فهرست مطالب

علوم باغبانی ایران - سال چهل و نهم شماره 2 (تابستان 1397)

مجله علوم باغبانی ایران
سال چهل و نهم شماره 2 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/07
  • تعداد عناوین: 25
|
  • مقاله کامل
  • فاطمه نظری، موسی رسولی *، معصومه ملکی صفحات 301-312
    انگور (Vitis vinifera L.) ترکیب های پاداکسندۀ (آنتی اکسیدان) بسیار سودمندی برای انسان دارد. متاسفانه اغلب ترکیب های پاداکسنده مانند فلاونوئیدها در هنگام رسیدگی انگور کاهش می یابد. در این زمینه بررسی تیمار محرک (الیسیتور) هایی برای افزایش این ترکیب ها در هنگام مصرف لازم است. در این تحقیق تاثیر تیمار اسید سالیسیلیک در سه غلظت 0 (شاهد) ، 1/0 و 1 میلی مولار به صورت محلول پاشی روی برگ و میوۀ دو رقم انگور "شاهانی" (رنگ حبه سیاه) و "فخری" (رنگ حبه سبز) در دو مرحلۀ غورگی و رسیدگی رشد میوه بررسی شد. شاخص تشخیص مرحلۀ غورگی میزان اسیدیته و اندازۀ حبه و مرحلۀ رسیدگی، آبدار و شیرین بودن حبه ها بود. این بررسی در سال 1392 روی تاک های واقع در باغ "مرکز تحقیقات انگور ملایر" انجام شد. تاک های مورد آزمایش ده ساله و نظام پرورشی آن ها به صورت کشت ردیفی و روش آبیاری قطره ای بود. این آزمایش در قالب طرح کامل تصادفی (CRD) با هفت تیمار و سه تکرار بود. نتایج نشان داد، بیشترین میزان کاروتنوئیدها در مرحلۀ غورگی در پوست میوۀ رقم "شاهانی" و "فخری" تیمارشده با غلظت 1/0 میلی مولار اسید سالیسیلیک به ترتیب با مقادیر 65/73 و 94/69 میلی گرم بر گرم وزن تر بود. نتایج مقایسۀ دو مرحلۀ رشدی همچنین نشان داد، بالاترین میزان آنتوسیانین ها در مرحلۀ رسیدگی در پوست میوه و برگ رقم "شاهانی" تیمارشده با غلظت 1/0 میلی مولار اسید سالیسیلیک به ترتیب با مقادیر 21/3 و 343/2 میلی گرم بر گرم وزن تر بود. در سنجش میزان فلاونوئید کل نیز مشاهده شد، اثر افزایشی غلظت 1/0 میلی مولار اسید سالیسیلیک بر میزان فلاونوئید کل برگ و همۀ قسمت های میوه (به جز بذر) هر دو رقم "شاهانی" و "فخری" در مرحلۀ رسیدگی مؤثرتر بود. تیمار اسید سالیسیلیک همچنین میزان فعالیت پاداکسندگی بیشتر قسمت های هر دو رقم را در مرحلۀ غورگی با غلظت 1/0 میلی مولار و در مرحلۀ رسیدگی با غلظت 1 میلی مولار به طور مؤثری افزایش داد. این نتایج نشان داد، استفاده از مواد رایجی مانند اسید سالیسیلیک می تواند ویژگی پاداکسندگی انگور را به هنگام رسیدگی به شدت افزایش دهد.
    کلیدواژگان: انگور، رسیدگی، فعالیت پاداکسندگی، فلاونوئید
  • ابوذر سورنی، سید علیرضا سلامی* ، محمدرضا فتاحی مقدم صفحات 313-321
    گیاه شاهدانه یکی از مهم ترین گیاهان ازنظر اقتصادی برای تولید دارو، غذا، فیبر و روغن است. بااین حال نبود نشانگرهای کافی و مؤثر ریزماهواره، گسترش بررسی های ژنتیکی این گیاه را محدود کرده است. در این پژوهش داده های ترنسکریپتوم برای شناسایی و معرفی ریزماهواره ها به منظور بررسی تنوع ژنتیکی و تفکیک رقم ها و جمعیت های فیبری و دارویی استفاده شد. بر پایۀ این داده ها 3388 مکان ریزماهواره از 1402 توالی در رقم فیبری و 10381 مکان از 4743 توالی در رقم دارویی شناسایی شد. در میان این نشانگرها موتیف های سه نوکلئوتیدی و پس از آن تک و دو نوکلئوتیدی بالاترین فراوانی را نشان دادند. آغازگرهای مناسب برای افزونش 234 ریزماهواره از 152 توالی منحصر در رقم فیبری و 1543 ریزماهواره از 1372 توالی مختص در رقم دارویی طراحی شدند. این بررسی نخستین ارزیابی در مقیاس گسترده برای شناسایی نشانگرهای ریزماهواره از توالی های ترنسکریپتوم در گیاه شاهدانه است. تاثیر این نشانگرهای مولکولی می تواند با استفاده از جمعیت های موجود در ایران آزمون و ارزیابی شده و کارایی آن ها در اصلاح این جمعیت ها بررسی شود.
    کلیدواژگان: بررسی های ژنتیکی، تیپ دارویی، ریزماهواره ها و فیبری، موتیف دو نوکلئوتیدی
  • حمید دهقانی *، رسول محمدی صفحات 323-333
    آگاهی بهنژادگران از ساختار و چگونگی مدیریت و مهار ژنتیکی هر صفتی، موجب انتخاب بهترین روش بهنژادی و موفقیت در برنامه های بهنژادی خواهد شد. در این راستا مدیریت و مهار ژنتیکی سه صفت مهم عملکرد، زودرسی و میزان مواد جامد محلول، در قالب طرح تلاقی دی آلل کامل برای هفت تودۀ طالبی ایرانی بررسی شد. نتایج نشان داد، والد دستجردی قابلیت ترکیب پذیری عمومی (GCA) بالایی برای صفت زودرسی میوه داشت که با توجه به معنی دار بودن قابلیت ترکیب پذیری عمومی برای این صفت در هر سال (97/3- و 78/3-) ، می توان اظهار داشت که اثر افزایشی ژن ها در مدیریت و مهار این صفت نقش مهمی دارند، بنابراین می توان از این والد در برنامه های بهنژادی آینده برای تولید رقم های زودرس استفاده کرد. والدهای ساوه ای و مگسی نیز برای صفت مواد جامد محلول بالاترین قابلیت ترکیب پذیری عمومی را داشتند و می توانند برای تولید رقم های با قند بالا مورد توجه قرار گیرند. والد شاه آبادی با محک (تستر) ریش بابا و والد ریش بابا با محک تیل طرق در هر دو سال جفت مناسبی برای تولید دورگ های شاه آبادی × ریش بابا و ریش بابا × تیل طرق برای تولید رقم های با عملکرد بالا مورد توجه قرار گیرند. همچنین والد ساوه ای با والدهای شاه آبادی، تیل طرق و دستجردی و والد مگسی با والدهای ساوه ای، ریش بابا در ردیف جفت مناسب برای تولید دورگ های با میزان قند بالا قرار گرفتند. نتایج نشان داد، انتخاب والدین برای دو صفت زودرسی و مواد جامد محلول و همچنین تولید دورگ برای صفت عملکرد، می تواند در برنامه های بهنژادی طالبی مؤثر باشد.
    کلیدواژگان: ترکیب پذیری عمومی و خصوصی، دووجهی، طالبی، مؤلف? اصلی
  • مصباح بابالار *، فرهاد پیرزاد، محمد علی عسکری سرچشمه، علیرضا طلایی، حسین لسانی صفحات 335-349
    انار از جمله میوه های حساس به سرمازدگی است و نگهداری آن در دمای پایین تر از 5 درجۀ سلسیوس منجر به ظهور نشانه های سرمازدگی می شود. این پژوهش به صورت یک آزمایش ترکیبی از تیمار پیش و پس از برداشت غلظت های مختلف متیل جاسمونات (0 (شاهد) ، 1/0، 2/0 و 3/0 میلی مولار) بر کاهش سرمازدگی و ترکیب های پاداکسندگی (آنتی اکسیدانی) و ارزش تغذیه ای میوۀ انار رقم ملس ساوه انجام شد. میوه ها در دمای 1±4 درجۀ سلسیوس و رطوبت نسبی 95-90 درصد به مدت 4 ماه نگهداری شدند. تیمار 2/0 میلی مولار متیل جاسمونات به طور معنی داری سبب کاهش شاخص سرمازدگی، میزان نشت یونی و مالون دی آلدئید به ترتیب به میزان 54، 20 و 27 درصد شد. میوه های تیمارشده با سطح 2/0 میلی مولار متیل جاسمونات دارای ترکیب های فنلی، آنتوسیانین های کل، ظرفیت پاداکسندگی و فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز بیشتری در مقایسه با شاهد داشتند. همچنین میوه های انار تیمارشده با متیل جاسمونات درصد کاهش وزن، مواد جامد محلول کل و pH کمتر، ویتامین ث و اسید کل بیشتری در مقایسه با میوه های شاهد داشتند. به طورکلی متیل جاسمونات را می توان به عنوان یک روش سودمند و کاربردی برای افزایش مقاومت میوه های انار به آسیب سرمازدگی و بازدارندۀ کاهش ارزش تغذیه ای میوه ها در مدت انبارمانی و انتقال آن ها به بازار، به کار برد.
    کلیدواژگان: انبارمانی، آنتوسیانین، سیالیت غشای پلاسمیک، فنیل آلانین آمونیالیاز، نشت یونی
  • فروزنده سلطانی صالح آبادی* ، معین شجری، حمیده نوری صفحات 351-363
    این آزمایش به منظور ارزیابی مقاومت به تنش خشکی توده های هندوانۀ شریف آباد، اصفهان، ابوجهل و رقم کریمسون سوییت انجام گرفت. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و به صورت کرت های خردشده دارای چهار رژیم آبیاری که 100درصد به عنوان شاهد، 75درصد، 50 درصد و 25 درصد آب قابل دسترس AW) =Available water) به عنوان شرایط تنش تقسیم بندی شدند، اجرا شد. بیشترین طول شاخساره و شمار گل های ماده در سطوح 100درصد و 75درصد آب قابل دسترس بود و کمترین آن در 25درصد آب قابل دسترس مشاهده شد. بیشترین کارایی مصرف آب برای هندوانۀ کریمسون سوییت با مقدار 16/34 کیلوگرم بر مترمکعب در سطح 75درصد AW بود. بیشترین عملکرد برحسب تن در هکتار در هندوانۀ شریف آباد در تیمار شاهد مشاهده شد و کمترین مقدار در رقم کریمسون سوییت در سطح 25درصدAW بدون میوه بود. با شدید شدن سطح تنش تودۀ شریف آباد و رقم کریمسون سوییت مقدار محتوای کل فنلی بیشتری نسبت به دیگر نمونه ها داشتند. در کل با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت که تودۀ شریف آباد نسبت به دیگر هندوانه های خوراکی مقاومت بهتری دارد. در رابطه با میزان تبخیر تعرق و KC (ضریب گیاهی) هندوانۀ کریمسون سوییت بیشترین و هندوانۀ ابوجهل کمترین میزان را به خود اختصاص دادند. استفاده از توده های محلی و متحمل هندوانه در برنامه های اصلاحی و مدیریت بهینۀ آبیاری می تواند به کشاورزان در رویارویی با کمبود آب کمک کند.
    کلیدواژگان: آب قابل دسترس، تبخیر و تعرق، توده، ضریب گیاهی
  • اعظم سیدی، یوسف حمیداوغلی *، محمود قاسم نژاد، نسرین قربان زاده صفحات 365-374
    پساب تولیدی از کارخانۀ روغن کشی زیتون ناشی از سه مرحلۀ (فاز) فراوری و تولید یک فرآورده با بار آلایندگی بالا است که در فرآیند استخراج روغن زیتون تولید می شود. ازآنجایی که میزان زیادی آب، مواد آلی و مواد مغذی برای رشد گیاهان دارد می توان در باغ های زیتون به عنوان یک راه حل برای دفع آن استفاده کرد. در این پژوهش، درختان زیتون دو رقم زرد و روغنی محلی (روغنی) با چهار سطح پساب (0، 90، 190 و 380 لیتر به ازای هر درخت) در دو سال تیمار شدند. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در منطقۀ منجیل استان گیلان اجرا شد. نتایج بررسی ها نشان داد، کاربرد پساب به ویژه در سطوح بالا، کربن آلی، تنفس میکروبی، کربن زیست تودۀ میکروبی و فعالیت آنزیم دهیدروژناز خاک را افزایش داد، تاثیر مثبتی بر عملکرد میوه داشت. همچنین کیفیت روغن زیتون را از نظر اسیدهای چرب آزاد و ارزش پراکسید، بهبود بخشید اما تاثیری بر درصد روغن در مادۀ خشک نداشت. ویژگی های زیستی (بیولوژیکی) خاک محل کشت دو رقم متفاوت بود. همچنین تفاوت معنی داری بین دو رقم از نظر کیفیت روغن وجود داشت. کیفیت روغن هر دو رقم و تحت سطوح مختلف تیمار با پساب در محدودۀ روغن زیتون طبیعی ممتاز و فوق ممتاز بود.
    کلیدواژگان: ارزش پراکسید، تنفس میکروبی، روغنی، زرد، کربن آلی
  • مرضیه جعفری، محمدحسین دانشور* ، امین لطفی جلال آبادی صفحات 375-382
    گل ساعتی (Passiflora caerulea L.) درختچه ای بالارونده، علفی و متعلق به تیرۀ گل ساعتی (Passifloraceae) است. یکی از بخش های مهم بیوتکنولوژی، کشت بافت است که امکان تولید گیاهانی بدون پاتوژن و در حد انبوه را فراهم می سازد. این پژوهش به منظور بررسی پتانسیل دو نوع ریزنمونۀ مختلف (قطعات برگ و دمبرگ) در راستای باززایی مستقیم گیاه گل ساعتی با استفاده از غلظت های مختلف هورمون های 6-بنزیل آمینوپورین (BAP) ، 6 فورفوریل آمینو پورین (KIN) و تیدیازورون (TDZ) در ترکیب با ایندول بوتریک اسید (IBA) به صورت طرح کامل تصادفی و در سه تکرار انجام گرفت. نتایج نشان داد، در ریزنمونۀ دمبرگ بیشترین درصد باز‏زایی (100 درصد) و بیشترین شمار شاخساره با میانگین 9/8 عدد در محیط کشت MS حاوی 1 میلی‏گرم در لیتر BAP همراه با 1/0 میلی‏گرم در لیتر IBA به دست آمد. همچنین در ریزنمونۀ برگ بیشترین درصد باز‏زایی (66/86 درصد) و بیشترین شمار شاخساره با میانگین 6/8 عدد در محیط کشت یادشده به دست آمد. ‏ در آزمایش ریشه زایی، بیشترین درصد ریشه‏زایی (33/93 درصد) در محیط کشت MS حاوی 5/0 میلی گرم در لیتر IBA به دست آمد. گیاهچه های به دست آمده از شرایط درون شیشه ای در گلدان قرار داده شدند و برای مدت 25 تا 30 روز پیش از انتقال به خاک در شرایط اتاق کشت نگهداری شدند که بیشتر از 90‏درصد زنده‏مانی نشان دادند. این دستورالعمل به نظر می‏رسد که استعداد کافی برای ریزازدیادی این ژرم پلاسم با ارزش را داشته باشد.
    کلیدواژگان: باززایی، ریشه‏زایی، سازگاری، کشت بافت
  • حنیفه سیدحاجی زاده * صفحات 383-395
    ازآنجایی که کیفیت و طول عمر گل های شاخه بریده به میزان زیادی تحت تاثیر عامل های پیش و پس از برداشت قرار می گیرد، لذا تلاش های بسیاری برای افزایش کیفیت و عمر ماندگاری آن ها با استفاده از روش ها و ترکیب های مختلف صورت گرفته است. در این پژوهش، آزمایشی در قالب فاکتوریل بر پایۀ طرح کامل تصادفی برای بررسی تاثیر اسید سالیسیلیک در مرحلۀ پیش و پس از برداشت با سه تکرار بر عمر ماندگاری لیلیوم انجام شد. غلظت های 0، 50، 100 و 200 میکرومولار اسید سالیسیلیک روی بوته های گل محلول پاشی شد و پس از برداشت، گل های شاخه بریده در محلول هایی با همان غلظت ها قرار گرفتند. نتایج، نشان دهندۀ تاثیر مثبت اسید سالیسیلیک بر افزایش شمار غنچه و نیز تاخیر در کاهش فعالیت آنزیم های پاداکسنده (آنتی اکسیدان) بود و روند کاهش نسبت به شاهد با سرعت کمتری به پیش رفت. تیمار اسید سالیسیلیک تاثیر معنی داری در میزان پروتئین های کل در پنج مرحلۀ رشد و نموی نداشت و میزان پراکسید هیدروژن نیز در گلبرگ ها یک روند افزایشی همراه با یک آهنگ ثابت داشت که نسبت به شاهد کمتر بود. کاربرد پیش و پس از برداشت اسید سالیسیلیک در غلظت های 50 و 100 میکرومولار با افزایش ظرفیت پاداکسندگی یاخته ها و همچنین به وسیلۀ تنظیم توازن آب در گیاه، سبب افزایش عمر ماندگاری گل های شاخه بریدۀ لیلیوم نسبت به شاهد شد. با توجه به گسترش استفاده از ترکیب های شیمیایی زیانبار در محلول نگهداری گل های شاخه بریده، ترکیب مورد بررسی قابلیت زیادی برای استفاده در گلخانه های پرورش و تولید سوسن عید پاک، گل فروشی ها و خانه دارد.
    کلیدواژگان: پایداری غشای یاخته، ظرفیت پاداکسندگی، عمر گلدانی و نمو گل، Lilium longiflorum
  • ندا عابدی، احمد گلچین، سعید شفیعی *، حسین بشارتی صفحات 395-406
    کمبود آب در مناطق خشک و نیمه خشک از جمله کشور ایران یکی از فاکتورهای محدود کننده رشد و نمو و عملکرد گیاهان زراعی می باشد. به همین دلیل یافتن راهکار های مناسب جهت غلیه بر تنش خشکی و افزایش تولید از اهمیت ویژه ای برخوردار است. به منظور مطالعه تاثیر تلقیح قارچ های میکوریز آربسکولار بر عملکرد و کیفیت سیب زمینی (Solanum tuberosum L.) رقم آگریا تحت تنش خشکی، یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه گروه خاکشناسی دانشگاه زنجان انجام شد. در این آزمایش غده های بذری گیاه سیب زمینی در خاکی با بافت لوم شنی در جعبه های مخصوص کشت شدند. فاکتورهایی که مورد مطالعه قرار گرفتند شامل چهار سطح تنش خشکی (حفظ رطوبت خاک در حد ظرفیت مزرعه، 80 ، 60 و 40 درصد ظرفیت مزرعه) و چهار سطح تلقیح با قارچ میکوریز (بدون تلقیح به عنوان شاهد، تلقیح با قارچ گلوموس اینترارادیسز (Glomus intraradices) ، تلقیح با قارچ گلوموس موسه (Glomus mosseae) و تلقیح با مخلوطی از دو نوع قارچ) بودند. در این آزمایش عملکرد، اجزای عملکرد سیب زمینی، غلظت نیتروژن، فسفر و پتاسیم در برگ ها و غده های گیاه اندازه گیری شدند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد تاثیر تنش خشکی و قارچ های میکوریزی بر همه صفات اندازه گیری شده معنی دار بود و تنش خشکی همه صفات مورد مطالعه به جز غلظت نیتروژن برگ و غده سیب زمینی را کاهش داد. در مقابل کاربرد قارچ های میکوریزی عملکرد و اجزای عملکرد سیب زمینی و غلظت عناصر غذایی گیاه را افزایش داد و توانست اثر سوء تنش خشکی بر گیاه سیب زمینی را کاهش دهد. بیشترین عملکرد سیب زمینی به مقدار 87/4 کیلوگرم در متر مربع از رطوبت 100 درصد ظرفیت مزرعه و تلقیح با قارچ گلوموس موسه به دست آمد.
    کلیدواژگان: سیب زمینی، تنش خشکی، قارچ های میکوریزی، شاخص های عملکرد، عناصر غذایی پر مصرف
  • علی رحیمی، شاهرخ جهانبین *، امین صالحی، هوشنگ فرجی صفحات 407-415
    خشکی یکی از عامل های اثرگذار بر گیاهان دارویی است و از سویی، قارچ قارچریشه (میکوریز) نقش مؤثری در بهبود عملکرد گیاهان رویارو با تنش خشکی دارد، لذا به همین منظور، آزمایشی به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی، در منطقۀ بویراحمد، در سه تکرار و در سال های 1394 و 1395 اجرا شد. عامل های آزمایش شامل سطوح آبیاری (عامل اصلی) در پنج سطح شامل آبیاری پس از 30، 60، 90، 120 و 150 میلی متر تبخیر آب از تشتک تبخیر کلاس A و قارچ قارچریشه (عامل فرعی) در سطوح بدون کاربرد قارچ، کاربرد گونۀ Glomus mosseaeو کاربرد گونۀ Glomus intraradices لحاظ شد. نتایج تجزیۀ واریانس نشان داد، اثر متقابل قارچ قارچریشه و تنش آب بر عملکرد دانه، عملکرد زیست توده (بیوماس) ، وزن هزاردانه، درصد روغن و کارایی مصرف آب در سطح 1 درصد معنی دار بود. در تیمار W30GM، بیشترین عملکرد دانه (5/276 کیلوگرم در هکتار) و در تیمار W150NG، کمترین مقدار عملکرد دانه (69 کیلوگرم در هکتار) به دست آمد. در تیمار W30GM، بیشترین عملکرد زیست توده (5389 کیلوگرم در هکتار) و در تیمار I150NG، کمترین مقدار عملکرد زیست توده (1517 کیلوگرم در هکتار) به دست آمد. در تیمار W90NGبیشترین درصد روغن دانه (38/29 درصد) و در تیمار W150NG، کمترین مقدار این صفت (97/14 درصد) به دست آمد. در تیمار W90GM، بیشترین کارایی مصرف آب دانه (02460/0 کیلوگرم بر مترمکعب) و در تیمار W120NG، کمترین مقدار این صفت (01185/0 کیلوگرم بر مترمکعب) به دست آمد. این نتایج نشان می دهد، در شرایط تنش آبی، کاربرد قارچ قارچریشه می تواند، در تعدیل تنش کمبود آب و افزایش عملکرد دانه، عملکرد زیست توده، وزن هزاردانه، درصد روغن و کارایی مصرف آب گاوزبان نسبت به گیاهان شاهد مؤثر واقع شود.
    کلیدواژگان: آبیاری، گلاموس موسه آ، گلاموس اینترادیسز، وزن هزاردانه
  • هرمز عبادی *، محمود رایینی سرجاز، محمد علی غلامی سفید کوهی صفحات 417-428
    تغییرات اقلیمی و تقاضای رو به افزایش آب برای تولید کشاورزی، استفاده بهینه از منابع آب را ناگزیر کرده است. در این آزمایش اثرگذاری های پاره خشکیدگی ناحیۀ ریشه (PRD) و کاربرد آن همراه با سایه اندازی بر رشد و کارایی مصرف آب دانهال های دوساله نارنج در رامسر بررسی شد. این آزمایش به صورت گلدانی و در قالب طرح کامل تصادفی انجام شد. تیمارهای این آزمایش شامل آبیاری کامل (FI) ، پاره خشکیدگی ناحیۀ ریشه (PRD) و دو تیمار پاره خشکیدگی ناحیۀ ریشه همراه با سایه اندازی متوسط (MShPRD) و بالا (HShPRD) بود که به مدت هفت ماه در سال 1394 اجرا شد. مقدار آب آبیاری بر پایۀ کمبود رطوبت خاک تعیین شد. کاهش آب مصرفی در تیمار PRD بی سایه اندازی، 6/29 درصد و در تیمارهای با سایه اندازی متوسط و بالا به ترتیب 2/36 و 2/39 درصد بود. مقایسۀ میانگین ها نشان داد، در تیمار HShPRD اندازه های قطر تنه، وزن، حجم، طول، سطح و تراکم طولی ریشه و نسبت ریشه به کل گیاه کمتر از دیگر تیمارها بود و نیز حجم و وزن ساقه و شاخه و تولید مادۀ خشک، کمتر از آبیاری کامل بود. ولی نسبت های وزن خشک برگ و همۀ اندام های هوایی به کل گیاه و نیز نسبت اندام های هوایی به ریشه (S/R) در این تیمار بیش از دیگر تیمارها بود. تفاوت تیمارها از نظر شمار، سطح و وزن خشک و تر برگ، ارتفاع گیاه، طول شاخه ها، قطر ریشه، سطح ویژه و طول ویژۀ ریشه معنی دار نبود. درنتیجه، بیشترین کارایی مصرف آب آبیاری در تیمار MShPRD دیده شد ولی این برتری تنها نسبت به آبیاری کامل معنی دار بود.
    کلیدواژگان: آبیاری کامل، تابش، کم آبیاری، مرکبات
  • علیرضا ترابی، غلامعلی اکبری* ، علی اکبر تجلی صفحات 429-442
    روش های مختلف تغذیۀ گیاه، از جمله مهم ترین عامل هایی است که در بیشتر مرحله های رشد گیاهان زراعی و باغی باعث افزایش رشدونمو و دستیابی به عملکرد بالا می شود. به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف کودهای دامی و شیمیایی بر ویژگی های کمی و کیفی بوتۀ سیر در شرایط آب وهوایی همدان، آزمایشی در سال زراعی 91-90 در مزرعه ای زراعی در همدان انجام گرفت. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی به صورت کرت های یک بار خردشده و در سه تکرار به اجرا در آمد. تیمارهای آزمایش سطوح مختلف کود دامی گوسفندی در چهار سطح متفاوت شامل: 0، 10، 20 و 30 تن در هکتار، به عنوان عامل اصلی و همچنین سطوح متفاوت کود شیمیایی نیتروژنه به صورت اوره در چهار سطح مختلف شامل: 0، 50، 100 و 150 کیلوگرم در هکتار به عنوان عامل فرعی بودند. صفات زراعی مورد بررسی شامل: عملکرد سیرچه های بذری کشت شده، میانگین قطر کل پیاز و شمار سیرچه های آن بودند و پس از آن ویژگی های کیفی سیر از نظر اسید پیروویک کل، سفتی بافت و درصد اسانس سیرچه، اندازه گیری شده و روند تغییرپذیری کیفی آن ها بررسی شد. بنا بر نتایج این پژوهش، تیمار مخلوط 30 تن کود دامی به همراه 150 کیلوگرم کود نیتروژن، بالاترین میزان عملکرد سیرچه های بذری کشت شده معادل 13290 کیلوگرم در هکتار را داشت و تیمار مخلوط 10 تن کود دامی به همراه 100 کیلوگرم کود شیمیایی، بالاترین مقدار پیروویک اسید به میزان 114 میکرومول بر گرم و بیشترین درصد اسانس سیرچه را معادل 97/2 درصد به دست آمد.
    کلیدواژگان: حاصل خیزی خاک، سیر، کود ارگانیک، گیاهان دارویی، ویژگی های کیفی
  • علی میرحسینی، حسین صادقی*، حسین مرادی صفحات 443-451
    روش های غیرزیانبار پایدار اهمیت زیادی دارند، چراکه محصول مورد بررسی به چرخۀ عرضه و مصرف برگشته و نیز مشکلات روش های زیانبار مانند وقت گیری و پرهزینه بودن را ندارند. از سوی دیگر تنوع و فراوانی ویژگی های کیفی محصولات کشاورزی، از دیگر دلایل توسعۀ روش های غیرزیانبار به شمار می آید. بنابراین در این پژوهش توانایی روش های پردازش تصویر به منظور پیش بینی ویژگی های کیفی مانند حجم، وزن، مواد جامد محلول کل، اسید قابل عیارسنجی (تیتراسیون) ، فنل کل و فعالیت پاداکسندگی (آنتی اکسیدانی) میوۀ سه رقم انار شامل زاغ یزدی، ملس یزدی و ملس اصفهان در طول فصل رشدی سال 1392 ارزیابی شد. میوه ها در چهار مرحلۀ 50، 80، 110 و 140 روز پس از گلدهی گردآوری شده و از لحاظ ویژگی های رنگی و شیمیایی ارزیابی شدند. درنهایت مدل های واسنجی (کالیبراسیون) مربوط به داده های رنگی و اندازه گیری های شیمیایی تدوین شدند. نتایج به دست آمده نشان از اعتبارسنجی مدل ها داشت، نسبت انحراف معیار در رقم ملس اصفهان برای وزن 3/2، حجم 52/2، مواد جامد محلول 8/1 و فعالیت پاداکسندگی 95/2 بود. همچنین مشخص شد که روند تغییرپذیری اسید قابل عیارسنجی و فنل کل با رنگ میوۀ انار در هیچ کدام از رقم های مورد بررسی ضریب همبستگی معنی داری نداشت و توسط روش پردازش تصویر قابل پیش بینی نبود. درمجموع می توان نتیجه گرفت که روش پردازش تصویر، روشی کارا و قابلیت بسیار قوی در تشخیص همزمان و سریع مرحله های بلوغ و همچنین وضعیت ویژگی های کیفی میوۀ انار رقم ملس اصفهان دارد.
    کلیدواژگان: انحراف معیار، تغییرپذیری رنگ، رسیدگی، فعالیت پاداکسندگی، ملس اصفهان
  • جعفر نباتی *، الهه برومند رضا زاده، محمد زارع مهرجردی، محمد کافی صفحات 453-463
    تامین منبع نور مصنوعی برای رشد گیاهچه ها در کشت بافت سیب زمینی، مستلزم صرف هزینه های بالایی است. لذا بررسی با هدف تولید گیاهچه در شرایط نور طبیعی و مقایسۀ ویژگی های ریخت شناختی آن با گیاهچه های رشدیافته در نور فلورسنت با استفاده از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با نه تکرار در شرایط درون شیشه و چهار تکرار در شرایط گلخانه انجام شد. تیمارها شامل دو رقم آگریا و ساوالان و نور طبیعی و فلورسنت بودند. نتایج نشان داد ، ارتفاع گیاهچۀ رقم ساوالان در هر دو شرایط نوری یکسان و در مقابل رقم آگریا در نور فلورسنت 5/1 سانتی متر ارتفاع گیاهچۀ بیشتری نسبت به شرایط رشد نور طبیعی داشت. طول ریشه، قطر ساقه، سطح برگ، شمار گره در بوته، شمار شاخه در بوته و وزن تر گیاهچه در هر دو رقم مورد بررسی در نور طبیعی بیشتر از نور فلورسنت بود. میزان افزایش سطح برگ در نور طبیعی نسبت به نور فلورسنت در رقم آگریا و ساوالان به ترتیب 23 و 6 درصد، شمار گره در بوته 2/2 و 5/22 درصد و وزن تر گیاهچه 9/18 و 2/17 درصد بود. فاصلۀ میان گره ها در نور فلورسنت بیشتر از نور طبیعی بود. از نظر سطح برگ، شمار و وزن ریزغده در بوته، گیاهان رشد یافته در شرایط نور طبیعی نسبت به فلورسنت برتری نشان دادند. درمجموع با توجه به تولید گیاهچه با ویژگی های ریخت شناختی مناسب در نور طبیعی و تولید بالاتر ریزغده در گیاهان رشد یافته در شرایط نور طبیعی و فلورسنت، می توان با استفاده از نور طبیعی با میانگین شدت نور 4598 لوکس برای رشد گیاهچه ها در مرحلۀ درون شیشه از هزینه های تولید ریزغده های سیب زمینی صرفه جویی کرد.
    کلیدواژگان: آگریا، ساوالان، کشت بافت
  • اسمعیل مددخواه، صاحبعلی بلند نظر *، شاهین اوستان صفحات 465-475
    شوری به عنوان یک تنش غیرزیستی مهم در کاهش رشد و تولید گیاهان، در نظر گرفته می شود. شناسایی سازوکار های بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی که در مقاومت به تنش شوری دخالت دارند، می تواند برای انتخاب پایه های متحمل به شوری سودمند باشد. برای این هدف آزمایشی به منظور بررسی تاثیر پایه (سه پایۀ کدو شینتوزا، کبالت و روت پاور) و تنش شوری (شاهد 0، 40، 60 و 80 میلی مولار NaCl) روی رشد، عملکرد، سطح برگ، فعالیت آنزیم های پاداکسنده (آنتی اکسیدان) ، مقدار مالون دی آلدئید (MDA) و فراسنجه (پارامتر) های نورساختی (فتوسنتزی) در برگ خیار (رقم خسیب) ، 35 روز پس از تنش انجام شد. فراسنجه های رشدی در هر سه تیمار شوری به طور معنی داری در گیاهان پیوندی نسبت به گیاهان غیر پیوندی بالاتر بود. عملکرد در گیاهان پیوندی 21-14 درصد بیشتر از گیاهان غیرپیوندی بود. فعالیت آنزیم های کاتالاز (CAT) ، آسکوربات پراکسیداز (APX) ، پلی فنل اکسیداز (PPO) و پراکسیداز (POD) در نتیجه تنش شوری افزایش یافت، اما این افزایش در گیاهان پیوندی 2-1/0 برابر گیاهان غیرپیوندی بود. در هر سه تیمار شوری، کاهش میزان هدایت روزنه ای در گیاهان پیوندی در مقایسه با گیاهان غیرپیوندی به طور معنی داری کمتر بود، افزون بر این پراکسیداسیون لیپیدی در گیاهان پیوندی 12-7 درصد کمتر از گیاهان غیرپیوندی بود. بیشترین بازدۀ کوانتومی نظام نوری (فتوسیستم) (Fv/Fm) II در برگ های خیار تفاوت معنی داری بین گیاهان پیوندی و غیرپیوندی نشان داد و این مقدار در گیاهان پیوندی 6-3 درصد بیشتر از گیاهان غیرپیوندی بود. این نتایج اشاره به این دارد که افزایش فعالیت آنزیم های پاداکسنده، نسبت Fv/Fm و هدایت روزنه ای در گیاهان پیوندی، مرتبط با تحمل بیشتر آن ها به تنش شوری است.
    کلیدواژگان: آنزیم های پاداکسنده، پیوند، تنش شوری، فراسنجه های نورساختی، مالون دی آلدئید
  • روح الله کریمی *، فرزاد میرزایی صفحات 475-491
    کشمش مهم ترین فرآوردۀ انگور در ایران است که در فرآیند خشک شدن حبه ها به دست می آید. با توجه به تولید بالای انگور در کشور بهینه سازی روش های تهیۀ کشمش به منظور افزایش تقاضا در بازارهای جهانی ضروری است. در این بررسی تاثیر سه روش تهیۀ کشمش شامل سایه خشک، آفتاب خشک و تیزابی (کربنات پتاسیم+ اتیل اولئات) بر ویژگی های بیوفیزیکی و بیوشیمیایی کشمش حاصل از انگور بیدانۀ سفید شامل عملکرد کشمش، سرعت خشک شدن، وزن خشک، وزن پوشال و همچنین ظرفیت پاداکسندگی یا آنتی اکسیدانی (با روش های DPPH وFRAP) ، فلاونوئیدکل، فنل کل، پروتئین کل، قندهای محلول (فروکتوز، گلوکز، ساکارز، رافینوز) ، اسیدهای آلی (آسکوربیک، مالیک، تارتاریک) و برخی عنصرهای غذایی در قالب طرح کامل تصادفی با سه تکرار در هر تیمار در پژوهشکدۀ انگور و کشمش دانشگاه ملایر انجام شد. در شهریورماه سال 1394 میوه ها بر پایۀ شاخص درجۀ بریکس 22 برداشت و ضمن تیمار روی بارگاه های طبقه ای توری تا رسیدن به رطوبت 15درصد قرار داده شدند. بنا بر نتایج اختلاف معنی داری (01/0p≤) بین ویژگی های بیوفیزیکی و بیوشیمیایی هر سه روش خشک کردن مشاهده شد. بیشترین زمان خشک کردن مربوط به روش سایه خشک و کمترین زمان مربوط به روش تیزابی بود. همچنین بیشترین و کمترین سرعت تبدیل انگور به کشمش به ترتیب متعلق به روش های خشک کردن تیزابی و سایه خشک بود. عملکرد کشمش تولیدی در روش تیزابی بیشترین و در روش آفتاب خشک کمترین بود. محتوای فنل کل، فلاونوئیدکل و ظرفیت پاداکسندگی تعیین شده با دو روش DPPH و FRAP در کشمش تیزابی در مقایسه با کشمش های آفتاب خشک و سایه خشک به طور معنی داری (01/0p≤) بیشتر بود. همچنین در روش تیزابی غلظت بالاتر قندهای محلول فروکتوز، گلوکز، ساکارز، رافینوز و اسیدهای آلی (به استثناء اسید آسکوربیک) در مقایسه با دیگر روش ها مشاهده شد. بنابراین روش تیزابی به دلیل تبدیل انگور به کشمش در بازۀ زمانی کمتر میزان اکسید شدن ترکیب های فنلی و فلاونوئیدی در مقایسه با روش های آفتابی و سایه خشک کمتر بوده و همچنین افزون بر ارزش تغذیه ای بالاتر ظرفیت پاداکسندگی بالاتری نیز داشت.
    کلیدواژگان: انگور، اسید تارتاریک، ضریب تبدیل، قندهای محلول، کشمش
  • رویا خالصی، محمد اسماعیل امیری* ، فریبرز حبیبی صفحات 493-503
    به منظور بررسی تاثیر استات کلسیم بر انبارمانی، حفظ ویژگی های کیفی و کاهش پوسیدگی پس از برداشت میوۀ زردآلو رقم ’شکرپاره‘ (Prunus armeniaca cv. ‘Shekar Pareh’) ، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. میوه ها در زمان بلوغ تجاری برداشت و آنگاه در غلظت های مختلف استات کلسیم (0 (شاهد) ، 64/12 و 61/31 میلی مولار) به مدت ده دقیقه غوطه ور شدند. میوه های تیمارشده در جعبه های پلی اتیلنی بسته بندی و در دمای 4 درجۀ سلسیوس و رطوبت نسبی 5±90 درصد به مدت یک ماه انبار شدند. فراسنجه (پارامتر) های کمی و کیفی میوه در سه نوبت (روزهای 10، 20، 30 انبارمانی) اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد، تیمار استات کلسیم به طور معنی داری بازدارندۀ کاهش وزن و باعث حفظ سفتی بافت میوه ها شد. اسید آسکوربیک در طول زمان انبارمانی کاهش یافت و کمترین میزان آن در تیمار شاهد پس از 30 روز انبارمانی مشاهده شد. استات کلسیم از افزایش TSS جلوگیری کرد. استات کلسیم باعث افزایش TA، غلظت کلسیم گوشت میوه، درصد رطوبت و موجب کاهش کاروتنوئید و نسبت TSS/TA شد. همچنین استات کلسیم با کاهش میزان پوسیدگی باعث افزایش عمر انبارمانی زردآلو شد. در کل می توان گفت که کیفیت میوه های زردآلو با استفاده از تیمار استات کلسیم به دلیل تاخیر انداختن فرآیند رسیدگی، بهبود یافته است.
    کلیدواژگان: اسید آسکوربیک، سفتی، غوطه وری، کاروتنوئید، کاهش وزن
  • سعید سهیلی وند، امیر موسوی* ، محمدرضا صفر نژاد، ناصر فرخی، مسعود توحید فر، محسن مردی، سید مهدی علوی صفحات 505-514
    در این تحقیق، پیوند ex vitro، برای نجات شاخساره های بدون ریشۀ ناشی از کشت بافت و انتقال ژن لیموترش (Citrus aurantifolia L.) ، انجام و تاثیر عامل های مختلفی مانند نوع و اندازۀ پیوندک، نوع پیوند، شرایط نگهداری گیاهچه های پیوندی و استفاده از محیط کشت غذایی در اطراف محل پیوند، بررسی شد. نتایج نشان داد، بهترین بازدهی با استفاده از روش متداول پارافیلم پیچی، در شرایط محیطی کنترل شده و با اندازه های پیوندک بزرگ تر و چوبی تر به دست می آید. تزریق محلول غذایی در محل پیوندک، در میزان موفقیت پیوند، تفاوت معنی داری با شاهد نشان نداد. ولی کاربرد محیط غذایی MS آگاردار در محل پیوند، در مقایسه با پارافیلم پیچی، موفقیت ریزپیوندی ex vitro را بالا برد و نشان داد، می تواند به عنوان نگه دارندۀ پیوندک روی پایه، محافظ رطوبت پیوندک و تامین کنندۀ مواد غذایی آن، در روزهای اولیه عمل کرده و در سازگاری تدریجی پیوندک به محیط in vivo کمک کند.
    کلیدواژگان: پایه، پیوند انتهایی و جانبی، پیوندک، شاخساره، کشت بافت
  • وجیهه عباسی قادی، مسعود آزادبخت* ، یحیی تاجور، محمد اکبرزاده صفحات 515-527
    کاربرد گیاهان بومی در فضای سبز از جمله مواردی است که در منظرسازی کمتر به آن توجه شده است. لذا این پژوهش باهدف بررسی جنبۀ زیباشناسانۀ گیاهان درختی بومی زیر حوزۀ هیرکانی انجام پذیرفت. بررسی های میدانی روی 55 گونۀ درختی بومی موجود در منطقۀ مورد بررسی به مدت یک سال انجام شد. ثبت ویژگی های زیباشناسی به کمک مشاهدۀ درختان در طبیعت و عکس برداری از اندام های مختلف صورت پذیرفت و با توجه به شاخص های زیباشناسی امتیازدهی انجام شد، سپس ارزیابی داده ها به کمک روش خوشه (کلاستر) بندی در نرم افزارSPSS انجام شد. درنهایت گونه های درختی بومی منطقۀ هیرکانی بر پایۀ شاخص های زیباشناسی تفکیک شده اند. در مرحلۀ پایانی گونه های برتر بر پایۀ نوع کاربری گروه بندی شدند؛ درنهایت 23 گونه مناسب مناظر خیابانی، 42 گونه مناسب بوستان ها، 10 گونۀ درختی مناسب برای ایجاد منظره های میوه دار، 19 گونه برای استفاده در ایجاد پرچین و دیوارسبز و 7 گونه برای حاشیۀ رودخانه ها و مکان های مرطوب معرفی شدند. از جمع بندی نتایج این تحقیق می توان چنین نتیجه گیری کرد که از دیدگاه زیباشناسی برخی از گونه های درختی بومی هیرکانی قابلیت بالایی به جهت استفاده در منظره های شهری دارند. لذا انجام پژوهش های سازگاری گونه های پیشنهادی با محیط شهری توصیه می شود.
    کلیدواژگان: بومی، درخت، زیبا، شمال ایران، طراحی سازگار با محیط، فضای سبز شهری
  • مهرداد رسولی، عبدالله حاتم زاده* ، محمود قاسم نژاد، حبیب الله سمیع زاده صفحات 529-538
    تنظیم کننده های رشد گیاهی در شرایط تنش زا می توانند سبب بهبود رشد گیاه شوند. در این آزمایش میزان رشد، قند محلول، پرولین، تجمع یون های سدیم و پتاسیم تحت تاثیر کاربرد ترینگزاپک اتیل در تیمارهای مختلف شوری بررسی شد. تیمارها شامل چهار سطح شوری شاهد، 5، 10 و 15 دسی زیمنس بر متر با استفاده از کلرید سدیم و تیمارهای ترینگزاپک اتیل در چهار سطح 0، 60، 120 و 240 میلی گرم در 100 مترمربع بود که سه مرتبه و هر 14 روز یک بار اعمال شد. شوری باعث افزایش معنی داری در میزان قندهای محلول، پرولین، غلظت یون سدیم و نسبت سدیم به پتاسیم ریشه و اندام های هوایی، غلظت یون پتاسیم اندام های هوایی شد ولی موجب کاهش میزان غلظت یون پتاسیم ریشه، عمق توسعۀ ریشه و محتوای نسبی آب شد. همچنین، محلول پاشی ترینگزاپک اتیل موجب افزایش محتوای نسبی آب برگ، توسعۀ ریشه، قند محلول، پرولین، غلظت یون سدیم و پتاسیم و نسبت سدیم به پتاسیم در ریشه و اندام های هوایی شد. بنابر نتایج مشخص شد، در شرایط شوری تجمع میزان بالاتر یون پتاسیم در اندام های هوایی و کاهش انتقال یون سدیم از ریشه به اندام های هوایی می تواند یک سازوکار مهم چمن آگروستیس برای تنظیم یونی و افزایش مقاومت به شرایط شوری باشد.
    کلیدواژگان: پتاسیم، چمن، کلرید سدیم، محتوای نسبی آب و قندهای محلول
  • جاسم پرخیده، طاهر برزگر *، فاطمه نکونام صفحات 539-550
    به منظور بررسی تاثیر تنش کم آبیاری بر رشد، عملکرد و شاخص های فیزیولوژیکی هندوانۀ رقم چارلستون گری پیوندی، آزمایشی به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار، در دانشگاه زنجان انجام شد. تیمار های آبیاری در سه سطح 100، 70 و 50 درصد نیاز آبی گیاه و تیمار پیوند شامل گیاهان پیوندی روی پایۀ هندوانۀ ابوجهل و گیاهان غیر پیوندی بود. نتایج نشان داد، تنش کم آبیاری به طور معنی داری رشد، عملکرد و کارایی مصرف آب را کاهش و درصد نشت یونی و محتوای پرولین را افزایش داد. بیشترین میزان عملکرد میوه و کارایی مصرف آب در گیاهان غیر پیوندی و پیوندی در شرایط آبیاری 100 درصد به دست آمد. بیشترین مواد جامد محلول میوه در گیاهان پیوندی تحت آبیاری 50 درصد ثبت شد. بیشترین سطح برگ، طول بوته، سفتی گوشت میوه، محتوای نسبی آب برگ در گیاهان غیر پیوندی با آبیاری 100 درصد به دست آمد. بیشترین فعالیت آنزیم پراکسیداز در گیاهان پیوندی تحت کم آبیاری 50 درصد مشاهده شد. پایۀ هندوانۀ ابوجهل در شرایط آبیاری 100 و 70 درصد باعث کاهش غلظت کلسیم و افزایش میوه های پوسیدگی گلگاه داشت، ولی با اعمال تنش کم آبیاری بیشتر، غلظت کلسیم در گیاهان غیر پیوندی کاهش و عارضۀ پوسیدگی گلگاه افزایش یافت. با توجه به نتایج، پیوند روی پایۀ هندوانۀ ابوجهل اثر مثبتی نداشته است.
    کلیدواژگان: پوسیدگی گلگاه، کارایی مصرف آب، مواد جامد محلول، وزن میوه
  • زهرا صداقتی، فاطمه ناظوری* ، سید حسین میردهقان صفحات 551-562
    تاثیر غلظت های مختلف اسید سالیسیلیک بر انبارمانی میوه های سیب رقم زرد و قرمز لبنانی موجود در باغ کنتوئیۀ رفسنجان در زمان برداشت، 45، 90، 135 و 180 روز پس از انبارمانی بررسی شد. تیمارها شامل بدون شست وشو، آب مقطر، اسید سالیسیلیک 1، 2 و 3 میلی مولار به مدت نیم و یک ساعت در سردخانه با دمای 1±2 درجۀ سلسیوس بررسی شد. آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایۀ طرح کامل تصادفی اجرا شد. شاخص برداشت در هر دو رقم همزمان با 170روز پس از پایان دورۀ گلدهی بود. نتایج نشان داد، تیمار اسید سالیسیلیک نسبت به شاهد روند کاهش وزن، نشت یونی و پوسیدگی را کند کرده و باعث حفظ مواد جامد محلول، قابلیت پذیرش و فعالیت پاداکسندگی شد، اما تاثیری بر شاخص های درخشندگی، هیو، اسیدیتۀ کل و pH میوه نداشت. در مدت انبارمانی درصد کاهش وزن، اسیدیتۀ کل، pH و پوسیدگی سیب زرد بیشتر از رقم قرمز و همچنین قابلیت ماندگاری سیب های قرمز بیشتر از سیب زرد بود. افزایش سوختگی سطحی، بدطعمی و کاهش قابلیت پذیرش از نتایج کاربرد اسید سالیسیلیک 3 میلی مولار بود ولی اسید سالیسیلیک 2 میلی مولار در حفظ کیفیت و انبارمانی میوه مؤثرتر از دیگر تیمارها بود.
    کلیدواژگان: فعالیت پاداکسندگی، شدت پوسیدگی، نشت یونی و وضعیت ظاهری میوه
  • محبوبه میرزاخانی، بابک متشرع زاده *، حسین میر سیدحسینی، رضا مالمیر صفحات 563-577
    سیلیسیم یک عنصر غذایی ضروری برای برخی گیاهان علفی و عنصری سودمند برای بهبود رشد و رویارویی با تنش‎های زنده و غیرزنده به شمار می‎رود. این پژوهش روی خاک آلودۀ طبیعی به فلزهای سنگین از شهرک صنعتی روی در زنجان انجام گرفت و طی آن تاثیر کاربرد ذرات نانو سیلیس بر پاسخ‎های مورفو-فیزیولوژیکی و تغذیه‎ای چچم (Lolium perenne) بررسی شد. تیمار نانو سیلیس در شش سطح 100 (NS1) ، 200 (NS2) ، 500 (NS3) ، 1000 (NS4) ،2000 (NS5) و تیمار شاهد (NS0) برحسب میلی گرم نانو سیلیس بر کیلوگرم خاک گلدان در قالب طرح کامل تصادفی و پنج تکرار در گلخانه اجرا شد. به منظور اضافه کردن نانو سیلیسیم به خاک، دروایۀ (سوسپانسیون) آن تهیه و با مقدار مشخصی آب که بر پایۀ ظرفیت مزرعۀ تعیین شده بود، مخلوط و با استفاده از پیپت، قطره قطره به خاک اضافه شد. پس از گذشت دورۀ کاشت و داشت گیاه چچم، اندام های هوایی گیاه برداشت و غلظت عنصرهای سنگین (سرب، روی و کادمیوم) و عنصرهای غذایی (فسفر، پتاسیم و سیلیسیم) در اندام های هوایی اندازه گیری شد. نتایج به دست آمده نشان داد، کاربرد سیلیسیم بر جذب عنصرهای آلایندۀ کادمیوم و روی و عنصرهای غذایی پتاسیم، فسفر و سیلیسیم در سطح 5 درصد معنی دار بود. همچنین کاربرد سیلیسیم در خاک، جذب آلاینده های روی و کادمیوم را در گیاه افزایش داد. همچنین بیشترین میزان جذب سیلیسیم در اندام های هوایی چچم، در تیمار NS5 گزارش شد که نسبت به سطوح دیگر کاربرد نانو و شاهد، تفاوت معنی‎داری نشان داد. درمجموع کاربرد سیلیسیم، سبب بهبود وضعیت رشد گیاه، جذب عنصرهای غذایی و مقاومت به تنش شد.
    کلیدواژگان: آلودگی فلزهای سنگین، پاسخ های تغذیه‎ای، تنش، چچم، سیلیسیم، عنصرهای غذایی
  • محمد امیریان مجرد، محمدرضا حسندخت* ، وحید عبدوسی، سیدعلی طباطبایی، کامبیز لاریجانی صفحات 579-587
    به منظور بررسی تاثیر شوری بر برخی ویژگی های ریخت شناختی (مورفولوژیک) و فیزیولوژیک توده های شلغم ایرانی آزمایشی گلخانه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. عامل اول شوری آب در چهار سطح (0، 60، 120 و 180 میلی مولار کلرید سدیم) و عامل دوم 15تودۀ شلغم ایرانی بود. نتایج نشان داد، تنش شوری میزان وزن تر و خشک شاخساره (63 و 33 درصد) ، وزن تر ریشۀ غده ای (86 درصد) ، سبزینۀ (کلروفیل) a و b (52 و 5/37 درصد) ، پتاسیم برگ و ریشه (2/33 و 2/31 درصد) را کاهش و میزان سدیم برگ و ریشۀ غده ای را افزایش (84 و 3/90 درصد) داد. نتایج اثر متقابل شوری و توده نشان داد، توده های مشهد، یزد و بیرجند بیشترین کاهش میزان پرولین (71، 5/64 و 6/61 درصد) و توده های مهریز و کرمانشاه کمترین کاهش سبزینۀ a (22 و 3/32 درصد) در شوری 180 میلی مولار نسبت به شاهد را داشتند. سبزینۀ a و b با وزن تر (**8/0 و **72/0) و خشک اندام های هوایی (*73/0 و *68/0) همبستگی مثبت داشت. پرولین نیز به ترتیب با سدیم و پتاسیم برگ همبستگی مثبت و منفی (*43/0 و *42/0-) داشت. پتاسیم و سدیم ریشه همبستگی منفی (**88/0-) و معنی داری با هم داشتند. نتایج همچنین نشان داد، توده های شلغم ایرانی به تنش شوری واکنش های متفاوتی نشان می دهند و از یون های پتاسیم و سدیم می توان به عنوان شاخص انتخاب توده های متحمل به شوری در شلغم استفاده کرد.
    کلیدواژگان: پرولین، سطوح شوری، عملکرد، فیزیولوژی
  • شیرین تقی پور، عبدالله احتشام نیا *، حامد خدایاری، حسن مومیوند صفحات 589-599
    گل داوودی (Dendranthema grandiflorum Ramat.) یکی از مهم ترین گیاهان زینتی و دارویی در عرصۀ جهانی به شمار می رود. به منظور بررسی میزان تنوع ژنتیکی برخی رقم های گل داوودی با استفاده از نشانگر های ریخت شناختی (مورفولوژیک) ، 21 صفت کمی در 15 رقم پا بلند داوودی با سه تکرار در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در بیرانشهر شهرستان خرم آباد، استان لرستان ارزیابی شد. نتایج به دست آمده از این پژوهش، نشان دهندۀ دامنۀ گسترده ای از تغییرپذیری ها در بین رقم های مورد بررسی از نظر صفات اندازه گیری شده بود. در برخی از صفات از جمله شمار گل، شمار برگ، شمار شاخه های جانبی که ضریب تغییرپذیری های بالاتری نشان دادند، تنوع بیشتری در بین رقم های داوودی داشتند. نتایج به دست آمده از ضریب همبستگی نشان داد، بین صفات شمار گل در بوته با شمار شاخۀ فرعی، قطر شاخۀ اصلی و گستردگی بوته همبستگی منفی و معنی داری وجود داشت. در تجزیۀ عاملی، هفت عامل اصلی و مستقل با مقادیر ویژۀ بزرگ تر از 1 درمجموع توانستند 1/91 درصد واریانس کل را توجیه کنند. در تجزیۀ خوشه ایرقم ها در فاصلۀ اقلیدسی 73/33، به سه گروه اصلی تقسیم بندی شدند. به طوری که دو رقم شکرنازʻ و نادیا2ʻ با بیشترین ارتفاع شاخه و رقم گل گیسʻ با بیشترین قطر سرگل از دیگر رقم ها متمایز شدند. بنابراین با توجه به اینکه بررسی این رقم ها در شرایط یکسان صورت گرفته است، می تواند گزینش برای صفات مورد بررسی صورت گیرد.
    کلیدواژگان: تجزی? خوشه ای، صفات ریخت شناختی، گل داوودی، نشانگر ریخت شناختی
|
  • Fatemeh Nazari, Mousa Rasouli*, Masoumeh Maleki Pages 301-312
    Grape (Vitis vinifera L.) contains antioxidant compounds which are very useful for human. Unfortunately, most of the antioxidant compounds, such as flavenoides, are reduced during grape ripening stages. Therefore, the study of elicitors for increasing these compounds at the time of ripening, is necessary. In this study, the effect of salicylic acid (SA) spraying in three concentrations of 0 (control), 0.1 and 1mM on the leaves and fruits of two grape cultivars "Shahani" (with black berries) and "Fakhri" (with green berries) at two growth stages (unripe and ripe) were investigated. Detection indicators at unripe stage were acidity and berry size, and at ripe stage were juiciness and total soluble solid of berries . This study was conducted in 2013-2014 on the vineyards of the "Malayer Grape Research Center". The experimental vines were ten years old and their growing system was a row planting and drip irrigation method. This experiment was carried out based on completely randomized design (CRD) with seven treatments and three replications. The results showed that the maximum amount of carotenoids were at the unripe stage in the fruit skin of "Shahani" and "Fakhri" cultivars treated by SA at 0.1mM concentration to amount 73.65 and 69.94 mg/gFW, respectively. Results of comparing two growth stages showed that the maximum amount of anthocyanins were at ripe stages in the fruit skin and leaves of "Shahani" cultivar treated by SA at 0.1mM concentration to amount 3.21 and 2.343 mg/g FW respectively. In addition, Measurement of total flavonoids content as showed the increasing effect of SA at 0.1mM concentration on total flavonoids of leaves and all parts of fruits (exception of seeds) both "Shahani" and "Fakhri" cultivars at ripe stages were more effective. Also, SA treatment as significantly increased the antioxidant activity content of most parts both cultivars at unripe stages at 0.1mM concentration and ripe stages at 1mM concentration. These results showed that the use of common materials, such as SA, can greatly increase antioxidant properties of grapes during ripe stage.
    Keywords: antioxidant activity, Flavonoids, Grape, Ripe
  • Abouzar Soreni, Seyed Alireza Salami *, Mohammadreza Fattahi Moghddam Pages 313-321
    Cannabis sativa L. is an important economic plant for the production of medical, food, fiber and oils. Nevertheless, lack of sufficient simple sequence repeat (SSR) markers has limited the development of cannabis genetic research. In this study, transcriptome sequences were used for identification and introduction of SSR markers in order to assess genetic diversity and separation of fiber and drug types. Based on the cannabis RNA-Seq data, 3383 SSR were identified from 1402 reads in fiber type whiles this number was 10381 for 4743 reads in drug type. Among these markers, trinucleotide repeat motifs were the most abundant, followed by mononucleotide and dinucleotide. Primers were successfully designed for amplification of 234 SSR markers from 152 individual sequences in fiber and 1543 SSR markers from 1372 individual sequences in drug using Primer3 with default parameters. This study outlines the first large-scale development of SSR markers for cannabis. The effectiveness of these molecular markers should be tested using different Iranian Marijuana populations and could be particularly useful for cannabis populations breeding.
    Keywords: Dinucleotide motifs, fiber, drug types, genetic research, microsatellites
  • Hamid Dehghani *, Rasoul Mohammadi Pages 323-333
    Knowledge of structure and genetic control of traits may facilitate choose the best method of breeding and breeding programs will ultimately succeed. A complete diallel cross design was used to investigate genetic controls of three traits of yield, early maturity and total soluble solids for seven endemic Iranian cantaloupe. Results indicated that the Dastjerdi parent showed high and significant general combining ability for early maturity in each year (-3.97 and -3.78), then the additive gene effects have an important role in the control of this trait. Therefore this parent can use in breeding programs to produce early cultivars. Savei and Magasi parents for total soluble solids had highest general combining ability and can be considered to produce varieties with high sugar. The hybrids of Shahabadi × Rishbaba and Rishbaba × Tiltorogh can be considered to produce cultivars with high yield. Furthermore, Savei × (Shahabadi or Tiltorogh or Dastjerdi) and Magasi × (Savei or Rishbaba or Magasi) were considered as appropriate pairs to produce hybrids with high total soluble solids. Results showed the selection method can be effective for the traits of early maturity and total soluble solids, and production of hybrid can be useful for yield.
    Keywords: Biplot, cantaloupe, general, specific combining ability, principle component
  • Mesbah Babalar *, Farhad Pirzad, Mohammad Ali Askari Sarcheshmeh, Alireza Talaei, Hossein Lessani Pages 335-349
    Pomegranate fruit is one of the sensetive fruit to chilling injury (CI), when they are exposed to temperatures below 5 °C. This study applied a combination of pre and postharvest methyl jasmonate (MeJA) at 0 (control), 0.1, 0.2 and 0.3 mM on chilling injury (CI), antioxidant capacity and fruit quality in pomegranate fruit. Fruits were stored at 4±1 °C and 90-95% relative humidity for 4 months. MeJA treatment at 0.2 mM significantly delayed the postharvest CI and increased electrolyte leakage and malondialdehyde (MDA) accumulation about 54, 20 and 27 percent, repectively. In these fruits, total phenolics, DPPH scavenging activity, Phenylalanine ammonia-lyase and total anthocyanine were found at higher levels in treated than control pomegranates during postharvest storage. Also, treated fruits had lower weight loss, total soluble solids (TSS), pH and higher TA and Vit C. Overall, these findings demonstrated that pre and postharvest treatments with MeJA had potential effect on enhancing tolerance of pomegranates to postharvest chilling injury, maintaining the quality and extending storability and marketing of pomegranate fruits.
    Keywords: Anthocyanins, electrolyte leakage, phenylalanine ammonia-lyase, storage
  • Forouzandeh Soltani *, Moein Shajari, Hamide Noory Pages 351-363
    This experiment was conducted in order to evaluate resistance to drought stress of watermelon accessions, Isfahan, Sharif-Abad, Crimson sweat and Colocynth as index plant. Experiment performed in Randomized Completely Block Design as split plot with four irrigation regimes (100% as control, 75%, 50% and 25% of available water). Results showed that the longest shoot and high number of female flower was at 100% and 75% AW while the lowest level was observed at 25%AW.The highest water use efficiency obtained from Crimson sweat with 34/16 Kg/m3 at 75%AW. The maximum fruit yield (ton/hectare) was for Sharif-Abad in control treatment and minimum amount for crimson sweat at 25%AW without any fruit. Sharif-Abad and crimson sweat had highest contents of total phenolic compound with increasing stress level in comparison with other samples. As a whole, based on results, Sharif-Abad accession was more tolerant accession in stress conditions. In respect to Evaporation Transpiration and KC, crimson sweat allocated maximum and colocynth minimum amount. The use of local and tolerant watermelon in breeding program and irrigation management could help in overcoming water shortage.
    Keywords: Accession, available water, ET, KC
  • Azam Seyedi, Yousef Hamidoghli*, Mahmood Ghasem, Nezhad, Nasrin Ghorbanzadeh Pages 365-374
    Olive mill wastewater (OMW) in three phase system is a byproduct of olive oil extraction with high pollution load. Since it has a lot of water, organic matter and plant growth nutrients, can be used as a solution for disposal of it in olive groves. In this study, the olive trees cultivars Zard and Local Roughani (Roughani) were treated by different levels of OMW (0, 90, 190 and 380 L Tree-1) for two years. The experiment was carried out as factorial in a randomized complete block design in Manjil region, Guilan province. Results showed that, OMW application especially in high levels increased organic carbon, microbial respiration, microbial biomass carbon and soil dehydrogenase enzyme activity in soil and it has a positive effect on the fruit yield. Also, it improved the quality of olive oil in terms of free fatty acids and peroxide value in olive oil, but not effect on the oil percent in dry matter. Biological characteristics in soil were different under two cultivars cultivation. Also, there was a significant difference between two cultivars in oil quality characteristics. Quality characteristics were in the range of virgin and extra virgin olive oil, in both cultivars under treated with OMW.
    Keywords: Organic carbon, microbial respiration, peroxide value, roughani, Zard
  • Marziyeh Jafari, Mohammad Hossein Daneshvar *, Amin Lotfi, Jalalabadi Pages 375-382
    Passion flower (Passiflora caerulea L.) is a climbing and herbaceous shrub belonging to the family of Passifloraceae. Tissue culture is an important part of biotechnology, which can produce plants free of pathogens and provides mass production. This study aimed to evaluate the potential of two different types of explants (leaf and petiole) in order to obtain shoot multiplication of Passiflora caerulea. Various concentrations of 6-benzyl amino purine (BAP), 6-furfuryl amino purine (KN) and Thidiazuron (TDZ) in combination with indole butyric acid (IBA) were used as a completely randomized design, in three replications. Results of this experiment showed that the highest regeneration frequency of the petiole explant (100%) and the maximum number of multiple shoots (8.9) was obtained in MS medium supplemented with 1.0 mg/l BAP along with 0.1 mg/l IBA. Also in leaf explants, the highest regeneration frequency (86.66%) as well as the maximum number of multiple shoots (8.6) were obtained in the above-mentioned medium. The highest rooting frequency (93.33%) was observed on MS medium supplemented with 0.5 mg/l IBA. In vitro-raised plantlets were potted and acclimatized under culture room conditions for 25–30 days before transfer to soil conditions, where the established plants showed more than 90 % survival. The described protocol had a high potential for the micropropagation of this valuable germplasm.
    Keywords: Acclimatization, regeneration, rooting, tissue culture
  • Hanifeh Seyed Hajizadeh * Pages 383-395
    Since the quality and vase life of cut flowers is seriously related to the pre and postharvest factors, so a lot of efforts have been done for increasing quality and longevity of them using different methods and compounds. In the present project, the factorial experiment was done based on Completely Randomized Design to study the effect of pre and post-harvest salicylic acid application on storability of Lilium. Solutions with 0, 50, 100 and 200 μM concentrations of salicylic acid were sprayed on flowers and their cut flowers were placed in the same solutions after harvest. Results showed the positive effects of 50 and 100 μM concentrations of pre and postharvest application of salicylic acid on the increase of bud number and delay in antioxidant enzyme activity reduction and also its trend was slow compared to control. Salicylic acid treatment had no significant effect on total protein in 5 developmental stage of flower and the level of hydrogen peroxide had an increasing trend, but to a lesser extent than controls. Pre and post application of salicylic acid with increasing in cell antioxidant capacity and also water balance regulation in plant, caused to extend in vase life of Lilium cut flowers in comparison with control. Due to spread of harmful chemical compounds in preservative solutions, the mentioned composition had more potential for applying in Easter lily greenhouses, flower retailers and home.
    Keywords: Antioxidant capacity, cell membrane stability, Lilium longiflorum, vase life, flower development
  • Neda Abedi, Ahmad Golchin, Saeid Shafiei *, Hossein Besharati Pages 395-406
    Water scarcity in arid and semi-arid looking like Iran country, including one of the factors limiting the growth and yield of crops. That's why finding suitable solutions for overcoming on stress and increased production of special importance. To study the effect of inoculation with mycorhizal fungi on yield and quality of potato (Solanum tuberosum L.) under drought stress a factorial experiment with randomized complete block design and three replications was performed in greenhouse of Soil Science Department, University of Zanjan, Iran. In this experiment, potato tubers were cultivated in boxes with sandy loam soils. The factors which studied were, four levels of drought stress (FC, 80% of FC, 60% of FC and 40% of FC) and four levels of mycorrhizal fungi (no-inoculation (control), inoculation with Glomus intraradices, inoculation with Glomus mosseae and a combination of them). In this experiment yield and yield components of potato and concentrations of nitrogen, phosphorus, potassium in leaf and tuber were measured. The results of analysis of variance of data showed that the effects of drought stress and mycorrhizal fungi were significant on all measured traits. The drought stress decreased all measured traits except the nitrogen concentrations of potato leaf and tuber. Application of mycorrhizal fungi increased the yield and yield components of potato and concentrations of plant nutrients in plant. The overall results showed that application of mycorrhizal fungi can decrease the adverse effects of drought stress on potato plant. The highest yield of potato at the rate of 4.87 Kg per square meter of 100% of field capacity moisture and inoculated with the fungus G. Mosse, respectively.
    Keywords: Drought stress, macro element, mycorrhizal fungi, potato, yield indices
  • Ali Rahimi, Amin Salehi, Hooshang Farajee , Sharokh Jahanbin * Pages 407-415
    Drought is one of the factors that affect medicinal plants and on the other hand, the role of mycorrhizal fungi was effective in improving the performance of some medicinal plants exposed to water stress. For this purpose, an experiment was conducted split-plot in randomized complete block design in the Boyerahmad region in three replications during years 2015 and 2016. The studied factors consisted of irrigation levels (primary factor) as irrigation after W1= 30, W2= 60, W3= 90, W4= 120 and W5= 150 mm water evaporation from evaporation pan class A and mycorrhiza fungi (sub-factor) at the levels of non application, application with Glomus mosseae species and application with Glomus intraradices species. Results of analysis of variance showed that the interaction between mycorrhizal fungi and water stress on grain yield, biological yield, 1000 grain weight, oil content and water use efficiency was significant at the level of 1%. In the treatment W30GM, the highest grain yield (276/5 kg/ha) and in the treatment W150NG, the lowest value of grain yield (69 kg) were obtained. In the treatment W30GM, the highest biological yield (5389 kg/ha) and in the treatment W150NG, the lowest value of biological yield (1517 kg/ha) were obtained. In the treatment W90GM, the highest seed oil percentage (29.38%) and in the treatment W150NG, the lowest value of seed oil percentage (14.97%) was obtained. In the treatment W90GM, the highest water use efficiency for grain (0.02460 kg/m3) and in the treatment W120NG, the lowest value of seed oil percent (0.01185 kg/m3) were obtained. Results showed that under water stress conditions, the use of mycorrhizal fungi could be effective in moderate water stress and increased grain yield, biological yield, grain weight, oil content and water use efficiency of borage compared to the control plants.
    Keywords: Glomus mosseae, Glomus intraradices, Irrigation, 1000 grain weight
  • Hormoz Ebadi*, Mahmood Raeini, Sarjaz, Mohammad Ali Gholami sefidkoohi Pages 417-428
    Due to climate change and increasing of water demand for agricultural productions, optimum use of water resources is necessary. In this experiment, the effects of partial root zone drying (PRD) along with shading were investigated on growth and water use efficiency of 2-year old sour orange seedlings in Ramsar, northern town near Caspian Sea, Iran. The pot experiment were assigned to a completely randomized design and were treated during seven months in 2015. Treatments were full irrigation (FI), partial root zone drying (PRD), PRD along with moderate shade (MShPRD) and PRD along with high shade (HShPRD). Irrigations water volumes were determined on the basis of soil moisture deficiency. Water consumption reduction relative to FI treatment for PRD, MShPRD and HShPRD treatments were 29.6, 36.2 and 39.2 percent, respectively. Mean comparion indicated that trunk diameter, dry weight ratio of root/total plant and root variables (dry and fresh weight, volume, length, area and length density) in HShPRD were significantly lower than those of other treatments. Also, total dry matter and volume and weight of stem and branches in HShPRD were lower than those of full irrigation treatment. Dry weight ratios of leaf/total plant, shoot/total plant and shoot/root in this treatment were higher than those of other treatments. Treatments had no significant effect on leaf variables, plant height, branches length, root diameter and specific root area and length. In conclusion, the highest irrigation water use efficiency was observed in MShPRD, but it had significant difference only with full irrigation.
    Keywords: Deficit irrigation, citrus, full irrigation, radiation
  • Alireza Torabi, Ali, Akbar Tajalli , Gholam, Ali Akbari * Pages 429-442
    Plant nutrition various methods, are the most important factor which positively affects the plant growth and crop productivity. In order to evaluate effects of different levels of animal and chemical fertilizers on quality and quantity characteristics of Garlic in Hamadan climatic conditions, an experiment was conducted in the growing seasons of successive years of 2011- 2012 at the agronomical farms of Hamadan. The experiment was performed as split plot layout based on a randomized complete block design with three replications. The main factor was the four levels of animal fertilizer (0,10,20 and 30 ton per ha) and sub factor was four levels of nitrogen fertilizer (0, 50, 100 and 150 kg in ha). The agronomic traits that studied in this research consisted of yield and yield components, total bulb diameter and clovlet number. Then, the quality characteristics of garlic such as total pyrovic acid, texture hardness and essential oil percentage were measured and investigated. Results showed that the intermediate treatment of 30 ton per hectare, of manure mixed with 150 kg nitrogen per ha, produced the highest amount of bulb yields with 13290 kilo per hectare. Also, the experiment showed that the intermediate treatment with 10 ton per hectare, of animal fertilizer mixed with 100 kg nitrogen per ha of chemical fertilizers produced the highest amount of total pyrovic acid with 114 (micro mol/gr) and essential oil of 2/97 percent.
    Keywords: Garlic, medicinal plants, organic fertilizer, quality characteristics, soil productivity
  • Ali Mirhosseini, Hossein Sadeghi *, Hossein Moradi Pages 443-451
    Non-destructive methods are very important in agriculture because the tested product can return to the market process, and also they don’t have the problems of destructive methods such as time-consuming and cost. On the other hand, diversity and abundance of quality characteristics of agricultural products are considered as the other reasons for the development of non-destructive methods. Therefore, in this study the ability of the image processing method in order to predict the quality characteristics such as volume, weight, total soluble solids, titrable acid, total phenolic and antioxidant activity of three Zaghe Yazdi, Malase Yazdi and Malase Esfahan cultivars of pomegranate fruit during 2013 growth season, was investigated. Samples were collected at four stages of 50, 80, 110 and 140 days after full bloom and then the color and chemical characteristics were evaluated. Finally, the calibration models related to colorimetric data and chemical measurements were prepared.Results of validation of models showed that in Malase Esfahan cultivar, the standard deviation ratio was 2.3, 2.52, 1.8 and 2.95 for weight, volume, total soluble solids and antioxidant activity, respectively. Moreover, it was found that the changes of titratable acid and total phenolic had no significant correlation coefficient with the color of pomegranate fruit and there were not predictable by image processing technique. Overall, it can be concluded that the image processing technique is an efficient method and has a very strong potential for simultaneous and rapid detection of maturity stages and also to detect the status of qualitative characteristics in pomegranate fruit cv. Malase Esfahan.
    Keywords: antioxidant activity, color changes, Malase Esfahan, ripening, standard deviation
  • Jafar Nabati*, Elahe Boroumand Rezazadeh, Mohammad ZareMehrjerdi, Mohammad Kafi Pages 453-463
    Providing light source for plantlet growth in potato tissue culture is expensive. So, an experiment was conducted in factorial arrangement based on completely randomized block design with nine replications under in vitro and four replications in greenhouse conditions to study plantlet production under natural light and comparing the morphological traits of these plantlets with the ones grown under fluorescent light conditions. Treatments consisted of two potato cultivars of Agria and Savalan and natural and fluorescent light. Results indicated that Savalan plantlets height was almost the same in both light conditions while a higher plantlet height was found in fluorescent light conditions in Agria. Root length, stem diameter, leaf area, number of nodes per plantlet, number of branches per plantlet and plantlet fresh weight was higher in natural light compared to fluorescent in both cultivars. An increase of 23 and 6 percent in leaf area, 2.2 and 22.5 percent in node number per plantlet and 18.9 and 17.2 percent in fresh weight was found in natural light compared to fluorescent light in Agria and Savalan, respectively. Longer internodes were observed in fluorescent light. Generally, according to the suitable morphological traits of plantlets grown under natural light and higher minituber production of these plants in greenhouse, reduction in minituber production costs could be achieved by using natural instead of fluorescent light in in vitro conditions.
    Keywords: Agria, savalan, tissue culture
  • Esmaeil Madadkhah, Sahebali Bolandnazar*, Shahin Oustan Pages 465-475
    Salinity is considered as one of the major abiotic stress limiting growth and productivity of plants. Identification of physiological and biochemical mechanisms involved in the resistance to salinity can be useful to select salt tolerant rootstocks. For this purpose, an experiment was conducted to investigate the effects of rootstock (three cucurbit rootstock, Shintoza, Cobalt, Rootpower) and salinity stress (0, 40, 60 and 80 mM NaCl) on growth, yield, leaf area, antioxidant enzymes activity, malondialdehyde (MDA) content and Photosynthetic parameters in cucumber (cv. Khasib) leaves were determined, 35 days after salt treatments. Plant Growth parameters in all salinity treatments were significantly higher in grafted plants than non-grafted plants. Grafted plants had 14-21% higher yield than non-grafted plants. The catalase (CAT), ascorbate peroxidase (APX), polyphenol oxidase (PPO) and peroxidase (POD) activity increased as a result of salinity stress, but this increase in grafted plant was 0.1-2 times of ungrafted plant. Reductions in stomatal conductance at the three salt treatments were significantly lower in the grafted plants in comparison to ungrafted plants. Moreover, lipid peroxidation (MDA content) in grafted plants was 7-12% less than ungrafted plants by salt stress. Maximal quantum yield of PS II (Fv/Fm) of cucumber leaves showed significant difference between grafted and ungrafted plant and this amount was 3-6 percent more than ungrafted plants. Results suggested that increase in activity of antioxidant enzymes, ratio of Fv/Fm and stomatal conductance in grafted plant could be associated with their greater tolerance to salinity stress.
    Keywords: Antioxidant enzymes, grafting, malondialdehyde, photosynthetic parameters, salinity stress
  • Rouhollah Karimi *, Farzad Mirzaei Pages 475-491
    Raisin is the main product of grape in Iran that obtains through drying process. Regarding to mass production of grape in this country, optimization of the raisin preparation methods in order to increase world market demand is required. In this research, effects of three different methods of drying including of sun drying, shad drying and alkaline emulsion drying (potassium carbonate + ethyl oleate) were investigated on biophysical and biochemical properties' of Sultana grape's raisin including raisins yield, drying rate, dry weight, and rachis weight and also antioxidant capacity (based on DPPH, FRAR methods), total flavonoids, total phenols, total protein, soluble sugars (fructose, glucose, sucrose, raffinose), organic acids (ascorbic acid, malic acid, tartaric acid) and some nutrients under a completely randomized design with three replicates in Iranian Grape and Raisin Institute of Malayer University. In early Sep. of 2015, fruits were harvested manually based on TSS index of 21 (°Brix) and then were laid on drying net racks until they reached 15% moisture. Based on results, significant differences were found among three drying methods regarding to both biophysical and biochemical properties'. The highest drying period was related to shade drying methods while the lowest was found in alkaline emulsion drying method. Furthermore, the highest and lowest grape to raisin drying rate was belonged to alkaline emulsion and shade drying methods, respectively. Raisin yield was highest in alkaline emulsion drying method and lowest in sun drying method. The highest total phenol, total flavonoid and measured antioxidant capacity by DPPH and FRAR was found to be higher in alkaline emulsion drying method compared to other methods. Moreover, soluble sugars (sucrose, glucose, fructose and raffinose) and organic acids (tartaric, malic but not ascorbic acid) was higher in alkaline emulsion drying method than other methods. In conclusion, owing to faster grape to raisin drying rate observed in alkaline emulsion drying method, the oxidation of phenolic compounds and flavonoids of these raisins was lower compared to both sun-and shade drying methods which showed higher nutritional value and antioxidant capacity than other methods.
    Keywords: Conversion rate, grapes, raisin, soluble sugars, tartaric acid
  • Roya Khalesi, Mohammad Esmaeil Amiri *, Fariborz Habibi Pages 493-503
    In order to study the effect of calcium acetate on shelf life, maintaining qualitative characteristics and reduction of postharvest decay of apricot fruit cv. ‘Shekar Pareh’, a factorial experiment was performed in a randomized complete design with 4 replications. Fruit harvested at the commercial maturity and immediately were transferred to postharvest laboratory of university of Zanjan. Then, fruits were immersed in different concentrations of calcium acetate [0 (control), 12.64 and 31.61 mM] for 10 minutes. Treated fruit were packed in boxes with polyethylene cover and stored at 4 °C and 95±5% relative humidity for one month. Quantitative and qualitative parameters of the fruitwere measured in three times (10, 20, 30 days of storage). The results showed that application of calcium acetate significantly inhibit weight loss and also maintain the firmness of the fruit. Ascorbic acid was reduced during the storage time and the lowest ascorbic acid measured in control. Calcium acetate prevented of increasing TSS. Immersion in calcium acetate increased TA, calcium concentration, moisture content and reduced carotenoids and TSS/TA ratio. Calcium acetate by reduction of postharvest decay caused increasing shelf life of apricot fruit. Overall, it can be concluded that, the quality of apricot was improved by application of calcium acetate which delayed the ripening of fruits.
    Keywords: Ascorbic acid, carotenoid, firmness, immersion, weight loss
  • Saeed Soheilivand, Amir Mousavi *, Mohammadreza Safarnegad, Naser Farrokhi, Masoud Tohidfar, Mohsen Mardi, Seyed Mehdi Alavi Pages 505-514
    This study was carried out to evaluate factors affecting ex vitro micrografting of sour lime (Citrus aurantifolia L.) such as size and type of scions, grafting type, micrografted plantlets conditions and usage of nutrient medium, in order to rescue rootless shoots developed form tissue culture or genetically transformed shoots. Our results showed that the optimum efficiency was achieved when bigger and woodier scions were used in conventional grafting method under controlled environmental conditions. Furthermore, soluble nutrients injected into the micrograft did not show significant difference compared with the control. However, the number of successfully ex vitro micrografted explants treated with MS medium containing agar was higher than the parafilm covered micrografted explants. MS medium supplemented with agar can act as an additional nutritional source to the micrografted explants during the early days of micrografting. Moreover, it gives better anchorage and humidity support for scions and helps with the gradual acclimatization of them in in vivo conditions.
    Keywords: Cleft, side grafting, scion, shoot, stock, tissue culture
  • Vajihe Abbasi ghadi, Masoud Azadbakht *, Yahya Tajvar, Mohammad Akbarzadeh Pages 515-527
    Using native plants in landscape is an issue that has been neglected in the field of landscaping. Therefore, this research took place with the aim of examining the aesthetic aspect of the native tree plants of the Hyrcanian area. Field studies were carried out on 55 native tree species in 9 paths in Sari in the studied area for one year. These studies included recording appearance and aesthetic features. Registration of aesthetic features was done by observation of trees in nature and taking picture of various organs. Scoring was done according to the aesthetic indexes and then data were analyzed by SPSS software and the use of clustering method. Eventually, native tree species of the Hyrcanian region were classified based on aesthetic indexes. In the final stage, superior species was classified according to their application; finally 23 species were introduced as suitable species for street sights, 42 species for parks, 10 species for creation of productive landscapes, 19 species for use in making hinges and walls and 7 species for the margin of rivers and wet places. Summing up the results of this research, it can be concluded that, from the aesthetic point of view, some native Hyrcanian species are highly suitable for use in urban landscapes. Therefore, compatibility research for suggested species in urban environments is recommended.
    Keywords: Beautiful, eco-design, native, north of Iran, tree, urban landscape
  • Mehrdad Rasouli, Abdollah Hatamzadeh *, Mahmood Ghasemnezhad, Habibollah Samizadeh Lahiji Pages 529-538
    Plant growth regulators can improve plant growth under environmental stress conditions. Effect of trinexapac-ethyl (TE) on growth response, soluble sugars content (SSc), proline and ion regulation were investigated in creeping bentgrass (Agrostis stolonifera L.) under salinity stress. The four salinity levels were applied at rte of control, 5, 10, and 15 dS/m with NaCl and TE treatments were applied with a hand sprayer on three times, biweekly at rate of 0, 60, 120, and 240 mg/100 m-2. Salinity, significantly increased SSc, proline content, leaf and root Na+, leaf K+, leaf Na/K and root Na/K rates but root K+, root length density and relative water content (RWC) decreased. Also, Foliar application of TE increased RWC, root length density, SSc, proline, leaf and root Na+ and K+ concentration, leaf and root Na/K rates. The results indicate that taking up more of the K+, maintaining a high K+ concentration in the leaves and reducing the Na+ being transferred from the roots to the shoots could be the mechanisms for Na+ and K+ regulation for salinity tolerance in creeping bentgrass.
    Keywords: Grass, potassium, RWC, sodium chloride, soluble sugars
  • Jasem Parkhideh, Taher Barzegar *, Fatemeh Nekonam Pages 539-550
    In order to study the effect of deficit irrigation stress on growth, yield and physiological traits of watermelon (Citrullus lanatus cv. Charleston Gray), an experiment was carried out in a split plot based on randomized complete block design with three replicates in university of Zanjan. Treatments consisted of three irrigation levels (100%, 70% and 50% Crop Evapotranspiration (ETc)) and grafting (plants grafted on bitter apple and ungrafted plants). Results showed that deficit irrigation stress significantly decreasedgrowth, yield and water use efficiency (WUE) and increased electrolyte leakage and proline content. The highest value of fruit yield and WUE were obtained in ungrafted and grafted plants under irrigation 100% ETc. The maximum soluble solid content was recorded at grafted plant under deficit irrigation 50% ETc. The highest leaf area, plant length, fruit firmness and RWC were obtained in ungrafted plants under irrigation 100% ETc. The maximum POX activity was observed in grafted plants under deficit irrigation 50% ETc. Bitter apple rootstock decreased calcium concentration under irrigation 100% and 70% ETc and increased blossom end rot (BER), but by increasing deficit irrigation stress, calcium concentration in ungrafted plants was decreased and BER was increased. According to the results, grafting on bitter apple rootstock had no positive effects.
    Keywords: Blossom end rot, fruit weight, total soluble solids, water use efficiency
  • Zahra Sedaghati, Fatemeh Nazoori *, Hossien Mirdehghan Pages 551-562
    Effects of different concentrations of salicylic acid on the storage of golden and red delicious apple fruits in Rafsanjan's Cantoie garden were studied at harvest time and 45, 90, 135 and 180 days after storage. Treatments were included no washing, distilled water, salicylic acid 1, 2, and 3 mM for 1 and 2 hours in cold storage room at 1 ± 2 ° C. A factorial experiment based on a completely randomized design was designed. In both cultivars, harvest index coincided with 170 days after full bloom. Results showed that weight loss, electrolyte leakage and decay reduced by salicylic acid and maintained total soluble solids, general acceptance and antioxidant activity. However, salicylic acid treatment had no effect on the color parameters, total acidity and pH of apple fruit. During storage, weight loos, total acidity, pH and decay in golden delicious apples were higher than the red delicious apple, also shelf life of red delicious apples was higher than that of golden delicious apples. Application of 3 mM salicylic acid resulted in increasing superficial scald, off-flavour, and reduced general acceptance, but fruits treated with 2 mM salicylic acid had better quality and more storage life compared to the other treatments.
    Keywords: antioxidant activity, decay intensity, electrolyte leakage, fruit appearance
  • Mahboubeh Mirzakhani, Babak Motesharezadeh *, Hossein Mirseyed Hosseini, Reza Malmir Pages 563-577
    Silicon is an essential nutrient element for some herbaceous plants and a useful element for improving the growth and to encounter with biotic and abiotic stresses. This research was carried out on natural contaminated soil with heavy metals from Zanjan Industrial Town. The effect of nano-silicon particles application on morpho-physiological and nutritional responses of Lolium perenne was investigated. Nano-silicon treatments were selected in six levels of 100 (NS1), 200 (NS2), 500 (NS3), 1000 (NS4), 2000 (NS5), and control treatment (N0) (in mg/kg). Experiments were carried out in a completely randomized design in greenhouse conditions. Nano Silicon added to soil by usage of pipette method. After the planting and cropping stages of Lolium perenne, the aboveground parts, the concentration of heavy elements (lead, zinc and cadmium) and nutrient elements (phosphorus, potassium and silicon) were measured. Results showed that application of silicon on the adsorption of cadmium and zinc and nutrient elements of potassium, phosphorus, and silicon was significant at 5% level. Also, the application of silicon in soil increased the absorption of zinc and cadmium contaminants in the plant. The highest amount of silicon adsorption in Lolium perenne was observed in NS5 treatment, which showed a significant difference compared to other levels of nano and control treatment. In general, application of silicon improved plant growth and increased the uptake of nutrients in the contamination/stress of the heavy metals.
    Keywords: Heavy metals pollution stress, Lolium perenne, nutrient element, nutritional response, silicon
  • Mohammad Amirian Mojarad, Mohammad Reza Hassandokht *, Vahid Abdossi, Seyed Ali Tabatabaei, Kambiz Larijani Pages 579-587
    In order to investigate effects of salt stress on some morphological and physiological traits of Iranian turnips accessions, a greenhouse experimental was carried out as a factorial with a completely randomized design in three replications. The first factor was the salinityof water at four levels (0, 60, 120 and 180 mM NaCl) and the second factor was the accessions of Iranian turnip at 15 levels. Results showed that salt stress reduced the fresh and dry weights of shoot (63, 33) and root tuber (86%), chlorophylls a and b (52 and 37.5%), potassium ion of leaf and tuber root (33.2 and 31.2%) and increased the sodium content of leaf and root tuber (84 and 90.3 percent. Results of interaction of salinity and accession showed that Mashhad, Yazd and Birjand accessions had the greatest reduction in proline (71, 64.5 and 61.6%); while, accessions from Mehriz and Kermanshah had the smallest decrease in chlorophyll a (22 and 32.3%) at 180 mM salinity compared to control. Chlorophyll a and b levels were positively correlated with fresh weight (0.8**, 0.72**) and dry weight of shoots (0.43**, 0.68**). Proline had a positive and negative correlation with sodium and potassium of leaf (0.43*, -0.42*), respectively. Root potassium and sodium had negative significant correlation. Results showed accessions of Iranian turnip exhibit different responses to salt stress and potassium and sodium ions can be used as a selection index for accessions of salt-tolerant turnip.
    Keywords: Physiology, proline, salinity levels, yield
  • Shirin Taghipour, Abdollah Ehteshamnia *, Hamed Khodayari, Hassan Mumivand Pages 589-599
    Chrysanthemum (Dendranthemagrandiflorum Ramat.) is one of most important ornamental and medicinal plants in the world. In order to evaluate genetic diversity among some tall Chrysanthemum cultivars using morphological markers, 21 traits in 15 tall cultivars, were evaluated in randomized complete block design with three replications in Beiranshahr Khorramabad county, Lorestan province. Results obtained from this study revealed a wide range of variations in the measured traits between cultivars. A higher coefficient variation observed for some traits such as flowers number, number of leaves, number of lateral branches. Results of correlation coefficients showed that there was negative correlation between flowers number per plant and number of branches, main branch diameter and plant spacing. Factor analysis, showed seven main and independent components factors with Eigen values greater than one which could Justified 91.1 percent of the total variation. In Cluster analysis, cultivars in Euclidean distance of 33.73were divided into three groups. Therefore, two cultivars of 'Shekarnaz' and 'Nandia2' were distinguished from the other cultivars with the highest branch height and 'Golgis' cultivar with the largest head diameter. Since the evaluation of these cultivars was done in the same conditions, so selection can be done for the studied traits.
    Keywords: Chrysanthemum, cluster analysis, morphological markers, morphological characteristics