فهرست مطالب

برنامه ریزی رفاه و توسعه اجتماعی - پیاپی 30 (بهار 1396)

فصلنامه برنامه ریزی رفاه و توسعه اجتماعی
پیاپی 30 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اصغر باقری، نیر امامی، مهناز محمدزاده نصرآبادی صفحات 1-31
    هدف از این مقاله ارزیابی کیفیت خدمات در تعاونی های تولید روستایی شهرستان اردبیل می باشد. پژوهش حاضر به روش توصیفی پیمایشی انجام شد. جامعه آماری پژوهش متشکل از اعضای تعاونی های تولید روستایی فعال و غیرفعال شهرستان اردبیل بوده اند. با استفاده از جدول نمونه گیری مورگان، نمونه ای متشکل از 180 نفر انتخاب و اطلاعات لازم با استفاده از پرسشنامه استاندارد سروکوال (Servqual) دو بخش انتظارات و ادراک، گردآوری گردید. روایی محتوایی و صوری پرسشنامه به کمک متخصصین تایید کردید و برای سنجش پایایی آن یک مطالعه راهنما با کمک 30 نفر از اعضا انجام شد. نتایج نشان داد که در هر دو گروه تفاوت معنی داری بین انتظارات و ادراک اعضای تعاونی ها وجود داشت. بطوری که در تعاونی های فعال میزان ادراک در چهار بعد (قابلیت اعتماد، پاسخگویی، اطمینان و همدلی) بیش از حد انتظار بود ولی در تعاونی های غیرفعال میزان ادراک کمتر از حد انتظار بود. میانگین نمره انتظارات در تعاونی های فعال 56/29 و در تعاونی های غیرفعال 68/29 و نمره ادراک در تعاونی های فعال 02/28 و در تعاونی های غیرفعال 85/11 می باشد که نشان می دهد علی رغم انتظارات برابر اعضای تعاونی های تولید، خدمات نابرابری در این تعاونی ها ارایه شده است که در کنار سایر عوامل می تواند در ناکارآمدی و غیرفعال شدن گروه دوم تاثیر گذار باشد.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، تعاونی های تولید روستایی، مدل سروکوال
  • هابیل حیدرخانی، یونس نوربخش، نوذر قنبری صفحات 31-66
    هدف از پژوهش حاضر بررسی ارتباط بین دینداری در ابعاد مختلف و سلامت اجتماعی جوانان مناطق حاشیه ای شهر کرمانشاه می باشد. این پژوهش بر اساس نظریه های سلامت اجتماعی کییز، دینداری گلاک و استارک و نظریه های ارتباط بین دین و ابعاد سلامت اجتماعی دورکیم، یینگر و دیویس، با استفاده از روش میدانی، تکنیک پیمایش، ابزار پرسشنامه و استفاده از نرم افزارهای SPSS و AMOS، به دنبال پاسخ به این سوال اصلی می باشد که آیا بین ابعاد مختلف دینداری و سلامت اجتماعی جوانان ساکن در مناطق حاشیه ای ارتباط وجود دارد؟ جامعه آماری پژوهش جوانان 15 تا 29 سال مناطق حاشیه ای شهر کرمانشاه می باشد که تعداد 384 نفر از آنها با استفاده از فورمول کوکران به عنوان حجم نمونه مورد بررسی قرار گرفته شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که بین دینداری و ابعاد آن یعنی پیامدی، مناسکی، اعتقادی، تجربی و شناختی با میزان سلامت اجتماعی جوانان ارتباط مثبت و مستقیم و معنادار وجود دارد. بنابراین تمامی فرضیه های پژوهش تایید می شوند. نتایج حاصل از مدل معادله ساختاری (AMOS) نیز نشان دادند که در کل اثر متغیر مستقل دینداری بر سلامت اجتماعی جوانان مناطق حاشیه نشین شهر کرمانشاه به میزان 54/0 می باشد.
    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، دینداری، بعد پیامدی، بعد مناسکی، بعد اعتقادی، بعد تجربی، بعد شناختی
  • ریحانه سلطانی مقدس، محمد میرزاعلی صفحات 67-103
    تعاونی های روستایی، نهادهای مردمی هستند که در عین برخورداری از خصوصیات یک واحد اقتصادی، دارای ارزش ها و هنجارهای اجتماعی نیز می باشند و می توانند مبین تلاش های گروهی اعضای تشکیل دهنده تعاونی جهت نیل به اهداف مشترک و توسعه باشد. لذا با توجه به نقشی که این شرکت های تعاونی می توانند در بخش های کشاورزی، افزایش تولیدات روستایی و نیز ارائه سایر خدمات و بالطبع، توسعه روستایی داشته باشند، ضروریست اثرات و کارکردهای اقتصادی و اجتماعی حاصل از ایجاد این تعاونی ها بر روی اعضای خود در راستای توسعه روستایی، مورد واکاوی قرار گیرد. این پژوهش به لحاظ روش شناسی از نوع توصیفی- پیمایشی بوده و داده های آن از طریق مطالعات اسنادی و عملیات پیمایشی (پرسشنامه) گردآوری شده است. جامعه آماری شامل 6726 نفر از اعضای شرکت های تعاونی روستایی شهرستان گنبدکاووس بوده که تعداد 210 نفر از آنها براساس فرمول کوکران بعنوان نمونه آماری انتخاب گردیدند. یافته های تحقیق نشان می دهد که ایجاد شرکت های تعاونی روستایی دارای اثرات اقتصادی نظیر تامین و توزیع کالا، تامین نهاده های تولیدی و تسهیلات اعتباری، خرید و بازاریابی محصولات کشاورزی و...، و نیز اثرات اجتماعی نظیر ارتقای سطح سواد و آگاهی، توسعه منابع انسانی و ایجاد زمینه های مشارکت در بین اعضاء تعاونی ها بوده است. همچنین، نتایج کلی تحقیق حاکی از آن است که ایجاد شرکت های تعاونی روستایی از نظر اقتصادی، بر روی اعضایشان تاثیر مثبت و معناداری داشته ولی به نسبت اثرات اقتصادی آن، عملکرد و بازخورد اجتماعی این تعاونی ها، بر روی اعضای روستایی خود، ضعیف تر و در سطح پایین تری بوده است.
    کلیدواژگان: تعاونی های روستایی، توسعه روستایی، اثرات اقتصادی، اثرات اجتماعی، گنبدکاووس
  • محمدحسن شربتیان، نفیسه ایمنی صفحات 105-141
    نوشتار حاضر بر آن است تا ضمن سنجش ابعاد مختلف سلامت اجتماعی زنان، رابطه این پدیده را با سرمایه اجتماعی مورد مطالعه و تحلیل قرار دهد. چارچوب نظری این تحقیق در بعد سلامت اجتماعی شاخص های استاندارد شده کییز است و در بحث سرمایه اجتماعی متاثر از اندیشه بوردیو است. این پژوهش پیمایشی و از نوع همبستگی و تحلیلی است، جامعه آماری این پژوهش زنان 55-18ساله ساکن در منطقه چهار شهری تهران بوده اند که از میان آنها 385 نفر با روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی به عنوان نمونه انتخاب شده اند. ابزار جمع آوری دادها پرسشنامه مصاحبه ای بوده است که مقدار پایایی آن برابر با80/0است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار 22spss استفاده شده است. یافته های پژوهش بیانگر آن است که میزان سلامت اجتماعی زنان در حد متوسط روبه بالا است که بالاترین مقدار میانگین مربوط به بعد پذیرش اجتماعی و کمترین مقدار، مربوط به بعد شکوفایی اجتماعی است. همچنین سرمایه اجتماعی از طریق (مشارکت اجتماعی + اعتماد اجتماعی) توانسته است 59/0 درصد از سلامت اجتماعی را تبیین کند و با توجه به نتایج تحلیل مسیر سرمایه اجتماعی به طور مستقیم با 724/0 واحد بر سلامت اجتماعی اثر گذار است.
    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، تهران، زنان، حمایت اجتماعی، سرمایه اجتماعی، سلامت اجتماعی، مشارکت اجتماعی
  • رسول صادقی، محمد شکفته گوهری صفحات 142-175
    بیکاری بطور قابل توجهی فرایندهای جمعیتی نظیر ازدواج، طلاق، باروری، و مهاجرت را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف از این مقاله بررسی تجربه بیکاری و پیامدهای آن بر تاخیر در ازدواج مردان جوان شهر تهران با بکارگیری روش تحقیق ترکیبی (داده های کمی و کیفی) است. در این راستا، مقاله ابتدا با استفاده از تحلیل ثانویه داده های خرد سرشماری 1390 شهر تهران به آزمون تاثیر وضعیت اشتغال و بیکاری بر تاخیر ازدواج پرداخته، سپس با استفاده از روش تحقیق کیفی و مصاحبه عمیق با 27 جوان مجرد بیکار به کندوکاو تجربه زیسته بیکاری جوانان و پیامدهای آن درحوزه تاخیر در ازدواج پرداخته است. نتایج بخش کمی مطالعه نشان داد احتمال تجردماندگی افراد بیکار حدود هشت برابر بیشتر از افراد شاغل است. با کنترل اثر سایر متغیرهای مستقل اثرگذار، بیکاری همچنان تاثیری قوی بر افزایش احتمال تجردماندگی دارد. نتایج بخش کیفی مطالعه بیانگر پنج مقوله محوری نظیر هویت بخشی شغلی، تجمل گرایی/مادیگرایی، رهاشدگی، ناامنی شغلی، و عقلانیت در تصمیم گیری تاخیر ازدواج است. در نتیجه گیری از مقاله می توان گفت بیکاری و ناامنی شغلی، عدم اطمینان زیادی را نسبت به آینده برای جوانان رقم زده و تصمیم به ازدواج آنان را تا آینده ای نامعلوم به تاخیر می اندازد.
    کلیدواژگان: تورم جوانی جمعیت، بیکاری، ناامنی اقتصادی، رهاشدگی، تاخیر ازدواج
  • رضا صفری شالی، محمد مهدی زاده اردکانی صفحات 177-224
    رفاه اجتماعی نیازمند تغییرات مثبت در دو سطح مادی (عینی ) و فرامادی (ذهنی) است و نتیجه آن باید بتواند به خلق آسایش اعضای جامعه منجر شود. همانطور که ابعاد مختلف توسعه (مثل توسعه اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، اجتماعی) سعی در ایجاد رفاه اجتماعی برای شهروندان هر جامعه دارند، و از طرف دیگر وجود رفاه اجتماعی در هر جامعه خود شاخص اصلی توسعه و بازتولید کننده آن می باشد، لذا با توجه به وجه ایجابی و مطلوب رفاه اجتماعی، هدف از این نوشتار بررسی میزان احساس برخورداری از رفاه اجتماعی و عوامل موثر بر آن در بین شهروندان شهر اردکان است. روش مورد استفاده در این پژوهش جهت جمع آوری اطلاعات، روش پیمایش و با بهره گیری از تکنیک پرسشنامه می باشد. حجم نمونه پژوهش نیز برابر با 385 نفر و به شیوه روش نمونه گیری چندمرحله ای (خوشه ایو تصادفی) است. متغیرهای مستقل این تحقیق، احساس امنیت، رضایت از زندگی، دینداری، احساس عدالت و تقدیرگرایی می باشد. نتایج توصیفی نشان داد که میزان احساس برخورداری از رفاه اجتماعی بیش از سه چهارم پاسخگویان در سطح متوسط رو به بالا ارزیابی شده است. یافته های استنباطی نشان داد تاثیر مجموع متغیرهای مستقل به غیر از تقدیرگرایی بر احساس برخورداری از رفاه اجتماعی مثبت است و مجموع متغیرهای مستقل 75% از تغییرات متغیر احساس برخورداری از رفاه اجتماعی را تبیین می کند. لذا تحقق رفاه اجتماعی مستلزم برنامه ریزی دولتمردان به عنوان متولی سیاست اجتماعی در حوزه های آموزش، بهداشت، مسکن، اشتغال، معیشت و کاهش فقر می باشد. البته سازماندهی رفاه، نیازمند اقدامات سازمان های دولتی و داوطلبانه، بازارهای کار، خانواده و... می شود.
    کلیدواژگان: احساس برخورداری از رفاه، دینداری، احساس عدالت، تقدیر گرایی
  • غلامرضا کاظمیان، وجه الله قربانی زاده، سید محمد جواد موسوی صفحات 226-265
    با گذشت حدود دو دهه از رشد شتابان صنایع نفت و گاز در پارس جنوبی، مسائل و مشکلات بسیاری گریبانگیر ساکنان سکونتگاه های شهری و روستایی این منطقه، از جمله شهر عسلویه شده است. هدف اصلی این مقاله که برگرفته شده از پایان نامه رشته مدیریت شهری است، شناخت و تحلیل عملکرد نهادهای مدیریت شهری در کنترل پیامدهای منفی رشد صنعتی و ارتقای شرایط کار و کیفیت زندگی شهروندان و توسعه پایدار شهر عسلویه می باشد. ویژگی اصلی این تحقیق در آن است که تاکنون پژوهشی در مورد نقش نهادهای مدیریت شهری در کاهش اثرات رشد صنعت نفت و گاز در منطقه عسلویه انجام نشده است. پژوهش کاربردی بوده و به روش توصیفی تحلیلی انجام گرفته است و جهت گردآوری داده ها از ابزارهای پرسش نامه و مصاحبه استفاده شده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که در پرتو سلطه نگرش رشد اقتصادی و صنعتی و کم توجهی به ابعاد اجتماعی و زیست محیطی؛ پیامدهایی چون آلودگی هوا، شیوع بیماری های با منشا صنعتی و نابرابری در فرصت های اشتغال ساکنان و مهاجران جزء شدیدترین و همچنین با اهمیت ترین پیامدها می باشند. در حالی که بهیود وضعیت تاسیسات کالبدی و زیرساختی از آثار مثبت این رشد بوده است. پیامدهای منفی و مثبتی که علاوه بر سیاست های ملی ریشه در نگرش، عملکرد و اولویت های نهادها و سازمان های محلی و منطقه ای دارند.
    کلیدواژگان: مدیریت شهری، رشد صنعتی، عسلویه
|
  • Asghar Bagheri, Nayer Emami, Mahnaz Mohammadzadeh Nasreabadi Pages 1-31
    This study aims to evaluate service quality of of rural production cooperatives in ArdabilCounty. Survey research method is used in this study. All members of the rural cooperatives consist the statistical population of the study and a sample of 180 members of active and inactive cooperatives is selected and the data collected by using standard questionnaire of SeveQual with two sections, i.e., expected and perceived quality. Content and face validity of the instrument confirmed by experts. To measure reliability of the instrument, Chronbach''s alpha was calculated applying a pilot study with 30 members. alpha values of o.882 and 0.912 were obtained for expected and perceived quality, respectively. Results shows that there are significant differences between expectations and perceptions in five dimensions of Seve Qual model for the both groups. So that, in active cooperatives the perception scores are higher than expectations for four dimensions (reliability, responsiveness, assurance and empathy) however, in the inactive cooperatives, perception scores are significantly lower than expectations. Expectation scores in active and inactive cooperatives are 29.56 and 29.68 howevere, their perception scores are 28.02 and 11.85, respectively. It shows that despite of equal expectations of members, inequal services presented by the cooperatives which implies that regardless of other factors, it could affect on the second group to be inefficient and inactive.
    Keywords: Service Quality, Rural Production Cooperatives, Serve Qual
  • Habil Heydarzadeh, Yunes Norbakhsh, Nozar Ghanbari Pages 31-66
    This study aims to investigate the relationship between religiosity and social health of young people in marginal areas of Kermanshah. This paper based on theories of social health Keyes, Glock and Stark's religiosity and social theories of the relationship between religion and health aspects Durkheim, Yyngr and Davis and by using the field method, survey techniques, questionnaire and SPSS and AMOS, tries to answer the main question. It investigates the relations between different dimensions of religiosity and the social health of young people living in rural areas. Through sampling process 384 Young people (from 15 to 29 years) in marginal areas of Kermanshah has been studied. The results indicate that there is a significant positive relationship between religion and its components including consequential, ritual, belief, empirical, cognitive and social health of young people. So all the hypotheses are confirmed. The results of structural equation modeling (AMOS) also shows that the total effect of religiosity as an independent variable on social health of marginal areas of Kermanshah is around 0.54.
    Keywords: Social Health, Religiosity, Consequence, Rituals, After Belief, Empirical, Cognitive Dimension
  • Reyhane Soltani Moghaddas, Mohammad Mirzaali Pages 67-103
    Rural cooperatives are popular institutions that, while having the characteristics of an economic unit, have social values and norms, and can show the cooperative efforts of members to achieve common goals and development. Considering the role that cooperatives can play in agriculture, increasing the rural production, providing other services and therefore in rural development, It is essential to analyze their socio-economic effects and functions in rural development on rural residents. This research is a descriptive research methodology and the data were collected through documentary and survey operations (questionnaire). Through sampling, from 6726 rural cooperatives’ members in city of Gonbad, 210 persons were selected. Research findings show that the creation of rural cooperatives has economic effects such as supplying and distributing goods, providing production inputs and credit facilities, buying and marketing agricultural products, and also social impacts such as raising the education level and awareness, human resource development and Creating a framework for participation among members of the cooperatives. Also, the overall results of the research indicate that the creation of rural cooperatives has a positive and meaningful impact on their members, but in comparison to their economic impact, the performance and social feedback of these cooperatives on their rural members are lower and weaker.
    Keywords: Rural Cooperative Company, Rural Development, Economic Effects, Social Effects, Gonbad Kavoos
  • Nafise Emeni, Mohammadhossein Sharbatiyan Pages 105-141
    This study aims to assess various dimensions of women’s social health while studying the relationship between this phenomenon and social capital. The theoretical framework of this research is in the social health dimension of Keys standardized indexes and is also influenced by Bourdieu's ideas about social capital. This survey is a correlational and analytical research. The statistical population of this study is women between 18- 55 years of age living in Tehran's four metropolitan area, 385 of them were selected by random cluster sampling method. The data gathering tool was an interview questionnaire with a reliability of 80%. The spss 22 software was used to analyze the data.
    Findings of the research indicate that the women level of social health is moderately high, with the highest average value related to social acceptance and the lowest amount related to social prosperity. Also, social capital through (social participation social trust) has been able to explain 0.59% of social health and according to the results of path analysis , social capital directly affects social health with 0.724 units.
    Keywords: Social Trust, Tehran, Women, Social Support, Social Capital, Social Health, Social Participation
  • Rasol Sadeghi, Mohammad Shekofteh Gohari Pages 142-175
    Unemployment significantly affects demographic processes such as marriage, divorce, fertility, and migration. The purpose of this paper is to examine the unemployment experience and its impacts on the delay in marriage of young men in Tehran using a combination research method (quantitative and qualitative data). In this regard, the article first uses a secondary analysis of 2011 micro-census data in Tehran to test the effect of employment status and unemployment on marriage delays, then, applying a qualitative research method and in-depth interview with 27 young single unemployed, studying the experience of youth unemployment And its consequences in the area of marriage delays. The quantitative results showed that the probability of being single among unemployed people is about eight times higher than those employed. By controlling other independent variables, unemployment also has a strong impact on probability of being single. The qualitative findings reveal five main categories of job identity, luxury/ materialism, abandonment, job insecurity, and rationality in deciding whether to delay marriage. As the result of the research it can be understand that unemployment and job insecurity leads to high uncertainty about the future, so that the young men decide to delay marriage until an unknown future.
    Keywords: Youth Bulge, Youth Unemployment, Economic Insecurity, Exclusion, Delayed Marriage
  • Reza Safari Shali, Mohammad Mahdizadeh Ardakani Pages 177-224
    than false, on the sense of social welfare is positive, and the total of independent variables explains 75% of the variables that change the sense of social welfare. Therefore, the realization of social welfare requires the planning of government as a trustee of social policy in the fields of education, health, housing, employment, livelihoods and poverty reduction. Of course, the organization of welfare requires the actions of government and voluntary organizations, labor markets, families, and so on.
    Keywords: Feeling Social Welfare, Religiosity, Sense of Justice, Fidelity
  • Gholamreza Kazemiyan, Vajiollah Ghorbanizadeh, Seyed Mohammadjavad Mosavi Pages 226-265
    industrial growth and low attention to social and environmental dimensions; the consequences like air pollution, the prevalence of industrial-related diseases and inequality in the employment opportunities of residents and migrants are among the most adverse and significant impacts. While the status of physical and infrastructural facilities has been positive, this growth has been positive. Negative and positive outcomes that, in addition to national policies, are rooted in the attitudes, practices, and priorities of local and regional institutions and organizations. The findings indicated that by the dominance of economic and industrial growth view point and inattention in social and environmental dimentions, consequences like air pollution, industry-driven diseases, injustice in employment opportunities for habitants and immigrants are among the most adverse and significant impacts. Whereas improved infrastructures is the positive consequence of industrial growth. Negative and positive consequences that, in addition to national policies, are rooted in the attitudes, practices, and priorities of local and regional institutions and organizations.
    Keywords: Urban Management, Industrial Growth, Assalouyeh