فهرست مطالب

حکمت اسرا - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 28، پاییز و زمستان 1395)

نشریه حکمت اسرا
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 28، پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • حسام الدین شریفی * صفحات 5-26
    علامه طباطبایی مفاهیم اعتباری را در بحث های خود بسیار رواج داد. در تفسیر سخنان ایشان دیدگاه های مختلفی وجود دارد. آیت الله جوادی آملی، یکی از شاگردان برجسته ایشان، به شرح و تکمیل دیدگاه علامه پرداخته است. در سخن ایشان، اعتباری گاهی صفت وجود و گاهی صفت مفهوم است. به نظر ایشان وجود و مفهوم اعتباری، ریشه و غایتی تکوینی و نفس الامری دارند و به تبع، خود آن ها هم تکوین و نفس الامر دارند؛ براین اساس، مفاهیم و گزاره های اعتباری محض یا اجتماعی هم گاهی نفس الامر و حقیقت دارند؛ به شرطی که ریشه و غایت اعتبار در آن ها، حقیقی و نفس الامری باشد و یقین به این ریشه و غایت حاصل شده باشد؛ دراین صورت، گزاره اعتباری، ضرورت صدق و یقین دارد و بر این گزاره ها می توان برهان اقامه کرد. اگر ریشه و غایت اعتبار، حقیقی و یقینی نباشند، اعتبار نفس الامر ندارد.
    کلیدواژگان: اعتباریات، مفهوم اعتباری، وجود اعتباری، نفس الامر، یقین
  • مهدی صدفی * صفحات 27-58
    آیت الله جوادی آملی به تبع استاد خود علامه طباطبایی و براساس حکمت صدرایی، با تحلیل عین ربط بودن معلول به علت، وحدت وجود عرفانی را پایه ریزی می کند. با این تحلیل، ماهیت به مفهوم، و سازوکار هستی شناختی و منطق هستی در این نظرگاه به تقسیم شیء به وجود و مفهوم برمی گردد؛ بنابراین آنچه متن هستی را پر کرده فقط وجود است که به علم حضوری شهودی در مشهد نفس عارف قرار می گیرد و جز آن مفهومی است که قوام بخش علم عرفان نظری است و کاروبار استدلالات، احتجاجات و منطق عرفانی را فراهم می کند؛ ازسوی دیگر همین تقسیم بندی پایه منطقی دوگانه «بود و نمود» می شود، که والاتر از نگاه تشکیکی است که مقام ذات را حقیقت رقایق فیض منبسط و وجودات مقید می داند. در این دیدگاه عرفانی، جز ذات اطلاقی حق، که لابه شرط مقسمی است و والاتر از مقام و منصب است، دیگر مراتب هستی نمود و سایه این حقیقت فوق متعال اند. این عرفان اصیل توحیدی، تعریف انسان موحد را نیز متفاوت می کند؛ دیگر مانند فلسفه سخن گفتن از ثبوت استقلالی نفس عارف و قوای ادراکی او در درک هستی خارجی رخت می بندد و هویت انسان با نظر به توحید عرفانی خود پرسش برانگیز می شود که چگونه دربرابر حقیقت توحید، وجود و هویت موحد می تواند موجه باشد. این پرسش بحث را درباره فنای عرفانی به درستی پیش می کشد.
    کلیدواژگان: وجود رابط، وحدت وجود عرفانی، بود و نمود، فنای عرفانی، انسان موحد، آیت الله جوادی آملی
  • احمد سعیدی *، محمدحسین گیلانپور صفحات 59-84
    در عرفان اسلامی، مباحث بسیاری درباره رویا و تاویل و تعبیر آن وجود دارد. ازنظر عارفان مسلمان، جهان (عالم کبیر) و انسان (عالم صغیر)، مراتب و لایه های متعددی دارند که با یکدیگر متطابق و متناظرند. یکی از مراتب عالم کبیر، عالم مثال منفصل یا مطلق و مرتبه انسانی متناظر با آن مثال متصل یا مقید است و رویا همیشه به این دو مرتبه مربوط می شود. رویا اگر در مثال منفصل دیده شده باشد، بدون تعبیر صادق خواهد بود؛ درحالی که در مثال متصل، فقط با تعبیر می تواند صادق باشد. غیر از موطن رویا، عوامل دیگری مانند زمان و مکان دیده شدن رویا، بیننده رویا (رائی) و اعتدال مزاجی او، آنچه در رویا دیده شده است (مرئی) و ویژگی های آن نیز در نوع رویا تاثیرگذارند و باید برای تعبیر و تاویل رویا درنظر گرفته شوند.
    کلیدواژگان: رویا، تاویل، تعبیر، مثال منفصل، مثال متصل
  • حسن مرادی*، محمود صیدی، الهه کابلی صفحات 85-106
    موضوع این مقاله، معنای زندگی و مسئله اش تعریف ماهیت و هدف زندگی دنیوی از دید علامه طباطبایی است. دادن پاسخی نو براساس نظریه اعتباریات و نظریه ولایت در قرآن و عرفان اسلامی، ضرورت پرداختن به این مسئله را آشکار می کند. روش کار بیان مسئله، سپس تبیین جواب دیگران و علامه و در انتها، مقایسه جواب هاست. ازنظر ایشان دنیا معلول عوالم قبل از خود است و هنگام معاد به همان علت خود برمی گردد. زندگی دنیوی ترکیبی از وجود حقیقی، باطنی و تکوینی یا سخت افزار با وجود اعتباری، ظاهری و تشریعی یا نرم افزار است؛ درنتیجه، هدف از هبوط انسان و زندگی دنیوی، ظهور آن باطن در این ظاهر است تا با تجربه کردن پایین ترین مرتبه هستی و جمع آن با مراتب قبلی و بالاتر، به مقام ولایت (جامعیت اول و آخر یا باطن و ظاهر) برسد و خلیفه خدا در زمین شود. در پاسخ به مهم ترین اشکال مخالفان نظریه های فراطبیعت گرا، یعنی بی معنا شدن ذات زندگی دنیوی و ابزاری شدن آن در مقابل امری بالاتر و برتر، از آموزه مهم اما مغفول یک پارچگی دنیا و آخرت و یک پارچگی مراتب قبل از دنیا، در دنیا و بعد از دنیا در انسان استفاده کرده ایم. نوآوری این تحقیق، استفاده از نظریه اعتبارات و نظریه ولایت برای جواب دادن به سوال از معنای زندگی و نقد جواب های دیگران است.
    کلیدواژگان: معنای زندگی، علامه طباطبایی، زندگی دنیوی، اعتباریات، ولایت
  • محمدرضا لایقی * صفحات 107-134
    علم الهی یکی از موضوعات مهم الهیاتی از زمان های دور است. یکی از دلایل فیلسوفان مشا بر علم خداوند به خود و مخلوقات، تجرد اوست. به نظر آنان آنچه مانع پیدایش علم می شود ماده است و خداوند به دلیل مجرد بودنش، به خود و غیرخود عالم است. حکیمان مسلمان همچون فارابی و بوعلی، این برهان را از آثار فیلسوفان مشایی یونان وام گرفته و در آثار خود نقل کرده اند. ازآن به بعد، دیگر فیلسوفان و متکلمان مسلمان نیز درباره این برهان بحث کرده اند. متکلمان بیشتر با نگرش انتقادی به این برهان نگریسته اند.
    خواجه طوسی در بیانی کوتاه در کتاب تجریدالاعتقاد به این برهان اشاره کرده و علامه حلی در شرحش بر تجرید، گسترده تر به آن پرداخته است. در این برهان، با صغرا قرار گرفتن تجرد خداوند، عاقلیت هر موجود مجردی کبرا قرار می گیرد و عاقلیت و عالمیت خداوند به دست می آید. علامه در پایان سخن، بحث بیشتر را به کتاب های عقلی خود ارجاع می دهد.
    در این نوشته می خواهیم با پیشینه یابی این برهان در تاریخ عقل بشری، ردپای آن را در آثار عقلی حلی پی بگیریم، تقریرهای فلسفی این برهان را نشان دهیم و تشابه و تفاوت آن ها را واکاوی کنیم. همچنین دیدگاه علامه را در هریک از این آثار از نظر می گذرانیم و دیدگاه نهایی شان را روشن می کنیم.
    کلیدواژگان: تجرد، برهان تجرد، تعقل، فیلسوفان مشا، آثار عقلی علامه حلی
  • سیده فاطمه یزدان پناه*، زهره برقعی صفحات 135-152
    بداء از آموزه های قطعی و مسلم شیعی و از دیرباز کانون دیدگاه ها و مباحث مختلف فلسفی و کلامی بوده است. صدرالمتالهین راه حل جدیدی برای مسئله بداء یافت. او حصول بداء را برای خداوند در عالم مثال می داند. در اندیشه وی، عالم مثال مطابق هفت آسمان قرآن است که موطن ملائکه عماله است؛ چون هفت آسمان قرآن یکی از موطن های امری خداوند و فعل موطن های امری، فعل خداوند است؛ ازاین رو بداء که در این موطن و برای ملائکه عماله رخ می دهد، به خداوند متعال نسبت داده می شود. در این مقاله، دیدگاه ملاصدرا را درباره بداء در پرتو آیات و روایات تبیین و تحلیل می کنیم.
    کلیدواژگان: بداء، هفت آسمان قرآن، ملائکه عماله، صدرالمتالهین، عالم مثال
  • ترجمه: آصف احسانی * صفحات 153-192
    نظریه تجرید یکی از گیج کننده ترین اجزای فلسفه ابن سینا است. آنچه که ابن سینا در عبارات زیادی درباره ظرفیت عقل انسان برای به چنگ اوردن دانش کلی از داده های حس می گوید، به نظر می رسد به وضوح درتضاد با عباراتی قرار دارد که در همان آثار درباره فیضان دانش از عقل فعال، جوهری که بگونه منفصل موجود است، می گوید. وقتی او مدعی است که« ملاحظه ی جزئیات( که در خیال ذخیره شده اند) نفس را آماده می سازد تا امر تجرید شده از عقل فعال بر آن افاضه شود» ، به نظر می رسد او دو مفهوم ناسازگاررا در یک نظریه درهم می آمیزد: یا صور معقول از بالا افاضه می شوند یا آنها از داده های که توسط حواس جمع اوری شده اند، تجرید می شوند اما نه هردو.
    کلیدواژگان: ابن سینا، تجرید، عقل، عقل فعال
|
  • Hesam Al-Din Sharifi * Pages 5-26
    Allameh Tabatabai became very popular in his discussions of conventional concepts. There are different views on how to interpret his words. Ayatollah Javadi Amoli, one of his most distinguished students, has described and completed the Allamah’s view. In his words, “conventional” is sometimes an attribute of existence and sometimes an attribute of concept. For him, the conventional existence and concept has a kind of genetic and noumenal origin, and consequently, it has a genesis and a noumenon. Accordingly, purely conventional or social concepts and propositions could have also their own noumenon or truth, provided that the root and the end of the convention is real and noumenal, and this origin is certain. In this case, the conventional proposition will necessarily be true and certain, and a rational argument can be made for these propositions. If the root and the end of the conventional are not true and certain, then it will not have a noumenal validity.
    Keywords: the conventional, conventional concept, conventional existence, noumenon, certainty
  • Mahdi Sadafi * Pages 27-58
    Ayatollah Javadi Amoli, following his polymath professor, Allameh Tabatabai, and Mulla Sadra’s transcendental Wisdom, by means of an analysis of the relational existence of effect in respect to its cause, establishes the foundations of the mystical unity of existence. According to this analysis, essence refers to concept, and the ontological mechanism and logic of existence in this view refer to the division of the object into "existence" and "concept". Therefore, what has filled the realm of being is the existence alone which the mystic is aware of it by an intuitional, inner knowledge, and everything other than that is merely a concept that constitutes the science of theoretical mysticism and provides the business of reasoning, cognitions, and mystical logic. On the other hand, this very division becomes a logical basis for the dichotomy between “reality and appearance”, which is superior to the gradation of existence view that considers the essence as the truth of low-grade and confined existences. In this mystical view, except the absolute essence of the God, which is absolutely unconditional and above any gradation, every other levels of existence are only appearances and shadows of this super-transcendent truth. With this original mystical monotheism, the definition of "monotheist man" also changes. It won’t be any more possible to talk, like philosophers, about the positivity of mystic’s self and his perceptual powers as independent means for understanding the external being, and the identity of man, in the light of his mystical monotheism, is questioned as to how is justifiable against the truth of monotheism. It is here that this guiding question leads to the discussion of mystical annihilation in its proper manner.
    Keywords: relational existence, mystical unity of existence, reality, appearance, mystical annihilation, monotheist man, Ayatollah Javadi Amoli
  • Ahmad Saeidi *, Mohammad Hosein Gilanpoor Pages 59-84
    In Islamic mysticism, there are many discussions about dreaming and interpreting it. According to the Muslim mystics, the world (macrocosm) and man (microcosm) have several levels and layers that are mutually matched. One of the degrees of the macrocosm is the absolute or major world of imagination, and its human counterpart is the conditional or minor world of imagination, and dreams are always related to these two worlds of imagination. Dream, if seen in the major world of imagination, is true without interpretation, while in the minor world of imagination, it can only be true by interpretation. Apart from the origin of the dream, other factors such as the time and place of dreaming, the viewer of the dream (dreamer) and his temperament, what is seen in the dream, and its characteristics are effective in the type of the dream, and must be considered for interpretation it.
    Keywords: Interpretation of dreams, minor world of imagination, major world of imagination
  • Hassan Moradi *, Mahmud Saidiy, Elahe Kaboli Pages 85-106
    The subject of this paper is the meaning of life and its question is what is the nature and purpose of worldly life from the perspective of Allamah Tabataba’i. Trying to provide a new answer based on the theory of the conventional and Wilaya theory in Quran and Islamic mysticism reveals the need to address this issue. Firstly, we will present the problem, then the answers of Allameh and other scholars, and finally we will compare these answers. For Allameh, this world is an effect of former worlds and at the time of resurrection it will return to its very cause. This-worldly life is a mixture of true, esoteric, and developmental existence, or the hardware, with conventional, superficial, institutional existence, or software. As a result, the goal of this-worldly life and the fall of man is the emergence of that inner nature in this appearance in order to experience the lowest order of being and summing it up with the previous and higher orders to reach to the status of Wilaya (which is the inclusiveness of the first and the last, the inner and the outer), and to become the caliph of God on the earth. The innovative aspect of this research is precisely the use of the theory of the conventional and Wilaya theory to answer the question of the meaning of life and criticizing the answers of other scholars.
    Keywords: Meaning of life, Allame Tabatabai, worldly life, the conventional, Wilaya
  • Mohammad Layeghi * Pages 107-134
    God's knowledge is one of the important issues of theology which raises debates among scholars throughout history. Peripatetic philosophers assumed God's incorporeality as one of the reasons for God’s knowledge of himself and creatures. They argued matter is the obstacle for knowledge and as a result of His incorporeality, God has knowledge of himself and other. Avicenna had borrowed the argument from the Greek peripatetic philosophers and stated in his works. Then other Muslim philosophers and theologians have studied the argument. Generally, the theologians had critical view toward the argument and criticized it in different aspcts. Nasir al-Din al-Tusi had mentioned the summery of the argument in his book Tajrid al-itiqad and later al-Allamah al-Hilli developed the argument in his commentary to al-Tusi’s book. At the end of his commentaries, al- Hilli referred the issue to his more intellectual books. Thus, the present paper is trying to review the roots of the argument throughout the history of human’s thought and in al-Hilli’s intellectual works as well as revealing the philosophical clarifications of the argument.
    Keywords: Incorporeality, argument of incorporeality, intelligence, Peripatetic philosophers, intellectual works of al-Allamah al-Hilli
  • Seyedeh Yazdan Panah *, Zohreh Borghei Pages 135-152
    Badāʾ is one of the certain teachings of Shia and there is a disagreement among Islamic philosophers and theologians about its real meaning. Among Islamic philosophers, Mulla Sadra has a unique solution for this question. He believes that Badāʾ occurs in the level of the seven heavens as mentioned in the holy Quran, while he considers this level in accordance with the world of imagination. Ommalah angles are responsible to manage the affairs of the world of matter, and therefore Badāʾ happens for them and as they are the messengers of Allah, Badāʾ is also attributed to Allah. This paper explains the theory of Mulla Sadra about Badāʾ and the answers he has given to the doubts on this issue by considering the verses of the holy Quran and the Islamic traditions.
    Keywords: Bad??, the seven heavens in Quran, Mulla Sadra, Ommale angles, world of imagination
  • Translate: Asif Ihsani * Pages 153-192
    The theory of abstraction is one of the most puzzling parts of Avicenna's philosophy. What Avicenna says in many passages about the human intellect's capacity to derive universal knowledge from sense-data seems to plainly contradict passages in the same works about the emanation of knowledge from the active intellect, a separately existing substance. When he maintains that "considering the particulars [stored in imagination] disposes the soul for something abstracted to flow upon it from the active intellect", 1 he appears to combine two incompatible concepts in one doctrine: either the intelligible forms emanate from above or they are abstracted from the data collected by the senses, but not both.
    Keywords: Avicenna, abstraction, intellect, active intellect