were also tested for FHB resistance under greenhouse conditions. Results of combined analysis of variance for several datasets including disease incidence, severity, index and Fusarium-damaged kernels (FDK) from field experiments showed significant differences among the genotypes for all traits. Significant differences were also observed among the genotypes tested under greenhouse conditions. Among the 32 genotypes examined, S-92-6 and S-92-7 were the most resistant genotypes to FHB under field and greenhouse conditions. They seemed to have three types of resistance including type I, type II and type IV. These genotypes may be recommended as candidates to replace the older cultivars in the South wam and dry zone in the term of resistance to FHB. In the second priority, three genotypes of S-92-2, S-92-3 and S-92-4 with an optimal level of resistance to FHB may also be recommended.
    Keywords: Fusarium graminearum, Fusarium head blight (FHB), resistance, south warm, dry zone, wheat
  • Samaneh Gholami Moghaddam, Naser Moeini, Naghadeh, Leila Naderloo Pages 57-67
    Common pistachio psylla, Agonoscena pistaciae, is a key pest of pistachio trees in Iran. Sampling was done from three pistachio orchards including Sefid, Akbari and Kale-Ghochi varieties. Sample units for nymphs and adults were leaf and a yellow sticky trap, respectively. The number of nymphs on leaf and adult the number captured by traps was recorded weekly. The densities of nymphs and adults were significantly affected by pistachio varieties. The spatial distribution pattern of A. pistaciae nymphs was determined by indices of variance to mean ratio and regression methods of Taylor and Iwao. Indices of variance to mean ratio showed that spatial distribution of common pistachio psyllid in 2015 on three pistachio varieties was a random distribution. In 2016 and pooled two years, on Sefid variety random distribution and on Akbari and Kalle-Ghuchi varieties aggregated distributions were indicated. The aggregation indices in Taylor's model and Iwao's patchiness regression on the three pistachio varieties and during two years were both significantly greater than one. The spatial distribution of nymphs at Taylor’s model on Sefid pistachio and aggregated on other varieties in 2015. In Iwao's patchiness regression, spatial distribution in 2015 and 2016 was random on Sefid variety and aggregate in other cases. However, the data obtained showed that Iwao's patchiness regression gave a better fitness with all data in comparison with Taylor's power law. The results can be used to improve the sampling program and implementation of pest management programs of this important pest.
    Keywords: Common pistachio psylla, Iwao's patchiness regression, Population density, Taylor's model
  • Masoud Hakimitabar, Alireza Saboori, Javad Noei, Somayeh Mohammadi, Mahsa Samanipour Pages 69-79
    In an investigation on terrestrial parasitengone mites in Mehriz and Taft regions of Yazd province and East Mazandaran during 2010–2011 and 2011–2012, nine and seven species were collected respectively. Atractothrombium sylvaticum (C.L. Koch, 1835) is a new record for the Asian mite fauna from Yazd province, Iran. The other species Charletonia terianae Hakimitabar, Saboori and Seiedy, 2013, Cicaditrombium weni Saboori and Lazarboni, 2008, Erythraeus (Erythraeus) garmsaricus Saboori, Goldarazena & Khajeali, 2004, Erythraeus (Zaracarus) rajabii Saboori, 2000, Allothrombium triticium Zhang, 1995, Willmannella kazerunica Zhang & Saboori, 1997, Nagoricanella bella(Zhang, 1996) and Charletonia krendowskyi (Feider, 1954) are new to fauna of Yazd province. Eatoniana gonabadensis (Ahmadi, Hajiqanbar & Saboori, 2012) is recorded for the second time in the world from East Mazandaran, Iran. Erythraeus (Zaracarus) ueckermanni Saboori, Nowzari & Bagheri-Zenouz, 2004, Eutrombidium sorbasiensis Mayoral & Barranco, 2004, Montenegtrombium milicae Saboori & Pešić, 2006 are new for Mazandaran fauna. Allothrombium pulvinum Ewing, 1917, Charletonia behshahriensis Hakimitabar & Saboori, 2014 and Ralphaudyna iranensis Zhang & Saboori, 1995 were also collected from East Mazandaran.
    Keywords: Chyzeriidae, Erythraeidae, Mazandaran, Prostigmata, Trombidiidae, Yazd
  • Sara Efati lakeh, Fereidoun Ppadasht, Dehkaei, Hossein Saremi Pages 81-90
    Bakanae disease of rice is one of the most important rice diseases all over the worlds. Elongation is one of the conspicuous symptoms of Bakanae disease that is caused by gibberellins-producing isolates of the pathogen. The present investigation was done to reconsider the species of Bakanae, the ratio of pathogen’s species, virulence, gibberellin production and the relationship between virulence and the rate of gibberellin production in 23 isolates by gathering 50 samples of infected plants from rice fields. In order to identify the disease severity, inoculation of the plant stem was done by injection of spore suspension at the seedling stage in the Gohar variety. Results led us to identify two species of pathogen Fusarium fujikuroi and Fusarium verticillioides, and each one of them had a population of 88.4 and 11.6%, respectively. Results of the pathogenicity test showed that inoculation of the seedling causes infection in all the plant. Furthermore, the disease severity caused by the tested isolates were different in all the host plants. Results from tests of gibberellin determination using spectrophotometry and HPLC methods revealed that all the isolates were able to produce the hormone but the amount of it differed among isolates. No significant correlation was observed between the amount of gibberellin and percentage of stem elongation (disease severity). Perhaps, it may be due to early effects of virulence ability of the pathogen in comparison with late effects of gibberellin in the host plant. This leads to a lack of relationship between gibberellin levels and the disease severity of the pathogen.
    Keywords: Fusarium fujikuroi, gibberellic acid, HPLC, spectrophotometry
  • Narges Karam kiani, Ali Asghar Seraj, Behzad Habibpour, Masumeh Ziaee Pages 91-98
    Citrus leaf-miner, Phyllocnistis citrella Stainton (Lepidoptera: Gracillariidae), is one of the pests limiting citrus species in Khuzestan. The damage of six citrus species to this pest was evaluated in Ahvaz region orchards. For this purpose, 10 cm long twigs from each tree of the first instar of larvae were randomly selected and covered with a sleeve trap. Then, the date of infection, number of eggs, larvae, pupae, adults, and the duration of larval and pupal stages were recorded daily. There was a significant difference between the studied traits in this experiment. The highest average length of the larval period was related to orange (11.75±0.47 days) and the lowest average of tangerine (6.50±0.28 days) was recorded. Also, the highest mean pupal period was related to key lime (12.66±0.88 days) and grapefruit (11.66±0.67 days), and orange (5.00±0.07 days) had the lowest average. The highest number of pest different life stages was recorded in orange fruit (eggs: 10.75, larvae: 10.25, pupae: 9.75 and adults: 9.25) and the lowest number was observed in sweet lemon (eggs: 4.75, larvae: 4.00, pupae: 3.50 and adults: 3.50). The level of contaminated leaf area showed that the highest average of orange (0.82±0.05) and the lowest average of sweet lemon (0.35 ± 0.05) were recorded. According to the parameters studied, orange have suffered maximum and sweet lemon and Grapefruit minimum damage from pest attack.
    Keywords: Citrus leaf-miner, citrus species, damage
  • Roghayeh Moradi, Davoud Koolivand, Omid Eini, Mohammad Hajizadeh Pages 99-110

    To determine incidence of nepoviruses in vineyards of zanjan province, 168 symptomatic and non-symptomatic samples were collected during season growing 2014-2015. Total RNA was extracted from the 57 leaves and green shoots of selected samples and then cDNAs were synthesized. Genomic segment of Arabis mosaic virus (ArMV), Grapevine deformation virus (GDeV), Grapevine fan leaf virus (GFLV) and Tomato ring spot virus (ToRSV) was amplified by polymerase chain reaction (PCR) using specific primers. The result revealed that the expected bands were amplified at 15.7, 15.7, 10.5 and 14% of different samples belong to ArMV, GDeV, GFLV and ToRSV, respectively. Following sequencing and multiple alignment of nucleotide sequence of amplified fragments with isolates that retrieved from NCBI. Phylogenetic tree was created by MEGA6 software using Neighbour-Joining method. The result revealed that the Iranian isolates were grouped with reported isolates from different regions around the world based on geographical. This is the first comprehensive study based on molecular methods to determine grapevine nepoviruses in Zanjan province and the first report of GDeV from Zanjna based on our knowledge.

    Keywords: Arabis mosaic virus, grapevine deformation virus, grapevine fanleaf virus, RT-PCR, tomato ringspot virus
  • Seyed Mohammad Ahsaei, Khalil Talebi Jahromi, Ghassem Amoabediny, Maria Jose Cocero Pages 111-120

    The confused flour beetle is an important stored product pest in the worldwide. At first, the essential oil of the aerial parts of rosemary (Rosmarinus officinalis) was microencapsulated and then its physicochemical properties and fumigant toxicity were investigated on Tribolium confusum, in this study. Insecticidal bioassays were conducted at 27±3°C temperature and 70±5% relative humidity in the dark. Insecticidal effect of the non-formulated and microcapsules of rosemary essential oil was investigated at 115.84, 142.24, 163.28, 187.52 and 203.44 µl/L air after 24 and 72 h exposure time. Our results demonstrated that the fumigant toxicity of microencapsulated essential oil was significantly lower than the non-formulated essential oil. The mortality rate of non-formulated essential oil at the concentration of 203.44 µl/L air reached 76.6 % after 24 h exposure time and increased to 86.6 % after 72 h exposure time. While the mortality rate of microencapsulated essential oil at the same concentration reached 44.9% and 48.3% after 24 and 72 h exposure time, respectively. Our results revealed that the microencapsulation procedure could be a suitable strategy to obtain a controlled release formulation of R. officinalis essential oil as a botanical insecticide.

    Keywords: Essential oil, microcapsule, rosemary (Rosmarinus officinalis)
  • Mina Darmiani, Behzad Habibpour, Payman Hassibi Pages 121-130
    Microcerotermes diversus is an important pest of wooden and cellulosic products in diverse landscapes across Iran, including Khuzestan province. Borate toxicants (including borax) as environmentally sound pesticides affect insects by disrupting their physiology and metabolism. In this study, we measured activities of antioxidant enzymes and lipid peroxidation as biomarkers to determine the level of added oxidative stress in M. diversus caused by exposure to borax differentconcentrations. Then we measured the effects of four concentrations of borax, 1.5, 2, 3 and 4%, on oxidative stress biomarkers such as malondialdehyde (MDA) as a product of lipid peroxidation, and activity of antioxidant enzymes such as superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), glutathione reductase (GR), ascorbat peroxidase (APX) and peroxidase (POX) on worker caste of termites. Each of trials was carried out in four replicates. Results showed that with increasing of borax concentration, the concentration of MDA significantly increased and GR and APX significantly decreased. The highest and lowest SOD activity compared with the control treatment occurred with the 2% and 3% borax treatments, respectively. The highest and lowest amount of CAT activity occurred in the 3% and 4%, and POX activity 4% and 3% borax treatments, respectively. Results showed that of the treatments termites’ with different concentrations of borax affected the stress biomarker including malondialdehyde, POX, CAT, GR, APX and SOD antioxidant enzyme levels. Therefore, antioxidant enzymes and MDA can be used as biomarkers to determine the effects of insecticides in the termite body.
    Keywords: Biomarker, borates, oxidative stress, malondialdehyde
  • Gadir Nouri, Ganbalani, Mozhgan Mardani, Talaee, Manijeh Panahi Khaneghah, Jebraeil Razmjou, Ali Asghar Fathi Pages 131-141
    English grain aphid, Sitobion avenae (Fabricius), is an important pest of cereal, particularly wheat. The biological parameters of aphid were determined in a growth chamber at 25±2° C, 60±5% R. H. and 14:10 (L: D) conditionsin a completely randomized design as a split plot experiment. The main factor was wheat cultivars of Sysonz and Shiroodi, and the subplot consisted of five different pre- infestation periods (0, 2, 4, 6 and 8 days). The results indicated significant differences among the treatments in the aspect of net reproductive rate (R0), intrinsic rate of increase (rm), finite rate of increase (λ), doubling time (DT) and mean generation time (T) of S. avenae. The highest and lowest rm in Saysonz cultivar was observed on control (0.092 d-1) and 6 days pre- infestation period treatment (0.063 d-1), respectively. Also, the highest and lowest rm in Shiroodi cultivar was obtained on control (0.216 d-1) and 6 days pre- infestation period (0.157 d-1), respectively. Therefore, it was concluded that the prior infestation of the wheat plants by this aphid for a 6 days period, can reduce population growth rate of the aphid and so it can be used in the IPM of the aphid.
    Keywords: Biological parameters, Induced resistance, pre-infestation, Sitobion avenae
  • Samira mashayekhi, Hamidreza Alizadeh, Amirreza Amirmijani, Khadijeh Salari Pages 143-154

    Cucumber downy mildew caused by Pseudoperonospora cubensis is one of the most important diseases of cucumberin Iran. In this investigation the role of β-Aminobutyric acid (BABA) in reducing this disease was studied via spraying of leaves and soil drench. The plants were treated with BABA and after 24 hours leaves were detached and inoculated with the pathogen and kept in a plastic box with favorable conditions for the disease agent. The disease was evaluated six days after inoculation with pathogen by scoring the leaves between 0-9 and the disease index calculated. Result showed that spraying the leaves by BABA had no effect on the disease reduction but soil application of this compound statistically reduced the disease (p≤0.05). The second phase of the experiment was done for evaluating the effect of BABA on the activity of enzymes such as β-1,4-Glucanase, phenylalanine ammonia-lyase, peroxidase and polyphenol oxidase. Enzymes activity was assayed at 0, 24, 48, 72 and 96 hours after inoculation with the pathogen. Results showed an increas jn enzyme activity at 48-hours post-inoculation with the pathogen and then β-1,4-Glucanase, PAL, and POX enzymes activities decreased slowly, while PPO enzymes activity decreased rapidly.

    Keywords: Phenylalanine ammonia-lyase (PAL), Peroxidase (POX), Polyphenol oxidase (PPO), Priming, Pseudoperonospora cubensis
  • Afshin Rostami, Hossein Saremi Pages 155-164
    Protoplast fusion as a transgenic system is an effective technique improving microorganism performances by making genetic changes. Today, exploitation of this technique has beenbeneficial in biocontrol of weeds. For filamentous fungi such as Fusarium species, protoplast preparation is the first step in the common genetic transformation process. For this objective, the Fusarium oxysporum isolates were isolated from Bromrape (Orobanche sp.) and were identified by morphological and molecular characteristics. Thereafter, the effects of various factors including medium and incubation time in spore preparation were evaluated. Furthermore, the effect of some factors on protoplast preparation and longevity including enzyme concentrations, type and concentration of osmotic stabilizers and lytic incubation times were also assessed. The results of this study demonstrated that Spezieller Nährstoffarmer Agarwas the best medium to prepare spores and the best incubation time for spore germination was 16 hours. In addition, concentrations of 15mM for Glucanex and20mM for Driselase and 5 hours incubation time were the best lytic enzyme complex and incubation time period, respectively. The KCl at the concentration of 0.6M was the best osmotic stabilizer in protoplast preparation and longevity.
    Keywords: Fusarium oxysporum, Optimization, Osmotic stabilizer, Protoplast