فهرست مطالب

جامعه شناسی کاربردی - سال بیستم شماره 1 (پیاپی 33، بهار 1388)

فصلنامه جامعه شناسی کاربردی
سال بیستم شماره 1 (پیاپی 33، بهار 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/03/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • رابطه بین تصور از بدن و فرآیند جهانی شدن / مطالعه موردی: زنان شهره ای تهران، شیراز و استهبان
    بیژن خواجه نوری، علی اصغر مقدس صفحه 1
    هدف این مطالعه بررسی رابطه جهانی شدن و تصور بدن بوده است. مطالعه شامل 2200 زن در شهرهای تهران، شیراز و استهبان است. در ابتدا مطالعات انجام شده را بررسی کرده و سپس با استفاده از نظریه ای ترکیبی که عمدتا مبتنی بر آراء گیدنز و سپس رابرتسون و همچنین پژوهش های پیشین بوده است، 9 فرضیه به آزمون گذاشته شدند.
    برای جمع آوری اطلاعات روش پیمایشی بکار گرفته شد. با استفاده از پرسشنامه و مقیاس تصور بدن داده های مورد نیاز جمع آوری شدند. شیوه نمونه گیری مطالعه تصادفی نظام مند بوده است. یافته های تحقیق نشان دهنده آن است که مدل نهایی تحقیق به ترتیب با استفاده از شش متغیر نوگرایی، آگاهی نسبت به جهانی شدن، شیوه زندگی، گفتگو در خانواده، سرمایه فرهنگی و وضعیت تاهل نزدیک به 40 درصد از تغییرات تصور بدن در زنان شهرهای تهران، شیراز و استهبان را تبیین می کند.
    کلیدواژگان: زنان، تصور بدن، جهانی شدن، نوگرایی، بازاندیشی
  • سیدعلی هاشمیان فر، محمد گنجی صفحه 25
    رفتار شهروندان و کیفیت مشارکت آنان در امور جامعه به عنوان یکی از الزامات اساسی سرمایه اجتماعی در هر جامعه و از شاخص های توسعه یافتگی جوامع محسوب می شود. فرهنگ شهروندی و عناصر کلیدی آن همواره در طول تاریخ پرفراز و نشیب این مفهوم از طرف متفکران و صاحب نظران علاقه مند به مسائل اجتماعی که تمدن و پیشرفت جوامع بشری را در استقرار آن فرهنگ می دانند، از ادوار باستان تا کنون مورد بحث و چالش قرارگرفته است. امروزه تعیین میزان نهادینه شدن فرهنگ شهروندی به منظور تعیین جایگاه خوددر جریان توسعه یافتگی دربستر جهانی شدن ازضروریات دستیابی به شاخصهای توسعه می باشد. در مقاله حاضر با توجه به داده های پژوهشی به دست آمده از مطالعه پیمایشی شهر اصفهان پس از مطالعه تاریخی مفهوم شهروندی و با استفاده از نظریه های گوناگون، به بررسی وضعیت شهروندی و ابعاد مختلف آن در شهر اصفهان و میزان آن در بین شهروندان اصفهانی پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: شهروندی، شهروند، مشارکت پذیری، مسئولیت پذیری، رعایت قوانین
  • عبدالعلی لهسایی زاده، علی اصغر مقدس، سید مجتبی تقوی نسب صفحه 45
    این پژوهش با عنوان بررسی عوامل داخلی موثر بر هویت قومی و هویت ملی در میان اعراب شهرستان اهواز با استفاده از رویکرد کمی و روش پیمایشی صورت گرفته است. نمونه پژوهش 384 نفر از اعراب زن و مرد بین سن 18 تا 65 سال بودند. برای دقت عمل بیشتر، یک پرسشنامه پیش آزمون بین 52 نفر از اهالی عرب شهرستان اهواز اجرا گردید و در نهایت پرسشنامه نهایی در پاییز و زمستان 1385 در بین نمونه آماری تکمیل شد. چارچوب نظری این تحقیق بر پایه نظریه های نوسازی، استعمار داخلی و محرومیت نسبی می باشد. در این تحقیق، تاثیر متغیرهای سن، جنس، وضعیت تاهل، شغل، درآمد خانواده، میزان مالکیت خانواده، احساس محرومیت نسبی در بعد اقتصادی، سابقه شهرنشینی، منطقه مسکونی (عرب نشین و مختلط)، میزان اعتماد به قوم، پایبندی به هنجارهای قومی، تحصیلات، استفاده از وسایل ارتباط جمعی، رضایت از نظام سیاسی، مشارکت در امور سیاسی و احساس محرومیت نسبی در بعد سیاسی بر متغیر هویت قومی سنجیده شدند و در آخر رابطه بین متغیر هویت قومی و هویت ملی در نمونه آماری آزمون شد. نتایج تحلیل دو متغیره داده ها (آزمون تی، تحلیل واریانس و رگرسیون ساده) نشان از معنادار بودن رابطه بین متغیرهای فوق، (بغیر از جنس، وضعیت تاهل و سابقه شهرنشینی) با هویت قومی داشت. و رابطه هویت قومی و هویت ملی در جهت منفی آن تایید شد. نتایج تحلیل چند متغیره نشان می دهد که 11 متغیر از 16 متغیر مستقل موثر بر هویت قومی در نهایت توانستند 67 درصد از واریانس متغیر هویت قومی را تبیین کنند.
    کلیدواژگان: هویت قومی، هویت ملی، اعراب اهواز
  • محمد جواد لیاقت دار، فتانه نقوی، بهجت یزدخواستی، فاطمه سمیعی صفحه 71
    از آنجایی که امروزه حضور زنان در اجتماع به لحاظ بهره مندی جامعه از توانمندی های آنان و برخورداری ایشان از امکانات جامعه در جهت رشد و تعالی فرد و اجتماع پسندیده است؛ لذا زمینه های تسهیل مشارکت زنان به عنوان نیمی از منابع انسانی در تسریع فرآیند توسعه و فضاسازی فرهنگی در عرصه جهانی و تحقق عدالت اجتماعی امری ضروری به نظر می رسد. هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر نگرش فرهنگی جامعه، نهاد خانواده و توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات(ICT) در گرایش زنان به آموزش عالی بوده است.
    طرح تحقیق توصیفی از نوع علی – مقایسه ای و ترکیبی ازکمی – کیفی بود. به این منظور از میان کلیه دانشجویان دختر دانشگاه های دولتی اصفهان به طور تصادفی ساده متناسب با حجم تعداد 206 نفر انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته 38 سوالی و مصاحبه نیمه سازمان یافته بود. روایی پرسشنامه بر اساس نظرات پنج متخصص دانشگاهی سنجیده شد و پایایی آن با کمک ضریب آلفای کرونباخ 93/0 برآورد گردید. داده ها با استفاده از تکنیکهای آماری t تک متغیره و تحلیل واریانس دو طرفه(مانوا) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج نشان داد که نگرش فرهنگی جامعه، نهاد خانواده و توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات بیش از سطحمتوسط در گرایش آنها به آموزش عالی موثر بوده است. بدین معنا که ارتقاء سطح فرهنگی جامعه(عمدتا«خانواده ها) و اصلاح نگرش رهبران جامعه و نیز توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات زمینه های گرایش بیشتر زنان به آموزش عالی را فراهم ساخته است. بنابراین لازم است سیستم آموزش عالی کشوردر توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات(ICT) محدودیتی بین زن و مرد قائل نشود. در پایان توصیه هایی ارائه شده است از جمله تداوم حمایت مدیریت کشور و سیستم آموزش عالی در فراهم سازی زمینه های ارتقاء علمی زنان در کشور.
    کلیدواژگان: جامعه، خانواده، آموزش عالی و زنان
  • مسعود جعفری نژاد، صمد کلانتری، مژگان نورمحمدیان صفحه 83
    مشارکت سیاسی عملی ارادی و آگاهانه است که بطور مستقیم از راه های قانونی و مسالمت آمیز به منظور تاثیر گذاری بر تصمیم گیری های مربوط به اداره جامعه انجام می شود امروزه مشارکت سیاسی به عنوان یک روش سیاسی دارای منافع عملی ویژه ای است که فقدان آن به سامان سیاسی و اهداف بلند مدت حکومت صدمه وارد می کند. زنان به عنوان یک گروه تاثیر گذار در مشارکت و بالاخص مشارکت سیاسی نقش مهمی در تصمیم گیری های سیاسی دارند، این پژوهش نیز با هدف بررسی میزان مشارکت سیاسی زنان شاغل در آموزش و پرورش در صدد پی بردن به میزان مشارکت این گروه و مقایسه این میزان مشارکت از نظر تاهل، سن، دوره تحصیلی، سابقه کار، سطح تحصیلات، رشته تحصیلی، اعتقادات مذهبی، خانواده، آگاهی ومهارت سیاسی می باشد.
    ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه است که توسط محقق ساخته شده است و در دو بخش ویژگی های دموگرافیک و سؤالات در قالب طیف پنج درجه ای لیکرت (خیلی کم- کم...)تهیه شده است. ضریب پایایی پرسشنامه نیز 85/. برآورد گردید. جامعه آماری پژوهش را زنان شاغل در آموزش و پرورش ناحیه یک شهر شهرکرد تشکیل می دهد که تعداد آنها بالغ بر815 نفربوده و ازبین آنان به شیوه تصادفی طبقه ای متناسب با حجم تعداد 342 نفر بعنوان نمونه انتخاب گردید.
    تحلیل آماری نشان داد که میزان مشارکت سیاسی زنان مورد مطالعه در فعالیتهای سیاسی بیش از حد متوسط می باشد. و زنان فرهنگی در زمینه هایی چون شرکت در انتخابات مجلس، کسب اطلاعات و اخبار سیاسی، شرکت در راهپیمایی ها بیشترین میانگین پاسخ را به خود اختصاص داده اند. اما در زمینه مشارکت سیاسی خاص (عضویت در احزاب، نمایندگی مجلس...) کمتر از حد متوسط بوده اند.
    در این پژوهش مشخص شد که دین، آگاهی و مهارت سیاسی از عوامل مهم مشارکت سیاسی زنان محسوب می شود یعنی درحقیقت هرچقدر آگاهی و مهارت سیاسی زنان بالاتر باشد میزان مشارکت سیاسی آنان نیز بالاتر خواهد بود. متغیر مدرک تحصیلی نیز بر میزان مشارکت سیاسی زنان فرهنگی مورد مطالعه مؤثر بوده است. یعنی با بالاتر رفتن مدرک تحصیلی میزان مشارکت سیاسی کاهش می یابد. زنان فرهنگی دارای سنین 51 سال به بالاو افراد مجرد و افراد دارای درآمد زیر دویست هزار تومان دارای مشارکت بالاتری نسبت به سایرین هستند ولی این تفاوت معنا دار نیست. همچنین رابطه معنا داری بین مشارکت سیاسی زنان فرهنگی و متغیرهایی چون رشته تحصیلی، سابقه کار، دوره تحصیلی، محل زندگی آنان مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: مشارکت سیاسی، مشارکت سیاسی عام، مشارکت سیاسی خاص، تعهدات مذهبی، آگاهی سیاسی، مهارت سیاسی
  • حمید طاهر نشاط دوست، مهرداد کلانتری، حسینعلی مهرابی، حسن پالاهنگ، نرگس سادات نوری، ایرج سلطانی صفحه 105
    هدف از انجام این پژوهش، تعیین سهم عوامل مؤثر در شادکامی کارکنان شرکت فولاد مبارکه بود. نمونه تحقیق شامل 400 نفر بود که به شیوه تصادفی از کارکنان استخدام رسمی(6200 نفر) این شرکت انتخاب گردیدند. ابزار تحقیق شامل پرسشنامه شادکامی آکسفورد و پرسشنامه ویژگی های فردی، شغلی و خانوادگی بود.
    نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد شادکامی کارکنان با رضایت از زندگی، خوش بینی، رضایت از خانواده، شادکامی همسر، ورزش، رضایت شغلی، مهمانی رفتن و مهمانی دادن، ایمان قلبی به خدا، فعالیت های هنری، مطالعه، مسافرت، مشکلات روانشناختی و سابقه بیماری جسمانی ارتباط معنادار دارد.
    نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که پنج متغیر رضایت از زندگی، میزان ورزش هفتگی، میزان خوش بینی به زندگی، شادکامی همسر و سابقه بیماری عصبی در کارکنان، در مجموع 54 درصد شادکامی آنان را به طور معناداری تبیین می کند (05/0P<).
    کلیدواژگان: شادکامی، رضایت از زندگی، ورزش، خوش بینی، شادکامی همسر
  • جعفر هزار جریبی، پروانه آستین فشان صفحه 119

    تحقیق حاضر به شناسایی عوامل موثر بر نشاط اجتماعی(بعنوان یکی از پارامترهای توسعه اجتماعی) می پردازد. مجموعه مطالعات نشان داد که تقویت نشاط اجتماعی در جامعه به صورت تک علتی نمی باشد بلکه مجموعه ای از عوامل فردی و فرافردی(مثل احساس محرومیت، ارضای نیازها، احساس مقبولیت نزد دیگران، احساس عدالت توزیعی، فضای عمومی جامعه، پایگاه اقتصادی و اجتماعی) در تقویت و یا کاهش نشاط در افراد جامعه تاثیر دارند. به لحاظ روش شناسی، تحقیق حاضر در دو سطح توصیفی و تحلیلی(همبستگی) انجام شده و برای شناخت عوامل مرتبط با نشاط اجتماعی از آزمون های شدت همبستگی و رگرسیون چند متغیره استفاده شد.
    جامعه آماری تحقیق حاضر شامل افراد 15تا65 سال ساکن در استان تهران است و حجم نمونه تحقیق 2000 نفر می شود.نتایج حاصل از ترکیب گویه ها در خصوص احساس نشاط اجتماعی در بین پاسخگویان حاکی از این است که احساس نشاط در بین 18 درصد از پاسخگویان در حد کم و بسیار کم می باشد و درمقابل 28 درصد پاسخگویان از احساس نشاط بالایی برخوردار هستند. یافته ها بیانگر متوسط بودن این احساس در بین اکثریت پاسخگویان است به این معنی که54 درصد احساس نشاط اجتماعی خود را در سطح متوسط ارزیابی کرده اند.
    نتایج رگرسیون چند متغیره نشان می دهد که در ابتدا متغیر امید به آینده وارد معادله شده است، این متغیر به تنهایی توانسته است 30/0 درصد از تغییرات متغیر نشاط اجتماعی را تبیین کند. با واردکردن متغیر بعدی یعنی ارضای نیازهای عاطفی به مدل رگرسیونی، به مقدار 15/0 درصد به ضریب تعیین افزوده و کل ضریب تعیین ناشی از وجود دو متغیر امید به آینده و ارضای نیاز عاطفی 47/0 می رسد. با ورود متغیر مقبولیت اجتماعی به مدل رگرسیونی به میزان 066/0 درصد به ضریب تعیین افزوده شده است، که در مجموع، سه متغیر امید به آینده، ارضای نیاز عاطفی و مقبولیت اجتماعی توانسته اند 537/0 درصد از تغییرات متغیر نشاط اجتماعی را تبیین کنند.

    کلیدواژگان: نشاط اجتماعی، امید به آینده، مقبولیت اجتماعی، ارضای نیاز عاطفی، احساس محرومیت، احساس عدالت توزیعی
  • محمد تقی ایمان، گلمراد مرادی صفحه 147
    هدف اصلی این مقاله، بررسی رابطه بین استراتژی های فرهنگ پذیری و سلامت روانی مهاجران شهر کرمانشاه می باشد. امروزه بخش قابل توجهی از مردم برای بهتر شدن وضعیت خود و فرزندانشان معمولا از زادگاه خود به مناطقی مهاجرت می کنند که امکان پیشرفت برای آنان مناسبتر باشد، مجبور به مهاجرت از زادگاه خود به مناطق دیگر می شوند، در بسیاری موارد این مهاجران با محیطهایی مواجه می شوند که از نظر فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی با محیط زندگی قبلی آنان تفاوت بسیاری دارد مطالعات نشان داده اند که هنگامی که افراد با یک محیط فرهنگی جدید روبرو می شوند که با فرهنگ بومی آنان تفاوتهای اساسی دارد با مشکلات زیادی در سازگاری با آن محیط مواجه می شوند، تا جایی که فشار ناشی از این مساله آنان را دچار استرسهای زیادی می کند. در این مقاله با استفاده از روش پیمایش و از طریق پرسشنامه ساختار یافته برای 400 نفر مهاجر که بطور تصادفی انتخاب شدند، داده ها گردآوری شد. از روش های آماری تحلیل عامل برای روایی سازه، آلفای کرونباخ برای پایایی ابزار سنجش، ضریب همبستگی پیرسون برای آزمون فرضیات، تحلیل واریانس برای آزمون مقایسه میانگین ها و رگرسیون و تحلیل مسیر برای سنجش مدل تحقیق استفاده شد. براساس یافته های تحقیق رابطه معنی داری بین متغیرهای، راهبردهای فرهنگ پذیری(74/0=r) و فرهنگ پذیری درمقصد(119/0=r) و مدت اقامت(41/0=r) با سلامت روانی مهاجران وجود دارد. نتایج رگرسیون چند متغیره نشان می دهد که متغیر وابسته مستقیما تحت تاثیر متغیرهای راهبردهای فرهنگ پذیری(66/0=Beta)، فرهنگ پذیری در مقصد(18/0=Beta)، تحصیلات(36/0=Beta)، وضعیت مسکن(095/0=Beta)، وضعیت تاهل(096/0 =Beta) و منزلت شغلی(22/0=Beta) قرارگرفته است و در مجموع این متغیرها توانسته اند مقدار(67/0=R2) از تغییرات متغیر وابسته را تبیین کنند. در مدل مسیر، پنج متغیر مذکور به صورت مستقیم و سایر متغیرها به صورت غیرمستقیم تاثیر معنی داری بر روی متغیر وابسته داشته است.
    کلیدواژگان: مهاجرت، سلامت روانی، راهبرد فرهنگ پذیری، کرمانشاه
  • مهدی ابزری، محمدرضا دلوی صفحه 171
    امروزه برای ایجاد انگیزه، رفتارهای مطلوب، دستیابی به اهداف سازمانی، افزایش بهره وری نیروی انسانی و در نهایت نیل به تعالی (سرآمدی) سازمانی، مدیران سطوح بالای سازمان از راهبردهای نوین و کارآمد استفاده می کنند. یکی از راهبردهای نیل به تعالی و تفوق، از طریق ایجاد فرهنگ سازمانی مطلوب است. تحقیق حاضر برای شناخت مسیر نیل به تعالی سازمانی از طریق ایجاد فرهنگ سازمانی متناسب با استاندارها و شاخص های تعالی سازمانی صورت گرفته است. این مقاله حاصل این طرح پژوهشی می باشد که محققان پس از مطالعات گسترده کتابخانه ای به بیست الگو و مدل و اجزای تشکیل دهنده فرهنگ سازمانی دست یافتند و به اقتضای نوع صنعت، اهداف سازمان و توجه به الگوی تعالی سازمانی (EFQM) مدلی تحت عنوان «مدل اسکیمویی فرهنگ- تعالی» را مطرح کردند. در این تحقیق به پیروی از مدل ذکر شده و با ساختاری تعریف شده و از طریق انجام روش تحقیق علمی از نوع پیمایشی، از شاخه میدانی با ارایه سوالاتی در بین جامعه آماری 414نفری و نمونه 116 نفری که ترکیبی از مدیران و سایر کارکنان، که به دلیل عدم موافقت مسئولین صنعت محل انجام تحقیق، از بیان نام آن خودداری شده است، این تحقیق در سال 1386 در چارچوب یک طرح پژوهشی انجام شده است. جهت سنجش پایایی ابزار اندازه گیری از آلفای کرونباخ استفاده شده است؛ اعتبار پرسشنامه در وضعیت مطلوب 95/0 و وضعیت موجود 97/0 بر اساس مطالعه مقدماتی برآورد گردیده است. نوع نمونه گیری تحقیق به صورت سیستماتیک و تعدادی پیش آزمون برابر 45 پرسشنامه بوده است. مقایسه ای میان فرهنگ سازمانی در وضعیت موجود و مطلوب از نظر کارکنان و مدیران انجام شد و در نهایت به این نتیجه اشارت رفته است که فرهنگ سازمانی به عنوان یک عامل اصلی، نیل به تعالی و موفقیت در جهت اثر بخشی سازمانی را تسهیل می نماید. در این راستا، دستیابی به یک مدل بومی- کاربردی برای نیل به تعالی از طریق تقویت فرهنگ سازمانی میسر می گردد.
    کلیدواژگان: فرهنگ، فرهنگ سازمانی، تعالی سازمانی، صنعت
|
  • B. Khajehnoori, A. A. Moghaddas Page 1
    The aim of this study was to investigate the relationship of Globalization and body image of women in Tehran، Shiraz and Estahban. The Sample of the study consisted of 2200 women in these cities. After reviewing local and international literature، we examined 9 hypotheses that drawing from synthesized theoretical framework with regard to Giddens theory and past researches. The research methodology was a survey. The data was collected by using a questionnaire and a scale for body image. All women of these cities selected systematically at random. The results showed that Modernity، Awareness about Globalization، Life style، negotiation in family، Cultural Capital and Marriage Status on the whole could explain about 40 percent of women''s body image.
  • J. Hashemianfar, M. Gangi Page 25
    Behavior of citizens and their quality of participation in the social activities is taken to account for one of the basic requirements of social capital and indication of being developed in the societies. Citizenship culture and its key elements have been challenged through out the history of this concept by thinkers and the clear – sighted people who take interest in social problems and believe that civilization and progress of human societies are related to the establishment of that culture and have been discussed and argued from the ancient era until now. Today، defining the amount of institutionalization of citizenship culture in order to define our situation in the development in the globalization back ground is urgent for achieving development indices. In this paper، after collecting data from surveying the city of Isfahan and historical study of citizenship concept، and by using different theories، the citizenship condition and its various dimension in the city and among the people will be discussed.
  • A. Lahsaeizadeh, A. A. Moghadas, S. M. Taghavi Nassab Page 45
    The present paper aims at studying the internal factors affecting ethnic and national identity among Arab people of Ahwaz using quantitative method and survey technique. The sample of this study was 384 male and female Arabs aging 18 to 65 years old. In order to have a more precise study، a pretest questionnaire was given to 52 Arab people of Ahwaz. The final questionnaire was given to the sample during autumn and winter of 2006. The theoretical framework of this study is based on modernization، relative deprivation and internal exploitation theories. In this study، the effect of age، sex، marital status، employment، family income، the rate of family ownership، relative deprivation feeling in economic dimension، urban residence، neighborhood (Arab dominant or mixed)، the rate of ethnic trust، abiding by ethnic norms، education، using media، satisfaction with political system، participation in political issues and relative deprivation feeling in political dimension were measured by ethnic identity variable. Finally، the relationship between ethnic identity variable and national identity variable was tested among samples. The result of bivariate analysis (T test، variance analysis and simple regression) revealed that above mentioned variable - except 3 variables including sex، marital status and urban residence record - were significant. Ethnic identity and national identity are significant negative relationship. The results of multivariate regression analysis revealed that 11 out of 16 independent variables affected ethnic identity which finaly explained 67 percent of ethnic identity variance.
  • M. J. Liaghatdar, F. Naghavi, B. Yazdekhasti, F. Samiee Page 71
    The aim of this study was to investigate the effect of cultural attitude of society and family as well as ICT development on increasing attendance of women in higher education institutions. Using quantitative and qualitative methods، the research was a kind of Causal-Comparative. Out of all female student of public universities in Isfahan، students were selected using stratified sampling. Research tools of this study were a researchers-made questionnaire (38 items) and a semi-structured interviews. Reliability of the questionnaire was 0. 93 using Cronbach،s alpha and its validity was examined by five university professors. All data were analysed by statistical technics using variance analysis (MANOVA) and t- test. Findings showed that all three above- mentioned research factors (cultural attitude of society، family and ICT development) were effective on increasing attendance of women in higher education institutions. Finally، some recommendations were offered including the need for continuing support of society leaders and higher education system in provision grounds for women scientific promotion.
  • M. Jafarynezhad_S. Calantary / M. Noormohammadian Page 83
    Political participation is informed and voluntary matter which is done directly in legal and peaceful ways to effect on decision-makings related to society management، and now political participation as a political method has special practical benefits that it''s lack damages to political improvement and government''s long-term goals. Women have important role in political decision-makings as an effective group in participation and specially political participation. This investigation aiming at the study of the political participation of occupying women in education tries to find this group''s participation and compare this participation extent in respect of marriage state، age، educational period، work history، education level، education field، religious beliefs، family، awareness and political skill. Used tool in this investigation is established questionary that has been provided in two parts of demographic features and questions in form of 5-degrees likert form. Permanent coefficient of questionary was estimated as 0/85. Occupying women in education office، district one، city of Shahrekord form the statistical society of investigation، and their numbers are more than 815 persons and among them، a class proportional to volume number of 342 persons were chosen randomly. Statistical analysis showed that studied woman''s participation in political activities is very intermediate، and occupying women in cultural jobs have dedicated most answer average to themselves in grounds such as participation in parliment elections، obtain the information and political news and participation in walking. But in special political participation، they were less than average. In this investigation it became clear that religious awareness and political skills are of important factors in women''s political participation، it is meant that in fact، as women''s awareness and political skill increase، their political participation also increases. Educational document variable also is effective in studied occupying women''s political participation. It is meant that as education document increases، political participation decreases. Occupying women in cultural jobs who have 51 years old and more and married persons and persons with income less than 200000 tomans have higher participation than others، but this difference is not meaningful. No meaningful relation was found between occupying women''s political participation and variables such as educational field، work history، educational period and their residency.
  • H. T. Neshat Doost, H.A. Mehrabi, N. Nouri, M. Kalantari, H. Palahang, I. Soltani Page 105
    The purpose of the present study was to predict factors of happiness in the Mobarekeh Steal Company personel. Subjects were consisted of 400 individuals who were randomly selected from stuffs (6200 individuals) of Mobarekeh Steal Company. The measures were consisted of Oxford Happiness Questionnaire and demographic questionnaire. The results of the Pearson correlation coefficient showed a significant relationship between personnel happiness with life satisfaction، optimism، family satisfaction، wife happiness، sport، job satisfaction، social relations، deep faith to God، art، studying، traveling، psychological problems، and history of physical illnesses (P < 0. 01). The results of stepwise regression showed that in total، life satisfaction، sport، optimism، wife happiness and history of psychiatric disorders of personnel significantly predicted 54% of their happiness.
  • J. Hezarjaribi, P. Astinfeshan Page 119

    This research is on the identification of influential factors in social bliss (as one of social development parameters). The studies collective showed us the strengthening of social bliss in society is not due a unitary cause. But a collection of individual and beyond individual factors such as feeling of deprivation، satisfaction، needs، acceptance by others، fair justice، the public environment of society، economic and social base، in are influential in the increase and decrease of bliss among individuals of society. From the methodological aspects، this research was conducted in descriptive and analytical (solidarity) way، and for the understanding of the social bliss related factors the multi-variable solidarity and regression levels tests. The study population included people aged between 15 and 65 residents in Tehran province، and the sample volume of the research is 2000 people. The results from the composite of the headings on the feeling of social bliss among the respondents indicates the feeling of bliss is low and very low among 18% of them، and 28% enjoy high levels of feeling of bliss. The findings show that the majority of the respondents only on average had a feeling of bliss (54%). The multi-variable regression indicates that initially the hope for the future variable has entered the equation. This variable could by itself determine 30% of the changes to the social bliss variables. With the entry of the next variable – fulfillment of emotional needs – on the regression model has added 15% to the determination multiplication، and the total determination multiplication is as a result of the existence of two variables of hope for the future and fulfillment of emotional needs reaches 47 percent. With the entry of the social acceptability variable to the regression model،66 % is added to the determination multiplication، which in total the three hope for the future، fulfillment of emotional needs، and social acceptability have managed to determine 537%of the changes in social bliss variable.

  • M. T. Iman, G. Moradi Page 147
    The aim of this article is to examination of the relation between acculturation stress and mental health in the town of Kermanshah. Nowadays، many people hoping to improve their own or their children’s life to have their own country on moving other places. They may face with the problem of the immigrants’ integration in the new place and the problem of how they can adapt themselves to the new environmental and cultural circumstances. When migrants encounter with a new cultural circumstances that differente from the native cultural. Face with more probability in adaptation with new culture the process of adaptation is stressful for them and consequently lead to mental disorders. In this paper the survey method is used and data were collected through structured questionnaire from 400 migrants who were selected randomly. The current research employs factor analysis to verify constract validity and to determine reliability، choronbach alpha is used. To test the hypotheses، Pearson correlation coefficient and analysis of variance were employed. Multiple regression and path analysis were used to assess the research model. According to the research findings، there is a significant relationship between the immigrants’ mental health and acculturation stress (r= 0. 74)، acculturation in destination (r = 0. 11) and time stay (r = 0. 41). Regression results show that the five variables: acculturation stress (Beta= 0. 66)، acculturation in destimation (Beta=0. 18)، education (Beta= 0. 22)، and job conditions (Beta= 0. 095)، marital statuse (Beta= 0. 096) and job conditions (Beta= 0. 095). this variable explant 67 percent variation of dependent variable mental health (R² = 0. 67). In path analysis model، the five above-mentioned variable، have significant effect directly on dependent variable and other variable have an indirect effect on it.
  • M. Abzari, M.R. Dalvi Page 171
    Today، In order to create motivation and desirable behavior in employees، to obtain organizational goals، to increase human resources productivity and finally to achieve organizational excellence، top managers of organizations apply new and effective strategies. One of these strategies to achieve organizational excellence is creating desirable corporate culture. This research has been conducted to identify the path to reach organizational excellence by creating corporate culture according to the standards and criteria of organizational excellence. The result of the so-called research is this paper in which researchers found twenty models and components of corporate culture and based on the Industry، organizational goals and EFQM model developed a model called «The Eskimo model of Culture-Excellence». The method of the research is survey and field study and the questionnaires were distributed among 116 managers and employees. To assess the reliability of questionnaires، Cronbach alpha was measured to be 95% in the ideal situation and 0/97 in the current situation. Systematic sampling was done and in the pre-test stage 45 questionnaires were distributed. A comparison between the current and the ideal corporate culture based on the views of managers and employees was done and finally it has been concluded that corporate culture is the main factor to facilitate corporate excellence and success in order to achieve organizational effectiveness. The contribution of this paper is that it proposes a localized –applicable model of corporate excellence through reinforcing corporate culture.