فهرست مطالب

جستارهایی در فلسفه و کلام - سال چهل و سوم شماره 2 (پیاپی 87، پاییز و زمستان 1390)

نشریه جستارهایی در فلسفه و کلام
سال چهل و سوم شماره 2 (پیاپی 87، پاییز و زمستان 1390)

  • 222 صفحه، بهای روی جلد: 8,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/01/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدعلی تیوای صفحه 9
    نظریه مثل در واقع ترسیم کننده زیر بنای ساختار فلسفه و متافیزیک افلاطون است. با اطمینان می توان گفت که افلاطون با ارایه این نظریه در صدد این بود که بتواند پیدایی عالم محسوسات را با نظر به ناپایداری آن و قابل شناخت نبودن یقینی آن توجیه کند. ارسطو در مواجهه با این نظریه معتقد است که قائل شدن به آن نتایج غیرمنطقی در پی خواهد داشت. ابن سینا نیز ضمن ارزیابی منفی از آن٬ آن را فاقد پشتوانه ای برهانی می داند. نگارنده در صدد آن است که ضمن ترسیم ساختار کلی این نظریه در اندیشه افلاطون و تبیین رویکرد ارسطو و ابن سینا نسبت به این نظریه٬ نشان دهد که چرا این نظریه در مواجهه با نقادی های ارسطو و ابن سینا قادر به تبیین نظام پیدایی عالم- در کنار عالم مثل- نمی باشد.
    کلیدواژگان: مثل افلاطون، ارسطو، ابن سینا
  • سیدعلی حسینی شریف صفحه 33
    بحث ارتباط اخلاق و صفات نیک و بد آدمی با ذات و طبیعت وی از مباحث کهن در عرصه حکمت عملی است، این مسئله که آیا همه اخلاق یا بخشی از آن، در همه انسان ها یا در بعضی از آدمیان اختیاری و اکتسابی، یا غیر اختیاری و غیرقابل تحصیل بوده و تغییر ناپذیر است، از دیر باز مطمح نظر دانایان و حکیمان بوده است.
    هدف این نوشتار طرح و دفاع از این نظریه است که فضایل و کمالات امور وجودی و حقایق عینی و اکتسابی هستند، اما رذایل اخلاقی امور عدمی و نقایص و اعدام ملکات فاضله اند و از این جهت همین که ذات انسان فاقد کمال و فضیلتی باشد کافی است تا مصداق رذیله مقابل قرار گیرد و از آنجا که انسان در اصل خلقت تهی از فضایل بوده و عالم و عادل متولد نمی شود، صرف ذات آدمی و به اصطلاح انسان من حیث هو هو، از این جهت مصداق رذایل است و این به معنی «ذاتی بودن» این صفات است، چنانکه امکان ذاتی ممکن می باشد، یعنی رذایل در عین ذاتی بودن مانند فضایل تغییرپذیر و زوال پذیر هستند و اختیار و اراده انسان در آن ها نافذ است. از این رهگذر تعلیم و تربیت نیز جایگاه ویژه خود را از دست نمی دهد.
    کلیدواژگان: خلق، فضایل، رذایل، صفات ذاتی، صفات اکتسابی
  • فرح رامین صفحه 61
    قانون دوم ترمودینامیک (اصل آنتروپی) از اهمیت فلسفی الهیاتی ویژه ای برخوردار است. به نظر می رسد، این قانون که به «مرگ نرم نظم» مشهور شده با وجود نظم در جهان به مثابه یک کل ناسازگار است.
    در این مقاله، مفهوم آنتروپی در سه کاربرد حرارتی، آماری و اطلاعات بررسی و به تعارض قانون دوم با صغرای برهان نظم پرداخته شده و با ارزیابی اصل آنتروپی، به این نتیجه رهنمون می شویم که نظم مورد نظر در برهان نظم با کاربرد این واژه در قانون دوم متمایز است و تعادل ترمودینامیکی فرآیندهای طبیعی می تواند تبیین جدیدی از حکومت نظم بر جهان طبیعت باشد.
    کلیدواژگان: آنتروپی حرارتی، آنتروپی آماری، آنتروپی اطلاعات
  • سیدابوالفضل رضوی، مهدی صلاح صفحه 83
    مقاله حاضر با تمایز قائل شدن میان دو مفهوم تبیین (explanation) و تفسیر (interpretation) در مطالعه تاریخ، جایگاه هرمنوتیک سنتی را در سیر تکوین و تحول علم تاریخ بررسی می کند. تبیین به معنای تشریح چگونگی و چرایی وقوع سلسله حوادث مربوط به موضوع مورد مطالعه در پرتو شرایط خاص گذشته، و تفسیر به معنی ورود اندیشه (اندیشه ماخوذ از زمان حال) محققی است که موضوع خاصی را مطالعه می کند تا پس از تبیین، تحلیلی نظام مند را از آن ارائه دهد.
    هرمنوتیک سنتی با تاکیدی که بر مولف محوری و متن محوری داشته و فهم وثیق را احیاء و باز تولید درک مولفین متون می داند، در حوزه معرفت تاریخی بر این نظر است که محققین تاریخ در راستای شناخت سلسله حوادث مربوط به موضوع مورد مطالعه خویش باید عمده تلاش خود را مصروف احیای شناخت مورخین معاصر با وقوع حوادث نمایند و اندیشه آن ها را مبنای فهم خویش قرار دهند. از این روی، رهیافت هرمنوتیسین های سنتی در مرحله تبیین موضوعات تاریخی به کار می آید و مورخین را در رسیدن به داده های قابل وثوق تاریخی که سهم مهمی در تکوین علم تاریخ دارد یاری می دهد.
    کلیدواژگان: هرمنوتیک، هرمنوتیک سنتی، علم تاریخ، تبیین، تفسیر
  • اسدالله فلاحی صفحه 111
    معروف است که «شرطی اتفاقی» در منطق اسلامی به دو معنا به کار رفته است: «اتفاقی عام» و «اتفاقی خاص». اما با نظر به آثار منطق دانان مسلمان، در می یابیم که این دو معنای «شرطی اتفاقی» به دو صورت گوناگون تفسیر شده اند: هر کدام از اتفاقی عام و خاص، گاهی به شرط «عدم لزوم» و گاهی بدون «شرط لزوم» در نظر گرفته شده اند. ما این دو تفسیر را «اتفاقی بشرط لا» و «اتفاقی لابشرط» نامیده ایم. از سوی دیگر، نشان داده ایم که مثال هایی در آثار منطقی بزرگان ما وجود دارد که با هیچ یک از معانی یاد شده برای «اتفاقی» مناسبت ندارد و تنها تفسیری که از آن ها می توان ارائه داد «استلزام مادی» یا «استلزام تابع ارزشی» مورد اشاره در منطق جدید است. ما این معنا را «اتفاقی اعم» نامیده ایم. در این مقاله، معنای دیگری برای شرطی اتفاقی یافته ایم که در زبان طبیعی کاربرد دارد اما در آثار قدما و معاصران، اشاره ای به آن نمی یابیم و آن اتفاقی هایی است که مقدم آن ها کاذب یا ممتنع است و ما آن ها را، به اقتباس از «لزومی لفظی» خواجه نصیر، «اتفاقی لفظی» نامیده ایم.
    کلیدواژگان: اتفاقی عام، اتفاقی خاص، اتفاقی بشرط لا، اتفاقی لابشرط
  • دکترعلی رضا نجف زاده صفحه 141
    فلاسفه امتیاز نفس انسانی از نفس حیوانی را به عقل نظری و عملی می دانند. اما در بیان چیستی این دو عقل در میان ایشان اختلاف نظر وجود دارد. با تامل در کلمات ایشان حداقل چهار تفسیر درباره این دو عقل قابل استنباط است. این نوشتار پس از گزارش اقوال و بیان کارکردهای عقل عملی به ارزیابی آراء و تبیین نظریه مختار پرداخته است. قول مشهور در میان متاخران این است که در نفس انسانی بیش از یک عقل وجود ندارد که همه علوم و احکام کلی را ادراک می کند. اما چون این علوم بعضی نظری صرف بوده و به حقایق خارجی و نفس الامری اختصاص دارد به آن ها عقل نظری گفته می شود. اما بعضی دیگر چون احکام مربوط به اعمال اختیاری انسان است به آن ها عقل عملی گفته می شود. در این تفسیر امتیاز دو عقل از یکدیگر اعتباری و به مدرکات آن ها است. به باور این مقاله این تفسیر به رغم شهرت آن مورد نظر اساطین حکمت نبوده و با اشکالات متعدد مواجه است. اما اقوال دیگر با اندکی تسامح به تفسیر واحد و جامعی قابل ارجاع می باشند و آن این که فعل اولی و بالذات عقل عملی استنباط احکام جزیی عملی از احکام کلی عقل نظری است که چون این احکام در حاکمیت عقل بر قوای بدنی، سبب پیدایش اراده در نفس برای صدور افعال اختیاری و صنایع انسانی می گردد به عقل عملی قوه عامله نیز گفته می شود.
    کلیدواژگان: عقل نظری، عقل عملی، احکام کلی
  • رضا نیرومند، سید محمد مرتضوی صفحه 165
    اعتقاد به مقامات عالی و فضائل امامان شیعه (علیهم السلام) و باور به انجام کرامات و تصرف ایشان در امور جهان ذیل آموزه صحیح ولایت تکوینی قرار می گیرد. هنگامی که محبان ائمه در راستای این اعتقاد احتمالا در برخی موارد عاشقانه و خالصانه تلاش می کنند که بیش از حد متعارف برای امامان معتقد به مقامات شبه خدایی شده و به ثناگویی افراطی بپردازند، در واقع از عقیده حقه ولایت تکوینی گذر کرده و به پندار غلو و باور نادرست تفویض گرفتار گردیده اند. مسئله این مقاله تلاش برای شناسایی مرز میان این دو اعتقاد ولایت تکوینی و تفویض است.
    در این نوشتار با محور قرار دادن ملاک ها و معیارهای عقلی و نقلی ارزیابی می شود که مقامات امامان و تصرف در جهان به اذن خداوند متعال و در طول اراده او می باشد. اعتقاد به ولایت تکوینی امامان به عنوان امر بین الامرین میان تفویض و تقصیر و در واقع حد وسط میان دو نقطه افراط و تفریط قرار می گیرد. از این رو، اعتقاد به بالاترین درجه در مقامات و نقش آفرینی در امور جهان برای ائمه در دایره عبودیت منافاتی با توحید نداشته و تفویض نیز شمرده نمی شود.
    کلیدواژگان: غلو، تفویض، ولایت تکوینی، امر بین الامرین
|
  • MuḤammad AlĪ TĪvāy Page 9
    Theory of ideas (muthul) in fact delineates the infrastructure of Plato’s philosophy and metaphysics. It can be stated with certainty that by presenting this theory, Plato intended to justify the generation of the mundus sensibili in view of its transitoriness and not being assuredly recognizable. Encountering this theory, Aristotle believes that professing to it would yield illogical results. Similarly, while giving a negative assessment of it, Avicenna regards it as lacking evidentiary support. Delineating the general structure of this theory in Plato’s idea and explaining the approach of Aristotle and Avicenna to this theory, the author seeks to show why this theory is not able to explain the system of the generation of the world – along with the world of ideas.
    Keywords: Platonic ideas, Aristotle, Avicenna, causality, recognition, separate being, mundus sensibili
  • Sayyid AlĪ, Ḥ, UsaynĪ, SharĪ, F Page 33
    The relation between ethics and human good and evil attributes and his nature is among the age-old discourses in the field of practical philosophy (wisdom). Since long ago, it has been of concern to the learned and the philosophers as to whether all ethics or a part of it in all human beings or in some of them is optional and acquired or non-optional, unacquirable, and unchangeable. This writing aims at bringing up and defending the theory that excellences and virtues are existential affairs and objective and acquired facts; however, moral vices are non-existential affairs, contradictions and lacking of virtuous faculties. Therefore, that the human nature is lacking in a virtue or excellence suffices to be regarded as the evidence of the opposite vice and since man in the very creation is void of excellences and is not born learned and equitable, the mere nature of man or the so-called human being in terms of its essence, is in this respect the evidence of vices and this means the “essentiality” of these features, in case the essential possibility is likely. That is to say, the vices, although being essential, like virtues are changeable and perishable and man’s free will and volition are effective on them. As a result of this, education would not lose its special standing.
    Keywords: disposition, excellences, vices, essential attributes, acquired attributes, habit, nature
  • Farah Ramin Page 61
    The second law of thermodynamic (entropy principle) is of special theo-philosophical importance. It seems that this law, which is renowned as “the death of software design” and despite the order in the world, is like an incompatible universal. This article examines the concept of entropy in the three temperature, statistic, and information applications and addresses the contradiction of the second law with the minor premise of the argumentation of order and concludes that the order referred to in the argumentation of order is different from the application of this term in the second law and that the thermodynamic equilibrium of the natural processes can be a new explanation of order governing over the natural world.
    Keywords: order, irreversible process, closed system, temperature entropy, statistical entropy, information entropy
  • Asadullāh FallāḤĪ Page 111
    It is well-known that “casual conditional” in Islamic logics has been used with two meanings: “specific conditional” and “general conditional”. However, viewing the works of the Muslim logicians, we find out that these two meanings of “casual conditional” have been interpreted in two various ways: each of the general and specific conditionals is sometimes interpreted as the condition of “non-necessity” and sometimes as without “condition of necessity”. We have named these two interpretations as “negatively conditioned casual” and “unconditioned casual”. On the other hand, we have indicated that there are examples in our great figures’ works of logics, which are not consistent with any of the above-mentioned meanings for “casual” and the only interpretation that can be presented of them is “material implication” and “truth-functional implication” referred to in modern logics. We have named this meaning as “most general casual”. In this article, we have found another meaning for casual conditional, which is used in natural language, but we do not find any reference to it in the earlier and contemporary works, and those are the casuals whose premise is false or impossible. Borrowing the idea of “verbal implication” from Khāwja Naṣīr, we have named them “verbal casual”.
    Keywords: most general conditional, general casual, specific casual, negatively conditioned casual, unconditioned casual, contrary to reality casual
  • Alireza Najafzadeh Page 141
    Philosophers view the advantage of human soul over animal soul in theoretical and practical intellect. However, there is disagreement among them in stating the quiddity of these two intellects. With a deliberation on their words, at least four interpretations can be implied from these two intellects. After reporting the statements and expressing the functions of practical intellect, the article goes on to evaluate and explain the selected theory. The generally accepted view among the later scholars is that there is no more than one intellect in human soul, which understands all the general sciences and rulings. However, since some of these sciences are merely theoretical and dedicated to external and noumenal realities, they are called theoretical intellects. In this interpretation the distinction of the two intellects from one another is nominal and is in their objects of perceptions (mudrakāt). As maintained in the article, despite its popularity, this interpretation is not of interest to the distinguished philosophers and is facing various problems. But other statements, with slight tolerance, can be referred to a single comprehensive interpretation; i.e. The first and essential act of practical intellect is to infer partial practical rulings from general rulings of theoretical intellect, and since these rulings in the sovereignty of intellect over physical faculties cause the appearance of will in the soul for issuance of voluntary acts and human fabrications, the practical intellect is also called “practical faculty”.
    Keywords: theoretical intellect, practical intellect, general rulings, partial opinion, will, voluntary acts
  • RiḌā NĪrŪmand, Sayyid MuḤammad MortaḌavĪ Page 165
    Belief in the lofty positions and excellences of the Shi’īte Imams (A.S.) and having faith in their miraculous acts and dominion over the world affairs underlies the authentic doctrine of unconditional guardianship (wilāya al-takwīnī). When the Imams’ devotees try to maintain a demigod status for the Imams in line with this – possibly loving and devotional – belief beyond the conventional limits and proceed to excessively praise them, they have indeed passed beyond the rightful belief and engaged in zealous supposition about and untrue belief in delegation (tafwīḍ). This article tries to identify the borderline between these two beliefs – unconditional guardianship and delegation. Based on the rational and traditional criteria, this article appraises that the stations of the Imams and dominion over the world is by the permission of the Almighty God and in accordance to His will. Belief in unconditional guardianship of the Imams as an intermediate position lies between delegation and negligence and indeed the middle term between the two extremes. Thus, belief in the highest degrees in rank and functionality in the world affairs for the Imams in servitude scope does not contradict monotheism (tawḥīd), nor is regarded as delegation.
    Keywords: zealotry, delegation, unconditional guardianship, Divine permission, an intermediate position