فهرست مطالب

محیط زیست جانوری - سال یکم شماره 4 (زمستان 1388)

فصلنامه محیط زیست جانوری
سال یکم شماره 4 (زمستان 1388)

  • بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کتایون فروتن، سیامک یوسفی سیاهکلرودی، قباد عسگری جعفرآبادی صفحه 1
    برای اولین بار مطالعه ای بر روی جمعیت تمساح مردابیCrocodylus palustris)) در استان سیستان و بلوچستان انجام گرفت. تمساح مردابی که منطقه پراکنش آن در ایران محدود به قسمتی از مکران ایران در بلوچستان و همچنین بخشی از منطقه باهوکلات می باشد، تمساحی است با جثه متوسط تا بزرگ با پوزه پهن. جمعیت موجود در ایران تنها بخش کوچکی از جمعیت جهانی این گونه بشمار می آید. از دوازده تمساح موجود در شرایط اسارت در منطقه درگس از شهرستان چابهار بعد از اندازه گیری های زیست سنجی، نمونه گیری بعمل آمد، نمونه ها از بافت فلس تهیه و سپس با استفاده از کیت، DNAاستخراج گردید. از هفت آغازگر مخصوص RAPD با توالی 10 نوکلئوتید جهت RAPD-PCR استفاده شد. از بین هفت آغازگر به جز آغازگر شماره 3 همگی باعث ایجاد چند شکلی بین افراد نمونه شدند، بطور میانگین 7 جایگاه در هر بار استفاده از این آغازگرها چند شکلی بروز دادند. نتایج با نرم افزار PopGene 32 آنالیز گردید که نشاندهنده تقریبا 56 درصد چند شکلی بین نمونه ها بود که این امر نشان می دهد که درون این جمعیت تنوع ژنتیکی وجود دارد.
    کلیدواژگان: تمساح مردابی، Crocodylus palustris، RAPD، فلس، تنوع ژنتیکی
  • کاظم درویش بسطامی، محمود سینایی، سارا حق پرست، آرمین جم، عباسعلی آقایی مقدم صفحه 9

    در این مطالعه اثر محلولهای فعال کننده روی مدت زمان تحرک اسپرم و درصد تحرک اسپرم مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور در مرحله اول پس از تعیین بهترین pH و محلول بافری اثر تلفیقی آنها با هرکدام از یونهای سدیم، پتاسیم و کلسیم ارزیابی شد و دو محلول نمکی که بیشترین طول دوره حرکتی اسپرم و بالاترین درصد اسپرم متحرک را داشتند بعنوان محلولهای تقویت کننده انتخاب شدند که یکی از این دو محلول حاوی50 میلی مول در لیتر کلرید سدیم، 30 میلی مول در لیتر کلرید پتاسیم و 30 میلی مول در لیتر تریس با 31/10=pH و دیگری محتوی50 میلی مول در لیتر کلرید سدیم، 40 میلی مول در لیتر کلرید پتاسیم و 30 میلی مول در لیتر تریس با 68/10=pH بود. سپس اثر این دو محلول نمکی به همراه محلولهای نمکی استفاده شده توسط Billardو همکاران، Poupard و همکاران، آب مقطر (4/0 میلی مول در لیتر کلرید سدیم) و آب کارگاه روی خصوصیات حرکتی اسپرم کپور دریایی بررسی شد. نتایج این مطالعه نشان داد که بیشترین طول دوره حرکتی اسپرم و درصد تحرک اسپرم در محلول نمکی (50 میلی مول در لیتر کلرید سدیم، 30 میلی مول در لیتر کلرید پتاسیم و 30 میلی مول در لیتر تریس و 31/10=pH) بود (05/0P<).

    کلیدواژگان: محلول تقویت کننده، تحرک اسپرم، کپور دریایی، Cyprinus carpio
  • مریم مغانلو، عباس امین پور، محمد جواد احمدی، عقیل علیا صفحه 15
    کمای ایرانی (Ferula persica var. persica) گیاهی دارویی، بومی ایران و متعلق به تیره چتریان (Apiaceae) است. بذرهای این گیاه دارای دوره خواب طولانی می باشد بنابراین کوتاه کردن دوره خواب و افزایش میزان جوانه زنی بذرها توسط روش های آزمایشگاهی می تواند در احیای این گیاه موثر باشد. از آنجا که تیمار سرمادهی و خیساندن بذرها جهت شکستن زود هنگام خواب بذر در بیشتر جنسهای تیره چتریان مفید است، لذا در این تحقیق که در سال 1388 انجام گرفته است، بعد از اندازه گیری درصد خلوص بذرها اثر فاکتورهای سرمادهی مرطوب، سرمادهی خشک و همچنین شستشوی بذرها قبل از سرمادهی بر روی پنج جمعیت کمای ایرانی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی در چهار تکرار مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاصله نشان داد که در فاکتورهای مورد بررسی، قوه نامیه و شاخص های مرتبط به آن (متوسط جوانه زنی روزانه، سرعت جوانه زنی روزانه و متوسط زمان لازم برای جوانه زنی) تفاوت معنی داری را از لحاظ آماری در سطح احتمال یک درصد نشان می دهند. در مورد اثرات متقابل، تیمار F4Z0 (بذر F4 در تیمار سرمادهی مرطوب بدون شستشو) نسبت به سایر تیمارها، قوه نامیه بالاتری داشته و تعداد روز تا رسیدن به حداکثر درصد سبز، کمتری دارد. همچنین درخصوص شاخص سرعت جوانه زنی روزانه که مربوط به تعداد روز برای جوانه زنی تک بذر می باشد تیمارهای F4Z0 و F5Z0 دارای کمترین سرعت و بیشترین مقدار می باشند. در مورد اثرات ساده، بهترین روش شکستن خواب بذر در این گونه، سرمادهی مرطوب می باشد و شستشوی مداوم بذرها قبل از کشت به جهت از بین بردن پوشش بذر اثر مثبتی برجوانه زنی نداشته است.
    کلیدواژگان: بذر کمای ایرانی، خواب بذر، سرمادهی، شاخصهای جوانه زنی
  • سارا حق پرست، علی شعبانی، بهاره شعبانپور، سیدعباس حسینی صفحه 23
    هدف از انجام این تحقیق، بررسی زمان تخم گشایی تخمهای خفته دافنی ماگنا تحت تاثیر برخی فاکتورهای غیرزنده بود. بدین منظور تخمهای خفته از نواحی مختلف استخرهای غذای زنده واقع در مرکز تکثیر و پرورش ماهیان خاویاری سد وشمگیر، گرگان جمع آوری شده و پس از جداسازی بصورت خشک و مرطوب به مدت 2 ماه در تاریکی با دمای 4 درجه سانتیگراد نگهداری شدند. دو گروه مذکور پس از طی این دوره به دو زیر گروه کوچکتر تقسیم و هر یک بطور مجزا در محلول NaOCL یک درصد و آب مقطر به مدت 5 دقیقه غوطه ور شدند. جهت تعیین اثر سطوح متفاوت دوره روشنایی (روشنایی مداوم و 12 ساعت روشنایی در روز) و سطوح متفاوت حرارت 20، 25 و 30 درجه سانتگراد بر زمان تخم گشایی تخمهای خفته از محیط کشت AdaM استفاده و انکوباسیون تخمها به مدت 15 روز انجام گرفت. براساس نتایج حاصله، نگهداری اولیه تخمهای این گونه در شرایط مرطوب و تیمارسازی متوالی در روشنایی مداوم با دمای 20 و 25 درجه سانتیگراد اثر معنی داری بر کاهش مدت زمان لازم جهت تخم گشایی آنها داشت
    کلیدواژگان: تخم خفته، زمان تخم گشایی، دافنی ماگنا
  • سید پژمان حسینی شکرابی، تورج ولی نسب، عبدالرحیم پذیرا صفحه 33
    به منظور برآورد وضعیت رشدی فانوس ماهی Benthosema pterotum غالب دریای عمان، تعداد 274 نمونه جمع آوری و رابطه طول و وزن آنها محاسبه شد. رابطه طول و وزن، بدون اختلاف معنی دار بین نرها (W=0.00001L2.989 با 90/0R2 =) و ماده ها (W=0.000007L2.990 با 94/ 0R2=)، نشان داد که الگوی رشدی به صورت ایزومتریک می باشد (93/0R2=). سطح مقطع نازکی (80-60 میکرومتر) از اتولیت های ساجیتا با استفاده از روش پولیش تهیه گردید. این سطح مقطع ها نشان دادند که حلقه های رشد از نقطه نظر قطر و شکل، به سه ناحیه رشدی؛ داخلی، میانی و خارجی که دور هسته محاط شده اند، تقسیم می شوند. علاوه بر این، نمای ظاهری اتولیت های ساجیتا راست و چپ و پارامترهای ریخت شناسی مربوطه با جزئیات به مرحله اجرا درآمد. نتایج حاصله نشان داد که اتولیت از تخم مرغی شکل و شیار سولکوس دارای دو ناحیه مجزا، دهانه و دم می باشد. این اطلاعات می تواند در مطالعات محتویات معده ماهیان شکارچی که از این گونه تغذیه می کنند، مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: فانوس ماهی، Benthosema pterotum، رشد، ساختمان میکرونی اتولیت، دریای عمان
  • بهروز بهروزی راد، الهام آبتین، تورج همتی، حسین محمدی، ملیحه عرفانی صفحه 45

    برای تعیین و طبقه بندی مطلوبیت زیستگاهHSI))Habitat Suitability Index تمساح مردابیCrocodylus palustris palustris، 10 منطقه شاخص در طول رودخانه سرباز به روش HEP)) Habitat Evaluation Procedures مورد ارزیابی قرار گرفت. در این بررسی 49 متغیر مشتمل بر خصوصیات اقلیمی، خصوصیات فیزیکی و شیمیایی آب و خاک زیستگاه در 10 منطقه به مدت یکسال بصورت ماهانه سنجش شدند. با آزمون آماری همبستگی پیرسون با حدود اطمینان 95 درصد، مشخص شد که در بین 49 متغیر، درصد پوشش گیاهی، شیب زیستگاه، وجود انواع ماهی و دوزیست، EC و عمق آب فاکتورهایی هستند که در انتخاب زیستگاه توسط تمساح مردابی نقش اساسی دارند. در نهایت منطقه پایین دست سد پیشین با عدد مطلوبیت 1، (HSI=1) بعنوان مطلوبترین زیستگاه و برکه کلانی با عدد مطلوبیت 2/0، (HSI=0.2) بعنوان نامناسب ترین زیستگاه برای گونه تمساح مردابی تعیین شدند.

    کلیدواژگان: تمساح مردابی، آسیب پذیر (VU)، مطلوبیت زیستگاه (HSI)
  • مرتضی علیزاده صفحه 57
    آبزی پروری در آبهای داخلی با هدف تولید گوشت، ایجاد اشتغال و درآمدزایی اهمیت زیادی دارد. یکی از فعالیت های مرتبط با صنعت آبزی پروری در آبهای داخلی، بهره برداری اقتصادی از آبهای زیرزمینی مناطقی است که تحت تاثیر شوری قرار گرفته اند. این مسئله از نقطه نظر اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی دارای اهمیت زیادی است. در میان آبزیان پرورشی کشور، ماهی قزل آلا بعنوان یکی از با ارزش ترین آنهاست و از جایگاه ویژه ای برخوردار می باشد. قزل آلای رنگین کمان یکی از گونه های مقاوم به شوری است و بهترین عملکرد رشد را در آبهای لب شور دارد. با توجه بوجود منابع غنی آبهای شور زیرزمینی در استان یزد، برای اولین بار در کشور پرورش قزل آلای رنگین کمان در آبهای لب شور داخلی در منطقه بافق مورد بررسی قرار گرفت و به دنبال موفق بودن آزمایش اولیه، مجموعه ای از مطالعات تکمیلی طی ده سال اخیر با هدف شناخت بهتر احتیاجات این ماهی در شرایط آب لب شور، بهینه سازی روش پرورش و افزایش تولید انجام شد. براساس نتایج بدست آمده در آزمایش اولیه، ماهی قزل آلای رنگین کمان بخوبی با شرایط آب لب شور زیرزمینی (با شوری 14 گرم در لیتر) بدون هیچ تلفاتی، سازگار شده و رشد مطلوبی داشته است. همچنین استفاده از آن در استخرهای خاکی در نیمه دوم سال بعنوان سیستم پرورش در این شرایط محیطی معرفی گردید. بررسی نیازهای پروتئین و انرژی مورد نیاز ماهی قزل آلا نشان داد استفاده از سطح 35 درصد پروتئین و انرژی 4750 کیلو کالری بر کیلوگرم، بهترین رشد این ماهی را در آب لب شور به همراه دارد. استفاده از روش های مختلف افزایش تولید نشان داد که استفاده مجدد از پساب استخرهای خاکی و ایجاد محیط محصور (net pen) نسبت به استفاده از تجهیزات هوادهی نتایج بهتری را در عملکرد رشد به همراه دارد. با بررسی روند تکامل گناد و بلوغ جنسی قزل آلا در آب لب شور مشخص گردید رشد و توسعه شاخص های گنادیک و سوماتیک ماهی قزل آلای رنگین کمان در این محیط سرعت بیشتری نسبت به آب شیرین داشته و بلوغ سریعتر رخ می دهد. با توجه به بررسی های انجام شده و نتایج حاصله، این ماهی قابلیت بالایی برای پرورش در آبهای لب شور داخلی دارد و راهکاری مناسب و عملی جهت توسعه آبزی پروری در آبهایی داخلی است. هرچند این مطالعات براساس استفاده از آبهای گرم و شور زیرزمینی صورت گرفته که عمدتا در مناطق دارای اقلیم گرم و خشک وجود دارند، ولی با توجه به تنوع بالای کیفیت منابع آبهای شور داخلی لازم است تحقیقات در این زمینه ادامه یافته و راهکارهای مختلف متناسب با شرایط منطقه ای مورد بررسی قرار گیرند.
    لغات کلیدی: آبهای داخلی، شوری، قزل آلای رنگین کمان، آب لب شور
  • یافته علمی کوتاه
  • عباسعلی آقایی مقدم، سارا حق پرست، کاظم درویش بسطامی صفحه 71
|
  • Kataun Foroutan Siamak Yousef Qobad Asgari: Page 1
    For the first time, study on Crocodylus palustris population was conducted in Sistan & Baluchistan province of Iran for the first time. They distribution is being limited to part of Makran in Baluchistan and also part of Yahoukalat region. The Crocodylus palustris has a medium or big body with wide snout. In Iran, the population of this animal belongs to small number of them in whole world. Sample was made from 12 crocodiles captive in Dargas region of Chabahar province and after biometric measurement, the samples was provided from scale tissue and then DNA was extracted by kit. RAPD seven primers with 10 Nucleotides sequence was used for RAPD-PCR. All seven primers except primers number 3 caused polymorphism among samples. Averagely, in per use of these primers, seven locus are present polymorphism. The result was analyzed by PopGene32 software which showed approximately 56% of polymorphism was among samples and genetic species in this population.
  • Kazem Darvish Bastami Mahmoud Sinaei Sarah Haghparast Armin Jam Abbasali Aghaemoghadam Page 9

    In this study effects of activating solution on motility sperm (duration of motility and percentage of motility) of wild carp were investigated. Therefore, after determine optimum pH, effect of those with everyone of Na+, K+, Ca2+ and Mg2+ ions were detected, and two saline solution that maximum total period of motility and maximum percentage of motile sperm were selected as activating solution. The activating solution (1) was: (50mM of Nacl, 30mM of kcl, 30mM of Tris, pH = 10.31) and activating solution (2) was: (50mM of Nacl, 40mM of kcl, 30mM of Tris, pH = 10.68). Then effect of these saline solution with Billard's saline solution: (45mM of Nacl, 5mM of kcl, 2.5mM of Tris,19mM of glycine pH= 8), and Poupard,s saline solution: (45mM of Nacl, 5mM of kcl, 30mM of Tris, pH= 8) and distill weter (0.4mM of Nacl) and hatchery water on motility sperm (duration of motility and percentage of motility) of wild carp were investigated. Results of this study showed that maximum total period of motility and maximum percentage of motile sperm were seen in selected saline solution(50mM of Nacl, 30mM of kcl, 30mM of Tris, pH= 10.31), (P>0.05).

  • Maryam Moghanloo Abbas Aminpour Mohammad Javad Ahmadi Aghil Oliya Page 15
    Ferula persica var. persica is an Iranian endemic medicinal plant that belongs to Apiaceae family. Seeds of this plant have a long period of dormancy. Therefore, experimental methods, which decrease seed dormancy period, could be effective in the seed germination rate and also in revival of the plant. Since the treatment of cold and soaking is beneficial for seed dormancy breaking of other Apiaceae plants, thus the effect of humid chilling, dry chilling and seed brushing before chilling evaluated on five population, Ferula persica var. persica in form of completely randomized factorial with four replication. After measuring the percentage of seed purification, data analysis revealed that the Vitality and its related indices (Mean Daily Germination, Daily Germination Speeds and Mean Time Germination) show a significant difference in one percent probability level in the three mentioned factors. In case of the interplay, the treatment F4Z0 (the seed of F4 in the humid chilling without brushing treatment) showed higher vitality and less MDG than the other treatments. In case of DGS index, the F4Z0 and F5Z0 have the least speed and the most quantity. In case of the simple affects, humid chilling was the best method for breaking seed dormancy in this species. Since repetitive brushing of the seeds before planting results in destroying their coating, thus it doesnt have a positive effect on Germination.
  • Sara Haghparast Ali Shabani Bahareh Shabanpour Seyed Abbas Hosseini Page 23
    The aim of this study was to investigate the mean time of hatching of D. magna resting eggs under some abiotic factors. To do so, resting eggs were collected from different parts of live food ponds in Sad Voshmgir Cultivation and Breeding Centre of Gorgan, and after isolation, the eggs were kept in dry and wet conditions at 4°C for 2 months in darkness. Following the pre-incubation period, the two aforesaid groups were subdivided into 2 smaller parts and each was floated in 1% NaOCL and distilled water for 5 min. AdaM medium was used to determine the effect of photoperiod levels (continuous illumination, 12h light day-1) and temperature levels (20ºC, 25ºC and 30ºC) on the hatching time of resting eggs and the incubation period last for 15 days. On the obtained results, the incubation of wet eggs of this species and their subsequent exposure to continuous illumination at 20ºC and 25ºC had a significant shortening effect on the mean time to hatch (P<0.05(
  • Seyed Pezhman Hosseini Shekarabi Tooraj Valinassab Abdolrahim Pazira Page 33
    To estimate the growth condition of dominant lanternfish (Benthosema pterptum) in the Oman Sea, 274 specimens were collected and length-weight (LW) relationships have been calculated. LW, with no significant differences between males (W=0.00001L2.989 with R2=0.90) and females (W=0.000007L2.990 with R2=0.94), showed that the growth pattern is isometric (R2=0.93). The thin section (60-80µm) of sagitta otoliths with use of polishing method were prepared. These sections showed that increment growth ring, from the width and shape, divided into the central, middle and external growth zones, surrounding nucleus. Furthermore, external view of left and right sagitta otoliths and morphological parameters were evaluated in details. The result of this study showed that the shape of otolith were oval and sulcus had two distinact area, ostium and caudain. This data can be used for the stomach contents studies of predators feeding on this species.
  • Behrouz Behrouzirad Elham Abtin Tooraj Hemati Hossein Mohammadi Malihe Erfan Page 45

    For determination and classification of Habitat Suitability Index (HSI) for Mugger (Crocodylus palustris), 10 areas indexes along the Sarbaz River, were measured with (HEP) method. In this study, 49 variables including: climatic characteristics, physical and chemical factors of soil and water habitats in 10 areas were measured monthly for one year. By using Pearson correlation test with 95 percent accuracy, we found that among 49 variables, the percentage of vegetation, slope habitats, existence of fish types and amphibians, EC and water depth are factors that have a key role for ‍Crocodiles habitat selection. Finally, the downstream area of Pishin dam with suitability number 1, (HSI = 1) as suitable habitat and Kalani pond with a suitability number 0.2 (HSI = 0.2) as unsuitable habitat were chosen for Mugger.

  • Morteza Alizadeh Page 57
    Inland brackish aquaculture may offer an opportunity for income diversification and a potentially productive use of land that can no longer support traditional agriculture in salt-affected parts of inland production and investment levels are characteristically low. It may also provide a means of defraying all or part of the cost of surface and subsurface water management systems. It seems inland brackish aquaculture will be an essential component of salinity management in the future, because unlike many other adaptation strategies, it can be effectively integrated with engineering solutions to treat salinised land. This activity needs to develop in a manner that both prevents the further degradation of agricultural land and provides opportunities for an alternative and sustained economic base for dependent rural communities. Most central areas of Iran are rich in saline water resources with different salinities (5-40g/l). Applying these resources for aquaculture production is a potential adaptive use, although it maybe limited by some factors especially strict environmental conditions. The limitations, have led to the logical progression of investigating the suitability of these resources for aquaculture. So, regarding to well adaptation of rainbow trout to rapid changes in salinity and profitability of its production in state of Iran, this species promoted as potential candidate for aquaculture in these regions. After feasibility studies, supplementary researches carried out during recent decade in Inland Saline Water Aquaculture Research Center, Bafgh, Iran. According to the results, rainbow trout well adapted to underground brackish well water (in salinity 14g/l) without any mortality and growth performance was desired. It was also introduced the earth pond as culturing system for rainbow trout through semi-intensive method during cold seasons when the cool weather provide a suitable conditions in cultivating ponds. Investigations on increasing production methods in selected system indicated that reusing wastewater and establishing net pen in pond are the effective ways than aeration by submerged and surface aerators. Study on protein and energy requirements of rainbow trout in this medium showed the best growth was obtained by fishes fed by 35% protein and 4750kcal/kg digestible energy levels. Considering some gonadic and somatic indices of rainbow trout in the research station demonstrated that body growth and gonad development were faster than fresh water, as well as maturation speed was quicker too. Findings of this paper demonstrated that by using appropriate semi-annual production system, rainbow trout farming in brackish water is a profitable method to develop inland aquaculture industry in Iran