فهرست مطالب

جامعه شناسی هنر و ادبیات - سال هشتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1395)

نشریه جامعه شناسی هنر و ادبیات
سال هشتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • جمال محمدی * صفحات 1-23
    یه حبه قند، از منظر جامعه شناسی هنر و با نگاهی نئوفرمالیستی، بیانگر نکات بدیعی پیرامون حیات اجتماعی فرد ایرانی است. این فیلم، با فرمی مشابه با فرم آثار امپرسیونیستی، تکه پاره های زندگی روزمره ایرانی را به آشناترین وجه با هم ترکیب می کند، اما درعین حال، با برجسته سازی عنصر رخداد و نمایش دیالکتیک رخداد و روزمرگی، از این زندگی آشنایی زدایی می کند. عمل آشنایی زدایی در چارچوب یک پس زمینه تاریخی/اجتماعی انجام می شود: تصویری از بافت سنتی جامعه ایران که در معرض تهدید عناصر مدرن است. تحلیل نئوفرمالیستی اثر (یعنی تحلیل قواعد فرمیک و اصول ساختار روایی اثر به منظور ایضاح معانی ارجاعی، آشکار، تلویحی و دلالت گر) و نیز تفسیر نتایج این تحلیل در پرتو رویکرد نظری تحقیق نشان می دهد رخدادی که امر روزمره را منهدم می سازد خود، جزء جدایی ناپذیر آن است. رخداد در کنه روزمرگی لانه کرده و حتی بالا انداختن یک حبه قند می تواند کام جمع انبوهی را تلخ کند: زندگی روزمره آبستن ضد خویش است و بداهت آن در چشم به هم زدنی به هم می ریزد. همه چیز از دل زندگی برمی خیزد و ورای آن چیزی وجود ندارد. با وقوع هر رخداد و به هم ریختن سیر طبیعی امور، روزمرگی از نو آغاز می شود و خود آن رخداد منهدم کننده به تدریج بخشی از امر روزمره جدید می گردد.
    کلیدواژگان: امر روزمره، رخداد، انهدام، مونتاژ، ایماژ دیالکتیکی، تقابل، درهم تنیدگی
  • ساره امیری*، احسان آقابابایی، مجید فدایی صفحات 25-51
    مقاله حاضر درصدد است تا نحوه بازنمایی روشنفکر را در سینمای دهه های 1340-1370 توصیف کند و به تفسیر مناسبات اجتماعی این بازنمود بپردازد. ازاین رو، با مبنا قرار دادن نظریه «روشنفکران» «گرامشی» و نظریه «بازنمایی»، چهار فیلم با اتخاذ روش «تحلیل روایت»، بررسی شده است تا رابطه هریک از روشنفکران بازنمایی شده با بافت اجتماعی خویش مشخص گردد. درنهایت این نتایج حاصل شد که روشنفکران نه به صورت مستقل، بلکه در پیوند با طبقات اجتماعی ویژه ای عمل می کنند و نگاه ایدئولوژیک به آنان در هر فیلم نیز به ایدئولوژی های خاص هر دوره گره خورده است. همچنین از مقایسه روند این بازنمایی آشکار شد که در دهه منتهی به انقلاب و دهه اول پس از انقلاب، روشنفکر در رابطه با «امر سیاسی» مطرح شده است اما با سپری شدن دهه اول انقلاب و پایان یافتن جنگ، روشنفکر دهه هفتاد در جست وجوی نقش تازه ای برآمده است و، در رابطه با «امر اجتماعی» مطرح شده است.
    کلیدواژگان: روشنفکر، بازنمایی، تحلیل روایت، جامعه شناسی فیلم، آنتونیو گرامشی
  • سیدعلی اصغر سلطانی*، فاطمه ظهرابی صفحات 53-79
    دهه ی هشتاد برای سینمای ایران دهه ی چشمگیری بود زیرا در آن فیلم هایی اکران شد که گفتمان های موجود در جامعه را روایت می کردند. «سعادت آباد» از فیلم های سینمای ایران در دهه ی هشتاد است که برای آن نقدهای ژورنالیستی نوشته شده است اما تحقیقات نشانه شناختی و زبان شناختی موردی بر روی این فیلم صورت نگرفته است. این مقاله در پی پاسخ به این پرسش است که چه نظام های معنایی ای در این فیلم بازنمایی شده اند و نسبت این نظام ها با گفتمان های حاکم بر ایران دهه ی هشتاد چیست. هدف آن است که از طریق پاسخ به این پرسش بتوان هر چه بهتر به لحاظ نشانه شناسی و زبان شناختی گفتمان های موجود در فیلم که برآیندی از جامعه است، نمایان شود. روش مقاله مبتنی بر نظریه ی گفتمان لاکلا و موف و روش سه مرحله ای نشانه شناسی گفتمانی (سلطانی 1393) است تا گفتمان های کلان اجتماعی و خرده گفتمان های موجود در فیلم مشخص شود. با استفاده از این روش روشن شد که از میان گفتمان های کلان سنت و مدرنیته که در جامعه ی کنونی ایران مشهود است این فیلم گفتمان مدرن را پوشش داده است. گفتمان پررنگ دیگر فیلم، روابط انسانی و میزان دوستی میان دو گروه موجود در فیلم یعنی دو گروه شخصیتی مرد و زن است. گفتمان بعدی نوع روابط مرد و زن و زن و شوهر است و حتی در بخشی از فیلم گفتمان والدین و فرزند را هم در برمی گیرد که هریک به تفصیل در متن آمده است.
    کلیدواژگان: نظریه گفتمان، سعادت آباد، مازیار میری، لاکلا و موف، نشانه شناسی گفتمانی
  • محمدرضا مریدی* صفحات 81-112
    برای نگارش تاریخ هنر معاصر نمی توان به زندگی نامه نگاری هنرمندان و تاریخ نگاری رویدادهای هنر و مطالعه نوع شناسانه و سبک شناسانه آثار هنری اکتفا کرد؛ بلکه باید پرسید چگونه تاریخ رویدادها شکل می گیرد و سبک ها پدید می آیند؟ چگونه نظام های قدرت فراز و فرود جریان های هنری را جهت می دهند؟
    در مقاله حاضر این پرسش دنبال می گردد که تقابل ایده آلیسم صاحبان قدرت و رئالیسم حاشیه نشینان قدرت به عنوان تقابل ساختاری به سبک ها و جریان های هنری ایران شکل داده اند؟ البته منظور از رئالیسم بازنمایی واقع نمایانه و طبیعت نمایانه و تقلیل آن به سبک های محدود در تاریخ هنر نیست بلکه منظور مواجهه تجربی و عملی با جهان است؛ از همین رو در رویارویی با ایده آلیسم قرار دارد که مواجه استعلایی و نمادی با جهان است. در این مقاله برای مطالعه فراز و فرود جریان های هنری ایران به مطالعه ظهور و گسترش طبقه متوسط و کشمکش های طبقه متوسط جدید و قدیم و هژمونیک شدن ارزش های این طبقات در تاریخ تحولات اجتماعی پرداخته شد. در نهایت پنج دوره پر فراز و نشیب تحت عنوان شکل گیری رئالیسم در دوران مشروطه، افول رئالیسم در برابر ایده آلیسم تاریخ گرا و اصالت گرای پهلوی، حیات کوتاه رئالیسم انقلابی، افول رئالیسم در برابر ایده آلیسم مذهبی پس از انقلاب و بازگشت دوباره رئالیسم انتقادی مورد مطالعه قرار گرفت.
    کلیدواژگان: هنر معاصر ایران، نقاشی ایران، رئالیسم، ایده آلیسم، تحلیل گفتمان
  • سید یاسر جلالی*، علیرضا قبادی صفحات 113-138

    در این مقاله سعی شده از منظری گفتمانی به تابلوی «عصر عاشورا» اثر استاد محمود فرشچیان نگریسته شود. بدین معنی که ایده و دیدگاه هنرمند که در بطن اثر مستتر است به عنوان معیاری برای واکاوی اثر در نظر گرفته شود. دو موضوع مهم در این مقاله بررسی شده، اول گفتمان های موجود در زمینه عاشورا و قیام امام حسین(ع) دسته بندی و سپس ارتباط تابلوی عصر عاشورا با این گفتمان ها مشخص شده است. سوال آن است که این هنرمند به کدام گفتمان عصر خود نزدیک بوده و متاثر از کدام رویکردها یا متفکران است؟ نویسندگان نتیجه می گیرند که گونه های گفتمانی مطرح در خصوص عاشورا را می توان به سه گونه عامیانه، روشنفکرانه و عرفانی تقسیم کرد. باتوجه به تم و عناصر اصلی تابلوی عصر عاشورا، ایده و دیدگاه نقاش را باید به گونه گفتمانی اول یعنی گفتمان عامیانه نزدیک دانست.

    کلیدواژگان: عاشورا، فرشچیان، گفتمان، نگارگری، تابلوی عصر عاشورا
  • سعید نظری*، سپیده ملکی صفحات 139-162
    با توجه به ارتباطات روزافزون و در هم تنیدگی رو به رشد جوامع ، اثرپذیری جوامع و ملل جهان از فرآیند جهانی شدن غیر قابل انکار است. این مهم و تکیه بر رویکرد بازتاب در جامعه شناسی هنر منجر به آن می شود که بتوان از بازنمایی تاثیرپذیری دوگانه ی تقابلی یا تعاملی از فرآیند جهانی شدن در متن آثار هنری و به طور خاص هنر صنعت گرافیک که محمل ارتباطات بصری در عرصه ی ملی و بین المللی است ، سخن گفت. یکی از مهمترین وجوه این تاثیرپذیری در توجه مجدد به مقوله ی هویت ملی است . بنابراین نگارندگان در پژوهش حاضر ، هویت ملی و نحوه ی بازتاب آن در جریان افزایش تعاملات و ارتباطات جهانی در عرصه ی ارتباطات تصویری را مورد توجه قرار داده و با روش تحلیل کیفی متن و به کمک نشانه شناسی لایه ای به چگونگی واکنش طراحان گرافیک ایران در رابطه با نحوه ی بازنمایی هویت ملی در آثارشان در مواجهه با فرآیند جهانی شدن پرداخته اند. آنچه به عنوان بستری برای این بررسی در نظر گرفته شده تمامی آثار بخش اصلی دهمین دوسالانه ی جهانی پوستر تهران به عنوان واپسین رویداد مهم در عرصه ی طراحی گرافیک ایران می باشد. نتیجه ی جستار حاضر نمایانگر تمایل تقابل گرایانه ی طراحان در آثارشان از طریق تاکید بر مولفه ی ارزش گذاری نسبت به زبان فارسی از بعد فرهنگی هویت ملی می باشد.
    کلیدواژگان: هویت ملی، جهانی شدن، ارتباط تصویری، دوسالانه ی جهانی پوستر، نشانه شناسی لایه ای
  • سیده راضیه یاسینی* صفحات 163-189
    این مقاله پوشاک سنتی زنان ایران را از منظری جامعه شناختی- زیبایی شناختی و فارغ از نگاه تاریخی تحلیل می کند. تمرکز پژوهش بر کارکردهای پوشاک سنتی زنان در مناطق کویری ایران است. چارچوب نظری مورد استفاده برنظریات کارکردگرایی و جامعه شناسی پوشاک استوار است. روش مطالعه در این مقاله، کیفی است و اطلاعات مورد نیاز به دو روش کتابخانه ای و بعضآ مشاهده میدانی انواع پوشاک سنتی زنان در مناطق «قم، سمنان، اصفهان، ابیانه، یزد، کرمان، خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان» گردآوری شده است. بر اساس این داده ها تلاش شده تا جایگاه 4 مولفه اساسی «جغرافیا، فرهنگ، دین و شغل» در پدیدار یافتن انواع این پوشاک مطالعه شده و تاثیر آنها بر الگوهای ساختاری و تزیینات بصری پوشاک مذکور بیان گردد. فرض بر آن است که عوامل مذکور بر نوع طراحی و تزیین پوشاک زنان کویری موثر بوده اند. نتایج نشان داده است که مهم ترین مولفه موثر بر فرم، طرح و بافت پوشاک زنان در مناطق کویری ایران، اقلیم طبیعی و پس از آن، جغرافیای فرهنگی است. متغیرهای دین و شغل نیز پس از دو مولفه نخست، به ترتیب واجد اهمیت هستند.
    کلیدواژگان: لباس سنتی زن ایرانی، جغرافیای طبیعی، جغرافیای فرهنگی، کارکردشناسی، زیبایی شناسی
|
  • Jamal Mohamadi * Pages 1-23
    This study is a critical reflection on the everyday through interpreting an artwork (Ye Habe Ghand), based on this argument that any artwork, just like the everyday, is a construction of elements and fragments. The everyday as a thread conjoining all the things, events and interactions in which we experience our personal and social life, represents and dominate itself as a natural phenomenon on subjective and objective being of people. Artwork defamiliarize this natural everydayness. The approach used here to interpret Ye Habe Ghand is neoformalism. This approach assumes that the best way to interpret the devices, techniques and functional elements of a film is through relating them to the social and historical backgrounds of the text. So, in this research, in inferring the referential, explicit, implicit and symptomatic meanings of Ye Habe Ghand, the main emphasis has been on the everyday and artistic backgrounds. The findings show that this film is a dialectical image of intertwinement/opposition of the everyday and event. The same event that overthrows the everyday is itself an integral part of it. The event (death, here) is engraved on the everyday. So, a piece of candy which is supposed to be delicious, embitter the taste of everyone. The everyday is the main source of anything and events; nothing exists beyond it.
    Keywords: the everyday, event, Destruction, dialectical image, intertwinement, Opposition
  • Ehsan Aqababaee, Majid Fadaei, Sare Amiri * Pages 25-51
    Great changes including Islamic revolution and war have been happened in Iran, during Seventies to nineties; and it has an unbreakable bond with the intellectuals who act as key player of these changes. This research attempts to review the intellectual person that represented by the cinema in this era, and to interpret the social relations nurturing him.
    In order to achieve the purpose, selected movies from mentioned decades have been analyzed in-textually and hyper-textually through the "narrative analysis" method and considering the intellectual theory of "Gramsci" and theory of "representation" in the media studies. therefore the relationship between each of represented intellectuals with their social context, the relationship he does with the power and the ideology of observing him, have been revealed.
    It has been concluded that, the intellectuals in the movies act belong to special social classes; and also the ideology of looking at him in each movies has been tied to particular ideologies in its era. Finally, it has been revealed through comparing this process, the represented intellectuals have been related to ''political issue", and their freedom of actions has been limited or developed by moving away or approaching the power ideology in the decade leading up to the Islamic revolution and the first decade after that, but the intellectual of nineties decade has been looked for a new role and has been related to "social issues" after passing the first decade of the revolution and war ending and fading the revolutionary ideals.
    Keywords: Intellectual, Representation, Narrative Analysis, Sociology of Film, Antonio Gramsci
  • Seyedaliasghar Soltani *, Fateme Zahrabi Pages 53-79
    The 2000s was an important decade in the history of Iranian cinema because some important movies were made at this time which represented the major discourse dominating Iranian society. “Felicity Land” is among them. This film received many journalistic reviews so far, but no academic research about this film has been conducted yet. However, focusing on this and other films made by Miri, this paper is to answer the question that what discourses are represented in this film and what are the relationships between these discourses and the macro-discourses dominating Iranian society in this decade. In fact, the purpose of the paper is to shed light on the complexities of the discourses determining the Iranians daily life and the way they are represented in Maziar Miri's works. Theoretically and methodologically, the paper is based on Ernesto Lanclau and Chantal Mouffe’s post-structural discourse theory and Soltani's (2014) Discourse-Semiotic Approach for studying films. The findings show that among the macro discourses of Modernity and Tradition governing on Iranian society in its modern history, the film is more inclined to represent the modernity discourse. In addition, the film shows a discursive conflict between men and women, women and husbands, and parents and children.
    Keywords: discourse theory, Felicity Land, Maziar Miri, Lacalau, Mouffe, discourse semiotics
  • Yaser Jalali *, Alireza Qobadi Pages 113-138

    This article tries to investigate the Farshchian’s Asre-Ashura painting from a discursive perspective. It means to consider the artist’s Idea and sight that is implied in the painting as criteria to study the artwork. As well, it means to study the artwork in a broader context of the social and discursive changes.
    We have discussed two important subjects in the article, at first, we have categorized existent discourses about the Ashura and Imam Husayn’s uprising and then, we have tried to specify the Asre-Ashura painting relevancy to these discourses. The article main objective is to investigate the place of artwork amongst Ashura existent discourses and as well, to study these discourses impact on the artist.
    The question is to which discourses is the artist related and by which approaches or thinker he is affected. This study considers the artist Idea and insight about the universe and phenomena as a fundamental element of the art. Then, it considers the study of the artist ideas and insights a convenient way to study artworks.
    The authors conclude that the Ashura discourses could be categorizes in three types: popular, intellectual and theosophical. The article discusses that according to the theme and the main elements of the Asre-Ashura painting, the Farshchian’s Idea seems to be belonged to the first discourse; popular discourse.

    Keywords: Ashura, Farshchian, Discourse, Iranian painting, Asre-Ashura painting
  • Sepideh Maleki, Saeid Nazari * Pages 139-162
    Nowadays, the globalization process influence on all fields of art as well as the double impact that this has had on the art of all nations especially Iran .whatever the scientist is considered as global culture (this process influence on the graphic which is carrying the visual communications in the national and international scene.in this paper, I try to consider Iran's national identity and its reflection in the increasing interaction and global communication in Iran's graphics, Because it is not justifiable ,due to lack of research, The way effectiveness of this group of artists which is considered as globalization and global culture.in this paper ,research based on ) the tenth Social and cultural posters (main part )and final Tehran International Poster Biennial. And also in this paper, I try to survey the way of the Iranian Graphic Designers in relation to the representation of national identity in their work in the face of the globalization process based on a layer semiotic theory and also Views or focus of this group of artists of Iranian on national identity.
  • Seyede Raziye Yasini * Pages 163-189
    This paper analyzes the traditional clothes of Iranian women from sociological- aesthetic view point and regardless of historical viewpoint. The paper focuses on the functions of women traditional clothes in desert areas of Iran. The theoretical framework of paper is based on the functionalism and sociology of clothes. The research method is based on qualitative approach and research information has been gathered through library documentaries and field observation of different traditional clothes of women in Qom, Semnan, Isfahan, Abyaneh, Yazd, Kerman, Southern Khorasan, and Sistan & Balouchestan Areas. Based on these data, four basic factors: “geography, culture, religion and job” on the formation of different clothes was studied and their effects on the structural model and visual decorations of clothes, was described. It is assumed that mentioned factors have been affective on the design type and decoration of women clothes in desert areas. The results show that most important element affecting on the form, design and texture of women traditional clothes in desert areas of Iran is natural environment and secondly is cultural geography. The religion and job are the most important in the third and fourth levels.
    Keywords: functions, aesthetics, women, Traditional Dress, Desert Areas of Iran, geography