فهرست مطالب

فصلنامه جامعه شناسی کاربردی
سال بیستم شماره 2 (پیاپی 34، تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/06/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • خدیجه سفیری، مریم صادقی صفحه 1
    در این مقاله چگونگی پیوند بین مشارکت اجتماعی دانشجویان دختر و عوامل اجتماعی مؤثر بر آن بررسی و تحلیل شده است که با روش پیمایشی انجام شده است. هدف کلی پژوهش، شناسایی وضعیت مشارکت اجتماعی دانشجویان دختر و بررسی عوامل اجتماعی مؤثر بر آن می باشد که به دنبال دستیابی به این اهداف، شناخت بسترها و زمینه های مناسب و امکانات و شرایط لازم جهت حصول هرچه بیشتر مشارکت اجتماعی دانشجویان دختر در ابعاد مختلف هدف اصلی این پژوهش می باشد.
    با تکیه بر تئوری های موجود، اعتماد اجتماعی، احساس بی قدرتی و خودپنداره از متغیرهای مهم و اثرگذار در تبیین مشارکت اجتماعی دانشجویان دختر می باشند.
    جامعه آماری این پژوهش را دانشجویان دختر 18 تا 29 ساله مشغول به تحصیل در دانشکده های علوم اجتماعی دانشگاه های دولتی شهر تهران تشکیل داده اند. نمونه گیری پژوهش با روش طبقه ای انجام شده و با استفاده از فرمول کوکران 343 نفر از دانشجویان دختر، به عنوان جمعیت نمونه انتخاب شدند.
    آزمون های همبستگی پیرسون نشان می دهد رابطه سه متغیر سرمایه اجتماعی (اعتماد اجتماعی)، احساس بی قدرتی و خودپنداره با مشارکت اجتماعی معنادار می باشد و بیشترین تاثیر را متغیر اعتماد اجتماعی بر مشارکت اجتماعی دانشجویان دختر دارد. بر مبنای نتایج پژوهش متغیرهای مذکور 22 درصد واریانس مشارکت اجتماعی را تبیین کردند. (22/0 = R2)
    کلیدواژگان: مشارکت اجتماعی، سرمایه اجتماعی، اعتماد اجتماعی، احساس بی قدرتی و خودپنداره
  • علی ربانی خوراسگانی، مسعود کیانپور صفحه 35
    جامعه شناسی احساسات در اواخر دهه 1970 و اوایل دهه 1980 میلادی به عنوان یکی از حوزه های جامعه شناسی در آمریکا مورد توجه قرار گرفت. در خلال مقطع زمانی مذکور شمار قابل توجهی مقاله و کتاب در این حوزه به چاپ رسید که در آنها با احساسات به عنوان مقوله ای که قابل بررسی و تحلیل جامعه شناختی است برخورد شد. مقاله حاضر با بررسی چهار نظریه کلاسیک و یک نظریه اخیرتر در مباحث نظری جامعه شناسی احساسات تلاش می کند توصیفی اجمالی از این حوزه ناشناخته ارائه نماید. در این راستا، نظریه های کنش متقابل شات و نظریه هنجاری هوقشیلد تحت عنوان ساختمندی اجتماعی و نظریه ساختاری کمپر و نظریه تضاد کالینزدر قالب اثباتگرایی معرفی می شوند. در نهایت نیز رهیافت ترکیبی جاناتان ترنر بنام نظریه عمومی جامعه شناختی مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: احساسات، نقش پذیری، فرهنگ، قدرت، منزلت، انتظار، تجربه
  • حبیب احمدی، مریم سروش، حسین افراسیابی صفحه 65
    این مقاله به بررسی ترس از جرم و عوامل فردی و محله ای مرتبط با آن می پردازد. به این منظور یک مطالعه پیمایشی به کمک پرسشنامه ای که توسط 300 نفر از ساکنین دو محله جرم خیز شهر شیراز(محله احمدی نو و ده پیاله) صورت گرفت. نتایج حاکی از آن است که از میان متغیرهای فردی، جنسیت رابطه معناداری با ترس از جرم داشته و مردان ترس از جرم را بیش از زنان گزارش کرده اند. سایر متغیرهای فردی(سن، تحصیلات، قومیت، درآمد و مالکیت منزل مسکونی) رابطه معناداری با ترس از جرم نداشته اند. از سوی دیگر متغیرهای مربوط به محله، از جمله بی نزاکتی، دلبستگی به محله، کیفیت محله و درک جرم در محله به شکل معناداری با ترس از جرم رابطه دارند. در رگرسیون چند متغیره نیز تنها متغیر بی نزاکتی وارد مدل شده و توانسته 19 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین نماید.
    کلیدواژگان: ترس از جرم، محلات جرم خیز
  • نصرالله پورافکاری، منصور حقیقتیان، سید رضا قطبی صفحه 81
    کشاورزی در مناطق توسعه نیافته و محروم یکی از مهمترین منابع اقتصادی و از ابعاد گوناگون، مؤثر بر زندگی اجتماعی افراد است. از طرفی با توجه به پیامدهای رشد جمعیت شهرنشین و پیش بینی افزایش نیاز به محصولات کشاورزی، اهمیت ترویج و آموزش کشاورزی دوچندان می گردد زیرا پسندیده آنست که در راستای توسعه پایدار که هم رشد کشاورزی و نیاز غذایی جمعیت تامین گردد و هم پایداری درازمدت فعالیت ها و قابلیت های اراضی حفظ شود. ضمن آنکه به مناسبت های گوناگون از آنجا که ترویج به نشر آموزه ها و ایده های نوین می پردازد مستقیما در زندگی اجتماعی و ویژگی های فرهنگی اثر می گذارد روشن است که چگونگی ترویج کشاورزی و موفقیت آن نیز در ارتباط با کشاورزان و استقبال ایشان از ترویج به طور متقابلی از عوامل اجتماعی و فرهنگی اثر می پذیرد.
    هدف از این مطالعه بررسی عوامل اجتماعی - فرهنگی موثر بر گرایش کشاورزان نی ریزی به ترویج کشاورزی میباشد و برای انجام این تحقیق از پیمایش استفاده گردید و شهرستان نی ریز یکی از مراکز مهم تولید محصولات کشاورزی در استان فارس، به عنوان منطقه مورد پژوهش انتخاب شد. کشاورزان کل شهرستان با تعداد 9821 نفر جامعه آماری را تشکیل می دادندکه نمونه آماری با بکارگیری فرمول کوکران تعداد 370 نفر برآورد گردید. ابزار گرداوری اطلاعات در این تحقیق پرسشنامه بود که توسط کشاورزان و درشرایط لازم توسط پرسشگران منتخب تکمیل گردید.بر اساس یافته های توصیفی پژوهش 96% از پاسخگویان مردبوده اند همچنین 1/54% از کشاورزان نی ریزی اعلام نمودند تجربه شرکت در کلاس ها و آموزش های ترویجی را دارا هستند. و در بخشی دیگر 24% از نمونه آماری با اینکه «شیوه های جدید کار کشاورزی را آسان می کند» مخالفت نمودند.نتایج استنباطی از این تحقیق نشان می دهد بین هر یک از متغیر های مستقل تحقیق از جمله تقدیر گرایی،میزان مشارکت اجتماعی، استفاده از وسایل ارتباط جمعی، پایگاه اجتماعی افراد و باور به نوآوری و متغیر وابسته پژوهش یعنی گرایش به ترویج کشاورزی رابطه معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: گرایش، ترویج کشاورزی، توسعه، فرهنگ، نی ریز
  • محمود علمی صفحه 107
    هر»طبقه اجتماعی«، فرهنگ خاص خود را در فرهنگ کلی جامعه دارد. یکی از عناصر اساسی فرهنگ جامعه» ارزش ها«می باشد. افراد متعلق به طبقه اجتماعی خاص، نظام ارزش خاصی دارند و اولویت های ارزشی آنان با طبقات اجتماعی دیگر متفاوت است. هدف این پژوهش، تعیین میزان و نوع پراکندگی گرایشهای ارزشی و نیز برری رابطه بین گرایشهای ارزشی و طبقه اجتماعی می باشد. نمونه آماری این تحقیق 582 دانشجوی پسر و دختر مقطع کارشناسی در رشته های مختلف دانشگاه آزاد تبریز می باشد که از بین 19052 دانشجوی این دانشگاه با فرمول کوکران و به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با دانشکده و جنس انتخاب شده است. براساس نتایج این پژوهش بطور کلی اولویت های ارزشی دانشجویان به ترتیب میانگین نمرات به دست آمده، ارزش اجتماعی(49/52)، ارزش دینی(02/52)، ارزش نظری(98/51)، ارزش اقتصادی(51/49)، ارزش سیاسی(17/49) و ارزش زیباشناختی(91/38) می باشد. آزمون تک نمونه ای کولموگروف- سیمونف نشان داد که متغیر گرایشهای ارزش دانشجویان تفاوت معنی داری با توزیع نرمال دارد. آزمون ناپارامتری فریدمن نیز تفاوت معنی دار رتبه های گرایشات ارزشی را مشخص کرد. آزمونهای مختلف آماری معنی داری رابطه بین گرایش ارزش دینی و طبقه اجتماعی را بیان کرده است.
    کلیدواژگان: الویت های ارزشی، طبقه اجتماعی، گرایش های ارزشی، جنس
  • فاطمه رحیمی، حمیدرضا عریضی، زهره موسوی، صمد کلانتری، مختار ملک پور صفحه 133
    هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه انطباق سازمان ها برای فرصت های برابر، فشارهای درونی جامعه برای نگه داری فقر، اخلاق کاری و گرایش اجتماعی با تغییر وضعیت اقتصادی شرکت کنندگان در نهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در شهر اصفهان است. روش تحقیق پیمایشی و از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل کلیه شرکت کنندگان در نهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در شهر اصفهان، در سال 1384 بودند که با روش نمونه گیری تصادفی دو مرحله ای 375 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش شامل: پرسشنامه فردگرایی اقتصادی (فلدمن،1981) پرسشنامه جایگاه مسئولیت وضعیت اقتصادی (فلدمن،1981)، و پرسشنامه گرایش اجتماعی (کرندال،1969) بود. مهمترین یافته های پژوهش نشان داد که بین تغییر وضعیت اقتصادی مردم با اسناد به عوامل شخصی و اجتماعی رابطه معناداری وجود دارد (01/0(p≤. بین عامل انطباق سازمان ها برای فرصت های برابر با هر دو عوامل شخصی و اجتماعی (01/0(p≤ و نیز دو عامل فشارهای درونی جامعه برای نگه داری فقر با عوامل شخصی (01/0(p≤ و اخلاق کاری با عوامل شخصی (05/0 (p≤ و اجتماعی (01/0 (p≤ بهبود وضعیت اقتصادی رابطه معناداری به دست آمد. گرایش اجتماعی با عوامل اجتماعی بهبود وضعیت اقتصادی رابطه معناداری دارد (05/0(p≤. بین انطباق سازمان ها برای فرصت های برابر (01/0(p≤ و فشارهای درونی جامعه برای نگه داری فقر(05/0(p≤ با تغییر وضعیت اقتصادی مردم رابطه معناداری به دست آمد. یافته ها بر اساس دو دسته نظریه کلی که در پیشینه پژوهش به آن اشاره گردیده است یعنی نظریه گرایش به خود اقتصادی و گرایش اجتماعی مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: انطباق سازمان ها برای فرصت های برابر، فشارهای درونی جامعه برای نگه داری فقر، اخلاق کاری، گرایش اجتماعی، تغییر وضعیت اقتصادی، عوامل شخصی، عوامل اجتماعی، شرکت کنندگان در انتخابات ریاست جمهوری
  • محمد تقی ایمان، گلمراد مرادی صفحه 155
    مطالعه رفتار آدمی و شناخت عواملی که موجب تقویت یا تغییر آن می شود از موضوعات مورد مطالعه اندیشمندان علوم اجتماعی و رفتاری است. یکی از این مسایل بحث تعهد اجتماعی جوانان و میزان پایبندی آنها به اصول و قوانین اساسی حاکم در جامعه می باشد. بدون شک تعهد اجتماعی به معنی هماهنگی اجزای نظام اجتماعی جهت دستیابی به اهداف نظام یکی از خصوصیات مهم جامعه ایده آل می باشد و این امر هنگامی حاصل می گردد که اعضای آن جامعه به عنوان عناصر تشکیل دهنده اجزای نظام اجتماعی وظایف خود را شناخته و به آن عمل نمایند و همچنین خود را در برابر همنوعان خود مسئول بدانند. با توجه به اهمیت تعهد اجتماعی در ثبات، سلامت و کاهش آسیب های اجتماعی در جامعه مطالعه این مقوله و شناخت آن در برنامه ریزی های اجتماعی ضرورت دارد. بر این اساس هدف این مقاله بررسی رابطه بین رضایت اجتماعی و هویت ملی با تعهد اجتماعی در میان جوانان در شهر شیراز می باشد. جهت تنظیم چارچوب نظری تحقیق از رهیافت مبادله با تمرکز بر نظریات لاولر و یون استفاده شده است.
    روش تحقیق در این مقاله پیمایش و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ساختار یافته است. حجم نمونه 382 نفر بود که برای افزایش دقت 400 نفر در نظر گرفته شد. پرسشنامه در 6 منطقه از شهر شیراز تکمیل گردید. برای پایایی ابزار تحقیق از آلفاکرونباخ و برای روایی از اعتبار معیار و سازه استفاده شد. داده ها با استفاده از آمارهای توصیفی و تحلیلی بررسی شدند. در این راستا برای آزمون فرضیات تحقیق از ضریب همبستگی و آزمونهای مقایسه میانگین ها استفاده شد. برای سنجش مدل تحقیق از رگرسیون چند متغیره به روش گام به گام و تحلیل مسیر استفاده شد.
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    تحلیل داده های این بررسی نشان می دهد که رابطه بین دو سازه رضایت اجتماعی و هویت ملی با تعهد اجتماعی در سطح 95 درصد اطمینان معنادار است. بین تعهد اجتماعی جوانان و متغیرهای رضایت اجتماعی(46/0=r)، هویت ملی(67/0=r)، تحصیلات(27/0=r) و تحصیلات مادر(31/0=r) وجود دارد. آمارها نشان می دهد که بین رضایت از زندگی و تعهد اجتماعی رابطه متوسط و معنی داری وجود دارد. ضریب بدست آمده برای این متغیر برابر(46/0) با سطح معنی داری (000/0=P)، بیانگر رابطه مثبت و مستقیم اما ضعیف بین دو متغیر مذکور می باشد. نتایج ضریب رگرسیونی نشان می دهد که 6 متغیر رضایت اجتماعی(39/0Beta=)، هویت ملی(42/0Beta=)، وضعیت شغلی(33/0Beta=)، وضعیت تاهل(26/0Beta=)، تحصیلات (21/0Beta=)، جنسیت(17/0Beta=) و سن(13/0Beta=) به ترتیب میزان اهمیتی که در تبیین متغیر وابسته داشته اند وارد معادله شده و در مجموع 59/0 از واریانس متغیر وابسته را تبیین و توضیح کرده اند(59/0=R2).
    کلیدواژگان: تعهد اجتماعی، هویت ملی، رضایت اجتماعی، جوانان، شیراز
  • علی یزدخواستی، سعید رجایی پور، حسین مولوی صفحه 175
    هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه بین نوع فرهنگ سازمانی و میزان پذیرش مدیریت کیفیت فراگیر در دانشگاه های دولتی کشور بر اساس نظرات اعضای هیات علمی بود. سئوال های پژوهش با توجه به چهار نوع فرهنگ سازمانی(توسعه ای، گروهی، عقلانی و سلسله مراتبی) و شش مؤلفه مدیریت کیفیت فراگیر(رهبری، برنامه ریزی استراتژیک، تمرکز بر مشتری، اطلاعات و تحلیل، مدیریت منابع انسانی و مدیریت فرآیند) تدوین شدند. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه اعضای هیات علمی تمام وقت و رسمی دانشگاه های دولتی در سال تحصیلی 86-1385 است که از میان آنان یک نمونه 330 نفری با روش خوشه ایو تصادفی ساده در چند مرحله انتخاب گردید و 263 نفر از آنان پرسشنامه را پاسخ دادند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل دو پرسشنامه محقق ساخته است که بر اساس مقیاس درجه بندی لیکرت تدوین شدند. پرسشنامه فرهنگ سازمانی شامل 42 گویه و پرسشنامه مدیریت کیفیت فراگیر دارای 57 گویه بوده و ضرایب پایایی آنها به ترتیب 93/0 و 96/0 برآورد گردید.
    نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که بین فرهنگ توسعه ای و میزان پذیرش مدیریت کیفیت فراگیر در ابعاد برنامه ریزی استراتژیک و مدیریت فرآیند رابطه معنی دار و مثبت وجود دارد. فرهنگ گروهی فقط با مؤلفه های رهبری و مدیریت منابع انسانی رابطه معنی دار و مثبت دارد. فرهنگ های عقلانی و سلسله مراتبی با تمام مؤلفه های مدیریت کیفیت فراگیر رابطه مثبت و معنی دار دارند. در مجموع فرهنگ های سلسله مراتبی و عقلانی با میزان پذیرش مدیریت کیفیت فراگیر در دانشگاه های کشور همبستگی بیشتری نسبت به سایر انواع فرهنگ های سازمانی داشته اند.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، مدیریت کیفیت فراگیر، دانشگاه ها
  • محمد کریم منصوریان، حسین قدرتی صفحه 189
    طرح بحث: مقاله حاضر به بررسی اعتماد اجتماعی و تعیین کننده های آن در شهر سبزوار می پردازد. متغیر وابسته این پژوهش، اعتماد اجتماعی است که با دو بعد اعتماد رقیق یا تعمیم یافته و اعتماد غلیظ یا خاص گرایانه سنجیده شده است. با این حال تمرکز اصلی این تحقیق بر اعتماد رقیق است و چارچوب نظری مورد نظر نیز برای تبیین اعتماد رقیق، ارایه شده است. فرضیه های این تحقیق از دو نظریه استخراج گردیده است: نظریه سرمایه اجتماعی پاتنام و نظریه نهادی رزستین و استول.
    روش تحقیق: روش پژوهش کمی و تکنیک مورد استفاده، پیمایش می باشد. بدین منظور نمونه ای 600 نفری از افراد 18 تا 65 ساله شهر سبزوار به طور تصادفی انتخاب شده، مورد مصاحبه قرار گرفتند
    یافته ها
    یافته های آزمون تک متغیره نشان می دهد که بین متغیرهای مستقل تجربه تبعیض، فساد، احساس امنیت اجتماعی، اعتماد نهادی(این چهار متغیر مربوط به نظریه نهادی است) و سن، با اعتماد رقیق رابطه معنادار وجود دارد. جهت رابطه برای دو متغیر اول، معکوس و برای باقی متغیرها، مستقیم می باشد. اما رابطه متغیرهای میزان عضویت در گروه های رسمی، میزان استفاده از رسانه ها، میزان عضویت در گروه های غیر رسمی، تحصیلات، درآمد و مرتبه شغلی معنا دار نیست. در آزمون چند متغیره، متغیرهای اعتماد نهادی، فساد، امنیت اجتماعی و سن، به ترتیب وارد معادله شدند. این متغیرها در مجموع 53 درصد از واریانس متغیر وابسته اعتماد رقیق را تبیین می کنند.
    نتیجه
    نتایج این پژوهش نشان می دهد که قدرت تبیین نظریه نهادی نسبت به نظریه سرمایه اجتماعی جهت تبیین هر دو بعد اعتماد به ویژه اعتماد رقیق، در جامعه مورد مطالعه بسیار بیشتر است.
    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، اعتماد نهادی، تبعیض، فساد، نسل ها
|
  • Kh.Saferi, M. Sadeghe Page 1
    In this paper, how relationship between girl student's social participation and effective factors on it, is examined and analyzed and it has performed whit measurement method. General purpose of this study is to identify status of girl student's social participation and examination of effective, social factors on it and after reaching to these purposes, identification of appropriate backgrounds and necessary facilities and conditions to have girl student's social participation in different dimensions are the main purpose of this study.Whit relying on existing theories, social trust, feeling of not having power and self-centredness are important and effective variables in determining of girl student's social participation.Statistical society of the study is girl students in range of 18 to 29 years who are studying at the social science's faculties in Tehran's governmental universities. Sampling of the study are sampling method and with use of Cocran formula, 343 girl students were chosen as a sample society.Pierson tests show relationship between three variables – social capital (social trust), feeling of not having power and self- centredness with social participation have meaning and variable of social trust has the most influence on girl student's social participation. Based on results of the study, above variables have 22% variance of social participation (R2=0/ 22).
  • A. Rabbani Khorasgani, M. Kianpour Page 35
    The sociology of emotions as one of the sub-disciplines of sociology received attention around the late 70s and mid 80s in American sociology. During this period several important contributions took place to make the roots of the sub-discipline robust. Drawing upon five theoretical discourses, this paper aimed at presenting a general picture of emotions in sociology. Among all, Shott’s symbolic interactionist theory and Hochschild’s normative theory, which are labeled as social constructionist approaches, together with structural-relational theory of Kemper and Collins’s conflict theory, which are categorized as positivist approaches, are discussed. Having reviewed these four theories, the paper goes on to consider synthetic approach introduced by Turner, which is known as general sociological theory of emotions.
  • H. Ahmadi, M. Soroush, H. Afrasiabi Page 65
    This paper investigated fear of crime in the case of personal and neighborhood related variables. A questionnaire survey conducted in two high crime areas (Ahnmadino and Dehpialeh) in Shiraz-Iran, among 300 residents. Results showed that among personal variables, gender had significant relationship with fear and surprisingly males were more fearful than females. Other personal variables didnt have significant relationship with fear of crime (age, education, ethnicity, income, home ownership). But neighborhood related variables (incivility, neighborhood attachment, and neighborhood quality and crime perception in neighborhood) significantly related to fear of crime. In regression multivariate analysis only incivility entered and explained 19 percent of dependent variable.
  • N. Poorafkari, M. Haghighatian, Ghotbi Page 81
    Agricultural extension is the important part of agricultural knowledge Information system. This research investigated the role of sociocultural factors that influence the acceptance of agricultural extension among farmers in Neyriz city. Neyriz Township is located in the southwest of Fars province. Because of the importance of the agricultural section in the occupational structure and the economy of Neyriz area, it is essential that this issue be further investigated, hence, some related social factors were selected to be included in this study.The method of this research was survey and the tool of gathering information was questionnaire. The statistical population of the research included of 9821 farmers in the Neyriz. The sample group of 370 persons has been chosen through the stratified sampling method, with the probable desired precision of %5 and the confidence level of %95. The dependent variable of this research was "tendency toward agricultural extension", and selected independent variables included, fatalism, social status, belief in innovation, the rate of using mass media and social partnership. The results showed that all independent variables were significantly related to "tendency toward agricultural extension".Result of analysis multi regression show that independent variables such fatalism, social status, belief in innovation, the rate of using mass media and social partnership have significant relations with dependent variable and by them 45 percentage of total variance are examined.
  • M. Elmi Page 107
    Every "social class" has its own culture in the general culture realm. One of the essential elements of each society is the term "value". Individuals belonging to a particular social class, own specific value system, and their value tendency priorities are different from other social classes. The aim of this research is the determination of the rate and type of value tendency inclinations and social class. The statistical sample includes 582 male and female B.A. university students of various courses in Islamic Azad Tabriz University. The sample was chosen from, 19052 students using a random classified sampling method, appropriate to the faculty and include respectively: social values(52.49), religious values(52.02), theoretical values(51.98), economic values(49.51), political values(49.17), and aesthetic values(38.9).the single-sample Kolmogrov-Smirnof difference from normal distribution. The non-parametric Freidman Test also showed significant
  • F. Rahimi, H. Oreizi, Z. Mosavi, S. Klantari, M. Malekpoor Page 133
    Current research aim was to determine the organization accommodation for equal Opportunity, internal Tension of society for Poverty maintenance, a work ethics and social interest. Research method was survey via correlational type and statistical in population include Participants in 9th Presidential selection in Isfahan city (1384). Two stage random sampling method was economics status responsibility position (Feldman, 1981), economic individualism inventory (Feldman, 1981), and social interest Questionnaire (Crendal, 1969). The most significant findings indicate that there is relation between economic status change with personal and social attributions. Also there is significant relation between organization accommodation for equal opportunity and both internal Tension of society for Poverty maintenance and work ethic factors and personal and social attributions for economic improvement of subjects. There are significant relations between social interest and social factor of economic improvement, and between organization accommodation for equal opportunity and both internal Tension of society for Poverty maintenance. Findings were discussed by two clusters of theorems namely economic self- interest and social- interest.
  • M. T. Iman, G. Moradi Page 155
    Aims
    One of the main problems in social science, particularly in sociology and behavioral scientific is youth s social commitment and their involvement to the basic rules in society. Social order reflects integrity between social system elements to achieve social aims which is main characteristic of ideal society. This can be achieved when members of society recognize and operate their tasks properly. The main purpose of this study was The Survey on Relationship between Social Satisfaction and Identity with Social Commitment on Youths in the Shiraz City. This article is passed on a social exchange approach with particular emphasis on Lawler and yoon ’s theory.Research
    Method
    This research conducted based on survey method and with questionnaire among 19-35 years age old in the Shiraz City. Sample contained 400 persons and selected through systematic random sampling. Face, criterion and construct validity have been used to verify the validity and alpha coefficients to assess the reliability of the measurement. To test the hypotheses, Pearson correlation coefficient and analysis of variance were employed. Multiple regression and path analysis were used to assess the research model.
    Results And Discussion
    The data analysis show that the structural relationship between Social Satisfaction and Identity with Social Commitment. According to the research findings, There is significant relation between the youth s social commitment and social satisfaction, social identity, education and mother education. Regression results show that the six variables: social satisfaction (Beta=0.39), national identity (Beta=0.42), employment status (Beta=0.33), marital statues (Beta=0.26), education (Beta=0.21), gender (Beta=0.17) and age (Beta=0.13) entered to regression model and explained 59 percent of dependent variable variance(R²=0.59).
  • A. Yazdkhasty, S. Rajaiepour, H. Moolavi Page 175
    The main purpose of this study was to determine the relationship between the type of organizational culture and the degree of total quality management acceptability at the Iranian public universities based on the faculty member's perceptions. Four research questions were examined the relationship between four types of cultures(developmental, rational, hierarchical and group cultures) and six TQM indices(leadership, strategic planning, customer focus, information and analysis, human resource management, and process management).A descriptive –correlation research method was employed. The statistical population included all tenure faculty members during 2005 -06 academic year from which a sample size of 330 was selected randomly through a cluster and multi-stage sampling method(263 subjects answered the questionnaires. The data gathering tools included two researcher –made questionnaires based on Likert’s five degree scale. The organizational culture questionnaire consisted of 42 items and the TQM questionnaire included 57 items, and their reliability coefficients were estimated 0.93 and 0.96 respectively.The results of regression analysis indicated a positive significant relationship between developmental culture and the degree of acceptability of TQM in two dimensions including strategic planning and process management.The relationship between group culture and TQM acceptability was positive and significant with regard to leadership and human resource management. Rational and hierarchical cultures had positive and significant relationships with all TQM indices. In sum, hierarchical organizational culture correlation with TQM acceptability in the universities was stronger than the correlation of the other three types of culture.
  • M.K. Mansoorian, H. Ghodrati Page 189
    Objective
    This study aims at investigating social trust and its determinants in Sabzevar city. The dependent variable social trust has been measured through two dimensions: thick trust and thin trust. However our emphasis is on the second one. Hypotheses have been extracted from two theories: social capital theory of Putnam and institutional theory of Rothstein and Stolle.
    Method
    Through survey method and questionnaire technique, a sample of 600 individuals at the age of 18-65 was interviewed.
    Findings
    Results indicates that there is a significant relationship between independent variables including discrimination experience, corruption, feeling social security, institutional trust(these four variables are based on institutional theory) as well as age, and thin trust. These relationships are negative for the first two variables and positive for the rest. However there is not a significant relationship between variables such as participation in formal groups, using media, participation in informal groups, education, income, and job rank. In multivariate analysis using stepwise regression method, four variables entered in the model orderly: institutional trust, corruption, social security and age. The four variables explain 53 percent of the variance of dependent variable- thin trust.
    Result
    All together we found out the Rothstein and Stolle's institutional theory is more suitable to explain social trust than Putnam's social capital theory.