فهرست مطالب

دانش گیاه پزشکی ایران - سال چهل و هفتم شماره 1 (بهار و تابستان 1395)

مجله دانش گیاه پزشکی ایران
سال چهل و هفتم شماره 1 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/25
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سمیه دهقان زاده، زهرا تنها معافی*، کامران رهنما، علی زمان میرآبادی، رامین حیدری صفحات 1-10
    نماتد سیستی سویا Heterodera glycines یکی از مهم ترین بیمارگرهای محدودکننده عملکرد سویا (Glycine max (L.) Merr.) در بسیاری از کشورهای تولیدکننده این محصول به شمار می آید. کاربرد منابع مقاومت یکی از روش های موثر در کنترل نماتد سیستی سویا است. در این بررسی، به منظور شناسایی رگه (لاین) های مقاوم، واکنش 63 رقم و رگه سویا نسبت به نماتد سیستی سویا در شرایط اتاقک رشد و کشتزار بررسی شد. حساسیت یا مقاومت رگه ها بر پایه شاخص نماتد ماده (Female Index) در رگه موردبررسی و رقم حساس استاندارد لی 74 به صورت درصد تعیین شد. نتایج آزمون های صحرایی نشان داد که از بین رگه های موردآزمایش، 5 رگه به طور کامل مقاوم، 14 رگه به نسبت مقاوم، 22 رگه به نسبت حساس و 22 رگه به طور کامل حساس بودند. بیشتر رگه های دارای واکنش مقاوم و به نسبت مقاوم، دورگ های ناشی از تلاقی رقم مقاوم کتول (DPX) نسبت به نماتد سیستی سویا با رقم های رایج سویا بودند. با کشت رگه های دارای واکنش مقاوم و به نسبت مقاوم، در اتاقک رشد و مقایسه واکنش آن ها نسبت به رقم حساس استاندارد، نتایج آزمایش های صحرایی تایید شد.
    کلیدواژگان: Heterodera glycines، حساسیت، سویا، شاخص ماده، مقاومت
  • مژگان قلی زاده وزوانی، حسین دشتی*، روح الله صابری ریسه، محمدرضا بی همتا صفحات 11-21
    بیماری پاخوره گندم با عامل (Gaeumannomyces graminis var. tritici) یکی از بیماری های زیانبار ریشه گندم در سراسر جهان است. تابه حال رقم مقاومی نسبت به این بیماری در ذخایر توارثی (ژرم پلاسم) گندم نان معرفی نشده است. در این بررسی 416 ژنوتیپ گندم نان، تهیه شده از نقاط مختلف ایران و خارج از کشور، در برابر جدایه T-41 این قارچ ارزیابی گلخانه ای شدند. وزن خشک ریشه، ساقه و کل زی توده (بیوماس)، ارتفاع، شاخص نشانه های بیماری، شدت بیماری، وزن دانه در خوشه و شمار دانه در خوشه اندازه گیری شدند. تجزیه واریانس صفات نشانگر اختلاف بسیار معنی دار بین ژنوتیپ ها بود. ژنوتیپ های پاییزه مقاوم تر از بهاره ها بودند. در بعضی از ژنوتیپ ها نظام ریشه ای تیمارهای آلوده به طور شایان توجهی گسترش یافته بود و ریشه های اضافی در رویارویی با بیماری ایجادشده و بعضی از ژنوتیپ های پاییزه آلوده در گلخانه بدون رفع نیاز سرمایی آن ها به خوشه رفتند. احتمال دارد قارچ عامل بیماری سبب بهاره سازی بعضی از ژنوتیپ های پاییزه شده و وزن خشک ریشه همبستگی منفی و معنی داری ***510/0-=r) با شدت بیماری داشت. ژنوتیپ ها بر پایه میانگین نمره بیماری به شش گروه تقسیم شدند؛ بنابراین یازده ژنوتیپ در گروه کامل مقاوم، 59 ژنوتیپ در گروه مقاوم، 64 ژنوتیپ در گروه نیمه مقاوم، 105 ژنوتیپ در گروه نیمه حساس، 104 ژنوتیپ در گروه حساس و 73 ژنوتیپ در گروه کامل حساس قرار داده شدند.
    کلیدواژگان: پاخوره گندم، ژرم پلاسم، شدت بیماری، مقاومت
  • جعفر ابراهیمی فر، ارسلان جمشیدنیا*، حسین اللهیاری صفحات 23-32
    سفید بالک گلخانه Trialeurodes vaporariorum Westwood (Hem.: Aleyrodidae) آفتی چندین خوار (پلی فاژ) و کلیدی است که به دامنه گسترده ای از گیاهان آسیب وارد می سازد. زنبور انگلواره یا پارازیتویید (Hym.: Aphelinidae) Eretmocerus delhiensis Mani یک گونه تخمگذار تناوبی (Synovigenic) و ماده زا بوده که پوره های سفیدبالک گلخانه را انگلی (پارازیته) می کند. در این پژوهش شاخص های جمعیت شناختی (دموگرافی) این زنبور انگلواره روی سفیدبالک گلخانه در تغذیه از گیاه گوجه فرنگی در دمای 1±25 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±65 درصد و دوره نوری 16:8 ساعت (روشنایی: تاریکی) بررسی شد. شاخص های رشد جمعیت بر پایه جدول زندگی سن- مرحله دوجنسی محاسبه شد. نتایج نشان داد که طول دوره تخم ریزی، طول عمر و میزان زادآوری برای این زنبور انگلواره به ترتیب 12/0±2/4، 5/0±74/20 روز و 72/0±43/17 تخم بود. بر پایه نتایج جدول زندگی شاخص های جمعیت شناختی شامل؛ نرخ خالص تولیدمثل (R0)، نرخ ناخالص تولیدمثل (GRR) به ترتیب 94/0±11/12 و 85/1±43/31 نتاج بر فرد، نرخ ذاتی افزایش جمعیت (rm)، نرخ متناهی افزایش جمعیت (λ)، به ترتیب 0059/0±16/0، 007/0±17/1 بر روز و میانگین طول عمر یک نسل (T) و زمان دو برابر شدن یک نسل (DT) این زنبور انگلواره به ترتیب 35/0±66/15 و 25/0±35/4 روز برآورد شد. بر پایه نتایج به دست آمده، امید فراوانی وجود دارد تا از این انگلواره به عنوان یک عامل زیستی (بیولوژیک) در کنترل سفیدبالک گلخانه استفاده شود.
    کلیدواژگان: Eretmocerus delhiensis، امید به زندگی، دموگرافی، زادآوری ویژه سنی
  • سیدعلی اصغر فتحی* صفحات 33-45
    مینوز برگ گوجه فرنگی، Tuta absoluta (Meyrick)، یکی از آفات مهم گوجه فرنگی، Solanum lycopersicum L.، در ایران است. در این تحقیق تنوع گونه ای دشمنان طبیعی مینوز برگ گوجه فرنگی و نسبت تراکم شکارگرها یا انگلواره (پارازیتویید)ها به تراکم تخم ها یا لاروهای T. absoluta روی پنج رقم گوجه فرنگی به نام های Super Strain B، Super Chief، Mobil، Korral و Early Urbana Y در یک مزرعه آزمایشی در دو سال 1393 و 1394 بررسی شد. در این تحقیق، ده گونه شکارگر، چهار گونه زنبور انگلواره لارو و یک گونه زنبور انگلواره تخم گرد آوری و شناسایی شدند. در بین دشمنان طبیعی، سن های شکارگر Miridae و زنبورهای انگلواره لارو Braconidae بیشترین درصد فراوانی نسبی را داشتند. شاخص تنوع شانون برای گونه های دشمنان طبیعی بین پنج رقم گوجه فرنگی اختلاف معنی داری را نشان نداد. میزان شاخص همانندی موریسیتا-هورن برای ترکیب گونه ای دشمنان طبیعی بین پنج رقم گوجه فرنگی در محدوده 932/0 تا 994/0 به دست آمد. در هر دو سال، بیشترین نسبت تراکم شکارگرها به تراکم تخم ها و لاروهای مینوز (09/5 درصد در سال 1393 و 44/6 درصد در سال 1394)، بیشترین نسبت تراکم انگلواره های لاروی به تراکم لاروهای مینوز (92/3 درصد در سال 1393 و 75/3 درصد در سال 1394) و بیشترین نسبت تراکم انگلواره تخم به تراکم تخم های مینوز (67/1 درصد در هر دو سال) روی رقم Early Urbana Y ثبت شد. بنابراین می توان نتیجه گیری کرد که کشت رقم Early Urbana Y با افزایش نسبت تراکم شکارگرها یا انگلواره ها به تراکم تخم ها و لاروهای T. absoluta می تواند در برنامه های مدیریت تلفیقی مینوز برگ گوجه فرنگی در کشتزارهای گوجه فرنگی سودمند باشد.
    کلیدواژگان: انگلی، دشمنان طبیعی، شکارگر، فراوانی نسبی، گیاهان میزبان
  • آیت الله سعیدی زاده* صفحات 47-54
    نماتدهای انگل گیاهی درون ریشه و خاک اطراف ریشه بسیاری از گیاهان در جمعیت های مختلف یافت شده اند. با توجه به ارزش زیستی فضای سبز شهری و اهمیت نماتدهای انگل گیاهی در کاهش رشد گیاهان در فضای سبز، موضوع شناسایی و تعیین فراوانی و پراکندگی این نماتدها در فضای سبز شهر تهران مورد توجه قرار گرفت. به منظور شناسایی نماتدهای انگل گیاهی، نمونه برداری از ریزوسفر چمن و انواع گیاهان زینتی موجود در شماری از بوستان های سطح شهر تهران به شمار 150 نمونه در شهریور و مهر ماه سال 1392 انجام شد. پس از انتقال نمونه ها به آزمایشگاه، شستشوی خاک، جداسازی نماتدها، تثبیت و انتقال آن ها به گلیسیرین و تهیه اسلاید میکروسکوپی انجام گرفت. مشخصات ریخت شناسی و ریخت سنجی نماتدها با استفاده از میکروسکوپ نوری مجهز به لوله ترسیم بررسی شد. شناسایی گونه ها با استفاده از منابع علمی انجام شده و 28 گونه نماتد از 19 جنس تشخیص داده شد. در این میان جنس های Filenchus، Criconemoides، Helicotylenchus، Pratylenchus و Criconema بیشترین تنوع گونه ای را داشتند. در بین گونه های بررسی شده بیشترین درصد فراوانی به ترتیب در Helicotylenchus pseudorobustus، Filenchus afghanicus وAphelenchus avenae به میزان 3/57، 7/50 و 3/49 مشاهده شد.
    کلیدواژگان: انگل گیاهی، فضای سبز تهران، نماتد
  • زهره هنرجو، ابراهیم صداقتی*، حسین علایی، پژمان خدایگان صفحات 55-65
    به منظور ایجاد یک برنامه کلی کنترل و پیشگیری از آلودگی قارچی در مراحل مختلف برداشت، حمل ونقل و انبارداری، پوده رست یا تعیین مایکوفلور و فراوانی قارچ های گندرو (ساپروفیت) در محصولات کشاورزی مورداستفاده در جیره غذایی پرندگان اهمیت دارد. بیشتر گونه های قارچ آسپرژیلوس در دمای محیط به خوبی رشد می کنند و در بیشتر مواد غذایی، آلودگی بالقوه به این قارچ و زهرابه های آن وجود دارد. شناسایی گونه ها برای پیشگیری از آلودگی زهرابه ای (توکسینی) جیره غذایی ضروری است. بدین منظور 49 نمونه از جیره غذایی پرمصرف پرندگان شامل شاهدانه، خرفه، ذرت، سورگوم، کتان، ذرت ایتالیایی، ارزن، گندم، دان مخلوط و سبوس برنج، پیش دان، رشد دانه و پایان دان از فروشگاه های توزیع خوراک پرندگان در استان های یزد، لرستان، مازندران، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، خراسان رضوی، فارس و کرمان تهیه و میزان آلودگی آن ها به قارچ آسپرژیلوس بررسی شد. جداسازی قارچ به روش های کشت مستقیم و سری رقت روی محیط کشت سیب زمینی دکستروز آگار و کاغذ صافی سترون (استریل) مرطوب انجام شد. در این پژوهش، 175 جدایه از جنس آسپرژیلوس به دست آمد و گونه های Aspergillus japonicus، A. tubingensis، A. flavus، A. fumigatus، A. tamarii، A. ochraceus، A. parasiticus و A. terreus بر پایه ویژگی های ریخت شناسی شناسایی شد. نتایج نشان داد که قارچ آسپرژیلوس با هر سه روش مورداستفاده و از همه نمونه ها جداسازی شد، اما روش کاغذ صافی مرطوب نتایج بسیار بهتری نسبت به دو روش دیگر داشت. گونه A. flavus به عنوان گونه غالب شناخته شد و جیره های غذایی گرد آوری شده از نمونه های شهرستان رفسنجان بیشترین درصد آلودگی به آسپرژیلوس را داشتند.
    کلیدواژگان: آسپرژیلوس، ایران، جیره غذایی پرندگان، قارچ های زهرابه زا
  • مهدی مهرابی کوشکی *، مریم باورساد، رضا فرخی نژاد، مهدی جمشیدی، اشکان علی محمدی صفحات 67-77
    جنس Trichoderma قارچی تک نیائی است که بعضی از گونه های آن به عنوان عامل کنترل زیستی (بیوکنترل) شناخته می شوند. در این بررسی، یازده جدایه از هفت گونه Trichoderma شامل Trichoderma harzianum، T. capillare، T. pleuroticola، T. asperellum، T. koningiopsis،
    T. brevicompactum و T. virens برای بررسی ارتباط تبارزایی (فیلوژنتیکی) آن ها با یکدیگر و با توالی گونه های مرجع ثبت شده در بانک ژن و ISTH استفاده شد. توده میسیلیومی رشدکرده در محیط PDB با استفاده از کاغذ صافی گرد آوری و پس از خشک- انجماد کردن، DNA ژنگانی (ژنومی) آن استخراج شد. نواحی ITS-rDNA و اینترون 2، 3 و 4 از tef1α با استفاده از آغازگرهای عمومی و اختصاصی افزایش و توالی یابی شدند. بررسی تبارزایی با الگوریتم درست نمایی بیشینه و انتخاب مناسب ترین مدل جانشینی نوکلئوتیدی با استفاده از نرم افزار MEGA 6 انجام شد. همه درختان تبارزایی حاصل، کلاد های معتبری برای بیشتر جدایه ها تولید کردند که ارتباط به نسبت یکسانی را از آن ها نشان داد. در همه درختان تبارزایی به جز درخت مبتنی بر داده های حاصل از توالی یابی ناحیه ITS، جدایه هایT. koningiopsis و T. asperellum یک کلاد قاعده ای معتبر ایجاد کردند. نتیجه بررسی تبارزایی که بر پایه توالی نواحی مختلف tef1α، اینترون 2 و3، اینترون 4 و هر سه اینترون، برای گونه های T. brevicompactum، T.virens، T.koningiopsis و T.pleuroticola به دست آمد کلاد های معتبرتری نسبت به درخت حاصل از تجزیه توالی های ITS نشان داند. تجزیه و تحلیل درست نمایی بیشینه که بر پایه توالی اینترون 4 از tef1α انجام شد، کلادهای معتبری برای بیشتر جدایه های Trichoderma ازجمله T. asperellum ایجاد کرد. این نتایج تایید می کند که تبارزایی مبتنی بر اینترون 4 از tef1α گروه بندی تبارزایی مناسبی برای گونه های تریکودرما فراهم می کند.
    کلیدواژگان: Trichoderma، ITS، tef1? و درست نمایی بیشینه
  • جواد خوشابی، قدرت الله صباحی*، ایمان شریفیان صفحات 79-90
    تغییرپذیری رفتاری عامل های زیست (بیو)کنترل پس از در معرض ماندن آن ها با ترکیب های آفت کش، باعث عدم موفقیت کنترل تلفیقی آفات در بسیاری از موارد شده است. در این بررسی ضمن انجام زیست سنجی روی حشره های کامل سن شکارگر Nesidiocoris tenuis به منظور تعیین سطح زیانبار بودن سه آفت کش آبامکتین، استامی پرید و ایندوکساکارب، اثرگذاری های جانبی این ترکیبات بر رفتار شکارگری سن شکارگر با تغذیه از تخم های مینوز گوجه فرنگی، Tuta absoluta ارزیابی شد. آزمایش ها در شرایط آزمایشگاهی (دمای 1±25 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 10±60 درصد و دوره نوری 16:8 تاریکی:روشنایی) انجام گرفت. از غلظت زیرکشنده ترکیب ها به صورت نهشت خشک روی برگ در مدت زمان 24 ساعت برای در معرض قرار گرفتن حشره کامل شکارگر استفاده شد. مقادیر LC50 برای سه ترکیب آبامکتین، استامی پرید و ایندوکساکارب به ترتیب 40/33، 55/36 و 43/204 میلی گرم ماده موثره بر لیتر و مقادیر LC30 به ترتیب 42/20، 38/30 و 53/181 میلی گرم ماده موثره بر لیتر برآورد شد. همه ترکیب های موردبررسی، نرخ حمله شکارگر را به صورت معنی داری کاهش دادند، هرچند بیشترین تاثیر در تیمار ایندوکساکارب مشاهده شد. همچنین دو ترکیب ایندوکساکارب و استامی پرید سبب افزایش معنی دار زمان دستیابی شکارگر در مقایسه با شاهد شدند که میزان افزایش حاصله در تیمار حشره کش ایندوکساکارب بیشتر از دیگر ترکیبات بوده است. آبامکتین با کمترین تاثیر رفتاری را در بین ترکیبات مورد آزمایش داشته است. بر پایه شاخص تاثیر کل (E) در طبقه بندی IOBC، استامی پرید (85درصد) و پس ازآن ایندوکساکارب (77درصد) برای سن شکارگر N. tenuis زیان آور بوده و آبامکتین (38درصد) کم زیان ارزیابی شد.
    کلیدواژگان: اثرگذاری کشنده و زیرکشنده، زمان دستیابی، طبقه بندی IOBC، مدیریت تلفیقی آفات، نرخ حمله
  • بیژن یعقوبی*، اکبر یاسمی، هاشم امین پناه صفحات 91-100
    یکی از اقدام های لازم پیش از کشت گیاهان زراعی دوم، بینش کافی درزمینه تاثیر باقی مانده علف کش های مصرف شده در کشت گیاه زراعی اصلی بر رشد گیاهان زراعی کشت دوم است. این آزمایش به منظور بررسی تاثیر بازدارندگی احتمالی باقی مانده برخی علف کش های انتخابی برنج برکشت شاهی و کاهو به عنوان محصولات غالب کشت دوم انجام شد. عامل های آزمایش شامل علف کش های رایج شالیزار (تیوبنکارب، بوتاکلر، اکسادیارژیل، بن سولفورون متیل و مصرف نکردن علف کش (شاهد) و گیاهان محک (کاهو و شاهی)) بودند. علف کش های یادشده بنا بر عرف منطقه در کشت نشایی برنج مصرف و پس از برداشت برنج، آزمایش های زیست سنجی با استفاده از خاک شالیزارهای بالا در شرایط گلدانی انجام شد. نتایج نشان داد که تاثیر بازدارندگی باقی مانده علف کش ها بسته به نوع گیاه کشت دوم و نوع علف کش مصرفی شالیزار متفاوت بود. ریشه گیاهان محک در مقایسه با اندام های هوایی حساسیت بیشتری به باقی مانده علف کش ها نشان دادند. بوتاکلر کمترین (9درصد≤) و اکسادیارژیل بیشترین (60درصد≤) میزان بازدارندگی بر گیاهان محک را داشت و علف کش های بن سولفورون متیل و تیوبنکارب نیز از لحاظ آماری تاثیر بازدارندگی همسان اکسادیارژیل بر ریشه گیاهان محک موردبررسی داشت. بر پایه نتایج این آزمایش، رشد گیاهان شاهی و کاهو به عنوان کشت دوم در شالیزار می تواند به طور معنی داری تحت تاثیر منفی باقی مانده برخی از علف کش های شالیزار مانند اکسادیارژیل، بن سولفورون متیل و تیوبنکارب قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اکسادیارژیل، بن سولفورون متیل، بوتاکلر، تیوبنکارب، زیست سنجی
  • بدر سادات محمودی میمند، روح الله صابری ریسه*، محمد مرادی، حسین علایی، امیر حسین محمدی صفحات 101-114
    تاثیر ناهمسازی (آنتاگونیستی) سی سویه باکتری Pseudomonas fluorescens جداسازی شده از خاک های مناطق مختلف روی Phytophthora drechsleri عامل انگومک (گموز) پسته در شرایط آزمایشگاهی و گلخانه ای بررسی شد. در آزمایشگاه، برای ارزیابی توان بیوکنترلی سویه ها از آزمون کشت متقابل و متابولیت های فرار استفاده شد. در آزمون کشت متقابل سویه T17-4 با 904/61 درصد و در آزمون متابولیت های فرار سویه VUPF760 با 87/57 سبب بیشترین میزان کاهش رشد در بیمارگر شدند. در گلخانه، سویه های VUPF760 و VUPF506 به ترتیب با 75/68 و 66/16 درصد بیشترین و کمترین تاثیر را در کاهش شدت بیماریزایی داشتند. در قسمت دوم آزمایش توانایی سویه های منتخب آزمایشگاهی به عنوان فعال کننده سازوکار دفاعی گیاه پسته علیه بیماری فیتوفتورایی بررسی شد. میزان تغییرپذیری برخی ترکیب های دفاعی گیاهی از جمله آنزیم پراکسیداز، پلی فنل اکسیداز، فنیل آلانین آمونیالیاز و همچنین میزان فنل کل در روزهای 3، 6، 12 و 24 پس از مایه زنی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که سویه های باکتری فعالیت آنزیم های بالا و همچنین ترکیب های فنلی را در نهال های آلوده تیمارشده با عامل ناهمساز (آنتاگونیست) افزایش داد که این افزایش در روز ششم پس از مایه زنی، به بیشترین میزان خود رسید. سویه های باکتری توانایی متفاوتی در روند افزایشی آنزیم پراکسیداز، پلی فنل اکسیداز، فنیل آلانین آمونیالیاز و همچنین میزان فنل کل داشته به طوری که سویه VUPF760 بیشترین و سویه VUPF506 کمترین تاثیر را نشان دادند.
    کلیدواژگان: انگومک، فعالیت آنتی اکسیدانی، کنترل بیولوژیک، مقاومت القایی
  • حسین نوری*، عزیز شیخی گرجان صفحات 115-123
    مهار شیمیایی علیه سن مادر Eurygaster integriceps Put. اغلب اوقات کارایی خوبی ندارد. کاربرد حشره کش های به نسبت پایدار و فرمولاسیون هایی که مدت پایداری حشره کش ها را افزایش می دهند می تواند ضمن افزایش کارایی کنترل شیمیایی سن مادر، میزان سطح مبارزه با پوره سن گندم را کاهش دهد. این آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی، با شش تیمار، در چهار تکرار، در زمان سم پاشی علیه سن مادر در منطقه قزوین (ایستگاه تحقیقات کشاورزی اسماعیل آباد) در سال های 87-1386 اجرا شد. سم پاشی امولسیون ها و ریز (میکرو)کپسول توسط سمپاش پشتی موتوری مه پاش (اتومایزر) و دانه (گرانول) پاشی با دست توسط یک فرد ماهر انجام شد. تیمارها شامل : فنیترتیون EC 50% 1 لیتر در هکتار، فنیترتیون G 5% 40 کیلو در هکتار، فنیترتیون CS 20% 2 لیتر در هکتار، دلتامترین EC 2.5% 300 میلی لیتر در هکتار، فیپرونیل G 0.2% 20 کیلو در هکتار و شاهد (بدون سم پاشی) بودند که کارایی آن ها در کنترل سن مادر، پوره ها و سن نسل جدید بررسی شد. محلول پاشی با حشره کش دلتامترین EC 2.5% علیه سن مادر، در کاهش درصد سن زدگی موثرتر بود، بیشتر تیمارها قادر به کاهش سن زدگی در حد استاندارد 2درصد نبودند. استفاده از حشره کش های پایرتروییدی مانند دلتامترین با فرمولاسیون ریزکپسول می تواند کارایی و دوام کنترل شیمیایی علیه سن مادر را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: دلتامترین، سن گندم، فرمولاسیون، فنیتروتیون، فیپرونیل
  • حسین طاهری*، محمد جوان نیکخواه، سید علی الهی نیا، سید اکبر خداپرست، مرتضی گل محمدی صفحات 125-137
    خشکیدگی سرشاخه ها و ریزش میوه پس از گلدهی ناشی از قارچ Colletotrichum gloeosporioides، از چالش های شایع تولید محصول در درختان مرکبات منطقه شمال کشور هستند. به علت افزایش آسیب و زیان بیماری در سال های اخیر که می تواند ناشی از تغییرپذیری ژنتیکی بیمارگر باشد، ساختار ژنتیکی این قارچ در جمعیت های شمال کشور بررسی شد. بدین منظور از چهارباغ در چهار منطقه رحیم آباد گیلان، رامسر، ساری و گرگان بازدید و نمونه های دارای نشانه های آلودگی درختان مرکبات گرد آوری شد. پس از شناسایی جدایه ها، انگشت نگاری DNA برای 144 جدایه قارچ با استفاده از هفت نشانگر ISSR به روش PCR انجام و شاخص های مربوط به تنوع ژنتیکی محاسبه شدند. تجزیه خوشه ایبر پایه ضریب همسانی جاکارد و روش UPGMA جدایه ها را در سیزده گروه قرار داد. میانگین تنوع ژنی و ژنوتیپی کل جمعیت ها به ترتیب برابر 33/0 و 49/0 محاسبه شد. میانگین تمایز ژنتیکی کم بین جمعیت ها (127/0)، توسط میزان جریان ژنی زیاد حاصل از نشانگرها (437/3) تایید شد. بیشترین همانندی ژنتیکی بین دو جمعیت گیلان و گرگان و کمترین آن بین دو جمعیت رامسر و ساری مشاهده شد. بنابراین فاصله ژنتیکی بین نمونه های مرکبات رحیم آباد و رامسر و بین نمونه های رامسر و ساری با توجه به مسافت کمتر رحیم آباد تا رامسر نسبت به فاصله رامسر تا ساری منطقی بود ولی نمونه های گیلان و گرگان در این رابطه روند غیرمعمول داشتند. بنا بر این تحقیق، جمعیت های
    C. gloeosporioides مرکبات شمال کشور تنوع ژنتیکی دارند و پایین بودن میزان تمایز ژنتیکی و فاصله ژنتیکی بین جمعیت ها موید وجود جریان ژنی بالا بین این جمعیت ها است.
    کلیدواژگان: انگشت نگاری DNA، تجزیه خوشه ای، تنوع ژنی، جریان ژنی
  • فردوس رفیع زاده افشار، ملیحه لطیفی* صفحات 139-148
    در این پژوهش به بررسی طول عمر، تولیدمثل، بقا و نسبت جنسی کنه شکارگرAmblyseius swirskii Athias-Henriot (Acari: Phytoseiidae) با تغذیه از تخم کنه Koch Tetranychus urticae در شرایط آزمایشگاهی رطوبت نسبی 10±75 درصد دوره نوری 16 ساعت روشنایی به 8 ساعت تاریکی و سه دمای 1±25، 1±30 و 1±35 درجه سلسیوس روی دیسک برگ های توت فرنگی پرداخته شد. میانگین کل دوره رشدی کنه شکارگر از تخم تا بالغ کنه کامل در دماهای 25، 30 و 35 درجه سلسیوس به ترتیب 97/0±16/41، 49/0±98/35 و 49/0±39/33 روز به دست آمد. طول دوره های رشدی مراحل مختلف با افزایش دما از 25 درجه سلسیوس تا 35 درجه سلسیوس کاهش یافت. نرخ ذاتی افزایش جمعیت (r) برای این کنه شکارگر در سه دمای 1±25، 1±30 و1±35 درجه سلسیوس به ترتیب 01/0±16/0، 01/0±21/0 و 01/0±23/0 روز 1- بود که بین سه دما اختلاف معنی دار مشاهده شد. همچنین نرخ خالص تولیدمثل (R0) این کنه شکارگر در سه دمای یادشده به ترتیب 65/2±22/12، 20/2±34/17 و 19/2±31/16 نتاج بود که بین دمای 25 درجه سلسیوس با دو دمای دیگر اختلاف معنی دار مشاهده شد. نتایج این پژوهش اطلاعاتی در مورد جمعیت شناسی (دموگرافی) کنه شکارگر A. swirskii در سه دما، روی کنه تارتن دولکه ای فراهم کرده است. این نتایج نشان می دهد که رشد جمعیت کنه شکارگر در دمای 35 درجه سلسیوس بیشتر از دو دمای دیگر است که می توان این نتایج را برای مقایسه رشد جمعیت کنه شکارگر با دیگر دماها یا روی دیگر برنامه (رژیم )های غذایی برای استفاده بهتر از این شکارگر در کنترل زیستی (بیولوژیک) استفاده کرد.
    کلیدواژگان: Phytoseiidae، باروری، جدول زندگی
  • سمیرا حیدری، حسین اللهیاری*، آزاده زاهدی گلپایگانی صفحات 149-161
    سفید بالک گلخانه و کنه تارتن دولکه ای از جمله مهم ترین آفاتی هستند که به انواع گیاهان و محصولات گلخانه ای را حمله می کنند. کنهAmblyseius swirskii یک شکارگر عمومی است که می تواند از هر دو این آفات تغذیه کند. در این بررسی میزان تغذیه این کنه شکارگر از مراحل مختلف رشدی هر یک از دوی آفت و ترجیح شکارگر بین مراحل مختلف رشدی هر یک از آفات و همچنین ترجیح غذایی و رفتار سوئیچینگ کنه A. swirskii بین مرحله مرجح کنه تارتن دولکه ای و سفید بالک گلخانه در شرایط آزمایشگاهی (دمای oC 1±25، رطوبت نسبی 10±70% و دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی) بررسی شد. نتایج نشان داد که پوره های سن های پایین سفید بالک گلخانه نسبت به دیگر مراحل رشدی این آفت و مراحل متحرک کنه تارتن دولکه ای، نسبت به مرحله تخم ترجیح داده شدند. مقایسه میانگین شاخص بتای منلی در آزمایش ترجیح کنهشکارگر بین پوره های سن های پایین سفید بالک گلخانه و مرحله پروتونمف کنه تارتن دولکه ای نشان دهنده ترجیح کنه شکارگر برای کنه تارتن دولکه ای نسبت به سفید بالک گلخانه است. نتایج به دست آمده از بررسی سوئیچینگ نشان داد که تغییر نسبت سفید بالک گلخانه و کنه تارتن دولکه ای منجر به تغییر خطی مقدار β نمی شود و رفتار سوئیچینگ در این شکارگر وجود ندارد. به عبارت دیگر بدون توجه به فراوانی نسبی کنه تارتن دولکه ای و سفید بالک گلخانه، کنه شکارگر کنه تارتن دولکه ای را به سفید بالک گلخانه ترجیح می دهد.
    کلیدواژگان: Trialeurodes vaporariorum، Tetranychus urticae، شاخص بتای منلی، شکارگری غیرانتخابی، کنه شکارگر
  • علی الماسی*، مجید عسکری سیاهویی، یدالله خواجه زاده صفحات 163-175
    شته جالیز Aphis frangulae gossypii Gloverیکی از آفات مهم خیار به شمار می آید و زنبور انگلواره (پارازیتوئید) Lysiphlebus fabarum Marshallبه عنوان یک عامل زیست (بیو)کنترل، می تواند در کشتزارها و گلخانه ها علیه این آفت به کار گرفته شود. در این پژوهش، حساسیت سن های مختلف پورگی شته و مرحله شفیرگی زنبور به غلظت توصیه شده مزرعه ای و نیم غلظت آفت کش های استامی پرید، دیکلرووس و آزادیراختین با روش غوطه وری بررسی شد. همچنین اثرگذاری پایداری و آزمون زیست سنجی آفت کش ها روی حشره کامل انگلواره ارزیابی شد. نتایج نشان داد با افزایش سن پورگی شته، سمیت آفت کش ها به طور معنی داری کاهش یافته است. آفت کش دیکلرووس روی مرحله شفیرگی زنبور، بیشترین تلفات را نشان داد. میزان LC50 استامی پرید 18/28، دیکلرووس 052/7 و آزادیراختین 338/1780 میکروگرم بر لیتر روی زنبور محاسبه شد. بر پایه استاندارد سازمان جهانی کنترل زیستی (بیولوژیک)، آزادیراختین با پایداری کمتر از پنج روز، دیکلرووس بین 5 تا 15 و استامی پرید بین 16 تا 30 روز به ترتیب در گروه ترکیب های ناپایدار (A)، کمی پایدار (B) و به نسبت پایدار (C) قرار گرفتند. برابر با نتایج به دست آمده در کنترل شته جالیز، آزادیراختین قابلیت تلفیق بیشتری با زنبور انگلواره دارد.
    کلیدواژگان: زیست سنجی و مرگ و میر، سمیت باقی مانده، غلظت کاهش یافته
|
  • Somayeh Dehghanzadeh, Zahra Tanha Maafi *, Kamran Rahnama, Alizaman Mirabadi, Ramin Heydari Pages 1-10
    The soybean cyst nematode (Heterodera glycine Ichinohe, SCN) is one of the most serious yields limiting pathogen on soybean (Glycine max (L.) Merr) which is found in many soybean–growing regions throughout the world. Applying of resistant sources is one of the efficient measures to manage this nematode. In this study, reaction of 63 soybean lines to the soybean cyst nematode were evaluated in field and growth chamber conditions. Host resistance was determined on the basis of female index (i.e., number of female developed on the tested lines / number of female on the standard susceptible cultivar Lee 74 as percentage). The results demonstrated that five lines were defined as resistant, whereas 14 lines with FI 10 to 29 were considered as moderate resistance. Subsequently, 22 lines were demonstrated as moderately susceptible and 22 lines were characterized as susceptible lines. The lines which showed resistance and moderate resistance in field conditions were selected for assay under control conditions. The results of pot experiments conducted under control conditions verified the field findings.
    Keywords: female index, Heterodera glycines, resistance, soybean, susceptibility
  • Mozhgan Gholizadeh Vazvani, Hossein Dashti *, Rooh Allah Saberi Riseh, Mohammad Reza Bihamta Pages 11-21
    Take-all disease of wheat (Gaeumannomyces graminis var. tritici) (Ggt) is one of the most destructive root diseases in the world. It has not been introduced resistant genotype against this disease. In this study, 416 genotype of bread wheat, received from different location of Iran and other countries, were evaluated to take-all (T-41 isolate) in greenhouse conditions. Root dry weight, shoot dry weight, biological dry weight, amount of root and crown infection (disease score), disease index (DI), height, grain weight and number of seed were measured. Analysis of variance showed significantly different among genotypes. Winter genotypes are more resistant to take-all disease. Also in some genotypes, infected plants had root system more extensive and have produced additional roots and some infected genotypes of winter types were headed in the greenhouse without vernalization. Probably, this fungus have vernalization effect on some winter wheat genotypes. Root dry weight and disease index were and negatively correlated (-0.510***). The genotypes were classified into six groups on the basis of mean scores. The groups are; 11 genotypes were in highly resistant group (Sc = 0), 59 genotypes in resistant (0
    Keywords: disease index, germplasm, resistance, wheat take, all
  • Jafar Ebrahimifar, Arsalan Jamshidnia *, Hossien Allahyari Pages 23-32
    The greenhouse whitefly, Trialeurodes vaporariorum Westwood (Hem.: Aleyrodidae) is a polyphagous and key pest that causes damaging to wide range of crops. The parasitoid wasp, Eretmocerus delhiensis Mani (Hym.: Aphelinidae) is a syn-ovigenic and thelytokous species that parasitizing greenhouse whitefly nymphs. In order to evaluation parasitoid wasp, Eretmocerus delhiensis Mani (Hym.: Aphelinidae) in control of greenhouse whitefly demography parameters of E. delhiensis on greenhouse whitefly on tomato cultivar Super-Chief at temperature 25±1°C, 65±5 % RH and a photoperiod 16:8 h (L: D) in growth chamber were studied. For calculation of population growth parameters Age- Stage, Two-Sex Life table was used. The result showed that oviposition period, longevity and fecundity for this parasitoid were 4.2±0.12 d, 20.74±0.5 d and 17.43±0.17 offspring respectively. Based on results of the life table, demography parameters consisting of net reproductive rate (R0), gross reproductive rate (GRR) were 12.11±0.94 and 31.43±1.85 offspring per female, intrinsic rate of increase (rm), finite rate of increase (λ), were 0.16±0.0059 d-1, 1.17±.007 d-1 and mean generation time (T) and doubling time (DT) of E. delhiensis were 15.66 d and 4.354/d respectively. Based on our results, this parasitoid is a promising candidate for greenhouse whitefly control.
    Keywords: age specific fecundity, demography, Eretmocerus delhiensis, life expectancy
  • Seyed Ali Asghar Fathi * Pages 33-45
    The tomato leafminer, Tuta absoluta (Meyrick), is one of the most important pests of tomato, Solanum lycopersicum L., in Iran. In this research, natural enemies diversity of T. absoluta and proportion of predators or parasitoids density to moth eggs or larvae density on five tomato cultivars including Super Strain B, Super Chief, Mobil, Korral, and Early Urbana Y were studied in an experimental field during 2014 and 2015. In this study, ten predator species, four larval parasitoid species and one egg parasitoid species were collected and identified. Amongst the natural enemies, the predatory bugs Miridae and larval parasitoids Braconidae had the highest relative abundance. The Shannon diversity index for the complex of natural enemies was not significant among the five tested cultivars. The values of Morisita–Horn index for the complex of natural enemies among the five cultivars were calculated from 0.932 to 0.994. In two years, the greatest proportion of predarors density to moth eggs and larvae density (5.09% in 2014 and 6.44% in 2015), the highest proportion of larval parasitoids density to moth larvae density (3.92% in 2014 and 3.75% in 2015), and the greatest egg parasitoid density to moth eggs density (1.67% in both studied years) were recorded on Early Urbana Y. Therefore, it can be concluded that the cultivation of Early Urbana Y with increasing of the proportion of predators or parasitoids density to T. absoluta eggs and larvae density could be useful in the integrated management programs of the tomato leafminer in tomato fields.
    Keywords: host plants, natural enemies, parasitism, predator, relative abundance
  • Ayatollah Saeedizadeh * Pages 47-54
    Plant parasitic nematodes with various populations have found in the soil around the roots of plants. Due to the biologic value of landscape and the importance of plant parasitic nematodes in the reduction of the growth of landscape plants; the study of identification, abundance and distribution of plant-parasitic nematodes in landscape of Tehran city, Iran was in interest. In order to dentification of plant parasitic nematodes, 150 samples of rhizosphere of lawn and a variety of ornamental plants were collected in September and October 2013 from different landscapes in Tehran city. Soil samples were washed and nematodes were extracted, fixed, transferred to glycerin and slides were prepared. Morphological and morphometrical characters of the nematodes were evaluated microscopically according to references. As a result were identified 28 nematode species belonging to 19 genera. The genera Filenchus, Criconemoides, Helicotylenchus, Pratylenchus and Criconema had the greatest diversity of species in the examined materials. Among surveyed species, the most abundant were Helicotylenchus pseudorobustus, Filenchus afghanicus and Aphelenchus avenae by 57.3, 50.7 and 49.3 percent, respectively.
    Keywords: landscape, nematode, Tehran
  • Zohreh Honarjoo, Ebrahim Sedaghati *, Hossein Alaei, Pejman Khodaygan Pages 55-65
    Determining the prevalence of saprophyte fungi in agricultural products and processed foods used in the poultry diet is important. These studies lead to an overall control plan and prevention of fungal infection in different stages of harvesting, transportation and storage. Most of Aspergillus species grow at ambient temperature. Some species can produce toxins in the diet of birds; thus, species identification is necessary to evaluate the mycotoxins contamination. For this purpose, 49 samples of poultry diets, including cannabis, purslane, corn, sorghum, cotton, corn, Italian millet, wheat, mixed grains, rice bran, Starter, Growth and Finisher were collected from Yazd, Lorestan, Mazandaran, East Azarbaijan, West Azarbaijan, Ardabil, Khorasan Razavi, Fars and Kerman provinces. Aspergillus contamination was investigated using the direct culture on potato dextrose agar, moist sterile filter paper and serial dilutiom methods.Appoximately,175 isolates of the Aspergillus were isolated. Based on morphological characteristics, A. japonicus, A. tubingensis, A. flavus, A. fumigatus, A. tamarii, A. ochraceus, A. parasiticus and A. terreus wereidentified. The wet filter paper method had higher efficiency in recovery and isolation of Aspergillus species. Aspergillus flavus was determined as the dominant species and Rafsanjan as the most contaminated region.
    Keywords: Aspergillus, Iran, mycotoxigenic fungi, poultry diets
  • Mehdi Mehrabi, Koushki *, Maryam Bavarsad, Reza Farrokhinejad, Mehdi Jamshidi, Ashkan Alimohammadi Pages 67-77
    Genus Trichoderma is a monophyletic fungus which some their species is known as biocontrol agent. This study was carried out for phylogenetic analysis of some isolates of the genus Trichoderma. In this study 73 sequences (including 33 sequences from T. aspereluum, T. brevicompactum, T. capillare, T. harzianum, T. koningiopsis, T. pleuroticola and T. virens and 40 sequences obtained from GeneBank and ISTH) were used in phylogenetic analysis. The biomass of isolates grown in PDB was harvested by filter paper. The genomic DNA was extracted from mycelia after freeze-drying. The regions of ITS-rDNA, tef1/In2-3 and tef1/In4 were amplified using common and specific primers and then sequenced. The data analyzed using maximum likelihood (ML) algorithm through selecting the best-fitting nucleotide substitution model in MEGA 6 software. The results showed that all phylograms present relatively similar relationships for isolates among supported clades. In all gene trees except ITS-based phylogram, the isolates of T. koningiopsis and T. asperellum were positioned within a basal clade with strong bootstrap support. The tef1-based phylogeny showed a stronger supported clade for the species of T. brevicompactum, T.virens, T.koningiopsis and T.pleuroticola compere to ITS-based phylogeny. The tef1/In.4 based ML analysis generated supportive clade for Trichoderma isolates such as T. asperellum. This study confirms that tef1α/Intron4-based phylogeny provide reliable clustering for Trichoderma species.
    Keywords: ITS, maximum likelihood, tef1? Trichoderma
  • Javad Khoshabi, Qodratollah Sabahi *, Iman Sharifian Pages 79-90
    Behavioral changes of biocontrol agents after exposing to pesticides have an important role in success of IPM programs. In the current study lethal and sublethal effects of abamectin, acetamiprid and indoxacarb as the widely used insecticides were investigated on adults of mirid bug, Nesidiocoris tenuis and its behavior on Tuta absoluta eggs. Experiments were performed in the laboratory conditions (25±1ºC, 60±10% R.H. and 16:8 (L:D) photoperiod). Effects of sublethal concentration of insecticides were evaluated during 24 h period using dried residues of insecticides on tomato leaf. The values of LC50 for abamectin, acetamiprid and indoxacarb against N. tenuis were 33.40, 36.55 and 204.43 and of LC30 were 20.42, 30.38 and 181.53 µl a.i./L, respectively. All insecticides decreased attack rate of the predator; however, the most effective one was indoxacarb. On the other hand, indoxacrab and acetamiprid caused significact increase in handling time of predator while the most effective was indoxacarb. Abamectin showed the lower behavioral effects among the tested insecticides. According to total effect index (E) in IOBC category, acetamiprid (85%) and indoxacarb (77%) were harmful against N. tenuis predatory bug, while, abamectin (38%) was considered as slightly harmful.
    Keywords: attack rate, handling time, IOBC category, IPM, lethal, sublethal effects
  • Bijan Yaghoubi *, Akbar Yasami, Hashem Aminpanah Pages 91-100
    One of the crucial issues before the second cropping is having enough knowledge about the residue effect of first crop herbicides on second crops. This experiment was conducted to investigate the possible inhibitory effect of some selective paddy herbicides residues to second cropping. Experimental factors were included common paddy herbicides (thiobencarb, butachlor, oxadiargyl, bensulfuronmethyl, and non- herbicide control) and test plants (lettuce (Lactuca sativa L.) and cress (Lepidium sativum L.)). At first, herbicides were applied in paddy field and bioassay was carried out by using the soils of plots treated with those herbicides and test plants. Results showed that, in general, residual effect of paddy herbicides on the growth of second crops was different depending on plant type and herbicide. Compared with aerial parts, roots of the plants tested were more sensitive to residual herbicides. Butachlor showed the least (≤9%) and oxadiargyl the most (≥60%) inhibition on test plants, and bensulfuronmethyl and thiobencarb also had statistically similar inhibitory effect on the roots of the test plants. Based on results of this study, the growth of lettuce and cress as second crops in paddy fields could be significantly reduced by the residue of some paddy herbicides including thiobencarb, oxadiargy and Bensulfuronmethyl.
    Keywords: bensulfuronmethyl, bioassay, butachlor, oxadiargyl, thiobencarb
  • Badrosadat Mahmudi Mimand, Roholah Saberi, Riseh*, Mohammad Moradi, Hossein Alaei, Amir Hossein Mohammadi Pages 101-114
    Activities of thirty bacterial strains obtained from plants rhizosphere in different areas against Phytophthora drechsleri were assessed through in vitro and greenhouse experiments. Dual culture and extracellular metabolites tests were used in in vitro assays. The bacterial strains inhibited growth of P. drechsleri, the highest inhibition zones was belonged to T17-4 strain with 61.904% in dual culture and VUPF760 strain with 57.87% in cell free metabolites tests. The highest and lowest reduction rates of disease severity were belonged to VUPF760 and VUPF506 with 68.75 and 16.66%, respectively. In the second section of the study, the ability of bacterial strains to induce peroxidase, polyphenol oxidase, phenylalanine ammonia lyase and phenolic compounds in pistachio seedling was investigated 3, 6, 12 and 24 days after inoculation. Bacterial strains increased enzyme activities that reached the maximum levels 6 days after inoculation with pathogen. The highest level of phenolic compounds was observed at 6 days after pathogen inoculation in treatments of bacterial strains and Ph. drechsleri compared with control. Induction of resistance in plants even 24 days after post-treatment with bacterial strains was effective for induction of more durable resistance compared to other activators of plant defense system. The ability of bacterial strains to increase enzymes activities and levels of phenolic compounds may be some of the mechanisms responsible for their biocontrol activities. VUPF760 strain showed the highest increase enzymes activities and levels of phenolic compounds.
    Keywords: antioxidant activity, biological control, gummosis, induce resistance
  • Hossein Noori *, Aziz Sheikhi Garjan Pages 115-123
    Chemical control against overwintered adults of sunn pest Eurygaster integriceps Put. mostly has low efficacy. Today using insecticides and formulations that have durable toxicity on overwintered adults is more approved, because this strategy can reduce treated area against new generation. This research was conducted with six treatments and four replications in randomized complete block design against overwintered adults of sunn pest in Qazvin (Ismail Abad Agricultural Research Station) at 2007-2008. Emulsions and micro capsules formulations were applied with using motorized knapsack atomizer sprayer and with hands respectively. The treatments included delthametrin EC 2.5%, fenitrothion EC50%, fenitrothion G 5%, fenitrothion CS 20%, fipronil G 0.2% and check, that their effectiveness in controlling on sunn pest adults, new generation adults and nymphs were studied. The delthametrin EC 2.5% was more effective than the other treatments. Most treatments were not able to reduce damaged in the standard level (2%). Thus applying of pyrethroid insecticides such as delthametrin with micro capsulated suspension (CS) formulation can be more affected in chemical control of overwintered adults.
    Keywords: delthametrin, fenitrothion, fipronil, formulation, sunn pest
  • Hossein Taheri *, Mohammad Javan Nikkhah, Seyed Ali Elahinia, Seyed Akbar Khodaparast, Morteza Golmohammadi Pages 125-137
    Citrus dieback and postbloom fruit drop caused by Colletotrichum gloeosporioides are common diseases of citrus trees in North of Iran. According to increasing of disease damage in recent years, which can be due to the genetical alteration of pathogen, genetic structure of the fungus population in North of Iran was studied. So, four citrus orchards in Rahim Abad (Guilan), Ramsar, Sari and Gorgan were surveyed and. symptomatic tissues were sampled. After identification of fungal Isolates, DNA fingerprinting for144 Isolates were done by seven ISSR markers and PCR method. Acording to cluster analyses by UPGMA method and Jacard coeficient, thirteen groups were found. The mean of gene and genotype diversities across all populations were 0.33 and 0.49 respectively. There were low genetic differentiation (0.127) among populations and high gene flow (3.437) proved the low genetic differentiation. Maximum genetic identity observed between Guilan and Gorgan and the minimum observed between Ramsar and Sari populations. Distance between Rahim Abad and Ramsar is less than between Ramsar and Sari. So, genetic distance between Guilan and Ramsar and between Ramsar and Sari populations correlated to their geographical distance, but it was irregular for Guilan and Gorgan isolates. According to this study C. gloeosporioides populations derived from citrus orchards in North of Iran have genetic diversity and low genetic differentiation and Genetic distance among populations confirm the high gene flow among them.
    Keywords: cluster analysis, DNA fingerprinting, gene diversity, gene flow
  • Ferdows Rafizadeh Afshar, Malihe Latifi * Pages 139-148
    developmental time, reproduction, survival and sex ratio of predatory mite, Amblyseius swirskii Athias-Henriot (Acari: Phytoseiidae) were evaluated when feeding on Tetranychus urticae Koch eggs in laboratory conditions at three constant temperatures (25± 1, 30±1 and 35±1°C), 70±10% R.H. and 16L: 8D h on strawberry leaf discs. Total developmental time of the predatory mite was obtained 41.16±0.97, 35.98±0.49 and 33.39±0.49 days at 25, 30 and 35 °C, respectively,. Developmental time of different stages decreased as temperature increased from 25 to 350C. The intrinsic rate of increase (r) was 0.14±0.01, 0.21±0.01 and 0.23±0.01 day-1, at 25±1°C, 30±1°C and 35±1 °C, respectively. There was significant difference among the intrinsic rates of increase at three temperatures. The net reproduction rate (R0) was 21.22±2.66, 17.34±2.20 and 16.31±2.19 offspring, at the mentioned temperatures. There was significant difference between the net reproduction rate at 25 °C and two other temperatures. Our results provide information about demography of A. swirskii feeding on T. urticae at three constant temperatures. These results showed that population growth of A. swirskii at
    35 °C is better than other temperatures (25 and 30°C). These results can be used to compare population growth of predatory mite, A. swirskii, with other different temperatures or on other diets, for better use of this predatory mite, in biological control.
    Keywords: fecundity, life table, Phytoseiidae
  • Samira Heydari, Hossein Allahyari *, Azade Zahedi Golpayegani Pages 149-161
    Greenhouse whitefly and two-spotted spider mite are two important pests on greenhouse crops. The polyphagous predatory mite Amblyseius swirskii preys on both of these pests. In this research, predation of the predatory mite on different stages of both pests, prey stage preference of pests, prey preference and switching behavior of predator between preferred stage of greenhouse whitefly and two-spotted spider mite were investigated in laboratory conditions (25 ± 1°C, 70 ± 10% RH and 16L: 8D hour photoperiod). The preference index for each experiment was calculated by Manly’s β index. Results showed that, young instars (first and second instars) of greenhouse whitefly and non-sessile stages of spider mites (larvae, protonymph and deuonymph) were preferred stages. Comparison of the mean preference index between young instars of greenhouse whitefly and protonymphs of two-spotted spider mite showed that this predator showed a significant preference to T. urticae. The variation in different ratio of preys had no effect on predatory mite preference so switching didn’t observed in A. swirskii.
    Keywords: Manly's ? index_predatory mite no_choice_Trialeurodes vaporariorum_Tetranychus urticae
  • Ali Almasi *, Majeed Askari Seyahooei, Yadolah Khajehzadeh Pages 163-175
    Cotton aphid, Aphis frangulae gossypii Glover, is a major pest of cucumber in Iran. One of the important parasitoids playing role in population control of this pest in the fields and greenhouses is Lysiphlebus fabarum Marshall. In this study, we investigated sensitivity of different instars of cotton aphids and pupal stage of L. fabarum to field recommended and half-recommended concentration of three pesticides, acetamiprid, dichlorvos and azadirachtin by leaf dipping method. The persistence toxicity test and bioassays were also carried out on adult of parasitoid. Results revealed a significant reduction in the toxicity by increasing the nymphal stages of the aphid. These results also demonstrated the highest mortality for dichlorvos on pupal stage ofparasitoid. According to obtained results, LC50 of acetamiprid was 28.18, for dichlorvos was 7.052 and for azadirachtin was 1780.338, µg/lit on adult of parasitoid respectively. Based on IOBC categories, azadirachtin with stability of less than 5days, dichlorvos with stability 5-15 days and acetamiprid with stability between 15-31 days were classified as short lived (class A), slightly persistent (class B) and moderately persistent (class C), respectively. These results approved a better integration potential of azadirachtin with the parasitoid, L. fabarum, for aphid control.
    Keywords: bioassay, mortality, reduced concentration, residual toxicity