فهرست مطالب

جستارهایی در فلسفه و کلام - سال چهل و یکم شماره 2 (پیاپی 83، پاییز و زمستان 1388)

نشریه جستارهایی در فلسفه و کلام
سال چهل و یکم شماره 2 (پیاپی 83، پاییز و زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسینی شاهرودی، فخارنوغانی صفحه 9
    در حوزه عرفان نظری، بسیاری از مسائل عرفانی به آیات قرآنی مستند می شود که از جمله این آیات، آیه شریفه «هو الاول و الآخر و الظاهر و الباطن» است. عرفا، غالبا اسماء یاد شده در این آیه را توصیف مقام ذات و هویت غیبیه مطلقه دانسته اند و به نظر برخی درک و شهود این اسماء مبنایی برای فهم مسئله وحدت وجود و ندیدن هرگونه کثرت در عالم هستی می باشد. در این نوشتار، این نظریه مورد نقد قرار گرفته است و با ارائه دلایل متعدد، بیان شده که اسماء چهارگانه در این آیه توصیف مقام ذات نیستند و بنابراین ، دلیلی بر وحدت وجود نمی باشد بلکه این آیه به نوعی وصف «انسان کامل» یا «حقیقت محمدیه» می باشد.
    کلیدواژگان: الاول، الآخر، الظاهر، الباطن، هویت غیبیه، انسان کامل، حقیقت محمدیه
  • رسولی، علمی صفحه 29
    این نوشتار به مقایسه نظریات دو فیلسوف اسلامی و غربی استاد مطهری و اسپینوزا درباره اختیار انسان می پردازد. هر یک از این دو فیلسوف نظریات عمیقی درباره اراده آزاد و اختیار انسان عرضه کرده اند که بررسی تطبیقی این نظریات می تواند در فهم عمیق تر دیدگاه های هر یک از دو منشا اثر قرار گیرد. هدف این جستار روشن کردن شباهت ها و تفاوت های موجود در دیدگاه های آنان درباره این پرسش ها می باشد که آیا انسان واقعا آزاد است؟ آیا اختیار و آزادی او صرفا به معنی قدرت انتخاب است؟ آیا حس اختیار در او بدیهی است، یا نتیجه جهل و غفلت او از علل و عوامل مؤثر بر اعمالش می باشد؟ دامنه و حدود اختیار انسان چه اندازه است؟
    این دو فیلسوف در مباحث مهمی نظیر عقل، آزادی انسان، انسان، اراده، نسبت عقل و اراده، تعریف جبر و اختیار، و ملاک اختیار دارای دیدگاه های عمیقی هستند که در این جستار به روش تطبیقی مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: عقل، شناخت، آزادی، آزادی معنوی
  • زروانی، موسی پور صفحه 69
    استفاده برخی فیلسوفان دین در مباحث کثرت گرایی دینی، از حکایت معروف «فیل شناسی کوران» که در اصل، در متون جینی و سپس در متون بودایی آمده، می تواند به این بدفهمی بینجامد که در آموزه های جینی و بودایی، امکان استنباط مفهومی از کثرت گرایی دینی هست یا دست کم در این ادیان، زمینه هایی از قول به کثرت گرایی دینی قابل بازشناسی است. در این مقاله، کثرت گرایی در این معنا مد نظر است که تنوع و تکثر دینی موجود در عالم محصول خطاهای گوناگون بنیادگذاران و صاحبان ادیان مختلف نیست، و پیروان هر دین، بنابر روش خاص خود در کشف حقیقت، می توانند واقعا به حقیقت دست یابند و از این رو، صاحب هیچ دینی نمی تواند معتقد باشد که فقط او که به حقیقت نهایی دست یافته و دیگران، در صورتی که از روش پیشنهادی دینی او، تبعیت نکنند، بر خطا رفته اند. در این مقاله با بررسی مبانی معرفت شناسی جینی و بودایی معلوم می شود که در هر دو دین، معرفت های ناقص، در برابر معرفتی مطلق و کامل قرار داده می شوند و شناخت کسی که به مرحله نهایی معرفت می رسد، از همه معرفت های ناقص، برتر است و نسبی بودن معرفت را پایانی هست و کسی که «راه» را به درستی طی کند، از قید معرفت های ناقص و نسبی می تواند رها شود. از سوی دیگر در این مقاله نشان داده می شود که در آموزه های اصلی هیچ یک از این دو دین، و در اقوال بنیان گذاران و معلمان طریقت آنها، هیچ مفهوم روشنی از کثرت گرایی دینی را نمی توان باز شناخت.
    کلیدواژگان: کثرت گرایی دینی، جینیزم، بودا، بودیزم، معرفت شناسی، حقیقت
  • فتاحی اردکانی صفحه 87

    فلسفه همواره مورد هجمه مخالفان بوده است و موافقان در برابر این حملات به دفاع از آن می پرداختند. در میان مخالفان فلسفه نام غزالی و فخر رازی می درخشد و ابن رشد و خواجه نصیر طوسی در برابر هجمه های بی امان این دو تن با نوشتن کتاب تهافت التهافت و شرح مشکلات الاشارات در مقام دفاع و پاسخ از این اشکالات برآمدند. در این مقاله دفاعیه های خواجه طوسی و ابن رشد در مساله بساطت واجب و تنها با استفاده از دو کتاب تهافت التهافت و شرح مشکلات الاشارات، مقایسه شده است، ولی برای روشن شدن بهتر دفاعیه ها اشکالات فخر رازی و غزالی هم ذکر شد. در این مقاله معلوم می شود که ابن رشد بر خلاف خواجه واجب را دارای ماهیت می داند اما ماهیت او را عین وجود او می داند و معتقد است واجب جنس مشکک است و در نتیجه، حد متناسب با خود دارد. در ضمن طرح گسترده دفاعیه های خواجه در میان فلاسفه بعد از او را ناشی از جایگاه دو کتاب اشارات و تجرید وی در میان فلاسفه دانسته است.

    کلیدواژگان: ابن رشد، خواجه طوسی، ابن سین، فلسفه، دفاعیه، انواع ترکیب، واجب الوجود
  • کمالی زاده صفحه 121
    بررسی مفهوم وجود، مسئله ی بنیادی هستی شناسی است. از آنجا که وجود(موجود)کلی ترین و عام ترین مفهومی است که به خاطر گستردگی، واجد کاربردها و اطلاقات متعدد ومتنوعی می باشد که همه ی آنها موضوع بحث فلسفی واقع نمی شود، تعیین دقیق وعلمی معنی یا معانی موجود که مستعمل در علوم نظری بوده و شایسته ی بحث فلسفی می باشد، به جهت حفظ وحدت و یکپارچگی نظام فلسفی و تعیین ارتباط مسائل و مبادی این علم با موضوعات آن و همچنین رفع بسیاری از ابهامات و تعارضات مطرح در موضوع فلسفه ی اولی،ضروری و قابل توجه و اهمیت خاص است. چرا که پرسش از نحوه ی هستی، اشکال و صور مختلف هستی و اقسام و مراتب آن درگرو پرسش از مفهوم «موجود» است.
    محور هستی شناسی ارسطو«موجود»است و فیلسوفان مشایی مسلمان (فارابی و ابن سینا) نیز موضوع فلسفه ی اولی را موجود بما هو موجود قرار می دهند و مستقیما با موجود سرو کار دارند، نه با وجود.
    این پژوهش در بررسی موضوع و مسائل هستی شناسی سنتی - و مقایسه ی دو نظام فلسفی مشایی یونانی و اسلامی - به تحلیل مفهومی موجود در این دو نظام می پردازد.
    کلیدواژگان: وجود، موجود، جوهر، صادق، بالفعل
  • مسعودی صفحه 149
    نواندیشان دینی(اسلامی) به مسئله انحطاط و احیای تمدن اسلامی فراوان پرداخته اند و از همین رو درگیر مسئله سنت و تجدد هستند. در برخورد با این دو مسئله، دو رویکرد متفاوت اخذ کرده اند؛ گروهی طرفدار رفتاردرمانی و گروهی به رویکرد شناخت درمانی گرویده اند. طرفداران رویکرد دوم می گویند برای حل مشکلات جامعه اسلامی باید اندیشه های دینی ما پالایش و تغییر یابد. استاد مطهری از این گروه است در عین حال مدل نواندیشی و شناخت درمانی او ویژگی های خاص خود را دارد. او به یک نوع شناخت درمانی پالایشی و پیرایشی با ابتناء بر اصول و مبانی ثابت دینی و با تکیه بر عقلانیت اجتهادی گرایش دارد. سعی او در این مدل بر این است که به خوبی میان امر متغیر و ثابت و نیز میان سنت و تجدد تعادل برقرار کند.
    کلیدواژگان: نواندیشی دینی، مطهری، روشنفکری دینی، مدل نواندیشی دینی
  • مهدوی آزادبنی صفحه 173
    ادیان ضمن ارائه ی تعالیم درباره سه موضوع اساسی خدا، جهان و انسان با تجویز و توصیه ارزش های اخلاقی خاص همواره تحول اخلاقی مطلوبی را مورد هدف قرار می دهند. در متون اسلامی و در راس آن ها قرآن کریم وظیفه و ماموریتی که به عهده پیامبران الهی گذاشته می شود، ثنایی بوده و دو مقوله مذکور - تعلیم و اخلاق- (تزکیه) را هدف رسالت پیامبران بیان می کند. تزکیه و اخلاق به معنای دعوت انسان ها به سمت تحولات مطلوب، رسالت تردیدناپذیر و بدیهی دین(پیامبران) است. پرسشی که تحقیق حاضر قصد طرح و بیان آن را دارد، کارآمدی هدف و رسالت مذکور در جهان حاضراست. جهان معاصر با توجه به قدرت تکنولوژی ارتباطات به دهکده و به تعبیر برخی به برج شیشه ای تبدیل گشت. خصیصه ی عمده جهان شیشه ای فقدان مرز ها و موانع طبیعی و سیاسی میان انسان ها و فرهنگ های متفاوت است. آیا با توجه به چنین خصیصه ای، همچنان می توان از امکان تحقق تحول اخلاقی در جهان معاصر سخن به میان آورد؟ در نوشته ی حاضر از کارآمدی ارزش های اخلاقی در ایجاد تحول اخلاقی با تکیه بر انسان شناسی دینی(اسلامی) دفاع خواهد شد
    کلیدواژگان: تحول اخلاقی، جهان شیشه ای، ارتباطات، ارزش های اخلاقی، دین
|
  • Sayyid MurtaḌ, ā, Ḥ, UsaynĪ, Shā, HrŪ, DĪ, VaḤ, Ī, Da Fakhkhā, R. Nowghā, NĪ Page 9
    In theoretical mysticism, many of the mystical issues are attributed to the Qur'ānīc verses, among which is the noble verse "He is the First, He is the Last, He is the Manifest, He is the Unmanifest." The mystics have mostly regarded the names mentioned in this verse as the description of the station of essence and the absolute unknown identity, and some view the understanding and intuition of these names as a basis for understanding the unity of being and see no plurality in the world of being. In this article, the above theory is critically reviewed and with provision of various reasons it is state that the four names mentioned in this verse do not describe the station of essence, hence there is no reason for the unity of being; rather, this verse is somehow a description of "perfect human being" or "Muḥammadan reality."
  • Zahrā, RasŪ, LĪ, MuḤ, Ammad Kā, Ẓ, Im IlmĪ Page 29
    This writing makes a comparison between the viewpoints of two Western and Islamic philosophers, Ustād Muṭahharī and Spinoza, concerning human will. Each one of these philosophers has presented views about human free will; the comparative study of these views can be influential in a deeper understanding of the viewpoints of each one of these two. This research aims at clarifying the similarities and differences existing in their viewpoints concerning such question as: Is man really free? Does his will and freedom simply mean his power of choice? Is a sense of choice evident in him or is it a result of his ignorance and negligence of the reasons and factors affecting his actions? To what extent and limitation is man free?These two philosophers have deep viewpoints in such important issues as intellect, freedom of man, human being, will, the relation of intellect and will, definition of determination and free choice, and the criterion for free choice, which are comparatively examined in the present article.
  • Mujtabā, ZurvanĪ, Ibrā, HĪ, M. MŪ, Sā, PŪ, R Page 69
    Employment of the famous story of "the Blind Men and the Elephant" by some philosophers of religion in religious pluralism discourses, which is originally brought up first in the texts of Jainism and then Buddhism, can lead to the misunderstanding that it is possible to infer religious pluralism in the teachings of Jainism and Buddhism, or at least some backgrounds for referring to pluralism are recognizable in these religions. In this article, pluralism is intended to mean that religious variety and plurality existing in the world is not the consequence of various errors by the founders and authorities of different religions, and that the followers of any religion, according to their own procedure of discovering truth, can really attain the truth and thus, the authority of no religion can believe that only he has attained the ultimate truth and others, if not follow his suggested religious procedure, have gone wrong. While examining the epistemological foundations of Jainism and Buddhism, it will be clarified in this article that in both of these religions incomplete cognitions (ma‘ārif) are placed before an absolute and perfect cognition and that the knowledge of the one who achieves the final stage of cognition is above all incomplete cognitions. Furthermore, it is stated that there can be an end to the relativity of cognition and the one who rightfully fares the "way" can get rid of the incomplete and relative cognitions. On the other hand, it is shown in this article that no clear concept of religious pluralism can be recognized in the main teachings of each of these religions and in the sayings of their founders and teachers of the path.
  • IḤ, Sā, N. Fattā, Ḥ, Ī, Ardakā, NĪ Page 87

    Philosophy has always been attacked by the opponents, and the proponents have defended it against the attacks. Among the opponents of philosophy, the names of Ghazālī and Fakhr Rāzī are outstanding; whereas, Ibn Rushd and Khwāja Naṣīr al-Dīn Ṭūsī by writing Tahāfat al-Tahāfut and Sharḥ-i Mushkilāt al-Ishārāt have undertaken to counter the incessant attacks of these two and respond to their objections. In this article, the defense by Khwāja Naṣīr and Ibn Rushd concerning the issue of the indivisibility of Wājib (the Necessary) are compared only by using the two books of Tahāfat al-Tahāfut and Sharḥ-i Mushkilāt al-ishārāt. However, in order to better clarify these defenses, the objections of Fakhr Rāzī and Ghazālī have also been pointed out. It will be cleared in this article that contrary to Khwāja, Ibn Rushd regards Wājib as having a quiddity but views its quiddity as the very essence of its existence, believing that Wājib is equivocal genus, consequently having a limit proportionate to itself. Meanwhile, the widespread propounding of the Khwāja's defenses among the philosophers after him is considered to be the outcome of the status of his two books, Ishārāt and Tajrīd.

  • Ṭ, ā, Hira Kamā, LĪ Page 121
    The study of the concept of existence is a fundamental ontological issue. Since the existence (existent) is the most universal and the most general concept, which, because of its extensiveness, has various and numerous applications and generalities and not all of which would be subject to philosophical discussion, the accurate and scholarly determination of the existing meaning or meanings which are used in theoretical sciences and entitled to philosophical discussion is necessary, considerable, and of special importance for retaining the unity and integrity of the philosophical order, determining the relation between the issues and sources of this discipline with its subjects, and removing many of ambiguities and conflicts brought up in primary philosophy. That is because questioning the mode of existence, different forms of existence, and its types and ranks is dependent upon questioning the concept of the "existent."The pivot of Aristotle's ontology is "existent" and the Muslim Peripatetic philosophers (Farābī and Ibn Sīnā) also consider the subject of primary philosophy as "being qua being" and directly deal with the existent, rather than existence.Examining the subject and problems of the traditional ontology – and comparing the two Islamic and Greek Peripatetic philosophical systems –, the present research deals with the conceptual analysis existing in these two systems.
  • Jahā, NgĪ, R. MasŪ, DĪ Page 149
    Neo-religious (Islamic) thinkers have frequently dealt with the issue of decline and revival of Islamic civilization and are thereby engaged in tradition and modernity. They have adopted two different approaches in confronting these two issues; one group support behavior therapy and the other are inclined toward cognitive therapy. The advocates of the second approach assert that in order to solve the problems of the Islamic society, our religious thoughts have to be refined and changed. Ustād Muṭahharī is among this group, albeit his model of neo-religious thinking and cognitive therapy has its own specifics. He tends toward a type of purging and purifying cognitive therapy based on constant religious principles and foundations and dependent upon ijtahādī (subject to individual reasoning) rationality. In this model, he tries to properly make a balance between the variable and the constant as well as between tradition and modernity.
  • RamaḌ, ā, N. MahdavĪ, ā, Zā, DbanĪ Page 173
    Having provided instructions about three basic issues of God, universe, and man with prescriptions and instructions on certain moral values, religions constantly aim at a desirable moral development. In Islamic texts, and on top of them, in the Quran, the duty and mission assigned to the Prophets have been dyadic, which regard the two categories of teaching and morality (purification) to be the Prophet's mission. Purification and morality means inviting human beings to desirable developments and the indubitable and axiomatic mission of religion (Prophets). The question that the present research is intended to raise concerns the efficiency of the purpose of the above mission in the world. With regard to its power of communication technology, the contemporary world has been transformed into a village, or as some say, a glass tower. The major characteristic of the glass world is the lack of borders and natural and political barriers between human beings and different cultures. Given such a characteristic, is it still possible to talk about the likelihood of the actualization of a moral development in the world today? The present article defends the efficiency of moral values in creating moral development with an emphasis on religious humanism (Islam).