فهرست مطالب

جامعه شناسی کاربردی - سال بیست و دوم شماره 2 (پیاپی 42، تابستان 1390)

فصلنامه جامعه شناسی کاربردی
سال بیست و دوم شماره 2 (پیاپی 42، تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/06/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • جعفر هزار جریبی، سعید لهراسبی صفحات 1-20
    در این پژوهش هدف، بررسی رابطه بین سرمایه اجتماعی و هویت جمعی در میان دانشجویان 18-29 ساله دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی می باشد. این مطالعه از نوع پیمایشی است که بر روی 334 نفر از دانشجویان 18-29 ساله دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی که 253 نفرشان زن و 81 نفرشان مرد بوده اند و با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده اند، صورت گرفته است. ابزار جمع آوری اطلاعات در این پژوهش پرسشنامه بوده است. در این پژوهش متغیر مستقل سرمایه اجتماعی و متغیر وابسته میزان هویت جمعی می باشد. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی و ضریب همبستگی پیرسون و ضریب تعیین آر- اسکوائر برای پیش بینی میزان تغییرات متغیر وابسته با متغیر مستفل استفاده شده است. یافته های حاصل از بررسی نشان داد که: فرضیه اصلی تحقیق مبنی بر رابطه بین سرمایه اجتماعی و هویت جمعی تایید گردید.
    2- فرضیه ای که در آن ها متغیرهای هویت قومی و هویت ملی متغیر وابسته بودند، تایید گردید.
    3- فرضیه ای که متغیر هویت فراملی، متغیر وابسته آن بود رد شود.
    نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که در کل سرمایه اجتماعی تاثیری مستقیم و معنادار بر هویت جمعی دارد. در مجموع از نتایج پژوهش، می توان چنین استنباط کرد که دانشجویان مورد مطالعه به نسبت دارای هر سه نوع هویت قومی، ملی و جهانی بوده که این هویت ها چندان تقابل و ضدیتی با هم نداشته و در صدد نفی یکدیگر نبوده بله در یک حالت رفت و برگشتی قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، هویت جمعی، کنش گر اجتماعی، سطوح خرد، کلان و تلفیقی
  • وحید قاسمی، زهرا امیری اسفرجانی * صفحات 21-46

    هدف از نگارش مقاله حاضر تبیین نظری و تجربی مدل تحلیلی است که در آن دینداری و ابعاد آن در نقش متغیر بیرونی و سطح سرمایه اجتماعی در نقش متغیر درونی تعریف شده اند. تعریف هر یک از پارامترهای تدوین شده در مدل پژوهش دارای مبنایی نظری است. چهارچوب نظری پژوهش با استفاده از نظریات اندیشمندان مختلف چون دورکیم، وبر، برگر، مالینوفسکی، آسلینر، فوکویاما، کلمن، پاتنام تدارک دیده شده است. ترکیب وزنی متغیرهای آشکار به منظور تعریف سازه های پنهان با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم انجام شده است. روش تحقیق در این پژوهش پیمایشی و ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه دارای اعتبار و قابلیت اعتماد است. جامعه آماری تحقیق جمعیت 15 سال به بالای شهر اصفهان، تعداد نمونه 384 نفر و روش نمونه گیری سهمیه ای براساس متغیرهای گروه سنی، جنس و منطقه محل زندگی بوده است. نتیجه مطالعه نشان داد که اکثر افراد نمونه به لحاظ سطح دینداری و سرمایه اجتماعی در سطح متوسط و بالا و تنها درصد کمی از آنها در سطح ضعیف قرار داشته اند. آزمون فرضیه ها نشان داد که دینداری به میزان 14/0 بر سرمایه اجتماعی تاثیر دارد و این تاثیر در سطح کمتر از 05/0 و معنادار بوده است. از بین ابعاد دینداری، بعد اعتقادی با میزان 09/0 بیشترین تاثیر را بر سرمایه اجتماعی داشته است و بعد از آن به ترتیب بعد مناسکی با 08/0، بعد پیامدی با 06/0 و بعد عاطفی با 05/0 بیشترین تاثیر را در سطح معناداری کمتر از 05/0 بر سرمایه اجتماعی داشته اند.

    کلیدواژگان: دینداری، سرمایه اجتماعی، آگاهی، اعتماد، مشارکت
  • سید سعید زاهد، فریبا خورشیدی صفحات 47-66
    پدیده مهاجرت بویژه در کشورهای جهان سوم یک مشکل و معضل اجتماعی و دارای پیامدهائی متفاوت است. در ایران، که از جمله این نوع از کشور ها تلقی می شود، عمده تحقیقات صورت گرفته در مورد مهاجرت با تمرکز بر پیامد های منفی آن، به دنبال راه حلی برای کاهش آن بوده است. اما مهاجرت به علت کارکردی هائی که برای مهاجران داشته همچنان ادامه یافته است. میزان رضایت مندی یا عدم رضایت مهاجران از مهاجرت می تواند نشانه ای از کارکرد مثبت یا منفی آن برای مهاجران تلقی شود. در این تحقیق می خواهیم بدانیم میزان رضایتمندی از مهاجرت مهاجرین شهر نور آباد ممسنی چه مقدار است و چه نسبتی با دیگر عوامل اقتصادی، اجتماعی و جمعیتی دارد. با استفاده از روش تحقیق پیمایش با انتخاب نمونه ای متشکل از 258 نفر مهاجر شهرستان نورآباد، رابطه بین دوازده متغیر زیر با رضایتمندی از مهاجرت سنجیده شده است: 1- سن، 2- وضعیت تاهل، 3- مدت اقامت در مقصد، 4- فاصله بین مبدا و مقصد، 5- تحصیلات، 6- داشتن اقوام در مقصد، 7- رفتار مردم شهر مقصد، 8-امکانات بهداشتی مقصد، 9- امکانات آموزشی مقصد، 10- داشتن مسکن مناسب در مبدا، 11- داشتن شغل مناسب در مبدا و 12- درآمد. در نتیجه رابطه همه متغیرها بجز متغیرهای سن، وضعیت تاهل و تحصیلات که عمدتا زمینه ای بودند با رضایتمندی مورد تایید قرار گرفت. در تحلیل رگرسیون چند متغیره نیز پنج عامل داشتن اقوام در مقصد، امکانات آموزشی مقصد، امکانات بهداشتی مقصد، درآمد و رفتار مردم شهر مبدا بر متغیر وابسته بیشترین تاثیر را داشتند. این متغیرها در نهایت 59/0 درصد از واریانس متغیر وابسته را تبیین کردند.
    کلیدواژگان: مهاجرت، رضایت مندی، عوامل جذب، عوامل دفع، نور آباد ممسنی
  • علی ربانی، رسول ربانی، محمدرضا حسنی صفحات 67-94
    در این مقاله سعی شده است پاسخ علمی به این پرسش ارائه شود که بین گرایش به هویت ملی و احساس محرومیت نسبی چه نسبتی وجود دارد؟ برای ورود به بحث، از مدخل بررسی محتوای مفهومی هویت ملی وارد شده و علل و دلایل ابهام در تعریف هویت ملی را برشمرده ایم. در نوشتار حاضر هویت ملی به مثابه نوعی هویت اجتماعی تلقی شده، طوریکه در این نوع تلقی دایره اجتماع و ملت بر یکدیگر منطبق شده اند. به همین جهت برای تشریح و تبیین هویت ملی به سراغ نظریه هویت اجتماعی رفته ایم. نظریه هویت اجتماعی عمدتا به دست تاجفل صورت بندی شده است و منظور از آن، انگاره ای است که از پیوستن فرد به یک گروه و یا طبقه اجتماعی خاص سرچشمه می گیرد. مقصود تاجفل از طرح نظریه هویت اجتماعی، صورت بندی بسیاری از فرایندهای روانشناسی اجتماعی بوده است که زمینه ساز بروز و ظهور محرومیت نسبی اند. هویت اجتماعی و احساس محرومیت نسبی با یکدیگر پیوند نزدیکی دارند. پس از واکاوی این دو نظریه، به رویکردی تلفیقی پرداخته ایم که به منظور شناخت شرایط روانی-اجتماعی است که افراد تحت آن شرایط گرایش می یابند. در اعتراضات جمعی به منظور حصول تغییرات اجتماعی وارد شوند. شایان ذکر است که این تحقیق بصورت پیمایشی و با ابزار پرسشنامه در بین دانشجویان دانشگاه اصفهان در سال تحصیلی 87-88 انجام شده است. روش نمونه گیری در مرحله اول نمونه گیری طبقه بندی شده و در مرحله دوم نمونه گیری سهمیه ای بوده است و حجم نمونه 490 نفر بوده است. فرضیه اصلی این است که گرایش دانشجویان به هویت ملی؛ یعنی احساس تعلق، تعهد و وفاداری آنان به سرزمین، ملت، جامعه و دولت ایران با میزان احساس محرومیت نسبی رابطه دارد. یافته های تجربی نشان می دهد که فرضیه اصلی تحقیق قابل تایید در جامعه آماری است و احساس محرومیت نسبی با گرایش به هویت ملی، همبستگی معکوس و نسبتا قوی دارد.
    کلیدواژگان: هویت، هویت اجتماعی، هویت ملی، احساس محرومیت فردی، احساس محرومیت گروهی
  • محمد گنجی، مینا هلالی ستوده صفحات 95-120
    در این مقاله سعی شده است تا رابطه گونه های متعدد دینداری با میزان سرمایه اجتماعی در شهرستان کاشان نشان داده شود. سؤال اصلی پژوهش حاضر این است که چه رابطه ای بین گونه های متفاوت دینداری و سرمایه اجتماعی وجود دارد. آنچه موجب توجه به این موضوع شده، تاکیدی است که در نظریات گوناگون، بر دین به عنوان یکی از مهم ترین منابع سرمایه اجتماعی شده است. به طوری که در سال های اخیر با رشد مباحث مرتبط با سکولاریسم، به دین و تغییرات آن و همچنین پیامدهای آن تغییرات، توجه بیشتری شده است، هرچند «پیتر برگر» با بیان سکولارزدایی به رد نظریه سکولاریزاسیون پرداخته و حیطه فردی را تا حدودی، ایمن از تاثیر نیروهای سکولار کننده دانسته است، دغدغه اصلی این پژوهش شناخت پیامدهای احتمالی رانده شدن دین از عرصه اجتماعی است که در بسیاری از موارد با در نظر گرفتن نیرومندی دینداری در سطح فردی مورد بی اعتنایی قرار گرفته است. در این مقاله، تلاش شده است تا ضمن استفاده از چارچوب مفهومی «فوکویاما» و «پاتنام» و توجه به ابعاد سرمایه اجتماعی (اعتماد، انسجام و مشارکت)، با روش پیمایش به بررسی رابطه گونه های شناخته شده دینداری در جامعه مورد بررسی(غیر رسمی، فقهی سیاسی، مناسکی، تعهدی- تعلقی،کثرت گرا،ترکیبی، بی واسطه) و سرمایه اجتماعی پرداخته شود. جامعه آماری مورد بررسی در این تحقیق، مردم شهرستان کاشان بوده است که از طریق فرمول کوکران 383 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. نتایج به دست آمده از پژوهش نشان می دهند که گونه هایی از دینداری که دارای عناصر جمعی هستند (همانندگونه های فقهی - سیاسی، مناسکی، تعهدی- تعلقی) با سرمایه اجتماعی رابطه مثبت دارند و موجب تقویت آن می گردند و گونه هایی از دینداری که عناصر فردی در آنها غالب است (همانند گونه های غیر رسمی، بی واسطه) رابطه منفی با سرمایه اجتماعی دارند.
    کلیدواژگان: دینداری، گونه های دینداری، سرمایه اجتماعی، سکولاریسم
  • محمد اسماعیل انصاری، علی شائمی برزکی، علی صفری صفحات 121-142
    با ورود به هزاره سوم و شتاب تغییرات در محیط سازمان ها، توجه به مسائل درون سازمانی و از جمله فرهنگ سازمانی بسیار مهم است. سازمان ها جهت رسیدن به اهداف خود و فعالیت در محیطی رقابتی و پرچالش می بایستی به فرهنگ سازمانی توجه نمایند. هدف از این مقاله ارائه الگوی مدیریت فرهنگ سازمانی در شرکتی تولیدی است که این هدف با رویکردی زمینه ای نسبت به شناخت فرهنگ موجود و مطلوب سازمان و ارائه پیشنهاد های تغییر فرهنگ سازمانی جهت رسیدن به فرهنگ مطلوب دنبال می شود. در راستای هدف مزبور سه سؤال طراحی شده تا بر اساس بررسی سؤال های مورد نظر الگوی مدیریت فرهنگ سازمانی طراحی گردد. روش تحقیق مورد استفاده توصیفی- پیمایشی است و ابزار گردآوری داده ها مشاهده، مصاحبه نیمه ساختارمند و پرسشنامه محقق ساخته بوده است. از مشاهده و مصاحبه نیمه ساختارمند جهت شناخت زیر بناهای فرهنگ سازمانی موجود و تایید متغیرهای اولیه فرهنگ سازمانی موجود و از پرسشنامه جهت آزمون و بررسی متغیرهای اولیه فرهنگ سازمانی موجود و شناخت فرهنگ سازمانی مطلوب استفاده شده است. جهت سنجش فرهنگ سازمانی موجود با استفاده از فرمول آماری کوکران، از جامعه آماری 150 نفری تعداد 116 نفر به عنوان نمونه مورد بررسی قرار گرفته اند. نتایج نشان داد که بین فرهنگ سازمانی موجود و مطلوب سازمان شکاف وجود دارد که بر اساس این شکاف و مطالعه ادبیات و تحقیقات مرتبط با موضوع تحقیق، الگوی مدیریت فرهنگ سازمانی طراحی و ارائه گردیده است. نتایج کاربردی این مقاله می تواند مورد استفاده جامعه شناسان سازمانی، مدیران سازمان های خدماتی و صنعتی، محققان و پژوهشگران حوزه فرهنگ و مدیریت قرار گیرد.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، مدیریت، الگو، شرکت تولیدی، رویکرد زمینه ای
  • علی اصغر مقدس، شفیعه قدرتی صفحات 143-166
    یکی از حوزه های نوظهور جامعه شناسی که در سه دهه اخیر، از پیشینه پرباری برخوردار شده است، عواطف است. در دید اجتماعی، عاطفه فرایندی است که در آن کنشگران، موقعیت های واقعی یا تخیلی اجتماعی را ارزیابی نموده و به آنها واکنش نشان می دهند. در این حوزه، عاطفه به عنوان منبع سوگیری و در مقابل خرد، تلقی نمی شود؛ بلکه نیرویی است که جریان تعامل را پیش می برد. نظریه پردازان این حوزه، بر نحوه ورود عاطفه در روابط بین شخصی و ساختاربندی تعاملات اجتماعی تاکید دارند. گروهی نیز در تلاش برای پیوند این حوزه با سطح کلان هستند. جامعه شناسی عاطفه یکی از متنوع ترین حوزه های جامعه شناسی است؛ چرا که نظریه پردازان از حوزه های مختلف در آن حضور دارند. در این مقاله، نظریه های جامعه شناسی عواطف از جمله نظریه روانکاوانه ترنر، نظریه قدرت منزلت کمپر، و نظریه مبادله اجتماعی لاولر بررسی می شود. سپس نقاط قوت و ضعف آنها در رابطه با جامعه ایران مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: عاطفه، جامعه شناسی عاطفه، مبادله، قدرت، منزلت، ترنر، کمپر، لاولر، جامعه ایران
  • علی حسین حسین زاده، معصومه باقری، فاطمه بختیاری زاده صفحات 167-184
    پژوهش حاضر، پیرامون عوامل اجتماعی اقتصادی مؤثر بر بیگانگی از کار، در یکی از بزرگترین مراکز صنعتی کشور در سال 1388 انجام شده است. با توجه به جامعه آماری این تحقیق که کلیه کارکنان پتروشیمی شهرستان بندر ماهشهر می باشد از طریق فرمول کوکران تعداد 350 نفر به عنوان جمعیت نمونه و به روش نمونه گیری تصادفی نظامند انتخاب شدند. داده های این تحقیق به روش پیمایش و از طریق پرسشنامه جمع آوری گردید. در چارچوب نظری تحقیق از نظریات کنش اجتماعی پارسونز، تئوری پویایی گرولی کورت لوین و همچنین نظریه برابری آدامز بصورت تلفیقی و در قالب مدل تحلیل نظری استفاده گردید. تجزیه و تحلیل اطلاعات از طریق آزمون های t، تحلیل واریانس، همبستگی و رگرسیون چند متغیره و با استفاده از نرم افزار spss انجام گردیده است. بر اساس نتایج حاصل شد، متغیرهای مستقل پایگاه اقتصادی اجتماعی کارکنان، رضایت شغلی، مشارکت شغلی، عدالت سازمانی و همچنین امنیت شغلی بعنوان عوامل تاثیرگذار بر روی متغیر وابسته بیگانگی از کار تایید گردید که نتیجه به دست آمده با تحقیقات انجام شده در مراکز بزرگ صنعتی در داخل و خارج از کشور همخوانی دارد. ضمنا نتایج نشان داد که میانگین میزان از خودبیگانگی مردان نسبت به زنان بیشتر است. همچنین با استفاده از رگرسیون چند متغیره، به دست آمد که نشان می دهد که متغیرهای مستقل به میزان 62 درصد از واریانس متغیر وابسته بیگانگی از کار را تبیین نموده اند.
    کلیدواژگان: بیگانگی از کار، پایگاه اجتماعی، اقتصادی، رضایت شغلی، امنیت شغلی، مشارکت سازمانی، عدالت سازمانی
  • یعقوب احمدی، بیتا حامد صفحات 185-205
    تحولات فنی و جمعیتی قرن نوزدهم و دهه های آغازین قرن بیستم، سبب گردیده که نسل جوان کنونی به سادگی گذشته، حاضر به پذیرش نقشهای اقتدارگرای گروه های اجتماعی و والدین و همچنین ارزشها، الگوها و قواعد رفتاری آنها نشود. حاصل این فرایند بروز نوعی تفاوت ارزشی، هنجاری و... بین نسل هاست که با تعابیری مختلفی از تفاوت و فاصله نسلی تا گسست و شکاف نسلی مورد خطاب قرار گرفته است. نوشتار حاضر نیز در پی واکاوی وضعیت رابطه نسلی در شهر کرمانشاه برآمده است. به عبارتی هدف نوشتار حاضر سنجش وضعیت تفاوت میان نسل ها در ابعاد مختلف است. این نوشتار از نظر کنترل شرایط پژوهش یک بررسی پیمایشی، از نظر وسعت پهنانگر و از نظر زمانی، مقطعی است (نیمه دوم 1388). جامعه آماری پژوهش شهروندان 18-29 و 40 سال به بالای مناطق 3 گانه شهر کرمانشاه بوده، حجم نمونه مقتضی بر اساس فرمول کوکران 360 نفر تعیین شده است، البته این میزان با توجه به بررسی دو نسل در 2 ضرب شده و نمونه نهایی 720 نفر تعیین شد و نمونه گیری به روش خوشه ایچندمرحله ای انجام پذیرفته است. یافته ها نشان از آن دارند که تفاوت دو نسل در مقوله های نوگرایی، مادیگرایی/فرامادیگرایی، نگرش به زنان و خانواده معنی دار بوده و این نسل جوان است که در هر چهار مقوله رتبه بالاتری کسب کرده است. در رابطه با پیوستار نسلی در زمینه دینداری می توان تفاوت های مکشوف میان نسل ها را با عبارت «فاصله نسلی» بیان داشت. اگرچه در پاره ای از ابعاد مانند بعد مناسکی می توان تاحدودی قائل به «شکاف نسلی» بود. در باب تقاوت در نوگرایی، مادیگرایی/فرامادیگرایی، نگرش به زنان و خانواده نیز بهترین مفهومی که توان تبیین وضعیت را دارد همان مفهوم «فاصله نسلی» است.
    کلیدواژگان: مذهب، جوان، فاصله نسلی، شکاف نسلی، ارزش های فرامادی
|
  • J., Hezarjaribi, S. Lohrasbi Pages 1-20
    Purpose in this research, the relationship between social capital and collective identity in 18-29 years old students of Allameh TabaTabaee. This study is a survey implemented on 334 students – 18-29 years old of Allameh TabaTabaee social sciences University including 253 women and 81men selected with group random sampling method. Collection of data in this research was based on questionnaire. In order to analyze data descriptive statistics and Pierson's correlation coefficient and R. square coefficient of determination has been used to predict the rate of independent and dependant variables. Finding of the research showed that: 1- The orginal hypothesis was affirmed based on relationship between social capital and collective identity2-Affirmation of hypothesis where variables of ethno identity and national identity are dependant variable 3-The hypothesis that variable of para national identity was independent variable is refused.The results show that in general social capital has a direct and meaningful effect on collection identity. These results generally can be deduced in such a way that the studied students relatively have the three kinds of ethno, national and global identity that doesnt have distinguished opposition against the other and also doesnt refuse each other but they lie in returnable mood.
  • V.Ghasemi, Z. Amiri Esfarjani Pages 21-46

    The main aim of this article is theoretical and empirical explanation of an analytical model in which religiousness is specified as an exogenous variable and social capital is defined as endogenous variable. Definition of each specified parameters in the model has a theoretical foundation. Theoretical frame is prepared on the basis of some key theorists including Durkheim, Weber, Berger, Malinovski, Asliner, Fokoyama, Coleman and Putnam. Weight composition of observed variables, in order to definition of latent constructs, was conducted by second-order factor analysis. Research method has been survey and the technique of data gathering was questionnaire which its validity and reliability have been acceptable theoretically and statistically. The population was all citizens who have been 15 years old and over and dwelling in the city of Isfahan. Sample size was 384 cases who were selected based on a quota sampling design by age-group, gender and the city region of residency. The results shown that levels of religiousness and social capital, for the majority in the population, has been around average and high on the defined scales and just a few proportion of the studied population are located on the low level of the scale. Hypothesis testing showed that there is a significant effect of religiousness on social capital. (R-Squared = 0.14, Sig < 0.05). Among different dimensions of religiousness, religious beliefs or ideological dimension had has the strongest effect on social capital (R-Squared=0.09), while other aspects consist of ritualistic (R-Squared=0.08), consequential (R-Squared=0.06) and experimental (R-Squared=0.05) had have weaker effects respectively. The effects were statistically significance with at least 95% confidence level.

  • S., Zahedf., Khorshidi Pages 47-66
    Migration is one of the social problems, especially in third world countries, with different consequences. Many studies have been done in Iran concentrating on negative consequences of migration. In spite of taking some actions for reducing migration because of affecting development programs, however, it is going on due to some of its functions. Satisfaction or dissatisfaction of migrants can be one of the indicators to find out positive or negative functions of migration. This study’s aim is to find out how much migrants to Nourabad city in Mamassany District are satisfied with their migration and what is the relationship between this satisfaction with other social, economic and demographic factors. In a survey research on a sample of 258 migrants the correlation of satisfaction with 12 factors (age, marriage, period of residence, distance between departure and destination, education, joining kinship, welcoming migrants, hygienic facilities in destination, educational facilities of destination, accommodation in origin, job in departure, and income) has been analyzed. The relationship between all variables, except age, marriage, and education, with dependent variable has been approved. In multi-variable regression analysis, five variables, including joining kinship, educational facilities, hygienic facilities, income, and welcoming behavior affected dependent variable. These variables represent 59 percent of the variance of the dependent variable.
  • A., Rabbanir., Rabbani, M.R., Hasani Pages 67-94
    In this article, we try scientfically to response that what the relationship is between national identity and relative deprivation? To investigate the relationship, we have survey concept of national identity and have explained the causes of ambiguity in the definition of national identity. In present article, national identity is as a social identity, therefore in the view the spher of community and nation are conformed. Therefore in order to explain of national identity have used the Social Identity Perspective. Social Identity Perspective is conceptualized by Tajfel, and is the individual’s knowledge that he belongs to certain social group stogether with some emotional and value significance to him of this group membership. much of social identity can be seen as an attempt to articulate some of the social psychological processes which are responsible for the genesis and functioning of relative deprivation. Social identity and relative deprivation are interrupted. Then we are explained a integrated perspective, in this paper integrates social identity theory with relative deprivation theory so as to specify the social psychological conditions under which individuals form strong intentions to engage in collective protest actions in order to achieve social change. It is considered that this research has been carried out through a survey using questionnaire distributed among students from Isfahan university in the academic year of 1398-89. In the first stage of the research, stratified sampling and in the second stage, quota sampling were used. Some 490 subjects were selected as the sample. the basic hypothese is that there is relationship the attitude of students to national identity and relative deprivation. The experimental findings confirms the basic hypotheses in the Statistical society and shows that there is inverse correlation and relatively streng between relative deprivation and tendency to national identity.
  • M., Ganjim., Halali Sotodeh Pages 95-120
    The article sought to demonstrate the relation between several types of religiosity and social capital. Now the problem is that what is the relation between different types of religiosity and social capital. The cause of attention to this matter is the emphasis on being religion as one the most important sources of social capital in different approaches of social sciences. According to this fact there has been a growing interest in religion, its changes and its consequences in the recent years. Despite of descularism has been rejected by "Berger" and he has known individual compass safe from influence of secularer power, but the aim of this research is the cognition of consequences that will appear if religion put away from social science. This matter is ignored with consideration of individual religiosity powerful. The article apply 'Fukuyama' and 'Putnam' theory and noting to social capital dimension (trust, solidarity and participation), through the survey study, it try to study the relation between known types of religiosity(informal religiosity, Juridical-political religiosity, Committal- dependency religiosity, ritual religiosity, Pluralism religiosity, Combinational religiosity, immediacy religiosity) and social capital in statistical universe. In this research we consider our statistical universe as Kashan city through which quota sampling and Cochran formula selected 383 subjects as a sample size from the whole of city. The results show that the types of religiosity that include collective traits have positive relation with social capital and those include individual traits has negative relation with it.
  • M. E., Ansaria., Safari Pages 121-142
    The purpose of this article is representation a model of organizational culture in an industrial company with contextual approach in diagnostic of present and desire organizational culture and suggestions about organizational culture change for obtain desire culture. For this purpose, three questions designed and in based on, the model of cultural management represented. For gathering data observation, semi structure interview and researcher designed questionnaire were used.Observation and semi structure interview were used for diagnostic of basic variables of present organizational culture and confirm of initial variables of organizational culture. Questionnaire was used for testing and diagnosing of the initial variables of organizational culture and diagnosing of desired organizational culture. For testing the present and desire organizational culture, 116 people selected with Cochran’s formula as a sample and all questionnaire distributed feed backed. Result obtained showed that there is a gap between present and desire organizational culture that based on, model of organizational culture management designed and represented.
  • A.A., Mogadas, Ah. Ghodrati Pages 143-166
    One of the new fields of sociology that is well developed during recent three decades is Emotional theory. Emotion is a process by which actors evaluate real or imaginary positions and interact toward them. In this field emotion is not against rationality, but it is a source of energy that facilitates the process of interaction. Theorizers of this field emphasize on the way of entering emotion in personal and structuration of interaction. There is another group who tries connecting this field to macro level of society. Sociology of emotion is one of the most diversified field of sociology, because the participating theorizers are from different disciplines. In this article we reviewed Turner's analytical theory, Kemper's power- status theory and Lawler's theory of social exchange. Then we proposed some weaknesses and strong points of this theory in researches related to Iranian society.
  • A. H., Hossein Zadehm., Bagherif., Bakhtiarizadeh Pages 167-184
    Present research is about effective factors social – economic of factors on alienation of work. This research data with survey method is a350 members sample of personels in petrochemistry company of Bandar-e - Mahshar. This data has been selected with random sampling case. In this research the related variant is the alienation of work and its relation ship with independent variants in cluding, sex,kind of job, record employme, social- economic status, job satisfaction, job participation, job security organization justice which all of them have been earned from opinions of viewerse such as, Parson, Kurt lewin group dynamic theory and Adams equity theory, examined its. The results of this research indicate a significant rlationship among all of the above variant with alienation of work, while there isnot a relation between, record,kind of job, and employment and relative privation with alienation of work.The result of the regression model of the relationship between the independent variables in elination of work shows that R square is R2=0/62.
  • Y., Ahmadib., Hamed Pages 185-205
    With change of social and cultural structure of Iran society and development of using of communication technology like Internet and Satellite, in particular by young people in recent decades due to some challenges in relation between generation of Iran. This paper with emphasis on important of Culture in generation relationship focuses on the study of situation of generation in culture context. This paper is a survey study by control of terms, is a broaden study by extended and is a cutting study by time (in the second half of 1388). The population is the entire person that has 18- 29 and 40 to up years old in Sanandaj city. The sample size based on kockran formula is 360. The questionnaires with suitable structures validity (based on Kronbagh’s coefficient of Alfa) in the ratio of age, sex in deferent areas have been distributed. Results show that there are meaningful difference between two generation in Ritual and Consequently dimension and religiosity Index and also there is not any meaningful different between two generation in Confidence Dimension. Results also represent that there is meaningful difference between two generation in Modernism and Martial / post martial Values.