فهرست مطالب

جستارهایی در فلسفه و کلام - سال پنجاهم شماره 2 (پیاپی 101، پاییز و زمستان 1397)

نشریه جستارهایی در فلسفه و کلام
سال پنجاهم شماره 2 (پیاپی 101، پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید مصطفی احمدزاده*، سید مجید ظهیری صفحات 9-31
    دانش تفسیر قرآن کریم، همانند هر دانشی، از دانش منطق کمک و بهره می گیرد. با توجه به رشد روزافزون شاخه های متنوع دانش منطق، استفاده از هر منطقی، تاثیرات خاص خود را بر دانش تفسیر و نتایج آن خواهد گذاشت. یکی از رویکردهای جدید منطق، منطق فازی است که بر خلاف منطق کلاسیک دو ارزشی، چند ارزشی است. استفاده از منطق فازی، نه تنها به معنی نفی منطق کلاسیک نیست، بلکه در کنار منطق کلاسیک، معنا و ارزش می یابد. منطق فازی می تواند در فهم، تبیین و نیز کاربرد مفاهیم مشکک و طیفی، در استدلال ها به مفسران کمک کند. بر اساس منطق کلاسیک، یک فرد یا مومن است یا مومن نیست؛ اما بر اساس منطق فازی، حالات متنوعی از نسبت یک فرد با پدیده ایمان تعریف می شود: فردی که اصلا ایمان ندارد، فردی که ایمان ضعیفی دارد، فردی که دارای ایمان متوسط است و فردی که دارای ایمان قوی است. در این نوشتار، افزون بر منطق فازی در یک مفهوم، از ماتریس فازی نیز سخن به میان آمده است. نگاه فازی به برخی مفاهیم که عنصر تدریج و شدت و ضعف در فهم و تبیین آن ها موثر است، دست قرآن پژوهان را در تفسیر قرآن کریم بازتر می نماید و زمینه را برای توسعه و تعمیق معارف قرآن کریم هموارتر می سازد.
    کلیدواژگان: منطق کلاسیک، منطق فازی، تفسیر فازی، ماتریس فازی، منطق تفسیر
  • رضا صادقی* صفحات 33-50
    در تاریخ فلسفه، مسئله استقرا نقش مهمی در پیدایش نسبی گرایی داشته است. برای این مسئله دو تقریر متفاوت از هیوم و گودمن وجود دارد که اغلب به طور جداگانه مورد بحث قرار گرفته اند. این نوشتار مبانی و نتایج این دو تقریر را مورد مقایسه قرار می دهد. هیوم در مسئله کلاسیک استقرا به ذهن و قوانین حاکم بر آن توجه دارد و عادت ذهنی را علت اعتماد به قوانین علمی می داند. اما گودمن در طرح مسئله جدید استقرا بیشتر به زبان و قواعد آن توجه دارد و از رسوخ در زبان به عنوان علت باور به قوانین کلی علمی یاد می کند. با این حال نام گرایی مبنای مشترک این دو فیلسوف است و نتیجه مشترک این دو دیدگاه نیز نوعی نسبی گرایی افراطی است که تا حوزه وجودشناسی امتداد دارد. این نوشتار مطالعه ای تطبیقی است که با نگاهی انتقادی نسبت نام گرایی با نسبی گرایی را بررسی می کند.
    کلیدواژگان: نام گرایی، ذاتگرایی، استقرا، نسبی گرایی
  • سیدمهران طباطبایی، محمد مهدی مشکاتی*، فروغ سادات رحیم پور صفحات 51-72
    بررسی دیدگاه ابن سینا در موردتاثیرگذاری نفوس انسانی بر ابدانشان مساله ای است که بسیار مورد توجه قرار گرفته است؛ اما بررسی دیدگاه وی در مورد ملاک استناد تاثرات اجسام به نفوس انسانی و مراحل تاثیرگذاری از راه دور نفوس انسانی بر اجسام مغفول مانده است. در حکمت سینوی تشخیص موارد تاثیرگذاری از راه دور نفوس بر اجسام، مبتنی بر استقراء، تجربه و رفع استبعاد از آن ها است و هنگامی می توان برخی امور خارق عادت را به نفوس نسبت داد که اسباب و علل طبیعی برای این امور شناخته نشده و امکان استناد این امور به عقول مفارق وجود نداشته باشد. به اعتقاد شیخ، محدوده و قدرت تاثیرگذاری نفوس خیر در اعجاز و کرامات متفاوت از تاثیر نفوس شر در سحر، اهانت و چشم زخم است؛ اما نحوه تاثیرگذاری نفوس در همه آن ها با یکدیگر تفاوت ذاتی ندارد بلکه تفاوت آن ها مربوط به نیات است. نفوس تاثیرگذار، در طی مراحل معین در اجسام دیگر کیفیت مزاجیه ایجاد می کنند و سبب تغییرات در آن ها می شوند.
    کلیدواژگان: ابن سینا، مراحل، تاثیرگذاری، نفوس انسانی، اجسام مادی
  • سیامک عبدالهی، امیر دیوانی *، محمد لگنهاوسن صفحات 73-92
    آن چه هیوم در باب گزاره های دینی بیان کرده، بر مبنای معرفت شناسی اوست. وی با هدف خدشه دار کردن الهیات طبیعی، آراء نقادانه اش نسبت به این گزاره ها را ارائه و بر مبنای تجربه گرایی اش، مدعیات الهیات طبیعی را خارج از محدوده معرفت بشری معرفی می کند. بر همین اساس، این جستار شامل سه بخش اصلی است، که به ترتیب به تاثیر آراء معرفتی هیوم بر نقدهای او به برهان هستی شناختی، برهان جهان شناختی و برهان نظم می پردازد. در این پژوهش، تجربه گرایی هیوم و همچنین نظرات او در باب براهین اثبات وجود خدا مورد نقادی قرار نمی گیرند؛ چراکه این مباحث هریک خود مجالی جداگانه می طلبند، و ضمنا، با هدف اصلی مقاله حاضر، یعنی درک تاثیر معرفت شناسی هیوم بر آراء او در باب براهین اثبات وجود خدا، نیز مستقیما مرتبط نیست. اما اگر کسی خواهان نقد آراء هیوم در باب آن براهین باشد، می تواند از ماحصل این مقاله که نشان دهنده تاثیر حداکثری تجربه گرایی هیوم است، استفاده کند و با به چالش کشیدن آن مبانی معرفتی، این نقدها را هم متزلزل نماید.
    کلیدواژگان: هیوم، تجربه، معرفت شناسی، براهین اثبات وجود خدا
  • طاهره عضدی نیا، عباس جوارشکیان* صفحات 93-114
    بدون تردید معاد جسمانی یکی از چالش برانگیزترین مباحث اعتقادی در تاریخ اندیشه کلامی و فلسفی ما است و صدرالمتالهین به یاری اصولی برآمده از نظام فلسفی خود توانسته آن را به کرسی اثبات و تبیین عقلی و فلسفی بنشاند. معاد شناسی ملاصدرا معطوف به اثبات سه مطلب است: اول اثبات عینیت بدن اخروی و دنیوی، دوم اثبات این که آخرت از منشآت نفس و ناشی از خلاقیت آن است، سوم اثبات سیر صعودی نفس. مسئله اصلی این مقاله این است که فارغ از همسانی فراوانی که در تصویر معاد جسمانی در آثار گوناگون ملاصدرا دیده می شود، شمار اصول مورد استفاده او در این آثار متفاوت بوده و از شش تا دوازده اصل را دربر می گیرد. پرسش مهم این است که اصول مورد نیاز صدرا برای تقریر نظریه معاد جسمانی کدام است و چرا تعداد این اصول در آثار صدرا متفاوت است و آیا تفاوت اصولی که در آثار ملاصدرا مشاهده می شود ناشی از زمینه خاص بحث در آن اثر بوده یا واقعا تفاوت اساسی بوده، به تعبیر دیگر آیا با توجه به این اختلاف، تغییری در نظریه معاد جسمانی داده شده است؟مقاله حاضر درصدد تبیین دقیق این اصول و مقایسه تطبیقی آن در آثار گوناگون ملاصدراست و نتیجه خواهیم گرفت که سر افزایش و کاهش این اصول، در عواملی مانند مختصر یا مفصل بودن کتاب های اوست، همچنین توام و آمیخته بودن چند اصل در برخی آثار ملاصدرا می تواند نکته ای کلیدی و مهم تلقی گردد.
    کلیدواژگان: ملاصدرا، معاد جسمانی، عینیت بدن اخروی و دنیوی، خلاقیت خیال، سیر صعودی نفس
  • محمد کاظم علمی*، سعید آزادمنش صفحات 115-130
    فلاسفه بزرگ از نظریات عمیقی در عموم حوزه های مختلف فلسفی ازجمله در قلمرو جامعه و سیاست برخوردارند که ریشه در مبنای فکری و فلسفی ایشان دارد. با نظر به این مهم، این مقاله موضوع تبعیت و صیانت از قانون را از منظری فلسفی موردنظر قرار داده است. در راستای نیل به این هدف، پژوهش حاضر به مقایسه اجمالی دیدگاه کانت در تبعیت از قانون که آن را در بحثی که در مقاله «در پاسخ به سوال روشن نگری چیست؟» آورده است و دیدگاه سقراط که در رساله کریتون افلاطون در گفت وگوی با نوموس بیان شده است می پردازد. این مقاله مدعی است که به رغم تفاوت های قابل ملاحظه ای که در مبانی اندیشه فلسفی این دو اندیشمند مشهود است، به نظر می رسد در مسئله تبعیت از قانون در دو مقام نظر و عمل به یکدیگر نزدیک شده اند.
    کلیدواژگان: روشن نگری، قانون گذاری، آزادی، عدالت، تبعیت از قانون
  • عباس میرزایی* صفحات 131-148
    ابن قبه رازی از متکلمان امامیه در اوایل سده چهارم هجری است که جزء جریان معتزلیان شیعه شده به شمار می رود. میراث علمی و آراء برجای مانده از وی همگی در بحث امامت است که نشانه های زیادی از گرایش وی به اعتزال می توان در آن ها یافت. از این رو این پرسش مطرح می شود که آیا ابن قبه در گرایش به کلام امامیه تمام منظومه فکری امامیه را پذیرفته یا این که تنها در بحث امامت، شیعه شده است؟ این مقاله با بررسی مقایسه ای میان نظرات ابن قبه و معتزلیان از نظر روشی و محتوایی تلاش می کند، با هدف روشن شدن فضای تاریخ کلام امامیه در بحث تاثیرپذیری از معتزله، بر پایه شواهد موجود نشان دهد که ابن قبه گویا تنها در بحث امامت، آن هم صرفا امامت خاصه و نه عامه، نظریه امامیه را پذیرفته و در دیگر انگاره های اعتقادی هم چنان بر بنیادهای معرفتی اهل اعتزال است.
    کلیدواژگان: تاریخ کلام امامیه، معتزله، امامیه، معتزلیان شیعه شده، ابن قبه رازی
|
  • Sayyid Mustafa Ahmadzadeh *, Dr. Sayyid Majid Zahiri Pages 9-31
    The knowledge of Qur’an interpretation, like any other knowledge, makes use of and is helped by logics. Given the increasing growth of various branches of logics, using any logic would have its impact on the knowledge of interpretation and its outcomes. One of the new approaches of logics is fuzzy logic, which is polyvalent, contrary to the bivalent classic logic. Using fuzzy logic does not only mean not denying the classic logic, but it also finds meaning and value next to
    the classic logic. Fuzzy logic can help interpreters understand, explain, and apply the graded and spectral concepts in their arguments. According to the classic logic, an individual is either faithful or is not faithful; but according to the fuzzy logic, various states can be defined about the relation of a person with the phenomenon of faith: someone who does not have faith at all; someone who has weak faith; someone who has average faith; and someone who has a strong faith. In this writing, besides fuzzy logic in one concept, mention has also been made of fuzzy matrix. Fuzzy glimpse at some concepts, in which the element of graduation, strength, and weakness is effective in understanding and explaining them, would give the Qur’an scholars more freedom in interpretation of the Holy Qur’an and would pave the ground further for the expansion and deepening of the Holy Qur’an’s doctrinal knowledge.
    Keywords: classic logic, fuzzy logic, fuzzy interpretation, fuzzy matrix, interpretationlogic
  • Dr. Reza Sadeghi * Pages 33-50
    In the history of philosophy, induction has had a significant role in the emergence of relativism. There are two different versions of this issue by Hume and Goodman, which have been separately discussed about. This paper would compare the principles and outcomes of these two versions. Hume has been concerned with mind and the rules governing it in the classic induction and regards the mental habit as the reason for trust in scientific laws. However, Goodman in his bringing up the new issue of induction is more concerned with language and its rules and mentions penetration in language as the reason for belief in general scientific rules. Nevertheless, denomination is the common ground for these two philosophers and the common outcome of these two viewpoints is a kind of extremist relativism, which extends over to the ontology area. This paper is a comparative study that examines the relation between denomination and relativism from a critical point of view.
    Keywords: denomination, essentialism, induction, relativism
  • Sayyid Mehran Tabatabaei, Dr. Muhammad Mahdi Meshkati *, Dr. Forough al, Sadat Rahimpour Pages 51-72
    Studying Avicenna’s viewpoint on the impact of human souls on their bodies has received much attention; but the examination of his viewpoint concerning the criterion of adducing to the impacts of bodies on human souls and the stages of tele-efficacy of human souls on bodies has been left unnoticed. In the philosophy of Avicenna, recognition of the instances of tele-efficacy on bodies is based on induction of experience and removal of their improbabilities; some of the extraordinary affairs can be attributed to the souls only when the natural means and causes for these affairs have not been recognized and it is not possible to adduce these affairs to separate intelligences. According to the Shaykh, the limits and power of the efficacy of good souls in miracles and miraculous acts are different from the effects of the evil souls in sorcery, offences, and evil eye; however, the way the souls have their impact in all of them is not essentially different; rather, their difference is in intentions. The influential souls would through certain stages create constitutional qualities in other bodies and cause changes in them.
    Keywords: Avicenna, stages, efficacy, human souls, physical bodies
  • Siyamak Abdollahi, Dr. Amir Divani *, Muhammad Legenhausen Pages 73-92
    What Hume has stated on religious propositions is based on his epistemology. Aiming at tainting natural theology, he presents his critical viewpoints toward these propositions and, based on his experimentalism, introduces the claims of natural theology as outside human doctrinal knowledge (ma‘rifa). Accordingly, this research consists of three main sections, which deal with the impact of Hume’s epistemological opinions on his critiques on the ontological argumentation, cosmological argumentation, and argumentation of order. In this research, Hume’s experimentalism and his views concerning argumentations for proof of God’s existence are not critiqued; because these discourses each require a separate chance to take into consideration. Meanwhile, it is not directly related to the main goal of the present article, i.e., understanding the impact of Hume’s impact on his opinions concerning argumentations for proof of God’s existence. However, if anyone is interested in critique of Hume’s opinions concerning these argumentations, they can use the outcome of this article that indicates the maximal impact of Hume’s experimentalism and undermine these critiques by challenging those epistemological principles.
    Keywords: Hume, experience, epistemology, argumentations for proof of God’s existence
  • Tahereh Azodinia, Dr.Abbas Javareshkiyan * Pages 93-114
    Physical resurrection is undoubtedly one of the most challenging ideological discourses in the history of our theological and philosophical thinking and Ṣadr al-Muti’allihīn, with the help of the principles emerged from his own philosophical system, has been able to prove and rationally and philosophically explain it. Mullā Ṣadrā’s eschatology is focused on proving three notions: first, proving the objectivity of the Otherworldly and worldly body; second, proving that the Hereafter is of the soul’s establishments and resulted from its creativity; third, proving the ascending course of the soul. The main issue of this article is that, regardless of the great consistency seen in the image of physical resurrection in various works of Mullā Ṣadrā, the number of the principles used by him in these works have been varied, consisting of six to twelve principles. The important question is: What are the principles needed by Mullā Ṣadrā for setting forth the theory of physical resurrection and why are their numbers varied inṢadrā’s works and whether the difference of the principles noticed inMullāṢadrā’s works is the result of the specific field of discourse in that work or the difference has really been basic; in other words, given this difference, has any changes been made in the theory of physical resurrection? The present article seeks to give an accurate explanation of these principles and to make a comparative study of them in various Mullā Ṣadrā’s works, concluding that the secret of the increase and decrease of these principles lies in such factors as his books being brief or detailed; also, several of the principles being combined in some of MullāṢadrā’s works can be considered as a significant and key point. It is indisputable that the involvement of all these principles in provingṢadrā’s theory on physical resurrection is not the same; some of them areṢadrā’s general philosophy principles, some others are the basic premises that undertake to prove important issue, and some others are considered as representing ranks of the soul and its ascending course.
    Keywords: Mull? ?adr?, physical resurrection, objectivity of the otherworldly, worldly body, creativity of imagination, ascending course of the soul
  • Dr.Muhammad Kazem Elmi *, Saeed Azadmanesh Pages 115-130
    Great philosophers enjoy profound views in all the various philosophical fields, including the social and political realm, which is rooted in their philosophical and intellectual principles. Given this significance, this paper has undertaken to study abiding by and safeguarding of law from a philosophical perspective. To achieve this objective, the present research has briefly compared Kant’s viewpoint in abiding by law, which he has brought up in an article, “In response to the question: What is enlightenment”, and Socrates’ viewpoint in Plato’s Crito in dialogue with Nomos. This article maintains that despite the considerable differences that are evident in the principles of the philosophical thoughts of these two thinkers, it seems that they have approached one another concerning abiding by law in theory and practice.
    Keywords: enlightenment, legislation, freedom, justice, abiding by law
  • Dr. Abbas Mirzaei * Pages 131-148
    Ibn Qubba Rāzī is one the Imāmī theologians in early fourth century, who is regarded as among the Shī’a Mu‘tazilīs. The scholarly heritage and opinions left behind from him are all concerned with Imamate, in which many traces can be found of his inclination toward I‘tizāl. Thus, the question arises as to whether in his tendency toward Imāmiyya theology, Ibn Qubba has accepted all the Imāmiyya’s thought system or he has become a Shī‘a only in concern with Imamate. With a comparative study of the viewpoints of Ibn Qubba and the Mu‘tazilīs in method and content, this article tries with the aim of clarifying the climate of Imāmī theology in terms of impressionability from the Mu‘tazila, to show that Ibn Qubba has accepted Imāmiya views in relation to Imamate, and as such, only the specific and not the general Imamate, and that he keeps maintaining the epistemological principles of the Mu‘tazila in other ideological suppositions.
    Keywords: history of Im?miyya theology, Mu‘tazila, Im?miyya, the Mu‘tazil?s converted to Shi’ism, Ibn Qubba R?z?