فهرست مطالب

معرفت کلامی - سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1390)

نشریه معرفت کلامی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1390)

  • 202 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/04/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمیدرضا شاکرین صفحه 5
    عصمت پیامبران و امامان از مسائل بسیار مهم در قلمرو عقاید دینی است و بخش حجیمی از ادبیات دینی و معارف اسلامی را به خود اختصاص داده است. در عین حال در دعاها و مناجات های پیامبر و امامان به فرازهایی برمی خوریم که ایشان به خود نسبت گناه داده و از پیشگاه ربوبی خواستار آمرزش شده اند. منکران عصمت، این مسئله را دلیلی بر نفی عصمت امامان قلمداد کرده اند. در این مقاله بر آنیم تا نسبت این رفتار پیامبر و امامان را با عصمت بازکاویم و روشن سازیم که با معناکاوی توبه و استغفار و بررسی وجوه مختلف برای توبه و استغفار، هیچ زمینه ای برای منافی انگاری عصمت و استغفار نیست و بین آنها سازگاری کامل برقرار است. افزون بر آن می توان وجوهی از توبه و استغفار را در نظر گرفت که نه تنها تلائم، بلکه بر تلازم عصمت و استغفار دلالت دارد.
    کلیدواژگان: عصمت، توبه، استغفار، تلائم، تعاند، تلازم، دفع
  • محمد عرب صالحی صفحه 27
    در این مقاله، نخست به تعریف عرضی و ذاتی و بیان لوازم قول به تقسیم عناصر تشکیل دهنده دین به عرضی و ذاتی می پردازیم و آن گاه نقض ها و نقدهای این دیدگاه را بیان، و در پایان معنای درستی را که می توان از عرضی و ذاتی در دین اراده کرد تبیین می کنیم. نوشتار حاضر نقدی است درون دینی و برون دینی بر نظرات برخی از روشن فکران داخلی که متاثر از فلسفه غرب و به ویژه مباحث هرمنوتیک فلسفی و هیستوریسیزم فلسفی اند. برپایه این نگاه بسیاری از آموزه های اصیل اسلام تاریخمند و زمانمند می شوند و از گردونه اعتبار دایم بیرون می روند. روش تحقیق در این مقاله، ترکیبی است از روش های تحلیلی، عقلی و نقلی.
    کلیدواژگان: عرضی، ذاتی، دین، مقاصد دین
  • جواد گلی صفحه 51
    چیستی وحی قرآنی یکی از مهم ترین موضوعاتی است که ابوزید، اندیشمند معاصر مصری، دیدگاه هایی بحث انگیز را درباره آن مطرح کرده است. هدف از این پژوهش، بررسی و نقد دیدگاه های مزبور با محور قرار دادن آثار ابوزید و با شیوه توصیفی و تحلیلی است. تاریخمندی قرآن و تعامل آن با واقعیت، هسته مشترک دیدگاه های ابوزید درباره چیستی وحی قرآنی است. او در نظریه نخستین خود، وحی قرآنی را متنی بشری و محصول ارتباط زبانی خدا و پیامبر دانسته؛ در نظریه دومش، قرآن را از سنخ متن و محصول تجربه دینی پیامبر معرفی کرده و سرانجام در نظریه سوم خود، قرآن را مجموعه ای از گفتمان ها به شمار آورده است. ادله هسته مشترک دیدگاه ابوزید با ادله عقلی و حکمت خداوند منافات دارد. ادله اثبات کننده ناطق بودن قرآن نیز با دیدگاه نخستین ابوزید در تنافی است. همچنین تفاوت ماهوی وحی قرآنی با تجربه دینی و ناسازگاری محتوای قرآن با نگاه تجربی به وحی از مهم ترین اشکال های نظریه دوم و سوم ابوزیدند.
    کلیدواژگان: نصر حامد ابوزید، وحید قرآنی، محمد ارکون، تجربه دینی
  • مرتضی خوش صحبت، محمد جعفری صفحه 79
    حدیث شریف «من عرف نفسه فقد عرف ربه» از جمله احادیث مشهوری است که در زبان اندیشمندان مسلمان، اعم از حکما، عرفا، مفسران و اهل حدیث، رایج و تبیین آن همواره موردنظر بوده است. این بزرگان در تبیین تلازم معرفتی نفس و حق، برآن اند تا وجه ملازم را دریابند، و بیان کنند که اساسا چرا معرفت نفس، ما را به معرفت حق می کشاند، و چگونه معرفت نفس، مستلزم معرفت حق است. در این راستا، از حدیث مزبور، دو قرائت اصلی امتناعی و امکانی ارائه شده است و در قرائت امکانی با روش های تجربی، فلسفی، عرفانی و دینی (قرآنی) به نحوه ملازمه معرفت نفس و معرفت رب پرداخته اند. ما در این مقاله با روش اسنادی تحلیلی این حدیث و تبیین های آن را بررسی و نیز برهان معرفت نفس را بر مبنای این حدیث تبیین می کنیم.
    کلیدواژگان: معرفت نفس، معرفت رب، برهان معرفت نفس، علیت نفس، صورت الهی، فطرت
  • صفدر الهی راد صفحه 111
    کلام سیاسی یکی از مهم ترین شاخه ها و قلمروهای علم کلام به شمار می آید. از این رو، تبیین چیستی کلام سیاسی، اهداف، روش شناسی و موضوع آن مبتنی بر ارائه تعریفی جامع و مانع از علم کلام است. در پژوهش پیش رو کوشیده ایم تا به شیوه توصیفی و تحلیلی، پس از تبیین و بررسی مهم ترین تعاریف ارائه شده از علم کلام، نخست تعریفی برگزیده از این علم ارائه دهیم و سپس با توجه به همان تعریف به تحلیل کلام سیاسی و مشخصه های آن بپردازیم. ازآنجاکه گاه به دلیل عدم توجه به مرزبندی میان علوم، کلام سیاسی با دانش های همگن آن خلط می شود، تبیین نسبت این دانش با فلسفه سیاسی و فقه سیاسی از دیگر رسالت های مهم این اثر خواهد بود. از نظر نگارنده، مبتنی بودن کلام سیاسی بر آموزه های دینی و همچنین حیثیت تعلقی امور سیاسی به ذات و صفات خدای سبحان مهم ترین ویژگی کلام سیاسی به شمار می آید.
    کلیدواژگان: کلام، کلام سیاسی، فلسفه سیاسی، فقه سیاسی، الهیات سیاسی، فقه، امور سیاسی
  • علی زمانی قشلاقی صفحه 137
    در همه ادیان آسمانی گذشته، جانشینان پیامبران تشریعی، انبیای تبلیغی بودند که بر اساس دیدگاه رایج متکلمان با دریافت وحی، به تبلیغ، تبیین و تفسیر شریعت پیش از خود می پرداختند؛ اما با اعلام ختم نبوت در دین مبین اسلام، نه تنها نبوت تشریعی پایان یافت، ختم نبوت تبلیغی نیز اعلام شد. حال پرسشی که در اینجا مطرح می شود این است که دلیل و سر ختم نبوت تبلیغی چیست؟
    در این باره ادله پرشماری مطرح شده است؛ اما آنچه ما از بررسی آیات قرآن و روایات معصومین به دست آورده ایم، این است که با نزول شریعت کامل اسلام، بر خلاف شرایع پیشین، همه آنچه بشر در باب معارف دین تا دامنه قیامت بدان نیاز داشت بر پیامبر اکرم نازل شد؛ ازاین رو دیگر نیازی به نزول وحی جدید و ارسال انبیای تبلیغی باقی نماند و لذا ختم نبوت تبلیغی نیز اعلام شد. در این تحقیق، از روش توصیفی تحلیلی بهره برده ایم که مبتنی بر آیات قرآن و روایات معصومین است.
    کلیدواژگان: انبیای تبلیغی، ختم نبوت، وحی، حکم
  • جعفر شاه نظری، محمود آهسته صفحه 165
    امام خمینی و فخر رازی دو تن از اندیشمندانی هستند که هریک با رویکردی ویژه و اصول کلامی متفاوت مسئله جبر و اختیار را بررسی کرده اند و آرایی متفاوت را ارائه داده اند. فخر رازی که تبحر و مهارتی ویژه در قلمرو کلام دارد، با رویکرد کلامی اشعری، به جبر تمایل دارد؛ بیشتر به نقل استناد می کند و از براهین عقلی، کمتر بهره می جوید؛ از سوی دیگر امام خمینی، به دلیل اهمیتی که برای این مسئله قایل بوده، در مقام متکلمی شیعی، کوشیده است که ابعاد گوناگون این مسئله را تبیین و تحلیل کند و ریشه های فلسفی کلامی و روایی آن را پی بگیرد. ارائه دیدگاه متعادل تر از جبر و اختیار از سوی امام که همان امر بین الامرین است، بنابر اصول اعتقادی و مبانی عرفانی او و با رویکرد عقلی و نقلی به اثبات می رسد. نوع تحقیق در این مقاله توسعه ای و روش انجام آن به صورت اسنادی و توصیفی با تاکید بر تحلیل محتواست.
    کلیدواژگان: جبر، اختیار، تفویض، امر بین الامرین، امام خمینی، فخر رازی
  • صفحه 189
|
  • Hamid Reza Shakerin Page 5
    One of the most important issues in the field of religious beliefs is the question of infallibility of prophets and Imams which makes up a considerable portion of religious literature and field Islamic sciences. However, there are phrases in the Holy Prophet and Imam's supplications and whispered conversations with God in which they attribute sins to themselves and ask God to forgive them. Those who deny Imam's infallibility argue that this act of the Prophet and Imam contradicts the idea of their being infallible. Explaining the meanings of repentance and praying forgiveness and casting light on their different aspects, the present paper tries to make explicit the relationship between this act of the Holy Prophet and Imams and infallibility, and show that not only there is no contradiction between seeking God’s forgiveness and infallibility but also there is a complete convergence between them. Furthermore, some instances of praying forgiveness indicate that besides the convergence between infallibility and praying forgiveness, there is a close correlation between the tow.
    Keywords: infallibility, repentance, praying forgiveness, convergence, divergence, correlation, repellence
  • Mohammad Arab Salehi Page 27
    The present paper first deals with the definition of essential and accidental elements and explains the requisites of the idea of dividing the constituents of religion into accidental and essential. Then, it explains the refutations and criticisms directed to this viewpoint; and finally provides the true meaning, which religion adopts, for accidental and essential elements. This paper represents an intra-religious and extra-religious critique of the views of a number of domestic intellectuals who have been influenced by western philosophy, and philosophical hermeneutic subjects and philosophical historicism in particular. According to this viewpoint, most of Islam's genuine doctrines are regarded historical and time-bounded and lack permanent validity. The research uses a combination of analytical methods based on intellectual evidence and transmission.Key words:
    Keywords: accidental, essential, religion, the aims of religion
  • Jawad Goli* Page 51
    One of the most important issues on which Abu-Zayd, a contemporary Egyptian thinker, presents challenging views is the nature of Quranic revelation. The present paper comments on his views on the nature of Quranic revelation. Therefore, the author criticizes Abu-Zayd views which are presented in his works through a descriptive-analytical method.The historicity of the Quran and its interaction with reality are the common core of Abu-Zayd's views about the nature of Quranic revelation. In his first theory, Abu-Zayd considers Quranic revelation as a man-made text and outcome of a verbal communication between God and the Holy Prophet. However, in his second theory, he defines the Quran as a kind of text and product of the Holy Prophet's religious experience, and in his third theory, he considers the Qur’an as a set of discourses.The proofs of the common core which Abu-Zayd uses to back his view contradict intellectual proofs and God's wisdom. The contradiction between his first view and those proofs proving the speaking of the Quran and the essential difference between the Quranic revelation and religious experience in addition to the incompatibility between the content of the Quran and experimental view of revelation are among the weaknesses in his second and third views.
    Keywords: Nasr Hamid Abu, Zayd, Quranic revelation, Mohammad Arkun, religious experience
  • Morteza Khoshsohbat, Mohammad Jafari Page 79
    The Prophetic tradition, "He who knows himself knows his God", is one of the well-known traditions that Muslim thinkers including philosophers, gnostics, commentators, and traditionalists often cite and try to shed light on. In expounding the correlation between self-knowledge and Divinity, these scholars strive to understand how these two are correlated and explain why self-knowledge essentially leads to the knowledge of Divinity and how self-knowledge contributes to the knowledge of Divinity. Two interpretation of this tradition have been given impossibility-based and possibility-based. In possibility-based reading, experimental, philosophical, gnostic and religious methods have been adopted to study how self-knowledge is correlated with the knowledge of God. Using a documentary-analytical method, the present paper studies and explains this tradition, and expounds the demonstration of self-knowledge in the light of this tradition.
    Keywords: self, knowledge, knowledge of God, demonstration of self, knowledge, causality of the soul, Divine image, nature
  • Safdar Elahi Rad Page 111
    Political theology is considered one of most important fields of theology. The present paper seeks to expound the nature of political theology and its aims, methodology and subject matter, through a comprehensive definition of theology. Using a descriptive - analytical method and explaining the most important definitions provided for theology, this paper offers a selected definition for theology and then analyzes political theology and its distinctive features according to the selected definition. Another aim of this paper is to explain the relationship of this discipline with political philosophy and political jurisprudence because political theology is sometimes confused with similar disciplines due to the disregard to the boundaries which exist between the disciplines. The researcher holds that the most important features of political theology are its reliance on religious doctrines and the political affairs, attachment to the Most High God' essence and attributes.
    Keywords: theology, political theology, political philosophy, political jurisprudence, political metaphysics, jurisprudence, political affairs
  • Ali Zamani Qeshlaqi Page 137
    According to the prevailing view of theologians, legislative prophets in all previous divine religions were succeeded by propagating ones who propagated, explained, and interpreted the Divine Law of their predecessor through the revelation which came to them. However, the declaration of seal of prophethood by the manifest religion of Islam not only ended legislative prophethood but also declared the end of propagating prophethood. The question that arises here is: what is the secret behind the seal of propagating prophethood?Several proofs have been offered in this regard. What we understand from the Quranic verses and Infallible Imam's traditions is that every kind of knowledge about religion which man needs until the Day of Resurrection was revealed to the Holy Prophet at the time of the revelation of the sacred law of Islam, which, due to its comprehensiveness, differs from all pervious sacred laws. Therefore, the seal of propagating prophethood was also declared because no need for new revelation and propagating prophets remained. Using a descriptive- analytical approach, the research relies on Quranic verses and Infallible Imam's traditions to support its argument.
    Keywords: propagating prophets, the seal of prophethood, revelation, decree
  • Jafar Shahnazari*, Mahmud Ahesteh Page 165
    Imam Khomeini and Fakhr Razi are two thinkers who dealt with determinism and free will and each one adopted a special approach and different theological principles, and displayed different views.Adopting an Aharite theological approach, Fakhr Razi, who enjoyed a considerable expertise in theology, showed marked tendency towards determinism and relied more on proofs from transmitted science than intellectual ones. On the other hand, due to the special attention given by Imam Khomeini to this subject he tried, as a Shiah theologian, delve into the different aspects of this question and explore its philosophical and theological origins. Imam Khomeini provides through transmitted and intellectual evidence a more balanced view on determinism and free will, represented in the idea of intermediate position, between determinism and free will, which corresponds to his principles of faith and mystical foundations. This paper is a kind of developmental research in which a documentary–descriptive method is used and content analysis is given.
    Keywords: determinism, free will, intermediate position between determinism, free will, Imam Khomeini, Fakhr Razi