فهرست مطالب

فقه و اصول - پیاپی 114 (پاییز 1397)

فصلنامه فقه و اصول
پیاپی 114 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • علی اکبر ایزدی فرد، سید مجتبی حسین نژاد *، حامد عابدی فیروزجایی صفحات 9-29
    یکی از قواعد اختصاصی ابواب فقه جزایی قاعده «عدم تاخیر اجرای حد با عارض شدن جنون» است. مطابق با عقیده مشهور فقها اگر کسی در حال سلامت عقلی مرتکب جرم مستوجب حد شود لیکن قبل از اجرای حد مجنون شود، اجرای حد تا زمان افاقه به تاخیر نمی افتد بلکه در همان حالت جنون بر وی اجرا می شود. ولی تعدادی از فقها در این مسئله به تاخیر اجرای حد تا زمان افاقه و بهبودی عقلی قائل هستند و تعدادی نیز تفاصیل و احتمالات مختلفی را در این زمینه ارائه کرده اند. نویسندگان پس از بررسی مستندات موافقان و مخالفان قاعده در نهایت با در نظر گرفتن تفصیل، اجمالا نظریه موافقان قاعده را پذیرفته اند. این مقاله به صورت تحلیلی استنادی بر پایه یافته فوق و مستدل و مبرهن نمودن آن و نیز جرح و نقد اقوال رقیب و مستندات ایشان سامان یافته است.
    کلیدواژگان: جنون، قاعده عدم تاخیر اجرای حد، تبصره 1 ماده 150 قانون مجازات اسلامی، اطلاق ادله حدود
  • حسین حقیقت پور ، محمدتقی فخلعی *، محمدحسن حائری صفحات 31-51
    در پژوهش های فقهی و اصولی معاصر کاوش در خاستگاه های مسائل و پی جویی ریشه های تاریخی مفاهیم و آراء، به تدریج بخشی از مبادی تصوری و تصدیقی را به خود اختصاص داده است. روشی که بی تردید فهم عمیق موضوع و مساله تنها در پرتو آن میسور خواهد بود. ارائه پژوهشی دقیق در مباحث اصول عملیه نیز از این قاعده مستثنا نیست. مقاله حاضر به تحقیق در خاستگاه های تاریخی مباحث عام اصول عملیه پرداخته و تلاش کرده با مطالعه استقرائی همزمان در متون سنی و شیعی متقدم به پرسش‎هایی چون نحوه ورود این مفاهیم در دیوان مباحث اصولی و فقه استدلالی، ویژگی های مشترک، رویکرد متقدمان به اصول عملیه، ترتیب طرح این اصول، جایگاه و رابطه‏ی آن ها با یکدیگر و نظم موجود در میان آن ها پاسخ گوید. حاصل این تحقیق این است که اصول عملیه گرچه مبانی استواری در آموزه‏های ائمه (ع) دارد لیکن در عرصه تدوین، خاستگاه‏های این اصول در متون اصول و فقه استدلالی اهل تسنن سراغ گرفته می شود. دیگر اینکه اصول عملیه در رویکرد متقدمان شیعه و سنی دارای دو ویژگی کلی است: نخست آنکه قطعی است و دیگر این که نسبت به امارات در رتبه پایین تر قرار دارد.
    کلیدواژگان: اصول عملیه، استصحاب، برائت، احتیاط، خاستگاه تاریخی اصول عملیه
  • عبدالحسین رضایی راد * صفحات 53-70
    در این مقاله انتقاداتی که از نظر کارآمدی به برخی از آثار فقهی و به طور ویژه به مبحث امر به معروف شده است با مطالعه موردی شروط وجوب امر به معروف و نهی از منکر از قبیل شرط علم به معروف و منکر و توانمندی و مطاع بودن و اشتراط عدم ضرر و احتمال تاثیر و بررسی اشکالات وارد شده بر آن ها مورد بررسی قرار می گیرد و نتایج نامطلوبی که از این گونه نگاه های غیر کاربردی به فقه و دین به بار آمده، مانند صدور احکام غیر قابل اجرا و یا متناقض با یکدیگر که در نتیجه به تعطیلی فرائضی چون امر به معروف و نهی از و منکر انجامیده است ریشه یابی می گردد و راهکارهای لازم برای افزایش جنبه های کاربردی و کارآمد کردن این گونه مباحث فقهی ارائه می شود.
    کلیدواژگان: کارامدی فقه، شرطیت ایمنی از ضرر، شرطیت تاثیر
  • فاطمه رضایی زارچی *، سید احمد میر خلیلی صفحات 71-82
    قتل عمد یکی از شدیدترین جرائم جامعه بشری است که روزبروز گستردگی بیشتری می یابد. تحقیق حاضر به منظور بررسی اثر قصد در تحقق قتل عمد به واکاوی مستندات فقهی پرداخته است؛ و چون عمده دلیل در مباحث کیفری ادله نقلی است و جنبه تعبدی بر سایر جنبه ها غلبه دارد؛ ادله روایی بصورت خاص مدنظر قرارگرفته است. براساس یافته های پژوهش حاضر در صورت اثبات قصد قتل، عمد خاص صورت می گیرد که علاوه بر تقصیر عامد، محکومیت او به قصاص قطعی است؛ ولی درصورتی که قصد قتل برای قاضی احراز نگردد و تنها نشانه عمد بودن، استفاده از آلت قتاله باشد؛ هرچند تقصیر به جهت استفاده از آلت قتاله ثابت است ولی این عمد عام حکم قصاص درپی ندارد و روایتی که مستند حکم به قصاص واقع شده، اضافه بر ضعف سندی از نظر دلالت نیز معارض دارد؛ و با سایر روایات و اصل احتیاط حاکم بر دماء مغایر است. بنابراین نمی توان در مورد عمد عام، حکم قصاص را اثبات کرد هرچند تقصیر و مجرم بودن فاعل، قطعی است.
    کلیدواژگان: عنصر روانی جرم، قصد قتل، تقصیر جزایی، قتل عمد، قصاص
  • مهدی شایق*، محمدرضا شایق صفحات 83-104
    یکی از مسائل مهم و مورد ابتلا در دستگاه قضایی مسئله تعزیر و از کلیدی ترین مسائل در مبحث تعزیر تعیین نوع مجازات تعزیری است. برخی از فقها معتقدند طبق قاعده «التعزیر بما یراه الحاکم» تعیین نوع مجازات تعزیری به حاکم واگذار شده است. برخی دیگر اختیار قاضی در این قاعده را منحصر در تعیین میزان مجازات می دانند نه نوع آن. ادله گروه اول برخی از سنخ استشهادات لغوی و برخی دیگر استناد به روایات صریح در این باب است. برخی هم مستند به احکام وارده ای است که لازمه آن اختیار حاکم است. در این نوشتار ضمن نقد این ادله، دلیل روایی بر نفی وسعت اختیار حاکم در این مورد اقامه شده است. افزون بر این حتی با فرض اختیار تام حاکم مجازاتی مثل زندان با برخی از اصول و قواعد کلی مثل کمتر بودن تعزیر از حد و نیز با قاعده وزر در تغایر است.
    کلیدواژگان: تعزیر، زندان، مجازات، تازیانه، حاکم
  • احسان علی اکبری بابوکانی*، محمدحکیم جوادی صفحات 105-125
    به رغم این که در دکترین حقوقدانان و فقها ضوابط تمیز عقود از ایقاعات روشن است، اظهار نظر در مورد ماهیت برخی از اعمال حقوقی به دلیل شباهت هایی که با عقد و ایقاع دارند، همچنان مشکل است. نهاد وکالت گرچه به صراحت قانون مدنی و قول مشهور در میان فقها و نویسندگان حقوقی عقد محسوب است، لیکن در تعیین ماهیت حقوقی آن همچنان اختلاف نظر وجود دارد. برخی ماهیت وکالت را عقد دانسته و گروهی نظر به ایقاع بودن آن داده اند. عده ای نیز نتوانسته یکی از دو دیدگاه را ترجیح دهند، ماهیت آن را برزخی بین عقود و ایقاعات دانسته اند. شک در خصوص عقد یا ایقاع بودن وکالت، به دو ماده 656 و 681 قانون مدنی بازمی گردد. چه، ماده 656 صراحتا از عقد بودن وکالت سخن گفته ولی ماده 681 به گونه ای تدوین شده که نظریه ایقاع بودن وکالت را به ذهن نزدیک می کند. پذیرش اذنی بودن عقد وکالت هم عاملی در جهت تقویت همین نظر است. نویسندگان در مقاله حاضر بر این عقیده اند که بر حسب مبانی و تعریف و آثار وکالت، ابداع تاسیس جدیدی بنام ایقاع مرکب و پذیرش وکالت به عنوان مصداقی از آن، راهگشا و حل کننده اختلافات است.
    کلیدواژگان: عقد، ایقاع، ایقاع مرکب، وکالت، ایجاب و قبول، اذن
  • عباس کلانتری خلیل آباد *، نفیسه متولی زاده نایینی، صدیقه گلستان رو صفحات 127-146
    تجارت مواد مخدر، پدیده ای است که سال ها جامعه بشری را تهدید می کند و قانون گذاران در کشورهای گوناگون، در پی راهکاری برای پیشگیری از وقوع آن و برخورد با مرتکبان این جرم هستند. قانون گذار جمهوری اسلامی ایران نیز با سیاست جنایی سرکوبگرانه و تعیین مجازات سنگین با این پدیده مجرمانه مواجه شده است. یکی از مجازات هایی که در این باره تعیین شده، مجازات اعدام است. پرسشی که در این باره مطرح می شود، آن است که آیا تعیین مجازات سنگین مرگ برای تجارت مواد مخدر از دیدگاه فقه اسلام درست است؟ مبنای فقهی آن چیست؟ از دیدگاه حقوقی آیا چنین تقنینی، موجه است؟ پژوهشگران در این پژوهش با بررسی مبانی فقهی و حقوقی به نقد این شیوه قانون گذاری کیفری درباره مواد مخدر پرداخته و در پی اثبات این مطلب هستند که تجارت مواد مخدر یک جرم تعزیری است. تعیین مجازات اعدام به گونه ای که در قانون مبارزه با مواد مخدر آمده است، پشتوانه فقهی محکمی ندارد و نیازمند اصلاح است.
    کلیدواژگان: مواد مخدر، مجازات اعدام، قانون مبارزه با موادمخدر، مفسد فی الارض
  • سیاوش گودرزی *، عباسعلی سلطانی، محمدرضا علمی سولا، سیدجلال موسوی نسب صفحات 147-166
    حق شفعه در فقه و حقوق موضوعه یکی از اسباب تملک و موضوع ماده 140 قانون مدنی است. از جمله شروط اساسی ایجاد حق شفعه انتقال حصه شریک به وسیله عقد بیع است که مشهور فقها و قانون مدنی بر آن تاکید دارند. در این مقاله نخست شروط اساسی ثبوت این حق برشمرده شده و دیدگاه های متفاوت در مورد این شروط بیان شده است. در پی آن، مستندات قول مشهور نقد و بررسی شده و با توجه به تعلیل مذکور در روایات و نیز غرض قطعی شارع یعنی نفی ضرر و همچنین لزوم قانون گذاری صحیح و اجتناب از باز گذاشتن راه حیله و نیرنگ، این نتیجه بدست آمده است که حق شفعه عمومیت داشته و در سایر عقود معاوضی نیز راه دارد.
    کلیدواژگان: شفعه، بیع، عقد معاوضی، لاضرر
|
  • Ali Akbar Izadifard , Sayyid Mojtaba Husaynnezhad *, Hamed Abedi Firoozjaee Pages 9-29
    “Not suspending the implementation of ḥadd (legal punishment)” is a jurisprudential principle exclusive to the Criminal Law. According to the famous view among jurists, if a man with sanity commits a crime worthy of legal punishment but becomes insane before receiving the punishment, implementation of the punishment would not be suspended until he recovers his sanity, rather he would be punished  when he is still insane. However, some jurists believe in suspension of the punishment until the criminal regains his mental health. Some other jurists, however, have presented other possibilities and views on the issue. After considering the approving and disapproving proofs of the principle, and in view of the details, the writers accept the principle in general. The paper provides a reference-based analysis of the above-mentioned conclusion by presenting its supporting proofs and criticizing and discrediting the opponents’ views and evidence.
    Keywords: insanity_the principle of not suspending the implementation of ? add _Note 1 of Article 150 of Islamic Penal Code_inclusiveness of the proofs of ? ud?d (legal punishments)
  • Husayn Haqiqatpour , Muhammad Taqi Fakhla’i *, Muhammad Hasan Haeri Pages 31-51
    In contemporary researches about the issues concerning fiqh and uṣūl (jurisprudence and the principles of jurisprudence), exploring the
    origins and historical traces of concepts and views has gradually become a part of their conceptual and assertoric principles; the method that definitely would be the only way to have a profound understanding of an issue. Likewise, it is necessary to apply this method to have an in-depth research regarding uṣūl ‘amalīyah (practical principles). The paper explores the historical origins of general matters of uṣūl ‘amalīyah and, through an inductive study in earlier Shī‘a and Sunnī texts, intends to answer the questions like: the way these concepts entered in demonstrative jurisprudence and uṣūl discourses, their common characteristics, the earlier scholars’ approach to uṣūl ‘amalīyah, application order of these principles, their position, their relation with each other, and their internal order.
    The research concludes that uṣūl ‘amalīyah, however, have firm bases in Imams’ (A.S.) teachings, but as regards compiling, their origins trace back to Sunni demonstrative jurisprudence and uṣūl texts.
    From earlier Shī‘a and Sunnī scholars’ point of view, uṣūl ‘amalīyah have two general characteristics: first, these principles are definite, and second, that they come into effect after amārāt (denotations).
    Keywords: u? ?l ‘amal?yah _isti ?? ?b(continuance)_bar? ? a(exemption)_i? tiy??(precaution)_the historical origins ofu? ?l‘amal?yah
  • Dr Abd al, Husayn Rizaei rad * Pages 53-70
    The paper is to examine the objections to the efficiency of some jurisprudential issues especially concerning the matter of enjoining the right and forbidding the wrong through the case study of its terms like: having enough knowledge about the right and the wrong, capability and power, safety, and the chance of impact. It also explores the origins of the harming consequences that have been brought about by such impractical approaches to jurisprudence and religion, the consequences like issuing infeasible or contradictory rulings that have resulted in the suspension of such practices as enjoining the right and forbidding the wrong. Then, it proposes the working methods for improving the efficiency and applicability of such jurisprudential issues.
    Keywords: the right, the wrong, the efficiency of jurisprudence, the conditionality of being safe, the conditionality of impact
  • Fatemeh Rezaee *, Sayyid Ahmad Mirkhalili Pages 71-82
    Willful murder is an extremely serious crime in human society, which is increasing day by day. The article explores into jurisprudential proofs to find out the impact of intent on considering killing as a willful murder. Because the sources of criminal law are mainly scriptural, and as the devotional approach presides over other approaches, so the hadiths are considered more specifically in this paper. The research findings show that if the intent to murder is proven, then it would be a specific intent that, in addition to proving the perpetrator’s fault, definitely leads to the judgment of retaliation. But, if the intent to murder is not proved to the judge, and the only evidence which shows the intent to murder is using lethal weapon, then, although he is definitely guilty of using lethal weapon, this general intent would not result in retaliation, and the tradition that is resorted to issuing the sentence of retaliation in this case is not only weak and unconfirmed, but it is in conflict with other traditions as well as the principle of prudence in blood. Consequently, the sentence of retaliation is not proved in general intent, though the fault and guilt of the perpetrator is inevitable.
    Keywords: psychological element of crime, intent to murder, criminal fault, willful murder, retaliation
  • Mahdi Shayeq *, Muhammad Reza Shayeq Pages 83-104
    Defining the type of punishment is an important matter about ta‘zīr (discretionary punishment) which, in turn, is an important and everyday issue in the judicial system. Some scholars believe that according to the rule of “ta‘zīr is left to the discretion of the ruler”, the ruler enjoys considerable leeway in deciding an appropriate form as well as the amount of punishment, while other scholars say that the freedom given to a judge through this rule is restricted to the amount of punishment and the form of punishment is out of his jurisdiction. The first group of scholars, in addition to the lexical references, has resorted to explicit hadiths received regarding the issue, as well as the ordinances that show the vast scope of the authority a ruler possesses. The paper, after criticizing the above-mentioned reasons, presents evidence from hadiths to refute the wide authority of a ruler claimed by these scholars. Moreover, even supposing such wide authority of a ruler, the punishments like imprisonment are inconsistent with some principles and general rules like wizr (personal responsibility of offence) and “ta‘zīr must be more lenient than ḥadd”.
    Keywords: ta‘z?r , prison, punishment, lash, ruler
  • Ehsan Aliakbari Baboukani *, Muhammad Hakim Javadi Pages 105-125
    Although jurists and legal experts have clear standards for distinguishing ‘aqd (a bilateral act) from īqā‘ (a unilateral act), but it is difficult to say about some legal contracts whether they are among‘uqūd or īqā‘ because of the similarities they have with both kinds. Although a power of attorney is explicitly counted as ‘uqūd in Civil Law as well as the famous view among jurists and judiciary writers, its legal character is still a matter of debate. Some scholars say that power of attorney is an ‘aqd in legal character while the others regard it an īqā‘, however, some scholars cannot prefer one view and believe that power of attorney is something between ‘aqd and īqā‘. Indecision about the legal character of power of attorney origins in articles 656 and 681 of Civil Law. Article 656 explicitly mentions power of attorney as an ‘aqd, while Article 681 is codified in a way according to which a power of attorney is more similar to an īqā‘. Counting power of attorney among the contracts that are revocable easily by withdrawing the permission strengthens that view. Considering the definition, conditions, and the results of power of attorney, the writers of the paper believe, shows a way out of dissension that is establishing a new kind of legal contract namely “combined īqā‘” whose one instance could be power of attorney.
    Keywords: combined?q?‘ _power of attorney_offer andacceptance_permission_aqd - iqa
  • Abbas Kalantari Khalilabad *, Nafisa Mutawallizade Na’ini , Seddiqa Golestanroo Pages 127-146
    Drug trade has been threatening the human society for many years and the legislators of different countries are in search of the ways for prevention of drug trade and fight with drug traffickers. The legislature of the Islamic Republic of Iran has encountered that criminal matter by adopting an aggressive strategy and passing heavy penalties. One of the punishments enacted for such crimes is death penalty. There are some questions regarding the issue that comes to mind, like: is prescribing a heavy punishment like death penalty for drug crimes in conformity with Islamic jurisprudence? What are its jurisprudential bases? Is such enactment judicially justifiable? The writers analyze this way of legislating criminal law against the narcotic drug in this paper by exploring its legal-judicial grounds and intend to prove that drug trade is of the crimes that entail discretionary punishment. Imposing death sentence as it is pronounced by drug law has no strong jurisprudential support and needs some amendment.
    Keywords: narcotic drugs_death penalty_drug law_mufsid f? al -‘ar ? (a person who corrupts on earth)
  • Siavash Goodarzi *, Abbasali Soltani , Muhammad Reza Elmi Sula , Sayyid Jalal Mousavinasab Pages 147-166
    The right of pre-emption presented in jurisprudence and statutory law is one of the causes of acquisition and an object of Article 140 of Civil Law. One of the main conditions for acquiring the right of pre-emption, which most jurists and the Civil Law assert, is transferring the share by one shareholder through a sale contract. The paper, at first, mentions the main conditions needed for acquiring pre-emption right and presents different views regarding these terms, and then explores the supporting documents of the famous view. There are some indications such as: considering the justification mentioned for this right in hadiths, considering the Holy Legislator’s (shāri‘) definite aim for this right that is the denial of harm, and the necessity for right legislation and prevention of fraud; which would lead to the conclusion that pre-emption is a general right that could be extended to other bilateral contracts.
    Keywords: pre-emption right, sale contract, bilateral contract, the denial of harm