فهرست مطالب

جستارهایی در فلسفه و کلام - سال چهل و دوم شماره 2 (پیاپی 85، پاییز و زمستان 1389)

نشریه جستارهایی در فلسفه و کلام
سال چهل و دوم شماره 2 (پیاپی 85، پاییز و زمستان 1389)

  • 230 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1390/03/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین اترک صفحه 9
    نظریه اخلاقی کانت یکی از نظریات مهم در فلسفه اخلاق است که همیشه مورد توجه شارحان و منتقدان بوده است. این نظریه گرچه دارای نکات مثبت زیادی است، ولی همانند هر نظریه بشری دیگری دارای اشکال هایی نیز هست. در این مقاله سعی شده است انتقادهایی که به نظر می رسد بر اخلاق کانت وارد است ذکر شود. برخی از این اشکال ها عبارتند از: تعمیم پذیری ویژگی قانون است نه معیار اخلاقی بودن عمل، تجویز اعمال نادرست و ممنوعیت اعمال درست به وسیله ملاک تعمیم پذیری، امکان اختلاف افراد در تعمیم پذیر دانستن یک قاعده، عدم کارآمدی اصل غایات، اشکال بر ارزش ذاتی عقل، اشکال بر تنها خیر ذاتی بودن اراده نیک، اشکال اطلاق اوامر اخلاقی، مشکل تعارض وظایف، عدم توجه به شخصیت، انگیزه ها و عواطف درونی فاعل و عدم پوشش کل حیات اخلاقی به وسیله مفهوم وظیفه.
    کلیدواژگان: اخلاق، کانت، وظیفه، نقد، اصل تعمیم پذیری، اصل غایات
  • محمدرضا پهلوان نژاد، مهدی رجب زاده صفحه 37
    نظریه کنش گفتار یکی از مهم ترین نظریاتی است که بر دو حوزه فلسفه زبان و زبان دین تاثیر گذاشته است. آستین، ارائه-کننده این نظریه، کاربرد زبان برای انجام کارهایی از قبیل اعلام کردن، وعده دادن، اظهار داشتن، تهدید کردن و... را کنش گفتار نامید. وی واحد ارتباط زبانی را کنش های گفتاری اعلام کرد، بدین معنی که ارتباط زبانی هنگامی اتفاق می افتد که گوینده، کنش گفتاری انجام دهد. جان سرل بر پایه این نظریه کنش های گفتاری را به پنج دسته تقسیم بندی کرد: کنش های اظهاری، اعلامی، تعهدی، ترغیبی و عاطفی. بررسی متن شناسی زیارتنامه حضرت امام رضا (ع) بر اساس طبقه بندی فوق نشان داد از مجموع 107 کنش گفتاری به کار رفته در این متن، کنش های عاطفی با 38 مورد بیشترین و کنش های اعلامی با 22 مورد کمترین تعداد را به خود اختصاص داده اند. ضمن آن که در متن فوق هیچ گونه کنش گفتاری تعهدی به کار نرفته است. نتایج فوق نشان دهنده ایجاد ارتباط عمیق عاطفی گوینده و مخاطب یا مخاطبان زیارتنامه است. به عبارتی گوینده متن تلاش کرده است احساساتی از قبیل ارادتمندی، قدردانی و دوستی خویش را در قالب این متن با مخاطب خویش به اشتراک بگذارد. اختلاف ناچیز بین تعداد سایر کنش های به کار رفته در متن با توجه به تعداد کل کنش های موجود معنی دار به نظر نمی رسد.
    کلیدواژگان: بررسی متن شناسی، نظریه کنش گفتار، آستین، سرل، زیارتنامه حضرت امام رضا(ع)
  • سید مرتضی حسینی شاهرودی صفحه 55
    برهان جهان شناختی کلامی یکی از دلایل کلامی وجود خدا است که از گذشته دور در کلام اسلامی مطرح بوده و اخیرا در سنت فلسفی- کلامی مغرب زمین نیز شناخته شده و به نام برهان کلامی شهرت یافته است. در این نوشتار با بررسی دیدگاه های مربوط به پیدایش جهان به ویژه نظریه مه بانگ به تحلیل دلیل کلامی بر وجود خدا با توجه به آرای فیزیکدان ها، نقدهای رایج در مغرب زمین، اصل علیت که یکی از مقدمات این برهان است و رابطه آن با فیزیک کوانتوم، امتناع نامتناهی بالفعل و رابطه آن با عدم تناهی جهان و نیز برایندهای جهان شناختی مه بانگ می پردازیم.
    کلیدواژگان: جهان شناختی فلسفی، چهان شناختی، مه بانگ، علیت، کوانتوم، علت اولی، نامتناهی بالفعل
  • سیدابوالفضل رضوی صفحه 91
    خواجه نصیرالدین طوسی از جمله بزرگ ترین اندیشمندان قرون میانه است که در زمینه علم و ادب جایگاه رفیعی داشته و از شهرت جهانی برخوردار است. نصیرالدین طوسی تنها به علم و اندیشه اکتفا نمی کرد و در سیاست عملی نیز دخیل بود. دو دهه آخر حیات خواجه نصیر در دستگاه ایلخانان، دوران فعالیت علمی و عملی خواجه بود و در مهار رفتار مغو ل ها و احیای فرهنگی ایران نقش مؤثری داشت. شخصیت متساهل و مدارای اعتقادی خواجه که زمینه های فعالیت او را با اندیشمندان سایر اقوام و ملل هموار می کرد نیز در موفقیت و ارتقای موقعیت او سهم زیادی داشت. خواجه نصیر دانشمندی جامع الاطراف بود و در زمینه دانش های مختلف، از جمله حکمت نظری و عملی خبرگی تام داشت. نصیرالدین طوسی در حکمت عملی، وجوه مختلف ساختار حیات اجتماعی را بررسی کرده و در ذیل حکمت مدنی به طبقات اجتماعی و جایگاه آن ها در اجتماع پرداخته است. در میان فلاسفه و اندیشمندان مسلمان دوران میانه، خواجه نصیرالدین طوسی کامل ترین دیدگاه را نسبت به مقوله عدل داشته و با در نظر داشتن وجوه نظری و عملی مفهوم عدل، به طبقات اجتماعی و جایگاه آن ها در دوران میانه پرداخته است. به ظن نگارنده جایگاه عدل در اندیشه های ایرانشهری و مهم تر از آن تاکید مبانی اسلامی و به ویژه تشیع بر این مقوله موجب نگاه خاص خواجه نصیر به طبقات اجتماعی و جایگاه آن ها در جامعه (از منظر حکمت عملی) شده است. این مقاله پس از مختصر نگاهی به جامعه و حکومت در عصر خواجه نصیر، به جایگاه و کارکرد فرهنگی او پرداخته و سپس ساخت طبقاتی را در نظرگاه وی بررسی می کند.
    کلیدواژگان: طبقات اجتماعی، حکمت مدنی، ایلخانان، خواجه نصیرالدین طوسی
  • جواد رقوی، صادق آملی لاریجانی صفحه 117
    در این نوشتار دیدگاه میرزا مهدی اصفهانی، به عنوان مؤسس مکتب تفکیک، درباره مهمترین مسائل معرفت شناسی مانند چیستی شناخت، انواع شناخت، صدق و توجیه معرفت مورد بررسی قرار گرفته است. با توجه به این که معرفت شناسی در جهان اسلام دانشی مستقل به شمار نیامده است، بلکه اندیشمندان مسلمان آن را در ضمن مباحث فلسفی، کلامی و منطقی مطرح کرده اند، در این مقاله به نوعی دیدگاه میرزا مهدی از میان آرای الهیاتی ایشان بازسازی شده است. از خصوصیات میرزا مهدی، اظهار نظریه های خاص در مقابل آرای رایج در باب شناخت می باشد. از این روی دیدگاه ایشان در حوزه مباحث معرفت شناسی سزاوار واکاوی و نقد و بررسی جدی است. به این منظور سخنان ایشان در باب ماهیت علم، انواع علم، معنای صدق و ملاک تصدق گردآوری شده و بر اساس مباحث مطرح در معرفت شناسی مورد تحلیل و نقد قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: معرفت، معرفت شناسی، مکتب تفکیک، میرزا مهدی اصفهانی، معرفت بسیط و مرکب، معرفت فطری و ترکیبی
  • بررسی امکان دسترسی به نیات مولف / نقدی بر هرمنوتیک قصدی ستیز و نظریه مرگ مولف
    علیرضا عابدی سرآسیا، محمدصادق علمی سولا، محمدکاظم علمی سولا صفحه 169
    نظریه معروف در زمینه معنا و تفسیر متن «قصدی گرایی» نامیده می شود و بر اساس آن، «نیات صاحب اثر با معنای اثر یا تفسیر آن مرتبط است». در دهه های اخیر، نظریه ای که در تقابل با نظریه مشهور، با عنوان نظریه «قصدی ستیزی» یا در شکل حاد آن، نظریه «مرگ مؤلف» نامیده می شود، به شکلی فزاینده، رشد کرده است. در این مقاله، دسته ای از مهم ترین دلایل قصدی ستیزان در برابر قصدی گرایان تحت عنوان «عدم دسترسی به نیات مؤلف» بررسی شده و با دلایل و شواهد متعدد نشان داده شده است که این دلایل، پایه و اساس محکمی ندارند و نیات به معنای واقعی کلمه (نیات پدیدار شناختی)، اموری قابل دسترس هستند.
    کلیدواژگان: هرمنوتیک، قصدی گرایی، قصدی ستیزی، سنت، نیت مولف، قصد روان شناختی و قصد پدیدارشناختی
  • رحمت الله کریم زاده، رضا اکبریان صفحه 195
    مرحوم علامه علم را یک امر وجودی می داند و در این جهت با صدرالمتالهین موافق است و می گوید علم عبارت است از حضور شئ برای یک شئ، به این بیان که حصول علم برای عالم عبارت است از حصول یک امر بالفعل که فعلیت محض است؛ زیرا وجدانا می یابیم که صورت علمی قوه تبدیل شدن به صورت دیگر را ندارد. صورت های حسی و خیالی و عقلی جوهرهای مجرد مثالی و عقلی هستند که در عالم مثال و عقل وجود دارند و نفس با مرتبه مثالی و عقلی خود در آن موجود است. صورت علمی، مجرد از ماده و قوه است و با وجود خارجی خود نزد مدرک حاضر است. علم حصولی در واقع یک اعتبار عقلی است که از معلوم حضوری به دست آمده است.
    اتحاد عاقل و عقل و معقول نیز در نزد علامه به این معنا است که نفس سعه وجودی پیدا می کند و حقیقت عقلی می شود و حقایق عقلی را شهود می کند، نه این که با آن ها متحد شود. این با ملاصدرا فرق دارد. صدرا می گوید: اول صورت معقوله پیدا می شود و این صورت معقوله هم عقل بالفعل و هم معقول بالفعل و هم عاقل بالفعل است. ولی علامه می گوید: اول علم اشراقی به حقیقت عقلی پیدا می شود بعد صورت معقوله؛ یعنی علم حصولی متفرع بر علم حضوری است.
    کلیدواژگان: علم حصولی، علم حضوری، علامه طباطبایی، ملاصدرا، اتحاد عقل و عاقل و معقول، مطابقت
|
  • Dr. Husayn Atrak Page 9
    Kant’s ethical theory is one the most important theories in philosophy of ethics, which has always attracted the attention of the commentators and critics. Although it has many positive points, there are some objections to this theory just as to any other human theory. In this article, it is attempted to point out the critiques that seem to have been leveled against Kant’s ethics. Some of these objections are: generalizability is a feature of the law rather than a criterion for the morality of action; prescription of improper actions and prohibition of proper actions by the criterion of generalizability; possibility of disagreement among people over regarding a rule as generalizable; non-efficiency of the principle of ends; objection to the innate value of intellect; objection to [regarding] the good intention as being only intrinsically good; objection to the absoluteness of ethical commands; the problem of the conflicting of duties; inattention to the personality, motives, and inner emotions of the doer and non-coverage of the entire moral life by the concept of duty.
  • Dr. Muhammad Rizā Pahlavān Nijād, MahdĪ Rajabzāda Page 37
    The theory of speech function is one of the most significant theories affecting on the two fields of the philosophy of language and the language of religion. Austin, the developer of this theory, named the application of language for such acts as announcing, promising, expressing [an opinion], threatening, etc. as speech function. He proclaimed lingual communication unit as speech functions; i.e., lingual communication takes place when the speaker makes speech function. Based on this theory, John Searle has divided speech function into five categories: expressive, declarative, dedicational, persuasive, and emotional functions. A study of the textology of Imam al-Riḍā (A.S.)’s ziyārat nāma (prayer book for pilgrimage) based on the above categorization showed that out of 107 speech functions used in this text, emotional functions with 38 instances are rated as the highest and declarative functions with 22 instances as the lowest in number; while no dedicational speech function has been used in this text. The above results indicate the formation of a deep emotional relation in the speaker to the addressee or the addressees of ziyārat nāma. In a word, the speaker of the text tries to share his emotions such as devotion, appreciation, and friendship with his addressee by means of this text. The very small difference between the numbers of the other functions used in the text does not seem meaningful comparing to the sum total of the existing functions.
  • Dr. Sayyid MurtaḌā ḤusaynĪ ShāhrŪdĪ Page 55
    Cosmo-theological argument is one of the theological arguments for [proving] the existence of God, which has been mooted since long ago and has recently been recognized in the Theo-philosophical tradition of the West and become famous as theological argument. While examining the viewpoints related to the appearance of the world, particularly the Big Bang theory, this article undertakes to analyze the theological proof of the existence of God in respect to the views of the physicists, the current critiques in the West, the principle of causality which is one of the premises of this argument and its relation to quantum physics, impossibility of actual infinity and its relation to the finite world, and the cosmological resultant of the Big Bang as the most significant issues to be studied in detail.
  • Dr. Sayyid Abulfazl RazawĪ Page 91
    Khwāja Naṣīr al-Dīn Ṭūsī is one of the greatest thinkers of the middle centuries (AH), who enjoys a high status in science and literature and has a worldwide reputation. Naṣīr al-Dīn Ṭūsī did not suffice himself merely with science (‘ilm) and thought and was involved in practical politics, too. The last two decades of Khwāja Naṣīr’s life in Ilkhanids courts was his period of scientific and practical activities and played an influential role in controlling the Mongols’ conducts and the revival of the Iranian culture. His tolerant and ideologically lenient personality, which paved the way for interaction with the scientists of other countries and nations greatly contributed to his success and the promotion of his position. Khwāja Naṣīr was a comprehensive scientist and fully erudite in different sciences, including theoretical and practical philosophy. In practical philosophy, Naṣīr al-Dīn Ṭūsī has examined various aspects of social life structure and in politics he has dealt with the social classes and their status in society. Among the Muslim philosophers and thinkers of the middle period (AH), Khwāja Naṣīr al-Dīn Ṭūsī has had the most perfect viewpoint towards justice and has dealt with social classes and their status in the middle period by taking into consideration the practical and theoretical aspects of the concept of justice. To my opinion, the status of justice in Iranian thoughts and the more important emphasis of Islamic foundations, and especially the Shī‘ism, on this category has prompted a more specific attitude in Khwāja Naṣīr towards social classes and their status in society (from the practical philosophy point of view). Having taken a brief look at the society and rule (ḥukūma) in Khwāja Naṣīr’s era, this article addresses his cultural position and performance and then reviews the class structure from his point of view.
  • Jawad Raqavi, Jāmiat Al-Mustafa Al-Alamiyya Page 117
    In this research, the viewpoint of Mīzā Mahdī Iṣfahānī, as the founder of Tafkīk School (Separatism), concerning the most important epistemological issues like the quiddity of cognition (or episteme), types of cognition, truth, and justification of knowledge (ma‘rifa) are studied. Given the fact that epistemology has not been regarded as an independent science in the Muslim world, but the Muslim thinkers have brought it up in their philosophical, theological, and logical discussions, this article undertakes somehow to reconstruct the (epistemological) viewpoint of Mīzā Mahdī from among his theological opinions. Among the characteristics of Mīzā Mahdī is his expression of specific opinions against the current opinions on cognition. Thus, his viewpoint in epistemological discourses deserves to be researched about, critically reviewed, and seriously examined. To this end, his words concerning the nature of science, types of science, the meaning of truth, and the criterion of conviction are compiled and analyzed and criticized on the basis of the discourses raised in epistemology.
  • AlĪ, Riza Abidi Page 169
    The famous theory in the field of textual meaning and interpretation is called “intentionalism” and on that basis, “the intention of the author of a work is in relation to the meaning of the work or its interpretation”. In recent years, a theory has been widely developed in contrast to the (above) famous theory, titled the theory of “anti-intentionalism”, or in its extreme form, the theory of “author’s death”. In this article, a number of reasons from among the most important reasons of anti-intentionalists versus intentionalists under the heading “non-access to the author’s intentions” are examined and with various evidences indicated that these reasons have no firm basis and that intentions in real sense of the word (phenomenological intentions) are accessible affairs.
  • Rahmatullāh KarĪmzāda, Dr. Rizā Akbariyān Page 195
    The late ‘Allāma viewed knowledge (‘ilm) as an existential entity and agreed with Ṣadr al-Muti’allihīn in this respect, saying that knowledge is the presence of an object for an object, i.e. achievement of knowledge for a knower is the achievement of a de facto entity which is pure actuality; since, intuitively, we find that the cognitive form does not have the power to transform into another form. The sensual, imaginative, and intellectual forms are abstract archetypal and intellectual substances which exist in the imaginal world and intellect, within which exists the soul in its archetypal and intellectual rank. The cognitive form is free from matter and faculty and is present with the percipient in its external existence. Acquired knowledge is in fact an intellectual validity obtained from the presential object of knowledge.Also, the union of intelligent, intellect, and intelligible in ‘Allāma’s view means that the soul existentially expands and turns into intellectual reality, and perceives the intellectual truths rather than uniting with them. This is different from Mullā Ṣadrā’s view. Ṣadrā says: first the intelligible form appears, and this intelligible form is actual intellect, actual intelligible, and actual intelligent. ‘Allāma, however, says: first the illuminationist knowledge of intellectual truth appears, and then intelligible form; that is to say, the acquired knowledge is derived from presential knowledge.