فهرست مطالب

فصلنامه اندازه گیری تربیتی
پیاپی 30 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/03
  • تعداد عناوین: 9
|
  • عنایت الله زمانپور، علی دلاور، نورعلی فرخی، محمدعلی بابایی زکلیکی صفحات 1-17
    زمینه

    اگرچه امروزه تحلیل های آماری تک متغیره جای خود را به تحلیل های پیچیده چندمتغیره با مفروضاتی سخت گیرانه داده اند، ولی این روش ها نمی توانند به خوانندگان درک روشن و مطمئنی از این مفاهیم ارائه کنند؛ چراکه روش های آماری یادشده بسان قالبی از پیش تعیین شده اند و بدون توجه به معانی و مفاهیم سازه های پژوهش، به برآوردن اهدافی از قبل تعیین شده می پردازند و نیاز به روش های تفسیرپذیرتر کاملا محسوس است.

    هدف

    معرفی یکی از رویکردهای پژوهش به نام نظریه رویه، اجزا و ساختار آن به همراه کاربرد روش تحلیلی مربوطه (تحلیل کوچکترین فضا) بر روی داده های حاصل از تمرین های کانون ارزیابی هدف پژوهش حاضر است.

    یافته ها

    رویکرد تفسیر پذیر نظریه رویه با استفاده از تحلیل کوچک ترین فضا امکان شناسایی رویه های مختلف از جمله رویه های موقعیت، شیوه پاسخ گویی و میزان تعامل را به صورت بازنمود تصویری ارائه ساخته است.

    نتیجه گیری

    استفاده از این رویکرد در تحلیل های داده هایی که ساختار پیچیده انسانی دارند می تواند رهگشای بسیار مناسبی در اعتباریابی و تفسیر نزدیک به واقع آنها داشت.

    کلیدواژگان: نظریه رویه، تحلیل کوچکترین فضا، مرکز ارزیابی
  • بهرام صالح صدق پور، مجید ابراهیم دماوندی، اصغر رعدی صفحات 19-45
    هدف

    هدف اصلی این پژوهش، بازساخت، رواسازی، پایاسازی و هنجاریابی مقیاس خودپنداره ریاضی بود. در این پژوهش آزمون سازی، 812 نفر از دانش آموزان دبیرستانی شهرستان ملارد، مشارکت کردند.

    روش

    در این پژوهش، گویه های مقیاس بازسازی شده خودپنداره ریاضی، با استفاده از ضریب تمیز و روش هماهنگی درونی سوالات، مورد تحلیل قرار گرفت. پایایی مقیاس با روش های تنصیف و آلفای کرونباخ، سپس روایی سازه، و روایی افتراقی آن بررسی شد. برای هنجاریابی مقیاس، از نمرات استاندارد Z و T استفاده شد.

    یافته ها

    پایایی مقیاس، عدد 0/898 به دست آمد و روایی افتراقی آن در سطح کمتر از 0/01 معنادار بود و در بررسی دیگری، روایی افتراقی، عدد 0/76 به دست آمد. روایی سازه نیز سه عامل (قابلیت ها و مهارتها، اجتناب از ریاضی و لذت بردن از ریاضی) را در مقیاس نشان داد. مقیاس خودپنداره ریاضی بازسازی شده، می تواند در امر هدایت تحصیلی و بهبود شرایط درسی ریاضی برای دانش آموزان و همچنین تحقیقات مرتبط، مفید باشد.

    کلیدواژگان: رواسازی، پایاسازی، هنجاریابی، خودپنداره، خودپنداره ریاضی
  • برزو امیرپور، افسانه شهبازی راد صفحات 47-60
    زمینه
    خودکارآمدی به عنوان یک عامل مهم در خودپنداره، نظریات انگیزشی و رفتارهای مرتبط با سلامتی در نظر گرفته شده است.
    هدف
    این مطالعه با هدف بررسی تحلیل عاملی تاییدی، اعتبار و روایی مقیاس خودکارآمدی اجتماعی در دانشجویان ایرانی صورت گرفته است.
    روش
    این مطالعه همبستگی از نوع اعتبارسنجی بود که پرسشنامه های خودکارآمدی اجتماعی گریو و همکاران (2014) ، خودکارآمدی عمومی شوارتز و جروسلم (1995) ، بی تفاوتی اجتماعی، پذیرش و همبستگی اجتماعی در اختیار 750 دانشجوی دانشگاه های پیام نور کرمانشاه و کنگاور و دانشگاه آزاد کرمانشاه که به صورت در دسترس انتخاب شده بودند، قرار گرفت. برای محاسبه اعتبار، از روش همسانی درونی و برای سنجش روایی همزمان از همبستگی بین نمرات ابزارهای مذکور استفاده شد. برای مشخص شدن روایی سازه نیز از روش تحلیل عاملی استفاده گردید. نرم افزار مورد استفاده برای تحلیل داده ها SPSS و Amos بود.
    یافته ها
    نتایج تحلیل عاملی نشان داد که اکثر گویه های ابزار به جز گویه های 4،5، 9 و 16 از بار عاملی مناسب برخوردار بوده و پنج عامل ارزش ویژه بالاتر از یک داشتند و 04/47 درصد واریانس های مشاهده شده را تبیین کردند. این امر می تواند حاکی از روایی عاملی نسبتا مناسب پرسشنامه خودکارآمدی اجتماعی باشد. ضرایب همبستگی نشان داد که روایی همزمان مقیاس خودکارآمدی اجتماعی با دیگر ابزارهای مذکور در حد مطلوبی بود. برای همسانی درونی نیز با استفاده از روش آلفای کرونباخ و دونیمه کردن به ترتیب مقادیر 83/0 و 76/0 به دست آمد. نتیجه-گیری: مقیاس خودکارآمدی اجتماعی دارای اعتبار و روایی مناسبی است و از این مقیاس می توان در موقعیت های بالینی و پژوهشی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: اعتبار، روایی، تحلیل عاملی تاییدی، خودکارآمدی اجتماعی، دانشجویان
  • پروین صالح زاده، امید شکری، جلیل فتح آبادی صفحات 61-105
    مقدمه

    ضرورت سرمایه گذاری هرچه بیشتر فکری/اطلاعاتی پیرامون تحلیل روشمند نشانگرهای ذهنی اثربخشی زندگی تحصیلی و اهمیت اجتماع اشکال متفاوت رفتارهای منتخب برای پاسخ دهی به مطالبات زندگی تحصیلی و تبعات مختلف انتخاب گزینه های رفتاری چندگانه در شکل دهی به نیمرخ شناختی، انگیزشی و رفتاری یادگیرندگان، ضرورت توسعه ابزاری با هدف سنجش مدل های رفتاری تسهیل گر و بازدارنده سلامت تحصیلی را موجب شده است.

    هدف

    مطالعه حاضر با هدف توسعه پرسشنامه رفتارهای سبک زندگی تحصیلی سلامت محور و تعیین ویژگی های روان سنجی آن در بین گروهی از دانشجویان ایرانی انجام شد.

    روش

    این تحقیق در دو مرحله انجام شد. در مرحله نخست، محقق کوشید تا با استناد به ظرفیت فکری نظریه های معاصر انگیزش پیشرفت تحصیلی متعارف ترین مدل های رفتاری منتخب فراگیران را شناسایی کند. سپس، در همین مرحله محقق با همفکری دو عضو متخصص در حوزه روان شناسی تربیتی و روانسنجی، نسخه اولیه بانک سوالات مشتمل بر اشکال مختلف مدل های رفتاری را تشکیل داد. در ادامه، محقق با اخذ رویکردی استقرایی و به کمک فنون تحلیل جزء نگر، از میان بانک اولیه سوالات، مناسب ترین ماده های مربوط به هر مدل رفتاری را برگزید. در مرحله دوم تحقیق، محقق با اخذ رویکردی قیاسی ضمن تحلیل ساختار عاملی ابزار توسعه داده شده، به شواهدی در دفاع از ویژگی های فنی روایی و پایایی ابزار دست یافت.

    یافته ها

    نتایج تحلیل عاملی تاییدی بر پایه نرم افزار AMOS نشان داد که ساختار چندبعدی رفتارهای تسهیل گر سلامت تحصیلی و همچنین، ساختار چندبعدی رفتارهای بازدارنده سلامت تحصیلی با داده ها برازش مطلوبی نشان دادند. علاوه بر این، نتایج مربوط به پراکندگی مشترک بین اشکال چندگانه رفتارهای تسهیل گر و بازدارنده سلامت تحصیلی با هیجان های پیشرفت تحصیلی، خودکارآمدی تحصیلی و تنیدگی تحصیلی ادراک شده نشان داد که پرسشنامه سبک زندگی تحصیلی سلامت محور از روایی سازه برخوردار است. .

    نتیجه گیری

    در مجموع، نتایج این تحقیق از یک سوی، شواهدی در دفاع از منطق نظری زیربنایی پرسشنامه سبک زندگی تحصیلی سلامت محور فراهم کرد و از دیگر سوی، نشان داد که این ابزار برای اندازه گیری مفهوم رفتارهای سبک زندگی تحصیلی در بین دانشجویان ایرانی ابزاری روا و پایا تلقی می شود.

    کلیدواژگان: انگیزش پیشرفت، روان شناسی سلامت تحصیلی، سبک زندگی تحصیلی
  • آویده نجیب زاده، حسین اسکندری صفحات 107-133
    استعاره ی فرد به عنوان نمایش نامه نویس و راوی در قلب حوزه ی روان شناسی روایی قرار دارد و اهمیت آن تا به جایی است که مفهوم هویت روایی در حوزه ی روایت و هویت، مفهومی آشنا و بدیهی است. امروزه رویکرد و نظریه ی روایت به جای جای روانشناسی راه یافته و پژوهش های متنوع و وسیعی را به خود اختصاص داده است. هدف از مقاله ی حاضر بیش تر معرفی روش های مختلف اعم از کمی و کیفی در تجزیه و تحلیل داده ی روایی و همچنین مرور مراحل مختلف تحلیل کمی و برقراری پایایی در تحقیق روایی است. بدین منظور نخست به مرور کلیاتی در باب روایت پرداخته، سپس روش شناسی پژوهش های روایی به طور مشروح مرور گردید. ضمن ایجاد تمایز میان روش های تجزیه و تحلیل کمی و کیفی روایت، به معرفی روش های مختلف تحلیل کمی و کدگذاری داده ی روایی پرداختیم. برقراری پایایی در ادبیات تحقیق کمی روایت، فرآیندی است بسیار الزامی و پراهمیت. ضمن بحث در باب مراحل مختلف این فرآیند، شاخص های آماری پایایی ارزیاب ها معرفی و موارد استفاده از هر کدام به طور مشروح بیان گردید.
    کلیدواژگان: روایت، هویت روایی، تحلیل کمی کیفی، کدگذاری، پایایی ارزیاب ها
  • کریم عبدالمحمدی، حمید علیزاده، فرهاد غدیری صورمان آبادی، معصومه طیبلی، آیت الله فتحی صفحات 135-151

    با توجه به گستردگی کارکردهای اجرای پرسشنامه های موجود جنبه های محدودی از این کارکردها را می-سنجد. پرسشنامه درجه بندی رفتاری کارکردهای اجرایی بریف جامعیت بیشتری دارد و بر اساس جدیدترین دیدگاه ها در مورد کارکرد اجرایی ساخته شده است.

    موضوع

     هدف از پژوهش حاضر، اعتبارسنجی می باشد. پژوهش حاضر از نوع توصیفی می باشد، نمونه ای با حجم 516 نفر با روش نمونه گیری خوشه-ای استانهای تهران،آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و کردستان انتخاب شدند، تعداد 75 آزمودنی به دلیل پاسخ ناقص به پرسشنامه ها از تحلیل های آماری کنار گذاشته شدند و به این ترتیب نمونه نهایی مورد پژوهش به 441 پدر و مادر تقلیل یافت. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    پرسشنامه حاضر از هشت مقیاس شکل گرفته و از ترکیب این هشت مقیاس دو شاخص تنظیم رفتار و شاخص شناختی به دست می آید و در نهایت از ترکیب نمره 8 مقیاس نمره کل آزمون BRIEF حاصل می شود، نتایج به دست آمده نشان می دهد آلفای کرونباخ محاسبه شده برای 8 مقیاس پرسشنامه بین 68 تا 86 می باشد و همچنین آلفای کرونباخ محاسبه شده برای شاخص تنظیم رفتار ، شاخص شناختی و نمره کل پرسشنامه BRIEF به ترتیب 86/0، 89/0 و 93/0 می باشد.

    نتیجه گیری

    بنابر یافته های پژوهش حاضر، پرسشنامه بریف در جامعه ایرانی به عنوان ابزار سنجش کارکردهای اجرایی اعتبار مطلوبی دارد و در تحقیقات و کارهای بالینی به عنوان یک ابزار معتبر قابل کابرد می باشد.

    کلیدواژگان: کارکردهای اجرایی، پرسشنامه، مطالعات اعتبارسنجی، جامعه ایرانی
  • بهار عنایتی، غلامرضا گل محمدنژادبهرامی، جواد مصرآبادی صفحات 151-164
    هدف پژوهش حاضر انطباق و هنجاریابی آزمون هوش نوجوانان کتل برای دانش آموزان 14-8 ساله ی شهر آذرشهر است. روش پژوهش از منظر هدف، کاربردی و از حیث گردآوری داده ها توصیفی و از نوع پیمایشی بود. جامعه ی آماری پژوهش شامل دانش آموزان پایه های دوم ابتدایی تا هشتم ابتدایی شهر آذرشهر در سال تحصیلی 1395-1394 بود که تعداد 562 تفر از آنان به عنوان نمونه ی پژوهش با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای نسبتی انتخاب شدند و ابزار مورد استفاده ی پژوهش، آزمون هوش نواجوانان کتل فرمB بود که پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ 84/0 به دست آمد و روایی سازه آن از طریق تحلیل عاملی تاییدی صورت گرفت که تمامی شاخص برازش و مدل تایید شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که این آزمون از روایی و اعتبار قابل قبول برخوردار است. هم چنین معناداری آزمون براساس تفکیک سنی با استفاده از آزمون واریانس یک راهه و تعامل جنسیت و پایه های تحصیلی از طریق واریانس دوراهه مورد بررسی قرار گرفت که نتایج آن ها نشان دهنده ی تفاوت معناداری بین گروه ها بود. و جدول نرم برای آزمون هوش کتل براساس نمره های هوش بهر انحرافی (15= Sd و100M=) محاسبه و تنظیم شد.
    کلیدواژگان: آزمون هوش، اعتبار، روایی و کتل
  • علی فراهانی، احمد یارمحمدیان، مختار ملک پور، احمد عابدی صفحات 165-188
    این پژوهش با هدف ساخت و اعتباریابی پرسشنامه احساس عاملیت برای افراد با نقص بینایی انجام گرفت. با این هدف، 450 نفر از افراد با نقص بینایی که به شیوه در دسترس از شهرهای اصفهان، تهران و شیراز انتخاب شدند، مشارکت داشتند. پرسشنامه 33 سوالی برای بررسی احساس عاملیت با استفاده از مبانی نظری و مدل مفهومی ساخته شد و سه مولفه خودکارآمدی، خوش بینی و هدفمندی بعنوان خرده مقیاس های آن در نظر گرفته شد. پس از تکمیل پرسشنامه توسط افراد شرکت کننده و حذف موارد ناقص، 400 پرسشنامه انتخاب شدند. داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS-22 و AMOS-8. 5 مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. در نتیجه تحلیل عاملی تاییدی و ماتریس ساختار عامل چرخش یافته مقیاس از طریق روش PC، 3 گویه حذف شد که دو گویه مربوط به مولفه خود کارآمدی و یک گویه مربوط به مولفه خوش بینی بود. در نهایت نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که مدل از برازش مناسبی برخوردار است و می تواند به عنوان ابزاری مفید و معتبر در پژوهش های روانشناختی استفاده شود.
    کلیدواژگان: ساخت و اعتباریابی، عاملیت، نابینا، مولفه های عاملیت
  • محمد آزاد عبدالله پور، فریبرز درتاج صفحات 189-220
    پژوهش حاضر با هدف تحلیل روانسنجی نسخه کوتاه پرسشنامه هیجانات پیشرفت (AEQ-SV) در گروهی از دانشجویان انجام شد. در مطالعه حاضر 317دانشجوی کارشناسی (141 پسر و 176 دختر) به نسخه کوتاه پرسشنامه هیجانات پیشرفت، نسخه تجدید نظر شده پرسشنامه ارزیابی استرس (رویلی، رویسیچ، جاریکا و واگن، 2005) ، نسخه تجدید نظر شده پرسشنامه هدف پیشرفت (الیوت و مورایاما، 2008) پاسخ دادند. به منظور توسعه نسخه کوتاه پرسشنامه هیجانات پیشرفت با انتخاب یک رویکرد جزئی نگر از دو روش تحلیل آماری مبتنی بر گویه ها مانند دستور «آلفا پس از حذف ماده» و «همبستگی هر گویه با نمره کلی مقیاس» استفاده شد. سپس به منظور تعیین روایی عاملی AEQ-SV از روش آماری تحلیل عاملی تاییدی و در نهایت به منظور آزمون روایی سازه AEQ-SV، ضرایب هبستگی بین مقیاس های هیجانات پیشرفت با فرایندهای ارزیابی شناختی و جهت گیری های هدف پیشرفت، گزارش شد. نتایج تحلیل عاملی تاییدی AEQ-SV همسو با نسخه جامع AEQ با تاکید مجدد بر تفکیک مقیاس های هیجانات مثبت (لذت، امید، غرور، آرمیدگی) و منفی (خشم، اضطراب، شرم، نامیدی و خستگی) برای اندازه گیری تجارب هیجانی مختلف در انواع موقعیت های تحصیلی مانند کلاس درس، یادگیری و امتحان به طور تجربی، از روایی درونی AEQ-SV حمایت کرد. همچنین الگوی پرکندگی مشترک بین هیجانات پیشرفت در موقعیت های تحصیلی مختلف با ارزیابی های مبتنی بر تهدید و چالش محور و با جهت گیری های هدف پیشرفت فراگیران، شواهد مضاعفی را در دفاع از روایی سازه AEQ-SV فراهم آورد. ضرایب همسانی درونی مقیاس های چندگانه در موقعیت های تحصیلی مختلف بین 74/0 تا 87/0 به دست آمد.
    کلیدواژگان: تحلیل عاملی تاییدی، نسخه کوتاه پرسشنامه هیجانات پیشرفت، روایی سازه، پایایی
|
  • Enayatollah Zamanpour, Ali Delavar, Noor Ali Farrokhi, Mohammadali Babaee Zakliki Pages 1-17
    Background

    Although today's univariate statistical analyzes have given way to complex multivariate analysis with rigorous assumptions, these methods can not provide readers with a clear and reliable understanding of these concepts, since the statistical methods mentioned are as pre-determined as the standard, and regardless of The meanings and concepts of the research structures are aimed at fulfilling pre-determined goals and the need for more extensible interpretative methods is quite tangible.

    Objective

    To introduce one of the research approaches called procedural theory, its components and structure, along with the application of the relevant analytical method (analysis of the smallest space) On h data The main purpose of the research is to focus on the focus of the research. Findings: An interpretive approach to procedural theory by using the smallest space analysis allows the identification of different procedures, including position procedures, responsiveness, and interaction as visual representations.

    Conclusion

    Using this approach in analyzing data that has a complex human structure can be a very good way to validate and interpret them closely.

    Keywords: Facet theory, analysis of the smallest space, Assessment Center
  • Bahram Saleh Sedghpour, Majid Ebrahim Damavandi Pages 19-45

    The purpose of the present research is to restructure, validate, make reliable and normalize math self concepts scale. in testing research, 812 students from Malards high school were participated.

    Method

    In this study, the items of math self concept restructured scale was analyzed with discriminant index and loop method. The reliability of scale was investigated with split-half method and coefficient alpha, then construct validity, criterion validity and discriminant validity were investigated. Investigating construct validity, we use factor analysis , and also investigating discriminant validity, math anxiety scale (from Betz) was used, because there is a negative relation between math self concept and math anxiety. Investigating discriminant validity, we use a difference between 3 course of education in students. T and Z scores were used for normalization of scale.
    Findings:Reliability of this scale was 0/898 and discriminant validity was meaningful, that is show a meaningful difference between 3 courses and confirm discriminant validity of this scale. Result of construct- related validity shows 3 factors in this scale.
    The restructured scale can be beneficial for students in choosing their course of study and for measuring their affective to math

    Keywords: Validation, making reliable, normalization, self concept, math self concept
  • Borzoo Amirpour, Afsaneh Shahbazirad Pages 47-60
    Background
    Self-efficacy is considered as an important factor in self-concept, motivational theories and health-related behaviors.
    Aim
    This study carried out to investigate the confirmatory factor analysis, validity and reliability of social self-efficacy scale in Iranian students.
    Method
    This correlation study was a type of validation that social self-efficacy questionnaire of Grieve et al (2014), general social self-efficacy of Schwarzer & Jerusalem (1995), social indifference, acceptance and social solidarity questionnaire were given for 750 students at Kermanshah and Kangavar University of Payam Noor and Azad Islamic University of Kermanshah that selected available manner. In order to calculate the reliability used from the internal consistency method and for assessment contemporary validity used from correlation between the scores of the mentioned tools. For determine the construct validity used factor analysis. The software used to analyze the data was SPSS and Amos.
    Results
    The results of factor analysis showed that most of the items in the tool, except for items 4,5, 9, and 16, had an appropriate load factor and five factors had a higher value than one and were explained 47/04 % of the observed variances. This matter could indicate a fairly relevant factor of the social self-efficacy questionnaire. Correlation coefficients showed that the contemporary validity of social self-efficacy scale with other tools was good. For internal consistency by using the Cronbach's alpha method and duplicate, that the values were 0.83 and 0.76, respectively was obtained.
    Conclusion
    The scale of social self-efficacy has a good validity and reliability, and this scale can be used in clinical and research positions
    Keywords: Validity, reliability, Confirmatory Factor Analysis, Social Self-efficacy, students
  • Parvin Salehzadeh, Jallil Fathabadi Pages 61-105

    The present study aimed to construct a psychometric version of the Persian version of a health-oriented lifestyle behaviors questionnaire among a group of Iranian students. The present study was composed of two stages, in general. In the first stage, the researcher tried to identify the most commonly used behavioral models of students based on contemporary theories of motivation for academic achievement. With the aim of forming a bank of questions, the researcher, with the help of two specialists in educational psychology and Psychometric, developed the bank's initial version of questions that included various forms of behavioral models. Then, the researcher, using a deductive approach and with the help of detailed analysis techniques, selected the most appropriate items for each behavioral model. In the second stage, the researcher, by adopting a deductive approach while analyzing the structure of the developed tool, provided evidence in defense of the technical characteristics of the validity and reliability of the tool. The results of confirmatory factor analysis based on AMOS software showed that multidimensional structure of academic health facilitating behaviors including academic optimism, academic engagement, …, as well as multidimensional structure of disincentive behaviors such as learned helplessness, avoidance of seeking help, academic procrastination, …, and perfectionism with data were shown to fit well. In addition, the results of the common variance of the multiple forms of facilitating and preventing of educational health with emotions of academic achievement, academic self-efficacy and perceived academic stress showed that the health-oriented lifestyle questionnaire has constructive validity. The results of this research provided evidence in defense of theoretical logic of the health-oriented educational lifestyle questionnaire, and on the other hand, showed that this tool was used to measure the concept of behaviors of the health-oriented educational lifestyle among Iranian students are considered to be a valid and reliable instrument.

    Keywords: Achievement Motivation, academic health psychology, academic lifestyle
  • Avideh Najibzadeh, Hossein Eskandari Pages 107-133
    The script writer and narrator metaphor for individuals is a key concept in narrative psychology; this is so important that narrative identity is a fundamental concept in the domain of narrative and identity. Narrative theory and approach has found its way through various aspects of psychology and a plethora of research has been conducted in this regard. This paper aims to introduce different qualitative and quantitative methods in analyzing narrative data in addition to review stages of quantitative analysis and establishing reliability in narrative research. To reach this goal, first we review general necessary concepts of narrative; then we discuss methodology of narrative research in detail. In doing so, we differentiate qualitative versus quantitative analysis methods and highlight different quantitative analysis approaches for coding narrative data. Establishing reliability is a foundational process in quantitative data analysis hence we discuss steps of this process and introduce statistical coefficients of interrater reliability and their especial applications.
    Keywords: narrative, Narrative Identity, Mixed method research, Coding, Interrater reliability
  • Karim Abdolmohamadi, Hamid Alizadeh, Ghadiri Sourman Abadi Farhad, Masuleh Taiebli, Ayatallh Fathi Pages 135-151
    Introduction

    Due to the wide range of executive functions, Existing questionnaires measure some aspects of these functions. Behavior Rating Inventory of Executive Function (BRIEF )has a greater comprehensiveness and it's made based on the latest insights on executive functions.

    Objective

    The purpose of this study was to validate of this questionnaire in Iranian society.

    Method

    This research is descriptive, a sample of 516 people was selected by a cluster sampling method from Tehran, East Azarbaijan, West Azarbaijan and Kurdistan provinces. In this way, the final sample was reduced to 441 subjects. Statistical analysis was performed using SPSS 20.

    Results

    The present inventory consists of eight scales and from the combination of these eight scales the behavioral indicator and cognitive index are obtained. Finally, by combining the score of 8 scales, the total score of the BRIEF test is obtained. The results show that calculated Cronbach's alpha for 8 scales of the questionnaire is between 68 to 86. Also, calculated Cronbach's alpha for behavioral adjustment index, cognitive index and total score of BRIEF questionnaire were 0.86, 0.89, and 0.93 .

    Conclusion

    According to the findings of this study the brief questionnaire in Iranian society has a desirable credibility as a tool for evaluating executive functions and It is used in research and clinical work as a valid tool.

    Keywords: executive functions, inventory, Validation studies, Iranian society
  • Gholamreza Gholmohammadnejhad Bahrami, Javad Mesrabadi Pages 151-164
    The aim of the present study adaptation and standardization of intelligence test Cattell for students 14-8 Salh Y City Azar is. The research from the perspective of purpose, functional and in terms of data collection descriptive survey. The sample consisted of students in grades two elementary schools, eight elementary schools in Azarshahr in the academic year 1395-1394 a total of 562 recreational them as the sample using sampling stratified ratios were selected and Tools the Astfadh Y research, intelligence test teenagers Cattell form B, and its reliability through Cronbach's alpha 84/0 respectively and its validity through confirmatory factor analysis was that all fit index and the model was confirmed. The results of this study showed that the test validity and reliability is desirable. The significance tests based on different ages using one-way ANOVA and the interaction of gender and grade by Two-way ANOVA examined the results of which showed a broadly significant difference between the groups. And the software for intelligence test Cattell on the basis of IQ deviation (15 = Sd and 100 M =) is calculated and set.
    Keywords: Intelligence test, reliability, validity, Cattell
  • Ali Farahani, Ahmad Yarmohammadian, Mokhtar Malekpour, Ahmad Abedi Pages 165-188
    The present study aims to develop and validate the Sense of Agency Inventory for visually impaired individuals. So 400 visually impaired participants were selected via the convenience sampling technique. The 33-item inventory was developed for investigating the sense of agency using theoretical framework and the developed conceptual model. Then, three components of self-efficacy, optimism, and planfulness were considered as its subscales. After that participants completed the inventory and deleting defected copies, 400 copies were randomly selected. The data were investigated and analyzed by SPSS and AMOS software. As the result of confirmatory factor analysis and the rotated structural matrix via the principal component analysis (PCA) method, three items, two related to self-efficacy and one to optimism subscales, were deleted. Finally, the results of confirmatory factor analysis showed that the model enjoys favorable goodness of fit and can be used as an effective instrument in psychological research.
    Keywords: development, validation, agency, blind, agency components
  • Mohammad Azad Abdollahpour, fariborz dortaj Pages 189-220
    The main purpose of the present study was to investigate psychometric properties of the achievement emotion questionnaire-short form among Iranian university students.317 university students (141 male and 176 female) completed the Achievement Emotion questionnaire-Short Form, the Stress Appraisal Measure-Revised, and Achievement Goal Questionnaire-Revised. First, ‘alpha if item deleted’ and ‘corrected item-total correlation’ commands were used to develop the short form of the achievement emotion questionnaire. Also, the confirmatory factor analysis and internal consistency were used to compute the Achievement Emotion questionnaire-Short Form factorial validity and reliability, respectively. Then, in order to examine the construct validity of the Achievement Emotion questionnaire-Short Form, we compute correlation between different dimensions of Achievement Emotion questionnaire-Short Form with cognitive appraisal processes and achievement goal orientations. the results of confirmatory factor analysis according to comprehensive version of Achievement Emotion questionnaire by emphasizing the breakdown of positive and negative achievement emotions indicated that Achievement Emotion questionnaire-Short Form had internal consistency. Furthermore, Correlational analyses between positive and negative achievement emotions with cognitive appraisals and goal orientations provided initial evidence for the AEQ-SF convergent validity. Internal consistency for the multiple scales in different achievement situations was 0/74 to 087. In sum, on the one hand, the results provide further support for the control-value theory of achievement emotions and on the other hand, these findings provide evidence for the validity and reliability of the Achievement Emotion questionnaire-Short Form as an instrument to measure of achievement emotions among Iranian university students.
    Keywords: Confirmatory Factor Analysis, achievement emotion questionnaire-short form, Construct Validity, reliability