فهرست مطالب

علوم دامی ایران - سال چهل و هشتم شماره 3 (پاییز 1396)

مجله علوم دامی ایران
سال چهل و هشتم شماره 3 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/27
  • تعداد عناوین: 12
|
  • هاجر گل آبادی، مجتبی زاغری *، مهدی ژندی صفحات 313-319
    این پژوهش به منظور بررسی تاثیر رتینول استات بر عملکرد سامانه ایمنی خروس های گله مادر گوشتی و همچنین مشخص کردن میزان رتینول استات ترانس در جیره برای بیشترین فعالیت های ایمنی، انجام شد. بدین منظور از 60 قطعه خروس مادر گوشتی راس 308 استفاده شد. طرح آزمایشی در قالب طرح کامل تصادفی با پنج تیمار (0 (R-0)، 6000 (R-6)، 12000 (R-12)، 18000 (R-18)، 24000 (R-24) واحد بین المللی رتینول استات افزوده شده در هر کیلوگرم خوراک) و 12 تکرار در هر تیمار انجام شد. برای اندازه گیری میزان پاسخ سیستم ایمنی یاخته ای از روش حساسیت پوستی فیتوهماگلوتنین و ایمنی خونی از عیار (تیتر) پادتن (آنتی بادی) علیه گلبول قرمز گوسفند (SRBC) استفاده شد. عیار پادتن علیه SRBC تحت تاثیر سطح رتینول استات قرار گرفت (05/0>P). با افزایش سطح رتینول استات میزان پاسخ ایمنی خونی افزایش یافت. بهترین پاسخ ایمنی خونی در گروه R-24 و کمترین پاسخ ایمنی خونی در گروه R-0 مشاهده شد (03/0=P). افزودن سطح رتینول استات باعث افزایش ایمونوگلوبولین های M شد (04/0=P). نتیجه آزمون حساسیت پوستی گویای افزایش معنی داری تاثیر رتینول استات تا سطح 18000 واحد بین المللی بود (05/0>P). به طورکلی، نتایج این تحقیق نشان داد، سطح 18000 واحد بین المللی رتینول استات بهترین سطح به منظور ایجاد بیشترین توان سامانه ایمنی در خروس های گله مادر گوشتی است، که این میزان بالاتر از 12000 واحد بین المللی (توصیه راهنمای پرورش راس 308) برای خروس ها بود.
    کلیدواژگان: پاسخ ایمنی، خروس، رتینول استات، مادر گوشتی
  • عارف محمودتبار، محمد امیر کریمی ترشیزی*، محسن شرفی، ناهید مژگانی صفحات 321-334
    این آزمایش باهدف بررسی و ارزیابی تاثیر پادزیست (آنتی‏بیوتیک) محرک رشد با برخی زیست یار (پروبیوتیک)‏های داخلی و فرآورده های همسان وارداتی بر عملکرد، شاخص‏های اقتصادی و ریخت‏شناختی روده کوچک با شمار 540 قطعه جوجه یک روزه گوشتی در قالب طرح کامل تصادفی با شش تیمار و پنج تکرار انجام شد. زیست یار‏های پدی‏گارد و لاکتوفید به‏عنوان فرآورده های داخلی و زیست یار‏های باکتوسل و پریمالاک به‏عنوان فرآورده های وارداتی استفاده شد. تیمارها شامل: 1- جیره پایه (شاهد) و جیره پایه به همراه 2- پادزیست 3- زیست یار باکتوسل 4- زیست یار پدی‏گارد 5- زیست یار پریمالاک 6- زیست یار لاکتوفید بودند. مقایسه مستقل برای مقایسه تاثیر زیست یار در برابر گروه های شاهد و پادزیست، زیست یار‏های ایرانی در برابر وارداتی و زیست یار‏های تک‏سویه در برابر چندسویه استفاده شد. در دوره آغازین پریمالاک باعث کاهش و تیمارهای پادزیست و باکتوسل موجب افزایش در خوراک مصرفی و افزایش وزن بدن شدند (05/0>P). این تغییرات تاثیری بر ضریب تبدیل غذایی نداشت (05/0>P). شاخص‏های اقتصادی، شاخص تولید و وزن بدن بین تیمارها تفاوت معنی‏دار نشان ندادند. پادزیست موجب کاهش طول پرز، سطح پرز و عمق کریپت شد و پریمالاک افزایش در ارتفاع و سطح پرز در میان روده (ژژونوم) را نشان داد (05/0>P). در مقایسه مستقل پادزیست در برابر زیست یار موجب بهبود در عملکرد، سود ناخالص و همچنین کاهش در طول میان روده، عمق کریپت، ارتفاع و سطح پرز شد (05/0>P). کاهش عمق کریپت در انتهای روده کوچک (ایلئوم) تنها تغییر ایجادشده با مصرف زیست یار‏های داخلی در برابر فرآورده های وارداتی بود (05/0>P). به عنوان نتیجه گیری کلی، تفاوت معنی‏داری بین زیست یار‏های ایرانی، وارداتی و پادزیست آزمایشی نسبت به گروه شاهد در شاخص‏های عملکردی و اقتصادی در کل دوره مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی اقتصادی، جوجه گوشتی، زیست یار ایرانی، سلامت روده، عملکرد
  • مطهره اعلا امجدی، حسن مهربانی یگانه، مصطفی صادقی* صفحات 335-342
    در این تحقیق با استفاده از شش نشانگر ریزماهواره (HMS07، HMS03، HMS02، HMS06، ASB02، ASB23) تنوع ژنتیکی درون جمعیت 52 نمونه اسب کرد اصیل که از استان های کردستان، کرمانشاه، ایلام، آذربایجان غربی، اصفهان، کرمان و همدان به طور تصادفی نمونه گیری شده اند، بررسی شد. از نمونه خون های گرفته شده DNA به روش نمکی بهینه یافته استخراج شد. واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) برای افزونش قطعه های شش جایگاه ریزماهواره با استفاده از جفت آغازگرهای اختصاصی به صورت استاندارد انجام شد. آنگاه محصولات PCRشش جایگاه روی ژل اکریل آمید 8 درصد، الکتروفورز و رنگ آمیزی شد. جایگاه ها در جمعیت مورد بررسی، چندشکلی بالایی را نشان دادند. شمار آلل های مشاهده شده و آلل های موثر و میزان ناخالصی (هتروزیگوسیتی) مورد انتظار و مشاهده شده و شاخص شانون برای همه جایگاه ها محاسبه شد. نتایج این تحقیق نشان داد، شمار آلل های شش جایگاه مورد بررسی، از 4 تا 10 آلل متغیر بودند. بیشترین آلل در جایگاه HMS07 (ده آلل) و کمترین آلل در جایگاه HMS02 (چهار آلل) مشاهده شد. با توجه به نتایج مشاهده شده، جایگاه های ریزماهواره مورد استفاده چندشکلی بالایی در جمعیت اسب کرد داشتند و می توان از چندشکلی بالای آن ها در بررسی های بعدی، به ویژه در بررسی های ژنتیک جمعیت استفاده کرد. آلل ها و دامنه های آللی جدید در اسب کرد، گویای تفاوت ساختاری جمعیتی آن ها با دیگر نژادهای اسب مورد بررسی در تحقیقات دیگر مانند اسب ترکمن و عرب است.
    کلیدواژگان: آلل، اسب کرد، چندشکلی، ریخت شناسی، ریزماهواره
  • سمیه شریفی، عباس پاکدل*، اسماعیل ابراهیمی صفحات 343-352
    تشخیص ژن های درگیر در صفات پیچیده مانند حساسیت به بیماری نه تنها می تواند موجب بهبود تشخیص و پیشگیری از بیماری مورد نظر می شود، بلکه در انتخاب راه های درمانی کارآمد و همچنین در انتخاب دام های مقاوم به اصلاحگران کمک خواهد کرد. در این تحقیق با هدف بالا بردن توان تجزیه آماری در شناسایی ژن ها و مسیرهای زیستی (بیولوژیکی) درگیر در بیماری ورم پستان، از فراتحلیل به روش Fisherبرای یکی کردن p-value های به دست آمده از تجزیه انفرادی داده های شش بررسی ریزآرایه که بیان ژن بافت پستان هنگام درگیری با باکتری اشریشیاکلی (E. coli) در گاوهای شیری را بررسی کرده بودند، استفاده شد. شناسایی ژن هایی که در هیچ یک از بررسی های انفرادی معنی دار نشده بودند می تواند تاییدکننده هدف بیان شده باشد که منجر به ارائه مجموعه کامل تری از مسیرهای زیستی مرتبط با سامانه ایمنی، التهاب، تجزیه پروتئین (پروتئولیز) و مسیرهای مرتبط با رشد و افزونش و مرگ یاخته ای شد.«کنترل مثبت بیان پروموتور RNA پلیمراز II»مسیر جدیدی در رابطه با این بیماری است که با وجود در بر گرفتن بیشترین شمار ژن در این بررسی ، در بررسی های گذشته مرتبط با ورم پستان گزارش نشده است.
    کلیدواژگان: آنتولوژی ژن، اشریشیاکلی، تفاوت بیان ژن، گاو شیری، ورم پستان
  • علی خلج هدایتی، یدالله چاشنی دل*، مهدی دهقان بنادکی، اسدالله تیموری یانسری صفحات 353-362
    به منظور تعیین تاثیر روش های مختلف فرآوری کنجاله سویای تولیدی از روغن کشی به روش حلال بر تجزیه پذیری شکمبه ای و قابلیت هضم روده ای پروتئین خام و اسیدهای آمینه از سه راس گاو شیری هلشتاین غیرشیرده دارای کانولای شکمبه ای استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) کنجاله سویای فرآوری نشده (شاهد)، 2) کنجاله فرآوری شده با افزودن 25 درصد آب و گرمادهی در دمای 150 درجه سلسیوس به مدت 30 دقیقه، 3) کنجاله گرما داده شده در دمای 150 درجه سلسیوس به مدت 30 دقیقه و 4) کنجاله فرآوری شده با افزودن 3 مول زایلوز به ازای هر مول لیزین و گرما داده شده در دمای 150 درجه سلسیوس به مدت 30 دقیقه، در زمان های 0، 2، 4، 8، 16، 24 و 48 ساعت درون کیسه های نایلونی در شکمبه جاگذاری و نگهداری (انکوباسیون) شدند. فرآوری کنجاله سویا، میزان تجزیه پروتئین خام را در بخش های تجزیه با روند سریع، کند و ثابت به ترتیب کاهش، افزایش و کاهش داد (05/0P<). فرآوری بر درصد ناپدید شدن شکمبه ای اسیدهای آمینه به جز ترئونین تاثیر معنی داری داشت (05/0>P).ناپدید شدن روده ای پروتئین خام تفاوت معنی داری بین تیمارها نشان نداد، اما تفاوت های معنی داری در میزان ناپدید شدن اسیدهای آمینه ضروری به جز ترئونین بین تیمارهای آزمایشی مشاهده شد (05/0 P<). فرآوری با زایلوز موجب افزایش زیست فراهمی اسیدآمینه لیزین شد (05/0P<). این نتایج نشان داد، ترکیب اسیدآمینه ای پروتئین عبوری کنجاله سویا و فرآورده های آن با پروتئین خوراک اولیه متفاوت است.
    کلیدواژگان: اسیدآمینه، تجزیه پذیری شکمبه ای، قابلیت هضم روده ای، کنجاله سویا
  • فاطمه قربانی، مصطفی محقق * صفحات 363-370
    هدف از این بررسی ارزیابی بیان ژن تریپسین در بافت پانکراس جوجه های گوشتی تغذیه شده با جیره های بلوط تانن دار بود. در این آزمایش، از سه جیره (شاهد یا کنترل، جیره حاوی 15 درصد و جیره حاوی 20 درصد بلوط) برای تغذیه جوجه های گوشتی در طول دوره 42 روزه استفاده شد. در روزهای 21 و 42 روزگی، از 36 جوجه گوشتی (18 جوجه برای هر زمان، شش جوجه برای هر تیمار) RNA کل از بافت پانکراس استخراج شد. برای بررسی بیان ژن تریپسین، از ژن بتا اکتین به عنوان ژن مرجع استفاده شد. برای تجزیه داده های بیان ژن از نرم افزار REST، 2009، V2.0.13 و SAS استفاده شد. نتایج نشان داد، وزن نسبی پانکراس در سن 21 روزگی در بین تیمارهای آزمایشی تفاوت نداشت، اما در سن 42 روزگی، وزن پانکراس در تیمار 20 درصد نسبت به تیمارهای شاهد و 15 درصد افزایش معنی داری داشت. بیان ژن تریپسین در سن 21 روزگی در تیمار 15 درصد نسبت به تیمار شاهد تغییر معنی‏داری نداشت اما در همین سن بیان ژن تریپسین در تیمار 20 درصد نسبت به تیمار شاهد به طور معنی داری افزایش یافت. در سن 42 روزگی در تیمار 15 و 20 درصد بیان ژن تریپسین نسبت به تیمار شاهد تفاوت معنی داری نداشت. بر پایه نتایج این بررسی، در سن 21 روزگی سطح 20 درصد بلوط در جیره منجر به افزایش بیان ژن تریپسین شد، درحالی که در سن 42 روزگی استفاده از 15 و 20 درصد بلوط تغییر معنی داری در بیان ژن تریپسین ایجاد نکرد. همچنین، همبستگی معنی داری بین بیان ژن تریپسین در پانکراس و وزن نسبی پانکراس در روز 42 روزگی مشاهده شد (01/0P<).
    کلیدواژگان: بلوط، بیان ژن، تریپسین، جوجه گوشتی
  • حیدر قیاسی، مجید خالداری* صفحات 371-377
    هدف از این پژوهش، برآورد و امکان سنجی انتخاب فراسنجه های ژنتیکی برای بخش واریانس باقی مانده و بخش میانگین صفت وزن بدن در بلدرچین ژاپنی بود. در این بررسی شمار 2629 رکورد وزن بدن بلدرچین در سن 28 روزگی استفاده شد. فراسنجه های ژنتیکی با استفاده از مدل آماریDouble Hierarchical Generalized Linear Model در نرم افزار ASREML 4.0 برآورد شد. واریانس ژنتیک افزایشی برآوردشده برای بخش میانگین و بخش واریانس باقی مانده به ترتیب 55/189 و 18/0 و از نظر آماری معنی دار بودند (01/0P<). انحراف معیار افزایشی بخش واریانس باقی مانده برابر 42/0 بود، یعنی کاهش در میانگین ارزش های اصلاحی بخش واریانس باقی مانده به میزان یک انحراف معیار ژنتیک افزایشی سبب 42 درصد افزایش در میزان یکنواختی وزن بدن در 28 روزگی می شود. وراثت پذیری برآوردشده برای بخش میانگین (51/0) بیشتر از وراثت پذیری برآوردشده برای بخش واریانس باقی مانده (02/0) بود. به رغم کم بودن وراثت پذیری بخش واریانس باقی مانده، این میزان از نظر آماری نسبت به صفر تفاوت معنی داری داشت (01/0P<). همبستگی رتبه ای اسپیرمن کمتری (094/0) بین ارزشهای اصلاحی برآوردشده برای بخش میانگین و بخش واریانس باقی مانده به دست آمد. همبستگی ژنتیکی نامطلوب و کم (09/0) بین ارزشهای اصلاحی بخش میانگین با ارزش های اصلاحی بخش واریانس باقی مانده، برآورد شد. نتایج این بررسی نشان داد، بخش واریانس باقی مانده صفت وزن بدن بلدرچین در 28 روزگی، تحت کنترل اثر ژنتیک افزایشی بوده که می توان با انتخاب ژنتیکی میزان یکنواختی گله برای این صفت را افزایش داد.
    کلیدواژگان: بلدرچین ژاپنی، واریانس بخش باقی مانده، وزن بدن، یکنواختی وزن
  • شهرزاد جزقاسمی، حمید امانلو *، مهدی دهقان بنادکی صفحات 379-389
    با هدف بررسی تاثیر تزریق تایلوزین به گاوهای شیری در دوره خشکی بر توان تولیدی، ترکیب های شیر و برخی از فراسنجه های خونی در دوره شیردهی بعدی، 120 راس گاو هلشتاین با میانگین وزن 20±720 کیلوگرم در زمان خشک کردن به تیمارهای آزمایشی بدون تزریق تایلوزین (تیمار 1: تیمار شاهد)، تزریق 025/0 (تیمار 2: LT ) و 05/0 ( تیمار 3: HT) میلی لیتر تایلوزین 20 درصد به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در هر روز به مدت سه روز پس از خشک کردن گاو، اختصاص داده شدند. نمونه های خون برای تعیین فراسنجه های بیوشیمیایی در زمان خشک کردن گاو، روز زایش و 7، 14 و 21 روز پس از زایش گردآوری شدند. اطلاعات مربوط به تولید و ترکیب های شیر تا 4 ماه پس از زایش گردآوری شدند. تفاوت در غلظت پروتئین کل سرم بین تیمارها تمایل به معنی داری داشت (051/0P=). فعالیت آسپارتات آمینو ترانسفراز (AST) و آلکالاین فسفاتاز (ALP) در گروه شاهد کمتر بود (05/0P<). فعالیت کراتین کیناز (CK) با تزریق تایلوزین تمایل به معنی داری داشت (053/0P=). تولید و ترکیب های شیر، شمار یاخته های بدنی (SCC)، فراسنجه های گوساله زایی و ناهنجاری های مرتبط با زایمان تحت تاثیر تزریق تایلوزین قرار نگرفتند (05/0P>). رخداد ورم پستان در گاوهایی که به آن ها تایلوزین تزریق شده بود، به طور معنی داری کمتر از گروه شاهد بود (05/0P<). نتایج نشان داد، تایلوزین تغییر قابل توجهی در فراسنجه های سرم ایجاد نمی کند ولی در کاهش رخداد ورم پستان موثر بوده و تاثیر منفی بر زایمان و نا هنجاری های حین زایمان و تلفات گوساله تا دوماهگی نداشته است.
    کلیدواژگان: تایلوزین، دوره خشکی، گاوهای شیری
  • رستم عبداللهی آرپناهی *، محمد رزم کبیر، محمدباقر صیادنژاد، علیرضا اقبال صفحات 391-398
    با توسعه مدل های آماری مختلط برای ارزیابی صفات تکرارشده در طول زمان، مدل رگرسیون تصادفی (RRM) جایگزین مدل دوره شیردهی (LM) شده است. کمترین شمار رکورد روز آزمون لازم در هر دوره شیردهی به ازای هر حیوان برای جایگزینی LM با RRM یک چالش در ارزیابی ژنتیکی است. در این بررسی از 381236 رکورد روز آزمون مربوط به 44117 گاو شیری از هشت گله با دوره شیردهی اول استفاده شد. بر پایه شمار رکورد روز آزمون هر دام، گاوها در پنج گروه حداقل دو رکورد روز آزمون (2≥)، حداقل چهار رکورد روز آزمون (4≥)، حداقل شش رکورد روز آزمون (6≥)، حداقل هشت رکورد روز آزمون (8≥) و حداقل ده رکورد روز آزمون (10≥) دسته بندی شدند. همبستگی رتبه ای بین ارزش های اصلاحی RRM و LM با استفاده از همه رکوردها بدون توجه به شمار رکورد روز آزمون هر دام 44/0 برآورد شد و همچنین همبستگی بین دو مدل با استفاده از 2≥ رکورد روز آزمون 71/0 برآورد شد. هنگامی که 10 درصد دام های برتر در دو مدل با هم مقایسه شدند، همبستگی بین RRM و LM به کمتر از 08/0 کاهش یافت. در RRM همبستگی بین EBV گاوهای برتر با حداقل دو رکورد روز آزمون با حداقل ده رکورد روز آزمون برابر با 85/0بود. میانگین درستی EBV ها با استفاده از مدل رگرسیون تصادفی 65/0 و در مدل دوره شیردهی 61/0 به دست آمد. به طورکلی استفاده از RRMهنگامی بیش از دو رکورد روز آزمون به ازای هر حیوان استفاده شود نسبت به LM ارجح است و لذا پیشنهاد می شود از RRM باحداقل دو رکورد روز آزمون به جای LM استفاده شود.
    کلیدواژگان: تولید شیر، رگرسیون تصادفی، هلشتاین، همبستگی رتبه ای، مدل دوره شیردهی
  • صغری درخشان نیا، آرش آذرفر *، ایوب عزیزی شترخفت، مهرداد تقی زاده صفحات 399-410
    هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر افزودن پودر دانه رازیانه (Foeniculum vulgare)، زیره (Carum carvi) و مخمر ساکارومایسس سرویسیه در مقایسه با موننسین بر آزمون تولید گاز، فراسنجه های تخمیر، قابلیت هضم مواد مغذی، جمعیت تک یاختگان (پروتوزوا) و فعالیت آنزیمی شکمبه بود. هفت جیره آزمایشی شامل 1) جیره شاهد و مکمل کردن جیره شاهد با 2) 8 گرم رازیانه + 8 گرم زیره (نسبت 1 به 1)، 3) 12 گرم رازیانه + 4 گرم زیره (به نسبت 75 به 25)، 4) 5 گرم مخمر ساکارومایسس سرویسیه، 5) 5 گرم مخمر ساکارومایسس سرویسیه + 8 گرم رازیانه و 8 گرم زیره (نسبت 1 به 1)، 6) 5 گرم مخمر ساکارومایسس سرویسیه + 12 گرم رازیانه + 4 گرم زیره (به نسبت 75 به 25) و 7) 30 میلی گرم موننسین در کیلوگرم ماده خشک با استفاده از شیرابه شکمبه در قالب طرح کامل تصادفی نگهداری (انکوبه) شد. بیشترین میزان گاز تولیدی در زمان 24 و 48 ساعت نگهداری (انکوباسیون)، کل حجم گاز تولیدی، میزان اسیدهای چرب کوتاه زنجیر، قابلیت هضم ظاهری ماده آلی و برآورد انرژی قابل سوخت وساز (متابولیسم) در جیره مکمل شده با مخمر همراه با پودر رازیانه و زیره (به نسبت 75 به 25) نسبت به جیره شاهد مشاهده شد (05/0>P). بیشترین حجم گاز تولیدی در زمان 72 ساعت نگهداری، قابلیت تولید گاز (b)، فعالیت آنزیم های تجزیه کننده کاغذ صافی و آلفا آمیلاز در تیمار مکمل شده با مخمر و نسبت 1 به 1 زیره به رازیانه در مقایسه با جیره مکمل شده با موننسین و جیره شاهد به دست آمد. بیشترین میزان کل جمعیت پروتوزوا (10/0>P) و زیرخانواده دیپلودینیا (05/0≥P) در تیمار شاهد و کمترین آن در جیره مکمل شده با رازیانه و زیره (به نسبت 1 به 1) همراه با مخمر مشاهده شد. در کل، نتایج این تحقیق نشان داد، پودر رازیانه و زیره همراه با مخمر ساکارومایسس سرویسیه تولید گاز و قابلیت هضم مواد مغذی را از راه تعدیل کردن تخمیر شکمبه ای در شرایط آزمایشگاهی بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: پودر رازیانه و زیره، تولید گاز، جمعیت پروتوزوا، فعالیت آنزیمی، مخمر
  • افسانه نیکوکار *، ساسان ترابی صفحات 411-427
    طراحی و اجرای بیمه آب و هوایی شاخص دما-رطوبت یک ابزار مناسب مدیریت خطرپذیری است که می تواند آسیب و زیان دامداران را در برابر تنش گرمایی کاهش داده و به تثبیت درآمد آن ها منجر شود. با توجه به این مهم در این پژوهش، این نظام بیمه ای برای فعالیت پرورش گاو شیری در شهرستان دماوند طراحی شده است. داده های مورد نیاز به صورت ماهانه و از مدیریت جهاد کشاورزی و ایستگاه هواشناسی شهرستان دماوند برای دوره 95-1391 گردآوری شد. به دلیل انعطاف پذیری رهیافت مفصل و دقت بالا در اندازه گیری ساختار وابستگی، از این روش برای تبیین تابع توزیع همزمان و اندازه گیری آسیب مورد انتظار استفاده شد. نتایج نشان داد، بین عملکرد گاو شیری (شیر) و شاخص دما-رطوبت همبستگی منفی قوی وجود دارد که توسط مفصل کلایتون چرخشی منفی بهتر از دیگر مفصل های تبیین می شود. حق بیمه شاخص هوایی برای گاو شیری 65/610 هزار ریال در سطح پوشش 100 درصد محاسبه شد. همچنین آسیب مورد انتظار ناشی از تنش گرمایی در سطح پوشش 100 درصد برابر 42 کیلوگرم در ماه برای هر راس گاو شیری به دست آمد که با توجه به شمار کل گاوهای شیری در شهرستان (2207 راس) آسیب و زیان کل ناشی از تنش گرمایی برابر با 92694 کیلوگرم در ماه و رقمی بالغ بر 2/1 میلیارد ریال در ماه محاسبه شد. با توجه به بزرگ بودن آسیب و زیان ناشی از تنش گرمایی و اهمیت شیر در سلامت جامعه، توصیه می شود مسئولان و سیاست گذاران به طراحی این نظام بیمه ای در کل کشور توجه خاص و ویژه کنند.
    کلیدواژگان: بیمه شاخص آب و هوایی، دماوند، شاخص رطوبتی، دمایی، گاو شیری
  • صابر محمد مقصودی، حسن مهربانی یگانه، اردشیر نجاتی جوارمی، نوید یوسفی مشعوف صفحات 429-438
    اسب عرب از قدیمی ترین نژادهای اسب جهان است. این نژاد عملکرد بسیار خوبی در مسابقات استقامتی و به طورکلی عملکرد ورزشی داشته و در تشکیل برخی نژادهای مهم جهان نقش داشته است. در مقابل، اسب کرد که بیشتر در زمین های ناهموار و مناطق کوهستانی زندگی می کند، مناسب سواری در مناطق کوهستانی و مسابقات چوگان است. برای بررسی ساختار جمعیت و شناسایی قطعه های کروموزمی تحت انتخاب در این دو جمعیت، از 38 اسب عرب و 58 اسب کرد نمونه خون و مو گرفته شد. نمونه ها پس از استخراج DNA، توسط 670K Axiom Equine Genotyping Array تعیین نژادگان (ژنوتیپ) شدند. تحلیل مولفه های اصلی (PCA) روی داده های به دست آمده از تعیین نژادگان انجام شد؛ سپس آماره Fst برای هر SNP محاسبه و برای جلوگیری از اثر تنوع تصادفی ذاتی Fst محاسبه شده برای تک SNP، آن ها در طول هر کروموزوم همگن شدند. نتایج به دست آمده از تحلیل مولفه های اصلی این دو جمعیت نشان داد اسب های عرب ایرانی نسبت به اسب های کرد تنوع ژنتیکی بالاتری دارند. در این تحقیق، نشانه های انتخاب در شش جایگاه ژنگانی (ژنومی) شناسایی شد که بالاترین میزان آماره Fst در کروموزم شماره 8 مشاهده شد. حاشیه نویسی جایگاه های تحت انتخاب منجر به شناسایی ژن هایی همانند ژن های CaMKK2، ATP2A2 و MLXIP شد، که به احتمال با عملکرد در مسابقات استقامتی و به طورکلی عملکرد ورزشی در اسب ها مرتبط هستند و برای بررسی های بیشتر پیشنهاد می شوند.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، نژاد اسب عرب، نژاد اسب کرد، نشانه های انتخاب
|
  • Hajar Golabadi, Mojtaba Zaghari *, Mahdi Zhandi Pages 313-319
    The aim of this research was to determine effects of different levels of all-trans-retinol acetate on immunity performance of broiler breeder roosters and also to find the level with most immunity performance. * Treatments were consisted of 5 level all-trans-retinol acetate (0, 6000, 12000, 18000, 24000 IU/kg) added to basal diet. * 60 broiler breeder roosters were used from 45 to 48 weeks of their rearing period in a completely randomized design with 12 replicates per treatment. * Cell immune system response was measured by PHA-P sensitivity and blood immunity was measured by antibody titr against SRBC. * Titr of antibody against SRBC was affected by retinol acetate level (P
    Keywords: Antibody, blood immunity, PHA-P, rooster
  • Aref Mahmoodtabar, Mohammad Amir Karimi Torshizi *, Mohsen Sharafi, Naheed Mojgani Pages 321-334
    This exprement was conducted to compare the effects of antibiotic and some Iranian and similar importedprobiotics on performance, economic indicators and intestine morphology of broilers. 540 1-day old broilers were used in a completly randomized design with 6 treatments and 5 riplicates per treatment. Pedi-Guard and Lacto-Feed were used as Iranian and Bactocell and Primalac probiotics as imported products. Treatments were: 1) basal diet (control) and basal diet with: 2) antibiotic, 3) Bactocell probiotic, 4) Pedi-Guard probiotic, 5) Primalac probiotic and 6) Lacto-Feed probiotic. Orthogonal contrasts were used to compare the effect of probiotics versus control and antibiotic, Iranian probiotics versus imported products and single strain probiotics versus multi strains. Primalac decreased feed intake and body weight gain, while antibiotic and Bactocell increased the feed intake and body weight gain in the starter period (P
    Keywords: Broiler, economic evaluation, gut health, Iranian probiotics, performance
  • Motahareh Ala Amjadi, Hassan Mehrabani Yegahneh, Mostafa Sadeghi * Pages 335-342
    In this research genetic variation using 6 microsatellite loci (HMS07, HMS03, HMS02, HMS06, ASB02, ASB23) was studied in Iranian Kurdish horse population .Whole blood samples were randomly collected from 52 horses in Kurdistan, Kermanshah, Elam, Western Azerbaijan, Esfahan, Kerman and Hamadan regions. DNA was extracted from blood samples. Polymerase chain reaction (PCR) was used for amplification of 6 microsatellite loci using pairs of standard specific primers. Then, the PCR products assessed with 8% silver-staining acrylamide gel and electrophoresed. All microsatellites loci were polymorphic. The number of alleles observed and expected hetrozygosities were calculated with Shannon Index. The largest and smallest number of alleles were observed in HMS07 locus (10 alleles) and HMS02 (4 alleles) respectively. Our results confirmed the high efficiency of microsatellite markers for assessing population structure in Iranian native horses.
    Keywords: Kurdish horse, microsatellite markers, polymorphisms
  • Somayeh Sharifi, Abbas Pakdel *, Esmaeil Ebrahimie Pages 343-352
    Identification of disease-causing genes that underlie complex traits such as susceptibility to disease not only can improve diagnosis and the prevention of illness, but also help breeder to select resistance animals against diseases. In the current study to aim the higher power of statistical analysis to identification of genes and biological pathways related to mastitis disease, we used Fisher meta-analysis to combine p-values obtained from individual analysis of datasets extracted from 6 microarray-based studies which investigate transcriptomic data of mammary gland tissue infected by Escherichia coli (E. coli) in dairy cows. Identification of genes that did not show a significant p-value in any of the independent studies may confirm the aim and lead to introduce a more complete set of biological pathways involved in this disease such as the pathways related to immune response, inflammation, proteolysis, growth, and death of cell. Positive regulation of transcription from RNA polymerase II promoter, is new pathways related to this disease which despite of the enrichment by maximum number of up-regulated genes in this study, have not been reported in previous mastitis studies.
    Keywords: Dairy cows, Differential express gene, Escherichia coli, gene ontology, mastitis
  • Ali Khalaj Hedayati, Yadollah Chashnidel *, Mahdi Dehghan Banadaki, Asadollah Teimori Yansari Pages 353-362
    Three Non-lactating Holstein cows equipped with ruminal cannulas were used to determine the impact of different methods of treating soybean meal (SBM) on the ruminal degradability and intestinal digestibility of crude protein and amino acids (AA). Solvent-extracted SBM (Control), Meal processed by adding 25% (w/w) water and heated at 150 °C for 30 minutes (treatment 2), Meal heated at 150 °C for 30 minutes (treatment 3), and meal melted xylose by adding 3 moles per mole of lysine and heated at 150 °C for 30 minutes (treatment 4), were incubated in the rumen in nylon bags for 0, 2, 4, 8, 16, 24, and 48 h according to National Research Council (2001) guidelines. Processing of SBM caused the rapidly degradable CP fraction, slowly degradable CP fraction and the constant degradation rate of crude protein was reduce, increase and decreased, respectively (P
    Keywords: Amino acid, intestinal digestibility, Rumen degradability, Soybean meal
  • Fatemeh Ghorbani, Mustafa Muhaghegh-Dolatabady * Pages 363-370
    Recently, the significance of oak as an alternative feed for corn replacement in chicken diets is well documented. However, this feed contains antinutrien factor called tannin that has limited use of this feed in the poultry diets. One of these restrictions is combination of tannins with diets proteins that lead to disturbance in function of digestive enzymes. Therefore, the aim of this study was to investigate the expression of trypsin gene in the pancreas tissue of broiler chicken fed tannin containing oak diets. In this experiment, three diets (control, 15% and 20% oak) were fed to broilers from 1 to 42 days of age. On days 21 and 42, total RNA extracted from pancreatic tissue of 36 broiler chicken (18 for each time, 6 for each treatment). To study of gene expression, the trypsin expression was compared with β-actin gene as a reference gene. For gene expression analysis, the REST, V2.0.13 2009 software was used. No significant association was found between pancreases relative weight and different treatments on day 21, but the relation between the relative weight of pancreases and diets on day 42 was significant for 20 percent of oak acorn. The mRNA expression level of trypsin gene was significantly higher in the 20 percent of oak acorn on day 21, but their differences were not significant in compared to control diet on day 42. In addition, significant correlation was found between gene expression of trypsin and relative weight of pancreases on day 42.
    Keywords: Broiler, gene expression, oak, trypsin
  • Heydar Ghiasi, Majid Khaldari * Pages 371-377
    The aim of this research was to estimate genetic parameters for mean and residual of body weight in Japanese quail. A total of 2629 quail body weight records at 28 days old were used in this research. Double hierarchical generalized linear model (DHGLM) was used to estimate (co) variance components using ASREML 4.0 software. Additive genetic variance for mean and residual were 189.59 and 0.18, respectively and were statistically significant (p
    Keywords: Body weight, Japanese quail, residual variance, uniformity of body weight
  • Shahrzad Jozghassemi, Hamid Amanlou *, Mehdi Dehghan-Banadaki, T.G. Nagaraja Pages 379-389
    To investigate the effects of tylosin injection in dairy cows at dry period on performance, milk composition and some blood parameters in subsequent lactation, 120 Holstein cows with a mean weight of 720±20Kg were used. Treatments were no tylosin (treatment 1; control group), injected 0.025 (treatment 2 low tylosin; LT) and 0.05 (treatment 3 high tylosin; HT) ml tylosin 20% per kg of body weight per day for 3 days after drying days. To determine biochemical parameters blood samples were collected at the drying day and 0, 7, 14, and 21 of lactation. Data of milk production and composition were collected for 4 months after calving. The difference between serum total protein concentration between treatments tended to be significant (P=0.051). Aspartate aminotransferase (AST) and alkaline phosphatase (ALP) activities were lower in the control group (P0.05). The incidence of mastitis in the groups receiving tylosin was significantly lower than the control group (P
    Keywords: Dairy cows, dry period, tylosin
  • Rostam Abdollahi Arpanahi *, Mohammad Razkabir, Mohammadbagher Sayadnejad, Alireza Eghbal Pages 391-398
    With development of mixed models, lactation model (LM) was replaced with random regression model (RRM). However, the minimum number of required test day (TD) records per animal to replace LM with RRM is a challenge in genetic evaluations. In this study, 381,236 test day records of 44,117 first parity dairy cattle which collected by Animal Breeding Center of Iran were used from 2006 to 2016. Based on number of TD records per animal, cows were divided into five groups by restricting cows that presented at least 2, 4, 6, 8 or 10 test day records in the lactation. The rank correlation between predicted breeding values (EBV) for LM and RRM irrespective of number of TD records was relatively moderate (0.44) and the rank correlation between two models using at least 2 TD records was 0.71. When 10 top percent of cows were used for comparison of LM with RRM, the rank correlation decreased to 0.08. The correlation of EBV of cows with ≥2 TD records with cows with ≥10 records in RRM was 0.85. The mean of breeding values accuracy in RRM was 4% higher than LM. Overall, use of RRM has advantages over LM and it is suggested to use RRM with at least 2 TD records instead of LM for genetic evaluation of milk yield trait.
    Keywords: Holstein, lactation model, milk production, random regression, rank correlation
  • Soghra Derakhshan Nia, Arash Azarfar *, Ayoub Azizi-Shotorkhoft, Mehrdad Taghizadeh Pages 399-410
    The aim of present research was to investigate effects of supplementation lambs’ fattening diet with fennel and cumin powder and Saccharomyces cerevisiaein comparison with monensin on in vitro gas production and fermentation parameters, nutrient digestibility, microbial enzyme activity and protozoa population. Seven experimental diets were 1) control diet (basal diet) and supplementing control diet with 2) 8 g fennel (F) 8 g cumin (C) powder per kg DM (1 to 1 ratio), 3) 12 g F 4 g C (75 to 25 ratio), 4) 5 g yeast per kg diet DM, 5) 5 g yeast 8 g F 8 g C (1 to 1 ratio), 6) 5 g yeast 12 g F 4 g C (75 to 25 ratio), and 7) 30 mg monensin per kg diet DM. Diets were incubated in rumen liquor in a completely randomized design. The highest gas production during 24 and 48 h of incubation, total gas production, short chain fatty acids, organic matter digestibility and estimated metabolizable energy were observed in the diet containing yeast along with F and C (75 to 25 ratio) compared to control diet (P
    Keywords: Enzyme activity, fennel, cumin powder, gas production, protozoan population, yeast
  • Afsaneh Nikoukar *, Sasan Torabi Pages 411-427
    Designing and implementing temperature-humidity index insurance is a proper risk management tool that can lower animal breeder loss against heat stress and can lead to their income stability. Given this important issue in the present study, this insurance system has been designed for dairy cattle production in Damavand County. The required data were collected monthly from Damavand County’s agricultural and meteorological organizations in a time span ranging between 2012 and 2016. Given the flexibility of copula approach and its high accuracy in measuring dependency structure, this method was employed to account for joint distribution function and to measure expected loss. The results indicated that a strong dependency exists between dairy cow yield and temperature-humidity index, and this dependency can be better explicated through negative rotating Clayton index than any other copulas. The premium amount for each dairy cow has been calculated as 610650 Rials at 100 percent coverage level. Additionally, the expected loss resulted from heat stress at the 100 percent coverage level has been calculated as 42 kilograms within a month for each dairy cow. Considering the total number of dairy cows in the town, i.e. 2207 cows, the total loss resulted from heat stress has been calculated as 92694 kilograms and over 1.2 billion Rials within a month. With regard to the great loss resulted from heat stress and the importance of milk in the health of societies, it is recommended that the officials and policy-makers devote a particular attention to designing this insurance system throughout country.
    Keywords: Dairy cows, Damavand, Temperature-humidity index, weather-based index insurance
  • Saber Mohammad Maghsoodi, Hassan Mehrabani Yeganheh, Ardeshir Nejati Javaremi, Navid Yousefi Mashouf Pages 429-438
    The Arab horse breed is one of the most ancient horse breeds. Arabian horses are famous for endurance riding and flat racing. Moreover, this breed has contributed to the formation of some of the most important horse breeds in the world. Kurdish horses are found in rough terrain and hilly regions and they are suitable for riding in hilly areas and Polo tournament. To investigate the population structure and to find the signatures of selection in the genome of Arabian and Kurdish horses, blood and hair samples from 38 Arabian and 58 Kurdish horses were taken and genotyped using the 670K Axiom Equine Genotyping Array. Principal component analysis (PCA) was carried out on the genotypic data and Fst statistic for each SNP was calculated. Fst values were smoothed over each chromosome. PCA showed that the Arabian horse population is more genetically diverse than the Kurdish horses. We identified six genomic regions showing signatures of selection. The strongest signal of selection was found in ECA8. Annotation of the regions of the genome that showed selection signatures revealed candidate genese.g. CaMKK2, MLXIP and ATP2A2 that may involve in endurance riding and racing. These genes for further studies are proposed.
    Keywords: Arabian horse breed, genetic diversity, Kurdish horse breed, selection signatures