فهرست مطالب

مجله علوم باغبانی ایران
سال چهل و هفتم شماره 4 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1396/01/06
  • تعداد عناوین: 20
|
  • مقاله کامل
  • احمد رضایی رسا* صفحات 607-615
    شاه تره گیاهی یک ساله و علفی است، از جمله مواد موثره آن آلکالوئیدهای مهمی مانند فومارین و سیناکتین، مواد رزینی و موسیلاژ است. قسمت مورد استفاده کل اندام هوایی آن است. ورمی کمپوست یک کود آلی شامل آنزیم ها، باکتری ها و بقایای گیاهی و کود حیوانی است. این آزمایش در قالب طرح کامل تصادفی با پنج تیمار و سه تکرار در گلدان های با وزن 4 کیلوگرم در گلخانه صورت گرفت. تیمارها شامل شاهد (بدون کود)، ورمی کمپوست 5 درصد، ورمی کمپوست 15 درصد، ورمی کمپوست 30 درصد، تیمار کود شیمیایی با غلظت N:P:K، 20:20:20)) درصد بودند، پس از به گل رفتن 50 درصد از گیاهان اندازه گیری آلکالوئید توسط دستگاه HPLC با استفاده از استاندارد داخلی نوسکاپین و استاندارد خارجی فوماریک اسید صورت گرفت و نتایج گویای تاثیر ورمی کمپوست بر میزان آلکالوئید گیاه شاه تره بود. که تیمار ورمی کمپوست 30 درصد بیشترین میزان و تیمار شاهد حاوی کمترین میزان آلکالوئید بود. عنصرهای غذایی اندازه گیری شده شامل عنصرهای پرمصرف (نیتروژن، فسفر و پتاسیم)، کم مصرف (آهن و روی) بودند، میزان همه عنصرهای غذایی گیاهی مورد آزمایش اختلاف معنی دار نسبت به تیمار شاهد داشتند و نتایج نشان دهنده تاثیر مثبت و بیشتر تیمار ورمی کمپوست نسبت به تیمار کود شیمیایی بر همه ویژگی های اندازه گیری شده در این آزمایش بود. استفاده از نهاده های کشاورزی به ویژه کودهای آلی و شیمیایی تاثیر مطلوبی بر عملکرد و متابولیت های ثانویه گیاه دارویی شاه تره داشت.
    کلیدواژگان: آلکالوئید، شاه تره، عنصرهای غذایی، کود شیمیایی، ورمی کمپوست
  • علیرضا یاوری، مجید شکرپور*، لیلا تبریزی، جواد هادیان صفحات 617-630
    سرخارگل (Echinacea purpurea L.) یکی از گیاهان دارویی با ارزش از خانواده کاسنی (Asteraceae) است که توانسته در دو دهه اخیر جایگاه مهمی در صنایع داروسازی پیدا کند. اندام های مختلف گیاه به ویژه ریشه های آن حاوی ترکیب های دارویی ارزشمندی است که در تحریک سامانه ایمنی بدن برای مقابله با عامل های ویروسی و باکتریایی اثرگذاری های شگرفی دارد. با توجه به ارزش اقتصادی شایان توجه و اهمیت دارویی سرخارگل، اصلاح و گزینش ژنوتیپ های برتر از لحاظ ویژگی های ریخت شناختی (مورفولوژیک) و فیتوشیمیایی اهمیت بسزایی دارد. به منظور دستیابی به این هدف، این تحقیق بر پایه گزینش ژنوتیپ های برتر و ارزیابی نتاج آن ها در یک جمعیت دارای تنوع، طراحی و اجرا شد. بدین ترتیب پس از آماده سازی زمین، تیمار پیش رویشی بذرها و تولید نشاء گونه یادشده بر پایه طرح آزمایشی لاتیس ساده با دو تکرار کشت شده و مراحل فنولوژی و عملکرد زراعی آن ها شامل اندام های هوایی و یازده ویژگی دیگر بررسی شد. نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد که خانواده های خواهر- برادر ناتنی (تیمار) تفاوت معنی داری بر پایه همه ویژگی های مورد بررسی مانند سطح برگ، آغاز گلدهی، شمار غنچه، شمار گل، ارتفاع، قطر گل، وزن تر و وزن خشک در سطح 1 درصد داشتند. با توجه به نتایج، خانواده های با شماره های 93، 72، 92 و 97 در ویژگی هایی مانند سطح برگ، شمار غنچه، شمار گل، ارتفاع، قطر گیاه، شمار انشعاب از قاعده و وزن خشک نسبت به دیگر خانواده ها برتر بودند که با توجه به ترکیب پذیری عمومی شایان توجه آن ها، ترکیب بذرهای والدینی آن ها برای تشکیل جمعیت بهبودیافته بعدی می تواند سودمند واقع شود.
    کلیدواژگان: تجزیه واریانس، ترکیب پذیری عمومی، تنوع ریخت شناختی، خانواده ناتنی، سرخارگل
  • سیده سوما ابراهیمی، علیرضا بابایی*، یوسف حمیداوغلی، محمد جیرانی صفحات 631-640
    سدیم نیتروپروساید (Sodium nitroprusside) به عنوان یک تنظیم کننده رشد مهم شناخته شده است و توجه زیادی را از چند رشته پزشکی، بیوشیمی، فیزیولوژی و ژنتیک دریافت کرده است. نیتریک اکساید (Nitric Oxide) در کشت درون شیشه ای از طریق انتقال پیام سایتوکنین، اثر بخشی هورمونی را افزایش می دهد. اثر تحریک کنندگی سدیم نیتروپروساید (SNP) به واسطه آزاد کردن نیتریک اکساید (NO) در محیط کشت است. در این تحقیق اثر SNP در ریزازدیادی ژربرا در آزمایشی در پایه طرح کاملا تصادفی بررسی شد. در مرحله کالوس زایی ریز نمونه های برگ روی محیط کشت MS دارای 5/0 میلی گرم بر لیتر 2،4-D و غلظت های مختلف SNP (0، 20، 40، 60 و μM 80) کشت شدند. در مرحله پرآوری گیاهچه های کشت بافتی ژربرا به محیط کشت MS دارای غلظت های مختلف SNP (0، 20، 40 و μM 60) منتقل شدند. در همه تیمارها غلظت 5/0 میلی گرم در لیتر BAP و 1/0 میلی گرم در لیترIAA ثابت بود. جهت ریشه زایی گیاهچه های پرآوری شده به محیط کشت دارای غلظت های SNP (0، 10، 20 و μM 30) انتقال داده شدند. کاربرد سدیم نیتروپروساید در تحریک کالوس برگ موثر بود و در تیمار 60 میکرومولار سدیم نیتروپروساید بیشترین تحریک و وزن کالوس مشاهده شد. بین تیمارهای مختلف سدیم نیتروپروساید در میزان پرآوری ژربرا با شاهد اختلاف معنی داری وجود داشت و بالاترین تعداد پرآوری و وزن گیاهچه با استفاده از تیمار 20 میکرومولار به دست آمد. در بررسی استفاده از سدیم نیتروپروساید در ریشه زایی افزایش قطر ریشه ها که با افزایش وزن ریشه در محیط های دارای SNP همراه بود مشاهده شد.
    کلیدواژگان: پرآوری، نیتریک اکسید، تنظیم کننده رشد، درون شیشه ای، ریشه زایی
  • بهاره قربانی، زهرا پاک کیش*، مسعود خضری صفحات 641-653
    در این پژوهش به بررسی تاثیر براسینواستروئید بر ویژگی های بیوشیمیایی و کیفی میوه پرتقال ’واشنگتن ناول‘ در دوره انبارداری پرداخته شد. بدین منظور، میوه های پرتقال با غلظت های 0 (شاهد)، 75/0 و 5/1 میلی گرم بر لیتر براسینواستروئید تیمار و در دمای 3±1 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 90-85 درصد به مدت پنج ماه نگهداری شدند و ویژگی هایی مانند سرمازدگی، نشت یون، پراکسیداسیون لیپیدها، پراکسید هیدروژن، مواد جامد محلول، اسیدهای آلی، pH، اسید آسکوربیک و فعالیت آنزیم های پاداکسندگی (آنتی اکسیدانی) پراکسیداز و کاتالاز در دوره انبار داری ارزیابی شدند. نتایج نشان داد، کاربرد براسینواستروئید نسبت به شاهد، به طور معنی داری آسیب سرمازدگی، نشت یون، پراکسیداسیون لیپیدها و پراکسید هیدروژن را کاهش داد. بنا بر این نتایج، مواد جامد محلول کل، pH و اسید آسکوربیک میوه های تیمارشده و شاهد در دوره انبارداری روند افزایشی و میزان اسیدهای آلی روند کاهشی داشتند، اما استفاده از تیمار براسینواستروئید، تغییرپذیری دو روند یادشده را نسبت به شاهد کمتر تغییر داد. همچنین فعالیت آنزیم های پاداکسندگی میوه های تیمارشده با براسینواستروئید نسبت به شاهد، بسیار افزایش یافت. بنابر نتایج به دست آمده از این پژوهش، میوه های تیمارشده با 5/1 میلی گرم بر لیتر براسینواستروئید، بالاترین کیفیت و بیشترین فعالیت آنزیم های پاداکسندگی با کمترین آسیب سرمازدگی را داشتند.
    کلیدواژگان: آنزیم های پاداکسندگی، انبارداری، براسینواستروئید، پرتقال، ویژگی های کیفی
  • سمیه نجارزاده، جابر پناهنده *، سعیده علیزاده سالطه، فریبرز زارع نهندی صفحات 655-667
    نعناع فلفلی با نام علمیL. Mentha piperita از خانواده Lamiaceae از جمله گیاهان دارویی و معطری است که اسانس آن در صنایع مختلف داروسازی استفاده می شود. به منظور ارزیابی برخی شاخص های فیزیولوژیکی و اسانس نعناع فلفلی آزمایشی به صورت فاکتوریل با استفاده از تیمارهای اسید سالیسیلیک (0، 1/0، 1 میلی مولار) و پوتریسین (0، 1/0، 1 میلی مولار) در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. همه صفات در دو چین ارزیابی شدند. نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان داد که میانگین همه صفات (به جز نسبت سبزینه (کلروفیل) a/b، کاروتنوئید، آنتوسیانین و مواد جامد محلول) در چین اول به طور معنی داری بیشتر از چین دوم بودند. کاربرد غلظت های مختلف اسید سالیسیلیک منجر به کاهش میزان سبزینه کل و a، کارتنوئید و آنتوسیانین شد. همچنین تیمارهای 1/0 و 1 میلی مولار اسید سالیسیلیک درصد اسانس شاخساره نعناع فلفلی را در مقایسه با مصرف نکردن آن، 02/16و 91/32 درصد و نیز درصد اسانس برگ گیاه را نسبت به شاهد، 54/2 و 66/29 درصد افزایش داد. با افزایش مقادیر پوتریسین، عملکرد تر و خشک در واحد سطح، سبزینهa ، سبزینه کل، کاروتنوئید و درصد اسانس برگ افزایش یافت. با به کارگیری 1 میلی مولار پوتریسین میزان آنتوسیانین و درصد اسانس برگ در مقایسه با شاهد به ترتیب 91/33 و 36/21 درصد افزایش یافت. افزون بر آن اثر متقابل دو عامل مورد بررسی روی عملکرد تر در واحد سطح، سبزینه a وb، سبزینه کل، کاروتنوئید، آنتوسیانین، مواد جامد محلول و اثر متقابل سه عامل بر عملکرد خشک در واحد سطح، کاروتنوئید و مواد جامد محلول معنی دار بودند.
    کلیدواژگان: اسانس، اسید سالیسیلیک، پلی آمین، تنظیم کننده های رشد، صفات رویشی، گیاه دارویی
  • اختر شکافنده *، شهره تختی صفحات 669-680
    در این پژوهش، تاثیر سطوح مختلف شوری و کاربرد پلی آمین پوترسین در غلظت های مختلف برای کاهش تاثیر زیانبار کلرید سدیم بر ویژگی های ریخت شناختی (مورفولوژیک) و فیزیولوژیک کنار بومی جنوب ایران بررسی شد. آزمایش فاکتوریل با سه سطح پوترسین 0، 01/0 و 1/0 میلی مولار و چهار سطح کلرید سدیم 0، 2/3، 4/6، 8/12 گرم نمک در لیتر با چهار تکرار در یک طرح کامل تصادفی اجرا شد. نتایج نشان داد که با افزایش شوری همه شاخص های رشد مانند شمار برگ، طول ساقه و ریشه همچنین وزن تازه و خشک برگ و ریشه کاهش یافت و محلول پاشی با پوترسین به ویژه در غلظت 1/0 میلی مولار سبب بهبود وضعیت رشدی گیاه در شرایط شوری شد. شوری سبب افزایش جذب یون سدیم و کلر و کاهش جذب یون پتاسیم شد. کاربرد پوترسین سبب تعدیل جذب سدیم و افزایش جذب پتاسیم شد. شوری همچنین سبب کاهش سبزینه (کلروفیل) و میزان نشاسته و افزایش پرولین و قندهای محلول شد. کاربرد پوترسین سبب کاهش تاثیر زیانبار شوری بر تجزیه سبزینه و همچنین سبب افزایش میزان پرولین قند و نشاسته شد.
    کلیدواژگان: پرولین، تنش شوری، سبزینه، قند های محلول، نشاسته
  • زهرا کریمیان* صفحات 681-691
    بررسی های زیست محیطی و خرد اقلیمی انواع بام های سبز در مناطق خشک ایران، به منظور ارزیابی اثرگذاری احتمالی آن بر محیط پیرامون و شهروندان، پیش از توسعه و گسترش آن ها لازم به نظر می رسد. در همین زمینه پژوهشی در یکی از مناطق مسکونی شهر یزد با استفاده از داده های اقلیمی سال 1393 انجام شد. در این بررسی، شبیه سازی نرم افزاری منطقه مورد بررسی در زمان و مکان همسان، شامل بام سبز فشرده، بام سبز گسترده و بام بدون پوشش گیاهی با مدل ان وی مت صورت گرفت. خروجی های این مدل نشان داد که تاثیر دما، رطوبت نسبی و همچنین شاخص آسایش دمایی مورد بررسی در بام های سبز شبیه سازی شده در مقایسه با بام بدون پوشش گیاهی در بازه گرم سال، ناچیز و شایان توجه نبود. همچنین هر سه سایت شبیه سازی شده در محدوده تنش گرمای بسیار شدید قرار داشتند.
    کلیدواژگان: آسایش دمایی، بام سبز، مدل، مناطق خشک
  • الهام رمضانی، جمالعلی الفتی*، تیمور رضوی پور صفحات 693-701
    به منظور بررسی تاثیر مدت کمپوست سازی بر افزایش بازده زیست توده (بیوماس) و بهبود برخی خواص کیفی قارچ دکمه ای (Agaricus bisporus) در بستر های مختلف ناشی از ضایعات کشاورزی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با دوازده ترکیب تیماری (شش نوع بستر و دو تیمار مدت کمپوست سازی) در سه تکرار به اجرا درآمد. تیمارهای مورد استفاده در این آزمایش شامل بسترهای حاوی کلش گندم و کلش برنج به عنوان ماده اصلی و مکمل های کود مرغی، تفاله زیتون و کود اسبی و دو مدت کمپوست سازی (کوتاه مدت (16 روزه) و بلندمدت (22روزه)) بودند. بستر حاوی کلش برنج و کود مرغی بیشترین میانگین (18/67 درصد) را ازنظر بازده زیست توده داشتند. قارچ های ناشی از بستر کلش برنج و تفاله زیتون بیشترین ماده خشک (73/8 درصد) را داشتند، درحالی که قارچ های مربوط به بستر کلش گندم و تفاله زیتون بیشترین نیتروژن (63/6 درصد)، پروتئین (46/41 درصد) و ظرفیت پاداکسندگی (آنتی اکسیدانی) (4/54 درصد) را تولید کردند. قارچ های تولیدشده در بستر کلش برنج و کود اسبی بیشترین خاکستر (83/9 درصد) را داشتند. قارچ های رشد یافته در روش کوتاه مدت ازنظر بازده زیست توده بیشترین میانگین (41/42 درصد) را نشان دادند. بر پایه نتایج این آزمایش از لحاظ اقتصادی توصیه می شود در استان های شمالی کشور به ویژه گیلان، بستر کلش برنج و کود مرغی برای تولید قارچ دکمه ای استفاده شود.
    کلیدواژگان: پروتئین، ظرفیت پاداکسندگی، کمپوست، فنل کل
  • مهدی طاهری* صفحات 703-715
    با توجه به افزایش نیاز و تقاضا به مواد غذایی بیشتر و کاهش منابع آب وخاک، حفظ اراضی و ارتقا کمی و کیفی عملکرد گیاهان در واحد سطح با تامین مواد موردنیاز خاک و گیاه تحقق می یابد. شناسایی وضعیت عنصرهای غذایی در گیاهان، راه کاری موثر در تعیین الگوی مصرفی عنصرهای غذایی و افزایش عملکرد و بهبود کیفیت محصولات کشاورزی است. ازاین رو در این پژوهش با استفاده از نتایج شاخص های DOP، DRIS و CND به تجزیه وتحلیل وضعیت عنصرهای غذایی در نمونه های برگ تاکستان های شهرستان خدابنده در استان زنجان پرداخته شد. نمونه های برگ از 75 تاکستان گردآوری و تجزیه های شیمیایی عنصرهای نیتروژن، فسفر، پتاسیم، منگنز، مس، روی و بر و ویژگی های مربوط به عملکرد انجام شد. معیار های بهینه با تقسیم تاکستان ها به دو گروه با عملکرد بالا و پایین تعیین شد. نتایج نشان داد بیشتر تاکستان های شهرستان خدابنده به طور میانگین از لحاظ میزان عنصر پتاسیم، روی و مس با کمبود روبه رو هستند. بااین حال عنصرهای نیتروژن، فسفر، بر و منگنز در منطقه بیش بود داشتند. همچنین نتایج هر یک از شاخص های DOP، DRIS و CND با هم مقایسه شد. بنابراین نتایج میزان شاخص ها در برخی از عنصرها تفاوت داشتند. هر سه شاخص DOP، DRIS و CND کمبود عنصر روی را در بیشتر تاکستان ها تشخیص دادند. به طورکلی شاخص های DRIS و CND روند تغییرپذیری عنصرهای غذایی را نسبت به شاخص DOP بهتر نشان دادند.
    کلیدواژگان: انگور، تجزیه برگی، شاخص های CND، DOP، DRIS
  • مهدی حسینی فرهی*، مسعود زاده باقری صفحات 717-729
    بهبود رشد و گلدهی با کاربرد پلی آمین ها در گیاهان مختلفی گزارش شده است. بنابراین در این پژوهش کاربرد برگی پلی آمین های برون زاد بر ویژگی های کمی، عمر گل جایی (Vase life)، میزان تنظیم کننده های رشد درونی و پلی آمین های درونی گل رز بررسی شد. بدین منظور، آزمایشی به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با ده تیمار، سه تکرار و دو بوته در هر تکرار در یک گلخانه آبکشتی (هیدروپونیک) تجاری در شهر یاسوج انجام گرفت. تیمارها شامل محلول پاشی بوته ها با پوتریسین در غلظت های 1، 2 و 3 میلی مولار، اسپرمیدین در غلظت های 5/0، 1و 5/1 میلی مولار و اسپرمین در غلظت های 1، 2و 4 میلی مولار و شاهد (آب مقطر) بود. نتایج نشان داد، بیشترین و کمترین میزان ارتفاع و وزن شاخه به ترتیب در تیمارهای اسپرمیدین 5/1 میلی مولار و شاهد به دست آمد. کاربرد پلی آمین ها باعث افزایش عمر گل جایی شد به طوری که بیشترین عمر گل جایی به میزان شانزده روز در گیاهان تیمارشده با اسپرمین 1 میلی مولار مشاهده شد. بیشترین میزان غلظت ایندول استیک اسید، اسیدجیبرلیک و زاتین در برگ گیاهان محلول پاشی شده با غلظت 4میلی مولار اسپرمین مشاهده شد. همچنین بیشترین میزان اسیدآبسایزیک در برگ گیاهان محلول پاشی شده با اسپرمیدین 5/1 میلی مولار به دست آمد. کاربرد پلی آمین های برون زاد باعث افزایش میزان پوتریسین و اسپرمیدین درونی برگ شد. نتایج کلی این پژوهش نشان داد که کاربرد اسپرمیدین در غلظت 5/1 میلی مولار و اسپرمین 4 میلی مولار برون زاد به دلیل افزایش غلظت مواد تنظیم کننده رشد و پلی آمین های درونی، باعث بهبود ویژگی های رویشی و افزایش عمر گل جایی گل رز رقم دولس ویتا شد.
    کلیدواژگان: اسپرمیدین، اسپرمین، ایندول استیک اسید، پوتریسین، جیبرلین، زاتین
  • فاطمه کنشلو *، فاطمه سفیدکن، هاشم کنشلو، محمدعلی علیزاده صفحات 731-738
    جنس آنتمیس متعلق به تیره کاسنی و 23 گونه بومی در ایران دارد که اندام هوایی گونه های آن حاوی اسانس و دارای ارزش دارویی می باشند. برای بررسی ترکیب ها اسانس Anthemis pseudocotula بذر نه جمعیت از مناطق مختلف گرد آوری و در ایستگاه تحقیقات البرز کشت شد. در مرحله گلدهی از سرشاخه های گلدار نمونه تهیه و با استفاده از روش تقطیر با آب اسانس گیری شدند. برای شناسایی ترکیب اسانس ها از دستگاه فام نگار گازی استفاده شد. نتایج نشان داد که بازده اسانس بین جمعیت ها بین 2/0 در زنجان تا 03/0 درصد در گلستان1 متغیر است. 32 ترکیب در هشت جمعیت شناسایی شد که در جمعیت ها متفاوت بودند. از مهم ترین ترکیب ها می توان به بتا-توجون (به ترتیب گلستان2، گلستان3، تهران، یزد، بوشهر و گلستان1 برابر 9/62، 36، 1/33، 1/26 ، 4/20 و 9/13 درصد)، سیس-بتا-فارنزن (به ترتیب بوشهر، جمعیت 29717، یزد، گلستان3، زنجان، تهران و گلستان1 برابر 1/38، 9/21، 16، 7/15، 4/14، 3/13 و 2/12 درصد) و کاریوفیلن اکسید (به ترتیب یزد، گلستان1 و 29717 برابر 4/20، 1/20 و 7/17درصد) نام برد. شماری از ترکیب های خاص یک جمعیت بوده به طوری که ترکیب های میرسن، سیس-بتا-اسیمن، دی هیدرو کاروئول، میرتنول و هومولن اپوکساید در جمعیت زنجان، کامفور در گلستان، (ای-ای) آلفا- فارنزن در بوشهر و 1، 8 – سینئول در جمعیت های گلستان 2 و زنجان دیده شد. نتایج تجزیه خوشه ایهشت جمعیت را به سه دسته تقسیم کرد. جمعیت زنجان با درصد بالای آلفا-ترپینئول و میرسن در یک دسته و دیگر جمعیت ها به دلیل مقادیر متفاوت بتا-توجون، سیس-بتا-فارنزن، کاریوفیلن اکساید و بتا-پینن در گروه های دیگری قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: بابونه شیرازی، ترکیب های اسانس، جمعیت، سرشاخه گلدار
  • مریم رنجبر کبوترخانی، مجید اسماعیلی زاده*، حمیدرضا کریمی، محمدحسین شمشیری صفحات 739-752
    به منظور بررسی تاثیر تیمارهای سیلیکات پتاسیم و سولفات پتاسیم بر ویژگی های رشدی دانهال های پسته رقم بادامی ریز زرند کرمان در شرایط تنش شوری، پژوهشی به صورت فاکتوریل با سه عامل شامل دو سطح شوری از منبع NaCl (0 و 90 میلی مولار)، سه سطح سیلیسیم از منبع سیلیکات پتاسیم (0، 50 و 100 میلی گرم بر لیتر) و سه سطح پتاسیم از منبع سولفات پتاسیم (0، 1 و 2 درصد)، در قالب طرح کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. 45 روز پس از سبز شدن بذرها تنش شوری اعمال شد. محلول پاشی با سیلیکات پتاسیم و سولفات پتاسیم یک هفته پیش از آغاز تنش شوری و یک هفته پس از آغاز تنش شوری بود. نتایج نشان داد که شوری آب موجب کاهش محتوای آب نسبی برگ، کارایی استفاده از آب، مجموع پروتئین های محلول برگ و افزایش میزان نشت الکترولیت ها، پرولین، قندهای محلول و ترکیب های فنلی برگ و گلایسین بتائین برگ و ریشه شد. کاربرد سیلیکات پتاسیم و سولفات پتاسیم باعث افزایش معنی دار محتوای آب نسبی برگ، کارایی استفاده از آب، مجموع پروتئین های محلول، پرولین، قندهای محلول و ترکیب های فنلی برگ و گلایسین بتائین برگ و ریشه و کاهش میزان نشت الکترولیت های برگ در شرایط تنش شوری شدند. تیمار شوری در مقایسه با شاهد محتوای آب نسبی برگ را 52/31 در صد کاهش داده و نشت الکترولیت‏ها را 28/91 درصد افزایش داد درحالی که تیمار 50 میلی‏گرم بر لیتر سیلیکات پتاسیم و 2 درصد سولفات پتاسیم در شرایط شوری محتوای آب نسبی برگ را 67/51 درصد افزایش و نشت الکترولیت‏ها را 62/67 درصد کاهش داد.
    کلیدواژگان: پرولین، پسته، تنش غیرزنده، سولفات پتاسیم، سیلیکات پتاسیم، گلایسین بتائین
  • حسین میغانی*، محمود قاسم نژاد، داود بخشی صفحات 753-762
    رنگ پوست و بذر پوشینه (آریل) انار (بخش خوراکی) از شاخص هایی است که کیفیت میوه و انتخاب مصرف کننده را تحت تاثیر قرار می دهد. در این پژوهش تاثیر سه نوع پوشش (کیتوزان 1 و 2 درصد، واکس ژداسول و واکس بریتکس) بر شاخص های رنگ آریل و آنتوسیانین های موجود در آب انار رقم ملس ساوه در دوره 120 روز انبارداری در دمای 5/4 درجه سلسیوس بررسی شد. شاخص های یادشده پیش از تیمار، در 40، 80 و 120 روز پس از آغاز انبارداری نیز اندازه گیری شدند. نتایج وجود مشتقات مونو و دی گلوکوزیدی دلفینیدین، سیانیدین و پلارگونیدین را در هنگام برداشت میوه نشان داد. بنابراین نتایج، نوع آنتوسیانین تحت تاثیر نوع تیمار و زمان انبارداری قرار نگرفت. همچنین در چهل روز نخست انبارداری شاخص روشنایی (L*) و خلوص رنگ (کروما) کاهش یافت، درحالی که شاخص زاویه هیو و آنتوسیانین کل در این مدت افزایش یافت که نشان دهنده ادامه ساخت (سنتز) آنتوسیانین در فرآیند دوران پس از برداشت میوه است. پس از آن تا پایان دوره انبارداری به تدریج شاخص L* و خلوص رنگ افزایش و زاویه هیو و میزان آنتوسیانین کل کاهش یافت، به طوری که میزان کاهش در میوه های تیمارشده کمتر از شاهد بود. نتایج نشان داد آنتوسیانین های دی گلوکوزیدی پایدارتر از انواع مونو گلوکوزیدی است. بنا بر نتایج به دست آمده از این پژوهش در مقایسه بین پوشش های مورد استفاده، تیمار واکس ژداسول و کیتوزان 2 درصد در حفظ شاخص های رنگ بذر پوشینه و میزان آنتوسیانین میوه انار موثرتر بودند.
    کلیدواژگان: انار، فام نگاری (HPLC)، کیتوزان، کیفیت میوه، واکس
  • هادی لطفی، طاهر برزگر*، فاطمه نکونام صفحات 763-772
    به منظور ارزیابی تحمل به تنش کم آبی برخی از توده های خربزه ایرانی، آزمایشی به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در ایستگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سه سطح آبیاری (100، 66 و 33 درصد نیاز آبی گیاه) و هفت توده خربزه شامل کالی، اورشنگ، موری، موزی، شیرازی، ازمیر و ایوانکی بود. بر پایه نتایج به دست آمده در این پژوهش تنش کم آبی به طور معنی داری میزان پرولین، فعالیت آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز را افزایش داده و محتوای نسبی آب برگ، عملکرد و میزان ویتامین ث را کاهش داد. بالاترین میزان کارایی مصرف آب در آبیاری 66 درصد مشاهده شد. بین توده ها نیز از نظر شاخص های فیزیولوژیکی تفاوت معنی داری مشاهده شد. بیشترین میزان پرولین، ویتامین ث و درصد محتوای نسبی آب برگ در توده های کالی و موری، بیشترین فعالیت آنزیم پراکسیداز در توده ازمیر و بیشترین کارایی مصرف آب و عملکرد در توده موزی به دست آمد. با توجه به نتایج این پژوهش، توده ایوانکی با بیشترین کاهش در عملکرد و توده موزی با کمترین کاهش در عملکرد در اثر افزایش تنش کم آبی به ترتیب حساس ترین و متحمل ترین توده نسبت به تنش کم آبی بودند.
    کلیدواژگان: پاداکسنده، پرولین، عملکرد، ویتامین ث
  • محمد امیدی، عباس یداللهی *، نورالله احمدی، فرهاد بیرانوند صفحات 773-784
    گل محمدی یکی از مهم ترین گیاهان معطر در ایران و جهان است. اسانس استخراج شده از گلبرگ این گل در داروسازی، صنایع آرایشی و بهداشتی و همچنین غذایی استفاده می شود. استفاده از روش های معمول برای افزایش این گیاه با دشواری هایی چون انتقال عامل های آلودگی و محدود بودن گیاه مادری همراه است. با توجه به برتری های روش های افزایش درون شیشه ای نسبت به روش های رایج، این تحقیق به منظور بررسی تاثیر انواع مختلف محیط کشت با سطوح هورمونی متفاوت برای بهبود افزایش درون شیشه ای و کنترل سبزردی (کلروز) نوساقه ها انجام شد. محیط کشت های MS و MS تغییریافته (mMS0، mMS1، mMS2، mMS3، mMS4و mMS5) در این پژوهش استفاده شد. قطعه های گره ای حاوی 1 تا 2 جوانه جانبی در محیط کشت MS با سطوح مختلف هورمونی برای استقرار کشت شدند. برای نوساقه زایی به محیط کشت های حاوی غلظت های 1 و 2 میلی گرم بر لیتر BAP و 2/0 میلی گرم بر لیتر IBA منتقل شده و آنگاه برای ریشه زایی در محیط کشت های 1/2 MS و LS با سطوح 1 و 2 میلی گرم بر لیتر IBA کشت شدند. بهترین تیمار برای افزایش شمار نوساقه های گل محمدی محیط کشت مایع mMS0 حاوی 5/1 میلی گرم بر لیتر BAP به همراه 2/0 میلی گرم بر لیتر IBA بود. بیشترین میزان سبزینه (کلروفیل) برگ ها نیز در محیط کشت mMS0 مشاهده شد. همچنین بیشترین درصد ریشه زایی مربوط به ژنوتیپ گالیکا در محیط کشت 1/2MS دارای 2 میلی گرم بر لیتر IBA بود.
    کلیدواژگان: ریزازدیادی، سبزینه، هورمون، BAP، IBA
  • داود هاشم آبادی*، حمیده باقری، محمدرضا شفیعی، محدثه رضا علی پور صفحات 785-796
    میخک یکی از پرطرفدارترین گل های تولیدی در سطح جهان است. انسداد آوندهای چوبی و تنش آبی از مهم ترین دلایل کاهش ماندگاری پس از برداشت این گل شاخه بریده است. این پژوهش با هدف تاثیر عصاره گیاهی مورخوش با غلظت های (0، 10، 20 و 30 درصد) و 8-هیدروکسی کینولین سولفات با غلظت های (0، 200، 400 و 600 میلی گرم در لیتر) روی عمر گلجایی (Vase life) میخک های بریده رقم ’وایت لایبرتی‘ در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کامل تصادفی انجام شد و ویژگی هایی همچون عمر گلجایی، درصد وزن خشک، کاهش وزن تر، جذب محلول، شمارش باکتری در محلول و انتهای ساقه، رنگیزه کاروتنوئید گلبرگ، میزان اتیلن و پروتئین گلبرگ ارزیابی شد. نتایج نشان داد که بیشترین عمر گلجایی مربوط به اثر دوجانبه 30 درصد عصاره مورخوش + 200 میلی گرم در لیتر 8-هیدروکسی کینولین سولفات بود که عمر گل های شاخه بریده میخک را 87/7 روز نسبت به تیمار شاهد افزایش داد. همچنین نتایج نشان داد، عصاره مورخوش در غلظت های 20 و 30 درصد بیشترین تاثیر را در افزایش طول عمر گلجایی نسبت به گل های تیمارشده با 8-هیدروکسی کینولین سولفات دارد.
    کلیدواژگان: ترکیب های ضد میکروبی، جذب محلول، عمر گلجایی، کاروتنوئید
  • حسین عزیزی، عباس حسنی*، میرحسن رسولی صدقیانی، ناصر عباسپور، حامد دولتی بانه صفحات 797-810
    به منظوربررسیتاثیر تنش شوری بربرخی ازویژگی های فیزیولوژیک انگورو تاثیرمحلول پاشی سیلیکات پتاسیم و سولفات روی در تعدیل اثرگذاری های شوری، یک آزمایش گلدانی در شرایط گلخانه انجام گرفت. برای این منظور نهال های ریشه دار رقم های انگور رشه (متحمل به شوری) و بی دانه قرمز (نیمه حساس به شوری) تحتتیمارهای شوری(0، 50 و 100 میلی مولار کلرور سدیم)، محلول پاشی سیلیکات پتاسیم (0، 150 و 300 میلی گرم در لیتر) و سولفات روی (0، 2 و 4 گرم در لیتر) در شرایط آبکشتی (هیدروپونیک)قرار گرفتند. این پژوهش به صورت یک آزمایش فاکتوریل (رقم، سطوح شوری و تیمار محلول پاشی) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی ودر سه تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد با افزایش شدت تنش شوری،محتوای نسبی آب برگ، نورساخت)فتوسنتز)، تعرق، هدایت روزنه ای و میزان سبزینه (کلروفیل) کاهش پیدا کرد و میزان کاهش این فراسنجه ها در رقم رشه کمتر از رقم بی دانه قرمز بود. اما محلول پاشی با سطوح مختلف سیلیکات پتاسیم و سولفات روی موجب افزایش محتوی نسبی آب برگ،نورساخت، تعرق، هدایت روزنه ای و میزان سبزینهدر هر دو رقم شد. موثرترین تیمار محلول پاشی از بین تیمارهای مورد استفاده، تیمار سیلیکات پتاسیم 300 میلی گرم در لیتر به همراه سولفات روی 2 گرم در لیتر بود به طوری که در بالاترین سطح شوری (100 میلی مولار)، محتوای نسبی آب برگ، هدایت روزنه ای و نورساخت در این تیمار به ترتیب 75/13، 14/91 و 56/47 درصد بیشتر از تیمار بدون محلول پاشی بود. بنابر نتایج این پژوهش می توان از محلول پاشی همزمان سیلیکات پتاسیم و سولفات روی برای کاهش اثرگذاری های شوری در انگور استفاده کرد.
    کلیدواژگان: انگور، تنش شوری، روی، سیلیکون، محتوای نسبی آب برگ، نورساخت
  • شهرام آزادی بوگر، علی قرقانی* صفحات 811-822
    به منظور بررسی تاثیر محلول پاشی کلسیم و بر بر برخی ویژگی های کمی و کیفی میوه سیب رقم گلاب کهنز، آزمایشی در دو سال در قالب بلوک های کامل تصادفی با ده تیمار و چهار تکرار (درمجموع شامل چهل درخت) انجام گرفت. تیمارهای محلول پاشی شامل سه غلظت 5/0، 75/0، 1 درصد، کلرید کلسیم و همچنین سه غلظت یادشده در ترکیب با اسید بوریک 05/0 درصد، سه ترکیب تجاری کلبرون (کلسیم 34درصد و بر 1درصد)، کلسیوگرین (کلسیم 34درصد) و ست (کلسیم 8درصد و بر 5/0درصد) و تیمار شاهد بود. میزان ریزش میوه پیش از برداشت، برخی از ویژگی های کمی و کیفی میوه، عنصرهای کانی پتاسیم، کلسیم و بر و همچنین فعالیت آنزیم های پاداکسندگی (آنتی اکسیدانی) سوپر اکسید دیسموتاز، اسکوربیک پراکسیداز و کاتالاز اندازه گیری شد. نتایج نشان داد، همه تیمارهای کلرید کلسیم به تنهایی، کلرید کلسیم در ترکیب با بر و ترکیب های تجاری در مقایسه با تیمار شاهد، میزان ریزش میوه، میزان لک، میزان زنگار و همچنین رنگ میوه را کاهش و میزان سفتی، pH، ویتامین ث، محتوای کلسیم و بر میوه و همچنین فعالیت هر سه آنزیم پاداکسندگی را افزایش داد. تیمارهای ترکیبی کلسیم و بر نسبت به تیمارهای کلسیم به تنهایی، در بیشتر ویژگی ها برتر بودند و یا اختلاف معنی داری نداشتند. اگرچه بین غلظت های مختلف کلرید کلسیم و همچنین بین ترکیب های تجاری و کلرید کلسیم در بیشتر ویژگی ها اختلاف معنی داری وجود نداشت، ولی به طورکلی در بین تیمارها، کلرید کلسیم 75/0 درصد در ترکیب با اسید بوریک 05/0 درصد بهترین تیمار بود.
    کلیدواژگان: آنزیم های پاداکسندگی، بر، ریزش پیش از برداشت، سفتی میوه، سیب، کلرید کلسیم
  • حسین شکفته *، مریم عرب نژاد خانوکی صفحات 823-833
    با توجه به روند روبه رشد استفاده از ماده کانی زئولیت، اهمیت استفاده از بسپار (پلیمر)های سوپر جاذب در کشاورزی به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک و کاربرد ورمی‏کمپوست در تولید محصولات سالم، آزمایش گلدانی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. تیمارها شامل زئولیت در سه سطح (0، 3 و 6 درصد وزنی) به عنوان عامل اول، ورمی‏کمپوست در سه سطح (0، 3 و 6 درصد وزنی) به‏عنوان عامل دوم و هیدروژل در سه سطح (0، 2/0 و 4/0 درصد وزنی) به عنوان عامل سوم بررسی شد. صفات ارتفاع بوته، شمار برگ، گل و دانه در بوته، وزن تر و خشک بوته کامل، عملکرد گل و دانه در بوته اندازه گیری شد. نتایج تجزیه داده ها نشان داد که اثر متقابل سه گانه زئولیت، هیدروژل و ورمی کمپوست بر همه ویژگی ها به جز شمار گل در بوته و عملکرد گل معنی دار بود. و در بیشتر این ویژگی ها با افزایش سطوح ورمی کمپوست و زئولیت همگام با افزایش سطح هیدروژل تا 2/0 درصد افزایش پیدا کردند. اما در مورد شمار گل در بوته و عملکرد گل اثر متقابل دوگانه تیمارها بر آن ها معنی دار بود.
    کلیدواژگان: زئولیت، سوپر جاذب، گیاه دارویی، مواد آلی
  • شهره خوش بین، موسی سلگی*، مینا تقی زاده، ابوالفضل براتی صفحات 835-843
    به منظور بررسی تاثیر نانوچندسازه (کامپوزیت) حاوی نانوذرات زئولیت و برخی عنصرهای غذایی بر ویژگی های رشدی گل بنفشه آفریقایی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با سه تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه اراک در سال 1394 انجام گرفت. بنفشه آفریقایی (Saintpaulia inonatha Wendl) در کنار محبوبیتی که به عنوان گیاه گلدانی در جهان دارد، به نوع آبیاری حساسیت بالایی دارد. تماس مداوم آب با اندام های گیاه باعث پوسیدگی و پدیدار شدن لکه های سفید و زرد روی برگ ها می شود. در این تحقیق تاثیر کاربرد نانوچندسازه حاوی نانوذرات زئولیت و برخی عنصرهای غذایی (نیتروژن‏، فسفر و پتاسیم) در چهار سطح (0، 1، 2 و 3 گرم در هر گلدان) و سه دور آبیاری (5، 10 و 15 روزه) ‏بر برخی شاخص های ریخت شناختی (مورفولوژیکی) و فیزیولوژیکی بنفشه آفریقایی بررسی شد. نتایج نشان داد که نانوچندسازه مورد استفاده به ویژه در بیشترین میزان به کاررفته (3 گرم در هر گلدان) افزون بر کاهش تاثیر منفی کم آبیاری‏، باعث افزایش چند برابری جذب عنصرهای فسفر و پتاسیم در تیمارهای حاوی آن ها شد. همچنین افزایش معنی دار ویژگی های ریخت شناختی (مانند طول و عرض برگ ها، تاج پوشش (کانوپی) و وزن تر) و کاهش برخی ویژگی های فیزیولوژیکی مانند نشت یونی مشاهده شد.
    کلیدواژگان: بسپار، تنش کم آبی، پتاسیم، فسفر
|
  • Ahmad Rezaie Rasa * Pages 607-615
    Fumitory is an annual and herbaceous plant. Its active substances that mostly exist in aerial parts are including alkaloids such as fumaryn and Synaktyn, and also resins and mucilage. Vermicompost is a bio organic fertilizer which contains enzymes, bacteria, plant residues and animal manure. In this study an experiment was run as completely randomized design in three replications and five treatments. Treatments were including of control (No fertilizer), three levels of vermicompost (5, 15 and 30 percent) and chemical fertilizer (N:P:K, 20:20:20). After flowering of the plants, alkaloids were measured by HPLC using internal standard noscapine and external standard fumaric acid. The results showed significant effect of vermicompost on the amount of Fumitory alkaloids. The vermicompost treatment of 30 percent had the maximum and minimum amount of alkaloids, respectively. All micro and macro elements had significant differences in compared to control plants. The results indicated a positive effect of vermicompost on all the measured traits in this experiment. Totally, the use of agricultural inputs (organic and chemical) and favorable impact on yield and secondary metabolites of in this plant.
    Keywords: Alkaloid, chemical fertilizer, fumitory, nutrient elements, vermicompost
  • Alireza Yavari, Majid Shokrpour *, Leila Tabrizi, Javad Hadian Pages 617-630
    Echinacea purpurea L., known collectively as a medicinal species of Asteraceae family, is a perennial herb found in eastern and central United States and southern Canada. Whole parts of the plants, especially their roots contain valuable compounds which are as an immune system booster and blood purifier. Due to Echinacea purpurea L. economical and medical valus, breeding and selection of the superior genotypes for morphological and phytochemical characters is important. To achive the aims, this study were designed to select the best genotypes bassed on evaluation of their progenies in a diverse population. Thus, after land preparation, treated seeds and seedlings of the species were sown on the basis of a simple lattice design with two replications and their phenological stages as well as crop yield and 12 different characters were studied. Analysis of variance of the collected data revealed that the half-sib families were significantly different (p>0.01) based on the studied characters such as leaf area, flowering commencement, bud number, flower number, plant height, flower diameter, plant fresh and dried weight. According to the results, based on the means and GCA of the studied traits such as leaf area, number of buds and flowers, plant height, plant diameter, the number of branches from the base and dried weight, families of the 93, 72, 92 and 97 were the best, for which by combining their parent seeds to form the next improved population might be optimistic.
    Keywords: Echinacea purpurea, Half sib, Morphological variation, Analysis of variance
  • Sayede Soma Ebrahimi, Alirza Babaei *, Yosef Hamidoghli, Mohammad Jirani Pages 631-640
    Nitric oxide (NO) has been found as an important growth regulator and posses much attention in different aspects of science, including medicine, biochemistry, physiology and genetics. NO enhances hormonal effects through cytokinen signal transduction in vitro. The stimulation effect of sodium nitroprusside (SNP) is by releasing NO during in vitro culture. In this experiment, the effect of NO on Gerbera micropropagation has been studied based on completely randomized design. Leaf explants were cultured on modified MS, containing 0.5 mg/L 2,4-D and different concentrations of SNP (0, 20, 40, 60, 80, μM). In the second experiment, proliferation of shoot was studied on MS containing 0.5 mg/l BAP.1mg IAA and different concentrations of SNP (0, 20, 40 and 60 μM). Then, the regenerated shoots were transferred to modified MS with 0.1mg IAA and different levels of SNP (0, 10, 20 and 30 μM). The results showed that the maximum amount of leaf callus formation and stimulation were observed in 60 μM treatment. There was a significant difference between different concentration of NO and control. The highest proliferation of shoots and plant weight were obtained in medium containing 20 μM SNP compared with the medium without SNP. Sodium nitroprusside increased root diameter along with root weight.
    Keywords: growth regulators, In vitro, nitric oxide, proliferation, rooting
  • Bahareh Ghorbani, Zahra Pakkish *, Masoud Khezri Pages 641-653
    Orange fruits were treated with 0 (control), 0.75 and 1.5 mgL-1 brassinosteroid for 5 Min and then stored at 3±1°C and 85-90 % relative humidity for 5 month. Characteristics of chilling injury, ion leakage, lipid peroxidation, hydrogen peroxide, total soluble solids, titratable acidity, pH, ascorbic acid, and activity of antioxidant enzymes (peroxidase and catalase) have been evaluated. Results showed that fruits treated with brassinosteroid significantly reduced the chilling injury, ion leakage, lipid peroxidation and hydrogen peroxide, compared to control. According this results, total soluble solids, pH, and ascorbic acid, of treated and control fruits increased during storage while titratable acidity of fruits decreased. The pattern of mentioned changes reduced in brassinosteroid treatments lower than to control. The activity of antioxidant enzymes of fruits treated with brassinosteroid highly increased compared to control during storage. Fruits treated with 1.5 mgL-1 brassinosteroid showed highest quality and activity of antioxidant enzymes, with lowest chilling injury.
    Keywords: antioxidant enzyme, brassinosteroid, orange, qualitative characteristics storage
  • Somayeh Najjarzadeh, Jaber Panahandeh *, Saeedeh Alizadeh Salteh, Fariborz Zaare Nahandi Pages 655-667
    Peppermint (Mentha piperita L.) is a medicinal and aromatic plant belonging to Lamiaceae family that its essential oil is used in differernt pharmaceutical industries. In order to study the effect salicylic acid and putrescine on some physiological characters and essential oil of peppermint, an experiment was conducted as a factorial using treatments of salicylic acid (0, 0.1, 1 mM) and putrescine (0, 0.1, 1 mM) in randomized complete block design with three replications. All traits were evaluated in two harvests. Results showed that all traits (except the ratio of chlorophyll a/b, carotenoid, anthocyanin and soluble solids) in the first harvest were significantly higher than the second harvest. Application of different concentrations of salicylic acid led to decrease the amount of chlorophyll a, total chlorophyll, carotenoid and anthocyanin. Also the treatments of 0.1 and 1 mM salicylic acid increased shoot essential oil perecentage in comparison to no consumption 16.45% and 32.91% and leaf oil perecentage in comparison to control 2.54% and 29.66%, respectively. With increasing the putrescine, yield per unit area, chlorophyll a, total chlorophyll, carotenoid and leaf essential oil perecentage were increased. Applying of 1mM putrescine increased the amount of anthocyanin and leaf essential oil perecentage in comparison to control 33.91% and 21.36%, respectively. In addition to, the interaction effect of two studied factors on fresh yield per unit area, chlorophyll a and b, total chlorophyll, carotenoid, anthocyanin, soluble solids and interaction effect of three factors on dry yield per unit, careatotal and soluble solids were significant.
    Keywords: essential oil, growth regulators, medicinal plant, polyamin, salicylic acid, vegetative traits
  • Akhtar Shekafandeh *, Shoreh Takhti Pages 669-680
    In this research, effect of different levels of salinity and application of different concentration of putrescine were investigated for decreasing harmful effects of salt on morphological and physiological characteristics of wild ‘Konar’. A factorial experiment was arranged in a Compelet Randomized Design (CRD) with 4 replications. Treatments were 4 levels of 0, 3.2, 6.4 and 12.8 g/l sodium chloride and 3 levels of 0, 0.01 and 0.1 mM putrescine. The results showed that with increasing salinity, all growth indices such as leaf number, stem length leaf and root fresh and dry weight reduced and spraying application of putrescine especially with 0.1 mM concentration ameliorated seedlings growth in salt condition. Salt stress increased Na and Cl- uptake and declined K uptake. Foliar Putrescine application reduced and increased Na and K uptake, respectively. Salinity also reduced the amount of chlorophyll and starch, but the amount of proline and soluble sugars were increased. Applied putrescine reduced the damaging effect of salt on chlorophyll degradation and also increased the amount of proline, sugar and starch.
    Keywords: chlorophyll, proline, salt stress, soluble sugars, starch
  • Zahra Karimian * Pages 681-691
    Environmental and microclimate studies of various green roof types in arid areas of Iran should be carefully studied in order to assess their potential effects on the surrounding environment and the citizens, before the development and expansion of them. By the same token, a research was performed in one of the residential areas of the Yazd city by using climate data of 2014. In this study, the software simulation on the research area at the same time and place was done, including: intensive green roof, extensive green roof and roof without vegetation with ENVI-met model. The outputs of this model indicated that the effects of temperature, relative humidity and thermal comfort index in the simulated green roofs have been negligible and inconsiderable in comparison with the roof without vegetation in the hot period of the year. Also the three simulated sites were in the extreme heat tension range.
    Keywords: arid lands, green roof, model, thermal comfort
  • Elham Ramezani, Jamal Ali Olfati *, Teimor Razavipor Pages 693-701
    In order to evaluate the effect of substrate and composting duration on biological efficiency and improve some quality properties of button mushroom (Agaricus bisporus) at different substrates from agricultural waste, a factorial experiment in a completely randomized design was done with twelve treatment combinations (six substrates and two composting durations) with three replications. Treatments used in the experiment consisted of substrates including wheat straw and rice straw as the main material and chicken manure, olive bagasse and horse manure as additives, and two composting durations (short (16 days) and long (22 days)). Substrate prepared from rice straw and chicken manure had the highest biological efficiency (67.18 %). Substrate prepared from rice straw and olive bagass had the highest dry matter (8.73 %), while mushrooms obtained from substrate prepared from wheat straw and olive bagasse had the highest nitrogen (6.63 %), protein (41.46 %) and antioxidant capacity (54.4 %). Mushrooms produced in substrate prepared from rice straw and horse manure had the most ash (9.83 %). Mushrooms grown in short method produced compost had the greatest biological efficiency (42.41 %). Based on this experiment rice straw and chicken manure were the better economically substrate for button mushroom compost preparation in the northern provinces of Iran especially Guilan.
    Keywords: antioxidant capacity, compost, protein, total phenolics
  • Mehdi Taheri * Pages 703-715
    Considering the increased demand for more food, and reduction of reduce soil and water resources, protecting of land and improving the quality and quantity of yield per unit area is feasible with supplying soil and plant with nutrients needed. Diagnosis of plant nutrient status is an effective way to determine the pattern of nutrient intake and increase of the yield and improvement of the quality of agricultural products. Therefore, in this study using the DOP, DRIS and CND indices, nutrient status in leaf samples of vineyards in Khodabande from Zanjan Province were analyzed. Leaf samples were collected from 75 vineyards and then were done chemical analysis of N, K, P, Mn, Cu, Zn and B and the characteristics of yield. Optimization norms were determined by dividing vineyards into two groups of high and low performances. The results showed that most vineyards of Khodabande had K, Zn and Cu deficiencies. However, in this area, N, P, B and Mn are more than optimum norms. Also the results of DOP, DRIS and CND were compared with each other. Values of indices in some of the nutrients were different. Based on three Indices of DOP, DRIS and CND, Zn had deficiency in the most vineyards. DRIS and CND showed a trend of changes in nutrients better than DOP.
    Keywords: CND, DOP, DRIS, grapes, leaf analysis
  • Mehdi Hosseini Farahi *, Masoud Zadehbagheri Pages 717-729
    Improvement of growth and flowering with polyamines application has been reported in different plants. So, in this study application of exogenous polyamines on quantitative characteristics, vase life and endogenous hormones and polyamines contents in rose flower was investigated. For this purpose, an experiment was conducted as randomized complete block design (RCBD) with ten treatments, three replications and two observations in each replication in a hydroponic greenhouse in Yasouj city. Treatments were including foliar application of putricine (Put) at 1, 2 and 3 mM, spermidine (Spd) at 0.5, 1 and 1.5 mM, spermin (Spm) at 1, 2 and 4 mm and control. The highest and the lowest fresh weight and flower height were obtained in the plants treated with Spd 1.5 mM and control, respectively. Foliar application of polyamines increased the vase life, so that maximum vase life (16 days) was observed in treated flowers with Spm 1 mM as compared to the other treatments. The highest content of IAA, GA3 and zeatin obtained in treated flowers with Spm 4 mM. The highest ABA content was found in treated flowers with Spd 1.5 mM. The use of exogenous polyamine increased the internal Put and Spd contents. So, the final results of this study revealed that exogenous application of 1.5 mM Spd and 4 mM Spm due to increasing of internal hormones and PAS, caused to increase of vegetative properties and vase life of rose cv. Dolcvita.
    Keywords: IAA, GA3, Put, Spd, Spm, Zeatin
  • Fatemeh Keneshloo *, Fatemeh Sefidkon, Mohammad Ali Alizadeh Pages 731-738
    Anthemis with 39 native species belongs to Asteraceae family. Essential oils of the flowers, leaves and stems with special components are used in pharmaceutical industries. In order to study essential oil content and composition of different accessions of Anthemis pseudocotula, the seeds were collected from provinces of Golestan, Yazd, Semnan, Tehran, Zanjan and Bushehr and were sown at Alborz experimental station. In addition to terminated flower bearing shoots at flowering stage, whole sample flower bearing shoots of A. pseudocotula were sampled and their essential oil were extracted byhydro-distillation method and analyzed and identified by GC and GC/MS. Results of essential oil analysis of different accessions showed that essential oil yields of Zanjan and Golestan 1 were 0.2% and 0.03 %, respectively. Thirty-two components were recognized in eight accessions that were different in number, type and percentage. Their main components were β-thujone (Golestan 2, Golestan 3, Tehran, Yazd, Bushehr and Golestan 1 were 62.9%, 36%, 33.1%, 26.1%, 20.4% and 13.9% respectively), Z-β- farnesene (Bushehr, code 29717, Yazd, Golestan 3, Zanjan, Tehran and Golestan 1 were 38.1%,21.9%,16%,15.7%,14.4%,13.3% and 12.2% % respectively), and caryophyllene oxide (Yazd, Golestan 1 and code 29717 were 20.4%, 20.1% and 17.7% respectively). Some components belonged to specific accession, so that myrcene, Z - β-ocimene, dihydro carveol, myrtenol and caryophyllene oxide in Zanjan, camphor in Golestan, (E,E) –α- farnesene in Bushehr and 1,8-cineole in Golestan and Zanjan accessions. Based on the results, in order to gain some components with high percentage, we need to select specific accessions.
    Keywords: Anthemis pseudocotula, essential oil, population, shoots flower
  • Maryam Ranjbar, Majid Esmaeilizadeh *, Hamid Reza Karimi, Mohammad Hossein Shamshiri Pages 739-752
    In order to study the effect of different amounts of potassium silicate and potassium sulfate on growth traits of pistachio seedlings cv. Badami-E-Riz Kerman, an experiment was done as factorial with three factors, including two levels of salinity as source of NaCl (0 and 90 mM), three levels of silicon as source of potassium silicate (0, 50 and 100 mgL-1) and three levels of potassium as source of potassium sulfate (0, 1 and 2%), in compeletely randomized design with three replications. 45 days after the emergence of seeds, seedlings were exposed to salt stress foliar application of potassium silicate and potassium sulfate, both a week before and after starting salinity stress. The results showed that salinity decreased leaf relative water content, water use efficiency, leaf total soluble protein and increased electrolytes leakage, proline, soluble sugars, phenolic compounds in leaf and glycine betaine in leaf and root. Foliar application of potassium silicate and potassium sulfate increased leaf relative water content, water use efficiency, leaf total soluble protein, proline, soluble sugars, phenolic compounds and glycine betaine in leaf and roots, and reduced electrolytes leakage under salinity conditions. The most effective treatments were 50 mgL-1 potassium silicate and 2% potassium sulfate.
    Keywords: Abiotic stress, Glycine betaine, Pistachio, potassium silicate, potassium sulfate, proline
  • Hossein Meighani *, Mahmood Ghasemnezhad, Davood Bakhshi Pages 753-762
    Pomegranate aril and peel fruit colour are important factors affect fruit quality and consumer preference. In this study, the effects of three coating treatments (1 and 2% chitosan, Xedasol M14 and Britex Ti wax) investigated on the aril colour parameters and anthocyanins content of pomegranate fruit cv. Malas-e-Saveh during 120 days storage at 4.5˚C. Above traits were measured at harvest time and 40, 80 and 120 days after storage. The results appeared diglucosides and –mono glucosides derivatives of cyanidin, delphinidin and pelargonidin in the pomegranate juice at harvest time. The profile of individual anthocyanins pomegranate juice was not affected by coating treatments and storage time. Up to 40 days storage, L* and chroma parameters reduced while in this time hue angle and total anthocyanin content increased. It is reflected that the anthocyanin synthesis continues in harvested fruit. Then, up to the end of storage the L* and chroma parameters gradually reduced and hue angle and total anthocyanin content increased that the level of reducing in the treated fruits were lower than that untreated fruits. The results showed that the diglucoside anthocyanins were more stable than the monoglucosides. Overall, xedasol and 2% chitosan coating treatments were more effective in maintaining of the colour parameters and anthocyanin content.
    Keywords: chitosan, chromatography (HPLC), pomegranate, fruit quality, wax
  • Hadi Lotfi, Taher Barzegar *, Fatemeh Nekonam Pages 763-772
    In order to evaluate some Iranian melon landraces for water stress tolerance, an experiment was set out in a split plot design based on RCBD with three replicates in research field of University of Zanjan. Treatments were consisted of three irrigation levels (100, 66 and 33% of ETC) as main plots and 7 landraces of Iranian melon as subplots (‘Kali’, ‘Orshang’, ‘Mouri’, ‘Mozi’, ‘Shirazi’, ‘Ezmir’ and ‘Eyvanekey’). The results indicated that water deficit stress significantly increased proline content, peroxidase and catalase activity and reduced leaf relative water content (RWC), yield and vitamin C content. The highest water use efficiency (WUE) was observed in 66% water stress. The landraces had significant difference for physiological traits. The highest values of RWC, proline and vitamin C content were obtained in landraces of ‘Kali’ and ‘Mouri’. Also the highest POX activity, WUE and yield were obtained in landraces of ‘Ezmir’ and ‘Mozi’, respectively. According to the results ‘Eyvanekey’ and ‘Mozi’ with highest and lowest yield reduction under water deficit stress was tolerant and sensitive landraces respectively.
    Keywords: Antioxidant, proline, vitamin C, yield
  • Mohammad Omidi, Abbas Yadollahi *, Noorollah Ahmadi, Farhad Beyranvand Pages 773-784
    Rosa damascena is one of the most important Aromatic plants in the world. The extracted oil from the petals of the flowers is used in the pharmaceutical, cosmetic and food industries. Traditional methods to propagate this plant have problems such as transfer of pollution agents and limited native plants. Due to more advantages of the in vitro proliferation in compared to traditional methods, this study designed to evaluate impression different medium cultures with diverse hormone levels to improve the proliferation and control of shoots chlorosis. In this research we used medium cultures of MS and mMS (mMS0, mMS1, mMS2, mMS3, mMS4 and mMS5). In order to establishment in MS medium, nodal segments containing 1 or 2 lateral buds were cultured. For regenerating the shoots, mediums with different concentrations of 1 and 2 mg/l BAP and 0/2 mg/l IBA were supplied, then plantlets were transferred to the rooting medium (1/2 MS and LS) with different levels of IBA (1 and 2 mg/l). The best treatment to increase the number of rose shoots was mMS medium containing 1.5 mg/l of BAP and 0.2 mg/l of IBA. The highest chlorophyll content of leaves was observed in mMS medium. Gallica plantlets produced the highest percentage of rooting on 1/2 MS with 2 mg/l of IBA.
    Keywords: BAP, chlorophyll, hormone, IBA, micropropagation
  • Davood Hashemabadi *, Hamideh Bagheri, Mohammad Reza Shafiei, Mohadese Reza Alipour Pages 785-796
    Carnation (Dianthus caryophyllus L.) is one of the most popular cut flowers in the world. Stem end blockage and water stress are two problems in decreasing of vase life of cut carnation. A factorial experiment carried out based on CRD to study the effect of Zhumeria majdae extraction (0, 10, 20 and 30%) and 8-HQS (0, 200, 400, 600 mg L-1) on longevity of cut carnation ‘White Liberty’. Some traits, such as vase life, percent of dry matter, loss of fresh weight, water uptake, bacterial population in vase solution and stem end, petal carotenoids, ethylene production and petal protein content were evaluated. Results showed that continuous treatment by 30% Zhumeria majdae extraction� mg L-1 8-HQS improved the vase life of cut flowers 7.87 days longer than control. Also, results showed that 20 and 30% extraction of Zhumeria majdae had highest effect on the longevity of carnation cut flowers compared to 8-HQS.
    Keywords: antimicrobial compourde, vase life, water uptake
  • Hossein Azizi, Abbas Hassani *, Mir Hassan Rasouli Sadaghiani, Naser Abbaspour, Hamed Doulati Baneh Pages 797-810
    To study the effects of salt stress on some physiological parameters of grapevine and the effect of foliar application of potassium silicate and zinc sulphate in alleviating saline effects, a pot experiment was conducted under greenhouse condition. Rooted sapling of two grapevine cultivars, ‘Rasha’ (salt-tolerant cultivar) and ‘Bidaneh ghermez’ (salt-semi sensitive cultivar) were subjected to different NaCl concentrations (0, 50 and 100 mM) and foliar application of potassium silicate (0, 150 and 300 mg/l) and zinc sulphate (0, 2 and 4 g/l) in hydroponic conditions. The experiment was conducted using a factorial design (cultivar, salinity levels and foliar application as factors) based on randomized complete block design with three replications. The results showed that relative water content, photosynthesis, stomatal conductance, transpiration and chlorophyll content decreased with increasing salinity level. The reduction of physiological parameters in ‘Rasha’ was less than ‘Bidaneh ghermez’. Foliar application of different concentrations of potassium silicate and zinc sulphate increased relative water content, photosynthesis, stomatal conductance, transpiration and chlorophyll content in both cultivars. The most effective treatment was potassium silicate 300 mg/l zinc sulphate 2 g/l, so that at the highest salinity level (100 mM) relative water content, stomatal conductance and photosynthesis in this treatment was 13.75%, 91.14% and 47.56% more than no foliar application treatment, respectively. According to the results of this study foliar application of potassium silicate and zinc sulphate can be used to alleviate salinity effects in grapevine.
    Keywords: Grapevine, Photosynthesis, Relative water content, Salinity stress, Silicon, Zinc
  • Shahram Azadi Bougar, Ali Gharaghani * Pages 811-822
    In order to study the foliar application effect of calcium and boron on fruit quantitative and qualitative characteristics of ‘Golab-e kohanz’ apple, an experiment was carried out for two years. Experiment was conducted as a randomized complete block design with 10 treatments and 4 replications (totally include 40 trees). The treatments included calcium chloride (CaCl2) with 3 concentrations of 0.5%, 0.75% and 1%, calcium chloride with 3 mentioned concentrations 0.05% Boric Acid, and three commercial calcium fertilizer, Calsiogreen (34% Ca), Calboron (34% Ca 1% B) and Set (8% Ca 0.5% B), and control. Pre-harvest fruit drop, some of fruit quantitative and qualitative traits, potassium (K), calcium (Ca) and boron (B) content, as well as some antioxidant enzymes activities including Catalase (CAT), Ascorbic peroxidase (APX), and Super oxide dismutase (SOD) were measured. Results showed that almost all of Ca treatments (single, in combination with B and even commercial Ca fertilizers) comparing to the control, decreased pre-harvest fruit drop, bruising and russetting incidence as well as fruit color but increased firmness, pH, ascorbic acid, Ca and B as well as antioxidant enzymes activities. Combined treatments of Ca and B performed better results or had no significant difference with single Ca treatments in many of evaluated fruit characteristics. However, there were no significant differences among different concentrations of Calcium chloride as well as between calcium chloride and commercial Ca fertilizers in most of the measured fruit characteristics but generally calcium chloride of 0.75% combined with 0.05% boric acid was the best treatment.
    Keywords: Antioxidant enzymes, apple, boron, calcium chloride, fruit firmness, pre-harvest drop
  • Hossein Shekofteh *, Maryam Arabnejad Khanooki Pages 823-833
    With respect to the ever icreasing trend in the applicability of zeolite, superabsorbent polymer in agriculture especialy in arid and semiarid region, and vermicompost in producing healthy crop, a pot experiment was conducted in factorial based on a randomized complete block design with three replications. Treatments were zeolite at three levels (0, 3 and 6 weight percent), vermicompost at three levels (0, 3 and 6 weight percent) and hydrogel at there levels (0, 0.2 and 0.4 weight percent). Traits of plant height, number of leaf, flower and seed per plant, wet and dry weight of entire plant, yield of flower and grain per plant were measured. As to the result, the interatctive effect of zeolite, hydrogel, and vermicompost had a significant effect on all the tarits except number of flower, and flower yield. Most of these traits increased to increasing zeolite and vermicompost along with increasing hydrogel to 0.2%. Interactive double effects of tratments had a significant effect on number of flower per plant and flower yield.
    Keywords: medicinal plant, organic matter, superabsorbent, zeolite
  • Shohreh Khoshbin, Mousa Solgi *, Mina Taghizadeh, Abolfazl Barati Pages 835-843
    A factorial experiment in completely randomized design with three replications was conducted to investigate the effects of nanocomposite containing zeolite nanoparticles and some nutrients on the growth characteristics of African violets. This experiment was run in Agriculture and Natural Resources College, Arak University, in 2015. African violet (Saintpaulia ionantha) as a potted plant is sensitive to the method of irrigation. Water continuous contact to plant organs may be caused to rot the plant and appearance of white and yellow spots on leaves. The effect of Nanocomposite containing zeolite nanoparticles plus nutrients (nitrogen, phosphorus and potassium) in four levels 0, 1, 2 and 3 grams per pot) and three irrigation intervals (5, 10 and 15 days) on some morphological and physiological characteristics of African violet were investigated in this study. The results showed that nanocomposites in the highest level (three gram per pot) in addition to reducing the negative effects of deficit irrigation, increased the multiple absorption of phosphorus and potassium. Furthermore, increasing the morphological traits (length and width leaves, canopy, fresh weight and chlorophyll index) and decreasing of some physiological characteristics such as ion leakage, were observed, significantly.
    Keywords: phosphorus, polymer, potassium, water stress