فهرست مطالب

فصلنامه فقه و اصول
پیاپی 108 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اکبر احمدپور صفحات 9-28
    یکی از موضوعاتی که کم و بیش در میان فقی هان مورد گفتگو بوده و مباحثی را نیز به دنبال داشته است، مسئله ناپاکی ذاتی فرزندان نابالغ کفار است. هرچند فقی هان سنی قائل به طهارت همه انسان ها، فارغ از نوع گرایش و باور آن ها شده اندکه به صورت طبیعی فرزندان کفار هم مشمول این قاعده کلی قرار خواهند گرفت، اما در مقابل، بیشتر فقی هان شیعی برآنند که نابالغان کفار، تابع پدران خویش بوده و همچون آنان ناپاک تلقی خواهند شد. این فقی هان در تایید دیدگاه خود دلایلی را برپا داشته اند که در این مقاله همه این دلایل و مستندات مورد نقد و بررسی قرار گرفته و سست بودن آن ها از جوانب مختلف نشان داده شده و در نهایت نظریه پاکیزگی جسمانی کودکان کفار، چه در حوزه اهل کتاب و یا مشرکان مورد پذیرش قرار گرفته و شواهدی هم در تقویت این دیدگاه ارائه شده است.
    کلیدواژگان: طهارت ذاتی فرزندان نابالغ کفار، کودکان کفار، نقد دلایل قاعده تبعیت، نجاست فرزندان نابالغ کفار
  • ام البنین الله مرادی صفحات 29-45
    حق قصاص با ورثه متوفی است؛ یعنی کسانی که وارث قانونی مقتول محسوب می شوند اصل این است که: «هر کس از اموال متوفی ارث می برد، از حق قصاص هم ارث می برد.» با وجود این بر اصل فوق استثنایی وارد شده و آن اینکه زوج و زوجه از قصاص ارث نمی برند. ماده (351) قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 نیز بر این مطلب دلالت دارد.
    عمده دلیلی که بر این مطلب ذکر شده اجماع فقها است، در این مقاله بر آنیم با بررسی این دلیل و دلایل دیگر که در این زمینه وارد شده، به اثبات این امر بپردازیم که این دلایل برای محرومیت زوجین از حق قصاص و استثناء زوجین از اصل مذکور کفایت نمی کنند، بلکه باید در مورد زوجین نیز مثل سایر ورثه قائل شد به اینکه، آن ها نیز حق استیفای قصاص را دارند.
    کلیدواژگان: قصاص، ارث، زوج، زوجه، حرمان
  • رحمت تولایی، سید ابوالقاسم نقیبی صفحات 47-64
    در ادبیات فقهی فقی هان امامیه در زمینه ملاک ناصبی، پنج قول مطرح شده است. این اقوال عبارتست از 1. تقدیم غیر علی بر علی (ع) 2. دشمنی ورزیدن با شیعیان علی (ع) 3. مطلق دشمنی با اهل بیت (ع) 4. اظهار دشمنی با اهل بیت (ع) 5. تدین به دشمنی با اهل بیت (ع). با امعان نظر در ادله مورد استناد در این نوشتار در می یابیم که ملاک ناصب انگاری هر انسان، اظهار دشمنی با اهل بیت (ع) و تدین به آن است. اگرچه از منظر مشهور فقی هان، بر نواصب احکام فراوانی چون کفر، نجاست و... مترتب می گردد اما با وجود احتمال اراده کفر آنان در مقابل ایمان در روایات، نمی توان آنان را کافر اصطلاحی (کفر در مقابل اسلام) تلقی کرد و همچنین مراد از نجاست ناصبی، خباثت باطنی است.
    کلیدواژگان: فقه امامیه، ناصبی، اظهار دشمنی با اهل بیت (ع)، تدین به دشمنی با اهل بیت (ع)، کفر، نجاست
  • مریم صباغی ندوشن، عباسعلی سلطانی صفحات 65-86
    رخداد پدیده هایی نو بنیاد و بی سابقه در عرصه های گوناگون پزشکی پرسمان هایی را پیرامون قانونی یا غیر قانونی بودن آن ها برانگیخته است. با وجود آنکه یکی از مهم ترین ادله فقی هان در این خصوص، آیه تغییر خلقت است که به دلیل ذم مطلق تغییر الهی زمینه اولیه حرمت را فراهم آورده است، برخی اما با تصرف در اطلاق آیه، تغییر محرم را به تغییرات تشریعی اختصاص داده اند و در نتیجه به دلیل خروج آن ها از مدلول آیه، معتقد به حلیت شده اند. در حالی که دلیلی برای خروج تغییرات تکوینی از مدلول آیه وجود ندارد. در مقابل بسیاری از فقی هان عامه به طور کلی حکم به حرمت چنین پدیده هایی داده اند که ناشی از عدم تصور دقیق موضوع و برداشت ناصحیح مفهوم تغییر خلقت است. این درحالی است که می توان در ضمن تحفظ براطلاق به حلیت گرایید. این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی با استفاده از تفاسیر و روایات به هدف بازشناسی دقیق یکی از مفاهیم کلیدی قرآن، در صدد است با احتراز از هرگونه افراط و تفریط از طریق حفظ ظهور اطلاقی آیه در حد امکان، به تحلیل و بررسی موضوع و متعلق حرمت مذکور در آیه بپردازد، تا با تعیین مناط تحریم، موارد فاقد ملاک از مدلول آیه خارج شوند. زیرا با وجود اطلاق آیه موضوع تحریم نه تغییر «بما هو تغیر» بلکه تغییر «خلق الله » به لحاظ انتساب آن ها به خداوند از حیث جنبه صدور است و چون فعل صادر از خداوند مشتمل بر ویژگی کمال طلبی و مصلحت سنجی و دارای حسن بلکه احسن است؛ هر تغییری مخالف خصوصیات مذکور باشد ممنوع؛ و مابقی خارج از ملاک تحریم خواهند بود.
    کلیدواژگان: تبدیل خلق الله، تغییر دین الله، تغییر خلقت، مسائل مستحدثه، مسائل نوپیدای پزشکی
  • محمد محسنی دهکلانی، علی اکبر ایزدی فرد، صالح منتظری صفحات 87-109
    در آثار فقهی وجوب امر به معروف و نهی از منکر مقید به تحقق شروطی، از جمله «ایمنی از ضرر» شده است. فقهاء معتقدند امر به معروف و نهی از منکر نسبت به شرط ایمنی از ضرر «وجوبی تعلیقی و مشروط» دارد به گونه ای که هرگاه بر امر به معروف و یا نهی از منکر، مفسده و یا ضرری مترتب شود، این وجوب فعلیت نداشته و ساقط می شود. نگارندگان با بازخوانی مساله، مستندات قول مشهور را به رغم برخورداری از «شهرت عظیمه» قابل خدشه می دانند. اجمالا نویسندگان معتقدند امر به معروف و نهی از منکر به عنوان یک فریضه شرعی «وجوبی مطلق و غیر معلق» نسبت به شرط موصوف داراست.
    کلیدواژگان: امر به معروف، نهی از منکر، ایمنی از ضرر، قول مشهور
  • هادی مصباح، حسین صابری، حسین ناصری مقدم صفحات 111-130
    مستند قواعد فقهی گاه روایتی با برداشت های متفاوت و گاه شیعه تبار، گاه سنی تبار و گاه مشترک بین شیعه و سنی است. مقاله پیش رو، با بیان کوتاه در مورد قاعده «علی الید» و «خراج»، «دلالت سنجی» و «تبارشناسی» حدیث «علی الید ما اخذت حتی تودیه» و «الخراج بالضمان» از منظر فریقین، به جستجو و تحقیق در مورد تبار این دو حدیث می پردازد. مشهور فقهای شیعه و سنی قاعده علی الید را در عقد صحیح، منافع مستوفات و غیر مستوفات عقد فاسد و غصب جاری می دانند و قاعده خراج را در عقد فاسد و غصب جاری نمی دانند. از شیعه ابن حمزه و از سنی ابوحنیفه و ابو یوسف قاعده خراج را شامل عقد فاسد و غصب می دانند. نگارنده ضمان در دو قاعده را مشترک لفظی و نسبت بین دو قاعده را تباین می پندارد و حدیث «علی الید ما اخذت حتی تودیه» و «الخراج بالضمان» را همچون فقهای شیعه سنی تبار می یابد و با ارائه زمان ورود این دو حدیث به منابع فقهی شیعه و انگیزه استناد به آن، عمده ترین دلیل روایی قاعده «علی الید» و «خراج» را برای فقهای شیعه ناکارآمد می یابد و فقط به عنوان تایید دیگر ادله می توان انگاشت.
    کلیدواژگان: قاعده علی الید و خراج، حدیث شیعه تبار، حدیث سنی تبار، تبارشناسی علی الید ما اخذت حتی تودیه، تبارشناسی الخراج بالضمان
  • علیرضا هدایی، محمدرضا حمیدی صفحات 131-153
    در علم اصول، باور جازم مکلفان قطع نامیده می شود که گستره آن از علم تا جهل مرکب را در بر می گیرد. در تبویب و تبیین مطالب علم اصول جنبه روان شناختی قطع بسیار مورد تاکید بوده و بعد معرفت شناختی آن عمدتا مغفول مانده است. علی رغم این مسئله، دقت در مباحث پراکنده ابواب حجیت نشانگر این مسئله هست که نهایتا از نظر اصولیان، حجیت قطع دائر مدار وجود ارکان معرفت شناختی آن است نه ارکان روان شناختی؛ اگر چه رویکرد آنان در بیان مطالب و چینش آن ها، توجه ویژه به بعد روانی قطع بوده است. در این نوشتار تلاش شده است که ضمن تبیین ضرورت توجه به ارکان معرفت شناختی قطع، فواید این رویکرد نیز مشخص شوند. از جمله آنکه این رویکرد با مبانی کلامی و روایی سازگاری بیشتری داشته و امکان مقایسه و تطبیق میان مباحث حجیت در علم اصول و مباحث مربوط به موجه بودن گزاره ها در علوم معرفت شناختی را فراهم می کند.
    کلیدواژگان: اصول فقه، قطع اصولی، ماهیت قطع، حجیت قطع
|
  • Akbar Ahmadpour Pages 9-28
    One of the issues that has been more or less discussed among jurists and has followed by some discourses has been the innate impurity of the unbelievers’ underage children.
    The Sunni jurists believe in the cleanliness (ṭahārat) of human beings despite their type of tendencies and beliefs, which naturally includes the unbelievers’ children, too. In contrast, however, most of the Shī‘as believe that the unbelievers’ underage children follow their fathers and, like them, are considered as impure. In support to their viewpoints, these jurists have provided reasons that are all of them, as well as their evidences, critically reviewed and their feeble arguments are shown from different aspects and finally the theory of physical purity of the unbelievers’ children, whether in the field of the people of Scripture or the polytheists, is approved and some evidences have also been provided in this respect.
    Keywords: innate purity of the unbeliever's underage children, unbeliever's children, critique of the reasons for the rule of following, impurity of unbeliever's underage children
  • Omolbanin Allahmoradi Pages 29-45
    Right to qiṣāṣ belongs to the heirs of the deceased, that is to those who are regarded as the legal heir of the murdered and the principle is: “Whoever inherits the property of the deceased, inherits the right to qiṣāṣ, too.” Nevertheless, there is an exception to the above law, i.e., the husband and the wife do not inherit qiṣāṣ. Article 351 of Islamic penal code ratified in 1392 sh. denotes this issue.
    The main reason that is mentioned for it is the jurists’ consensus. In this article, by examining this reason and other reasons brought up in this respect, we intend to prove that these reasons are not sufficient for deprivation of the right to qiṣāṣ and the exception of the couple from the above principle; rather, the couples must be maintained to enjoy the right to vindicate the right to qiṣāṣ, just as other inheritors do.
    Keywords: qiṣāṣ inheritance, husband, wife, deprivation
  • Rahmat Tawallaee, Sayyid Abul Qasem Naqibi Pages 47-64
    There are five views concerning the criterion for the anti-Shī‘a (nāṣibī) in the jurisprudential literature of the Imāmī jurists. These views include 1. Prioritizing non-Ali to Ali (A.S.); 2. Showing enmity toward followers (shī‘as) of Ali; 3. Absolute enmity to Ahl al-Bayt (A.S.); 4. Expressing enmity to Ahl al-Bayt (A.S.); 5. Religious devotedness to enmity toward Ahl al-Bayt (A.S.). By careful consideration of the evidences referred to in this writing, we would find out that the criterion for presuming any person as anti-shī‘a, is their expression of enmity toward the Ahl al-Bayt (A.S.) and religious devotedness toward it. Although from the viewpoint of the renowned majority of the jurists many rulings such as unbelief (kufr), ritual
    impurity (nijāsa), etc. is directed toward nāṣibīs, despite the possibility of their will to unbelief vs. belief in traditions, they cannot be considered as unbelievers (kāfir) in its connotative meaning (unbelief vs. Islam); also, what is meant by ritual impurity of the nāṣibīs is their innate malice.
    Keywords: Imāmiyya jurisprudence, anti-shīa, expressing enmity to Ahl al-Bayt (A.S.), religious devotedness to enmity toward Ahl al-Bayt (A.S.), unbelief, ritual impurity
  • Maryam Sabbaqi Nadoushan, Abbas Ali Soltani Pages 65-86
    The occurrence of newly-emerged and unprecedented phenomena in various medical fields raises questions as to their legality or illegality. Despite the fact that one of the most important evidences of the jurists in this regard is the verse on alteration of creation, which because of absolute disapproval provides initial ground for
    unlawfulness, some, however, by modifying the absoluteness of the verse have dedicated the alteration of the unlawful to the legislative alterations; and as a result have believed in lawfulness because of withdrawal of creational alterations from the referent of the verse, whereas there is no reason for withdrawal of creational alterations from the referent of the verse. In contrast, many of the Sunnī jurists have generally issued legal decisions to the unlawfulness of such phenomena, resulting from lack of accurate conception of the subject and untrue impression about the concept of alteration of creation; whereas it is possible to approve lawfulness while preserving the absoluteness. With the descriptive-analytical method and using interpretations and traditions and with the aim of accurate recognition of one of the key concepts of the Qur’an, the above research intends to analyze and examine the subject (muta‘allaq) of the unlawfulness mentioned in the verse by avoiding going on any extremes and, as far as possible, through preserving the verse’s designative manifestation, so that by determining the yardstick of prohibition (taḥrīm), the instances lacking proof would be excluded from the referent of the verse. Because, despite the absoluteness of the verse, the subject of prohibition is not alteration “in its own right”; rather, it is alteration of “Allah’s creation” due to its attribution to Allah in terms of issuance aspect. And since the action issued by
    Allah consists of the feature of perfection seeking and prudence and contains beauty, or rather the most beauteous, thus any alteration opposing the above features is forbidden and the rest are out of prohibition criterion.
    Keywords: alteration of Allah's creation, alteration of Allah's religion, alteration of creation, newly-arisen queries, newly-emerged medical queries
  • Muhammad Mohseni Dehkalani, Ali Akbar Izadifard, Saleh Montazari Pages 87-109
    In legal works, the obligatoriness of commanding right and forbidding wrong has become restricted to stipulatory realization including “security against loss”. The jurists believe that commanding right and forbidding wrong has “a suspended and conditional obligatoriness” toward the stipulation of security from loss in such a way that when a depravity or loss follows commanding right and forbidding wrong, this obligatoriness does not have actuality and is voided. Having re-examined the issue, the writers consider the
    evidences of the generally accepted view as violable despite its enjoyment of “great publicity”. Briefly put, the writers believe that commanding right and forbidding wrong as a legal obligation has “an absolute and non-suspended obligatoriness” toward qualified condition.
    Keywords: commanding right, forbidding wrong, security from loss, widely accepted view
  • Hadi Mesbah, Husayn Saberi, Husayn Naseri Muqaddam Pages 111-130
    The evidence of legal rules is sometimes a tradition with different impression, sometimes it is of Sh‘īa origin, sometimes of Sunnī origin, and sometimes sharing both Shī‘a and Sunnī. With a brief explanation of the principles of ‘alā al-yad (owning an object by
    having it at one’s disposal), kharāj (tribute), “assessment of significance”, and the “genealogy” of the hadith, ‘alā al-yad mā akhadhat ḥattā tu’addiya (It is incumbent upon man to give back what is at one’s disposal) and kharāj bi al-ḍāmān (tribute by surety) from the two major sects (Sunnī and Shī‘a), the present article explores into and researches about the origin of these two hadiths. The renowned majority of the Sunnī and Shī‘a jurists consider the principle of ‘alā al-yad applicable to sound contract, the benefits of mustawfāt (secondary benefits) and non-mustaqfāt of corrupt contract, and misappropriation; and do not consider the principle of kharāj applicable corrupt contract and misappropriation. Ibn Ḥamza from among the Shī‘as and Abū Ḥanīfa and Abū Yūsuf from among the Sunnīs consider kharāj as included in corrupt contract and misappropriation. The writer presumes surety (ḍamān) in the two principles as homonyms and the relation between the two as divergent and, like the Shī‘a jurists, finds the hadith “It is incumbent upon man to give back what is at one’s disposal” and “tribute by surety” to be of Sunnī origin. Furthermore, by providing the time these two hadiths entered the Shī‘a sources and the motivation for relying on them, he (the writer) considers as inefficient the most outstanding narrative reasons for the principles ‘alā al-yad and kharāj for the Shī‘a jurists and just to be presumed as confirming other reasons.
    Keywords: the principles of alā al-yad, kharāj, hadith of Shīa origin, hadith of Sunnī origin, genealogy of alā al-yad mā akhadhat ḥattā tuaddiya, genealogy of kharāj bi al-ḍāmān
  • Ali Reza Hudaee, Muhammad Reza Hamidi Pages 131-153
    Jurisprudence and Fundamentals of Islamic Law, Tehran University In the methodology of Islamic jurisprudence (‘ilm al-uṣūl), the decisive belief of the religiously accountable (mukallaf) is called certitude (qaṭ‘), which is extended from knowledge to double ignorance. In categorization and explanation of ‘ilm al-uṣūl, the psychological aspect of certitude has been highly emphasized and its epistemological aspect has been neglected. Apart from this issue, careful consideration of the dispersed discourses of the authenticity of certitude indicates that from the viewpoint of the uṣūlīs the authenticity of certitude is ultimately centered around the existence of its epistemological rather than psychological fundamentals, although their approach in stating views and arranging them has been paying special attention to the psychological aspect of certitude. It is
    attempted in this writing to explain the necessity of paying attention to the epistemological fundamentals of certitude and clarify the benefits of this approach. Furthermore, this approach is more compatible with theological and narrative principles and provides the possibility of comparison between the discourses of authenticity in ‘ilm al-uṣūl and the discourses concerning the justifiability of propositions in epistemological sciences.
    Keywords: certitude, double ignorance, epistemology, authenticity, categorization of principles