فهرست مطالب

برنامه ریزی رفاه و توسعه اجتماعی - پیاپی 33 (زمستان 1396)

فصلنامه برنامه ریزی رفاه و توسعه اجتماعی
پیاپی 33 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی اکبر تاج مزینانی، غلامرضا غفاری، یاسر باقری صفحات 1-36
    سیاست گذاری در عمل به مثابه یک رشته فعالیت نظام مند است که متضمن مجموعه ای از تصمیم ها، طرح ها و شیوه های عمل است. خلاء قانونی، مغایرت ها یا موانع حقوقی در پاسخگویی به مسائل اجتماعی، غالبا سیاست گذاران را به سوی تدوین یا اصلاح سیاست های اجتماعی در قالب لوایح/طرح ها سوق می دهد. در این زمینه، «فاصله زمانی» میان «مسئله بودگی» یک پدیده و «پاسخ» درخور به آن، واجد اهمیت است. فزونی این فاصله می تواند سبب تشدید مسئله و یا حتی موجب پیدایش مسئله یا مسائل تازه تر دیگری شود، به نحوی که اقدامات سیاستی تعبیه شده پیشاپیش ناکارآمد شوند. و همین مورد، مسئله پژوهش حاضر را ضرورت می بخشد که «وضعیت «زمان» در واقعیت سیاست گذاری اجتماعی (با تمرکز بر طرح ها / لوایح) چگونه بوده است؟» برای بررسی تجربی موضوع و ارائه شواهدی مناسب در باب مسئله مورد پژوهش؛ به شیوه بررسی و تحلیل اسناد طرح ها و لوایح مرتبط با سیاست گذاری اجتماعی در مجلس هشتم و نهم و اسنادی که واجد اطلاعاتی درباره تاریخ و نتیجه بررسی آن ها (از آغاز تا ابلاغ) است مورد پژوهش قرار گرفته است.
    یافته ها حاکی از این است که:میانگین زمانی وصول تا تصویب طرح ها و لوایح (صرف نظر از موارد مسکوت مانده یا کنارگذاری شده)، حدود 22 تا 25 ماه بوده است.
    زمان برترین لوایح در حوزه قضایی بوده است که مهمترین آن حدود 12 سال است که به نتیجه نرسیده است.
    داده های پژوهش ارتباط منطقی و معناداری میان نزدیکی به زمان انتخابات و رد یا تصویب طرح ها و لوایح در حوزه سیاست گذاری نشان نمی دهد.
    الگومندی مصوبات به تفکیک سال های مختلف عمر هر مجلس نیز تایید نمی شود.
    عموما مسئله بودگی پدیده های اجتماعی در جامعه مابه ازایی تقنینی در مجلس نداشته است.
    نتیجه آنکه اولا فرآیند سیاست گذاری اجتماعی از طریق مجلس بسیار زمان بر است؛ از سوی دیگر عموما این مسیر پاسخی بهنگام برای مسائل اجتماعی به دنبال نداشته است. از این منظر به نظر می رسد که فرآیند سیاست گذاری اجتماعی در مجلس نیازمند بازنگری و بهبود است.
    کلیدواژگان: سیاست گذاری اجتماعی، طرح، لایحه، زمان، مسائل اجتماعی
  • محسن نیازی، سید سعید حسینی زاده آرانی*، ایوب سخایی صفحات 37-76
    یکی از عواملی که نقش تعیین کننده در نگرش ها، گزینش ها، اعمال و سبک زندگی افراد جامعه دارد، دین و هویت دینی آنان است که در سال های اخیر پیشینه نظری و تجربی غنی از این ارتباط شکل گرفته است. بر این اساس، هدف از پژوهش حاضر، به کارگیری روش فراتحلیل به منظور تحلیل و ترکیب نتایج مطالعات صورت گرفته پیرامون ارتباط میان دینداری و سبک زندگی می باشد. بدین منظور 14 پژوهش انجام شده در بین سال های 95-1390 در زمینه ارزیابی ارتباط میان دینداری و سبک زندگی که در فصلنامه های معتبر علمی به چاپ رسیده اند، جهت بررسی انتخاب شدند. پژوهش های منتخب به روش پیمایشی و با به کارگیری ابزار پیمایش در جوامع آماری متفاوت و برحسب سنجه های پایا به انجام رسیده اند. در گام نخست ارزیابی پژوهش های منتخب، مفروضات همگنی و خطای انتشار مورد بررسی قرار گرفتند؛ بر این اساس یافته ها حکایت از نا همگنی اندازه اثر و عدم سوگیری انتشار مطالعات مورد بررسی داشتند. در مرحله دوم، ضریب اندازه اثر و نقش تعدیل کنندگی متغیر جنسیت، نوع جامعه و سطح تحصیلات با به کارگیری نسخه دوم نرم افزار CMA مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج حاصله نشان دادند که اندازه اثر یا ضریب تاثیر دینداری بر سبک زندگی معادل 314/0 است که بر حسب نظام تفسیری کوهن، در حد متوسطی ارزیابی می شود. همچنین دینداری زنان نسبت به مردان، افراد جوان نسبت به افراد بزرگسال و افراد با تحصیلات فوق دیپلم و بالاتر نسبت به افراد با تحصیلات دیپلم و پایین تر، تاثیر بیشتری بر سبک زندگی آنان دارد.
    کلیدواژگان: دینداری، سبک زندگی، جنسیت، نوع جامعه، سطح تحصیلات، فراتحلیل
  • جعفر هزارجریبی *، سجاد مرادی صفحات 77-134
    شادکامی به عنوان یک وضعیت اجتماعی مرکب از ابعاد فردی (تجربه ی احساسات مثبت و رضایت از زندگی)، اجتماعی (همبستگی و تعاملات گرم اجتماعی) و ساختاری (وجود زمینه ها و پیش شرط های لازم برای شکوفایی و تحقق قابلیت های انسانی) موضوعی مهم در سیاست گذاری های اجتماعی و رفاهی به شمار می رود. با عطف توجه به شواهد موجود از پایین بودن میزان شادی در ایران و استان ایلام و نیز ضرورت درک معانی آن در میان مردم جهت استفاده در برنامه ریزی ها و اقدامات مداخله ای، تحقیق حاضر کوشیده است معانی و تعاریف مردم استان ایلام از شادکامی را مطالعه کند. مبانی مفهومی تحقیق در قالب رویکردهای فلسفی، روان شناختی و جامعه شناختی تدوین شده است تا پیچیدگی و چندبعدی بودن مفهوم شادکامی را پوشش دهد. تحقیق حاضر یک تحقیق کیفی در قالب پارادایم تفسیری و برساخت گرایی است که داده های آن با استفاده از مصاحبه نیمه ساخت یافته در استان ایلام گردآوری شده اند. مشارکت کنندگان در تحقیق 36 نفر بوده و از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند. مصاحبه ها با روش تحلیل مضمونی مورد تحلیل قرار گرفته و چهار مضمون از از آنها استخراج شده است که عبارتند از آزادی که مشتمل است بر دو مضمون فرعی آزادی منفی (رهایی از هر عامل ناخوشایندی که مانع از آرامش و تحقق زندگی مطلوب شود) و آزادی مثبت (برخورداری از امکانات لازم جهت پرداختن به اهداف و اولویت های زندگی)، انطباق به معنای تناسب و همخوانی میان ذهنیت و شرایط عینی فرد، رضایت از زندگی یا همان ارزیابی مثبت از زندگی و قدرت به معنای توانایی پذیرش و کنار آمدن با مشکلات و امور ناخوشایند و پیامدهای منفی آنها. بر مبنای تحلیل نتایج، توصیه های سیاستی شامل بازسازی اجتماع از طریق احیاء و تقویت سرمایه اجتماعی، بهبود شرایط عینی زندگی در قالب راهبردهایی مانند اشتغال زایی و سرزنده سازی محیط، توجه بیشتر به مسئله عدالت و برابری توزیعی در سیاست گذاری های کلان و فراهم کردن شرایط دسترسی برابر به امکانات و فرصت های موجود در راستای تحقق قابلیت های فردی و بازاندیشی در محتوای برنامه های نهادهای رسمی آموزش و جامعه پذیری با محوریت تقویت اخلاق شهروندی، هویت های جمعی و ارزش های غایی تدوین گردیده است.
    کلیدواژگان: شادکامی، سیاست گذاری اجتماعی، رفاه اجتماعی، نظم اجتماعی
  • غلامرضا لطیفی*، ایمان قلندریان، صدیقه سرگزی صفحات 135-167
    تامین امنیت و احساس امنیت به عنوان یکی از اصول طراحی فضاهای شهری مدنظر برنامه ریزان و طراحان شهری قراردارد. فقدان احساس امنیت در فضاهای باز عمومی شهرها، موجب کاهش سرزندگی و حضور پذیری فضا می گردد. از این نظر زنان نسبت به مردان آسیب پذیرتر هستند به عبارتی در فضاهای بیشتری احساس عدم امنیت می کنند و حضور کمرنگ تری دارند.
    در این پژوهش میدان امامزاده یحیی در شهر ساری به عنوان یک فضای عمومی و بنای امامزاده به عنوان یکی از اماکن مذهبی ، از نظر احساس امنیت مورد سنجش قرار گرفته است. روش تحقیق حاضر کمی از نوع پیمایشی است و اطلاعات پژوهش با حجم نمونه 96 نفر، به صورت مطالعات میدانی و مصاحبه و پرسشنامه جمع آوری گشته است. برای بررسی میزان احساس امنیت زنان در این فضای شهری متغیرهای اماکن مذهبی به عنوان متغیر مستقل و احساس امنیت به عنوان متغیر وابسته با معرف هایی مانند خوانا بودن ، سرزندگی و غیره مورد بررسی قرار گرفته اند. نتایج یافته ها حاکی از این است که بیش از نیمی از زنان، وجود آرامگاه امامزاده را بر احساس امنیت خود، موثر دانسته اند. بنابر فرضیات پژوهش، بین وجود بنای امامزاده (اماکن مذهبی) در شهر و احساس امنیت رابطه ای مستقیم وجود دارد.
    کلیدواژگان: امنیت، احساس امنیت، زنان، اماکن مذهبی، فضای شهری
  • سعید ابراهیمی، سیدکمال صادقی*، محمدباقر بهشتی، رضا رنج پور صفحات 169-200
    این مطالعه می کوشد با استفاده از ریزداده های طرح هزینه درآمد خانوار که توسط مرکز آمار ایران جمع آوری و منتشر می شود نابرابری درآمدی را میان استان های ایران به تفکیک مناطق شهری و روستایی، طی اجرای پنج برنامه توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، اندازه گیری نماید تا زمینه را برای اعمال سیاست های خردمندانه در جهت متعادل کردن توزیع درآمد در سطح کشور فراهم کند.برای بررسی روند نابرابری، ضریب جینی، شاخص تایل، شاخص اتکینسون و نسبت پراکندگی و نیز شاخص رفاه سن برای کل کشور و نیز همه استان ها برآورد می شود. طیق یافته های تحقیق، سه معیار ضریب جینی، شاخص تایل و اتکینسون نتایج سازگاری از روند نابرابری ارائه و یکدیگر را تایید می کنند. شاخص های نابرابری طی دوره 1369 تا 1394 بطور نوسانی تغییر کرده اند اما بطور کلی دارای روند نزولی هستند که حکایت از بهبود توزیع درآمد در هر دو جامعه شهری و روستایی دارد. بیشترین کاهش نابرابری در مناطق شهری به ترتیب مربوط به استان های آذربایجان غربی، ایلام، بوشهر،کرمانشاه و زنجان و در مناطق روستایی مربوط به استان های سمنان، یزد و هرمزگان است. در حالی که برنامه دوم توسعه توفیق کمتری در کاهش شاخص های نابرابری داشته، برنامه پنجم توسعه موفق ترین برنامه در این زمینه بوده است. محاسبه شاخص رفاه سن نشان می دهد که در دوره دهه ساله اخیر، پایین بودن شاخص های نابرابری منجر به افزایش رفاه خانوارها نشده است. دلیل آن تغییرات شاخص بهای کالا و خدمات شهری و روستایی و رشد منفی متوسط هزینه های خانوار بدلیل تحمیل هزینه های سنگین بر اقتصاد کشور است که متاسفانه آثار آن در وضعیت رفاه خانوارهای شهری و روستایی نمود پیدا کرده و موجب فقیرتر شدن بخش بیشتری از مردم جامعه شده است. از این رو در تفسیر ضرایب نابرابری باید با درنظر گرفتن تمامی جوانب اقدام به تصمیم گیری و سیاست گذاری در مورد آن نمود.
    کلیدواژگان: توزیع درآمد، ضریب جینی، شاخص تایل، شاخص اتکینسون، شاخص سن، استان های ایران
  • اردشیر انتظاری، احمد غیاثوند*، فاطمه عباسی صفحات 201-269
    وضعیت ساختاری و کارکردی خانواده در ایران در حال تغییر است. از جمله تغییرات مهم، افزایش سن ازدواج جوانان است. مطالعه این تغییر به عنوان شاخصی برای به تعویق افتادن تشکیل خانواده از اهمیت بسیاری برخوردار است. در پژوهش حاضر برای تبیین تاخیر سن ازدواج جوانان، علیرغم توجه به عوامل اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی جامعه، به بررسی وضعیت فضای همسرگزینی پرداخته شده است. برای استخراج فرضیه های پژوهش از نظریه های گذار دوم جمعیتی، تحول فرهنگی اینگلهارت، نوسازی و فضای همسرگزینی استفاده شده است.روش پژوهش پیمایشی بوده و جمعیت آماری آن کلیه جوانان در حین ازدواج شهر تهران (سال 1394) است. از شیوه نمونه گیری چند مرحله ای استفاده گردیده و حجم نمونه برابر با 379 برآورد شد. نتایج نشان می دهد پایگاه اجتماعی- اقتصادی خانواده دختر با ضریب 40/0، پایگاه اجتماعی– اقتصادی دختران جوان با ضریب 25/0- و عدم دسترسی به فضا های همسرگزینی با ضریب 19/0 بیشترین تاثیر را بر افزایش سن ازدواج دختران دارد. همچنین پایگاه اجتماعی اقتصادی پسران با ضریب به طور مستقیم بر افزایش سن ازدواج آنها تاثیر می گذارد. به عبارتی با بالاتر رفتن میزان تحصیلات، درآمد و منزلت شغلی پسران، سن ازدواج آنها افزایش می یابد. نتایج نشان می دهد پایگاه اقتصادی اجتماعی خانواده دختران و پایگاه اقتصادی اجتماعی پسران جوان بیشترین تاثیر را بر افزایش سن ازدواج آنها دارد. در مجموع می توان نتیجه گرفت که وجود رابطه معکوس بین پایگاه اجتماعی اقتصادی با سن ازدواج بیانگر تغییر در سبک زندگی خانواده و نظام ارزش های اجتماعی است.
    کلیدواژگان: جوانان، فضای همسرگزینی، پایگاه اجتماعی - اقتصادی، جوانان، شهر تهران
  • فریبرز محمدی، ستار پروین، یاسر رستگار صفحات 235-269
    مسکن مهر سیاست خانه دار شدن دولت در سال های اخیر برای آن شهروندانی است که فاقد مسکن بودند. به نظر می رسد عدم برنامه ریزی و توجه به مسائل اجتماعی و فرهنگی در تشکیل و ساخت مسکن مهر از سوی تصمیم گیران، باعث پدیداری ناهنجاری های اجتماعی در آینده خواهد شد. مفهوم مسکن علاوه بر مکان فیزیکی، کل محیط مسکونی را نیز در برمی گیرد که شامل تمامی خدمات و تسهیلات ضروری مورد نیاز برای به زیستن خانواده ها است. ساخت مسکن حداقلی برای شهروندان بدون توجه به آسیب های اجتماعی آن، می تواند جامعه را با چالش های اساسی روبرو کند که حل آنها هزینه های بسیاری را می طلبد. مقاله حاضر بر آن است تا با روش توصیفی-تحلیلی با بهره جستن از نظریه های مختلف حوزه سیاستگذاری اجتماعی، ناهنجاری های اجتماعی در رابطه محیط مسکونی، اکولوژی شهری و بی سازمانی اجتماعی به تبیین چالش های سیاستگذاری اجتماعی در حوزه مسکن با تاکید بر شناسایی و سنجش میزان تاثیر مولفه های سیاستگذاری اجتماعی در شکل گیری ناهنجاری های اجتماعی در بین ساکنین مهر پرند، بپردازد. به منظور دستیابی بدین مهم، به کمک ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیونی و تحلیل مسیر میزان همبستگی، اثر و مسیر تاثیرگذاری این مولفه ها براساس فرضیات تحقیق، سنجیده شده است. نتایج بیانگر آن است که ناهنجاری های اجتماعی در بین ساکنین مسکن مهر نتیجه ی عدم دسترسی به مولفه های؛ حس تعلق خاطر، فراغتی و تفریحی، نظارتی و کنترل، ارتباطی و تعاملات اجتماعی، سرمایه اجتماعی، تجانس فرهنگی، دسترسی به کار و اشتغال و سرانه های فرهنگی است که تا حد زیادی در محدوده مورد مطالعه رعایت نشده و بروز پیدا کرده است.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری اجتماعی، ناهنجاری اجتماعی، مسکن مهر، پرند
  • حمزه نوذری* صفحات 271-316
    جامعه شناسی تعریف و رویکرد متفاوتی از روان شناسی و اقتصاد در حوزه کارآفرینی توسعه داده و نقش مهمی در ایجاد و گسترش پژوهش های کارآفرینی به ویژه موضوعاتی مانند کارآفرینی قومی، تحلیل شبکه فرصت ها، کارآفرینی سازمانی و کارآفرینی مبتنی بر جنسیت و تجربه کاری داشته است. علاوه بر این، نظریه ها و تحلیل های جامعه شناسی را می توان برای راهنمایی چگونگی راه اندازی کسب و کار تبدیل کرد. جامعه شناسی کارآفرینی علاوه بر پاسخگویی به سوال چرایی در سطح کلان و خرد به سوال چگونگی کارآفرینی نیز پاسخ می دهد. این مقاله با بررسی رویکردها و نظریه های جامعه شناسی و تحلیل محتوای پژوهش های جامعه شناسی کارآفرینی در ایران نشان می دهد که از درون نظریه ها و تحلیل های جامعه شناسی می توان مفاهیم عملی را برای آموزش صاحبان کسب و کار آینده استخراج کرد. به عبارتی در تحلیل ها و تبیین های جامعه شناسی کارآفرینی، مفاهیمی وجود دارد که از نظر عملی مهم هستند و در آموزش و تدریس کارآفرینی به کار می آیند. شبکه اجتماعی و فرصت های کسب و کار، کار تیمی و بازاریابی از جمله موضوعات مهم کارآفرینی است که از تحلیل های جامعه شناسی کارآفرینی می توان مفاهیم کاربردی برای آموزش آنها به کارآفرینان آینده استفاده کرد. علاوه بر این یافته ها نشان می دهد پژوهش های جامعه شناسی کارآفرینی در ایران از نظر مفاهیم تحلیلی رو به رشد بوده اما از نظر استخراج مفاهیم عملی و کاربردی برای آموزش کارآفرینی موفقیت چندانی نداشته است.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی کارآفرینی، مفاهیم عملی، بازاریابی، کار تیمی، فرصت های کسب و کار
|
  • Ali Akbar Tajmazinani, Gholamreza Ghaffari, Yaser Bagheri Pages 1-36
    Policy-making is in practice a systematic activity that involves a set of decisions, plans, and practices. Shortages, contradictions or weakness in laws in responding to social issues often leads policymakers to formulate or reform social policies in the form of bills / plans. Policy-making is in practice a discipline that involves a set of decisions, plans, and practices. Legal vacuum, conflict or legal impediment in responding to social issues often leads policymakers to formulate or reform social policies in the form of bills / plans. In this context. Time duration (between becoming problematic and reaction to) is important. Extending this gap can exacerbate the problem or even cause a new issue/ issues, so that the embedded policy measures do not work in the past.
    Asking a question about the "state of time" in the reality of social policy (focusing on plans / bills) required the present study.
    To examine the issue empirically and provide appropriate evidence on the research subject; the method of analyzing documents and mixed of qualitative and quantitative techniques were applied. Sampling method was purposeful. The plans and bills related to social policy in 8th and 9th Parliaments, and documents that have information about the date and outcome of their review (from the beginning to the notification).
    The results show that the average time between receipt and approval of plans and bills (irrespective of residual or deregulated items) has been around 22 to 25 months Which the most bureaucratic bills have been in the area of justice and the most time-consuming one has not been acted yet from around 12 years ago. Also the research data does not show a logical and meaningful relationship between proximity to election time and the rejection or approval of plans and bills in the policy domain. Besides that thepatterns of approvals are not endorsed separately from the various years of life of each parliament.
    Generally, the problem of social phenomena in the legislature has not been dominant in parliament and the patterns of approvals are not endorsed separately from the various years of life of each parliament. Finally the findings indicate that the process of social policy through the parliament is very time consuming; on the other hand, it generally does not follow a timely response to social problems.
    Hence from this perspective, it seems that the social policy process in the parliament needs to be reviewed and improved.
    Keywords: Social Policy, Parliament, Bills, Time, Social Problem
  • Mohsen Niazi, Seyyed Saied Hoseynizadeh Arani *, Ayoub Sakhaie, Fetemeh Yaghoubi, Mashaallah Hoseini Pages 37-76
    One of the factors that plays a decisive role in the attitudes, choices, actions and lifestyles of the people of society is their religion and their religious identity, which in recent years has been formed the rich theoretical and empirical background of this relationship.
    Accordingly, the purpose of this study is to use the meta-analysis method to analyze and combine the results of studies on the relationship between religiosity and lifestyle.
    For this purpose, 14 research studies conducted between 2011 and 2016 about the relationship between religiosity and lifestyle, published in academic journals, were selected for review.
    Selected research has been carried out in a survey method by using questionnaire in different statistical populations and based on reliable scales.
    In the first step, the evaluation of selected research, homogeneity assumptions and dissemination error were examined; accordingly, the findings indicated the heterogeneity of the effect sizes and the non-bias of the published studies.
    In the second stage, the coefficient of effect size and the moderating role of gender variable, community type and education level were evaluated using the second version of CMA software. The results showed that the effect size or the effect of religiosity on lifestyle is equal to 0.314, which is moderately evaluated according to Cohen's interpretation system.
    Also, women's religiosity towards men, young people is more influential on their lifestyle than adults and people with higher education and higher than those with lower or upper secondary education.
    Keywords: Religiousness, Lifestyle, Gender, Tpe of Community, Level of Education, Meta-Analysis
  • Jafar Hezarjaribi *, Sajad Moradi Pages 77-134
    Happiness as a social condition consists of three aspects including personal (positive affect and life satisfaction), social (strong and supportive relations and social cohesion) and structural (necessary settings and preconditions for flourishing and actualization of human capabilities) It’s an important issue in social and welfare policies
    Regarding to the fact that happiness is not in an appropriate state in Iran and Illam province, its meanings among people should be understood and used in planning and interventional actions. Hence, the current research has been done to study the meanings and definitions of happiness from the citizens’ viewpoint of Ilam.
    The conceptual debates have been formulated in philosophical, psychological and sociological approaches to depict the sophisticated and multi-dimensional nature of happiness. The current research is a qualitative one in the interpretative and constructionist paradigm. The data have been gathered by semi-structured interviews. The participants are 36 persons who have been chosen by purposive sampling. The interviews have been
    First, happiness as liberty which has two sub-themes: negative liberty (being free from any unpleasant factor that is preventive of peace and good life) and positive liberty (having necessary facilities for pursuit goals and priorities of life). The Second theme is happiness as adjustment which means harmony and fitness between subjective and objective conditions of life. Third, happiness as life satisfaction or positive evaluation of life, and the forth one is happiness as power that being able to accept and dealing with troubles and unpleasant affaires and their negative consequences. Based on findings, policy recommendations have been formulated in four strategies including: reconstruction of community by rejuvenate and strengthen social capital, improve objective conditions of life by employment and livability of environment, paying more attention to justice and distributive equality in macro-level policymaking so that facilities and opportunities for actualization of personal capabilities be attainable fairly, and finally, rethinking in the content of those institutions’ programs that are responsible for education and socialization to reinforcement of citizenship ethics, collective identities and ultimate ends.
    Keywords: Happiness, Social Policy, Social Welfare, Social Order
  • Golamreza Latifi *, Iman Ghalandarian, Sediqeh Sargazi Pages 135-167
    Security and safety are considered as one of the principles of designing urban spaces for planners and urban planners. The lack of security in the open spaces of the cities reduces the vitality and availability of space. In this regard, women are more vulnerable than men, in other words, feel less secure in more places and have a diminutive presence.
    In this research, Imamzadeh Yahya Square in the city of Sari has been considered as a public space and the construction of Emamzadeh as one of the religious places has been measured in terms of security feeling. The research method is a quantitative. The research data was collected through a survey with a sample size of 96 people, field studies, interviews and questionnaire. In order to determine the level of women's sense of security in this urban environment, the religious place was seen as an independent variable and the sense of security with reagents such as readability, vitality, etc has been investigated as a dependent variable. The findings indicate that more than half of the women consider the Emamzadeh's tomb effective in their sense of security. According to research hypotheses, there is a direct relation between the existence of the emamzadeh (religious places) in the city and the sense of security.
    Keywords: Feeling of Safety, Women, Religious Places, Urban Spaces
  • Saeid Ebrahimi, Seyed Kamal Sadeghi, Mohammad Bagher Beheshti, Reza Ranjpour Pages 169-200
    This study seeks to measure income inequality among provinces of Iran in urban and rural areas during five socio-economic, and cultural development plan by using household survey data from 1990-2015, that issue by Statistical Centre of Iran, Gini coefficient, Theil index, Atkinson index and Sen Welfare indecies are calculated for the whole country as well as all provinces. Gini, Theil and Atkinson inequality index presented the Compatible results and confirm each other. Inequality indices over the period 1990 to 2015 does not have deterministic trend. But generally has a downward trend that, suggests improving income distribution in both urban and rural area. Most reduce of inequalities in urban areas are related to the provinces of Azarbayjan-Ghrby, Ilam, Bushehr, Kermanshah and Zanjan, and in rural areas of Semnan, Yazd and Hormozgan . On the other hand, welfare indicator over the past decade for the whole country as well as all provinces is dropped during five-year development plans, inequality in urban and rural areas has been decreasing, although at this time the reduction of inequality is higher in rural areas. The Second Development Plan had less success in reducing inequality indices but the fifth development plan in this regard has been the most successful program. Sen Index shows that in the past decade, decreasing inequality does not leading to an increase in household welfare. Because of changes in price index for goods and services in urban and rural and negative growth of average household spending due impose heavy costs on the economy, which lead to extend the poor. Hence in interpreting of the coefficients of inequality, all its aspects should be considered in order to decision -making.
    Keywords: Income Inequality, Gini Coefficient, Theil Index, Atkinson Index, Sen Index, Provinces of Iran
  • Ardeshir Entezari, Ahmad Ghiyasvand *, Fatemeh Abbasi Pages 201-269
    The structural and functional status of the family in Iran is changing. One of the important changes is the increase in the age of marriage of young people. It is important to study this change as an indicator for postponing family formation.
    In this study, in order to explain the age of marriage of young people, in spite of the social, economic and cultural factors of the society, the choosing spouse space is discussed..
    In order to derive research hypotheses the second transitional theory of demography, the cultural transformation of Inglehart, modernization, and the space of choosing spouse has been used.
    The research method is survey and its population is all young people during marriage in Tehran (1394). A multi-stage sampling method was used and the sample size was estimated at 379.
    The results show that the socioeconomic status of the girl's family with a coefficient of 0.41, socioeconomic status of young girls with a coefficient of 0.25, lack of access to the space of choosing spouse with a coefficient of 0.19 has the greatest impact on the increase of girl's marriage age.
    Also, the socioeconomic level of boys with a factor directly affects the increase in their marriage age. In other words, the higher the level of education, income and job status of boys, the age of their marriage increases.
    The results show that the socio-economic status of the girl's family and the social status of the young boys have the greatest impact on the increase of their marriage age.
    Finally it can be concluded that the inverse relationship between the socio-economic base and the marriage age represents a change in the family's lifestyle and social values ​​system.
    Keywords: Youth, Choosing Spouse Space, Socio-Economic Status, Tehran City
  • Pages 235-269
    Mehr Housing” is the home-building policy of the government in recent years for those citizens who do not have house. It seems that the lack of planning and ignoring the social and cultural issues in the formation and construction of” Mehr Housing” by decision makers, will lead to the emergence of social anomalies in the future. The concept of “House", in addition to the physical location, also covers the entire residential environment, which includes all the essential services and facilities needed for the well-being of families. Making Minimal Housing for Citizens, without paying attention to its social damages, can encounter the society with major challenges which require a lot of costs to solve.
    The present paper seeks to use the descriptive-analytical method and utilizes various theories of social policy, social anomalies in relation to residential environment, urban ecology and Social disorganization, deals with the challenges of social policy in the field of “Parand Mehr Housing”. It focuses on identifying and measuring the impact of social policy components on the formation of social anomalies among its inhabitants.
    In order to achieve this, by using Pearson correlation coefficient, regression analysis and path analysis of correlation coefficient, the effect and the direction of influence of these components have been measured based on research hypotheses.The results indicate that social anomalies among residents of " Mehr House" have been created due to the lack of access to the components: sense of belonging, leisure and recreation , monitoring and control, communication and social interactions, social capital, cultural consensus, access to work and employment And cultural per capita Which has largely been ignored and emerged in the study area.
    Keywords: Social Policy, Social Anomalies, Mehr Housing, Parand
  • Hamzeh Nozari * Pages 271-316
    Sociology has developed a different approach to psychology and economics in the field of entrepreneurship and has played an important role in creating and expanding entrepreneurial research, in particular issues such as ethnic entrepreneurship, network analysis of opportunities, organizational entrepreneurship, and entrepreneurship based on gender and work experience.
    In addition, theories and sociological analysis can be used for instructions on how to start a business. In addition to answering the question “why”, entrepreneurial sociology answers “How”question of entrepreneurship.
    This article, by examining sociological approaches and theories and analyzing the content of research on sociology of entrepreneurship in Iran, shows that from theories and analyzes of sociology, practical concepts can be derived for the training of future business owners. In other words, in the analysis and explanations of sociology of entrepreneurship, there are concepts such as social networking and business opportunities, teamwork and marketing which are practical and important in teaching and training entrepreneurship and future entrepreneurs.
    In addition, the findings show that sociological research on entrepreneurship in Iran is growing in terms of analytical concepts, but has not succeeded in extracting practical and applied concepts for entrepreneurship education.
    Keywords: Sociology of Entrepreneurship, Practical Concepts, Marketing, Teamwork, Business Opportunities