فهرست مطالب

مطالعات فقه اسلامی و مبانی حقوق - پیاپی 33 (بهار و تابستان 1395)

نشریه مطالعات فقه اسلامی و مبانی حقوق
پیاپی 33 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن ملک افضلی اردکانی * صفحات 5-26

    تشخیص مصلحت نظام که ریشه در فقه پویای اسلام دارد، جایگاه رفیعی را در ادبیات فقهی، حقوقی و سیاسی کشور به خود اختصاص داده است. مصلحت تشخیص داده شده آنگاه پراهمیت تر می شود که در پرتو آن حکم اولی شرعی جای خود را به احکام ثانوی می دهد. بر این اساس یکی از بایسته های اساسی تشخیص مصالح، ضابطه مندی و تعیین اصول حاکم بر این فرآیند است. فقدان اصول و ضوابطی که به منزله چهارچوب نظری و خط مشی این فرایند تلقی شود، ممکن است شائبه سیاست زدگی یا حاکم ساختن سلایق فردی یا گروهی اقدام مجمع تشخیص مصلحت نظام یا مجلس شورای اسلامی را در مقام تشخیص مصالح نظام در پی داشته باشد. در این مقاله با روش تحلیلی و توصیفی، پس از تبیین مفهوم مصلحت، مصلحت نظام و مراتب آن، سنجه هایی به عنوان بایسته های فقهی، حقوقی تشخیص مصلحت نظام پیشنهاد شده است تا در پرتو این اصول، مصالح نظام شناسایی شده و ضمن ضابطه مند شدن این فرآیند، هرگونه شبهه و شائبه سیاست زدگی و پیروی از سلیقه های شخصی را در این خصوص برطرف نماید. بدیهی است عدم رعایت این اصول دارای ضمانت اجرای حقوقی و قضایی خواهد بود.

    کلیدواژگان: مصلحت نظام، مجمع تشخیص مصلحت نظام، ضوابط تشخیص مصلحت، فقه سیاسی اسلام
  • فتح الله قربانی*، ابراهیم ابراهیمی صفحات 27-46

    باروری های پزشکی(ART) با تمام تکنیک های روزآمد خود ناباروری را درمان نموده و به زندگی زوجین نابارور حیاتی دوباره بخشیده است، لکن این درمان عوارض سوئی نیز به دنبال داشته که تبعات ناخوشایند آن به یکباره زندگی آنان را با تهدید روبرو نموده است، به طوری که اکثر روی آورندگان به این تکنیک ها با چندقلو زایی مواجه شدند که تداوم این نوع باروری خانواده را با بحرآنهای ناخوشایندی چون مرگ مادر و جنین ها یا ابتلای آنان به مشکلات حاد جسمانی روبرو می سازد. متخصصین توانسته اند با ابداع تکنیک کاهش جنین به این مشکلات خاتمه دهند و امروزه با استمداد از این روش به حذف جنین ناقص الخلقه یا کاهش جنین های اضافی در باروری چندقلویی اقدام می نمایند. کاهش جنین گرچه از مصادیق سقط است اما از نوع مجاز آن، یعنی سقط درمانی است، لکن با رویکردی متفاوت و چالش برانگیز؛ زیرا در سقط درمانی، هدف حذف جنین ناقص الخلقه و یا همه جنین ها باهم است، اما در کاهش جنین هدف حذف یک جنین از میان چند جنین است در حالی که همه در یک سطح سلامت اند، لذا لازم است در ارتباط با کاهش جنین این سئوالات بررسی شود: آیا فدا شدن جنینی به نفع جنین دیگر صحیح است؟ آیا حذف جنین های اضافی ضرورت دارد؟ آیا ابقای جنین ها در شرایط خطر از نظر فقهی به صلاح است؟ و مسئله چالش برانگیزتر اینکه کدام جنین باید برای حذف انتخاب شود؟ و کاهش جنین انتخابی مشروعیت دارد؟ در این مقاله ضمن بررسی و پاسخ به سئوالات مذکور، با استناد به مستندات عقلی و نقلی ثابت نموده ایم که کاهش جنین به دلایل پزشکی مشروعیت دارد.

    کلیدواژگان: باروری پزشکی، باروری چند قلویی، جنین، حذف، کاهش
  • سید حسن علوی * صفحات 47-62

    واژه «تقصیر» در حقوق جزا به دو معنای متفاوت به کار رفته است: معنای اعم که مراد از آن رکن روانی و رابطه ذهنی فاعل و جرم است و معنای اخص که منظور از آن بی احتیاطی و بی مبالاتی است؛ تقصیر در این معنا در مقابل قصد مجرمانه به کار می رود. بسیاری از مولفان حقوق جزا این معنا از تقصیر را با عناوینی چون خطای غیر عمدی و خطای جزایی تعبیر نموده اند. در این تحقیق مقصود از تقصیر، معنای اخص که مرادف با خطای کیفری است، می باشد. نکته اصلی در تقصیر جزایی رابطه آن با رکن روانی است. برخی بر این اعتقادند که در جرایم غیر عمدی، رکن روانی همان «تقصیر» است. گروهی دیگر با توجه به ماهیت عنصر روانی که امری ذهنی است، اموری چون بی احتیاطی و بی مبالاتی را جانشین رکن روانی دانسته اند. در رابطه با توجیه عنصر روانی در جرایم مبتنی بر تقصیر جزایی که از نوع فعل هستند نه امری ذهنی، حقوقدانان پنج توجیه ارائه نموده اند.

    کلیدواژگان: تقصیر کیفری، خطای کیفری، عنصر روانی، بی احتیاطی، بی مبالاتی، مسئولیت کیفری
  • فاطمه رجایی * صفحات 63-82

    گاهی متعهد در نتیجه عدم اجرای تعهد خویش (اعم از انجام فعل یا ترک فعل) خسارتی به متعهد له وارد می آورد که اثر تخلف از این مسئولیت قراردادی، جبران خسارت است. گاهی میزان و شیوه جبران خسارت توسط توافق طرفین(اعم از توافق قبل از وقوع خسارت یا توافق بعد از وقوع خسارت) مشخص شده است که در این صورت طبق آن عمل می شود، اما گاهی میزان و شیوه جبران خسارت توسط دادگاه و کارشناسان رسمی تعیین می شود. در این صورت، عنصر مکان و زمان دارای اهمیت است، زیرا از سویی ممکن است متعهدله به محض ورود خسارت، ادعای خسارت نکند و از زمان ورود خسارت تا زمان تقدیم دادخواست مدتی فاصله شود در حالی که ارزش پول در این فاصله دارای نوسان است. از طرف دیگر به محض تقدیم دادخواست نیز حکم صادر نمی شود؛ گاهی نیز مکان ورود خسارت با دادخواست و رسیدگی متفاوت است. با توجه به اهمیت این موضوع، این نوشتار، شیوه های جبران خسارت قراردادی، سپس زمان و مکان تخمین آن را به صورت تطبیقی بین حقوق ایران و مصر مورد بررسی قرار داده و نتیجه گرفته است که در قانون ایران زمان ارزیابی اموال، زمان اجرای حکم قطعی است و مکان تخمین آن در اموال منقول بر اساس ملاک زمان، مکان اجرای حکم است و درباره اموال غیر منقول، محل وقوع آن است. قانون مصر ملاک زمان ارزیابی را روز صدور حکم قرار داده و درباره مکان اموال منقول مطلبی به صراحت ذکر نکرده و ملاک اموال غیر منقول را محل وقوع آن دانسته است. ملاک حقوق ایران به این دلیل که هدف جبران خسارت را بهتر تامین می کند، مناسب تر است.

    کلیدواژگان: خسارت قراردادی، ارزیابی خسارت، زمان، مکان، حقوق مصر
  • رضا دانشور ثانی*، کاظم خسروی صفحات 83-104

    یکی از نوآوری های مقنن در قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1392، تصریح به قاعده «درء» می باشد. در قوانین قبلی، مقنن صراحتا اشاره ای به این قانون نکرده بود، اما در برخی مواد آن را به طور ضمنی پذیرفته بود. به عنوان مثال، در مواد 167و 67، 66، 65 قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1370، ایجاد شبهه را موجب سقوط حد می دانست. در قانون سال 1392 در دو ماده 120و 121 به تشریع این قاعده و چگونگی سقوط مجازات در صورت وجود شبهه پرداخته شده است، اگرچه قانونگذار اشاره ای به معنای شبهه نمی کند. از آنجا که مقنن، این قاعده را در بخش کلیات ذکر کرده است، این شایبه وجود دارد که علاوه بر حد به معنای اخص، به سایر جرایم نیز تعمیم داده است، لذا در این نوشته، علاوه بر ذکر مستندات قاعده، تحلیل کلمات قاعده، اقسام شبهه و ملاک در عروض شبهه، سعی اصلی بر این است که با بررسی کتب معتبر فقهی شیعی و اهل سنت و بررسی نظریات محققین و دانشمندان، پی به این حقیقت ببریم که دامنه شمول قاعده «درء» چیست. آیا منحصرا شامل حد به معنای اخص است یا علاوه بر آن به سایر جرایم(قصاص، دیات، تعزیرات) نیز تسری می یابد.

    کلیدواژگان: درء، حد، شبهه، شبهه موضوعیه، شبهه حکمیه
  • مصطفی شیرازی فرع*، علیرضا عابدی سرآسیا، علی محمدیان صفحات 105-126

    مطابق آموزه های شرع، اسلام دینی جامع بوده و برای تمام ابعاد زندگی آدمی برنامه دارد. یکی از مهم ترین مسائلی که با گسترش روز افزون تکنولوژی و تحولات اجتماعی، اهمیت آن ملموس است، مسئله تربیت جنسی می باشد. جستار حاضر با پیگیری دو هدف اصلی: تنقیح و تبیین مسائل تربیتی، جنسی با این رویکرد که حکم هر مسئله از بین احکام پنج گانه تکلیفی بیان شود و تنها به ذکر احادیث بدون استخراج حکم اکتفا نشود و گردآوری مجموعه ای از احکام فقهی در مقوله تربیت جنسی به بررسی این شاخه تربیتی در آموزه های فقهی پرداخته است. نوشتار فرارو به علت محدودیت کمی در نگارش مقالات مهم ترین مسائل تربیت جنسی در چهار دوره قبل از تولد، تولد تا بلوغ، بلوغ تا ازدواج و ازدواج و تاهل را مورد بررسی قرار داده است.

    کلیدواژگان: تربیت جنسی، کودک، والدین، حکم فقهی، زن و مرد
|
  • Mohsen Malek Afzali Ardakani * Pages 5-26

    Expediency Discernment of the System which is rooted in the Shiite dynamic jurisprudence, has a high position in the jurisprudential, legal and political discourses of the Islamic Republic of Iran. The Discerned Expediency becomes more important when following it a primary religious decree is replaced by a secondary decree. Accordingly, one of the essential conditions in Expediency Discernment is being systematic and determination of the principles governing the process. Lack of principles and criteria to be considered as a theoretical framework and policy for the process, is likely to entail the misgiving about politicization or interference of individual or group interests in the work of the System Expediency Discernment Council and the Islamic Consultant Council (parliament) in discerning the Expediencies of the system. The present paper by an analytical and descriptive method, after explaining the definition of Expedience, Expedience of the System and its degrees has offered some criteria as the jurisprudential and legal necessities of Expediency Discernment in order to recognize under these principles the Expediencies of the System and in addition to regulating the process, eliminate any misgiving about politicization and following the personal tendencies in this field. It is obvious that ignoring these principles may entail legal and judicial sanctions.

    Keywords: Expediency of the System, System Expediency Discernment Council, Criteria of Expediency Discernment, political jurisprudence of Islam
  • Fathollah ghorbani *, Ibrahim Ibrahimi Pages 27-46

    Assisted Reproductive Technologies (ART) using their updated techniques have treated sterility and given a new life for infertile couples, but the treatment has had some bad effects the unwanted consequences of which have suddenly threatened their life so that most of the users of these techniques faced prolificacy the continuance of which exposes the family to oppressive crises like death or severe bodily health problems of mother and embryos. The experts inventing the embryo reduction technique have been able to make an end to these problems and nowadays using this method, abort the abnormal embryo or reduce the surplus embryos in multiple pregnancies. Although embryo reduction is an example of abortion but it is a legitimate type of it, i.e. abortion therapy, but with a different and challengeable approach, since in abortion therapy the abnormal embryo or all the embryos are aborted, but in embryo reduction the aim is to abort one of the embryos among multiple ones while all of them are in the same health condition. Therefore, the following questions must be asked about the issue: is it true to sacrifice an embryo for the sake of another one? Is abortion of the surplus embryos necessary? Is it expedient from the perspective of jurisprudence to keep the embryos in dangerous health conditions? And a more challengeable question is that which embryo should be chosen for abortion and is his abortion legitimate? In addition to answering the above mentioned questions we have referring to intellectual and narrated evidences proven that embryo reduction is legitimate due to medical reasons.

    Keywords: Assisted Reproductive Technology, multiple pregnancy, embryo, abortion, reduction
  • Sayed Hasan Alavi* Pages 47-62

    In criminal law the term “fault” is used in two different meanings: a general meaning that is the mens rea and the mental relationship between the criminal and the crime, and a specific meaning that is carelessness and recklessness in which fault is used versus the criminal intention. Many of criminal law authors give this concept the titles such as “unintentional fault” and “criminal fault”. In this paper, we mean by “fault” its specific meaning which is synonym for “criminal fault”. The main point in criminal fault is its relation to the mens rea. Some hold that in unintentional offences fault is the mens rea. Some others considering the nature of the mens rea, which is a mental matter have replaced it with elements such as carelessness and recklessness. To justify the mens rea in the offences based on criminal fault which is an act not a mental matter, the lawyers have put forward fife explanations.

    Keywords: criminal default, criminal fault, mens rea, carelessness, recklessness, criminal liability
  • Fatimah Rajaei* Pages 63-82

    Sometimes the Promisor inflicts a damage to the promisee as a result of non-performance of the promise (Whether the act or omission) and the consequence of violation of this contractual liability is compensation. Sometimes the amount and method of compensation is determined by agreement of the parties (including agreement before occurrence of the damage or after it) in which the agreement is followed. But sometimes the amount and method of compensation is determined by the court and official experts; in these cases the place and time element is important, because on the one hand the promisee may fail to claim the compensation as soon as the damage is inflicted and a time elapses from infliction of the damage to delivering the petition, while in the meantime the value of money fluctuates. On the other hand, the verdict is not issued as soon as the petition is submitted. Sometimes the place of damage is different from the place of petition submission and judgment. Given the importance of this issue, this writing has comparatively between the Iranian and Egyptian law studied the methods of Contractual compensation and the time and place of its estimation and concluded that according to the Iranian law the time of assessment of the properties is the time of implementation of the final decree and its estimation place in moveable properties based on the time criterion is the place of implementation of the decree and in immoveable properties is their place. The Egyptian law has determined the day of issuance of the decree as the time of assessment and has no explicit statement about the place of moveable properties and has determined their location as criterion for immoveable properties. The criterion determined by the Iranian law is more appropriate, since it better fulfills the purpose of compensation.

    Keywords: Contractual compensation*, damage assessment, Time, place, Egyptian law
  • Reza Danishvar Thani *, Kazim Khosrowy Pages 83-104

    One of the innovations of the legislative in the Islamic Penal Code 1392 is the naming of Dar’ principle. This principle was not explicitly mentioned in the past laws, however it was recognized implicitly in some cases. For example, in the articles 167, 67, 66 and 65 of the Islamic Penal Code 1370 existence of doubt was a cause of lapse of Had. Legislation of this principle and explanation of how a punishment lapses if there is a doubt is propounded in articles 120 and 121 of the Islamic Penal Code 1392, although the definition of doubt is not included in the articles. Given that the principle is included in the general matters section of the code, it is likely that one think it includes other offences in addition to Had in its specific meaning. Therefore, in addition to explaining the sources of the principle and analyzing the terms of it, the kinds of doubt and the criterion in the case of existence of doubt, in this paper we try to find out the extent of the principle by reference to valid Shi’a and Sunni jurisprudence books and studying the ideas of the scholars; whether the principle is confined to Had in its specific meaning or includes other types of punishments (Qisas, Diyat and Ta’zirat).

    Keywords: Dar, Had, Doubt, subjective doubt, edict doubt
  • Mustafa Shirazi Far*, Ali Reza Abedi Sarasia, ali Muhammadian Pages 105-126

    According to Islamic teachings Islam is a comprehensive religion and has programs for all aspects of human life. One of the most important issues the significance of which is tangible due to increasing development of technology and social evolutions is sexual pedagogy. The present paper has studied this branch of training in jurisprudential teachings with the aim of elucidating and explaining the sexual training issues with the approach to explain the edict of each issue from among the five edicts and not to confine to narration of the traditions without extraction of edicts, and obtain a collection of jurisprudential edicts about sexual pedagogy. The present paper due to quantitative deficiency in writings about the issue, has studied the most important issues of sexual pedagogy in four periods of life: before berth, berth to maturity, maturity to marriage and marriage period itself.

    Keywords: sexual pedagogy, child, parents, jurisprudential edict, man, and woman