فهرست مطالب

مطالعات فقه اسلامی و مبانی حقوق - پیاپی 25 (بهار 1392)

نشریه مطالعات فقه اسلامی و مبانی حقوق
پیاپی 25 (بهار 1392)

  • ویژه فلسفه و کلام اسلامی
  • تاریخ انتشار: 1392/05/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • ابوالفضل کیاشمشکی، علاالدین ملک اف صفحه 3
    پس از توحید، انسان کامل مهم ترین بحث در عرفان نظری به حساب می آید و عارفان درباره آن از جهات متعدد، حقایق سودمندی را مطرح و تبیین کرده است. ازاین رو در این مقاله ساحت نظری انسان کامل را باتاکید بر دیدگاه شیخ اکبر و امام خمینی رحمه الله بررسی و تحلیل کرده ایم.
    جهان بینی ابن عربی بر دو اساس استوار است: یکی حق سبحان است و دیگری انسان کامل. وی واضع اصطلاح «انسان کامل» بوده و نخستین کسی است که در عرفان اسلامی این اصطلاح را در کتاب های خود، مانند الفتوحات المکیه و فصوص الحکم به کار برده است.
    امام خمینی رحمه الله ، در بسیاری از تالیفاتش درباب انسان کامل سخنانی عمیقی بیان کرده است. وی انسان کامل را در آثار مختلف خویش پرفروغ جلوه داده است. گرچه نظریه انسان کامل به صورت پراکنده در آثار ایشان آمده است، با جمع آوری و تحلیل آرای ایشان، به نتایج خوبی می توان دست یافت.
    انسان کامل از نظر عرفا، صورت کامل خدا و آینه تام اسما و صفات اوست. او واسطه حق و خلق است و به علت وجود او، فیض خدا به جهان و جهانیان می رسد و به سبب وجود او، وجود آنان باقی می ماند.
    کلیدواژگان: انسان کامل، ولی، وجود منبسط، ابن عربی، امام خمینی (رحمه الله )
  • رحیم دهقان سیمکانی صفحه 29
    ایمانوئل کانت با محدودساختن تمامیت دین در حوزه اخلاق، قرائتی عرفی شده از دین ارائه کرده و معتقد است که نیاز انسان ها به داشتن سلوک اخلاقی، آنان را متوجه دین و خدا کرده است. ایشان با نگاهی تک بعدی، ابعاد شریعتی، کلامی، مناسکی و... را در بعد اخلاقی دین جمع کرده و قلمروی دین را به شکل چشم گیری محدود کرده است. در دین اخلاقی کانت، پرستش، الهیات، مناسک و کلیسا جایی ندارد و این، به معنای فروکاهی جایگاه دین یا به تعبیری، «عرفی شدن دین» است. در این مقاله ضمن تبیین اندیشه های اخلاقی کانت، عناصری را بررسی می کنیم که در نظام فکری او به عرفی شدن دین یا افول دین از جایگاه حقیقی خود منجر شده است.
    کلیدواژگان: ایمانوئل کانت، دین، اخلاق، عرفی شدن، خردگرایی، لا ادری گری
  • هناء مدنی صفحه 51
    نبوت یکی از مباحث مهم کلامی است که مباحث و فروع آن همواره دغدغه متکلمان بوده و هست. در این نوشتار دیدگاه های دوتن از صاحب نظران معاصر، علامه طباطبایی و حسن حنفی را درباره وحی به شیوه تطبیقی بررسی کرده ایم. حنفی نبوت را شعور انسان عادی به وجود مشکل و تلاش برای حل آن دانسته و به تبع آن، وحی را وسیعتر از معنای مدنظر علامه می داند؛ بااین حال حکایتگری وحی از واقع مستلزم بازخوانی و تاویل متون است تا معنای مدنظر متن به طور سیال و هرمنوتیکی و براساس تجربه شخصی در متن جامعه برداشت شود. این هندسه معرفتی از نظر علامه تفسیر به رای بوده و ایشان تاویل را حوزه متفاوتی از تفسیر معرفی میکند. علامه وحی را شعوری خاص و متفاوت میداند که درک آن در توان انسان عادی نمیگنجد. وی تفسیر را مرتبط با حوزه الفاظ و مفاهیم دانسته و راه آن را جست وجو در متن قرآن میداند. علامه تاویل را منحصر به افرادی خاص و به نزله روحی دانسته است که در کالبد آیات دمیده شده است.
    کلیدواژگان: علامه طباطبایی، حسن حنفی، نبوت، وحی، تجربه دینی، معجزه
  • محمدرضا شاهرودی، صدیقه ملک لو صفحه 83
    عصر امام حسن عسکری}، همچون عصر امامان پیش از ایشان، اوج فتنه گرایی و مذهبسازی است؛ لذا امام، همچون پدر و اجداد بزرگوارشان، در دو حوزه مبارزه می کرد: یکی مبارزه با جور خلفا و دیگری مبارزه با انحراف فرق. ایشان با توجه به جو سیاسی و کوتاه بودن مدت امامت و تحت نظر بودن، از مبارزه مسلحانه در پیشبرد اهداف امامت بهره نجست؛ ازاین رو با رعایت تقیه، به روشنگری افکار پرداخت و مخالفت خویش را علیه آنان با ابزار دیگر بیان کرد تا پیروان با تاسی به ایشان، از افکار و فرقه های منحرف کناره گیری کنند. ایشان با فرقه های منحرف کلامی مذهبی، مانند صوفیه، واقفیه، غلات، زنگیان و...، از طریق فعالیت هایی زیر مبارزه می کرد: 1.رفع شبهات در حوزه دین؛ 2. تولی و تبری در مقابل دوستان و دشمنان؛ 3. مبارزه با انحرافات فکری؛ 4. پرهیز از مجادله و دستور به دوری از بدعت گذاران؛ 5.موضع گیری در برابر فرقه های ضاله؛ 6. دفع فتنه با بهره گیری از علم غیب؛ 7. دستور به توقف در برابر شبهات؛ 8. مخالفت صریح ولی بدون اظهار نظر سیاسی که از خلال احادیث و فرمایش های ایشان به دست آمده است.
    کلیدواژگان: امام حسن عسگری، فرقه های کلامی مذهبی، تقیه، موضعگیری، مبارزه
  • مرتضی نوروزی صفحه 101
    قضیه در علم منطق، مرکب تام خبری است که توانایی اتصاف به صدق و کذب را داشته باشد. در تقسیم بندی اساسی، قضیه به دو قسم حملی و شرطی تقسیم می شود. قضیه حملی نیز اقسامی مختص به خود را دارد. یکی از تقسیمات اختصاصی قضیه حملی، تقسیم آن به حقیقی و خارجی و ذهنی است. معیار صادق بودن این سه قضیه و اینکه این معیار در سایر قضایا نیز جاری است، در مقاله حاضر مطرح شده است. در ضمن بحث، دیدگاه برخی از حکمای اسلامی را بررسی و نقد کرده و در ادامه، مسئله نفس الامر و دیدگاه ها درباره آن را مطرح کرده ایم. قسمت پایانی مقاله، شرح کلمات علامه طباطبایی(ره) درباره نفس الامر است.
    کلیدواژگان: قضیه، صدق، کذب، حقیقیه، خارجیه، ثبوت، نفس الامر و مطابق
  • سیده سمیه حسنی صفحه 113
    در مقاله پیش رو، در پی تبیین آرای فخر رازی و خواجه نصیر طوسی درباره تاثیر تهذیب نفس بر معرفت هستیم. فخر رازی و خواجه نصیر، هر دو، بر تاثیر تهذیب نفس بر رسیدن به معرفت متفق هستند.
    تاثیر دو دسته است: سلبی و ایجابی. تاثیر سلبی، به گونه ای است که موانع معرفت را سلب می کند. ازجمله تاثیرات سلبی، دوری از گناهان است که هر دو نفر بر آن متفق هستند. براثر دوری از گناهان، نوری در دل انسان ظهور می یابد که به انسان در رسیدن به معرفت کمک می کند. تاثیر ایجابی نیز به گونه ای است که در به وجودآمدن معرفت یا تقویت آن کمک می کند. ازجمله تاثیرات ایجابی محل اتفاق هر دو، می توان به مقدم بودن تزکیه بر تعلیم و نوربودن علم اشاره کرد. خواجه نصیر در این قسمت به داشتن آداب معرفت به عنوان مقدمه تاثیری ایجابی و فخر رازی به بهره بردن نفس از زیارت مردگان در سبک معرفت، اشاره می کنند که در این دو مسئله، این دو شخصیت باهم تفاوت نظر دارند. نکته شایان توجه در اینجا این است که این تاثیرات در رسیدن به معرفت نقش مقدماتی دارد.
    کلیدواژگان: تهذیب نفس، معرفت، خواجه نصیرالدین طوسی، فخر رازی، نور، تاثیر
  • محمد جواد حسنی صفحه 133
    زبان دین جزئی از مباحث فلسفه دین است که با طرح فلسفه دین مطرح شده است؛ ولی زبان قرآن در سنت و تمدن اسلامی تاریخی طولانی دارد. یکی از مباحث مهم آن معناشناسی صفات خبری است که در قرآن مطرح شده است. در کلام اسلامی، درباره زبان قرآن نظرات مختلفی مطرح شده است که آخرین نظریه را آیت الله جوادی آملی طرح کرده است. ایشان معتقد است زبان قرآن «زبان فطرت» است. در این مقاله کوشیده ایم مبادی تصوری و تصدیقی نظریه ایشان را طرح کرده و ادله نظریه را تبیین کنیم. ایشان چهار دلیل بر می شمارد: 1. قرآن هادی همگان است؛ 2. فرهنگی قرآنی فرهنگ جهانی است؛ 3. فهم قرآن برای همه میسر است؛ 4.نیازمندی بشر به پیام های قرآنی. ایشان سه ویژگی مهم نیز برای زبان قرآن بر می شمارد که درک آن برای همه بشر ممکن است: 1. قول ثقیل پرمحتوا و آسان فهم است؛ 2. نوری بی ابهام است؛ 3. بین و برهانی است.
    درادامه، نظریه بازی های زبانی ویتگنشتاین را با مبادی تصوری و تصدیقی آن مطرح کرده ایم. ایشان چهار دلیل بر غیرمعرفت بخشی گزاره های دینی اقامه می کند: 1. کاربرد معنا؛ 2. تنوع کاربرد واژه ها؛ 3 فقدان وجه مشترک در کاربردهای متنوع؛ 4. نحوه معیشت؛ در ضمن طرح این نظریه، نظریه آیت الله جوادی آملی را با نظریه بازی های زبانی درباره قرآن تطبیق و بررسی کرده ایم.
    کلیدواژگان: زبان دین، زبان دینی، بازی های زبانی، کاربرد معنا، زبان قرآن، آیت الله جوادی آملی، ویتگنشتاین، انسان، فطرت، زبان فطرت
  • سید متین محسنی صفحه 159
    ایمانوئل کانت، متفکر برجسته غربی، تاثیری مهم بر فلسفه غربی و نیز بر نوع نگاه بشر به دین گذاشت. این درحالی بود که وی محور تاملات خویش را نقد عقل در ساحه های نظر و عمل و حکم قرار داد. بنابراین، بررسی فلسفه کانت، از نظر موضع گیری آن درباره اعتقادات دینی، در میان بررسی های فلسفی ضرورتی بسیار دارد. در تحقیق حاضر کوشیده ایم تا این بررسی را با عناوین «عقل نظری و دین» و «عقل عملی و دین» و «دین از نظر کانت» انجام دهیم. این عناوین، به ترتیب، دیدگاه وی را درباره ناتوانی عقل نظری در دریافت باورهای دینی بایسته و ابتنای دین بر اخلاق و قرائت وی از دین طبیعی را دربر می گیرد. هر سه قسمت، با تبیین اصول و مفاهیم اصلی فلسفه کانت در موضوعات محل بحث، نگاشته شده و در پایان نیز، به اختصار نقد و ارزیابی شده است. همچنین مقدمه و نتیجه، دو بخش تمهیدی و نهایی این تحقیق را تشکیل می دهد تا هم زمینه ورود به فلسفه کانت از نظر نسبت آن با اعتقادات دینی را مهیا سازد و هم نتیجه گیری بحث را به طور جداگانه و روشن در اختیار نهد.
    کلیدواژگان: عقل محض، عقل عملی، اعتقاد دینی، دین طبیعی، دین فوق طبیعی
  • حسین واعظی صفحه 185
    هدف اصلی این تحقیق، بررسی کمیت و کیفیت علم امام} از نظر قرآن و حدیث و عقل است. تحقیق با روش کتابخانه ای انجام شده وداده ها به شیوه بررسی آیات و روایات و دیدگاه های متکلمان شیعی درباره گستره و چگونگی علم امام}، به ویژه علم غیب او، گردآوری شده است.
    در این تحقیق به نتایج زیر دست یافته ایم: علم امام از نظر کیفیت، فعلی و لدنی و از نظر کمیت، عام و فراگیر است؛ یعنی امام به لحاظ مقام نورانیت، تمام معلومات را، به اذن خداوند، بالفعل داراست و این از لازمه امامت امام است؛ زیرا امام از دیدگاه شیعه، جانشین پیامبر و حجت خداست. کسی که چنین منصبی دارد، از هرنظر، باید از دیگران برتر باشد و این برتری زمانی تحقق می یابد که امام از تمام علوم، بالفعل، آگاه باشد. علم امام به حوادث و موضوعات خارجی، علم ویژه و لدنی است.
    کلیدواژگان: امامت، علم امام، علم فعلی، علم شانی، علم لدنی، علم غیب، کمیت، کیفیت
|
  • Abolfazl Kiashemshaki, Alaeddin Malekuf Page 3
    Perfect Man is the most important topic in theoretical gnosis discussions, after monotheism. Mystics have propounded many useful points about Perfect Man, and they have considered different angles of that. Hence, this paper observes and analyzes the theoretical aspect of Perfect Man, laying stress on the opinions of Sheikh Akbar and Imam Khomeini. Ibn 'Arabi's weltanschauung is based upon two things: Almighty Allah and Perfect Man. He invented the term of "Perfect Man", and he was the first person who used this term in Islamic Gnosticism in his books: al-Futūḥāt al-Makkīyah and Fuṣūṣ al-Ḥikam. Imam Khomeini profoundly has discussed about Perfect Man, and has highlighted it in many of his writings. Although the theory of Perfect Man is stated in his different writings, dispersedly; but assembling them gives valuable information about the issue. From mystic's point of view, Perfect Man is perfect form of God, and a manifestation of His Names and Attributes. Perfect Man is a mediator between Almighty Allah and His creature being. God's perpetual blessing receives world and people by Perfect Man, and it is the reason of their existence.
    Keywords: Perfect Man, guardian, extending existence, ibn Arabi, Imam Khomeini
  • Rahim Dehghan Simkani Page 29
    Immanuel Kant has presented a conventionalized interpretation of religion by confining whole religion to the restricted realm of morality. He believes that human's need for moral behavior leads them to religion and God. Having one-dimensional look, Kant has assembled all canonical, theoretical, ritual etc. aspects into the moral aspect of religion, and strictly has limited its domain. Worship, theology, ritual, and church have no place in Kant's moral religion, which means decreasing the place of religion; in other words, it is "conventionalizing religion". This paper, while explaining Kant's moral thoughts, examines the elements of his ideology that leads religion to be conventionalized, or cause it to decline from its real position.
    Keywords: Immanuel Kant, religion, morality, conventionalizing, rationalism, agnosticism
  • Hana Madani Page 51
    Prophethood is an important theological issue that has raised many arguments among theorists. This paper presents a comparative analysis of the ideas of two contemporary theorists, Allamah Tabatbaei and Hassan Hanafi, regarding revelation. Hanafi considers prophethood as an understanding of the problem by an ordinary person, and an attempt to solve it; therefore, his definition of revelation is more general than what Allamah presents. However, the truth narrating aspect of revelation needs to read out and esoteric interpretation (tawīl) of the text, so that the appointed meaning of the text could be extracted from the society, flexibly and based on personal experience. Allamah rejects such a definition, and considers it as a subjective exegesis, and differs between the realm of esoteric interpretation (tawīl) and interpretation (tafsīr). In Allamah's point of view, revelation is an especial kind of understanding that is not comprehensible to an ordinary person. Allamah believes that interpretation (tafsīr) is connected to text and context of the Holy Quran, but esoteric interpretation (tawīl) is exclusive to particular persons, and it is as a soul breathed in the body of the verses.
    Keywords: Allamah Tabatbaei, Hassan Hanafi, prophethood, revelation, religious experience, miracle
  • Mohammad Reza Shahrudi, Seddighe Malek Loo Page 83
    Imam Hassan 'Askari's era, just like other Imams, was the time of sedition and fabricating religious sects. Thus, he had to contend with cruel rulers and misleading sects at the same time. Considering political atmosphere, short leadership time, and being under surveillance, he did not engage in armed struggle. Therefore, he started to enlightening people and cleaning their minds from deceptive beliefs. Imam Hassan 'Askari (A.S.) contended with deviated theological-religious sects such as Sufism, Waqifites, Extremist Shias, Zangis, etc.; by the activities like: 1- Rejecting their objections in the field of religion, 2- Associating with friends and dissociating from adversaries, 3- Contending with cogitative deviations, 4- Abstaining from disputation with heretics, giving order to avoid from them, 5- Taking up a fortified position against wicked sects, 6- Repelling sedition by using the knowledge of hidden truth, 7- Ordering his followers to stay silent against objections, 8- Apparent contradiction, manifested in his hadiths, without making political assessments,
    Keywords: Imam Hassan Askari (A.S.)_theological_religious sects_precautionary concealment_taking up a fortified position_struggle
  • Morteza Novruzi Page 101
    Proposition, in logics, is a complete declarative compound that is qualified to be true and false. A proposition mainly divides into two types: categorical and conditional. Categorical proposition has its especial divisions, and one of them is dividing it into true, external, and mental propositions. The paper presents the criterion for these three propositions to be true, and discusses that whether that criterion is useful for other propositions or not. Beside main topic, the ideas of some Islamic theologians are considered and analyzed. Then, the topic of "fact-itself" is discussed, and different ideas regarding that issue are presented. The final part explains what Allamah Tabatabaei has stated about "fact-itself".
    Keywords: proposition, true, false, true (proposition), external (proposition), affirmation, fact, itself, confirmed
  • Seyyedeh Somayye Hoseini Page 113
    This paper is to talk about Khājeh Nasīr Ṭūsī and Fakhr Rāzī's views about the influence of self-refinement on insight. Both agree that developing insight is influenced by self-refinement. Generally, there are two kinds of influences: positive and negative. Negative influence means the things that keep away a person from what deprives him of insight. One of the negative influences, which both are agreed upon, is avoiding sins. Avoiding sins provides an interior illumination that helps to develop insight. Positive influence means something that brings insight or strengthens it. Among positive influences, which both agree about, is the priority of refinement over education, and believing that knowledge is a light. Regarding positive influences, Khājeh Nasīr considers observing etiquette of insight as positive influence preparatory, but Fakhr Rāzī believes in visiting graves as a preliminary to gain insight; however, their different opinions are related to the preliminary issues for develop insight.
    Keywords: self, refinement, insight, Khājeh Nasīr al Dīn Ṭūsī Fakhr Rāzī light, influence
  • Mohammad Javad Hasani Page 133
    Religious language is a part of philosophy of religion, which has presented from the outset of it. However, the language of Quran has a long history in Islamic tradition and culture. The semantics of declarative adjectives of the Quran is an important topic concerning this issue. In Islamic theology, there are many theories presented about the language of Quran, among which the last theory is offered by Ayatollah Jawadi Amoli. He believes that Quran's language is the language of nature. This paper presents the conceptual and affirmative principles of his theory, and explains its reasons. He supports his theory by four reasons: 1- the Quran is a guide to all people. 2- Quran's culture is a universal culture. 3- Quran is comprehensible to everybody. 4- Human being is in need of the Quran's message. Ayatollah Jawadi Amoli states three important features for the language of the Quran that it is comprehensible to everybody: 1- Its language is strong, meaningful, but easy to understand. 2- It is a brilliant light that never loses its luster. 3- It is evident and demonstrative. After that, Wittgenstein's language-game theory, along with its conceptual and affirmative principles, is presented. He offers four reasons to prove that religious propositions are meaningless: 1- meaning usage. 2-Diversity of word's usage. 3- Lack of shared face in different usages. 4-The way of livelihood. The theories of Ayatollah Jawadi Amoli and Ludwig Wittgenstein are deliberated and compared with each other.
    Keywords: language of religion, religious language, language, games, meaning usage, language of the Quran, Ayatollah Jawadi Amoli, Ludwig Wittgenstein, human being, nature, language of nature
  • Seyyed Matin Mohseni Page 159
    Immanuel Kant was a great western thinker, who left a deep impression on western philosophy, as well as human attitude towards religion. His main discussion was analyzing reason in the fields of theory, act, and judgment. Thus, among other philosophical studies, perusing Kant's philosophy, considering its disposition towards religious beliefs, is very important. This study is carried out under the titles of "speculative reason and religion", "practical reason and religion", and "religion from Kant's point of view". These titles present, respectively, Kant's ideas that: speculative reason is unable to understand religious necessary beliefs, religion is based upon morality, and also, his interpretation of natural religion. All these three parts contain principles and the main concepts of Kant's philosophy concerning the presented issue, and a brief analysis at the end. The paper includes a preface, to create the conditions for discussing Kant's philosophy concerning religious beliefs, and a conclusion that clearly presents the final word to readers.
    Keywords: pure reason, practical reason, religious belief, natural religion, metaphysical religion
  • Hosein Vaezi Page 185
    This research is attempts to examine Imam's Knowledge, quantitatively and qualitatively, from the viewpoint of the holy Quran, hadith, and intellect. It is a library research, and data is provided by examining Quranic verses, hadiths, and Shia theologian's points of view regarding the quality and extent of Imam's Knowledge, especially his esoteric knowledge. The research concludes that Imam's Knowledge is active and divine qualitatively, as well as, general and pervasive quantitatively. Imam, for his luminous station, knows everything actually by God's will. This knowledge is a requisite qualification for Imamah (holy leadership), because Imam is a successor of the holy Prophet (P.B.U.H.), and God's proof. A person possessing such a position must have preference over other people in every respect, which is achievable only when he knows everything actually. Imam's Knowledge regarding different issues of the world is an especial and divine type of knowledge.
    Keywords: Imamah (holy leadership), Imam's Knowledge, active knowledge, potential knowledge, divine knowledge, knowledge of hidden truth, quantity, quality