فهرست مطالب

علوم باغبانی ایران - سال چهل و هشتم شماره 2 (تابستان 1396)

مجله علوم باغبانی ایران
سال چهل و هشتم شماره 2 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/01
  • تعداد عناوین: 21
|
  • مقاله کامل
  • داود عطایی، روح انگیز نادری، عزیزالله خندان میرکوهی صفحات 229-242

    این آزمایش باهدف بررسی تاثیر محلول‏پاشی برگی پوترسین در مرحله پیش از برداشت بر کیفیت رویشی و ویژگی های پس از برداشت گل شاخه بریده لیزیانتوس رقم میاریچی گرند وایت انجام شد. گیاهان در گلدان‏های محتوای خاک زراعی، ماسه و خاک برگ پوسیده با نسبت 1:1:1 حجمی کشت شدند. تیمار‏ها در مرحله پیش از برداشت شامل پوترسین با چهار غلظت 0 (شاهد)، 5/0، 1 و 2 میلی مولار بودند که در مرحله انگیزش غنچه انجام شد. صفات مربوط به کیفیت رویشی شامل طول و قطر غنچه، ارتفاع ساقه گل‏دهنده و وزن تر و خشک آن، سطح برگ و محتوای سبزینه (کلروفیل) بودند. نتایج نشان داد، تیمار پوترسین منجر به افزایش بسیاری از ویژگی ها مانند طول و قطر غنچه، ارتفاع ساقه گل‏دهنده و وزن تر و خشک آن، سطح برگ و محتوای سبزینه برگ نسبت به تیمار شاهد شد. همچنین در بین غلظت‏ها پوترسین 2 میلی مولار بیشترین تاثیر را بر عامل‏های اندازه‏گیری شده داشتند. به منظور بررسی تاثیر تیمارهای پیش از برداشت پوترسین بر ویژگی های پس از برداشت گل شاخه بریده لیزیانتوس، گل‏ها در مرحله‏ای که دو غنچه آن به طور کامل باز شدند، برداشت شدند. نتایج نشان داد، تیمارهای پیش از برداشت منجر به افزایش عمر گلجایی، حفظ بهتر وزن تر نسبی و جذب آب نسبی نسبت به تیمار شاهد شدند. همچنین کاهش میزان نشت یونی، تجمع کمتر مالون‏دی‏آلدئید، فعالیت کمتر آنزیم لیپوکسیژناز، تجمع کمتر H2O2 و بهبود آنزیم‏های پاداکسنده (آنتی اکسیدان) کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز در غلظت 2 میلی مولار پوترسین نسبت به تیمار شاهد به دست آمد.

    کلیدواژگان: آنزیم های پاداکسنده، جذب آب، عمر گلجایی، کیفیت رویشی، لیپوکسیژناز، مالون دی آلدئید
  • اسماعیل نظرالملک، بهمن زاهدی*، حسین زینلی صفحات 243-249

    به منظور بررسی عملکرد گل و اجزای آن از نظر صفات ریخت شناختی (مورفولوژیک)، شمار ده نژادگان (ژنوتیپ) گل محمدی (Rosa damascena Mill.) از نقاط مختلف کشور، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی شهرستان گلپایگان کشت شده و در سال 1392 بررسی شدند. در نتایج مقایسه میانگین ها، از نظر آماری در صفت عملکرد بوته، نژادگان یزد2 با بیشترین عملکرد و نژادگان خوزستان با کمترین عملکرد و همچنین در صفت عملکرد اسانس در هکتار نژادگان اصفهان4 با بیشترین عملکرد معنی دار داشتند. همبستگی معنی داری در سطح 1 درصد در بین صفات مشاهده شد که از مهم ترین آن ها همبستگی مثبت و معنی دار ارتفاع گیاه و شمار گل با عملکرد بوته بود. همچنین نتایج تجزیه واریانس نشان داد، بین نژادگان ها برای همه صفات ارزیابی شده اختلاف معنی داری وجود دارد، اما برای صفات درصد اسانس و نسبت وزن گلبرگ به وزن گل اختلاف معنی داری وجود نداشت. در تجزیه خوشه اینیز نژادگان های مورد بررسی در چهار گروه متفاوت قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: صفات مورفولوژی، عملکرد اسانس، عملکرد گل، گل محمدی، نژادگان
  • مصباح بابالار *، عزیزه مسیب زاده، ذبیح الله زمانی، امیر موسوی، محمدرضا فتاحی مقدم صفحات 251-263

    یکی از مهم ترین عامل های محدود کننده انبارداری میوه انار تنش سرمازدگی است. از نشانه های قابل مشاهده می توان به قهوه ای شدن پوست و رنگ پریدگی نارمیانبر (آریل) ها اشاره کرد. در طول سال های گذشته تحقیقات پرشماری به منظور بررسی و مهار این پدیده صورت گرفته است. در این پژوهش تاثیر دو روش پوشاندن میوه با کاغذ مومی در مهار آسیب های ناشی از تنش سرمازدگی نسبت به شاهد مقایسه و ارزیابی شده است. روش کار به این صورت بود که شماری از میوه ها درون پوشالی از کاغذ مومی قرار گرفته و شمار دیگری از میوه ها درون صفحه های کاغذ مومی پیچیده شدند. میوه های شاهد هیچ پوششی دریافت نکردند. میوه ها به انباری با دمای 5 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 85درصد منتقل شدند. نمونه برداری به مدت 12 هفته و هر سه هفته یک بار انجام شد. ارزیابی های ظاهری نشان داد، پوشاندن میوه ها باعث کاهش معنی دار قهوه ای شدن پوست و حفظ درخشندگی نارمیانبر ها می شود. همچنین مشخص شد که میوه های پوشانده شده نشت یونی و پراکسیدهیدروژن کمتری نسبت به میوه های شاهد داشته اند. تحلیل نتایج به دست آمده نشان می دهد، هر دو روش پوشاندن قابلیت مهار آسیب های ناشی از تنش سرمازدگی در بافت های مختلف میوه انار را داشته اند. بنابراین هر دو روش پوشاندن قابلیت تجاری سازی را دارند، با این حال پیچیدن میوه ها درون صفحه های کاغذی به دلیل کارایی بهتر و نیاز به میزان کمتر کاغذ در اولویت قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: انبارداری، تنش، قهوه ای شدن، نارمیانبر، نشت یونی
  • مهرانگیز چهرازی*، حمیدرضا حسینی، الهه هاشمی دهکردی، خلیل اسدی وفا صفحات 265-273

    به منظور بررسی تاثیر اسید جیبرلیک (0، 100، 200 و 400 میلی گرم بر لیتر) بر ویژگی های کمی و کیفی دو رقم گل میمون (Antirrhinum majus) آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. دانهال ها 50 روز پس از کشت بذر (در مرحله 6 تا 8 برگ حقیقی) تحت تیمار سطوح مختلف اسید جیبرلیک (به صورت محلول پاشی برگی) قرار گرفتند. نتایج به دست آمده از آزمایش نشان داد، افزایش غلظت اسید جیبرلیک به طور معنی داری موجب افزایش صفات مورد بررسی شد. بیشترین شمار، طول و قطر شاخه گل دهنده، طول گل آذین، شمار گلچه، شمار برگ، ماندگاری گل و همچنین وزن تر اندام های هوایی از اثر متقابل غلظت 400 و 200 میلی گرم در لیتر اسید جیبرلیک و رقم زرد (Apollo) و پس از آن رقم سفید (Alba) به دست آمد. در بین غلظت های مختلف اسید جیبرلیک بیشترین قطر گلچه، سطح برگ، سبزینه (کلروفیل) های a، b و کل و همچنین وزن خشک اندام های هوایی مربوط به تیمار 400 میلی گرم در لیتر و کمترین میزان مربوط به شاهد بود. سطح برگ و وزن خشک اندام های هوایی در رقم زرد (Apollo) بالاتر از رقم سفید (Alba) بود.

    کلیدواژگان: جیبرلین، سبزینه، شاخه گل دهنده، ماندگاری
  • محمدرضا حسندخت*، مهدی بیگدلو، فروزنده سلطانی، رضا صالحی محمدی صفحات 275-284

    هندوانه ابوجهل Citrullus colocynthis L.یکی از گونه های گیاهی متحمل به خشکی است که به طور گسترده در مناطق بیابانی ایران پراکنده شده است. برای ارزیابی تحمل به خشکی آن آزمایش در مزرعه تحقیقاتی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران واقع در کرج به صورت کرت های خردشده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی اجرا شد که در آن سطوح آبیاری به عنوان کرت اصلی در دو سطح (100 درصد و 60 درصد ظرفیت زراعی) و توده ها به عنوان کرت فرعی در هفت سطح (کرمان، سیستان و بلوچستان، خوزستان، یزد، هرمزگان، بوشهر و اصفهان) بودند. در پایان دوره رشد، عملکرد، اجزای عملکرد و شاخص های مقاومت به خشکی در شرایط تنش و بدون تنش خشکی برای غربالگری توده های هندوانه ابوجهل اندازه گیری شد. بیشترین میانگین عملکرد میوه در بوته در شرایط تنش و بدون تنش خشکی به ترتیب به توده اصفهان (54/2 کیلوگرم در بوته) و توده کرمان (73/5 کیلوگرم در بوته) و کمترین عملکرد به ترتیب به توده بوشهر (27/1 کیلوگرم در بوته) و توده سیستان و بلوچستان (54/3 کیلوگرم در بوته) تعلق داشت. اجزای عملکرد توده اصفهان کمترین درصد تغییرپذیری را در شرایط تنش و بدون تنش خشکی نشان داد. بررسی شاخص های مقاومت به خشکی و همبستگی بین شاخص ها به همراه تجزیه به مولفه های اصلی نشان داد توده اصفهان به عنوان توده متحمل و دارای عملکرد پایدار، توده های یزد و هرمزگان توده هایی نیمه متحمل با عملکرد به نسبت پایدار، توده کرمان دارای عملکرد بالا در شرایط بدون تنش و غیر متحمل به تنش خشکی، توده های بوشهر و خوزستان دارای عملکرد پایین و حساسیت بالا به تنش خشکی و توده سیستان و بلوچستان به عنوان توده ای با ظرفیت عملکرد پایین و به نسبت متحمل به تنش خشکی بودند. به طورکلی توده اصفهان تحمل بالایی به تنش خشکی داشت و مناسب برای برنامه های بهنژادی هندوانه های تجاری است.

    کلیدواژگان: توده بومی، شاخص های مقاومت، عملکرد، ظرفیت زراعی
  • مه جبین عادل، محمداسماعیل امیری*، محمدعلی نجاتیان، مریم عادل صفحات 285-292

    پاداکسنده (آنتی اکسیدان) ها، سامانه های ضداکسایشی گیاهان عالی به شمار می آیند و تحریک تولید یا کاربرد مصنوعی آن ها می تواند در غلبه بر تنش ها موثر واقع شود. این ترکیب ها شامل انواع آنزیمی و غیر آنزیمی مانند ویتامین ها، رنگریزه ها و غیره هستند. در این پژوهش، تاثیر اسید سالیسیلیک و سولفات منیزیم کلاته بر تحریک یا جلوگیری از تولید پاداکسنده های مختلف در برگ گلابی بررسی شد. آزمایش در شرایط اقلیمی استان قزوین در قالب طرح بلوک کامل تصادفی روی درختان گلابی رقم لوئیزبون انجام شد. صفات مورد بررسی در این پژوهش شامل پاداکسنده های آلفا- توکوفرول، کاروتنوئید و سبزینه (کلروفیل) a، سبزینه b و سبزینه کل بود. نتایج نشان داد، اسید سالیسیلیک و سولفات منیزیم کلاته تاثیر معنی داری بر میزان پاداکسنده آلفا- توکوفرول، سبزینه و کاروتنوئید داشتند. به طوری که دامنه تغییرپذیری بین تیمارهای مختلف در مورد رنگریزه سبزینه بین 03/1 تا 27/6 و کاروتنوئید بین 06/0 تا 985/1 میلی گرم بر گرم و آلفا- توکوفرول بین 03/0 تا 30/2 قسمت در میلیون (PPM) متغیر بود. مقایسه میانگین ها نشان داد، تیمار همزمان اسید سالیسیلیک با غلظت 5/0 و سولفات منیزیم کلاته با غلظت 7/0 گرم در لیتر بیشترین میزان پاداکسنده آلفا- توکوفرول را به خود اختصاص داد که از نقش مثبت تیمار یادشده در تحریک تولید این پاداکسنده حکایت می کند.

    کلیدواژگان: پاداکسنده، تنش، سبزینه، غیر آنزیمی، کاروتنوئید
  • مائده فرشتیان، فروزنده سلطانی صالح آبادی *، عبدالکریم کاشی، مصباح بابالار صفحات 293-303

    در این تحقیق هفده توده هندوانه ابوجهل (حنظل) از مناطق مختلف ایران در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات گروه مهندسی علوم باغبانی دانشگاه تهران کشت شدند. برخی ویژگی های ریخت شناختی (مورفولوژیکی) میوه و نیز ترکیب های فنلی و کارتنوئیدی و همچنین میزان اسیدهای چرب بذر آن ها ارزیابی شدند. بر پایه نتایج بیشترین شمار میوه در بوته و عملکرد در توده «ارزوئیه» مشاهده شد، درحالی که بیشترین وزن تک میوه در توده «خوراسگان 5» مشاهده شد. بیشترین میزان ترکیب های فنلی در میوه های توده «کرمان» و «یزد» (88 میلی گرم اسیدگالیک در گرم وزن خشک) وجود داشت و بالاترین ترکیب های کارتنوئیدی در توده های «اراک» و «اهواز» (85 میکروگرم در میلی گرم وزن خشک) وجود داشت. بیشترین محتوای اسید چرب لینولئیک در بذر توده «ارزوئیه» (4/72%) و بیشترین میزان اولئیک اسید در توده «خوراسگان» 2(8/13%) مشاهده شد. وزن میوه با قطر میانبر (مزوکارپ) مرکزی و میانبر حاوی بذر همبستگی مثبت به نسبت بالایی (69/0=r) داشتند. بین میزان اسید استئاریک و طول بذر همبستگی منفی بالایی (775/0-=r) وجود داشت که بذرهای کشیده تر حاوی میزان اسید استئاریک کمتری بودند. در تجزیه خوشه ای، در فاصله 5 واحد بر پایه روش وارد توده ها در چهار گروه قرار گرفتند و یک توده از «کرمان» به طور جداگانه در یک خوشه قرار گرفت که میزان ترکیب های فنولی بالایی داشت. تنوع بالا در صفات میوه و میزان ترکیب های فیتوشیمیایی می توان استنباط کرد، هندوانه های ابوجهل در کشور تنوع بالایی دارند و بر پایه عملکرد و رشد مناسب بوته ها امکان زراعی کردن این محصول وجود دارد.

    کلیدواژگان: اسید چرب، تجزیه خوشه ای، ترکیب های فیتوشیمیایی، فنل
  • سمانه فتح اللهی، معظم حسن پور اصیل*، هدایت زکی زاده، جمالعلی الفتی صفحات 305-315

    تاثیر محلول های مختلف غذایی بر رشد و گلدهی گیاه زینتی آنتوریوم گلدانی (Anthurium andreanum cv. Lentini Red) در کشت بدون خاک از آبان سال 93 تا تیر سال 94، در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه گیلان، در قالب طرح کامل تصادفی با چهار نوع محلول غذایی (تیمار) و چهار تکرار (هر تکرار شامل پنج گلدان)، مقایسه شد. محلول های غذایی یک (نیترات: نیتروژن کل، 5/3: 5/3)، و دو (نیترات: نیتروژن کل، 3: 3) بدون آمونیوم و محلول های غذایی سه (نیترات: نیتروژن کل، 4: 5/4 و آمونیوم به نیتروژن کل، 5/0: 5/4) و چهار (نیترات: نیتروژن کل، 5/3: 4 و آمونیوم به نیتروژن کل، 5/0: 4)، حاوی آمونیوم بودند. محلول های غذایی یک و سه حاوی 9/2 و محلول های غذایی دو و چهار حاوی 4/2 میلی اکی والان پتاسیم در لیتر محلول بود. نتایج نشان داد، از نظر شمار برگ، شمار گل، زمان گلدهی، میزان آنتوسیانین های برگواره های بزرگ و رنگی به نام چمچه (Spathes)، سبزینه (کلروفیل) های a و b، کاروتنوئیدها، غلظت عنصرهای نیتروژن، پتاسیم، منیزیم، کلسیم و آهن برگ اختلاف معنی داری وجود داشت و از نظر ارتفاع بوته، طول و عرض چمچه گل، طول، عرض و سطح برگ و غلظت فسفر برگ اختلاف معنی دار نبود. بیشترین شمار برگ و گل، مربوط به گیاهان تغذیه شده با محلول غذایی سه بود. گلدهی در گیاهان تیمارهای سه و چهار به طور معنی داری سریع تر رخ داد. بیشترین میزان آنتوسیانین ها در چمچه گیاهان تغذیه شده با محلول غذایی دو و بیشترین میزان سبزینه های a و کاروتنوئیدها، مربوط به تیمارهای یک و سه بود. کاربرد آمونیوم به عنوان منبع نیتروژن، منجر به کاهش غلظت کاتیون ها و افزایش غلظت آهن برگ شد.

    کلیدواژگان: آنتوسیانین، آمونیوم، چمچه، عنصرهای کانی، نیترات
  • لیلا تبریزی *، علیرضا زواری، داراب یزدانی صفحات 317-327

    به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف فاصله کاشت (20، 25، 30 و 35×50 سانتی متر) و زمان برداشت (26 مرداد و 26 شهریورماه) بر ویژگی های رشد و عملکرد کمی و کیفی گیاه دارویی استویا (Stevia rebaudiana Bertoni)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات گروه مهندسی علوم باغبانی و فضای سبز دانشگاه تهران در سال زراعی 93-1392 انجام شد. نتایج نشان داد تاثیر فاصله کاشت بر بیشتر صفات به جز ارتفاع گیاه، نسبت وزن برگ به ساقه و میزان سبزینه (کلروفیل) ها معنی دار بود. با کاهش فاصله کاشت از 35×50 به 20×50، وزن خشک اندام های هوایی و برگ، عملکرد استویوزید و ربودیوزید A افزایش یافت. همچنین ، تاثیر زمان برداشت بر همه صفات به جز میزان سبزینه ها معنی دار بود. بیشترین ارتفاع گیاه و قطر تاج پوشش، وزن خشک اندام های هوایی، عملکرد استویوزید و ربودیوزید A در برداشت 26 شهریور و بیشترین نسبت برگ به ساقه در برداشت 26 مرداد بود. اثر متقابل تنها بر صفت وزن خشک برگ معنی دار بود و بیشترین وزن خشک برگ در برداشت 26 شهریور و فاصله کشت 20 و 25×50 به دست آمد. صفت میزان سبزینه ها تحت تاثیر هیچ یک از تیمارها قرار نگرفت. به طورکلی می توان گفت فاصله کشت 20 و 25×50 سانتی متر و برداشت گیاه در 26 شهریورماه نسبت به دیگر تیمارها در منطقه مورد بررسی در کرج، نتیجه بهتری برای کشت و استقرار استویا داشته است.

    کلیدواژگان: استویوزید، تراکم بوته، ربودیوزید A، گیاه دارویی
  • زیبا امیراحمدی، حمید عبداللهی*، مهدی عیاری صفحات 329-337

    درخت به از درختان میوه ای است که خواص دارویی چندی، از جمله محتوای بالای مواد پاداکسنده (آنتی اکسیدانی) مانند فنل ها و فلاونوئیدها برای آن بیان شده است. بنابراین، با توجه به طیف گسترده اهمیت فلاونوئیدها از نظر فیزیولوژیکی و دارویی، این پژوهش با هدف بررسی محتوای و روند تغییر فلاونوئید کل در بافت برگ و میوه ژنوتیپ های به نیمه شمالی کشور و مقایسه آن با رقم تجاری به اصفهان انجام شد. به این منظور، 24 ژنوتیپ گردآوری شده از این مناطق، شامل ژنوتیپ های اردبیل 1 تا اردبیل 7، به آمرودی، به سیبی و به گیوی کوثر از استان اردبیل، ژنوتیپ های AS1، ASM1، ASM2، ASM3، ASP1 و ASP2 از استان گیلان، ژنوتیپ های LA1 و LA3 از استان تهران و ژنوتیپ های M1، M2، M3، M8 و M9 از استان خراسان ارزیابی شدند. نتایج بیانگر وجود اختلاف معنا دار در میزان فلاونوئید کل در برگ و میوه ژنوتیپ های مختلف بود، به صورتی که ژنوتیپ M3 و LA1 به ترتیب بیشترین و کمترین میزان فلاونوئید کل را در برگ های خود با 9/21 و 1/3 میلی گرم کوئرستین بر گرم در مقایسه با رقم شاهد اصفهان با میزان 4/13 میلی گرم کوئرستین بر گرم داشتند. همچنین نتایج ارزیابی میوه ها نشانگر بالاترین میزان فلاونوئید کل به میزان 2/6 میلی گرم کوئرستین بر گرم در رقم شاهد بوده و دیگر رقم ها در رده پایین تری قرار گرفتند. بررسی تاثیر زمان برداشت برگ بر میزان تغییر فلاونوئید کل نشان داد، بالاترین میزان این متابولیت مربوط به آغاز تابستان بوده و در دیگر برداشت ها میزان فلاونوئید کمتری در برگ ها وجود داشت.

    کلیدواژگان: به اصفهان، پاداکسنده، ترکیب های فنلی، کوئرستین، Cydonia oblonga Mill
  • میترا میرعبدالباقی* صفحه 338

    به منظور تعیین تاثیر سطوح مختلف شوری (شاهد با هدایت الکتریکی 8/0، 6/1، 4/2، 2/3 و 4 دسی زیمنس بر متر) با استفاده از نمک کلرور سدیم روی فراسنجه (پارامتر)های فیزیولوژیکی و شاخص های رشد (طول و قطر) در سه رقم دره گزی، لوییزبون و ویلیام دوشس که روی پایه های گلابی بذری، OHF69 و Pyrodwarf پیوند شده بودند. پژوهشی در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی به صورت فاکتوریل و در کشت گلدانی مستقر در باغ تحقیقاتی کمال آباد کرج در سال 1394 به اجرا گذاشته شد. در این پژوهش برای صفات مورد بررسی از شاخص های مختلف حساسیت و تحمل به تنش شوری استفاده شد. در نهایت با استفاده از شاخص میانگین رتبه بندی و انحراف معیار بر مبنای همه شاخص های اندازه گیری شده، حساس ترین و متحمل ترین نهال به شوری معرفی شد. نتایج نشان داد که در بین صفات مورد بررسی روند کاهشی سبزینه (کلروفیل) یا ارزش SPAD با افزایش شوری بیشتر از دیگر صفات (20درصد کاهش در شرایط شور) بود. در بین نهال های مورد بررسی، در شرایط شور نهال پیوندی لوییزبون× بذری برتری نسبی از نظر طول، قطر تنه، FV/FM و میزان سبزینه یا ارزش SPAD در مقایسه با دیگر نهال ها نشان داد. همچنین نهال لوییزبون× پیرودوارف در شرایط شور، کاهش بیشتری در فراسنجه های طول و قطر تنه، سطح برگ، FV/FM و سبزینه یا ارزش SPAD مقایسه با دیگر نهال ها نشان داد. در این پروژه نهال لوییزبون*بذری به عنوان متحمل ترین و نهال لوییزبون× پیرودوارف به عنوان حساس ترین نهال به شوری شناخته شدند.

    کلیدواژگان: پایه های پیوندی گلابی، شوری، شاخص های تحمل، فراسنجه های فیزیولوژیکی
  • محمدعلی علیزاده *، ملیحه اصلانی، سید مهدی میری، علی اشرف جعفری، سید اسماعیل سیدیان صفحات 347-356

    به منظور بررسی صفات ریخت شناختی (مورفولوژیکی) و عملکرد اسانس، شمار 61 جمعیت گونه بابونه کبیرTanacetum parthenium (L) Schultz-bip. در شرایط مزرعه در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی در سه تکرار در ایستگاه تحقیقاتی البرز موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور در سال 1392-1391 کشت شدند. صفات قطر طولی و عرضی تاج پوشش، سطح تاج پوشش، ارتفاع و شمار گل در بوته، زمان گلدهی و برداشت، وزن تر و خشک سرشاخه ، درصد و عملکرد اسانس، دمای تجمعی رشد روزانه (GDD) در زمان گلدهی و برداشت اندازه‏گیری شد. نتایج مقایسه میانگین صفات نشان داد که جمعیت 26500-همدان با وزن تر و خشک سرشاخه به ترتیب 15545 و 6218 کیلوگرم در هکتار، بیشترین عملکرد سرشاخه را داشت. تولید اسانس به ترتیب در جمعیت های14340- همدان با بازده 03/1 درصد و جمعیت 27158- فومن با عملکرد اسانس 3/22 کیلوگرم در هکتار به دست آمد که نسبت به دیگر جمعیت ها برتری داشتند. جمعیت 29813- بویراحمد با کمترین دمای تجمعی رشد روزانه GDD (417 درجه سلسیوس) و کمترین زمان ظهور گل (65 روز) به عنوان جمعیت زودرس شناخته شدند. از نتایج این بررسی نتیجه گیری شد که جمعیت های زودرس عملکرد سرشاخه و اسانس بیشتری داشتند که از این ویژگی می توان در تولید رقم های مقاوم به خشکی برای زراعت دیم در مناطق کوه پایه ای البرز و زاگرس استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بابونه، دمای تجمعی رشد روزانه، زودرسی، فنولوژی
  • احسان شهبازی، خلیل عالمی سعید، افشین صلواتی، نسیم غلامی، پوراندخت گلکار* صفحات 357-367
    خرما با نام علمی Phoenix dactylifera گیاهی تک لپه، دو پایه و با عمر طولانی و چندساله است که اهمیت اقتصادی بالایی در کشور ایران دارد. افزایش درختان آن با استفاده از پاجوش کند و هزینه بر است، به همین دلیل امروزه از روش های افزایش دیگری از جمله کشت بافت استفاده می شود. روش کشت بافت منجر به تنوع همسانه بدنی (سوماکلونال) می شود که ناشی از تنوع اپی ژنتیک غیر قابل وراثتی است که در نتیجه تغییرپذیری پدیدگانی (فنوتیپی) موقت به وجود می آید. لذا نبود ثبات ژنتیک نهال های کشت بافتی باعث تمایل نداشتن نخل داران در استفاده از این نوع نهال ها است. در این پژوهش بررسی ثبات ژنتیک، ده نژادگان (ژنوتیپ) از خرمای پاجوشی و کشت بافتی ناشی از اندام زایی مستقیم در رقم های ایرانی با استفاده از بیست جفت آغازگر ریز ماهواره ای ارزیابی شد. نتایج نشان داد، از بین جفت آغازگرهای مورد استفاده، چهار آغازگر mPdCIR044، PDAAG1023، DP172 و PDAAG1025 قادر به تمایز بین رقم ها و بیان چندشکلی بودند. برابر با این نتایج درمجموع 38 آلل با میانگین 9/1 آلل در هر مکان ژنی افزایش و امتیازبندی شد. هیچ کدام از آغازگرها تفاوتی بین نمونه کشت بافتی و پاجوشی درون هر رقم نشان ندادند. نتایج تجزیه خوشه ای با استفاده از روش Ward رقم ها را به دو گروه اصلی تقسیم کرد. نتایج این بررسی نشان داد، درختان خرمای به دست آمده از روش افزایش کشت بافت (اندام زایی مستقیم) از لحاظ ژنتیک مانند گیاهان مادری بوده است، لذا روش افزایش سریع نمونه های خرما به منظور تولید نهال با استفاده از اندام زایی مستقیم در شرایط درون شیشه ای توصیه می شود.
    کلیدواژگان: پایداری، تنوع ژنتیکی، سوماکلونال، نشانگر
  • رقیه خوش آمد شورجه، حمید حسن پور* صفحات 369-380
    بررسی و ارزیابی ویژگی های موهای وحشی در برنامه های بهنژادی و معرفی رقم های مناسب برای شرایط آب و هوایی خاص اهمیت بسیار زیادی دارد. هدف از این پژوهش، ارزیابی و شناخت بهتر ویژگی های نژادگان (ژنوتیپ) های موهای وحشی استان آذربایجان غربی به منظور کاربرد آن ها در برنامه های بهنژادی است. بیست نمونه از مناطق پیرانشهر و سردشت این استان گردآوری شده و صفات فیزیکوشیمیایی مختلفی مربوط به خوشه، خوشه چه، حبه و بذر و ظرفیت پاداکسندگی کل اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد، تنوع بالایی در برخی از صفات مانند طول و عرض خوشه و وزن خوشه وجود داشت.دامنه ظرفیت پاداکسندگی گوشت، پوست و بذر در نژادگان های مورد بررسی به ترتیب از 53/15 تا 53/71، 36/7 تا 96/84 و 71/8 تا 64 درصد متغیر است. صفات مرتبط با خوشه از جمله طول خوشه و عرض خوشه همبستگی مثبت و معنی داری با صفات مرتبط با حبه مانند طول، عرض، وزن و اندازه حبه داشتند. یازده عامل اصلی نزدیک به 97/79 درصد از واریانس کل را توجیه کردند. در تجزیه خوشه ای به روش Wardنژادگانهای موهای وحشی در سه گروه اصلی تقسیم شدند. نژادگان های موجود در گروه اول بیشترین میانگین صفات وزن گوشت، ضخامت پوست، هیو، کروما، TA و pHآب میوه را داشتند. صفات طول و عرض حبه، طول دم حبه، شمار بذر، L* و a* نیز در جداسازی گروه دوم نقش مهمی داشتند. نژادگان های موجود در گروه سوم میانگین صفات شمار خوشه فرعی و طول خوشه بالاتری داشتند. نتایج به دست آمده از این بررسی می تواند در کارهای به نژادی و معرفی رقم در مو بسیار سودمند باشد.
    کلیدواژگان: تجزیه به عامل ها، تجزیه خوشه ای، ضریب تنوع، همبستگی
  • نرگس مجتهدی* صفحات 381-389
    مناسب ترین راه ممکن برای مبارزه با بیماری جاروک لیموترش، استفاده از پایه ها و رقم های متحمل و سالم است. در این پژوهش، دستورکار ریزازدیادی لیموترش ایرانی (پرشین لایم) که تحمل بالایی نسبت به این بیماری دارد، در شرایط درون شیشه ای بررسی شده است. برای استقرار، جوانه های انتهایی و جانبی شاخه های جوان نهال های سه ساله پس از برش و ضدعفونی سطحی در محیط کشت پایه بدون هورمون MS قرار داده شده و پس از 20 تا 30 روز، سرشاخه های تولیدشده برای پرآوری، به محیط های کشت MS و DKW  و تنظیم کننده رشد بنزیل آمینوپورین منتقل شدند. برای طویل سازی ریزشاخه ها برای انتقال به محیط ریشه زایی، آزمایش دیگری با استفاده از تنظیم کننده های رشد کاینتین و بنزیل آمینوپورین و برای تعیین محیط ریشه زایی، دو آزمایش جداگانه، با استفاده از سه غلظت ایندول استیک اسید (IAA) و نفتالن استیک اسید (NAA) و سه غلظت ایندول بوتیریک اسید (IBA)در محیط DKW حاوی 2درصد ساکارز انجام شد. برای سازگاری، آزمایشی با شش ترکیب خاک انجام گرفت. نتایج نشان داد، محیط کشت DKW با غلظت 1 میلی گرم در لیتر بنزیل آمینوپورین (BAP) و ساکارز 3درصد، بهترین محیط برای پرآوری، 25/0 میلی گرم در لیتر بنزیل آمینوپورین (BAP) برای افزایش طول، نفتالن استیک اسید به میزان 2 میلی گرم در لیتر در محیط کشت DKW و 2درصد ساکارز بهترین محیط برای ریشه زایی بودند. بهترین ترکیب خاک، شامل ماسه: پرلایت: پیت: رس سترون شده (استریل) با نسبت (1: 1: 3 :3) با میانگین 88درصد زنده مانی بود. پس از دو ماه گیاهان به کلی سازگار شده و آماده انتقال به باغ بودند.
    کلیدواژگان: پرآوری، ریزازدیادی، ریشه زایی، سازگاری، طویل سازی، لیمو
  • سمیه نظام دوست، علیرضا فرخزاد*، میر حسن رسولی صدقیانی صفحات 391-401

    تنش ناشی از سمیت بر از مهم ترین اختلال ها در نواحی خشک و نیمه خشک به شمار می آید. تیمار سیلیسیم یکی از روش های افزایش مقاومت گیاهان به تنش های غیرزنده است. برای ارزیابی تاثیر سیلیسیم بر کاهش سمیت بر در انگور بیدانه سفید، آزمایشی با سه سطح بر (2/0، 15 و 30 میلی گرم در لیتر) و سه سطح سیلیکات پتاسیم (0، 50 و 100 میلی گرم در لیتر) به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار به اجرا درآمد. سه ماه پس از اعمال تیمارها، میزان تجمع بر، محتوای نسبی آب برگ، نشت یونی، پرولین، مالون دی آلدهید، قند و پروتئین محلول و فعالیت آنزیم گایاکول پراکسیداز اندازه گیری شد. نتایج نشان داد، با افزایش غلظت بر در محلول غذایی، میزان تجمع بر، نشت یونی، محتوای پرولین، مالون دی آلدهید و پروتئین محلول برگ افزایش و محتوای نسبی آب برگ و فعالیت آنزیم گایاکول پراکسیداز کاهش یافت. کاربرد سیلیکات پتاسیم به طور معنی داری میزان تجمع بر، مالون دی آلدهید و نشت یونی در برگ را کاهش و فعالیت آنزیم گایاکول پراکسیداز و محتوای نسبی آب برگ را افزایش داد. تیمارها تاثیر معنی داری بر محتوای قندهای محلول نداشتند. در تنش 30 میلی گرم در لیتر بر، با کاربرد 100 میلی گرم در لیتر سیلیکات پتاسیم میزان تجمع بر 33 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن خشک برگ کاهش یافت. نتایج نشان داد، تیمار سیلیکات پتاسیم با کاهش تجمع بر در برگ ها، تنش های اکسایشی (اکسیداتیو) ناشی از سمیت بر را در نهال های انگور بیدانه سفید تعدیل می کند.

    کلیدواژگان: پروتئین محلول، تنش بر، کشت هیدروپونیک، نشت یونی، ویژگی های بیوشیمیایی
  • اسفندیار محمدی، عبدالحسین رضایی نژاد*، بایزید یوسفی، صادق موسوی فرد صفحات 403-412
    در این پژوهش، ویژگی های رشد و گلدهی ده نمونه بانک ژنی (اکسسشن) بید مشک (Salix aegyptiaca L.) موجود در کلکسیون ایستگاه تحقیقاتی کشاورزی کردستان در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار ارزیابی شد. نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد، بین ویژگی های ارتفاع درخت، قطر یقه، طول شاتون، نسبت طول به عرض شاتون، طول برگ، عرض برگ، نسبت طول به عرض برگ، سطح برگ و طول دمبرگ اختلاف معنی داری (01/0 P≤) وجود داشت. ویژگی های زاویه شاخه اصلی با فرعی، طول شاخه یک ساله، طول در عرض شاتون نیز اختلاف معنی داری (05/0 P≤) با هم داشتند. مقایسه میانگین ویژگی ها نیز گویای تفاوت معنی دار بین اکسشن ها بود. نتایج ضریب همبستگی نشان داد که بین سطح برگ با ویژگی های مرتبط با گلدهی (طول شاتون، عرض شاتون، وزن تر و خشک شاتون) همبستگی مثبت و معنی داری و بین ارتفاع درخت و ویژگی های طول و وزن تر شاتون همبستگی منفی و معنی داری وجود داشت. تجزیه خوشه‎ای صفات مورد بررسی، نمونه های بیدمشک مورد بررسی را در سه خوشه گروه بندی کرد. برای تعیین نمونه‎های برتر از تجزیه به مولفه های اصلی استفاده شد. بر پایه دو مولفه اول و دوم که درمجموع حدود 70 درصد از تنوع را توجیه کردند، نمودار دو بعدی (بای پلات) ترسیم و مشخص شد که نمونه‎های K2، K3 و K6 نسبت به نمونه‎های دیگر برتری محسوسی داشته و می توان با توجه به ویژگی های برتر آن ها افزون بر کاشت در فضای سبز برای اصلاح ژنتیکی بیدمشک نیز استفاده شوند.
    کلیدواژگان: بید مشک، تجزیه به مولفه های اصلی، تجزیه خوشه ای، شاتون، ضریب های همبستگی
  • رخساره رحیم خانی، فریال وارسته*، اسماعیل سیفی صفحات 413-421
    ازگیل ژاپنی با نام علمی L. Eriobotrya japonica به دلیل داشتن مقادیر بالای ترکیب های فنولی و پاداکسندگی (آنتی اکسیدانی) خاصیت ضد سرطانی و ضدالتهابی داشته و در صنایع غذایی، پزشکی و دارویی کاربرد فراوان دارد. به منظور بررسی صفات کیفی میوه، بیست نژادگان (ژنوتیپ) ازگیل ژاپنی از مناطق مختلف شهر گرگان در استان گلستان انتخاب شدند. میوه ها در زمان رسیدن کامل در بهار سال 1393 گرد آوری و ویژگی های بیوشیمیایی و کیفی میوه آن ها ارزیابی شد. مقایسه میانگین ها نشان داد، میزان فنول کل نژادگان ها بین 55/316- 95/131 میکروگرم اسیدگالیک بر گرم وزن تر، میزان فلاونویید کل بین 91/87- 45/3 میکروگرم بر گرم وزن تر کویرستین و ظرفیت پاداکسندگی بین 81/76- 05/11 درصد، میزان کاروتنویید کل پوست میوه بین 39/18- 64/3 و کاروتنویید کل گوشت میوه بین 08/5- 24/0 میکروگرم بر گرم وزن تر متغیر بود. بنابراین میزان کاروتنویید کل گوشت میوه کمتر از پوست میوه بود. نژادگان 5 بیشترین L* و b*را داشت. نتایج نشان داد، میزان گلوکز بین 41/136- 86/41، فروکتوز 26/51- 04/16 و ساکارز 63/0- 07/0 میلی گرم در 100 گرم وزن تر متغیر بود. افزون بر این نژادگان های مورد بررسی از نوع گوشت سفید، و قند غالب در آن ها گلوکز بود. به طورکلی نژادگان 5، 14 و 9 به ترتیب بیشترین میزان فنول، فلاونویید و ظرفیت پاداکسندگی را داشتند. در نهایت نتایجبه دست آمده از این تحقیق بیانگر بالا بودن میزان متابولیت های ثانویه در میوه ازگیل ژاپنی است بنابراین این میوه می تواند در صنایع غذایی و دارویی بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ازگیل ژاپنی، صنایع غذایی، ظرفیت پاداکسندگی، فلاونوئید، فنول کل، کاروتنوئید
  • بنفشه فتحی، سعید ریزی*، وحید روحی، مهدی قبادی نیا صفحات 423-429
    با توجه به شرایط اقلیمی کشور ایران و مشکل کم آبی و کمبود سرانه فضای سبز، بهره گیری از شیوه های مناسب به منظور کاهش مصرف آب در بام های سبز ضرورت دارد. به این منظور آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی در سه تکرار در سال 1393 بر بام بخش تاسیسات گلخانه های پژوهشی دانشگاه شهرکرد با استفاده از گیاه گازانیا به اجرا درآمد. عامل اول شامل ورمی کمپوست (حجم/حجم) در سه سطح 0، 4درصد و 8درصد و عامل دوم در چهار سطح ابرجاذب (هیدروژل) شامل 0، 250، 500 و 1000 گرم بر مترمکعب طراحی شد. آبیاری بر پایه نیاز آبی بستر شاهد در نظر گرفته شد. پس از گذشت چهار ماه از کاشت نشاها، اندازه گیری قطر گل و شمارش شمار گل ها آغاز شد. شاخص های دیگری مانند میزان آب مصرفی، وزن تر و خشک اندام های هوایی و وزن تر و خشک ریشه اندازه گیری شدند و نتایج نشان داد، تیمارهای دارای ورمی کمپوست و هیدروژل افزون بر مصرف کمتر آب، موجب بهبود برخی ویژگی های رویشی و زایشی گیاه مانند وزن تر اندام های هوایی، قطر گل و شمار گل شده است.
    کلیدواژگان: میزان آب مصرفی، وزن تر و خشک، هیدروژل
  • سهیلا طاهری، مسعود ارغوانی*، سید نجم الدین مرتضوی صفحات 431-442
    اسید سالیسیلیک می تواند با تغییر در ویژگی های فیزیولوژیکی و ریخت شناختی (مورفولوژیکی) گیاه سبب بهبود تحمل به تنش در گیاهان شود. این پژوهش به منظور بررسی پاسخ های مورفوفیزیولوژیکی چمن آفریقایی (Cynodon dactylon (L.) Pers) به تنش کم آبی و کاربرد اسید سالیسیلیک در سال 1394 در گلخانه تحقیقاتی گروه علوم باغبانی دانشگاه زنجان انجام شد. سه سطح آب قابل دسترس خاک (40، 70 و 100 درصد) و اسید سالیسیلیک (0، 1 و 2 میلی مولار) به صورت یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی در چهار تکرار اعمال شدند. نتایج نشان داد، تنش کم آبی (40 درصد آب قابل دسترس)محتوای نسبی آب برگ و رشد شاخساره را کاهش داد. درصورتی کهرشد ریشه، نسبت ریشه به شاخساره، ظرفیت پاداکسندگی (آنتی اکسیدانی)، نشت یونی، پرولین، فنل کل و میزانسبزینه (کلروفیل) برگ ها با کاهش آب قابل دسترس خاک افزایش یافت. کاربرداسید سالیسیلیک از راه افزایشظرفیت پاداکسندگی، میزان پرولین و سبزینه برگ ها و همچنین کاهش نشت یونی، تاثیر منفی تنش کم آبی را بهبود بخشید و این تاثیر در غلظت 2 میلی مولار واضح تر بود.
    کلیدواژگان: آب قابل دسترس، پرولین، رشد شاخساره، سبزینه، فنل کل
  • آزاده رشیدی، علی تهرانی فر*، حسین نعمتی صفحات 443-446
    به منظور بررسی تاثیر کیفیت و شدت نور بر ویژگی های رویشی نشای اطلسی (Petunia × hybrida 'Super cascade Blue')، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کامل تصادفی با سه تکرار انجام پذیرفت و نشای این گیاه به مدت چهار هفته تحت تاثیر دو سطح از شدت نور شامل μmol.m-2.s-165 و μmol.m-2.s-140 و نسبت های نوری 0درصد آبی: 100 درصد قرمز، 15 درصد آبی: 85 درصد قرمز، 30 درصد آبی: 70 درصد قرمز و نور فلورسنت قرار گرفتند. نتایج بیانگر بیشترین وزن های تر و خشک برگسار و ریشه، سطح برگ، قطر ساقه با کاربرد نسبت نوری 15 درصد آبی: 85 درصد قرمز با شدت μmol.m-2.s-165 بود. همچنین نتایج نشان داد، امکان جبران سطح شدت پایین تر نور با کاربرد نسبت خاص نور وجود دارد زیرا صفات مورد بررسی با کاربرد نسبت نوری 15 درصد آبی: 85 درصد قرمز با شدت μmol.m-2.s-140در مقایسه با ترکیب های تیماری 0 درصد آبی: 100 درصد قرمز، 30 درصدآبی : 70 درصد قرمز و نور فلورسنت با شدت μmol.m-2.s-165 با اختلافی معنی دار برتر بود.
    کلیدواژگان: ال.ای.دی، سبزینه، کارتنوئید، نورساخت، نور مصنوعی
|
  • Davoud Ataii, Roohangiz Naderi, Azizollah Khandan-Mirkohi Pages 229-242

    This experiment was conducted to evaluate the effect of foliar application of putrescine on the pre-harvest stage on vegetative quality and postharvest attribtes of Lisianthus ‘Miarichi Grand white’ cut flowers. Plants were planted in the pots containing soil, sand and peat with a volume ratio of 1: 1: 1. The pre-harvest putrescine treatments by 0 (distilled water), 0.5, 1, and 2 mM were applied as foliar spray at the stage of bud initiation. Vegetative quality attributes such as number of flower bud, flower bud length and diameter, flower stem length, flower stem fresh and dry weight, leaf area and chlorophyll content were measured. Results showed that application of putrescine increased number of flower bud, flower bud length and diameter, flower stem length, flower stem fresh and dry weight, leaf area and chlorophyll content compared to the control. Also, putrescine at 2 mM was the most effective treatments in this study. To investigate the effects of preharvest putrescine on postharvest characteristics of Lisianthus cut flowers, the flowers were harvested when two flowers were fully opened. The results showed that pre-harvest treatment led to increase vase life, relative fresh weight and relative water uptake compared to the control. Also, the decrease in ionic leakage, less accumulation of malondialdehyde, reduced enzyme activity lipoxygenase, less accumulation of H2O2 and increase of antioxidant enzymes catalase and ascorbate peroxidase in the concentration of 2 mM putrescine were observed.

    Keywords: Antioxidant enzymes, lipoxygenase, malondialdehyde, vase life, vegetative quality, water uptake
  • Esmael Nazarolmolk, Bahman Zahedi *, Hosein Zeinali Pages 243-249

    To evaluate the flower performance and its components in terms of morphological traits, 10 genotypes of damask rose (Rosa damascena Mill.), have been cultivated in randomized complete blocks with three replications in a research field in Golpayegan city and studied in 2013. The results of means comparisons showed that for yield per plant, Yazd2 and Khuzestan genotypes had the highest and lowest value, respectively. Esfahan4 genotype was the superior for oil yield/hec. Significant correlations were observed between the characteristics. Positive and significant correlation between plant height and number of flowers with yield per plant were the most important. The results showed significant differences among genotypes for all evaluated traits, but for the qualities of essential oils and petals of the flower weight ratio. In cluster Analysis, the studied genotypes were divided into four groups.

    Keywords: Damask rose, essential oil yield, flower yield, genotype, morphology traits
  • Mesbah Babalar*, Azizeh Mosayyebzadeh, Zabihollah Zamani, Amir Mousavi, MohammadReza Fattahi Moghadam Pages 251-263

    One of the most important limiting factors for Pomegranate fruit storing is chilling stress. Visible symptoms include fruit husk browning and arils paleness. During the recent years some researches have been done to study and inhibit the phenomenon. In this research the efficacy of two fruit covering methods with waxed paper to inhibit chilling injury were compared with controls. Some of the fruits embedded in the paper strips and some others wrapped in the paper sheets. Uncovered fruits were as controls. Fruits were transferred to a cold storage with 5oC and 85% RH. Samplings were carried out in three weeks intervals for 12 weeks. Visual evaluations showed that fruits covering reduced husk browning significantly and maintained arils color brilliance. It was also found that covered fruits had much less ion leakage and hydrogen peroxide. Total analysis of the results showed that both covering methods had potential to control chilling damages in fruits different tissues. Therefore, both covering methods which are environmentally friendly are suitable for commercialization; however, wrapping the fruits in the paper sheets is placed in priority because of the better performance and lesser paper consumption.

    Keywords: Arils, browning, ion leakage, storability, stress
  • Mehrangiz Chehrazi *, Hamid Reza Hosseini, Elahe Hashemi Dehkordi Pages 265-273

    The evaluate the effect of gibberellic acid (zero, 100, 200 and 400 milligrams per liter) on quantitative growth characteristics of two varieties of Snapdragon (Antirrhinum majus) a factorial experiment base on a completely randomized block design with three replications were designed. Seedlings 50 days after sowing seed (6 to 8 true leaf stage) was exposure treated with gibberellic acid levels (as foliar). The results showed increased concentrations of gibberellic acid was enhanced significantly traits. The largest number, length and diameter of the branches of flowering, inflorescence length, floret number, number of leaves, vase life and also shoot fresh weight was obtained of the interaction between 400 and 200 ppm gibberellic acid and the yellow varieties (Apollo) and were then white varieties (Alba). Among different concentrations of gibberellic acid maximum diameter of the floret, leaf area, chlorophylls a, b and total and shoot dry weight was obtained of 400 mg/liter GA and the lowest in the control. The leaf area and shoot dry weight in yellow variety was higher than the white variety.

    Keywords: chlorophyll, durability, gibberellin, flowering branch
  • MohammadReza Hassandokht *, Mehdi Bigdelo, Forouzandeh Soltani, Reza Salehi Mohammadi Pages 275-284

    Colocynth is one ofdrought tolerant species, which is widely distributed in desert regions of Iran. The experiment was performed in research field of University College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran placed in Karaj, as a split plot based on randomized complete block design which irrigation levels were as main plot in two levels (100% and 60% field capacity) and accessions were as sub plot in seven levels (Kerman, Sistan and Baluchestan, Khuzestan, Yazd, Hormozgan, Bushehr and Isfahan).At the end of growth period, yield, yield components and indices of drought resistance were evaluated in two stress and non-stress conditions for screening of colocynth accesstions. The highest yield in stress and non-stress conditions belonged to Kerman (5.73 kg/plant) and Isfahan (2.54 kg/plant) accessions, respectively. Yield components of Isfahan accession showed the lowest variation percent in stress and non-stress drought conditions. Investigation of drought resistance indices and correlation between yield and these indices and principal components analysis showed that Isfahan accession was tolerant with sustainable yield, Yazd and Hormozgan accessions were semi tolerant with relative sustainable yield and Kerman accession had high yield in non- stress and stress drought conditions.Khuzestan and Bushehr accessions were low yield and high sensitivity to drought stress and Sistan and Baluchestan accessions were low yield and relative tolerant to drought stress. Generally Isfahan accession had high tolerant to drought stress and useful for commercial watermelon breeding programs.

    Keywords: Accession, field capacity, resistance indices, yield
  • Mahjabin Adel, MohammadEsmail Amiri *, MohammadAli Nejatian, Maryam Adel Pages 285-292

    The antioxidants are anti-oxidative system in higher plants and therefore their endogenous stimulation or exogenous application of them can be effective in overcoming on stresses. These combinations are included the kinds of enzymatic and non-enzymatic materials such as: vitamins, pigments and so on. In this present experiment, the influence of salicylic acid and chelatedmagnesium sulfate was studied on stimulatory or inhibitory effects on different antioxidants production in the pear's leaves. The experiment was conducted in the ecological conditions of Qazvin province in RCBD in 2013 and plant materials were selected pear trees belonging to Louise Bonne. The studied characteristics in this research include antioxidants of a-tocopherol, carotenoid, chlorophylls a, b and total. The results indicated that salisylic acid and chelatedmagnesium sulfate significantly affected on the content of a-tocopherol antioxidant, chlorophyll and carotenoid in the leaf pear. There was a highly significant difference (P≤ 0.01) among treatments. The changes for chlorophyll pigment were between 1.03 to 6.27 mg/g, for carotenoid between 0.06 to 1.985 mg/g and for a-tocopherol between 0.03 to 2.30 ppm. The LSD indicated that the highest amount of a-tocopherol compound was obtained in the combination of salicylic acid (0.5 g) and chelatedmagnesium sulfate (0.7 g) treatment. It can be interpreted the positive role of the aforementioned treatment in producing stimulation of this antioxidant.

    Keywords: Antioxidant, carotenoid, chlorophyll, non-enzymatic, stress
  • Maede Fereshtian, Forouzandeh Soltani *, Abdolkarim Kashi, Mesbah Babalar Pages 293-303

    In this study 17 accessions of colocynth from different parts of Iran cultivated in the research station of Horticultural Science Department of University of Tehran in randomized completely block design with three replications. Some morphological characters of fruits, total Phenol component, Carotenoid content and Fatty acid content were evaluated. According to results, the highest fruit number per plant and fruit yield was found in Orzooiyeh accession, While Khorasgan 5 accession showed the highest fruit weight. The highest amount of phenolic compound resulted in Kerman and Yazd accessions (88 µg g-1 d.m), and highest amount of Carotenoid in Arak and Ahvaz accessions (85 mg g-1 d.m.). The highest amount of linoleic acid was in Orzooiyeh accession seed (72.4%) and highest amount of oleic acid (13.8%) in Khorasgan 2 accession. In correlation analysis, fruit weight was relatively high correlated with central mesocarp and seed mesocarp diameter (r= 0.69). There was negative correlation between stearic acid amount and seed length, in the other hand longer seed had lower amount of stearic acid. In cluster analysis based on ward method at distance 5 accessions placed in 4 groups and one accession from Kerman segregated in separated cluster which had highest amount of total phenolic compound. Based on fruit traits and phytochemical compound variation could demonstrated that colocynth plants in Iran had high genetic diversity and there are possibility for crop up this plant based on yield and suitable growth.

    Keywords: Cluster analysis, fatty acids, morphological traits, phenol, phytochemical compound
  • Samaneh Fathollahi, Moazzam Hassanpour Asil *, Hedayat Zakizadeh, Jamal Ali Olfati Pages 305-315

    The effect of different nutritional solutions on growth and flowering of potted anthurium (Anthurium andreanum cv. LentiniRed) was comparised in soilless culture in a completely randomized design with four nutrient solutions (treatments) and four replications (each replication five pots), in a research green house in University of Guilan from November '2014 to July '2015. The first (nitrate/total nitrogen, 3.5/3.5) and second (nitrate/total nitrogen, 3/3) nutritional solutions were without ammunium and the third (nitrate/total nitrogen, 4/4.5 and ammonium/total nitrogen, 0.5/4.5) and forth (nitrate/total nitrogen, 3.5/4 and ammonium/total nitrogen, 0.5/4) ones included it. The first and third nutritional solutions included 2.9 and the second and forth ones included 2.4 meqK/l solution. The results showed significant differences among different treatments regarding the number of leaf, flower, flowering time, and the amount of spathʾs anthocyanins, leaf chlorophylls a, b and carotenoids, the concentrations of nitrogen, potassium, magnesium, calcium and iron in leaf. There were no significant difference for plant height, length and width of spath, length, width and area of the leaves and leaf phosphorus concentration. The most number of the leaves and flowers was found in the third nutrient solution. Flowering in third and forth treatments were faster than others. The most concentration of spathʾs anthocyanin was seen in plants related to the second treatment and the most chlorophyll a and carotenoid concentrations were observed in the first and third treatments. Ammonium as a nitrogen source led to a significant decrease in the cationsʼs concentration and an increase in iron concentration in leaf.

    Keywords: Ammunium, anthocyanin, mineral elements, nitrate, spath
  • Leila Tabrizi *, Alireza Zavvari, Darab Yazdani Pages 317-327

    In order to investigate the effect of harvesting time (17 August and 17 September) and planting space (20, 25, 30 and 35 × 50 cm) on growth criteria, quantitative and qualitative yield of Stevia rebaudiana Bertoni, a factorial experiment based on randomized complete block design with three replications was carried out in Research Station of Department of Horticultural Science and Landscape Engineering, University of Tehran during years of 2013-2014. Based on results, planting space significantly affected the most measured traits except plant height, leaf to stem ratio and chlorophyll content. By decreasing of planting space from 35×50 to 20×50 cm, fresh and dry weight of the aerial part and leaf and yield of Stevioside and Rebaudioside A were increased. Also, harvesting time significantly affected the measured traits except chlorophyll content in which the highest plant height and diameter, fresh and dry weight of the aerial part and yield of Stevioside and Rebaudioside A were obtained at 17 September. Harvesting at 17 August caused the highest leaf to stem ratio. The interaction effect of planting space and harvesting time significantly affected leaf dry weight in which the highest leaf dry weight obtained by the planting space 20×50 cm and 25×50 cm at 17 September. There was no significant effect on chlorophyll content. In general, based on these results, planting space of 20 and 25 × 50 cm and harvesting time at 17 September compared to other treatments pronounced better for cultivation of Stevia in studied area of Karaj.

    Keywords: Medicinal plant, plant density, rebaudioside A, stevioside
  • Ziba Amirahmadi, Hamid Abdollahi *, Mahdi Ayyari Pages 329-337

    Quinces use as bearing fruit tree and also have numerous medicinal effects, such as high contents of antioxidants including phenols and flavonoids. Due to importance of flavonoids in the physiological and medicinal aspects of this tree, the current research was conducted to investigate the variations of flavonoids in the leaves and fruits of quince genotypes from northern regions of Iran, comparing them with cultivar Esfahan as control. So, it was followed by using 24 genotypes including ARD1-7, Beh Amroudi, Beh Sibi, Beh Givi Kowsar from Ardebil province, LA1 and LA3 from Tehran provinces, M1, M2, M3, M4, M8 and M9 from Khorasan and AS1, ASM1, ASM2, ASM3, ASP1 and ASP2 from Guilan province. The results showed significant differences in the total flavonoids in the leaves and fruits of the quinces. According to the results, M3 and LA1 genotypes respectively had the highest and lowest total levels of the flavonoids in their leaves with 21.9 and 3.1 mg QE/g values, compared with the control cultivar containing 13.4 mg QE/g. Also the results of the flavonoid contents of the fruits indicated the highest level in control cultivar, Esfahan with 6.2 mg QE/g, while all other genotypes had significantly lower levels of flavonoids. Also evaluation the effects of sampling period on the variation of total contents of the leaf flavonoids showed that the highest concentration of these compounds belonged to the beginning of the summer, while the leaves had lower levels of flavonoids at other sampling periods.

    Keywords: Antioxidants, Cydonia oblonga Mill, phenolic compounds, quercetin, quince Esfahan
  • Mitra Mirabdulbaghi * Page 338

    In order to determine the effect of different levels of salinity (EC=1.6, 3.2, 4 and 0.8 dS/m as control) using sodium chloride on physiological parameters and also some growth indices in the three grafted-pear rootstocks (OHF69, pyrodwarf and one seedling rootstock) in grafting with Daregazi, Louise Bonne and William Duchesse scions, a pot experiment was carried out as factorial arrangement based on randomized complete block design with three replications in Horticulture research station of Kamalabad/Karaj in spring of 2015. In the present work, different indices of susceptibility and tolerance for all studied parameters were identified and also rank mean (Ṝn) and standard deviation of ranks (SDR) of all mentioned parameters were measured. Results of this study showed that among all studied parameters the reduction of chlorophyll or SPAD value (20% reduction in saline conditions) was higher than other parameters. Among all grafted-pear rootstocks, seedling rootstock in grafting with Louise bonne showed comparative advantage in terms of length, diameter, FV/FM and the amount of chlorophyll or SPAD value compared to other grafted-pear rootstocks. Also, pyrodwarf rootstock in grafting with Louise bonne showed in saline conditions, further reducing the parameters of length, diameter, leaf area, Fv/Fm and chlorophyll or SPAD value compared to other grafted-pear rootstocks. In the present work, seedling rootstock in grafting with Louise Bonne was identified as the most salt tolerant between studied grafted-pear rootstocks, while pyrodwarf rootstock in grafting with Louise Bonne as the most sensitive.

    Keywords: Grafted-pear rootstocks, physiological parameters, salinity, tolerance indices
  • MohammadAli Alizadeh *, Malieh Aslani, Sayed Mehdi Miri, Ali Ashraf Jafari, Esmaiel Sayedian Pages 347-356

    In order to evaluation of morphological traits and essential oil yield in wild chamomile (Tanacetum parthenium (L) Schultz-bip.), 61 populations were sown in a randomized complete block design (RCBD) with three replications in Alborz research station in Karaj, Iran during 2012-2014. Data were collected and analyzed for length and width of canopy diameter, plant height, number of flower, shoot fresh and dry weight, growth degree days (GDD), essential oil percentage and essential oil yield. Mean comparison of the traits showed that population of 26500- Hamadan with fresh -dry weight as (15545, 6218) kg/ha, respectively, had higher areal yield. The highest amount of essential oil percentage and essential oil yield with average values of 1.03% and 22.30 kg/ha were obtained in populations of 14340-Hamadan and 27158-Foman, respectively. Population of the 29813-Boyer Ahamad with 417◦C had lowest GDD and with (65 days to flowering) had lowest time of flowering. They were considered as early maturity population compare with other populations. From the result of this study, it was concluded that the earlier maturity populations with higher shoot yield coupled with higher both essential oil percentage and essential oil yield were recommended for produce new improved varieties and cultivation in dryland farming system in Alborz and Zagross regions, Iran.

    Keywords: Chamomile, early maturity, phenology
  • Ehsan Shahbazi, Khalil Alami Seaid, Afshin Salavati, Nasim Gholami, Pooran Golkar * Pages 357-367
    Date palm (Phoenix dactylifera L.) is a dioecious and long life plant which has high economic important in Iran. Date palm is propagated traditionally through the off shoot that is more laborious and expensive. So, other amplification methods, such as tissue culture are used for its multiplication. Plant tissue culture is leading to somaclonal variation, due to epigenetic non- inherited variation which is a temporary phenotypic effect.  However, in some cases, these genetic instability caused reduction at the tendency of farmers to cultivate tissue- culture based genotypes of palm. Genetic stability of ten Iranian genotypes of date palm (originated by tissue culture via direct organogenesis and off-shoot) was evaluated by 20 primers of SSR (Simple Sequence Repeat). Four primers (mPdCIR044, PDAAG1023, DP172 and PDAAG1025) were polymorphic. According to obtained results, total of 38 alleles were detected, resulting a mean number of 1.9 allele per locus. No microsatellite DNA variation was observed among tissue culture and their offshoots in each cultivar. According to WARD cluster analysis, the genotypes were grouped into two main groups. The results of this study showed that identical genetic structure for date palm originated by two methods of tissue culture and off-shoot, in each cultivar. Hence, the plant tissue culture method is advised for rapid propagation in date palm genotypes.
    Keywords: Genetic diversity, marker, somaclonal, Stability
  • Roqayeh Khoshamad Shorjeh, Hamid Hassanpour * Pages 369-380
    The evaluation of wild grapes for breeding programs and introducing cultivars for special climatic conditions is very important. The aim of this study was to better understand the characteristics of wild grape genotypes in order to use in breeding programs. Twenty genotypes were collected in Sardasht and Piranshhar regions of the West Azerbaijan province and various attributes such as bunch, bunchlet, berry, seed and total antioxidant were measured. There is high variation in some traits, including length and width of bunch, bunch weight, length of peduncle and number of bunchlet. The flesh, peel and seed antioxidant capacity of the studied genotypes ranged from 15.53 to 71.53, 7.36 to 84.96 and 8.71 to 64 %, respectively. The bunch traits, including length and width of bunch significantly correlated with fruit traits such as length and width of berry, weight and size of the fruit. The eleven main factors were explained approximately 79.97% of the total variance. According to cluster analysis, genotypes were divided into three main groups. Genotypes in the first group had the highest flesh weight, skin thickness, TA, pH of juice, Hue and chroma values. The berry length and width, length of peduncle, number of seed, L* and a* had a significant role in separation of the second group. Genotypes in third group had a higher average number of bunchlet and length of bunchlet. The results obtained might be useful for breeding programs and introducing of new grape varieties.
    Keywords: Cluster Analysis, coefficient of variation, Correlation, factor analysis
  • Narges Mojtahedi * Pages 381-389
    Application of tolerant and resistant rootstocks and varieties is the best way to overcome Witches’ Broom Disease of Lime (WBDL). The aim of this research was to develop a practical protocol for micropropagtaion of Persian lime (Citrus latifolia) as one of the highly tolerant varieties. For culture establishment, apical and axillary buds of young stems of three-year-old trees were cultured in free hormone MS medium after surface sterilization. The explants were transferred to DKW and MS culture media containing different concentrations of BAP for proliferation after 20-30 days. Another experiment was carried out using Kinetin and BAP for determination of shoot elongation medium. Two separated experiments using three concentrations of IAA and NAA and three concentrations of IBA and NAA in DKW medium and 2% sucrose were used to obtain the best medium for rooting. To acquire the suitable soil mixture for acclimatization, an experiment using six different soil mixtures was done. The results showed that DKW basal culture medium supplemented with Gamborge’s B5 vitamins, 1 mg.L-1 BAP and 3% sucrose was the best medium for proliferation. DKW basal culture medium supplemented with Gamborge’s B5 vitamins and 0.25 mg.L-1 BAP was the best medium for elongation. The best rooting medium was DKW basal culture medium, Gamborge’s B5 vitamins, 2% sucrose and 2 mg. L-1 NAA. The optimum soil mixture with 88% of survival for acclimating in vitro plantlets was sand: perlite: peat: clay (1: 1: 3: 3). The plantlets could transfer to the orchard after 60 days.
    Keywords: Acclimatization, elongation, lime, Micropropagation, proliferation, rooting
  • Somayeh Nezamdoost, Alireza Farokhzad *, MirHassan Rasouli Sadaghiani Pages 391-401

    Stress induced by boron toxicity is one of the main problems in the arid and semi-arid area. One of the methods for increasing plant resistance to abiotic stresses is silicon treatment. In order to study the effect of silicon on boron toxicity reduction in ‘Bidaneh Sefid’ grape saplings, an experiment was conducted with three concentrations of boron (0.2, 15 and 30 mg/l) and potassium silicate (0, 50 and 100 mg/l) in factorial arrangement based on randomized complete block design with three replications. Three months after the treatments, accumulation of boron, relative water content, ion leakage, proline, malondialdehyde, soluble sugars, soluble protein and guaiacol peroxidase enzyme activity was measured. The results showed that accumulation of boron, ion leakage, proline and malondialdehyde content, soluble sugars and total soluble protein of leaves increased with increasing boron concentration but relative water content and guaiacol peroxidase enzyme activity decreased. Potassium silicate application significantly reduced the accumulation of boron, malondialdehyde content and ion leakage in leaves and increased guaiacol peroxidase enzyme activity and leaf relative water content. None of the treatments had a significant effect on soluble sugar content. Boron accumulation in 30 ppm boron treatment was decreased 33 mg per kilograms dry weight by 100 mg/l potassium silicate application compared to the same treatment with zero ppm potassium silicate concentration. The results showed that grape saplings treatment with 100 mg/l potassium silicate alleviates oxidative damage caused by boron toxicity by reducing boron accumulation in leaves.

    Keywords: Biochemical Characteristics, boron stress, hydroponic culture, ion leakage, soluble protein
  • Esfandyar Mohammadi, Abdolhossein Rezaei Nejad *, Bayazid Yousefi, Sadegh Mousavi Fard Pages 403-412
    In this study, the growth and flowering characteristics of 10 accessions of Salix aegyptiaca L. grown in the collection of Kurdistan agricultural research center were assessed. The experiment was run in a randomized complete block design (RCBD) with three replications. The analysis of variances showed significant differences (P≤ 0.01) among accessions for characteristics such as tree height, collar diameter, catkin length, catkin length/width ratio, leaf length, leaf width, leaf length/width ratio, leaf area, petiole length and significant differences (P≤ 0.05) among accessions for angle of branches with trunk, length of annual shoot, catkin length width. Based on the results of correlation coefficients, there were significant positive correlations between leaf area and flowering characteristics (catkin length, width, fresh and dry weight). Moreover, there were significant negative correlations between tree height and catkin length and fresh weight. Cluster analysis of studied traits grouped accessions into three clusters. To determine the superior accessions, principal component analysis was used. Bi-plot was made based on the first two components which covered 70 percent of total variance and showed the accessions of K2, K3 and K6 were superior and could be recommended for landscape designing and breeding programs.
    Keywords: Catkin, correlation coefficient, Cluster Analysis, musk willow, Principal component analysis
  • Rokhsareh Rahimkhani, Feryal Varasteh *, Esmaeil Seifi Pages 413-421
    Loquat(Eriobotrya japonica L.) is used abundantly in the food, medical and pharmaceutical industries due to high levels of phenolic compounds and antioxidants and having anti-cancer and anti-inflammatory properties. In order to study fruit qualitative traits, 20 loquat genotypes from different regions of Gorgan in Golestan province were selected. The fruits of the genotypes were collected at ripening stage in spring, 2014 and their biochemical and qualitative attributes were assessed. The means comparison showed that the total phenol of the genotypes varied between 131.95-316.55 µg gallic acid/g FW, total flavonoids 3.45-87.91 µg quercetin/g FW, antioxidant capacity 11.05-76.81 %, total carotenoid of fruit skin 3.64-18.39 and total carotenoid of fruit flesh was 0.24-5.08 µg/g FW. Therefore, total carotenoid of fruit flesh was less than fruit skin. Genotype 5 had the highest L* and b*. The results showed that the amount of glucose, fructose and sucrose was varied between 41.86-136.41, 16.04-51.26 and 0.07-0.63 mg/g 100 FW, respectively. In addition, the assessed genotypes had a white flesh and glucose was the dominant sugar. As a whole, genotypes 5, 14 and 9 had the highest content of phenolic, flavonoid and antioxidant capacity. In conclusion, the results of this research indicate the high content of secondary metabolites in the loquat fruit, thus the fruit can be more considered in food and medicinal industries.
    Keywords: antioxidant capacity, Carotenoid, flavonoid, Food industry, Loquat, total phenol
  • Banafsheh Fathi, Saeed Reezi *, Vahid Rouhi, Mehdi Ghobadinia Pages 423-429
    Regarding to Iran’s climate and water shortage problems and also low green space capitation, it is essential to use different methods to decrease water consumption in green roofs. Therefore, a factorial experiment in a completely randomized design with three replications was conducted in 2013 in research greenhouse complex roof of Shahrekord University using Gazania hybrida. The first factor consisted of vermicompost at three levels (0%, 4%, and 8%) and the second factor was conducted at four levels of superabsorbent (hydrogel) consisted of 0, 250, 500 and 1000 g/m3. Irrigation was considered based on water usage of control substrate. Four months after transplanting, measuring the flower diameter and the number of flowers were initiated. Also, other indices such as water use, dry and fresh weights of shoots and roots were measured and the results showed that vermicompost and hydrogel treatments not only resulted in less water consumption, but also improved plant vegetative and generative traits such as shoot fresh weight, flower number and diameter.
    Keywords: Fresh, dry weight, hydrogel, Water use
  • Soheila Taheri, Masoud Arghavani *, Seyed Najmadin Mortazavi Pages 431-442
    Salicylic acid can improve plant stress tolerance by changing physiological and morphological characteristics of plants. This experiment was conducted in order to investigate morphophysiologycal responses of Bermuda grass (Cynodon dactylon (L.) Pers.) to water deficit stress and salicylic acid application in Research greenhouses of horticultural science department at the University of Zanjan in 2015. Three soil available water levels (40, 70 and 100%) and salicylic acid (0, 1 and 2 millimolar) were applied in a factorial experiment based on completely randomized design with four replications. Results showed that water deficit (40 % available water) reduced leaves relative water content and shoot growth whereas, root growth, root to shoot ratio, leaves antioxidant capacity, electrolyte leakage, proline, total phenol and chlorophyll content increased with decreasing soil available water. Salicylic acid application ameliorate adverse effects of water deficit in bermuda grass by increasing leaves antioxidant capacity, proline, and chlorophyll content as well as reducing electrolyte leakage and this effect was more pronounced in concentration of 2 mM.
    Keywords: Available water, Chlorophyll, proline, shoot growth, total phenol
  • Azadeh Rashidi, Ali Tehranifar *, Hossein Nemati Pages 443-446
    To investigate the effect of light intensity and  light combinations on vegetative characteristics of petunia seedling(Petunia × hybrida 'Super cascade Blue'), an experiment was conducted as factorial in Completely Randomized Design with three replications Seedlings were treated for four weeks under two levels of light intensity includes 40 μmol.m-2.s-1and 60 μmol.m-2.s-1and three combinations of blue and red spectrum with ratios of 0% blue: 100% red, 15% blue: 85% red, 30% blue: 70% red and Fluorescent light. The result showed that fresh weight and dry weight, leaf area and stem caliper were superior less than 65 μmol.m-2.s-1 of 15% blue: 85% red ratio. Our results implied that specific light combination was able to compensate the negative effects of low light intensity because using 15% blue: 85% red ratio with 40 μmol.m-2.s-1compared to 0% blue: 100% red, 30% blue: 70% red and Fluorescent light at 60 μmol.m-2.s-1 light intensity lead to seedlings with superior vegetative characteristics.
    Keywords: Artificial light, Carotenoids, Chlorophyll, LED, photosynthesis