فهرست مطالب

جستارهایی در فلسفه و کلام - سال چهل و هفتم شماره 2 (پیاپی 95، پاییز و زمستان 1394)

نشریه جستارهایی در فلسفه و کلام
سال چهل و هفتم شماره 2 (پیاپی 95، پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علمی پژوهشی
  • محمد بنیانی، حمیدرضا سروریان صفحات 9-34
    از آثار و سخنان ملاصدرا، دو معنا درباره اصالت وجود قابل استنباط است. یکی از معانی اصالت وجود، عینیت وجود و ماهیت است که مباحث بسیاری از حکمت متعالیه بر آن نهاده شده است. این معنا دارای آثار و تبعات بسیار فلسفی است. به نظر می رسد معنای بالا با اشکالاتی روبرو باشد که پذیرش آن را با بن بست روبرو می سازد. در این نوشتار با نگرشی منظومه ای و سیستمی به کلیت حکمت متعالیه، نظریه بالا و کاربردها، لوازم معرفتی و قابلیت دفاع فلسفی از آن مورد بحث و بررسی قرار گرفته و در نهایت آشکار خواهد شد که قبول این معنا به عنوان نظر نهایی ملاصدرا از اصالت وجود به لحاظ فلسفی دارای ضعف ها و اشکالات متعددی خواهد بود.
    کلیدواژگان: اصالت وجود، اعتباریت ماهیت، عینیت وجود و ماهیت
  • عباس جوارشکیان صفحات 35-57
    در تبیین و تعلیل خاتمیت، اندیشمندانی که به این مساله پرداخته اند تقریبا بطور عموم، ملاک اصلی و سر پیدایش خاتمیت را بلوغ عقلی بشر دانسته اند. مقاله حاضر ضمن تبیین و تحلیل رویکرد و تلقی های ارائه شده از بلوغ عقلی، این نظریه را مورد نقد و بررسی قرار داده است. حاصل این بررسی آنست که نظریه بلوغ عقلی بشر صرف یک نظرپردازی ذهنی برای سامان بخشی به فلسفه خاتمیت است و هیچ دلیل و بینه واقعی و شاهد و قرینه عینی در متن واقعیت خارجی آن را پشتیبانی و تایید نمی نماید.
    نقد اساسی تری که متوجه نظریه بلوغ عقلی است آنست که التزام به این نظریه بنابر تحلیل های متفاوتی که از آن تاکنون ارائه شده است، یا منتهی به ختم دیانت می شود و یا منتهی به ختم و نفی امامت؛ و این دو نتیجه، از ناحیه ادله مسلم و غیر قابل تردید فلسفه نبوت و امامت، مردود و غیرقابل اعتنا می باشد. در بخش پایانی مقاله پس از نقد و بررسی چهار رویکرد درباره نسبت امامت و خاتمیت، رویکرد پنجمی تحت عنوان امامت سر و راز اصلی خاتمیت معرفی می شود. در این دیدگاه، امامت نه به عنوان متمم و مکملی در حاشیه خاتمیت که امری در متن و اصل و بنیان باور به خاتمیت بلکه به عنوان مناط و ملاک آن مطرح است؛ و مدعی آنست که اساسا خاتمیت بر مبنای امامت قابل فهم است نه بلوغ عقلی و توانمندی بشر برای اجتهاد در دین. این نظریه که مبتنی بر تلقی ویژه ای از متون وحیانی، بخصوص از قرآن کریم بعنوان وحی خاتم است، به ادعای نگارنده مستظهر به جمیع ادله عقلی و نقلی و شواهد تاریخی و عینی است.
    کلیدواژگان: خاتمیت، بلوغ عقلی، امامت، اجتهاد، اکمال دین، غیبت، اقبال، مطهری، شریعتی
  • محمدعلی چلونگر، سیدمهران طباطبایی پوده صفحات 59-81
    یکی از مسائلی که در تاریخ تشیع همواره محل بحث بوده است، مساله ظن به امامت اسماعیل پس از شهادت امام صادق (ع) است که در کتب اسماعیلیه و گاه امامیه بیان شده است. دلایلی که سبب ظن به امامت اسماعیل شده است، عبارت است از: روایات دال بر تعلق امامت به فرزند بزرگ تر، توجه و محبت امام به اسماعیل، وجود نص ساختگی، عدم شناخت مفهوم بداء، شایعه زنده بودن اسماعیل و تاثیر خفقان دوره عباسی در جلوگیری از معرفی علنی امام. این دلایل در پژوهش حاضر بررسی و نقد خواهد شد.
    در این مقاله، برای شناسایی عوامل احتمالی جعل، روایاتی از ائمه پس از امام باقر (ع) با مضمون معرفی نام های دوازده امام واکاوی و تبیین شده است. این روایات که مخالفان امامت اسماعیل به آن ها استناد کرده اند، همراه با نموداری از راویان نشان خواهد داد که عوامل مطرح شده هیچ کدام بر امامت اسماعیل دلالتی نداشته و خطایی از جانب امام صادق (ع) در تعیین امام بعدی صورت نگرفته است و روایات دوازده امام را نمی توان مجعول راویان دانست. در این راستا، طرح مساله امامت اسماعیل را باید در گمان زنی های مردم و محذوریت امام در معرفی امام موسی کاظم (ع) به علت خفقان دوران حکومت عباسی جست وجو کرد.
    کلیدواژگان: اسماعیل، امامت، بداء، منابع امامیه، ظن، روایات دوازده امام (ع)
  • فروغ سادات رحیم پور، فرزانه شهبازی صفحات 83-101
    مقاله حاضر در صدد است به بررسی حد و معیار غلو و تقصیر از نگاه مفید و مجلسی بپردازد. هر دو متکلم موارد مشابهی را به عنوان معیار غلو مطرح کرده اند از جمله اعتقاد به الوهیت معصومین و نبوت امامان، اعتقاد به حلول و اتحاد ذات خداوند با معصومان، یا اعتقاد به اینکه با وجود معرفت امامان، انجام تکالیف شرعی لازم نیست. معیار مشترک تفویض نیز این است که معصومان علیهم السلام (به طور مستقل وهم عرض با خداوند) متصف به صفاتی چون خالقیت، رازقیت و زنده کردن و میراندن شوند. اختلاف نظر این دو در تعیین حد و معیار غلو و تقصیر در مسائلی نظیر علم امام، عصمت از گناه صغیره یا سهو، خلقت متقدم چهارده معصوم، کرامات یا فضایل خارق العاده، شان و جایگاه ایشان در هستی و امثال آن نمودار می شود است ودامنه این اختلاف باعث می گردد که غالی و مقصر در نظر هریک متفاوت باشد. توجه به این تفاوت ها از آن رو حائز اهمیت است که از نظر فقهی، غالی کافر شمرده می شود و لوازم کفر بر او مترتب می گردد لذا جا دارد که اولا در تعیین حد و ملاکی که عدول از آن غلو (یا تقصیر) شمرده می شود به امور متفق علیه نزدیک و نزدیک تر شد و ثانیا در کافر خواندن غالیان، به آرایی از این دست که می گوید غلو تنها اگر به انکار (آگاهانه و عمدی) الوهیت و توحید و نبوت منجر شود، موجب کفر خواهد بود توجه نموده، در مسائل اختلافی و جدلی الطرفین و در امور فرعی و جزئی، مطابق حدود و ملاک های شخصی یا حداقلی، افراد را به غلو و تقصیر متهم نکرد.
    کلیدواژگان: معیار، غلو، تقصیر، مفید، مجلسی
  • محمود صیدی، عسگر دیرباز صفحات 103-134
    نظریه مثل مهم ترین دیدگاه فلسفی افلاطون بوده و در ضمن تمثیل غار مطرح گردیده است. او تلاش بسیاری در تبیین این نظریه و اقامه براهینی بر اثبات آن نموده با وجود این دیدگاه او در زمینه براهین اثبات و محسوساتی که دارای مثال اند دچار کاستی است. در پژوهش حاضر اثبات گردیده که انتقادات ارسطو، ابن سینا و علامه طباطبایی به این نظریه صحیح نیوده و دیدگاه آگوستین، آنسلم و کانت در مورد آن ناقص بوده و با انتقادات اساسی مواجه هستند. شیخ اشراق و در پی او ملاصدرا به عقول عرضی بودن مثل معتقد بوده و هر نوعی از انواع مادی را دارای مثال می دانند. نظریه مثل با قواعد فلسفی متعالیه و نه اشراق قابل اثبات است. این نظریه ارتباط تنگاتنگی با هنر، زیبایی شناسی، سیاست، حقوق، اخلاق، تعلیم و تربیت، معماری و علوم رایانه دارد.
    کلیدواژگان: مثل، افلاطون، محسوسات، تمثیل غار، عقول عرضی
  • وحیده فخار نوغانی، سید مرتضی حسینی شاهرودی صفحات 135-158

    در اندیشه دینی پدیده معجزات یکی از مهم ترین دلایل اثبات نبوت است. در میان اندیشمندان اسلامی در خصوص نوع دلالت معجزات بر اثبات نبوت دو دیدگاه کلی وجود دارد. به نظر برخی دلالت معجزات از نوع دلالت های عقلی است. در مقابل برخی از آنان بر این عقیده هستند که هیچ گونه رابطه منطقی میان معجزه و مدلول آن وجود ندارد و معجزه دلیل اقناعی در صدق ادعای نبوت محسوب می گردد. در این پژوهش تلاش شده است تا دیدگاه کسانی که معجزات را دلیل اقناعی بر اثبات نبوت می دانند و منکر رابطه منطقی میان معجزه و صدق ادعای نبوت هستند مورد بررسی و نقد قرار گیرد.

    کلیدواژگان: معجزه، دلالت منطقی، دلالت اقناعی
  • علیرضا نجف زاده صفحات 159-186
    در معنای کلمه طیبه «لاإله إلا الله » و نحوه دلالت آن بر توحید در میان دانشمندان مسلمان اختلاف گسترده ای به چشم می خورد. در این جمله شریفه احتمالاتی را طرح کرده اند که اگر بعضی از آن ها پذیرفته شوند، کلمه توحید دلالتی بر توحید کامل نخواهد داشت. این مقاله پس از بررسی دقیق معانی ادعایی برای واژه های به کار رفته در جمله توحیدی و تاثیر هر یک در افاده توحید کامل، به نقد و بررسی دیدگاه های مختلف و معرفی نظریه های موجه در معنای کلمه اخلاص می پردازد.
    کلیدواژگان: الله، إله، تهلیلیه، لاإله إلا الله، کلمه توحید، کلمه اخلاص
|
  • Muhammad Bonyani, Hamidreza Sarvarian Pages 9-34
    Two meanings regarding the principality of existence (isālat al-wujūd) can be inferred from the works and words of Mulla Sadra. One meaning is the objectivity of existence and essence on which many issues of transcendental philosophy are based. This meaning has deep philosophical consequences and implications. It seems that this meaning causes certain problems which make its acceptance tricky. The present article applies a systematic approach to transcendental philosophy as a whole in order to examine the above-mentioned theory, its functions, its knowledge-based implications and the possibility of a philosophical support for this meaning. As a result, accepting this meaning as the ultimate idea of Mulla Sadra about the principality of existence will philosophically have numerous weaknesses and problems.
    Keywords: the principality of existence, unoriginality of essence, the objectivity of existence, essence
  • Abbas Jawareshkian Pages 35-57
    In analyzing and explaining seal of prophethood as a doctrine, almost all scholars who have dealt with this issue considerhuman intellectual maturityas the main criterion and the secret of the emergent finality.The present article explains and analyzes the proposed approaches and perceptions regarding intellectual maturity and thus aims toreview this idea critically.As a result,the study shows that the idea of human intellectual maturity is merely a subjective theorization intended to organize the philosophy of seal of prophethood. Hence, no clear reason or objective piece of evidence can be discerned in the context of its external reality that will however support or confirm it. A more fundamental critique targeted at the idea of human intellectual maturity in this regard is that accepting this notion on the basis of the various analyses given so far will lead to the termination of religiosity or to the finality and rejection of imamate; and these two conclusions are to be rejected and denied based on clear and unmistakable evidencesforthe philosophy of prophethood and imamate. In the final part of this study, after an analysis and examination of four approaches to the relationship between seal of prophethood and imamate, a fifth approach is introduced: imamate as the main secret of the seal of prophethood. According to this perspective, imamate is not considered as a marginal complementary doctrine side by side the seal of prophethood, but as providing the basic foundations of belief in the seal of prophethood and as the criterion for it. Therefore, the article finds the notion of the seal of prophethood as only understandable on the basis of the imamate doctrine, rather than the intellectual maturity of humanity or his capabilities with regard to ihtihād in religion. This idea is founded on a specific reading of the revelational scriptures (Holy texts) especially the Glorious Qur’an as the Final Revelation. In addition, the author believes that this new understanding can be supported and confirmed through all rational and scriptural arguments and historical and objectiveevidences.
    Keywords: seal of prophethood, intellectual maturity, Imamate, ijtihad, completion of religion, gossip, Iqbāl, Motahari, Shariati
  • Muhammad Ali Chelongar, Seyyed Mehran Tabatabaee Poodeh Pages 59-81
    One of the issues always debated in the history of Shi‘ism is the conjecture about the imamate of Ismā‘īl after the martyrdom of Imam Sādiq (AS), expressed in Ismā‘īlī books and sometimes the Imāmī. The reasons that led to the conjecture about the imamate of Ismā‘īl include: the narrations indicating thatimamate belongs to an older child, the attention and affection of the sixth Imam to Ismā‘īl, the availability of bogus text, lack of understanding regardingthe concept of Bidā’, rumors about the survival of Ismā‘īl, and the throbbing effect during theAbbasid rulein preventing public introduction and announcement ofthe Imam. These reasons will be examined and critiquedin the present study.In this paper, for the identification of possible causes of forgery, traditions from the Imams following Imam Bāqir (AS) with the content of introducing the names of the twelve Imams are analyzed and explained. These traditions cited bythose opposing the imamate of Ismā‘īl along with a chart of narrators will show that none of the factors mentioned indicate the imamate of Ismā‘īl, that no error had occurred on the part of Imam Sādiq (AS) in nominating the next imam, and thatthe traditions of thetwelve imams cannot be considered as having been forged by narrators. In this context, the conjecture regardingthe imamate of Ismā‘īl should be seenas public speculations by ordinarypeople and as a consequence of the impediments the Imam (AS) faced in terms introducing Imam Kāzim (AS) as the new imam due to the sociopolitical suffocation conditions during the reign of the Abbasid.
    Keywords: Ismaeil, imamate, Bidā', Imamiyah sources, conjecture, traditions from the twelve Imams (AS)
  • Foroghusadat Rahimpour, Farzaneh Shahba Pages 83-101
    The present study aims to examine the boundaries and criteria for exaggeration and degradation from the views of Allameh Majlesi and Sheikh Mufid. Both theologians have referred to similar notions as limits and criteria for exaggeration, including a belief in the divinity and prophecy of the infallible imams, a belief in the reincarnation and union of the infallibles with God, or believing that because of the knowledge of the Imams, religious obligations are not incumbent upon them. In addition, the common criterion of delegation is that infallibles (independently and in the same rank and line with the Lord) carry attributes such as creation, sustenance, causing birth, health and death.
    The disagreement between the two theologians as regards a determination of the boundaries and criteria for exaggeration and degradation become clear in terms of issues including the knowledge of the imam, infallibility regarding minor or unintentional sins, the primordial creation of the fourteen infallibles, their miracles and supernatural virtues, their dignity and status in the universe, and the like. The vast range of these disagreements leads to their different views pertaining to people who commit exaggeration and degradation. An attention to these differences is important because from a jurisprudential perspective, one who exaggerates (ghālī) is associated with disbelief and the implications of infidelity follow him. Hence, it is crucially important to come closer to issues of agreement with regard to the determination of the boundaries and criteria for exaggeration and degradation. Moreover, in relation to calling the ones who exaggerate as infidels, it is a vital issue to consider views such as ‘exaggeration will entail infidelity only if it leads to the (conscious and deliberate) denial of divinity, and the Oneness of God, and the prophethood.’ Therefore, in matters of conflict and antinomy, and in minor and detailed affairs, one should not accuse people of exaggeration and degradation based on personal or minimum criteria and limits.
    Keywords: criteria, exaggeration, degradation, Mufid, Majlesi
  • Mahmoud Seydi, Asghar Dirbaz Pages 103-134
    The Ideal theory is Plato’s most important philosophical view involving his Allegory of the Cave. He tried much to explain this theory and present arguments in order to prove it. However, his views on the proof arguments and the concrete materials with ideals suffer from shortcomings. The present paper argues that the critiques of Aristotle, Avicenna, and Allamah Tabatabaee against this theory had been untrue, and that the views of Augustine, Anselm, and Kant about the theory had been incomplete and open to criticism. Suhrawardi and Mulla Sadra believed in the non-principality of intellects and thought that any kind of material has the Ideal. The Ideal theory is provable through the rules of transcendental philosophy and not that of the illumination. This theory is closely related to art, aesthetics, politics, law, ethics, education, architecture, and computer sciences.
    Keywords: the Ideal, Plato, the concrete, the Allegory of the Cave, non, principality of intellects
  • Vahideh Fakhar Noghani, Seyyed Morteza Hoseyni Shahrudi Pages 135-158

    In religious thought, the miracle as a phenomenon is one of the most important reasons for proving prophethood. There are two broad views among Islamic thinkers about the type of indications of miracles to prove prophethood. Some consider the indications of miracles as rational ones. In contrast, some others hold that there is no logical connection between a miracle and its implied referent and that a miracle is considered as convincing indication pertaining to the truth of a claim for prophethood. The present study aims to examine and criticize the views of those who consider miracles as convincing reasons for proving prophethood and thus deny the logical connection between miracles and the truth of a claim for prophethood.

    Keywords: miracle, rational indication, convincing indication
  • Ali Najafzadeh Torbati Pages 159-186
    Muslim scholars differ widely on the meaning of the pure word ‘Lā Illāha Illa Allāh’ (There is no god expect for God) and its indication to monotheism. A number of possibilities have been raised pertaining to this exalted verse and if some of them are accepted as true, the word Tawhīd will not signify complete unity and monotheism. After thoroughly examining the meanings claimed for the words employed in this monotheistic verse and the effects of each word on conveying a complete notion of monotheism, the present paper tends to review different perspectives and introduce plausible ideas regarding the meaning of the ‘Lā Illāha Illa Allāh’ expression as the word of devotion and sincerity (kalimah al-Ikhlās).
    Keywords: Allah, Ilah, the Acclamation, La Illaha Illa Allah, the monotheism word, the word of devotion, sincerity