فهرست مطالب

Advances in Industrial Engineering - Volume:51 Issue: 2, 2017

Journal of Advances in Industrial Engineering
Volume:51 Issue: 2, 2017

  • تاریخ انتشار: 1396/05/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد اسلم حسین بر، عبدالحمید صفایی قادیکلایی*، مهرداد مدهوشی صفحات 133-146
    در پژوهش حاضر، عواملی بررسی می شوند که شرکت ها را تشویق، ترغیب یا مجبور می کنند فرایندهای تولید را تغییر دهند؛ به گونه ای که تبعات زیست محیطی و اجتماعی آن ها به حداقل برسد، اما برای شرکت ها صرفه اقتصادی نیز داشته باشد. تاکید این تحقیق بر روابط میان این محرک ها و تاثیرگذاری متقابل بر یکدیگر است. این پژوهش، توصیفی است و به صورت موردپژوهی در صنعت قطعات پلاستیک خودرو ایران انجام شده است. پس از شناسایی محرک های تولید پایدار، بومی سازی انجام گرفت و درنهایت، ده محرک تایید شدند. سپس با استفاده از روش دیماتل خاکستری، تحلیل روابط محرک ها انجام گرفت. در محیط کلان، قوانین و رسانه ها و در محیط خرد، رقبا و مشتریان تاثیرگذارترین عوامل به شمار می روند. مزایا و منافع تجاری و شرکا و همکاران، آثار محرک های علی را به محرک های معلول منتقل می کنند. مدیران، صاحبان و کارکنان، تاثیرپذیرترین عوامل به شمار می روند.
    کلیدواژگان: تولید پایدار، دیماتل خاکستری، محرک ها و مشوق های پایداری
  • محمد علی بهشتی نیا *، آتنا اعرابی صفحات 147-160
    این پژوهش، به بررسی مدلی برای یکپارچگی مسئله مسیریابی وسایل نقلیه (VRP) در یک زنجیره تامین با مسئله تخصیص سفارش ها به تامین کنندگان و تعیین توالی تولید در آن ها می پردازد. زنجیره تامین مورد بررسی شامل تعدادی تامین کننده، چند وسیله نقلیه و یک سازنده محصولات نهایی است. فرض بر آن است که شرکت سازنده، مواد اولیه مورد نیاز تامین کنندگان را به صورت یک جا خریداری کند. این امر موجب استفاده از فرصت تخفیف و درنتیجه، کاهش قیمت تمام شده محصولات می شود. به علاوه، شرکت سازنده از کیفیت مواد اولیه اطمینان می یابد و قدرت مدیریت بیشتری بر زنجیره تامین خواهد داشت. یک ناوگان حمل ونقل متشکل از وسایل نقلیه با ظرفیت ها و سرعت های متفاوت، حمل مواد اولیه خریداری شده به تامین کنندگان و جمع آوری قطعات تکمیل شده از آن ها را با هدف کاهش میزان دیرکرد در تحویل سفارش ها برعهده دارد. پس از ارائه مدل ریاضی، برای حل این مسئله، الگوریتم ژنتیک پویا پیشنهاد شده است. این الگوریتم، بر زنجیره تامین یک شرکت تولیدکننده تجهیزات پزشکی پیاده شد و مقایسه نتایج الگوریتم با نتایج واقعی صورت گرفت. نتایج نشان داد که استفاده از الگوریتم ژنتیک پویا، به کاهش میانگین دیرکرد، از 44/9 روز به 11/2 روز منجر می شود. مقایسه عملکرد الگوریتم ژنتیک پویا با جواب بهینه در مسائل با مقیاس کوچک و الگوریتم پیشنهادی برای نزدیک ترین مسئله در ادبیات موضوع، نشانگر کارایی بالای الگوریتم ژنتیک پویاست.
    کلیدواژگان: الگوریتم ژنتیک، تجهیزات پزشکی، زمان بندی، زنجیره تامین، مسیریاب
  • ایمان پناهی، نسیم نهاوندی * صفحات 161-174
    در این مقاله، الگوریتم جدیدی براساس چارچوب الگوریتم رقابت استعماری برای حل مسئله زمان بندی پروژه با محدودیت منابع ارائه می شود. در این مسئله، فعالیت های پروژه با توجه به محدودیت های منابع و روابط پیش نیازی، به گونه ای زمان بندی می شوند که زمان پروژه حداقل شود. در الگوریتم پیشنهادی، به منظور مدل سازی عملگر جذب، از عملگر تقاطع یکنواخت استفاده شده و برای جلوگیری از همگرایی ناقص الگوریتم، دو عملگر انقلاب یک نقطه ای و چندنقطه ای پیشنهاد شده است. همچنین به منظور جست وجوی بهتر فضای جواب، دو الگوریتم بهبود پیشرو- پس رو و الگوریتم جست وجوی محلی مبتنی بر جایگشت به کار رفته است. پارامترهای الگوریتم، به وسیله طراحی آزمایش تاگوچی تنظیم و کارایی الگوریتم با حل مجموعه مسائل PSPLIB ارزیابی شده است. نتایج محاسبات و مقایسه آن ها با الگوریتم های موجود نشان می دهد که الگوریتم پیشنهادی، قابلیت یافتن جواب های نزدیک به بهینه در مسائل کوچک و تولید جواب های رقابتی در مسائل بزرگ را دارد.
    کلیدواژگان: الگوریتم بهینه سازی، الگوریتم رقابت استعماری، مسئله زمان بندی پروژه با محدودیت منابع
  • ابراهیم تیموری*، فاطمه ابوترابیان، محمدحسین بابایی صفحات 175-193
    امروزه رقابت شدید در بازار جهانی، شرکت ها را وادار به طراحی و مدیریت بهتر زنجیره های تامین و ایجاد مزیت های رقابتی کرده است. یکپارچگی تصمیم ها، از عوامل بسیار مهمی است که به میزان زیادی موجب کاهش هزینه های زنجیره می شود و به افزایش رضایت مشتری می انجامد. طراحی شبکه توزیع، براساس سه مسئله عمده انجام گرفته است: تخصیص مکان، مسیریابی وسیله نقلیه و کنترل موجودی. از آنجاکه نقش موثر کاهش هزینه های توزیع در ادامه حیات زنجیره تامین پوشیده نیست، در این مقاله، این سه مسئله در قالب یک مدل یکپارچه در شرایط عدم قطعیت تقاضا با یکدیگر ترکیب می شوند. این روش، به کاهش هزینه های توزیع، افزایش رضایت مشتریان و درنهایت، ایجاد یک زنجیره تامین کارا منجر می شود. همچنین در این پژوهش، علاوه بر کمینه کردن مجموع هزینه های ثابت ایجاد انبارها، هزینه های حمل ونقل و هزینه های موجودی، رضایت مشتریان اولویت دار نیز از طریق کاهش زمان انتظار افزایش می یابد. به همین دلیل، یک مدل دوهدفه برنامه ریزی غیرخطی مختلط، با فرض پیروی عامل تصادفی (تقاضا) از توزیع شناخته شده (نرمال) با استفاده از برنامه ریزی شانس محدودیت دار ارائه می شود. در ادامه برای حل مدل، یک الگوریتم حل ترکیبی بر پایه تبرید شبیه سازی شده و الگوریتم ژنتیک، ارائه و با استفاده از مجموعه ای از مسائل نمونه ارزیابی می شود. نتایج محاسباتی، نشانگر کارایی آن برای طیف وسیعی از مسائل با اندازه های متفاوت است.
    کلیدواژگان: الگوریتم های فراابتکاری، زنجیره تامین یکپارچه، کنترل موجودی، مسیریابی وسیله نقلیه، مکان یابی تسهیلات
  • فاطمه صبوحی، علی بزرگی امیری*، مهدی حیدری صفحات 195-206
    پس از وقوع بلایای طبیعی و حوادث غیرمترقبه، یکی از مهم ترین عملیات امدادی، تخلیه افراد سالم از مناطق حادثه دیده به مکان های امن است. در این پژوهش، شبکه ای دوسطحی متشکل از انبارهای وسایل، مناطق حادثه دیده و پناهگاه ها درنظر گرفته شده و با ارائه یک مدل جدید، به مکان یابی پناهگاه ها و مسیریابی و زمان بندی حرکت وسایل امدادی پرداخته شده است. در فرایند تخلیه افراد سالم، امکان برآورد تقاضا در هر منطقه حادثه دیده با چندین وسیله، انبارهای چندگانه و محدودیت پنجره های زمانی درنظر گرفته می شود. برای حل مدل پیشنهادی و نشان دادن کارایی آن، یک مثال عددی با روش دقیق حل شد و تحلیل حساسیت های مختلف بر پارامترهای تاثیرگذار مسئله انجام گرفت. نتایج نشان می دهد تعداد مکان ها برای اسکان بازماندگان و ظرفیت وسایل امدادی، بر کل زمان رسیدن وسایل به مناطق آسیب دیده و پناهگاه ها تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: زمان بندی، مدیریت فاجعه، مسیریابی، مکان یابی پناهگاه ها
  • نجمه عباسی هفشجانی، محمد مهدی لطفی *، محبوبه هنرور صفحات 207-222
    مسئله تعیین اندازه انباشته و زمان بندی تولید، با استفاده بهینه از منابع و کاهش هزینه ها در پاسخ به تقاضای متنوع مشتریان در کمترین زمان ممکن، از اهمیت خاصی برخوردار است. در این مقاله، مسئله تعیین اندازه انباشته و زمان بندی تولید برای بسته های محصولات مکمل بررسی می شود. هر بسته شامل چند نوع محصول مکمل با تعداد مشخص و زمان های پردازش متفاوت است که روی خطوط موازی مختلف، در یک محیط تولید برای انبارش تولید می شوند. برای حل این مسئله، یک رویکرد سلسله مراتبی با اهداف کمینه هزینه های تولید، کمبود و موجودی بسته ها و بیشینه استفاده از ظرفیت، در سطح اول و هدف کمینه زمان تولید بسته ها در سطح دوم پیشنهاد می شود. حل مدل سطح دوم در ابعاد بزرگ دشوار است؛ بنابراین، یک الگوریتم ابتکاری افق غلتان ارائه می شود که مقایسه عملکرد آن با حل دقیق و نیز کران پایین پیشنهادی در نمونه های عددی مختلف، نشان دهنده کیفیت و زمان حل مطلوب آن است. برای اعتبارسنجی مدل، از داده های واقعی یک کارخانه کاشی استفاده شده است. مطابق نتایج، برنامه تولید، هزینه ها و زمان تکمیل بسته ها در مقایسه با وضع فعلی بهبود می یابد.
    کلیدواژگان: الگوریتم ابتکاری، اندازه انباشته، برنامه ریزی سلسله مراتبی، بسته محصولات مکمل، زمان بندی تولید
  • عاطفه کهفی اردکانی، سید محمد سیدحسینی، رضا توکلی مقدم* صفحات 223-250
    مسئله مکان یابی- مسیریابی، شاخه ای از مسئله مکان یابی است که به جنبه های مسیریابی نیز توجه دارد. اگرچه ایده اولیه حل هم زمان این دو مسئله، از سال 1961 آغاز شد و تاکنون پژوهش های زیادی درمورد آن انجام شده است، مروری جامع بر ادبیات مسئله در این پژوهش، شکاف های تحقیقاتی زیادی را در این زمینه مشخص کرده است که نشانگر ظرفیت این مسئله در انجام گرفتن پژوهش های جدید است. در مقاله حاضر، 303 تحقیق مرتبط چاپ شده در ژورنال های معتبر بررسی می شود. با اینکه پژوهش های مروری زیادی در بازه های زمانی مختلف، روی مسئله مکان یابی- مسیریابی انجام شده است، در این مقاله، براساس مروری جامع از تعریف این مسئله، ویژگی ها و شاخص ها، انواع مسائل، نوع اهداف، دسته بندی مسائل و روش های حل در تمامی پژوهش ها بررسی و با اصلاحات پیشنهادی بازنگری می شود. شکاف های پژوهشی و پیشنهادهایی برای تحقیقات آتی نیز در انتها بیان می شود.
    کلیدواژگان: انبار، مسئله مکان یابی - مسیریابی، وسایل نقلیه
  • یاسر ملکیان، سید حمید میرمحمدی* صفحات 251-264
    در این مقاله، یک سیستم دو رده ای (دوسطحی) زنجیره تامین «یک تامین کننده- یک تولیدکننده» به وسیله رویکرد ارزش خالص فعلی بررسی شده است. نرخ تولید، در هردو رده محدود است. همچنین فرض شده است که بین ارسال دسته از رده اول تا رسیدن آن به رده دوم تاخیر وجود دارد. این امکان نیز درنظر گرفته شده است که اندازه دسته تولیدی تولیدکننده (رده دوم) چند برابر اندازه دسته تولیدی تامین کننده (رده اول) باشد و تولیدکننده بتواند در هر سیکل تولیدی، چند بار (در چند محموله) از تامین کننده، کالا (مواد اولیه) دریافت کند و کمبود نیز مجاز نیست. به همین منظور در مفروضات مسئله، نرخ تولید تامین کننده، بیشتر از نرخ تولید تولیدکننده درنظر گرفته شده است. هدف، تعیین اندازه سفارش اقتصادی در هر رده به گونه ای است که ارزش خالص فعلی هزینه کل سیستم کمینه شود. پس از تقریب خطی تابع ارزش خالص فعلی هزینه به وسیله بسط مک لورن در حالات زمان تدارک صفر و غیرصفر، یک الگوریتم دقیق برای یافتن جواب بهینه ارائه شده است. با توجه به نتایج، در مسئله مطرح شده در این پژوهش، دو رویکرد هزینه متوسط و ارزش خالص فعلی، به یک نتیجه منجر نمی شود و ناهم ارزی اتفاق می افتد.
    کلیدواژگان: ارزش زمانی پول، اندازه دسته مشترک، رویکرد هزینه متوسط، سیستم دورده ای، زمان تدارک
|
  • Mohammad Aslam Hosseinbor, Abdolhamid Safaei Qadikolaei *, Mehrdad Madhooshi Pages 133-146
    This paper is to study the factors that encourage, drive or force companies to alter manufacturing processes in a way that simultaneously minimizes their environmental and social effects and is cost-efficient for the companies. The principal focus of this research is on the relationships of these drivers, and their mutual influence on each other. This research is descriptive, and a case study is conducted in automotive plastic parts industry in Iran. After recognizing the drivers of sustainable manufacturing, they were localized, and finally ten drivers were approved. Then the relationships between the drivers were analyzed applying Grey-DEMATEL method. The most effective and important drivers in the macro-environment are laws and media, and in the micro-environment, competitors and customers are the key drivers. Business benefits and partners transfer the influences of cause drivers to effect divers. Managers, owners and personnel are the most effected drivers.
    Keywords: Grey DEMATEL, Sustainability drivers, incentives, Sustainable manufacturing
  • Mohammad Ali Beheshtiniya *, Atena Aarabi Pages 147-160
    This paper studies a model for integration of vehicle routing problem (VRP) in a supply chain with order assignment to the suppliers and determining their production sequence. The considered supply chain consists of some suppliers, vehicles and a manufacturer. It is assumed that manufacturer purchases identify the raw material demand of suppliers in wholesale all at once. This provides the opportunity of receiving discounts and consequently decreasing final price. A transportation fleet composed of some vehicles, each of which may have a different speed and different transport capacity, is responsible for transporting purchased raw materials to suppliers and gathering completed parts from them aiming at minimizing the total tardiness of all jobs. After presenting the mathematical model of the problem, a dynamic genetic algorithm with two dimensional structures is proposed. The algorithm was applied to the supply chain of a medical equipment manufacturer and the results were compared with real results beforehand. Findings show that applying dynamic genetic algorithm results in improving the average of tardiness from 9.44 days to 2.11 days. Also the comparison of dynamic genetic algorithm with the optimum solution for the small size problems, and the algorithm proposed for the nearest problem in the literature to our problem shows the high efficiency of dynamic genetic algorithm.
    Keywords: Genetic Algorithm, Medical equipment, Router, Scheduling, Supply chain
  • Iman Panahi, Nasim Nahavandi * Pages 161-174
    In this paper, a new algorithm based on the framework of the imperialist competitive algorithm for solving resource constrained project scheduling problem (RCPSP) will be proposed. In this problem, the activities are scheduled based on the resource and precedence relationships constraints in a way that the makes pan will be minimized. In order to model the assimilation process, a uniform crossover has been used, and to avoid premature convergence of the proposed algorithm, two revolution operators including one point revolution and multi-point revolution will be introduced. Also, in order to enhance the exploitation ability, a combined local search including permutation based local search (PBLS) and forward-backward improvement (FBI) is performed. The algorithm parameters are determined by designing Taguchi experiment, and the efficiency of proposed ICA is demonstrated by solving PSPLIB problems. Computational results and comparisons with some existing algorithms show that the proposed algorithm can produce near-optimal solution for small problems and competitive solution for large ones.
    Keywords: Imperialist competitive algorithm, Optimization algorithm, Resource constrained project scheduling problem
  • Ebrahim Teymouri *, Fatemeh Aboutorabiyan, Mohammad Hosein Babaei Pages 175-193
    Nowadays, fierce competition in global markets has forced companies to improve the design and management of supply chains, and provide competitive advantages. Decision integrity is one of the main factors which highly lead to a considerable reduction of supply chain costs, and higher costumer’s satisfaction. Distribution network design is based on three major problems: location allocation, vehicle routing and inventory control. Since the effective role of reducing distribution costs in the survival of the supply chain is clear to all, in this paper, these three problems will be incorporated into an integrated model under demand uncertainty. This approach leads to the significant reduction of distribution costs, higher customer satisfaction, and also providing an efficient supply chain. Also in this study, in addition to minimizing the total cost including fixed cost of establishing depots, transportation costs and inventory costs, the customers’ satisfaction will increase by reducing their waiting time. So, a bi-objective mixed integer non-linear model is presented by using chance constrained programming, where customer demands are assumed to have a normal distribution. Then, to solve the model, a hybrid algorithm based on simulated annealing and genetic algorithm is proposed, and is evaluated on a set of instances. The computational results illustrate the algorithm efficiency to solve a wide range of problems with different sizes.
    Keywords: Facility location, Integrated supply chain, Inventory control, Metaheuristic algorithms, Vehicle routing
  • Fateme Sabouhi, Ali Bozorgi-Amiri *, Mahdi Heydari Pages 195-206
    After natural disasters and unexpected events, one of the most vital actions of disaster response phase is to transport evacuees from disaster areas to safe places. In this paper, decisions of the location of shelters and routing and scheduling of relief vehicles at the same time are modeled for a two-level network including depots of vehicles, affected areas, and shelters. In the evacuation operation, the possibility of servicing to evacuees in each affected area by several vehicles, existence of multiple depots of heterogeneous vehicles and time window constraints are considered. To solve the proposed model and demonstrate its efficiency, a numerical example was solved by exact method, and it was done the sensitivity analysis on the problem main parameters. Results show that the number of shelters to locate evacuees and capacity of relief vehicles effects on total times for vehicles to get to affected areas and shelters.
    Keywords: Disaster management, Location of shelters, Routing, Scheduling
  • Najmeh Abbasi Hafshejani, Mohammad Mahdi Lotfi *, Mahboobe Honarvar Pages 207-222
    The lot sizing and scheduling problems for quick response to the diverse customers’ demands through the optimal utilization of resources and reducing the costs has a particular importance. In this paper, it is investigated the lot sizing and scheduling problem for complementary products. Each package consists of several complementary products with certain portions and different processing times, producing on the parallel production lines in a make-to-stock environment. To solve the problem, it is proposed a hierarchical approach with the objectives of minimizing the package costs, bound and stock, and maximizing the capacity utilization at the first level, and the aim of minimizing the completion time of complementary products at the second level. The second level model is difficult-to-solve in the large-sized instances; therefore, a rolling horizon heuristic solution algorithm is developed whose comparing performance to the exact solution as well as a proposed lower bound in different numerical examples, show the solution quality and its appropriate computation time. To validate the model, the actual data of a tile factory have been employed. Results show that the production plan, costs and times to complete the packages are improved, compared to the current process in the factory.
    Keywords: Complementary product package, Heuristic Algorithm, Hierarchical planning, Lot-sizing, production scheduling
  • Atefeh Kahfi-Ardakani, Seyed Mohammad Seyyed-Hosseini, Reza Tavakkoli-Moghaddam* Pages 223-250
    A location-routing problem is a kind of location problem with the routing aspects. Although the basic idea of simultaneously solving the two problems started on 1961, and it has been done a lot of researches on this issue, but a comprehensive review of the problem literature in this paper, has identified research gaps, which indicates the potentiality of this problem in new studies. This paper surveys 303 related published researches. in which the large number of survey focuses on the location-routing problem in different periods, in this research, based on a comprehensive review of the problem definition, it is studied the different aspects and indexes, type of LRPs, type of objectives, categories of LRPs and solution methods with the authors’ proposed reforms. Finally, research gaps and recommendations for future studies are explained.
    Keywords: Depot, Location-routing problem, Vehicles
  • Yaser Malekiyan, Seyed Hamid Mirmohammadi * Pages 251-264
    In this paper, a two-echelon supplier-manufacturer system has been studied through net present value (NPV) approach. The production rate is finite and constant in both echelons. Also it is assumed that there is a lead-time between the first echelon and it is getting to the second echelon. It is also assumed that the lot-size of manufacturer (second echelon) is m times larger than the supplier’s factors (first echelon), and the supplier can receive wares (the raw material) from the manufacturer in a cycle through several shipments, due to the point that shortage is not allowed. So, it is supposed that the supplier’s production rate is greater than manufacturer’s. The aim is to determine the optimal lot-size of each echelon such that the NPV of the total cost of system is minimized. After approximating the NPV objective function via Maclaurin expansion in both zero and non-zero lead-time cases, an exact algorithm is presented to find optimal solution of the presented model. Based on the results, the two approaches of average cost and NPV do not lead to a same result, and non-equivalency is occurred in this case.
    Keywords: Economic production quantity, Lead-time, Time values of money, Two-Echelon inventory system