فهرست مطالب

معرفت کلامی - سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1390)

نشریه معرفت کلامی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1390)

  • 204 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نعیمه پورمحمدی، محمد سعیدی مهر صفحه 5
    جایگاه ویژه ایمان در میان مفاهیم دینی، سبب شده است که هریک از سنت های دینی دیدگاهی تفصیلی را درباره معرفت شناسی ایمان، ماهیت ایمان و ویژگی های آن بپرورانند. امروزه چنین دیدگاهی را نظریه ایمان می نامند. هدف از نگارش این مقاله، استخراج مولفه های اصلی نظریه ایمان متکلمان اشعری متقدم است. با مرور دیدگاه های جمعی از مهم ترین متکلمان اشعری متقدم (از ابوالحسن اشعری تا پیش از غزالی) و تحلیل آن می توان به نظریه ای با این ویژگی ها مختصات زیر دست یافت: در نظر اشاعره منشا ایمان، یقین درونی به اخبار رسول است؛ ماهیت ایمان، حقیقتی قلبی و ارادی است؛ متعلق ایمان از سنخ گزاره هاست و آنچه آدمی را به سوی آن می انگیزاند، امید به فضل خدا در ثواب و عقاب است؛ علت بیرونی تحقق ایمان، اراده خداست؛ مسلمان بودن با مومن بودن تفاوت دارد؛ ایمان، تحت عقل (عقل مامور و موید با شرع) و فوق علم است؛ معرفت، شرط لازم ولی غیرکافی ایمان، و حس درونی و تسلیم قلبی شرط کافی آن است.
    کلیدواژگان: ایمان، عقل، معرفت شناسی دینی، نظریه ایمان، اشاعره
  • عسکری سلیمانی امیری صفحه 33
    برهان صدیقین یکی از براهین معروف در اثبات وجود خداست، پایه و اساس این برهان حقیقت وجود و نفی شکاکیت در هستی است. در این برهان وجود خلق پایه استدلال نیست. از این رو گفته می شود وجود خدا از غیر او و خلق او اثبات نشده است. بنابراین در پایان معلوم می شود که از خود خدا وجود او اثبات شده است. با این تفاوت که در آغاز برهان نمی دانستیم آن که پایه استدلال است و استدلال از آنجا آغاز شده، همان خدا است. طراح این برهان فارابی است، ولی تقریری از آن ارائه نکرده است، بلکه اولین تقریر آن را ابن سینا به دست داده است. این برهان را می توان بر اساس منطق جدید هم در بخش منطق جمله ها و هم در بخش منطق محمولات صورت بندی کرد. مقاله پیش رو ضمن تقریر برهان صدیقین ابن سینا صورت بندی آن را هم در منطق جمله ها و هم منطق محمولات ارائه داده است.
    کلیدواژگان: برهان صدیقین، ابن سینا، منطق جمله ها و منطق محمولات
  • محمدحسین فاریاب صفحه 45
    «امام» در لغت به معنای پیشوا و رئیس است که در قرآن کریم به دفعات به کار رفته و آیه ابتلا از جمله موارد آن است. از دیرباز نظریاتی گوناگون درباره مفهوم امام در این آیه ارائه شده است که نظریه علامه طباطبائی در نوع خود به لحاظ روش شناسی تفسیری بی مانند است. آنچه در این نوشتار می آید نقد و بررسی دیدگاه ایشان درباره مفهوم امام در آیه ابتلاست. نویسنده، در نقد و بررسی دیدگاه ایشان از روش تفسیری قرآن به قرآن و نیز تکیه بر روایات معتبر و رسیده از امامان معصوم استفاده می کند. بر اساس مهم ترین یافته های این تحقیق، دیدگاه ایشان اگرچه مورد پذیرش مفسران دیگری نیز قرار گرفته است، همراه با ابهاماتی است که در نظریه ایشان، پاسخ به آنها دیده نمی شود.
    کلیدواژگان: امامت، آیه ابتلا، حکومت، اطاعت مطلق
  • مهدی تراب پور صفحه 75
    معاد جسمانی گرچه آموزه ای دینی و منصوص است، در طول تاریخ بحث های فراوانی را رقم زده است. پرداختن به مسئله تناسخ و تبیین صحیح رابطه آن با معاد جسمانی، پاسخ به یکی از آن مباحث است. در گزارش دیدگاه ها بر روش توصیفی و در نقد و بررسی آنها بر روش عقلی و نقلی متمرکز خواهیم شد. تناسخی که به منزله جایگزین معاد مطرح شود، باطل است؛ چراکه علاوه بر مخالفت قطعی با آیات و روایات، موجب تعلق دو نفس به یک بدن و اجتماع دو روح در یک تن است و همچنین ناهماهنگی بین نفس و بدن را موجب می شود؛ اما تناسخی که به معنای شکل گرفتن نفس انسان به صورت مثالی خاص متناسب با نیات، ملکات و اعمال او نه تنها محذوریتی ایجاد نمی کند، ادله دینی نیز دارد. معاد جسمانی - روحانی به این معناست که روح به بدن باز می گردد و بدن عینا همان بدن دنیوی است؛ هرچند که بدن او در دنیا بدن مادی و طبیعی، در آخرت بدن اخروی است.
    کلیدواژگان: تناسخ، ملکی، ملکوتی، معاد، جسمانی، روحانی، رجعت
  • بهزاد آروائه، محمد داودی صفحه 101
    مقاله پیش رو در پی تحلیل و بررسی فطرت از نگاه استاد مطهری با روشی توصیفی- تحلیلی است. نگارنده با طرح پرسش هایی در باب فطرت، کوشیده است تا با رجوع به آثار استاد مطهری، پاسخی درخور بیابد. مهم ترین پرسش در باب فطرت این است که آیا از بدو تولد، معارف و گرایش هایی ذاتی در نهاد انسان تعبیه شده است و یا این ذات، لوح سفیدی است که دست جامعه پس از تولد آن را منقش می کند؟
    نویسنده با استفاده از آثار استاد مطهری دریافته است که از دیدگاه ایشان، انسان تصور فطری ندارد، ولی تصدیق فطری به معنای تصدیق بدیهی اولی دارد. همچنین در نهاد انسان شماری گرایش های فطری وجود دارند که از رشدی خودبه خودی برخوردارند و با کمک عوامل و شرایط محیطی باید فعلیت یافته، شکوفا شوند.
    همه انسان ها از همه استعدادهای فطری برخوردارند؛ تفاوت ایشان در شدت و ضعف استعدادهاست. همچنین استعدادهای فطری امکان رشد دارند؛ ولی نه منحرف و بیمار می شوند و نه مسخ، بلکه انسان است که از فطرت خود فاصله می گیرد.
    کلیدواژگان: فطرت، مطهری، ادراک فطری، گرایش های فطری، رشد، انحراف، مسخ
  • ناصرالدین اوجاقی صفحه 127
    بهره گیری از عقل و تفکر عقلی و اعتبار آن در معارف دینی، مسئله ای است که از دیرباز در قلمرو اندیشه دینی کانون توجه بوده است. در قلمرو اسلامی، مکاتب گوناگون کلامی نه تنها اعتبار عقل و تفکر عقلی را به منزله منبعی برای رسیدن به معارف دینی به رسمیت می شناسند، بهره گیری از عقل را در این زمینه واجب می دانند. متکلمان برای اثبات این امر استدلال هایی نیز ترتیب داده اند. البته درباره اینکه وجوب نظر از احکام عقلی است یا سمعی، میان متکلمان عدلیه و اشاعره اختلاف نظر دیده می شود. در این مقاله استدلال های متکلمان مسلمان بر وجوب تمسک به عقل (وجوب نظر) در قلمرو معارف دینی، و عقلی یا سمعی بودن آن از نظر ایشان، ارزیابی شده است. روش کار به این گونه است که نخست داده ها با مراجعه به منابع دست اول کلامی جمع آوری می شود و سپس کانون تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. با بررسی های انجام شده به این نتیجه می رسیم که درباره وجوب نظر تنها یکی از استدلال ها درست است و همچنین وجوب عقلی نظر، تایید می شود.
    کلیدواژگان: نظر، وجوب نظر، معرفت خدا، وجوب عقلی
  • حامد حسینیان صفحه 159
    امروزه آثار پائولو کوئلیو در رده عرفان های نوظهور جای گرفته است. آثار پائولو بیشتر در قالب رمان است و یافتن مبانی اندیشه ای او، چندان ساده نیست؛ حال آنکه برای خوانندگان پرشمار آثار او، درک اصول اندیشه هایش بسیار مهم است. در این مقاله دیدگاه های دین شناختی پائولو بررسی خواهد شد. برای این کار همه کتاب های پائولو را به دقت مطالعه و فیش برداری، و سپس با دقتی بیشتر اطلاعات را جمع آوری و طبقه بندی کردیم. در مرحله آخر آموزه های او را که اینک انسجام یافته بودند و در کنار هم مرادشان آشکار شده بود کانون نقد و تامل قرار دادیم.
    خلاصه ای از نظرات دین شناسه پائولو را چنین می توان گزارش داد: پائولو تمایل دارد دین را نوعی قرارداد اجتماعی بداند که تنها کارکرد آن فراهم کردن نیایش جمعی است. او هر انسان را متفاوت با دیگران، و وظیفه هر کس را پی گرفتن رویاهای خود می داند. از این رو اعلام می کند که نیازی به نبوت و شریعت نیست و هر کس می تواند راه را خود بپیماید. در فرجام شناسی نیز پائولو معتقد به تناسخ است و کوشیده است آن را موجه بنمایاند.
    کلیدواژگان: پائولو کوئیلو، دین، خاستگاه دین، شریعت، راهنماشناسی، شیطان، تناسخ
  • الخلاصه
    صفحه 189
|
  • Naiimeh Poormohammadi*, Mohammad Saiidimehr Page 5
    The especial status which faith has among the religious concepts has prompted every religious tradition (Sunnah) to propose its clear view on epistemology, nature and characteristics of faith. Such view is called "theory of faith". The present paper tries to identify the main constituents of the theory of faith which was proposed by earlier Asharite theologians. By analyzing the views of some of the most important earlier Asharite theologians, we can evolve a theory that has the following features: according to Asharites, the origin of faith is inner certainty in the Messenger's traditions; the nature of faith is a heartfelt and intentional reality; the object of faith is of a propositional kind and the thing which drives man towards it is the hope for God's bounteousness in regard with reward and punishment; the external cause of realization of faith is God's will; being Muslim is different from being believer; faith is subordinate to reason and superior to knowledge; knowledge is a necessary but not sufficient condition of faith, and inner feeling together with heartfelt submission constitute a sufficient condition.
    Keywords: faith, reason, religious epistemology, theory of faith, Asharites
  • Askari Soleymani Amiri Page 33
    Seddiqin argument, a famous argument used for proving the existence of God, was first mooted by Avicenna. This argument can, according to modern logic, be formulated as part of the logic of sentences and as part of the logic of predicates. Giving an account of Avicenna's Seddiqin argument, the present paper discusses the formulation of this argument both in the logic of sentences and in the logic of predicates.
    Keywords: Seddiqin argument, Avicenna, the logic of sentences, the logic of predicates
  • Mohammad Hussein Faryab Page 45
    The term "Imam" literally meaning leader and head, is referred to in many Qur’anic verses, one of which is the verse of affliction. Different ideas have for long been mooted about the meaning of Imam in the verse of affliction, but because of his use of the interpretative method the late 'Allameh Tabatabaii's view is considered unique. The present paper elaborates and comments his on the way he interprets "Imam" in the verse of affliction. The author uses the method of interpreting the Quran by the Qur’an relying on authentic traditions from the Fourteen Infallibles in his analytical study of Tabatabaii’s view. The main finding of this research indicates that, although Tabatabaii’s view is accepted by other commentators, it has some ambiguities which have not been resolved.
    Keywords: Imamate, the verse of affliction, government, absolute obedience
  • Mahdi Torabpoor Page 75
    Although corporeal resurrection is one of the affirmed religious doctrines, there have been long debates about it over the history. Studying the question of reincarnation and clarifying its relationship with corporeal resurrection will close one of these debates. The present paper is centered on a descriptive method in recounting the viewpoints and on a review of intellectual and transmitted science in studying and criticizing them. It is unsound to use reincarnation as substitute for resurrection because it is not only in contradiction to the Quranic verses and traditions but it is also conveys the idea that two souls belong to one body and two spirits exist in one body. Furthermore, it is indicative of disharmony between soul and body. However, reincarnation which means formation of man's soul in a especial ideal from which corresponds to his intentions, faculties, and deeds not only has no undesirable effect but also has religious basis. Corporeal- spiritual resurrection means that the soul joins the body and the body is exactly the same as the worldly body, although man’s worldly body is material and natural and his body in hereafter has the character of the other world.
    Keywords: reincarnation, terrestrial, celestial, resurrection, corporial–spiritual, return
  • Behzad Arvaneh*, Mohammad Dawoodi Page 101
    The present paper tries to study and analyze “nature” from professor Motahhari's viewpoint, using a descriptive-analytical method. Putting some questions about nature (fitrah), the author refers to Professor Motahhari's works tries to find suitable answers to these questions. The most important question is whether some innate sciences and attitudes are devised in man's nature from the beginning of his birth or his nature is a tabula rasa which is imprinted after his birth by the society.After having studied Professor Motahhari's works, the author finds that professor Motahhari holds that man lacks innate conceptualization, but he enjoys innate judgment in the sense of self-evident primary judgment. Furthermore, there is a set of innate attitudes in man's nature whose development is automatic and is flourished with the help of working environmental factors and conditions.
    Keywords: nature(fitrah), Motahhari, innate perception, innate attitudes, development, deviation, metamorphose
  • Nasir Al Din Oujaqi Page 127
    For a long time the use of and reliance reason and rational thinking in religious sciences has been the subject of speculation in the field of religious thought. in Islam many theological schools not only recognize the validity of reason and rational thinking as a source for acquiring religious knowledge, but also consider the use of reason in this regard as obligatory. Theologians have provided evidence to support their argument. However, there is a controversy among 'Adliyah theologians and Asharites over whether the necessity of opining about judgments is rational or transmitted. Using a theoretical approach, the present paper discusses and evaluates Muslim theologian's arguments for the necessity of adherence to reason in the realm of religious knowledge and its being rational or authoritarian. The research concludes that only one argument about the necessity of opining is correct and the idea of rational necessity of opining has been approved.
    Keywords: opining, necessity of opining, the knowledge of God, rational obligation
  • Hamed Husseiniyan Page 159
    Nowadays, Paulo Coelho's works are classified as a new kind of mysticism. Most of his works are in the form of novels and are not easily comprehended, when it is very important for the multitude of readers of his works to understand the principles of his thought. The present paper investigates his theological views. To this end, all his works were carefully studied and notes were taken. Then, the information which has been carefully gathered and classified and finally his doctrines, which have been well organized and their meanings clarified, were criticized and deliberated.The outcome of Paulo's theological views can be explained as follows: the tendency to consider religion as a social contract the only function of which is to provide collective worshiping. Maintaining that individuals are different from one other and the duty of each of them is to peruse his/her own dreams. He, therefore, sees that the there is no need for having a prophet and a sacred law and every one can find his way by oneself. He also believes in reincarnation in teleology.
    Keywords: Paulo Coelho, religion, the origin of religion, sacred law, knowledge of spiritual guides, Satan, reincarnation